Защо новите избори може да имат драматични последици

ИТН вече ясно показаха лицето си - те ще се опитват да налагат "мажоритарен" модел на управление, в което спечелилите няколко гласа повече от следващите получават цялата власт и могат да решават еднолично всичко.

© Юлия Лазарова

ИТН вече ясно показаха лицето си - те ще се опитват да налагат "мажоритарен" модел на управление, в което спечелилите няколко гласа повече от следващите получават цялата власт и могат да решават еднолично всичко.qАнализът е препубликуван от "Дойче веле".


През есента България най-вероятно ще гласува за трети път на парламентарни избори в рамките на по-малко от година. Това е един безсмислен рекорд, за който няма награда. При това този рекорд е не само безсмислен, но и като цяло вреден, защото подрива доверието в парламентарната демокрация.


Вината е на "Има такъв народ"
Вината за този рекорд е основно на "Има такъв народ" (ИТН), чиито действия доведоха до необходимост от нов вот след изборите от 11 юли. От ИТН си бяха наумили, че с 65 депутати могат да накарат три други партии да им гласуват кабинет, в който:


- ИТН сами избират министрите и не позволяват на другите дори да предлагат или да имат възражения към избора им. На всичко отгоре се оказа, че този избор е проблемен - множество анонимници, някои от които по своему симпатични, а други - отблъскващо нахални и агресивни;


- ИТН не предложи управленска програма, а "приоритети", които уж се "припокривали" с тези на други партии. "Припокриването" - дали го има или няма - го реши отново ИТН. Но какво точно правителството щеше да прави - това си остана до края неясно. Което всъщност си беше опит да се получи пълна свобода на действие, отговорността за която да се споделя с други;


- И най-важното: ИТН държеше "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се Бг! Ние идваме" (ИБНИ) да им гласуват правителството, но след това да управляват с "плаващи мнозинства". Тоест ИТН да има пълна свобода да си гласува мажоритарна система с ГЕРБ, комисия за "Буджака" с ДПС, избор на регулаторни органи с ГЕРБ и ДПС и т.н. Защо ИТН искаше това, не стана особено ясно, след като целта уж беше да се промени моделът "Борисов". Една такава "промяна" по-скоро би репликирала този модел.


Всъщност ИТН си бяха решили да постъпят по този начин още преди 11 юли. Затова "тръснаха" свое правителство - без консултации с когото и да било - даже още преди да излязат окончателните резултати от парламентарните избори. Неприятната изненада за обществото обаче ги стресна и накара да оттеглят кабинета "Николай Василев". След това предложиха по същия начин нов състав, който се оказа значително по-лош от първия. Междувременно бяха проведени някакви разговори с всички партии без ГЕРБ, на които другите трябваше да чуят кои ще са министрите и какво смята ИТН като "общи приоритети". От кумова срама накрая се появиха и някакви покани за писмени споразумения, но в момент, в който кандидатът за вътрешен министър и вицепремиер беше скандализирал кажи-речи всички с едно свое злощастно интервю.


Това е историята, която засега води до нови избори. И тя е важна, защото подсказва какъв ще е основният въпрос на новия вот. На 4 април българите решиха, че скъсват с управлението на Борисов и го пращат в опозиция. На 11 юли те на практика потвърдиха това решение, като дадоха на "партиите на промяната" общо 112 места: достатъчно за гръбнак на едно силно, реформистко правителство, с договорена подкрепа от БСП. ИТН отхвърлиха тази възможност за сметка на собствено "правителство на малцинството" (с 65 депутати), което номинално би било подкрепено от ДБ и ИБНИ, но би било свободно да управлява с "плаващи мнозинства". Именно този вариант бе отхвърлен от всички други партии.


На този фон основният въпрос, на който българите ще отговарят на парламентарните избори през есента (които към момента изглеждат неизбежни), гласи: каква трябва да бъде промяната. Обществото одобрява като цяло отхвърлянето на недъзите на Борисовото управление, но трябва (отново) да се произнесе по формата на тяхното отстраняване.


Защо изборите ще са сложни


Изборите ще са сложни, защото ще представляват политически сблъсък в две различни измерения. Първото измерение е институционално и то е за начина на парламентарно управление. Тук изборът ще е между две визии:


"Управление на една партия": За да има такова управление, ИТН би трябвало да спечелят близо 120 места на изборите наесен (което е малко вероятно). Тогава те биха имали правото да наложат своите възгледи за правителство и промяна, без да очакват съществена подкрепа от останалите. Едно такова управление би довело и до системни изменения в българската парламентарна демокрация, доколкото ИТН искат мажоритарна система, преки избори на много длъжности и т.н. Заедно с конфронтационния им политически стил, едно такова развитие би тласнало България към политика от рода на тази на Тръмп в САЩ или на Орбан в Унгария. Вече стана ясно, че ИТН са склонни да се заиграват с членството в еврозоната. Не би било изненада, ако възприемат и други политики, които са спорни от гледна точка на евроинтеграцията на България.


"Управление на коалиция на промяната": ДБ, ИБНИ и БСП настояват за коалиционно управление, при което множество партии действат на базата на ясно споразумение за управленска програма. Правителството може да е технократско, с участието на успешни министри от служебния кабинет или хора с подобен профил. Вероятно е още преди изборите тези три партии да обявят готовност да водят коалиционни преговори след изборите. Тъй като вотът сигурно отново ще произведе фрагментиран парламент без ясно изразен лидер, една такава политика би била и реалистична, и привлекателна за избирателите. Още повече, че служебният кабинет е популярен и хората могат да си представят нагледно как би изглеждало едно коалиционно управление.


Изборите ще имат обаче и второ, не по-малко важно измерение. И то ще засяга дълбочината на реформите, които всяка една от партиите предлага.


Дълбока реформа: В "дълбокия" край на спектъра по това измерение е "Демократична България", която систематично иска гаранции за разграждането на "пленената държава". Освен промени в съдебната система, това би изисквало цялостна смяна поне на състава на регулаторите и преглед на тяхната дейност, ревизия на служби и агенции - от специалните служби до КПКОНПИ, както и продължаване на политиките на служебния кабинет по ограничаване на раздаването на публични средства на близки фирми без конкурс. От тази гледна точка ИБНИ е със сходни позиции с ДБ.


Плитка реформа: На "най-плиткия" край на спектъра на реформите са ГЕРБ и ДПС. За тях реформа би означавало всичко, което би запазило влиянието и силните им позиции в съдебна власт, медии и регулатори. По интересен начин ИТН се разположиха по този въпрос по-скоро в центъра между ДБ и ГЕРБ (даже по-близо до ГЕРБ). ИТН уж ще "изчегъртват" ГЕРБ, но не харесват министрите, които най-много ограничават държавните харчове, захранващи вече повече от десетилетие модела "Борисов-ДПС". А напоследък ИТН възприеха и реториката на ДПС (присъдружните им медии) за "соросоиди", "джендъри", "олигарси като Пеевски" и т.н. С тези мисловни схеми много дълбока промяна няма как да се постигне.


Големият риск


Когато изборите са двуизмерни, вероятността избирателите да се объркат е много голяма. Затова би било грешка, ако партиите - особено такива като ДБ и ИБНИ - не подходят сериозно към новата ситуация и разчитат просто на инерцията от предходния вот. Вярно е, че ДБ е във възходяща тенденция, но на новите избори формацията ще трябва да води битка на два фронта: с ГЕРБ и ДПС (а отчасти и с ИТН) за дълбочината на реформите и с ИТН за формата на управление (коалиционно или еднопартийно на малцинството).


Големият риск е за българската парламентарна демокрация. ИТН вече ясно показаха лицето си - те ще се опитват да налагат "мажоритарен" модел на управление, в което спечелилите няколко гласа повече от следващите получават цялата власт и могат да решават еднолично всичко. Такива модели (като във Великобритания например) работят добре само ако в обществото има широк консенсус по всички ключови въпроси. Проблемът на ИТН е, че те едновременно искат мажоритарно управление и рушат всякакъв съществуващ, пък бил той и крехък консенсус - като този, че хората в България искаха и искат промяна. Съчетанието на конфронтационна политика и мажоритарни институции и практики е рецепта за обществена поляризация и скрита гражданска война - по модела на президентството на Тръмп или Брекзит.


От тази гледна точка едни безсмислени избори, каквито са евентуалните трети парламентарни избори през есента, може да имат драматични последици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Заради победата на ГЕРБ.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  ДБ, ИБНИ и БСП - тея имат ли и 1/3 от гласовете?

  Не за друго, ами половината им трябват за правителство :)

 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Въобще няма да са сложни - БКП губи трето място, ДБ са трети. ИТН е НЕВЪЗМОЖНО да са първи след тия тъпотии които натвориха, така остават ГЕРБ. Докато ДБ не вземат първо място, е най-добре да имаме избори след избори. Редно е БГ електората да осъзнае, че партиите нямат за цел да работят за тях, освен очевидно ДБ.
  До тогава служебното правителство не е чак такава драма, Белгия кара 3 години така.
  А Кирил Петков да отива в ДБ.

 5. 5 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  ДБ-умнокрасавеца Смислов, сър...!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 6. 6 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 629 Весело

  Плешивия, с 65 депутата искаш цялата власт,няма да стане, Диктатор!

 7. 7 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Всеки път като се поразбуди народа и вечният оптимист в мен започва да се надява, че в България промяна може да се случи. Уви, само няколко месеца след това за пореден път се убеждавам, че излизане от все по-дълбокото блато няма и не може да има.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Големият риск е за българската парламентарна демокрация.

  Рядко се съгласявам със Смилов, ама под това се подписвам с две ръце!

  Даже бих го извел като заглавие и поанта, а не смърцафърцано из заключението.

 9. 9 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  :) 🇧🇬
  “Barba Dos” the new Tequila made in Bulgaria.

 10. 10 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Въобще няма да са сложни - БКП губи трето място, ДБ са трети. ИТН е НЕВЪЗМОЖНО да са първи след тия тъпотии които натвориха, така остават ГЕРБ. Докато ДБ не вземат първо място, е най-добре да имаме избори след избори. Редно е БГ електората да осъзнае, че партиите нямат за цел да работят за тях, освен очевидно ДБ. До тогава служебното правителство не е чак такава драма, Белгия кара 3 години така. А Кирил Петков да отива в ДБ.
  —цитат от коментар 4 на SEAL


  https://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Само Слви и Радев могат да изринат кочината.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  ИТН постъпиха по безумен начин и предизвикаха криза, за която след това имаха наглостта и арогантността да обвинят другите.

  Начинът, по който си наредиха кабинета - сбор от фигуранти и нарциси с меко казано съмнителни професионални качества, подбрани от новия башия - г-н Трифонов, както и имитацията на "преговори", при които искаха сляпа подкрепа срещу общи приказки и празен чек, те това си е ПОДМЯНА, а не промяна

 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  Гювеча нещо резско изстина и задуха извънпарламентарен вятър :)

  Нали точно умнокрасивците драпаха с нокти и зъби за избори по времето на уличната фаза на комунистическия преврат в чийто авангард са

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  “Вината за този рекорд е основно на "Има такъв народ" (ИТН), чиито действия доведоха до необходимост от нов вот след изборите от 11 юли.”

  Вината е изцяло на гласувалите за Слави, без да помислят КОЙ стои зад проекта му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Ха първо си викам - какви са тия глупости , като протестърите дори при най голяма либов по между им, нямат 121 депутата, ерго винаги ще зависят от "статуквото". После се сетих ,че БСП вече не се брои "статукво" , а са ухажван евентуален коалиционен партньр на "десните" :))))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Нямам намерение нито да слушам, нито гледам, а още повече да гласува за сърдити гологлави хъшове, чието единствено качество е размахването на пръст на всичко и всеки от ръждивата си кабеларка и Фейсбук. Вече гледахме едни такива.

  Айде, много здраве...

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Много рев , сълзи и сополи ...

 21. 21 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Добре си беше при Бойко.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  Не е лесно да си излъган умнокрасавец в днешни дни!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Само дето Смислов забрави ,някак да поясни кое човече забърква рядката каша ...Запленен от Фторият си мандат и жаждата да командва....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  КОЙ е големият губещ сега, а и в следващите "близки" парламенти?
  Отговорът е еднозначен: ДБ.
  Христо Иванов и неговите самовлюбени /пост/комунистически софиянчета се скараха на политическа смърт с всички:
  1.С ГЕРБ, защото Бойко не искаше Христо да му се бърка в /не/чистите гербаджийски игри
  2.С БСП, макар че БСП беше по-антиГЕРБ от ДБ, защото, според софийската полудесница, БСП били комунисти, което освен че не е вярно, е смешно, днес в БСП няма един комунист, като се почне от Нинова
  3.Скараха се с ДПС, защото Прокопиев воюва с Пеевски, там е спорно КОЙ е хърбел и КОЙ е щърбел
  4.Скараха се със Слави, това е с история, защото с Костов и остатъците му в ДБ, Трифонов воюваше, помним как Мавърът го изгони от всички тв и го преследваше дори в квартални клубове. Но Слави е злопаметен.
  5.Косвено Христо изолира Мая и сие, за да е поради суета № 1 в "променливите" партийки

  Още нещо - ДБ е фаварит на Козак, а никой от днешните политици не обича някой да е любимец на Генерал-губернаторката Херо. Там политическата ревност е Зевсова.

  Затова, заради политическото си високомерие и самонадеяност, ДБ няма да бъде допусната в управлението. И с право - дори в София не обичат ДРУГ да е любимец на началника. Адиос Христо, и не забравяй, че в политиката винаги си смъртен.

 25. 25 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Не разбирам как така едни избори могат да бъдат едновременно сложни и двуизмерни, драматични и безсмислени. Щом третите избори са безсмислени, да правим направо четвърти...

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  От ИТН са решили,че на следващите избори ще спечелят и ще могат сами да си направят правителство,парламент а после съд,прокуратура,полиция и президенство.Явно смятат всички които не са от тяхната секта за врагове.

 27. 27 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 376 Неутрално

  ДБ е единствената партия, която ще си вдигне процентите на нови избори, това го знае всяко хлапе. В сараите да мислят нов план, че текущият нещо не сработи. А дотогава нека работи служебното правителство, нищо по-хубаво от това.

 28. 28 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Големият риск на България е Слави Трифонов, заедно със сподвижниците му и техните симпатизанти.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 29. 29 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "ИТН сами избират министрите и не позволяват на другите дори да предлагат или да имат възражения към избора им."
  Лъжа! Оттеглиха Василев, Радулов и Иванов след възраженията на другите.
  "ИТН не предложи управленска програма, а "приоритети", които уж се "припокривали" с тези на други партии. "Припокриването" - дали го има или няма - го реши отново ИТН. Но какво точно правителството щеше да прави - това си остана до края неясно."
  Лъжа! След всяка среща ДБ и ИБНИ казваха, че се "припокриват" и ,че гледат в една посока. Правителството е ясно какво ще прави - ще следва това, което са се договорили на срещите в парламента и това казаха ИТН. Парламента щв го контролира. Всеки, който има проблем с изпълнението може да поиска вот на недоверие и да го смъкне в сегашният формат на парламента. Защо не се пробваха? Питайте ДБ и ИБНИ.
  Защо форумните тролове се пренесоха по медиите? Кой им плаща?

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  А като се сетя как само допреди месец умнокрасавците се кефеха на такъвия народ и чертаеха планове заедно да изчагъртват!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Сблъсъкът между шумно малцинство и тихо мнозинство, винаги е дълбоко драматичен за шумните участници в упражнението, защото собствената им шумотевица ги опиянява и ги кара да се чувстват многобройни, силни и винаги прави.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  Иначе е голям майтап, как десният анализатор Смислов официално припозна БКП за съюзници и за част от реформаторите в парламента.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 34. 34 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Писанията на Смилов стават все по скучни и безсмислени.

 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  боли ги. ти смяташ ли, че лицето
  саня армутлиева промерно е брига,
  ама изобщо нещо друго освен да лапакинти от
  мюзикаутор и да се лендзи по заведения колко
  е отворена. тея са хартиените мутри, дето
  през 90те се лигавеха около истинските
  мутри.

 36. 36 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Кой щял да прави "дълбока реформа"? Христо Иванов, латентния комунист? Слафчу му каза нещата, той като Асен Василев Кирил Петков не отговаря по същество, ами ДПС го атакувало. Вчера и театър разигра с техните книжки, подарява ги на ИТН.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10076912
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10077268
  Ма кажи нещо по същество, внук на комунистически номенклатурчици. Що пък и да не те атакува ДПС? Между тях поне има наистина пострадали от комунистическите репресии във Възродителния процес, а не само класически агенти на ДС, които създадоха ДПС и които са в президентския "екип" - нещо, дето на Христо не му пречи.

 37. 37 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  От ИТН до сега грам файда няма. Къде са разкритията за корупция на гербаджиите?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не ми се мисли какви всенародни концерти на чалгарията ще започнат да се организират предизборно. ИТН ще търси да възвърне репутацията като припомни откъде са тръгнали и на какво са способни в шоуменството и чалга музиката. Сигурен съм че след това ще има много желаещи да се отдадат изборно на 'Славиту'.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#39] от "Noname":

  “ИТН ще търси да възвърне репутацията ...”

  Колкото една пенсионирана 80-годишна бивша труженичка от Църна Маца може да възвърне своята...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Ха първо си викам - какви са тия глупости , като протестърите дори при най голяма либов по между им, нямат 121 депутата, ерго винаги ще зависят от "статуквото". После се сетих ,че БСП вече не се брои "статукво" , а са ухажван евентуален коалиционен партньр на "десните" :))))
  —цитат от коментар 16 на schwimmwagen

  ===
  БСП вече не са от статуквото, ама ИТН са вече от статуквото, така че като прибавяш БСП, трябва да вадиш ИТН и горе-долу ще стигнеш до цифрата от която си почнал.
  ПП
  Сметките са прости, ма и аз вече взех да се бъркам. Не със сметките, ами с това кой е от статуквото и кой не.

  До коментар [#16] от "schwimmwagen":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 42. 42 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "Големият риск е за българската парламентарна демокрация."

  Верно ли бе, Смислов? А когато пишеше венцехвални панегирики за избранника на Решетников с партизанския юмрук, повел метежа на софийския снобариат с червено номенклатурно потекло, когато възхваляваше присъединилите се към него умнопрекрасни полезни идиоти, крякащи "Да махнем ГЕРБ, после ще му мислим", тогава не помисли ли за "големият риск за българската парламентарна демокрация"? Или и ти реши "после да му мислиш"?

  Е, сега вече е късно за мислене! Сега умнокрасивите дървени философи ще си изсърбате попарата, която забъркахте заедно с националния предател ГРУмен Радев! В скоро време онези с тиганите и ножовете от кухните на затворените и фалирали без държавна помощ кръчми, онези със строителната техника, дето утре ще блокират магистралите и жълтите павета, и всички останали, на които им писна от гнусното ви властолюбие и интриги, със сопи, камъни и подръчни средства ще ви я натъпчат тая ваша попара в гърлото! Всичката ще ви я натъпчат, гореща!!! Да ви е сладко!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 43. 43 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Министрите които най-много ограничавали държавните харчове! Предполагам Дойче веле визира представителят на Да България в правителството, който неистово се пъне да раздаде 1 млрд лв необезпечени кредити на близките си фирми или Асен Василев (Спецовия фен), който се тръшка, че спешно трябвало да му аактуализират бюджета за да изхарчи едни 2 млрд. лева!!! Дойче велееее, Дойче веле....

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#43] от "svoboden":

  Защо хората на Христо Иванов изведнъж решиха, че относително маловажни противоречия с ИТН са по-важни от демонтирането на модела ГЕРБ!?

  [email protected]
 45. 45 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 348 Неутрално

  ИЪН направи нарочно да няма правителство сега. ИТН е новата махленска банда, която има за цел да разгони старата махленска банда ГЕРБ, но и трябва още малко количество - около 30-33%. Не повече защото нямат сметка да делят заграбеното с повече ортаци. ИТН ще отнеме пленената държава от ГЕРБ, но не за да я върне обратно на народа, а за да я употреби в своя полза.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно
 47. 47 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Нещата не отиват на добре. 2021 година сме, член на ЕС от почти 15 години. На практика обаче си седим някъде в деветдесетте. БСП вместо отдавна да е само лош спомен е на път отново да управлява. Видни "демократи" с тежки комунистически биографии ни обясняват надълго и нашироко, как партията създала статуквото сега е препочитан партньор в борбата с отрочето си. Няма да стане така уважаеми. Тук не е Германия, че да ни давате за пример германския модел. Тук коалиционно управление с БСП и ИБНИ, което си е пак БСП няма да доведе до нищо друго освен тотален крах. А цената ще я платят тези, които сглупят да влязат в подобна коалиция.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#43] от "svoboden":

  Може би, защото и свързаната с най-крайните атлантически интереси "Демократична България" и "Има такъв народ" следват специално установен сценарий!?

  [email protected]
 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#40] от "Norman Granz":

  Кукловодите явно имат други планове!?
  А !!??

  [email protected]
 50. 50 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "ДБ, ИБНИ и БСП настояват за коалиционно управление, при което множество партии действат на базата на ясно споразумение за управленска програма."

  Това сме го виждали при Тройната коалиция, след която НДСВ практически престана да съществува. Все по ясно става, че бутат ДБ към този формат, но как ще се съчетае лустрация, която иска ХИ с комунягите на Нинова ? Как ще се съчетае улегналия и културен ХИ с тази нагла к@рветина Манолова, която казва на Тошко : "Дайте му нещо на ХИ и после не го изпълнявайте. Тази трябва да има тотален червен картон и да не се преговаря с нея. Същото се отнася и за прост@кесата Дончева и т.н.т.

 51. 51 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  “Вината за този рекорд е основно на "Има такъв народ" (ИТН), чиито действия доведоха до необходимост от нов вот след изборите от 11 юли.”Вината е изцяло на гласувалите за Слави, без да помислят КОЙ стои зад проекта му.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Алооу, демократа, антикомуниста, антирусофила, как така комунистическата столетница БКП/БСП беше "партия на статуквото", пък вече не е? Как така партията, която вече над 100 години е инструмент на Кремъл, успя да се изниже от тоя списък и стана желан коалиционен партньор за ДБ?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 52. 52 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#24] от "Dimitar Kunev":

  Вижте, сега.... ДБ е права, дори когато греши!
  Този параметър им е заложен генетично, като наследство от активните им деди...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До края на 46-то НС ще има още "преброяване на зайците"

  Първото такова показа ИТН къде са

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Това е целта на антисистемната партия, след мен и потоп.

 55. 55 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  ДБ е единствената партия, която ще си вдигне процентите на нови избори, това го знае всяко хлапе. В сараите да мислят нов план, че текущият нещо не сработи. А дотогава нека работи служебното правителство, нищо по-хубаво от това.
  —цитат от коментар 27 на itwasalladream

  Мдааа... Іt was all a dream...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 56. 56 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  В плитчините (плитката реформа) се засяда, а в дълбините (дълбоката реформа) се потъва.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  България отива на италиански вариант!Постоянна смяна на правителства!И в крайна сметка това води до перманентен застой!

 60. 60 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  БСП вече не са от статуквото, ама ИТН са вече от статуквото,
  —цитат от коментар 41 на clarkv622

  Брей, и откога тва бе?!? Как точно, според умнокрасивитета, се влиза и излиза от "статуквото"? Кой го решава това, другарят Бойкикев ли?

  Прочее, умнопрекрасните дали знаят какво значи "статукво" ("status quo", в оригинал)?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  До коментар [#51] от "kahles":

  Надаш се да получиш отговор ли????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#43] от "svoboden":Защо хората на Христо Иванов изведнъж решиха, че относително маловажни противоречия с ИТН са по-важни от демонтирането на модела ГЕРБ!?
  —цитат от коментар 44 на karabastun


  Обяснението е много просто, но адски нелицеприятно за индивиди като тавариш Гранц, Норман Бойкикевич.

  Хората на Христо Иванов не искат да демонтират "модела ГЕРБ" (който всъщност е създаден много преди ГЕРБ). Искат да заемат мястото на ГЕРБ в него.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 65. 66 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Смилов върти сука и накрая изкара Бсп партия на промяната. "Десни анализатори" сър.😁😁😁

 66. 67 Профил на Комбайнер ентелегент
  Комбайнер ентелегент
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#25] от "kdesen":

  Ще има и четвърти, така ги виждам аз нещата.

  Сценаристите от ИТН, преди да станат първата в света партия "печелила" избори и никога не участвала в изпълнителната власт преди да бъде закрита, първо ще подобрят световния рекорд на Гинес по нереализирани кандидат министър-председатели!

  След изборите октомври е напълно вероятно да отидем на нови избори, следващата пролет.

  Гербидж-милиционерите ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 67. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Изводът, който някои българи трябва да си направят, е: Прясното лайно мирише повече от старото.
  —цитат от коментар 14 на gun


  Лафа е, не хвърляй камък по рядко л@йн0, щото ще те опръска :)

  Слави точно това направи - хвърли камък в рядките л@йн@ и те го опръскаха. :)

 68. 69 Профил на igkotzev
  igkotzev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Нещо ново да научават гласоподавателите за Трифонов в последните дни. Преди не беше ясно, че сложните изречения го затрудняват или че е податлив на “влияния” от ДПС?

  Цялото това нещо е заради болезнено ниска политическа култура на българите. Всеки евтин популист идва да прибира гласовете на баламите, които пак на се внимавали в картинката. Справка партиите на Черепа, Магарешки, пловдивския дудук Бареков, Яне Янев, Симеон Две, Жорж Ганчев и тн. Чакаме Пулев.

 69. 70 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Докато ДБ не вземат първо място, е най-добре да имаме избори след избори.
  —цитат от коментар 4 на SEAL


  Е, значи поне внуците ни може и да дочакат редовно правителство.

 70. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#58] от "Комбайнер ентелегент":

  “Ще платим тежката цена за 12 години лакърдии на Тиквата и пикаджийските опорки, които подмениха реалността, нормалността и разрушаваха системно политическата система, държавността, медийната среда и законността в България.”

  Не можеш да очакваш от гангстери държавническо мислене.

  Бойко Борисов влезе в БКП, после в СИК и накрая в “политиката” с една единствена цел: келепира.

  Бойко Борисов управляваше държавата както бившият му шеф Маджо управляваше ОПГ-то си. И както самият той би го управлявал, ако имаше качествата да се издигне до бос на ОПГ.

  До бос на държавота го издигнаха други...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 72 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#51] от "kahles":

  Надаш се да получиш отговор ли????
  —цитат от коментар 62 на Willy Messerschmitt

  А, не особено...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 72. 73 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#43] от "svoboden":Защо хората на Христо Иванов изведнъж решиха, че относително маловажни противоречия с ИТН са по-важни от демонтирането на модела ГЕРБ!?
  —цитат от коментар 44 на karabastun


  Защото Бойко Борисов дари Христо с министерски пост, а тези от ИТН дори не го предложиха за заместник.
  Неговите очаквания бяха съвсем други.

 73. 74 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#58] от "Комбайнер ентелегент":“Ще платим тежката цена за 12 години лакърдии на Тиквата и пикаджийските опорки, които подмениха реалността, нормалността и разрушаваха системно политическата система, държавността, медийната среда и законността в България.”Не можеш да очакваш от гангстери държавническо мислене.Бойко Борисов влезе в БКП, после в СИК и накрая в “политиката” с една единствена цел: келепира.Бойко Борисов управляваше държавата както бившият му шеф Маджо управляваше ОПГ-то си. И както самият той би го управлявал, ако имаше качествата да се издигне до бос на ОПГ.До бос на държавота го издигнаха други...
  —цитат от коментар 71 на Norman Granz


  Тавариш Гранц, Норман Бойкикевич, зарежи го Бойко Борисов! Тиранът падна, стига с тая обсесия и фиксация!

  Я кажи, бре, демократе и антикомунисте, откога комунистическата столетница БКП/БСП, която още през 1919 г. се е врекла във вярност към Кремъл и до ден-днешен не се е отрекла, вече не е "партия на статуквото", а желан коалиционен партньор на ДБ?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 74. 75 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Тиквата Трифонов играе ущипана госпожица защото той няма да плаща избори , също изборите няма да бъдат платени и от тъпите му избиратели зад граница .Каквото сме си избрали това ще си го гледаме

 75. 76 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Смислов си мисли, че текстът влияе на някого. Всъщност издава панически страх. Ясно е, че ИНИ ще печели, а останалите ще задържат резултатите си. Е, без ДБ, щото всички видяха какви са лидерите им. Има масово отвращение от ДБ, ентусиастите под статусите във ФБ намаляват, гласували за тях споделят с учудване какви са тия пазарлъци с БСП и Тошко. За късмет Радев си и на мястото и ще преназначи служебното правителство. И ако служебното е ОК и Радев му е автор, защо ни и Христо?

 76. 77 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Това е целта на антисистемната партия, след мен и потоп.
  —цитат от коментар 54 на Роси

  Нали тази партия беше съюзник в изчегъртването, Ристю твърдеше, че най-добре да се направи правителство с техния мандат.Взаимните нападки в парламента между партиите на промяната (не знам тези хора как ще се гледат в очите при бъдещи преговори) говорят за разпад на промяната.

 77. 78 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Това е целта на антисистемната партия, след мен и потоп.
  —цитат от коментар 54 на Роси

  Нали тази партия беше съюзник в изчегъртването, Ристю твърдеше, че най-добре да се направи правителство с техния мандат.Взаимните нападки в парламента между партиите на промяната (не знам тези хора как ще се гледат в очите при бъдещи преговори) говорят за разпад на промяната.

 78. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Оппааа, поредна засечка на ИТН - ИТН, ГЕРБ и ДПС заедно не са подписали решението за неизпълнен мандат от ИТН, който е изготвен от Ива Митева и заради това се стига до гласуване в зала. Не знам защо ИТН не се влеят в ГЕРБ и ДПС, при положение, че постоянно действат в удивителен синхрон?

 79. 80 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  България е единствената държава в Европа, в която за една година ще има три пъти парламентарни избори!
  Това е голяма глупост, защото резултатите ще са сходни. Трябва следващи парламентарни избори да има след 8-12 месеца, за да може да се промени нещо.
  Другият вариант е след разпускане на НС в ролята на служебен кабинет да е досегашното правителство в оставка /т.е. правителството на Борисов/. Ако беше така, отдавна щяхме да имаме споразумение за ново правителство - никой нямаше да иска Борисов да продължи да управлявя.

 80. 81 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#32] от "Alarmstufe Rot":

  "Иначе е голям майтап"

  ЗАКОНОМЕРНОСТ.

  Жъките жъкат :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 81. 82 Профил на rcb051051380
  rcb051051380
  Рейтинг: 116 Любопитно

  Смилов,хонорара преведен ли е

 82. 83 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#4] от "SEAL":

  Ако този народ е успял да види и разбере несъстоятелността на чалгарската "партия" и особено наглостта на нейния лидер, на парламентарния им водач и обкръжаващите ги сценаристи, със сигурност ИТН при трети избори ще загуби доста привърженици и съответно първото място. Ако това не стане, значи не само надменните фигуранти на тази "партия" не са узрели за политическо представяне, но и техните заблудени избиратели. Дано при трети избори на есен останалата голяма част от населението - негласувалата, да си вземе поука от събитията през последните няколко месеца и да се включи съзнателно в изборния процес в поддръжка на прогресивните демократични формации , защото от това ще зависи и качеството на живот на цялата нация през следващите няколко години.

 83. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  От еднаквостта на действията и очевидните цели между ГЕРБ (когато беше на власт) и тези на ИТН можем да направим обоснованото заключение, че и ГЕРБ, и ИТН съгласуват своите действия с ДПС и Библиотекарския (няма да го нарека институт, защото за мен това е една централа в услуга на Сараите и статуквото).
  Просто тези, които стояха зад ГЕРБ се опитаха да запазят позициите си чрез ИТН.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 85 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Както се казва "Дежаву". 25 години по-късно пак се народиха хиляди лапнишарани с доверие към новата ПИРАМИДА - ИТН!

 85. 86 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#74:"kahles"][/quote]

  Верността към Кремъл се доказа с Турски поток Турски поток. За тоя поток некой ходи на килимчета в Москва и Стамбул, разговаряше по телефона с государя с треперлив глас, и - за разлика от нагитрсали, лотове, интерконектори там нямаше пет-шест. Не беше въпрос само да се дава на строителите в аванс, а и да се построи експресно, та на ТИМ, дето държеше 70% от земите по трасето, се плати до стотинка - всичко което си пожелаха - без пазарлъци, без "я да видим кво ще каже съдът". Та тъй по въпроса за Кремъл.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 86. 87 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  .......Вината е изцяло на гласувалите за Слави, без да помислят КОЙ стои зад проекта му.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz

  Гърнец, а Гошовците, които се бяхте обявили за партии на протеста заедно със Слафчо и водихте преговори с него, помислихте ли, кой стои зад проекта му?

 87. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  До коментар [#80] от "plynii":

  Третите избори по никакъв начин няма да са като първите два.
  ИТН ще пропадне жестоко!
  Поради фактът, че и ГЕРБ, и ИТН се съвкупляват с ДПС, пропадането на ИТН изобщо няма да подпомогне резултатите на ГЕРБ.
  Дано избирателите най-сетне схванат кой пречи на страната ни да се развива нормално!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  ..а Гошовците, които се бяхте обявили за партии на протеста заедно със Слафчо и водихте преговори с него, помислихте ли, кой стои зад проекта му?
  —цитат от коментар 87 на 4ort


  Медиите обявиха ИТН за протестна партия макар те изобщо да не са участвали в протестите.
  И не ние сме се наредили, заедно със Трифонов, а излъгания избирател.
  Всъщност герберята гласуваха съгласувано с ИТН и ДПС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 90 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Всъщост зашо се прави ПОЛИТИЧЕСКИ анализ на нещо което не съществува политическия свят. Има /Няма такъв /Такова Народ/хаймани не са от света на политиката.Словоблудци с диванеббо полубожество които безприкословно изпълняват прищевки на "уж интересен феномен".
  Сърдития чалгар който твърди ,че не е зависим от ДС е просто един лъжец.И мултигруп и Доганя са го платили още от времето на мечтите за Софийско жителство.
  Чувал съм/от първа ръка/ за неговите наистина благородни постъпки към деца ,към други групи хора... и не е търсил похвала ,но пък тези щети, които в момента нанася/не само за да интересничи/,плюс чалго-проводимостта го правят поредния ДС употребен прошляк.

 90. 91 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Оппааа, поредна засечка на ИТН - ИТН, ГЕРБ и ДПС заедно не са подписали решението за неизпълнен мандат от ИТН, който е изготвен от Ива Митева и заради това се стига до гласуване в, след зала. Не знам защо ИТН не се влеят в ГЕРБ и ДПС, при положение, че постоянно действат в удивителен синхрон?
  —цитат от коментар 79 на otrqdnik


  Следователно, след като БСП, ДБ и мутрите на Мая, са подписали това споразумение, трябва да се влеят в комунистическия интернационал.

 91. 92 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#69] от "igkotzev":

  Абсолютно вярно, преди малко го постнах: ИТН е поредната нова ПИРАМИДА - политическа!

 92. 93 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#66] от "foxa55":

  Смилов върти сука и накрая изкара Бсп партия на промяната. "Десни анализатори" сър.😁😁😁
  .................
  Смилов е от онези - лилави отвън, червени отвътре.
  Влече ги към Партията майка.

  А "десният" Дневник" публикувабез грам притеснение.
  А дежурните лилавци разните му Грънци, Кметове, Весовци и тем подобни веднага поемат рефрена.
  Дано да им плащат, защото иначе не мога да си представя каква каша им е в мозъчетата.

 93. 94 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Смилов, би ли ни обяснил като как ще „плеснат с ръце, па ще се прегърнат“ Ристе и МаяМа, след като стана известна нейната изцепка „Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте“ - https://zonanews.bg/bulgaria/maya-manolova-pred-toshko-yordanov-obeshtayte-mu-neshto-na-hristo-ivanov-i-posle-ne-go-izpalnyavayte - или ще има пак нещо като „водени от грижата за България и народа и имайки предвид настъпващите кризи, ние решихме да се обединим в името на добруването на хората“, в т. ч. и с БСП? Ами че вие вече го предобрихте това „добруване“! Само един ще се възползва от него или поне ще се опита за втори мандат! ИТН били от „партиите на протеста“, макар че нито веднъж не се мярнаха там! Кога ще започнете да наричат нещата с имената им? Нали ти, особено, залагаше огромни надежди на ИТН? А какво се получи? Преди не виждахте ли какви са нещастници? Или викаш, „в името на победата“, всички съюзи са възможни? Е, оказа се, че не са не само възможни, ами са направо отровни! Та затова народът казва „Когато се обърне колата, пътища много!“.

 94. 95 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 124 Неутрално

  "ДБ, ИБНИ и БСП настояват за коалиционно управление"

  До къде стигнахме, ДБ да настоява за коалиция с БСП.

 95. 96 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Др. Смилов революцията се провали! Време е за спокойствие и нормалност!

 96. 97 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#95] от "Dimitar Mogilarov":

  До къде стигнахме, ДБ да настоява за коалиция с БСП.
  ...............
  Кръвта вода не става.

 97. 98 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  [quote#89:"Храбър"][/quote]

  "Медиите обявиха ИТН за протестна партия макар те изобщо да не са участвали в протестите.
  И не ние сме се наредили, заедно със Трифонов, а излъгания избирател.
  Всъщност герберята гласуваха съгласувано с ИТН и ДПС."
  ..............
  Храбрецо, ти не си ли чел Дневник до сега?
  Не си ли чел анализите на Смилов, Дайнов, Костов?
  Ще ти дам линкове, но ме трият.

 98. 99 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Пълни глупотевини.
  Господин Смилов много обича безмислените текстове.
  Защо са безмислени?
  1. Понятие като "сложни избори" няма. Ситуацията дори сега е толкова по-"сложна", колкото по -прости са участниците в нея. Парламента се напълни с тотално политически неграмотни хорица, обитаващи основно т.н. "протестърско" крило на парламента.
  2. Плитка или дълбока реформа не го решава Смилов, Слави, тошко или бабикяните. За да се правят каквито и да е реформи са необходими две неща: политическа ВОЛЯ и ПОЛИТИЧЕСКО ДОВЕРИЕ. Самия генезис на т.н. протестъри минира поне идната от тия две условия. Миналото лято не се говореше ва "реформи", а за революции.
  3. Освен изборите за парламент идват и избори за президент. В момента съпругат на Деси, Рум. Радев (президент) осъзнава по трудния начин, че управлението не е като оная работа. Изисква много повече енергия, капацитет и прозорливост, от колкото неговата личност може да предложи. България загуби много ценно време, което ще не постави в многопластова криза, чиито негативни плодове ще обере господин Радев. Името му ще стане нарицателно като това на Жан Виденов. Жалко за неговите "амбиции", по жалко за нас - жертвите на дилетанта-поУитик.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 99. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  До коментар [#43] от "svoboden":Защо хората на Христо Иванов изведнъж решиха, че относително маловажни противоречия с ИТН са по-важни от демонтирането на модела ГЕРБ!?
  —цитат от коментар 44 на karabastun


  Ако за теб на една групичка от 65 депутата може да се позволи да командори безконтролно държавта е "относително маловажно". значи си нямаш хал хабер от ситуацията....
  Още повече след като стана очевидно, че в правителството си бяха наредили само сламени хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK