Печеливши от сегашната ситуация са антиподите Радев и Гешев

Иво Инджов

Иво ИнджовПървата политическа сила на изборите -"Има такъв народ" (ИТН), оттегли предложения си кабинет и не изпълни успешно връчения от президента мандат. Втората политическа сила - ГЕРБ, предварително декларира, че ще върне своя мандат, след като го получи. Какъв е шансът за излъчване на правителство с третия мандат, ще възстановят ли анти-ГЕРБ партиите диалога си и кой печели от предсрочни избори - с тези и други въпроси "Дневник" се обърна към анализатори и политолози. Ето отговорите на Иво Инджов - доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.


След оттегления заради очакван провал проектокабинет на "Има такъв народ" как това ще рефлектира върху отношенията й с останалите политически субекти в Народното събрание?


- Слави Трифонов и част от сценаристите му като че ли минираха всички мостове за спасителни компромиси с т.нар. партии на протеста. Поне в краткосрочен план разминирането трудно ще се случи въпреки декларираното желание за рестарт на отношенията от страна на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБНИ). С вербалната агресия срещу потенциалните си съюзници, стигаща на моменти до вулгарност, от ИТН принизиха политическия език до нивото на махленското хъшлашко говорене.
Политическият пубертет на ИТН може да е обяснение, но не и оправдание за такова поведение. То прави почти невъзможно сближаването между всички анти-ГЕРБ партиите, въпреки че ситуацията е много динамична и има предпоставки за компромиси. Най-пресният пример е задочното единомислие, с което лидерите на ДБ, ИБНИ, ИТН и БСП осъдиха бруталното полицейско насилие срещу задържаните младежи от протеста на 10 юли м.г., добило още по-мрачна слава след публикуваното видео от "комисията Хаджигенов".


Същевременно е малко вероятно БСП да изиграе ролята на модератор между ИТН, от една страна, и ДБ и ИБНИ, от друга, въпреки че в процеса на преговори за правителство на малцинството неочаквано създаде добри отношения с партията на Трифонов.


Изненадани ли са самите депутати на Слави Трифонов от развоя на събитията и има ли шанс да се върнат на "масата на преговорите" при евентуален трети мандат? Има ли значение у кого ще попадне мандатът?


- ИТН затвърждава имиджа си на вождистка партия. Така и не разбрахме кога и къде парламентарната й група е издигнала премиерските кандидатури на Николай Василев, а след това и на Пламен Николов, кога и как е взето решението за оттеглянето им, имало ли е дебати по тях, евентуално "въздържали се" и "против". За номинациите и оттеглянията научавахме от монолозите на Трифонов от "7/8 TV", респективно от фейсбук профила му. "Реших да оттегля кандидатурата" (за Василев), "аз" - това, "аз" - онова и все в тоя нарцистичен порядък. Засилва се впечатлението, че депутатите му са безгласни букви. Могат да бъдат оприличени и на корпоративен тим, следващ безприкословно заповедите на боса.


Това са модели на поведение, асоциирани до неотдавна с Борисов и ГЕРБ, които получиха заслужена морална и политическа присъда. При така създалите си обстоятелства е малко вероятно ИТН да се върне на "масата за преговори"за третият мандат.И все пак като че ли сляпото подчинение започва да се пропуква - неслучайно председателят на парламента Ива Митева от ИТН намекна, че може да напусне политиката, в която влезе неотдавна.


В бъдеще ще могат ли да възстановят диалога?


- Диалогът може да бъде възстановен, ако в ИТН политическият реализъм надделее над чувството за самодостатъчност и опиянението от собствената уникалност, каквато и да е тя. При трети парламентарни избори наесен тази партия пак няма да има абсолютно мнозинство, дори може да влоши резултата си. Реалистичен е сценарият това да се случи на фона на ескалиращи заплахи като четвъртата вълна на коронавируса, новата бежанска вълна, ръста на инфлацията.


При такова развитие на нещата, когато трябва да се действа бързо и държавнически, ще стане ясно дали ИТН е партия на промяната, каквато е все още в очите на стотици хиляди българи, или партия на подмяната, за което я подозират най-изявените й критици. Впрочем наближава моментът, когато ще стане ясно какво точно преследва ИТН с политическия си театър - антисистемна стратегия, водеща до обезличаване и обезсмисляне на политическите институции, или антисистемна стратегия, гарнирана със здравословна доза популизъм.


Нови избори ще дадат възможност на медиите, анализаторите, но и на симпатизантите на партията да поставят въпроса каква е идеологическата й насоченост. Трифонов каза по БНР, че ИТН "не е ляво, не е дясно, не е център. Тези понятия са в нафталина." В същото време анонсираните й програмни намерения след 11 юли я разкриват по-скоро като неолиберална, с открито заявени политики на остеритет, опаковани с някакви по-шарени социални мерки.


Трябва ли анти-ГЕРБ партиите да направят някакъв компромис, за да не се озоват "Има такъв народ" сами срещу всички?


- Видяхме, че на най-големи компромиси е склонна БСП. ДБ - в най-голяма степен, и донякъде ИБНИ трябва да смекчат реториката, която "пришива" ИТН към ДПС. Освен, ако не разполагат с конкретни факти за такива връзки.Безпринципни компромиси обаче не трябва да се правят.


Възможен ли е избор на правителство с третия мандат без гласовете на ИТН?


- Не, освен ако силите на промяната не искат да я дадат на концесия в една или друга степен на Борисов или Доган.


- Как ще се отрази поведението на Трифонов и депутатите му върху доверието в партията от страна на избирателите при предсрочни избори?


- Много труден въпрос, на който мисля че към този момент нито социологията, нито политологията могат да дадат адекватен отговор. По-скоро на помощ трябва да дойде народопсихологията. Моите наблюдения сочат, че за тази партия са гласували както хора, вадещи прехраната си с физически труд у нас, но и в чужбина, мразещи системата, която ги експлоатира, респективно "прокудила" ги е от родината, така и студенти, но и "офисен планктон". Всички те са недоволни "и от едните, и от другите" елити. Във всички групи има почитатели на "Шоуто", за които политическата мотивация не е водещата при гласуване.


Коя от тези групи ще разлюби Слави и коя ще го обикне още повече, все още е трудно да се каже. Няма как поведението на ИТН да не мобилизира "твърдото ядро" на партията, каквото тя сигурно вече има, и да не разколебае и отблъсне по-широката й периферия. Най-вероятно ИТН ще получи по-нисък резултат от този на последните избори, особено при по-ниска избирателна активност.


Към кого биха се прелели гласове, ако ИТН губи, и откъде биха дошли нови?


- Има известно сходство между част от субелекторатите на ИТН и ИБНИ, така че ако има отлив на гласове от ИТН, част от него ще се прелее във формацията на Мая Манолова. Друга, по-значима част от загубените от нея гласове ще се завърнат в ГЕРБ и националистическия спектър, в по-малка степен в БСП или просто няма да отидат да гласуват. Ако Трифонов и сценаристите му успеят да сърфират успешно на вълната на нарастващото разочарование от целите и средствата на традиционната политика, те могат да привлекат още от негласуващите и хората, които слабо се интересуват от политика. Но на този етап ИТН няма потенциал, а Слави - харизма, за да вдигнат "вълна" като Царя и неговото движение през 2001 г. или Борисов с ГЕРБ през 2009 г.


Как тази политическа криза ще се отрази върху шансовете на президента Румен Радев за втори мандат? Кой губи и кой печели от избори 2 в 1?


- Политическата криза категорично работи в полза на президента Радев, без той да има каквато и да е вина за нея. Тя го откроява като държавник - духовен баща на силите на промяната. Справка - състава и действията на назначеното от него служебно правителство, които илюстрираха в един по-прагматичен план значението на девиза "Съединението прави силата". Президентът ще има и ключова роля в опитите за "спасяване" на третия мандат. Сега Радев доразвива имиджа си от годината на протеста, когато влезе в съзнанието на българите със станалия вече иконичен образ с вдигнатия юмрук и фразата "Мутри вън!".


Печеливши от избори 2 в 1 ще се онези партии, чиито послания бъдат разчетени от електората като допълващи се с тези на кандидатиралия се за втори мандат президент: БСП и в известна степен ИБНИ. За ИТН, които подкрепиха Радев за втория мандат така, сякаш го издигат те, е трудно да се каже как би им повлиял факторът "2 в 1". Има припокриване на субелекторати на президента и партията на Слави Трифонов, но не е ясно какъв ще е ефектът, ако ИТН поведе война на всички фронтове, включително срещу второ служебно правителство, назначено от държавния глава. Губеща ще е ДБ, която хем ще има кандидат, който на първия тур ще се състезава срещу Радев, хем ще работи в аванс за правителство на анти-ГЕРБ партиите, което пък е част от стратегията на президента. Провеждането на двата избора на една и съща дата няма да се отрази на парламентарния вот за ДПС, независимо че позицията на Движението към кандидатурата на Радев все още не е официално обявена.


Как дебатите в парламента биха повлияли на избирателите при предсрочни избори - дават ли им знак, че парламентаризмът се завръща, или надвикването и обидите са следващо пропадане?


- 45-ото Народно събрание върна надеждите на хората, че Политическото се завръща, включително под формата на легитимен политически театър и автентични страсти, които бяхме позабравили след "пионерските" години на парламентаризма в началото на 90-е. Стартира процес на разграждане на "модела ГЕРБ", олицетворен от въвеждането на машинното гласуване, работата на "комисията Манолова" и т.н.


Сегашният парламент разочарова. Все още няма сформирана нито една постоянна комисия, а това е крайно тревожно, защото не може да бъде актуализиран бюджетът - неотменимо условия за противодействие на надвисналите кризи. Депутатите от 46-ото НС като че ли правят всичко възможно то да бъде запомнено само с конфронтационния си стил и кръстосания огън на "всеки срещу всеки". Но е възможен и обрат, за който подсказва експедитивната и ефективна работа на "комисията Хаджигенов", дала нов тласък на осветляването на "модела ГЕРБ".


Какви са най-големите рискове в политическата ситуация и ефектите от тях?


- Най-големият риск е "наследството" на протеста да бъде похабено в безплодни опити за сформиране на общ фронт на промяната и хората да бъдат отвратени не толкова от парламентарната демокрация, колкото от възможностите политическо действие на граждански актьори да играе ролята на "пета власт". Ако не се установи нормален цикъл на работа на парламента, поне за година-година и половина, няма шанс да се случи едно от основните искания на протеста - за смяна на главния прокурор, за нов модел на прокуратурата и дълбока съдебна реформа.


Има ли печеливши от тази ситуация и кои?


- Колкото и опростено и парадоксално да звучи, на този етап печелившите от нея са два антипода: Радев и Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK