Манолова предлага три стъпки за сформиране на кабинет

Мая Манолова

© Велко Ангелов

Мая МаноловаПредседателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство през следващите седмици, съобщи пресцентърът на политическата формация.


Тя предлага, първо, до петък партиите, с изключение на ГЕРБ и ДПС, да проведат консултации и да решат на кой политически субект да бъде връчен третият мандат. Решението, всъщност, е в правомощията на президента, а петък - 27 август, е крайният законов срок, в който той е длъжен да връчи мандата.


Втората стъпка, предлагана от Манолова, е да се уточнят приоритетите и сроковете, в които ще се взимат решения на административно ниво и в законодателен план.
След това да бъде определен персоналният състав на правителството, в което, според плана на Манолова, не трябва да участват партийни фигури. По-скоро съставът да бъде от професионалисти, с експертиза и добро име и успешните министри от служебния кабинет, е нейната препоръка.


Нито една партия, без да има разбирателство и подкрепа от останалите да получи мандата, няма да успее да го реализира, каза тя.


По-рано днес държавният глава каза пред журналисти, че е склонен да изчака до петък партиите, ако имат нужда от допълнителни консултации като не конкретизира дали е решил на коя от тях ще връчи мандата. В радиоинтервю Николай Хаджигенов - депутат от групата, водена от Манолова, пък допусна, че разговори трябва да се водят и с ДПС, но само по конституционни въпроси.


ГЕРБ пък посочиха, че не може да се водят разговори за правителство без тяхно участие. "Има такъв народ" вече са заявили, че влизат в ролята на конструктивна опозиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK