Другите страни стабилизират икономиките си, нашите политици ни занимават с егото си

проф. Анна Кръстева

© личен архив

проф. Анна КръстеваПървата политическа сила на изборите -"Има такъв народ" (ИТН), оттегли предложения си кабинет и не изпълни успешно връчения от президента мандат. Втората политическа сила - ГЕРБ, предварително декларира, че ще върне своя мандат, след като го получи. Какъв е шансът за излъчване на правителство с третия мандат, ще възстановят ли анти-ГЕРБ партиите диалога си и кой печели от предсрочни избори - с тези и други въпроси "Дневник" се обърна към анализатори и политолози. Ето отговорите на Анна Кръстева - професор по политически науки в Нов български университет, доктор хонорис кауза на Университета Лил, Франция, президент на Политическа и гражданска обсерватория.


След оттегления заради очакван провал проектокабинет на "Има такъв народ" как това ще рефлектира върху отношенията й с останалите политически субекти в Народното събрание?


- Нарцисизъм на малките различия - така могат да се резюмират отношенията между ИТН и другите партии на промяната. Те получиха общ мандат от избирателите, а го разпиляват в лидерски дрязги.
На площада протестираха и десни, и леви, и центристи, и анархисти. Те пожелаха пъстроцветен парламент, за да представи политическата пъстрота на протестиращите и подкрепящите ги. Гражданската антистатукво коалиция е пъстра, но даде мандат с ясна мисия - промяна. Политика напук и на инат - така партиите, вместо да реализират, разпиляват този висок мандат.


Изненадани ли са самите депутати на Слави Трифонов от развоя на събитията и има ли шанс да се върнат на "масата на преговорите" при евентуален трети мандат? Има ли значение у кого ще попадне мандатът?


- Еманципацията на депутатите на Слави Трифонов от Слави Трифонов достига до желание за отказ от политиката като твърде сложна (в етичен смисъл) игра, не до дисидентско градене на мостове, които лидерът е взривил.


У кого ще попадне мандатът се оказва без значение за Свали Трифонов - той отказва да го подкрепи, независимо от това кой ще го вземе и кого и какво ще предложи.


В бъдеще ще могат ли да възстановят диалога?


- "Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани"; "Отговорни за полицейското насилие са страхливецът Борисов и неговата маша Гешев". Ще кажете, че тези реакции по повод новите кадри за полицейско насилие над мирни протестиращи са от представители на една и съща партия, а те са от лидерите на ИТН и "Да,България".


По големите въпроси партиите на промяната говорят с един глас. Истински парадокс е да не си говорят помежду си.


Трябва ли анти-ГЕРБ партиите да направят някакъв компромис, за да не се озоват "Има такъв народ" сами срещу всички?


- Скандалното хъшлашко говорене на Тошко Йорданов и Слави Трифонов резонира в младежкия им електорат. Сходно говорене от лидери на други партии е в рязък контраст с техния електорат.


Жанрът "махленска свада" е политически безплоден: днес обиждаш, утре или още днес призоваваш за диалог и отговорност. Лидерите на анти-ГЕРБ партиите трябва да излязат от този жанр и да докажат - не просто да декларират - капацитет за стратегическо мислене и за политики на промяната.


Възможен ли е избор на правителство с третия мандат без гласовете на ИТН?


- Не е възможно правителство без ИТН да бъде правителство на промяната. Възможно е ГЕРБ и/или ДПС с игра с кворума да дадат парламентарно рамо за кабинет, но тази подкрепа би била токсична - да не се пипа статуквото, да се спре ревизията на управлението на Борисов и сарая, да се потъне отново в политическо безвремие.


Как ще се отрази поведението на Трифонов и депутатите му върху доверието в партията от страна на избирателите при предсрочни избори? Към кого биха се прелели гласове, ако ИТН губи, и откъде биха дошли нови?


- Електоратът на ИТН е хетерогенен, пъстра смесица от поне три електорални блока. Първият са градски младежи, които искат "шат на патката главата" - радикално, остро, грубо измитане на статуквото. Те са верни и ще продължат да го подкрепят. Вторият блок са класическите волатилни избиратели, които обичат победителите - вчера са гласували за ГЕРБ, днес - за ИТН. Ако ИТН започне да излъчва слабост, те ще започнат да се оглеждат за новия победител. Третият са "поколението П" - емоционалните патриоти, пеещи възрожденски песни. Голямата промяна в двата последни парламента е, че по-мекият патриотизъм на ИТН измести по-хард варианта на партийните "патриоти". При "избори до дупка" този трети блок може да се преориентира отново към ВМРО и "Възраждане".


Как тази политическа криза ще се отрази върху шансовете на президента Румен Радев за втори мандат?


- Румен Радев гради образ на алтернатива в две направления. Първото е като остров на институционална стабилност сред разлюлените парламенти, отхвърлени бивши управляващи, неспособни нови избраници. Второто направление е по отношение на силното лидерство. Знаем, че не всички български президенти имаха амбиции да бъдат ярки лидери. Президентстването на Румен Радев премина под знака на лидерското противоборство с Бойко Борисов. След залеза на Борисов политическата сцена не излъчи лидер с амбицията и капацитета да засенчи президента. Изключително показателни в това отношение са скромните, нелидерски фигури на кандидат-премиерите на ИТН - администратора Николай Василев и добряка Пламен Николов.


Чакаме с нетърпение номинациите на партиите за кандидат-президентската надпревара, но и нямаме особени надежди за битка на титани.


Кой губи и кой печели от избори 2 в 1?


- БСП оглавява листата на печелещите. Тя успява засега доста успешно да отиграе новия парламентарен мач - влезе в него като партия на статуквото, на път е да бъде призната като незаобиколим фактор на подкрепа за промяната. БСП не декларира подкрепа на Румен Радев в ранния момент, когато той обяви кандидатурата си, но след двете си електорални катастрофи разчита Румен Радев да я изтегли от електоралното дъно.


Слави Трифонов също се качва на Румен Радев като на ракета-носител. Губи почва под краката си и търси да се зареди отвън.


Румен Радев гони риска атаките срещу служебното правителство, които мощно ще нараснат след лятото, да потъмнят образа му на стабилен, успешен и обещаващ лидер.


Как дебатите в парламента биха повлияли на избирателите при предсрочни избори - дават ли им знак, че парламентаризмът се завръща, или надвикването и обидите са следващо пропадане?


- Парламентът успя отново да стане част от политическия пейзаж, да произвежда новини и да привлича медиен интерес. На моменти парламентарният спектакъл достига екстатични моменти от началото на демократичния преход. Фундаменталната разлика е, че в зората на демокрацията имаше и спектакъл, и промяна, в настоящата постдемокрация - кух спектакъл без промяна.


Рекордно ниската избирателна активност показа, че гражданите не виждат основателна причина политическата топка отново и отново да им връщат политици, които не знаят какво да правят, когато тя попадне при тях.


Какви са най-големите рискове в политическата ситуация и ефектите от тях?


- От постдемокрация към постпарламентаризъм. ГЕРБ на Бойко Борисов за десетилетие осъществи прехода към постдемокрация - институциите като празна черупка и фасада, впримчени в и изцеждани от частни интереси.


ИТН на Слави Трифонов за десетината седмици на предишното и настоящо Народно събрание ускорено реализират постпарламентаризъм - парламентът, вместо като двигател, като спирачка на промяната, думи без дела, несъздадени парламентарни комисии, взривяване правилата на парламентарната практика и на коалиции, които избирателят е пожелал, неспособност за формиране на правителство, взривяване.


Изпадането в постдемократични формати има и конкретни управленски проявления - България е единствената държава в ЕС, която не е предала Плана за възстановяване и развитие. Другите страни стабилизират и динамизират икономиките си, нашите политици се/ни занимават с егото си.


Има ли печеливши от тази ситуация и кои?


- Статуквото. То печели време - да отложи и дори отмени възмездието, да се прегрупира и преориентира, да заложи на нови играчи, да неутрализира промяната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Много по-лесен анализ можеше да направят на лидерите на ДБ и техните избиратели, мазни лицемери с комунистически произход.

 2. 2 Профил на dicky_hardbawls
  dicky_hardbawls
  Рейтинг: 41 Весело

  "След залеза на Борисов"
  За какъв залез става дума след като на два поредни избора ГЕРБ печели най-много гласове в страната?
  Другаре страдате от тежка делюзия и за това не ви се получава революцията - опитвате се с 2% да изчегъртате партията с най-голяма подкрепа.

  Системата ма прибива
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Другите страни стабилизират икономиките си..."

  Икономиката може дасе стабилизира, ако политиците стоят настрана от нея. Това се случва в последните 6 месеца и икономиката живна.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Много рано се сещате за Бойко Борисов. Още нищо не сте усетили.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 5. 5 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "Другите страни стабилизират икономиките си..."Икономиката може дасе стабилизира, ако политиците стоят настрана от нея. Това се случва в последните 6 месеца и икономиката живна.
  —цитат от коментар 3 на Lazarus


  Виждаме, виждаме, ха-ха!
  https://bnr.bg/post/101511266/industrialcite-sa-gotovi-na-protesti-zaradi-visokite-ceni-na-toka

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Явно много хора още не са наясно,че ИТН не са само против партиите на статуквото,те са против всички партии.Така че нищо учудващо няма във факта,че не желаят коалиция с никоя партия.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Да падне Борисов, после ще му мислим"
  Борисов падна, мислене не се забелязва.
  Само умуване, оказа се, че това могат.

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  заглавието за тази статия ли е?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  ... парламентарният спектакъл достига екстатични моменти от началото на демократичния преход.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Екстатичните моменти, уважаема проф. Кръстева, ще дойдат, когато "парламентаристите" се сбият. Мозъците им го позволяват.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Какво беше егото на провокаторите на протестите от 10.07.2020 Мая, Ристю и сие миналата седмица при мандата на ИТН. Наг*зи се БГ и ДеБилите могат само да рушат и саботират партиите и хората.
  Мая, на която 2014 г. полицаите спасяваха г*за, един ден след започването на протестите 2020 г., отиде да прави размирици и провокации сред мирно протестиращите, с което застраши живота и здравето на хората и полицаите и успя да потуши протестите. Мая, Ристю и триото виновниците за размириците на 10.07.2020 г. са в НС и да отговорят на въпросите на депутатите

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  ИТН направиха най-големите разкрития за Асен Василев и Кирил Петков и са доста по-компетентни от Мая, Ристю, Атанасов и сие

 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Оказа се че никои не иска да прави коалиции с умнокрасивите, т.е те са изолирани!

 13. 13 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Само умуване, оказа се, че това могат.
  —цитат от коментар 7 на pag


  Умуват как да захапят кокала. За държавата не мислят.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Иха ! БУДАлите са се превъзбудили рано ,рано.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Трудна работа. От икономиката идва маслото за филията на политиците, а те не са съгласни само на сух хляб. Искат и мръвка, и масло, и други благинки. Затова се месят яко в икономиката.

 16. 16 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Скромното ми впечетление:
  Статуквото иска да притопли доказалата се рецепта “харизматична личност, популиски послания” (Слави, Борисов, Царя’), ама аудиторията вече не кълве. В момента бавят топката с надежда, че някои от греховете ще бъдат забравени. Напъните обаче са безплодни. Бизнесите на не малко хора бяха отнети/съсипани, някои отнесоха пердах зад колоните на ЦУМ, а семействата и приятелите им трудно ще забравят.
  План Б е в действие - класически парламентарен цирк, който да отврати обществото от политиката и да го върне обратно в удобното състояние на апатия. Сметките обаче се правят без кръчмар. Хората осъзнаха, че “елитът” в сянка не само спира прогреса ами е и ретрограден. Държави като Румъния и Македония, на които се присмивахме преди 10 години, вече ни изпревариха. Избори до дупка е само блян в очите на кукловодите. Истината е, че ако следващият вот не сформира читаво правителство, публиката ще излезе отново на площадите…

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емил Добрев":

  Винаги е така. Тъжна политическа реалност в страната ни.

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Разстроено

  "...нашите политици ни занимават с егото си..."

  Какво беше казал един наш Министър?

  "Егати Държавата, щом аз съм Министър!"

  _______________

  Аз ще добавя: Егати избирателите, изпратили тъпанарите в Народното Събрание, които избират Министрите!

 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "⬜":


  Много рано се сещате за Бойко Борисов...
  —цитат от коментар 4 на


  Да, бе! Отрано по един канал даваха за Панкрац!

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Статията: "- Не е възможно правителство без ИТН да бъде правителство на промяната. .."

  Въпросът е КАКВА ПРОМЯНА ИСКАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА УЧИНДОЛСКО/ЯМБОЛСКИЯ!
  Сигурни ли сме, че точно такава Промяна искаме?

 21. 21 Профил на Ганьо фурията
  Ганьо фурията
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Избори до дупка, докато Ганьо остави пърцуцата и поумнее...

 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Доста отрезвяваща статия, ако се чете внимателно. Госпожата казва, че избирателите на Слави Трифонов са три групи - млади келеши, които ще останат при него във всички случаи; кръчмарски патриоти, които при провал ще отидат при ВМРО, Копейкин и подобни; присламчващи се към победителите.
  Никоя от трите групи не виждам да се прелее към ДБ или друга протестна партия.

  Така че драги ми протестни вождове, ако не се споразумеете със Слави, ще трябва да се споразумявате пак със Слави плюс Копейкин в най-добрия случай. И не ми се мисли как ще се справите.

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Дайте го тава Панкрац де, само някакви сенки..... А преди дни на пенсионерската пейка един дядо под секрет ми довери, че знаел истината как ББойко лично заклал едно момче и го заровил под една тръба.... мда...
  А преди няколко дена почина Емил Райков- цигарената фабрика в Крайморие.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":


  ... А преди няколко дена почина Емил Райков- цигарената фабрика в Крайморие.
  —цитат от коментар 23 на chichka


  М-да...
  "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. " - Хан Омуртаг...

  Все ми е тая за Емил Райков!

 25. 25 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ганьо фурията":

  Не че нещо, ама Ганьо е на моренце и по планините, докато едни хора се потят да му правят представления. На есен Ганьо ще се прибере у дома и ще почнат да идват сметките. Фитълът вече е на привършване - изборите до дупка ще приключат по един или друг начин ;)

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Икономика се стабилизира, посредством закони подкрепящи конкуренцията.
  У нас няма кой да приеме такива закони.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#22] от "еспресо":

  Егото, еготооо! Всички искат да са вождове. Никой не ще да е обикновен индианец.

 28. 28 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Христо Иванов тръгна ли си от Позитано или остава там завинаги?

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Тази пък от къде изпадна?
  Изощо не става дума за его господжа.
  Кой ви набута тази измислица в главите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  У кого ще попадне мандатът се оказва без значение за Свали Трифонов
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хааааааа
  Дето се казва - Грешката е вярна.
  СВАЛИ Трифонов !
  Точно Третият Мандат може, и трябва да бъде онова нещо дето

  ЩЕ СВАЛИ Трифонов от пиедестала му на полит-проповедник
  и Господ за Партията си и Парламентарната си група.

  СВАЛИ Трифонов вече е в ход.
  Първо беше СВАЛЕНА МАСКАТА Му на "десен" и "протестиращ"
  Второ беше СВАЛЕНА завесата ПРИКРИВАЩА ЗАВИСИМОСТИТЕ Му
  от САРАИТЕ и СТАТУКВОТО.
  Зер, нали С ТЕХНИТЕ ПАРИ Шоуто Му се издържа вече повече от 20 години

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#22] от "еспресо":Егото, еготооо! Всички искат да са вождове. Никой не ще да е обикновен индианец.
  —цитат от коментар 27 на Vlado Nikolov


  Ето какви вредни логики излизат на база глупостта, която господжата се опитва да прокара.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  У кого ще попадне мандатът се оказва без значение за Свали Трифонов
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  СВАЛИ Трифонов

 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "Другите страни стабилизират икономиките си..."Икономиката може дасе стабилизира, ако политиците стоят настрана от нея. Това се случва в последните 6 месеца и икономиката живна.
  —цитат от коментар 3 на Lazarus


  Я да видим!
  https://nova-bg.cdn.ampproject.org/v/s/nova.bg/amp/news/view/2021/08/15/336824/липса-на-пари-спря-ремонта-на-пътя-софия-перник?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw ==#aoh=16290918996698&referrer=https://www.google.com&_tf=От %1$s&share=https://nova.bg/news/view/2021/08/15/336824/

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Имал съм удоволствието да слушам лекциите на Проф. Кръстева - тя е сред малкото политолози, които разбират процесите....жалко, че така наречените "политици" не се вслушват в хора, като нея...!

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Иха ! БУДАлите са се превъзбудили рано ,рано.
  —цитат от коментар 14 на К2


  Има статия за Гешев! Тичай бързо там!
  Дръж!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Сигурни ли сме, че точно такава Промяна искаме?
  —цитат от коментар 20 на Tzar Vova Josei-ki


  Амчи как: "Да падне Борисов, после ще му мислим", нали така врякахте?
  Борисов падна.
  И почнаха едни съмнения, едни догадки...

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 290 Неутрално

  "Лидерите се занимават с лични дрязги"Това не е вярно!!!!Всъщност,някои лидери търпят обиди и то долнопробни.На ниво Гацо Бацов и баба -не знам коя си!Срам ме е ,че дори се сещам за тях.Това не е творческа немощ,а съзнателно осъществено престъпление срещу човешки интелект и съзнание.Гавра със глазура,в каквато роля беше поставен нашият фолклор.Шоуто продължава и в НС.От нас се иска да повярваме,че всички са клоуни.Но,все пак ще се разбере ,че това не е така.

 38. 38 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Така че драги ми протестни вождове, ако не се споразумеете със Слави, ще трябва да се споразумявате пак със Слави плюс Копейкин в най-добрия случай. И не ми се мисли как ще се справите.
  —цитат от коментар 22 на еспресо


  Ще полегнат и на Трифонов, както се гласят да полегнат и на Курна. Стой и гледай.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  До коментар [#4] от "⬜":

  Всичко, което се случва сега се дължи главно на мафиотското управление на Борисов. Разбити институции, липса на правосъдие, неспазване на законите.

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Изпийте чашата с глупостта си до дъно, идиоти! Умници, позволихте и продължавате да позволявате на бандити, нарцисизирали свине и анархисти смешници да превърнат държавата в смешна и жалка анархия.

 41. 41 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  По празнодумието ще ги познаете.

  Идат с димки от титли, напраскани с лафове.. и аха, аха да ти кажат нещо

  Накрая разбираш че просто ти губят времето

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 42. 42 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Сега става ли ви ясна ролята на ИТН. Да разбият протеста , статуквото отново да надделее и повече от същото. Дано вдянат българските избиратели на следващите избори , защото такива ще има.

 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  Ще може ли малко повече разяснения, дрОгарко Кръства, защо останахме една от двете последни държави в ЕС, които не са дали все още в Брюксел своя Национален план за възстановяване и устойчивост - https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/08/02/4238771_preraboteniiat_plan_za_vuzstanoviavane_vmesto_fokus/ - „Преработеният план за възстановяване: Вместо фокус – кръпки“? М? Или трябва да се вмъкнат още „правилни“ фирми на наши „дрОгаре“, пък те нямат спирка от алчност, че токова години бяха отбити от държавното виме? Е, ама то така никога няма да имаме подобен План, щото за тия „дрОгаре“ няма угодия! Чакаме разяснения за Плана? Другите държави вече харчат парите, а нашите смешльовци не могат да се накумят как да направят така, че да откраднат за три поколения напред!

 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Сега става ли ви ясна ролята на ИТН. Да разбият протеста , статуквото отново да надделее и повече от същото. Дано вдянат българските избиратели на следващите избори , защото такива ще има.
  —цитат от коментар 42 на pro_bono


  Политиките на Сорос също не са алтернатива.

 45. 45 Профил на nua55470904
  nua55470904
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблем на много социолози и анализатори е,че коментират Борисов като залез.По същата причина можем да кажем,че ДБ или ИТН са в залез след като едните имат наполовината избирателите на ГЕРБ,а ИТН в България даже гуми спрямо ГЕРБ,а самата партия е над 10 години в управлението.Тази целенасочена необективност и омраза без признаване на някой безпорно добри факти от управлението му,ще върне Борисов на власт след някой друг месец или година.В България никога явно няма да се научим,че не трябва да се отрича всичко старо и отминаващо и да се коментират само лошите неща,а да се побеждава с надграждане и още по добро управление.

 46. 46 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Сега задкулисието се опитва да направи "ДА.БЪЛГАРИЯ" основна политическа сила, но няма да стане номерът им. В страни с беден народ не може да има демокрация, защото нямо политически потенциал - тоест достатъчно политизирани хора с политическа култура и самочувствие да се занимава с политика - вдъхващ доверие и идеи. Затова имаме толковаа нищожни партийки. И те ще си останат такива. Социализмът създаде 10 пъти повече такива хора. Тя и средната класа беше 10 пъти повече. Ето защо бедната държава няма демокрация, а това води и до лоша държава и лоша икономика. Където всички са десни, а дясното е престъпление срещу човечеството и логиката. Дясното е зло. примерно:Само държавното здравеопазване и добри пенсии и социални помощи, може да гарантира на вксинираният - че при развитие на имунно заболяване и инвалидизиране след години - дори, ще му се гарантира някакъв живот. Ако не е така ще се предпочете да не се ваксинират. То изобщо с медицината е така. Не развитието на технологиите и пазарната икономика спират болестите и войните, а социалната държава го прави. ................................. ............................ ....................................................... Лъжaтa в пoлитикaтa, ЛЪЖAТA - ДEМOКРAЦИЯ!? Икoнoмичecкaтa влacт ли имa нaрoдът? Инфoрмaциoннaтa влacт ли имa нaрoдът, oбрaзoвaниe, мeдии, културa? A, кoйтo кoнтрoлирa тeзи влacти, кoнтрoлирa и зaкoнoвлacтиeтo, и вcички държaвни влacти. ........................................... ............................... ............ Дяcнoтo e злo. И нямa прaвo нa живoт в дeмoкрaциятa. Тa тo дяcнoтo cи e криптoфaшизъм. Cвoбoдният пaзaр прaвил РAЙ? Нo и гeнитe имaли знaчeниe, eтo зaщo Бългaрия, Индия и Aфрикa ca бeдни. Cвoбoдният пaзaр ли e винoвeн зa УБAВAТA икoнoмикa или гeнeтичният пoтeнциaл? ЧИCТ ФAШИЗЪМ, нo c мacкa! Дecнитe вce рaзcъждaвaт кoя нaция e пo дoбрa и кoя пo кaлпaвa. 100% чacтнocт в eнeргeтикaтa, c 0 нулa нaмeca нa държaвaтa, тa дa видим кoлкo e вкуceн кaпитaлизмът. Пaзaрнo, cвoбoдeн пaзaр знaчи cвeтoвни цeни, в Кoлумбия кoятo e нa първитe мecтa пo eлeктрoннo прaвитeлcтвo и нeoлибeрaлизъм тoкът e двa - три пъти пo-cкъп oт Бългaрия, и в 80% oт ceлaтa нe e изгoднo дa имa тoк - дa прoкaрaт и пeчeлят. Прeди държaвнaтa нaмeca, плoщaдитe ca били БЛAТAТA, a пътищaтa ca били брeгoвeтe нa рeкитe, eдинcтвeнитe мecтa бeз coбcтвeник. нO НEКA ДA E ТAКA, 100% ЧACТНO И НУЛA ДЪРЖAВНOCТ, НEКA ДA ВКУCИМ ДЯCНOТO!

  .... ... Богатите страни имат не само икономическа изгода да държат бедните страни да са бедни. В Руанда им казват, че кафето е отровно.... Ресурсите са ограничени, и бедността ограничава консумирането им, цената им, и евтиното им добиване да бъде. Но и бедните страни са зависими от заеми и пазари, визи, ограничения, МВФ, и така са под пълен политически и всякакъв контрол. Ето защо не е изгодно на НАТО българия, украйна да не е бедна, Грузия, Мексикоо..

 47. 47 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 171 Неутрално

  неотложно: Точка 1. На месец 100кв.ч на човек се полага ел. енергия за 9 стотинки на кв.ч през лятото - топлите 6 месеца, и 5 стотинки кв.ч за 200 кв.ч на месец през зимата ноември, декември, ян., фев. март, април. Над тези количества на пазарни цени.
  .. Точка 2. Здравната каса се прехвърля към синдикатите на работниците и синдикатите на работодателите с 15% осигуровка. И се правят 15 клиники и 5 най-добри болници, на издръжка акцизите и сегашните пари от държавата за здравеопазване.

  ... Точка 3. Образованието е напълно безплатно, учебни материали, униформа официална и спортна, храна закуска и обед., транспорт. Детски лагери и екскурзии. Да, нормално, логично е училищата да са еднакви за всички, като сграда, оборудване, и ниво на преподавателите, нека са 1000 училища и да се пътува с училищни автобуси до тях. ............................ .................................... ...................

  ... Точка 4. НОИ изплаща всички внесени осигуровки за 5 години след пенсиониране, после на социална помощ - която да се дава на пенсионери с доход до минималната заплата, и социалната пенсия да е 60% от минималната заплата. Парите внесени в НОИ се онаследяват и прехвърлят в НОИ-сметката на наследниците.

  .. Точка 5. Минималната заплата е 40% от БВП на зает. БВП на зает да се изчислява като общият БВП по номинал се дели на регистрираните в НОИ заети - работещите.

  .. Точка 6. Всеки подписал договор с фирма за да й работи, общината с държавни средства да му предплати квартирата и да му даде купони за храна и дрехи, и за ток и вода за два месеца.

  .. Точка 7. Всеки безработен да получава социална помощ 30% от минималната заплата, Ако работи до 16 часа седмично и ходи на квалификация, помощта да не се спира, докато подпише договор. Където са безплатните квалификации, да има безплатно хранене, спални, и да се дават безплатно карти за храна и транспорт.

  .. Точка 8. Всяка община да издава облигации или банкноти, с които да се строят нови жилища на нисък наем, като 50% от наемът се заплаща с тези пари, и на всеки 10 години тези жилища се продават за 70% такива пари и 30% обикновени пари, на пазарни цени. Всяка община да е задължена да увеличава жилищният фонд с 2%.

  .. Точка 9. Общината с държавни средства да отпуска 200 000 лева за семейна или лина ферма в агро секторът, или фирма семейна или лина в строителството, или производство на мебели или дрехи.

  ... Точка 10. 50% от акциз цигари, маргарин и палмово масло, алкохол, горива, отива в държавните безплатни болници. И 50% отива за детски лагери и екскурзии, спортни уреди в училищата, спортни награди за учениците, спорт в селата и микрорайоните, музикална зала и студио в училищата и читалищата.

  ..... .. Точка 11. Данък автомобил - от него 100 лева да отива всяка година за улицата където е собственикът, и по която се прибира. И 150 лева за между селските и междуградските пътища най-близо до мястото на живеене на платецът. Шофьорите да избират фирмата която да прави пътищата където живеят, ако се недоволни. (Логично е да има само социална пенсия. Държавата не събира трупа пари от пенсии, които да олихвява и след години да ги дава. НОИ работи с пари от сегашните работници, а мъртвите са солидарни към богатите пенсионери в повече. Справедливостта е поне, и наследниците да получат всичко, а парите от бюджетът извън НОИ, да са само за социална пенсия. И ако 15% от заплатата ти е осигуровката и имаш трудов стаж 45 години, ще трябва да взимаш 15 години пенсия 45% от заплатата ти - средното за 45 години стаж. Дори да няма праг на осигуряване. Но сега колкото по голяма пенсия толкова по незаслужена. 60% Е СУБСИДИЯТА ЗА ТАЗИ СИСТЕМА - ТОЕСТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ ИЗВЪН НОИ0ПОСТЪПЛЕНИЯТ - ОСИГУРЯВАНЕ ЗА ПЕНСИЯ. И на този със 150 лева от НОИ-пари, му дават още 150 лева субсидия. На този със 600 лева от НОИ-пари, му дават 600 лева субсидия. То няма как да си изкарал 600 лева пенсия, колко са взимали 45 години 1000 лева - и да им взимат 200 лева, после 15 години трябва да са на 600 лева и после социална пенсия до гроб - ако нямат доходи, ако имат ще трябва да не взимат и социална пенсия. Сега социалната система субсидира така, на бедният имащ 5 хляба дава 5 хляба, на богатият с 40 хляба дава още 40 хляба.) Мартин Димитров и Делян Добрев разсъждават, че ТЕЦ-2 можело да печели от цени над 220 лева за мегават. Но колко ще е включването отново, КАТО ЦЕНА, И ПОСЛЕ ИЗКЛЮЧВАНЕТО, ПЕРСОНАЛ? За колко време? За колко време ще е добрата цена, след като целта е спад на цените??? ... тези са тотал-дебили! .. Prices (BGN/MWh) 187.54 лева 7-август, 185.48 лева 8-август, 303.53 лева 9-август, 265.00 лева 10-август, 285.10 лева 11-август, 211.48 лева 12-август, 220.63 лева 13-август, 189.22 лева 14-август, 181.56 лева 15-август, 204.51 лева 16-авг, 201.43 лева 17 август. . .................................................................................................................... .................. 4 юни 2021 г.
  Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2". Според работодателите в този ТЕЦ се произвеждала стока, която никой не искал да купи, защото била безумно скъпа.
  26 юни 2021 г.
  Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност
  4 август 2021 г.
  Работодателите започват поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 г. и остават в протестна готовност. Те настояват да има пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. Искат и временно ограничаване на износа на електроенергия.
  Слушайте бизнеса, той знае най-добре! ....................... ...................... ................................. .............................................. .............. 100% частност в енергетиката, с 0 нула намеса на държавата, та да видим колко е вкусен капитализмът. Пазарно, свободен пазар значи !!!!!!-световни цени, в Колумбия която е на първите места по електронно правителство и неолиберализъм токът е два - три пъти по-скъп от България, и в 80% от селата не е изгодно да има ток - да прокарат и печелят. Преди държавната намеса, площадите са били БЛАТАТА, а пътищата са били бреговете на реките, единствените места без собственик. нО НЕКА ДА Е ТАКА, 100% ЧАСТНО И НУЛА ДЪРЖАВНОСТ, НЕКА ДА ВКУСИМ ДЯСНОТО!

 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  "ИТН на Слави Трифонов за десетината седмици на предишното и настоящо Народно събрание ускорено реализират постпарламентаризъм - парламентът, вместо като двигател, като спирачка на промяната, думи без дела, несъздадени парламентарни комисии, взривяване правилата на парламентарната практика и на коалиции, които избирателят е пожелал, неспособност за формиране на правителство, взривяване."?!  Поредният "блестящ" кадър на НБУ стига до "гениалният извод", че партия с 65 депутата е виновна за "несъздадени парламентарни комисии, взривяване (това "вривяване" явно говори за наличие на ремсист в родата на авторката), правилата на парламентарната практика и на коалиции..?!
  Баси глупостите?! Ами другарко Кръстева, останалите партии с общо 175 депутати не се ли зададохте въпроса, те какво правят?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Коза. Нищо друго не мога да кажа

 50. 50 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Големият проблем на метежниците е, че легендата: "Долу статуквото, да живее промяната!" се оказва несъстоятелна. Тепърва ще ги озари, че САЩ и Англия от векове преуспяват с усъвършенстване на СТАТУКВОТО си.

 51. 51 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 39 Неутрално

  [quote#5:"Емил Добрев"][/quote]

  Да, държавата е виновна в случая. Тези субсидии, вместо на ТЕЦ марица изток 2, да ги беше дала на пенсионерите, тогава Марицата щеше да работи и да произвежда ток.
  Ама то трудно се разбира. Там като във всички държавни дела са свикнали да вземат пари без работа и вече не могат и да работят, тежи им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK