На живо

Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Велко АнгеловПравителство с третия мандат до пролетта, с ясни задачи и без политически лица - това предлагат "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" вместо предсрочни парламентарни избори, се разбра на втория ден от вторите консултации при президента Румен Радев. Според Христо Иванов с третия мандат партиите в 46-ия парламент трябва да излъчат управление, което може да осигури първа помощ на страната, а Мая Манолова е на мнение, че в редовното правителство трябва да участват служебни министри.


След консултациите не стана известно на коя формация Румен Радев ще избере да връчи третия последен мандат, след като втория ще бъде върнат неизпълнен от ГЕРБ. Засега е ясна позицията на "Демократична България", че няма да подкрепи кабинет с мандат на БСП, която - ако го получи, предлага преговори с всички без ГЕРБ и ДПС и служебните министри да станат редовни. Днес не стана известно как ще постъпи ДПС, което щяло да види как върви диалогът и какво предлагат партиите.


Шансовете за съставяне на правителство в 46-ия парламент изглеждат нищожни, тъй като "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с третия мандат, а БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" не искат преговори и подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС.
На консултациите днес Румен Радев и Мустафа Карадайъ размениха остри реплики заради канадското гражданство на Кирил Петков и изказване на лидера на ДПС за Турция. Президентът накара Карадайъ да обясни коя е неговата родина-майка.


"Дневник" представя хронология на днешните събития на "Дондуков" 2.

Манолова иска време за преговори и актуализация на бюджета

И след срещата с президента Румен Радев Мая Манолова каза, че формацията й ще направи всичко, за да има правителство независимо коя политическа сила получи третия мандат. Тя каза, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" нямат нито претенции, нито условия - освен да има прозрачност при преговорите и споразумение с ясни цели за правителство с определен мандат.


Мая Манолова не отговори кои министри от служебния кабинет трябва да останат в редовния, но призова за време за разговори между формацията й, "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП, както и да започне актуализацията на бюджета. Попитана на кого ще бъде връчен третия мандат, каза, че това зависи от президента.

Редовно правителство със служебни министри - вариантът на "Изправи се.БГ!"

Правителство с третия мандат без политически лица, с участие на служебни министри, създадено при прозрачни преговори и публичност, с ясни задачи и мандат до пролетта. Това според председателя на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова е решението, за което тя ще работи независимо на кого ще бъде връчен третия мандат за съставяне на кабинет.


По думите й опитите за правителство от третия мандат трябва да се поучат от грешките при първия - его, липса на диалог и споразумение и др. "Независимо от това на коя политическа сила ще бъде връчен третия мандат, ние ще положим всички усилия той да бъде реализиран", каза председателят на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Тя обяви, че има пътна карта за преговори, която ще представи на държавния глава.


Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Велко Ангелов


Според Мая Манолова има три големи риска, които вероятно ще се превърнат в големи кризи - мигрантската криза, новата вълна на коронавирус и повишаването на цените, при които тя поставя и пожарите в Родопите. "Ние смятаме, че не трябва цената на политическата безотговорност и инат да се плащат от обикновените граждани", каза още председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като разказа как преговорите за първия мандат не са дали резултат, макар и да са направили всичко възможно. Според нея не е честно сега да се търсят политически дивиденти и да се вкарва държавата в предизборна кампания.


Мая Манолова вижда три решения на проблемите - актуализацията на бюджета, която формацията ще подкрепи; действия от институциите за пресичане на натиска по границата от мигрантска криза, както и стабилно правителство до следващата пролет, което "да даде спокойствие на българските граждани и да е на основата на служебните министри".


Според президента Румен Радев когато се говори за диалог, компромис и консенсус, няма малки и големи парламентарни групи, а групи с ясни граждански позиции. Той попита дали може да се намери консенсус за правителство и каква според тях е формулата това да се случи.

Карадайъ за Радев: С анти-ДПС реторика никой няма да прикрие политическата си немощ

"Г-н Радев може би е изнервен в тази политическа ситуация и е разбираемо да е изнервен. Урокът от 30 години демократична България с правене на кампания с анти-ДПС може би не е научен. С анти-ДПС реторика и омраза нито една от кризите няма да бъде решена - нито икономическата, нито социалната, нито финансовата, нито здравната, нито политическата. С анти-ДПС реторика и омраза никой не може да прикрие своята политическа немощ", каза Мустафа Карадайъ след срещата с Румен Радев и репликите помежду им за родината-майка.


Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Велко Ангелов


Според Мустафа Карадайъ е нужен редовен кабинет, защото в служебният имало доста пропуски и нарушения. Той не отговори пряко дали ДПС би подкрепила експертен кабинет, а каза, че иска да види диалогът, дебатите и компромисите между партиите какво ще произведат. Но повтори, че ДПС няма да дава непоискана подкрепа.

Президентът накара Карадайъ да обяснява коя е родината-майка

В началото на срещата президентът Румен Радев критикува Мустафа Карадайъ, че не е останал до край на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. В отговор лидерът на ДПС каза, че е напуснал заседанието по две причини - темата за актуализацията на бюджета не била в дневния ред, но била разгледана; както и държавният глава не позволил на министър Кирил Петков, който имал желание, да отговори на един кратък въпрос на Карадайъ - кога е подал заявление за отказ от канадско гражданство.


"Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце", каза Румен Радев. След това разказа как е питал Кирил Петков коя е неговата "родина-майка" - България или Канада, на което получил еднозначен отговор - България.


"Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?", попита държавният глава, препращайки към негово изказване в Турция. Тогава имаше спор дали лидерът на ДПС е нарекъл южната ни съседка родина или прародина.


Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Велко Ангелов


"Моята родина е България и мисля, че всичките 51 години, които ги имам, са доказателство за това. Но освен прародина, ако погледнем и пра-прародината ни, защото на база исторически факти, тя се оказва, може би да е обща", каза лидерът на ДПС. А президентът отвърна, че се надява да е искрен понеже чул друго негово изявление в чужбина, а искреността е важна за гражданите и политическата система.


Разговорът продължи с тезата на ДПС, че закони ограничават правата на част от турските граждани (партията обикновено визира уседналостта при гласуване и кандидатиране и забраната за агитацията на майчин език - бел. авт.). В отговор Радев каза, че би искал такава реакция и когато други партии нарушавали Конституцията.


Накрая Йордан Цонев обясни, че ако някой от бесарабските българи отговорил, че неговата прародина не е България, ние ще го зачеркнем. Според него това, че турците са останали в България, когато са били поругани, е доказателство коя е тяхната родина. Той разви тезата, че казусът с Кирил Петков е идентичен на този, когато не позволили на Георги Пирински да се кандидатира за президент, и че служебният министър е трябвало да изчака съответния документ.


Спора вижте във видеото.

ДПС обеща принос за сигурността и стабилността на страната

"Страната има нужда от редовен кабинет. Нашият дял и нашият принос в името на стабилността на страната и сигурността на гражданите винаги сме го давали и пак ще го дадем", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на срещата с президента. По думите му страната е изправена пред няколко кризи.


Според Карадайъ позицията на ДПС е непроменена - партията няма да дава безусловна и непоискана подкрепа, а двете условия остават същите - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията, което не може и не бива да става недемократични и противоконституционни инструменти.


От своя страна Румен Радев каза, че термини като диалог, компромис и консенсус не са чужди на ДПС. Той попита какъв да е подходът за формиране на редовен кабинет с ясни цели приоритети и програма.

След разговора с държавния глава, който Христо Иванов определи като откровен и конструктивен, "Демократична България" обяви отново, че иска преговори за правителство с третия мандат с партиите извън ГЕРБ и ДПС и да се намери формулата за това, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, както и че е нужно да се състави кабинет за ограничено време без ярки политически личности, но с ясни задачи, сред които съдебна реформа и изчистване на държавата от няколко структури на корупцията.


Попитан как ще убедят "Има такъв народ" да участва в преговори, той обяви: "Здравият смисъл трябва да действа". Той пак каза, че "Демократична България" не се страхува от избори, но е готова за разговори и отстъпки, без да подкрепя "котки в чувал".

"Демократична България" поиска правителство за зимата

С третия мандат четирите партии в 46-ия парламент извън ГЕРБ и ДПС да се опитат да си извлекат уроци и за кратко да излъчат управление, което може да осигури първа помощ на страната. Това поиска съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на консултациите при държавния глава.


Според него формулата е с третия кризисен мандат да се състави правителство за зимата, а ключовият елемент е готовността на "Има такъв народ" да влязат в разговори с останалите партии. Засега от партията на Слави Трифонов твърдят, че няма да подкрепят правителство с третия последен мандат.


"Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство. За да сполучим в третия мандат се изисква диалог, консенсус и компромис", каза държавният глава, като уточни, че намерението на ГЕРБ-СДС е да върне втория мандат неизпълнен. Той попита "Демократична България", която определи като активен фактор в диалога, дали трябва да се промени нещо в подхода за преговори в Народното събрание.


Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Велко Ангелов


"Поставихте пръста в раната. Залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи и мисля, че всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода си и за зимните месеци да имаме правителство. Избирателите не са дали на никого доминиращата роля. Диалогът и възможността за търсене на пресечни точки са ключови", обяви от своя страна Христо Иванов. Според него липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност.


От "Демократична България" в срещата участваха и Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Държавният глава ще разговаря с по-малките парламентарни групи

След вчерашните разговори с представители на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "БСП за България" този следобед президентът Румен Радев ще проведе последователно консултации за съставяне на правителство с останалите три парламентарни групи - "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Преди срещите държавният глава обяви, че ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета.


Консултациите за третия мандат: Иванов и Манолова искат редовно правителство за зимата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Във вторник представителите на "Има такъв народ" декларираха и пред Румен Радев, че не възнамеряват да обсъждат и подкрепят какъвто и да било кабинет след провала на преговорите за предложения от тях. ГЕРБ потвърди, че ще върне втория мандат още при получаването му и настоя конституционната процедура да не се бави и да не се обвързва с актуализирането на бюджета, а БСП - че е готова да приеме мандат по преценка на държавния глава и ще иска разговори с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Социалистите разчитат на динамичната обстановка и натиска на задаващите се здравна и мигрантска кризи, за да успеят да променят позицията на най-голямата парламентарна група.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK