Печеливши от сегашната ситуация са антиподите Радев и Гешев

Иво Инджов

Иво ИнджовПървата политическа сила на изборите -"Има такъв народ" (ИТН), оттегли предложения си кабинет и не изпълни успешно връчения от президента мандат. Втората политическа сила - ГЕРБ, предварително декларира, че ще върне своя мандат, след като го получи. Какъв е шансът за излъчване на правителство с третия мандат, ще възстановят ли анти-ГЕРБ партиите диалога си и кой печели от предсрочни избори - с тези и други въпроси "Дневник" се обърна към анализатори и политолози. Ето отговорите на Иво Инджов - доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.


След оттегления заради очакван провал проектокабинет на "Има такъв народ" как това ще рефлектира върху отношенията й с останалите политически субекти в Народното събрание?


- Слави Трифонов и част от сценаристите му като че ли минираха всички мостове за спасителни компромиси с т.нар. партии на протеста. Поне в краткосрочен план разминирането трудно ще се случи въпреки декларираното желание за рестарт на отношенията от страна на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБНИ). С вербалната агресия срещу потенциалните си съюзници, стигаща на моменти до вулгарност, от ИТН принизиха политическия език до нивото на махленското хъшлашко говорене.
Политическият пубертет на ИТН може да е обяснение, но не и оправдание за такова поведение. То прави почти невъзможно сближаването между всички анти-ГЕРБ партиите, въпреки че ситуацията е много динамична и има предпоставки за компромиси. Най-пресният пример е задочното единомислие, с което лидерите на ДБ, ИБНИ, ИТН и БСП осъдиха бруталното полицейско насилие срещу задържаните младежи от протеста на 10 юли м.г., добило още по-мрачна слава след публикуваното видео от "комисията Хаджигенов".


Същевременно е малко вероятно БСП да изиграе ролята на модератор между ИТН, от една страна, и ДБ и ИБНИ, от друга, въпреки че в процеса на преговори за правителство на малцинството неочаквано създаде добри отношения с партията на Трифонов.


Изненадани ли са самите депутати на Слави Трифонов от развоя на събитията и има ли шанс да се върнат на "масата на преговорите" при евентуален трети мандат? Има ли значение у кого ще попадне мандатът?


- ИТН затвърждава имиджа си на вождистка партия. Така и не разбрахме кога и къде парламентарната й група е издигнала премиерските кандидатури на Николай Василев, а след това и на Пламен Николов, кога и как е взето решението за оттеглянето им, имало ли е дебати по тях, евентуално "въздържали се" и "против". За номинациите и оттеглянията научавахме от монолозите на Трифонов от "7/8 TV", респективно от фейсбук профила му. "Реших да оттегля кандидатурата" (за Василев), "аз" - това, "аз" - онова и все в тоя нарцистичен порядък. Засилва се впечатлението, че депутатите му са безгласни букви. Могат да бъдат оприличени и на корпоративен тим, следващ безприкословно заповедите на боса.


Това са модели на поведение, асоциирани до неотдавна с Борисов и ГЕРБ, които получиха заслужена морална и политическа присъда. При така създалите си обстоятелства е малко вероятно ИТН да се върне на "масата за преговори"за третият мандат.И все пак като че ли сляпото подчинение започва да се пропуква - неслучайно председателят на парламента Ива Митева от ИТН намекна, че може да напусне политиката, в която влезе неотдавна.


В бъдеще ще могат ли да възстановят диалога?


- Диалогът може да бъде възстановен, ако в ИТН политическият реализъм надделее над чувството за самодостатъчност и опиянението от собствената уникалност, каквато и да е тя. При трети парламентарни избори наесен тази партия пак няма да има абсолютно мнозинство, дори може да влоши резултата си. Реалистичен е сценарият това да се случи на фона на ескалиращи заплахи като четвъртата вълна на коронавируса, новата бежанска вълна, ръста на инфлацията.


При такова развитие на нещата, когато трябва да се действа бързо и държавнически, ще стане ясно дали ИТН е партия на промяната, каквато е все още в очите на стотици хиляди българи, или партия на подмяната, за което я подозират най-изявените й критици. Впрочем наближава моментът, когато ще стане ясно какво точно преследва ИТН с политическия си театър - антисистемна стратегия, водеща до обезличаване и обезсмисляне на политическите институции, или антисистемна стратегия, гарнирана със здравословна доза популизъм.


Нови избори ще дадат възможност на медиите, анализаторите, но и на симпатизантите на партията да поставят въпроса каква е идеологическата й насоченост. Трифонов каза по БНР, че ИТН "не е ляво, не е дясно, не е център. Тези понятия са в нафталина." В същото време анонсираните й програмни намерения след 11 юли я разкриват по-скоро като неолиберална, с открито заявени политики на остеритет, опаковани с някакви по-шарени социални мерки.


Трябва ли анти-ГЕРБ партиите да направят някакъв компромис, за да не се озоват "Има такъв народ" сами срещу всички?


- Видяхме, че на най-големи компромиси е склонна БСП. ДБ - в най-голяма степен, и донякъде ИБНИ трябва да смекчат реториката, която "пришива" ИТН към ДПС. Освен, ако не разполагат с конкретни факти за такива връзки.Безпринципни компромиси обаче не трябва да се правят.


Възможен ли е избор на правителство с третия мандат без гласовете на ИТН?


- Не, освен ако силите на промяната не искат да я дадат на концесия в една или друга степен на Борисов или Доган.


- Как ще се отрази поведението на Трифонов и депутатите му върху доверието в партията от страна на избирателите при предсрочни избори?


- Много труден въпрос, на който мисля че към този момент нито социологията, нито политологията могат да дадат адекватен отговор. По-скоро на помощ трябва да дойде народопсихологията. Моите наблюдения сочат, че за тази партия са гласували както хора, вадещи прехраната си с физически труд у нас, но и в чужбина, мразещи системата, която ги експлоатира, респективно "прокудила" ги е от родината, така и студенти, но и "офисен планктон". Всички те са недоволни "и от едните, и от другите" елити. Във всички групи има почитатели на "Шоуто", за които политическата мотивация не е водещата при гласуване.


Коя от тези групи ще разлюби Слави и коя ще го обикне още повече, все още е трудно да се каже. Няма как поведението на ИТН да не мобилизира "твърдото ядро" на партията, каквото тя сигурно вече има, и да не разколебае и отблъсне по-широката й периферия. Най-вероятно ИТН ще получи по-нисък резултат от този на последните избори, особено при по-ниска избирателна активност.


Към кого биха се прелели гласове, ако ИТН губи, и откъде биха дошли нови?


- Има известно сходство между част от субелекторатите на ИТН и ИБНИ, така че ако има отлив на гласове от ИТН, част от него ще се прелее във формацията на Мая Манолова. Друга, по-значима част от загубените от нея гласове ще се завърнат в ГЕРБ и националистическия спектър, в по-малка степен в БСП или просто няма да отидат да гласуват. Ако Трифонов и сценаристите му успеят да сърфират успешно на вълната на нарастващото разочарование от целите и средствата на традиционната политика, те могат да привлекат още от негласуващите и хората, които слабо се интересуват от политика. Но на този етап ИТН няма потенциал, а Слави - харизма, за да вдигнат "вълна" като Царя и неговото движение през 2001 г. или Борисов с ГЕРБ през 2009 г.


Как тази политическа криза ще се отрази върху шансовете на президента Румен Радев за втори мандат? Кой губи и кой печели от избори 2 в 1?


- Политическата криза категорично работи в полза на президента Радев, без той да има каквато и да е вина за нея. Тя го откроява като държавник - духовен баща на силите на промяната. Справка - състава и действията на назначеното от него служебно правителство, които илюстрираха в един по-прагматичен план значението на девиза "Съединението прави силата". Президентът ще има и ключова роля в опитите за "спасяване" на третия мандат. Сега Радев доразвива имиджа си от годината на протеста, когато влезе в съзнанието на българите със станалия вече иконичен образ с вдигнатия юмрук и фразата "Мутри вън!".


Печеливши от избори 2 в 1 ще се онези партии, чиито послания бъдат разчетени от електората като допълващи се с тези на кандидатиралия се за втори мандат президент: БСП и в известна степен ИБНИ. За ИТН, които подкрепиха Радев за втория мандат така, сякаш го издигат те, е трудно да се каже как би им повлиял факторът "2 в 1". Има припокриване на субелекторати на президента и партията на Слави Трифонов, но не е ясно какъв ще е ефектът, ако ИТН поведе война на всички фронтове, включително срещу второ служебно правителство, назначено от държавния глава. Губеща ще е ДБ, която хем ще има кандидат, който на първия тур ще се състезава срещу Радев, хем ще работи в аванс за правителство на анти-ГЕРБ партиите, което пък е част от стратегията на президента. Провеждането на двата избора на една и съща дата няма да се отрази на парламентарния вот за ДПС, независимо че позицията на Движението към кандидатурата на Радев все още не е официално обявена.


Как дебатите в парламента биха повлияли на избирателите при предсрочни избори - дават ли им знак, че парламентаризмът се завръща, или надвикването и обидите са следващо пропадане?


- 45-ото Народно събрание върна надеждите на хората, че Политическото се завръща, включително под формата на легитимен политически театър и автентични страсти, които бяхме позабравили след "пионерските" години на парламентаризма в началото на 90-е. Стартира процес на разграждане на "модела ГЕРБ", олицетворен от въвеждането на машинното гласуване, работата на "комисията Манолова" и т.н.


Сегашният парламент разочарова. Все още няма сформирана нито една постоянна комисия, а това е крайно тревожно, защото не може да бъде актуализиран бюджетът - неотменимо условия за противодействие на надвисналите кризи. Депутатите от 46-ото НС като че ли правят всичко възможно то да бъде запомнено само с конфронтационния си стил и кръстосания огън на "всеки срещу всеки". Но е възможен и обрат, за който подсказва експедитивната и ефективна работа на "комисията Хаджигенов", дала нов тласък на осветляването на "модела ГЕРБ".


Какви са най-големите рискове в политическата ситуация и ефектите от тях?


- Най-големият риск е "наследството" на протеста да бъде похабено в безплодни опити за сформиране на общ фронт на промяната и хората да бъдат отвратени не толкова от парламентарната демокрация, колкото от възможностите политическо действие на граждански актьори да играе ролята на "пета власт". Ако не се установи нормален цикъл на работа на парламента, поне за година-година и половина, няма шанс да се случи едно от основните искания на протеста - за смяна на главния прокурор, за нов модел на прокуратурата и дълбока съдебна реформа.


Има ли печеливши от тази ситуация и кои?


- Колкото и опростено и парадоксално да звучи, на този етап печелившите от нея са два антипода: Радев и Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "от ИТН принизиха политическия език до нивото на махленското хъшлашко говорене."

  Едва ли може да се каже по-точно!

 2. 2 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги Христов":

  "- Видяхме, че на най-големи компромиси е склонна БСП. ДБ - в най-голяма степен, и донякъде ИБНИ трябва да смекчат реториката, която "пришива" ИТН към ДПС. Освен, ако не разполагат с конкретни факти за такива връзки.Безпринципни компромиси обаче не трябва да се правят"
  Прокопиев според теб ще им даде ли необходимите факти?

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  Нищо чудно при едни нови парламентарни избори резултатите да са много подобни на днешните, толкова много е разединен народът.
  Тогава оти да ги ручаме жабетата пак???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги Христов":

  Поне има говорене. При Боко се мълчеше и се изпълняваха командите по телефона.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "Сега Радев доразвива имиджа си от годината на протеста, когато влезе в съзнанието на българите със станалия вече иконичен образ с вдигнатия юмрук и фразата "Мутри вън!" - какво има да го развива, просто е последователен в това, което уж всички прокламираха като първа цел, и то с "държавническа" загриженост. Толкова са изгнили всички партийни щения, че сами се рушат и то не защото не следват общонародното мнение, а защото нито една партия няма силна воля поне да стисне юмрук. То бива компромиси, бива интереси, но толкова разнопосочни, безцелни никога няма да доведат до идейни и смислени резултати. Колкото до Гешев - какво МУ е пИчелившето с нагло, подхилващо се поведение, с което плюе върху държавността, в която Народното събрание е водеща институция!? Хоризонтът пред България го има, само няма КОЙ да поведе народа по пътя към него - всички БГ партии гледат и към него, и към народа си със странни очила.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Ручахме ги жабетата в името на политическата кариера на Ристьо, Мая, и Радев.

 7. 7 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#6] от "smotlixx":

  Първите двама имат потенциал за министри...

 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Много смислен и аналитичен коментар от страна на Иво Инджов.
  За мен обаче основния риск си остава незрялостта на мат'ряла, който гласува емоционално, като футболен запалянко, вместо като гражданин, който може да е потърпевш от избора. Това дава възможност на ТВ-звезди да се преструват на отговорни политици и да продават ПОДМЯНА, вместо ПРОМЯНА, поднесена с много пипер в говоренето и просташка реторика за кеф на най-верните си ТВ-фенове.

  Вождовските проекти не могат да надскочат себе си и винаги са по формулата "ядро на решенията + фигуранти с вдигната ръка"

 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 937 Разстроено

  "силите на промяната "
  Хич ама хич не си представям ген,Атанасов , Нинова , Манолова , Дончева , а и Христо Иванов (като зная кой стой зад него)
  като гълъби на промяната.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Печеливши от ситуацията няма.

  Комунистите могат да вземат властта само с кръв и насилие, така са правили винаги. Обаче сега нали сме цивилизовани и не може с убийства и атентати и затова с лъжи, компромати и леене на помия. Само че двете кризи мигрантската и пандемията ги изненадаха и тях и ще ни потопят сериозно.

 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  "Тя го откроява като държавник - духовен баща на силите на промяната. "

  боже, боже....каква е тази риторика. то верно и ние не сме много млади ама този изби рибата

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Трябва да има разделение на властите:
  хора от четвъртата власт (най-вече за телевизионери) да нямат право да се занимават професионално с политика.
  Така щяхме да сме пощадени от Волен, Бареков, Слави.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 13. 13 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално


  It is the way of Якудза,

  Цитат:
  “Засилва се впечатлението, че депутатите му са безгласни букви. Могат да бъдат оприличени и на корпоративен тим, следващ безприкословно заповедите на боса.
  Това са модели на поведение, асоциирани до неотдавна с Борисов и ГЕРБ” - Край на цитатът.

  “The yakuza are known for their strict codes of conduct, their organized fiefdom nature and several unconventional ritual practices such as yubitsume or amputation of the left little finger.Members are often described as males, wearing "sharp suits" with heavily tattooed bodies and slicked hair.This group is still regarded as being among "the most sophisticated and wealthiest criminal organizations".

  The origins of the phrase “якудза”,

  “Hanafuda Playing Cards
  Here’s the Deal
  Hanafuda evolved after the Portuguese brought Western playing cards to Japan in the 16th century. Instead of being grouped in suits of hearts and spades or members of a royal court, the suits in hanafuda are flowers, like the peony and sakura, as well as the chrysanthemum, maple, and others. During the Edo period (1603–1868), hanafuda became increasingly popular, and like poker in the Wild West, it was a way rough-and-tumble men passed the time. Gambling added to the appeal of both the cherry blossoms and the peonies, flowers that already had a rich history with deep, evocative meanings.
  According to some, the cards even inspired the slang for Japan’s mafia: The word yakuza is said to refer to the worst hand in the game oichokabu, which is played with hanafuda cards. The hand “893” (or yattsu, ku, and san), became “yakuza,” a term which was used to disparage betting men. Gamblers embraced the floral designs that appeared in hanafuda, often getting cherry blossoms and peonies tattooed on their bodies for luck, courage, and even simply good looks. Hanafuda cards themselves appear as motifs in irezumi, creating a playful pun: a visual depiction of a visual depiction of a flower.”

 14. 14 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "силите на промяната "Хич ама хич не си представям ген,Атанасов , Нинова , Манолова , Дончева , а и Христо Иванов (като зная кой стой зад него) като гълъби на промяната.
  —цитат от коментар 9 на drill

  Да бяхте изпреварили Христо на Росенец, кой ви беше спрял? Или нещо друго да бяхте свършили. Що ги оставяте да вземат инициативата? Люпенето на семки не е кой знае каква алтернатива.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 15. 15 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  За съжаление при управлението на "духовния баща" на промяната Румен Радев инфлацията скочи с 40 %. Иначе вярно олицетворява носталгичност по великите въстания с вдигнатия юмрук. Но с юмруци тази работа не става.

 16. 16 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#14:"Митко"][/quote]

  Това , че се мъчат да вземат инициативата е вярно и за радост хич не им се отдава !

 17. 17 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 273 Весело

  До коментар [#3] от "дедо Андро":Ручахме ги жабетата в името на политическата кариера на Ристьо, Мая, и Радев.
  —цитат от коментар 6 на smotlixx


  По-важното е политическата кариера на онова недоразумение Барба Ганьос 8-те менискуса да свърши и да не се появява повече, освен по Севда Тв ... А кои ще са на негово място - все по-добре ще е :):):)
  А да не забравя - и Ваньо Кьоравеши трябва незабавно да бъде поканен на лекция в ЦСЗ /Централния Софийски Затвор/ и "случайно" да остане там за следващите около 5 до 10 години, при лек първоначален режим, че той колко неизпълнения на служебните си задължения има, Барон Мюнхаузен от Банкя дори не може да брои дотолкова ... :):):):)

 18. 18 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Изглежда ДБ и Мутрите идат не губят надежда да вкарат ИТН в техния коловоз. Които ги псуват хамалски. Но с ДБ и Мутрите идат някак се получава "Бий ма, пак шъ тъ убичъм!"

 19. 19 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Получава се още и някаква люта ревност между ИТН, от една страна и ДБ с Мутрите идат, от друга. Относно любовта към Румен Радев. ДБ и мутрите идат му пристанаха отдавна, но ето че цъфна друг кандидат за сърцето му - Сл. Тр. Направо ги изхвърли. Чии ще бъде Радев - в това сега е въпросът.

 20. 20 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  А кои ще са на негово място - все по-добре ще е :):):)
  —цитат от коментар 17 на chicho_gosho


  Цени на тока и енергоносителите-рекордно високи! Инфлацията-стремително нагоре. Мигранти в незапомнен от години брой в страната. Спрени строителство и ремонт на пътища, протестиращи за заплати строители.Провалена ваксинация пред четвъртата вълна и протести на мед.работници.Служебни министри назначени в разрез с конституцията и още и още... Прав си Чичо, по добре е.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Весело

  дрОгаря инджов не е мръднал от левундерските си възгледи от студентските ни години!

 22. 22 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  За съжаление при управлението на "духовния баща" на промяната Румен Радев инфлацията скочи с 40 %. Иначе вярно олицетворява носталгичност по великите въстания с вдигнатия юмрук. Но с юмруци тази работа не става.
  —цитат от коментар 15 на nik_77.


  Не за друго, но временното правителство управлява от няклоко месеца. Колко месеца - или години - управляваше онзи от Банкя преди това?

  Не ти ли се струва, че повечето от бомбите с цените - а и не само - бяха заложени точно от него, и по неговите "управления"?

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  Афтора грантаджия ли е или да?! Ами съобщавайте ги тези неща във визитките...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Весело

  Не бивало да има безпринципни коалиции? И как между четирите партии може да се създаде принципна коалиция? Нама начин.
  А иначе останалото е левичарски бълвоч. Радес духовен баща на промяната, дрън-дрън... Типично в духа на убежденията на автора като бивш кимсомолски секретар на някаква си младежка левичарска организация.

 25. 25 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 280 Неутрално
 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Струва ни се друго. Че старото управление остави държавата в отличен ред. С отлични финансови и фискални показатели - едни от най- добрите в ЕС. Което радевите машинки не отрекоха. Вярно, ровеха за скелети в гардероба, но се получи фарс. Дето източиха един язовир да се снимат как не функционирал, или дето взеха на абордаж ББР, за да пуснат необезпечени кредити на свои хора. Към 200 милиона засега. За малинката от строителството какво да се каже. Тя е най-зловредната, ако и да е в сянката на рашковци, кацаровци, минековци...

 27. 27 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Гласували са хора които изкарват прехраната си с физически труд...хмм за бивши ДС агенти, за синове и дъщери на комунисти и активни борци винаги се намира по някое НПО или фондация, а другите явно трябва да бачкаме...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 28. 28 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 726 Весело

  Моите наблюдения сочат, че за тази партия са гласували както хора, вадещи прехраната си с физически труд у нас, но и в чужбина, мразещи системата, която ги експлоатира, респективно "прокудила" ги е от родината, така и студенти, но и "офисен планктон". Всички те са недоволни "и от едните, и от другите" елити. Във всички групи има почитатели на "Шоуто", за които политическата мотивация не е водещата при гласуване.

  Браво Инджов.
  Я да видим какъв профилът на избирателите на Де България:
  -основно ляво ориентирани представители на "академичните" среди (хора на държавна издръжка основно), адвокати с не особено успешна практика, а и донякъде също "офисен планктон", за които политическата мотивация не е водещата при гласуване.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 29. 29 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  .....За мен обаче основния риск си остава незрялостта на мат'ряла, който гласува емоционално, като футболен запалянко, вместо като гражданин, който може да е потърпевш от избора. ...
  —цитат от коментар 8 на debruckere


  От една страна, наистина емоционалното гласуване при толкова разделен електорат не дава дори перспективи. От друга страна, обаче, трябва да разберем че "материала" няма как да го сменим, а и не знаем дали той ще се промени, и ако да, в каква посока. При това положение надеждата е политиците да осъзнаят реалното положение на нещата, да оставят вождизма, и да започнат да се договарят. Избори до дупка, според мен, са лош вариант за всички ни.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Не за друго, но временното правителство управлява от няклоко месеца. Колко месеца - или години - управляваше онзи от Банкя преди това?
  —цитат от коментар 22 на xhi13317223


  И се разбра, че за нищо не става.

  Айде кризите не ги е предизвикало то, положението е такова. Но засега демонстрира явна неспособност да се справя с тях и да избягва всякаква отговорност.

 31. 31 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1072 Весело

  По цял ден глупости се пишат!
  Не се ли уморихте да ги побликувате?!

  Машини прости, народ неук.
 32. 32 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 273 Весело

  [quote#20:"uvtest"][/quote]

  Пич, всичко, което си написал, няма как да се развие и случи за 3 месеца, но трЕбе и мислене малко - всичките мини /с изключение на мигрантския поток!/ са заложени от Барба Ганьос и неговата шайка корумпета, но гербидж-орките не се славят много с мисленето си, това не им е силната страна ... Те са добри в мученето, послушанието и далаверите - това са истинските гербидж-орки, верните последователи на Барба Ганьос, Дани Катарзиса Митов, Габровския Чичо Фестър и Деса Простакеса от Дулово ... :):):):)

 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#11] от "sarunka":

  Какво се очаква от този пембен /червен редовен списвач в дневник? Вижте му останалите публикации. Като всеки левичар, каквито са и дейбъ, той анализира и прогнозира с левичарска риторика и от ниския таван на собствения си работническо-селски произход.

 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Много е забавно как тук се спускат левичарските опорки, а умнокрасивитета ги аплодира и си цъка плюсове.

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Афтора грантаджия ли е или да?! Ами съобщавайте ги тези неща във визитките...
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf


  Абе друго си е да те псува сутрин обед и вечер Тошко негрантаджията , а оня от диванчето-сутрин едно, вечер друго, според съответната доза :)

  Каним министри от служебния кабинет, те ни отказват, утре ги плюем. Иначе "издигаме президента Радев", а от днес "подкрепяме изцяло служебния кабинет".
  Преди изборите-"също толкова са ни противни и десните като левите", после - "естествени партньори" :) Колко да са партньори? Ами , ей толкова: предлагаме ви да приемете всичко безропотно понеже имаме внушителните 65 депутата. Ако ще и най-големите дупки да са ни министрите. Ако не ги подкрепяте тия образи, значи сте предатели. Та така, по телевизионно му :)

 36. 36 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  ДБ с Мутрите идат и ИТН, че са се хванали за косите и се дращят и плюят като две уличинци за сърцето на Румен Радев. Но какво става със законната съпруга - БСП. Тя не ревнува ли? Не, не ревнува. Даже изпитва наслада да се бият за нейния. Щото е красив и умен. Пък си и знае - той си е мой и вечно ще е тъй. Правителството му си е нейно фактически, с изключение на харвардците, подгонени от една от уличниците.

 37. 37 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  А Радев се почесва и гледа сеир.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Афтора грантаджия ли е или да?! Ами съобщавайте ги тези неща във визитките...
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf


  Няма нужда да се хаби място във визитките.
  Щом ги публикуват, значи са грантаджии, ...

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Всички са метреси на "мазния котарак на задкулисието"!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "ИТН принизиха политическия език до нивото на махленското хъшлашко говорене."
  Те какво повече от хашлаци са?

 41. 41 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Ситуацията е цунг-цванг. При всеки ход народа е губещ.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Страх тресе зайчарника ;)

  Не само от юмрука на Радев.

  Световен Олимпийски Шампион от Токио стресира малки добиченца.
  Юмрука на нежната каратистка на глед феминистка Ива Горанова.

  До коментар [#5] от "ЗаНиЗа":

  Сега Радев доразвива имиджа си от годината на протеста, когато влезе в съзнанието на българите със станалия вече иконичен образ с вдигнатия юмрук

  и фразата "Мутри вън!" - какво има да го развива, просто е последователен в това, което уж всички прокламираха като първа цел, и то с "държавническа" загриженост.

  Толкова са изгнили всички партийни щения, че сами се рушат и то не защото не следват общонародното мнение, а защото нито една партия няма силна воля поне да стисне юмрук.

  То бива компромиси, бива интереси, но толкова разнопосочни, безцелни никога няма да доведат до идейни и смислени резултати. Колкото до Гешев - какво МУ е пИчелившето с нагло, подхилващо се поведение, с което плюе върху държавността, в която Народното събрание е водеща институция!? Хоризонтът пред България го има, само няма КОЙ да поведе народа по пътя към него - всички БГ партии гледат и към него, и към народа си със странни очила.

 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Няма логика в прогнозирането на човешкото поведение. То, особено на българите, почти никога не се води от разума, а от временни настроения и чувства. Виц: циганите се събрали пред народното събрание с викове -"НИЕ ИСКАМЕ, НИЕ ИСКАМЕ!" -"КАКВО ИСКАТЕ?" - "КАКВОТО ДАДЕТЕ!" Дали руснаците са знаели, дали са мислили, че ВОСР 1917 г. ще доведе до смъртта на над 20 милиона от гладна смърт в следващите десетина години, до повече от 20 милиона жертви във втората световна война, до мизерията на перестройката и днешното им незавидно положение на международната сцена; дали камбоджанците са очаквали каква трагедия с над 6 милиона жертви, ще ги сполети с идването на власт на "червените кхмери". Кой от двамата Креон, човекът на реда и закона или Антигона радетел за неписания закон и "несъгласието" е прав? Затворите са пълни най- вече с "недоволни" и "несъгласни", с такива, които се подчиняват на собствената си воля и мислят различно. Логичното мислене за последиците е много далеч от масовия обществен разум. "Защо американците- каза Джо Байдън- трябва да се бият в Афганистан, когато самите афганистанци не искат сами да защитават правата, свободите и достойнството си от терора на въстаниците, от протестиращите срещу законната власт талибани! Като знаят какви са съгражданите им предпочитат да избягат от родината си, така както бягаха от държавите си руснаци, българи и всякакви други от как свят светува.

 44. 44 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Как да се охарактеризира исканията на Слави Трифонов и ИТН към последователи си ?
  Цитат от интервю на Слави Трифонов:

  „Знаеш ли защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях. А знаеш ли защо тези, които са си тръгнали, са си тръгнали? Защото не могат да ми отговорят със същото…“

  “The yakuza are known for their strict codes of conduct, their organized fiefdoms.”

  “The other organizations that demand that kind of behavior are certain Political Orders in Germany for the period 1933/1945.”

  Certain tattoos are also the way of Yakuza.

  “Hanafuda Playing Cards”

  “Hanafuda evolved after the Portuguese brought Western playing cards to Japan in the 16th century. Instead of being grouped in suits of hearts and spades or members of a royal court, the suits in hanafuda are flowers, like the peony and sakura, as well as the chrysanthemum, maple, and others. During the Edo period (1603–1868), hanafuda became increasingly popular, and like poker in the Wild West, it was a way rough-and-tumble men passed the time. Gambling added to the appeal of both the cherry blossoms and the peonies, flowers that already had a rich history with deep, evocative meanings.
  According to some, the cards even inspired the slang for Japan’s mafia: The word yakuza is said to refer to the worst hand in the game oichokabu, which is played with hanafuda cards. The hand “893” (or yattsu, ku, and san), became “yakuza,” a term which was used to disparage betting men. Gamblers embraced the floral designs that appeared in hanafuda, often getting cherry blossoms and peonies tattooed on their bodies for luck, courage, and even simply good looks. Hanafuda cards themselves appear as motifs in irezumi, creating a playful pun: a visual depiction of a visual depiction of a flower.” 45. 45 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Радев да подава оставка и нещата ще се оправят постепенно.

 46. 46 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 722 Гневно

  "...Политическата криза категорично работи в полза на президента Радев, без той да има каквато и да е вина за нея. Тя го откроява като държавник - духовен баща на силите на промяната..... Сега Радев доразвива имиджа си от годината на протеста, когато влезе в съзнанието на българите със станалия вече иконичен образ с вдигнатия юмрук и фразата Мутри вън!..."

  Адекватният прочит на днешната политическа криза е как агентът на Решетников я създаде. Както личи авторът гордо го обявява за национален успех. И тази червена рептилия доц. д-р преподавател Инджов обучава студенти!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK