Някои бързи размисли по машинното гласуване

Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум.

© Лили Тоушек

Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум.Научихме, че "Сиела Норма" са дали в ЦИК индикативна оферта за услуги по предстоящите избори и доставка на машини. От заседание на ЦИК стана ясно, че исканата цена за услугите е 500 лева на машина при един избор и 1000 при два избора.


Аз разбрах от обясненията в ЦИК това като 2 в 1, но в интервюто на г-н Тодоров стана ясно, че това е при два последователни избора. Излиза, че всеки ден, в който се гласува, услугите на Сиела са 500 лева на машина. Значи 2 в 1 е по-евтин вариант (500 лева) плюс евентуално още 500 за втори тур на президентските избори. Иначе при 3 гласувания стават 1500 лева.


"Сиела Норма" предлага и възможност да даде машини под наем за 1500 лева. Предполагам, че това е на ден. При купуване цената ще е над 5000 лева на машина. Особен момент е, че на практика досегашните машини още не са формално собственост на ЦИК и следователно, ако не се платят оставащите според г-н Тодоров над 9 млн. лева. Логично е да се предположи, ча ако не се платят старите машини преди изборите, то и за тях трябва да се плати наем. Както се казва, на печелившите - честито.
Има няколко въпроса, които всеки си задава и се налага да се мисли отсега.


С една или с две карти? Според "Сиела Норма" с една карта за една машина е по-добре. Аргументите за това звучат разумно.


Някои журналисти палаво задават въпроса: какво става, ако някой иска да гласува в единия избор, ама не ще да гласува в другия? Това изобщо не е измислен проблем.


Тъй като гласуването е задължително за всички видове избори, следва, че щом си отишъл в изборното помещение, от теб се очаква да гласуваш във всички избори и да минеш цялата процедура, която е планирана за изборния ден. За тези, които не искат да гласуват по същество (да изберат листа) има опцията "не подкрепям никого". При президентски и парламентарни избори няма уседналост и по презумпция списъците би трябвало да са еднакви. След като мине срокът за корекция на списъците ГРАО би трябвало да предостави еднакви списъци за президентските и парламентарните, ако са 2 в 1 или направи да се работи с един списък с две колони за подписите.


Да, подобно "пакетиране" на два избора ще повлияе на избирателната активност,


която е важен компонент в президентските избори за определяне на необходимостта от втори тур. Но все пак при "пакетирането" на президентски с парламентарни избори не би трябвало да е проблем.


Особено остър, обаче, ще е проблемът на местните избори, където има уседналост и срокове. И на тях уседналостта може да важи за избора на "малък" кмет (село, район) а да не важи за избора на "голям" кмет (община, столична община). Ще го има и ако има 2 в 1 и единият избор е за Европарламент (и там има уседналост). И, да не дава Господ, да има 2 в 1 парламентарни или президентски с местни избори.


Колко разписки да се принтират и кога? Две или една разписка? При натиска за броене на всички разписки в 100% от машините е логично да има две разписки и те да си влязат в правилните кутии. Така ще е и по-лесно на СИК да го брои, независимо дали ще броят всички СИК или някакъв процент от тях, както е сега. И както още чакаме, между другото, анализ на този процес за секциите с контролно броене в страната. Надяваме се ЦИК да сколаса с него преди следващите избори, за да се направят промени, ако се налагат. Щото предишния ЦИК отсвири тоя проблем и така и не произведе подобен анализ. Но да не се отплесваме в спомени.


По всяка вероятност е възможно след единият избор да излезе разписка, и после след втория да излезе разписката за него.


Правилно е предвиждането, че избирателят ще се обърка къде да ги пуска.


Като се сгънат, и двете разписки ще изглеждат еднакви защото са от една и съща ролка хартия и ще са еднакво брандирани на гърба. По този въпрос трябва да се мисли още. По света има примери, когато за два избора се гласува с една бюлетина, разделена с отделни цветове на фона. Като се отвори урната, СИК сама си ги разделя/откъсва и после си ги брои по отделно.


Предложението за по-дълъг срок между двата тура е старо. Този въпрос няма отношение само към машинното гласуване и е повдиган многократно още преди него. Една седмица е много къс срок и за отпечатването и развозването на хартиени бюлетини. Няма и време за смислени разговори и преструктуриране на политическата подкрепа преди втория тур. Доколкото помня всичките състави на ЦИК досека са искали срокът да стане 2 седмици.


Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум. Още след гласуването с 500 машини преди години бях писал, че е по евтино да докараме избирателите от някои села при машините, даже с таксита, отколкото да караме машини по селата. Добре е да се придържаме към здравия разум и да не робуваме на просташкия принцип "демокрацията е скъпо удоволствие", изповядван от някои местни и особено задгранични политически активисти. Харченето на пари за машини в малките секции е неоправдано разхищение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  "изповядван от някои местни и особено задгранични политически активисти. Харченето на пари за машини в малките секции е неоправдано разхищение." Ам, че то нали с задграничните чалгаджий, учиндолския бастун стана пЪрва политическа сила. Как така няма да се повтори подмяната?

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 516 Неутрално

  В Индия машинното гласуване е отдавнашна практика и при това успешно прилагана. Основната причина е неграмотността на огромна част от имащите право да гласуват. Отдавнашна практика е в държави с висок жизнен стандарт. Причината е да не се ограничават хората по местоживеене. В България случващото се недвусмислено показва, че битката против машинното гласуване е битка, да се преодолее обективизма на машината и да се позволи ролята на субективния фактор при отчитането на гласовете. Т.е. печели този, който брои.
  "Предизборното обещание (или заклинание?) на ИТН е формулирано така: “За 30 години демокрацията в България не се състоя докрай. Време е да променим модела на управление. С нов морал и нови правила”. “Време е да довършим започнатото и да променим изцяло модела на управление в България с млади и кадърни хора, нови лица и доказани професионалисти, които са независими от досегашната политическа система”, пише още на официалния сайт."
  "От първите месеци в парламента и голямата политика на ИТН се налагат няколко извода. Депутатите на ИТН и Слави Трифонов не показаха воля да управляват и да носят отговорност, а желание за “чегъртане” на всички и всичко. Не показаха нов морал, не показаха нови, кадърни и независими кадри. Тези им действия няма да доведат до рестартиране на демократичния процес, а до още по-голямо разделение и противопоставяне в обществото и в политиката. А оттам и до невъзможност за съставяне на коалиционно  управление за дълги години напред. Така се появява въпросът на въпросите: Cui bono? Какво наистина целят Слави Трифонов и сие и кой печели от техните действия?"
  Управление с плаващи мнозинства може да е преходен етап на политическите инженери, както беше тройната коалиция, докато се оформи нов стабилен политически проект (ГЕРБ) в интерес на паралелната власт (моделът #КОЙ).
  ИТН се появи уж да променя модела, но на практика започна да възпроизвежда негови основни характеристики. Сигурен белег за зависимостта на ИТН от #КОЙ е конфронтирането с ключови министри на служебното правителство, които станаха много популярни с компетентността си да управляват и с решимостта да разбият #КОЙ. Начинът, по който ИТН атакува тези министри – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса, още по-убедително доказва зависимостта на ИТН от #КОЙ.

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Лично мнение:
  Нещата в България се случват само преди избори, а след тях изпадаме в безвремие.
  Ако цената на вота ви се струва висока, помислете колко струват на българина ковид тестовете за месец…

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  И с машинно гласуване , и с Рашковите номерца, така наречените ''протестни'' партии признаха, че изборите са честни ........
  А ГЕРБ пак е първата политическа сила !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  ве нидей така ве!
  Танас веке предложи ИТН-Митева за премиер!
  кви зависимости?
  тва че Колю Николов агнешката главичка й е кум
  е едно савпадение само
  тва че е градска на как'Цонка също

 6. 6 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Стоиле, батка
  тие въпроси и самнения
  ги дай на ковачите на изборен кодекс за девет деня
  на тие маистери на закона ги задай
  къде увъртолиха у глюпости се що можаха!
  питай КОЙ ги подучи и ки боно
  и кои ша плащаме галимацията.
  питай ги откадне са пръкнаха таквиз безсрамници долни?

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  Най-важното е повече хора да излязат и гласуват, всичко останало са технически подробности. Бабите и дядовците на живо се убедиха, че гласуването с машини не е толкова сложно. А и за първи път от много години ЦИК не е пряко подчинена на управляващата партия, т.е. има надежда, че решенията й ще са по-скоро експертни, а не чисто политически.
  Да видим, мисля, че при избори 2 в 1 повече хора ще гласуват от тези на 11 юли.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Беше, беше. Минало свършено време. Успокой се, баце няма да се върне на бяло магаре. Нито на бяла джипка.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  На президентски избори винаги гласуват повече хора. И при случай 2 в 1, ще има повишаване на подадените гласове и за парламент.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Това ми е и на мен надеждата - максимално представителен парламент, пък каквото сабя покаже.

 11. 11 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 798 Неутрално

  ....А ГЕРБ пак е първата политическа сила !!!
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Защото Българският Народ продължава да харесва повече
  комунистите от колкото социалистите.
  Лошото е, че комунистите от ГЕРБ
  са подкрепяни от крадливата Градска Десница на Иван Костов

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/19/2707956_ochakvano_votut_na_nedoverie_ne_uspia_135_deputati/

  До коментар [#4] от "karabastun":

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#11] от "hrx16647690":

  "Лошото е, че комунистите от ГЕРБ
  са подкрепяни от крадливата Градска Десница на Иван Костов"

  Първо ГЕРБ не са комунисти, а ДС олигархия и чистокръвна мафия (нали помните фирма за охрана ИПОН?).
  Второ "градската десница" не подкрепя ГЕРБ.
  Трето няма как да е крадлива, защото в сегашния си вид не е докосвала власт.
  Четвърто, отдавна не е на Костов.

  От друга страна, факта, че Костов още ви е в устата говори само добро както за него, така и за градската десница.

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Трябват нови машини при които цялата конфигурация на хардуер плюс софтуер от най-ниското до най-високото ниво да са известни и видими за публичен одит. Някакъв конкретен евтин SoC, с орязан Линукс без какъвто и да е нетуъркинг, с минимум библиотеки достатъчни единствено за приложението за вота. Всички процеси по събиране и местене на данните от машините също трябва да са формално разписани и измислени така, че да не може да се бомби. Сегашното положение е “ела Вълчо изяж ме”…

 14. 14 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Весело

  Бях Зам. председател в СИК на последните избори. Машинното гласуване е БЕЗАПЕЛАЦИОННО в помощ на всички! Разписваме се под касов бон, имахме 0 невалидни бюлетини, няма грешки при сумиране, всичко е 6++! Аз съм ИТ специалист, НИКАКЪВ шанс няма някой да манипулира софтуера, има хеш код в разпечатката в началото на изборите и в края проверка дали е същия хеш код...

  Преди с хартия - след 20 часа почва едно броене, дето продължаваше 2-4 часа. След това отиваш в РИК - и там - ГРЕШКИ, ново броене 1-2 часа - това в малките часове ранно сутрин . МНОГО ПРОБЛЕМИ И ГРЕШКИ! А с машина - подписваш се под един касов бон, 100% ОК е !

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  " Отдавнашна практика е в държави с висок жизнен стандарт."?!  И кои са тези държави, висок жизнен стандарт, като Индия?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  На бас, че много малко българи ще се впуснат в подобни размисли! По-скоро ще си останат вкъщи или ще отидат за гъби. И, разбира се, ще платят масрафа, който ще им спуснат ЦИК, Сиела, правителство и Народно събрание.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":


  До коментар [#13] от "irobot":

  Ама машинното гласуване на практика също е хартиено,защото накрая на изборния ден комисията трябва на хартия да отчете резултатите. Тоест,и при машинното гласуване пак може да се фалшифицират резултатите.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#14] от "guentchovelev":

  Ха кажи като си в "кухнята"... накрая преброихте ли броя разписки в урната и сравнихне ли с разпечатката броя на гласувалите? А сравнихте ли броя на гласовете за партия А, Б, В, Г....от разпечатката с броя бюлетини за партия А, Б, В , Г.... от разписките в урната???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на wtj35648475
  wtj35648475
  Рейтинг: Неутрално

  Абсолютна глупост са тия машини, никъде в развития свят не използват такива, с малки изключения. Поне да върнат хартиените бюлетини като алтернатива, че пак ще има рекордно ниска активност. Масово хората се отказаха да гласуват заради машините.

 20. 20 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  А защо машините все още не са собственост на ЦИК?

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Няма по-добро доказателство че на България и трябват мажоритарни избори от състоянието на днешния парламент. От години беше ясно че ще се стигне до пълно раздробяване на парламента и тотално изпокарване между партиите. Намираме се в патова ситуация предвещаваща перманентни кризи и нестабилност. Обществото вместо да си гледа живота и бизнеса се е вторачило в парламента и щрака с пръсти. Ако още не сме си дали колективна сметка че когато си ударил дъното каквото и да промениш ще е за добро тогава по добре да си дадем. Иначе този цирк ще продължи и занапред.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#21] от "emil":

  В България партиите са били забранени от 1932г. до 1944г.,но това е било възможно защото тя се е управлявала от ПРОСВЕТЕНИЯТ диктатор Цар Борис III. Ключовата дума е "просветен".

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":До коментар [#13] от "irobot":Ама машинното гласуване на практика също е хартиено,защото накрая на изборния ден комисията трябва на хартия да отчете резултатите. Тоест,и при машинното гласуване пак може да се фалшифицират резултатите.
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Най-качествената и безотказна манипулция на вота е тази, която правят от ДПС/ДС.
  Работи отлично.
  Особено при малка разлика в предпочитанията.
  Имат си една група от гласуващи, готови да гласуват за който им кажат (срещу заплащане разбира се).
  И така -
  1. Казват им да гласуват за ИТН - хоп ИТН изпреварва ГЕРБ.
  2. Казват им да гласуват за БСП - хоп БСП изпреварва Демократична България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Бях Зам. председател в СИК на последните избори. Машинното гласуване е БЕЗАПЕЛАЦИОННО в помощ на всички! Разписваме се под касов бон, имахме 0 невалидни бюлетини, няма грешки при сумиране, всичко е 6++! Аз съм ИТ специалист, НИКАКЪВ шанс няма някой да манипулира софтуера, има хеш код в разпечатката в началото на изборите и в края проверка дали е същия хеш код...Преди с хартия - след 20 часа почва едно броене, дето продължаваше 2-4 часа. След това отиваш в РИК - и там - ГРЕШКИ, ново броене 1-2 часа - това в малките часове ранно сутрин . МНОГО ПРОБЛЕМИ И ГРЕШКИ! А с машина - подписваш се под един касов бон, 100% ОК е !
  —цитат от коментар 14 на guentchovelev


  Тогава защо имаше случаи гласуваш за една партия, а на листчето ти излиза, че си гласувал за друга?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 25. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":

  "Аз съм ИТ специалист, НИКАКЪВ шанс няма някой да манипулира софтуера, има хеш код в разпечатката в началото на изборите и в края проверка дали е същия хеш код..."

  И ако софтуера е писан от екип потни програмисти в Индия за изборите в Таджикистан, сигурни ли сме, че няма да има "случайни" бъгове при сумиране или скрити вратички за манипулация? Това, че софтуерът е един и същ в началото и в края на изборния ден, въобще не гарантира, че софтуерът на конкретната машина в конкретната изборна секция не е манипулиран преди това.

 26. 26 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  Машинно гласуване след 4 години, на следващите редовни избори, няма да има!

  ДБ: Време е да спечелим България
 27. 27 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#1] от "bora bora":

  с задграничните чалгаджий
  —цитат от коментар 1 на bora bora

  А да вземете първо да си научите езика, хрумвало ли ви е?
  То хубаво, човек да се мисли за социолог, политолог, геополитик и какво ли още не и да ръси мъдрости на воля. Ама хайде първите (основните) неща – първо!

  П.П. Ако случайно сте чужденец и българският не ви е роден – имате пълно основание да си поискате парите обратно. В този случай, за „със“, „във“ няма да се заяждам, ама тоя дето ви е научил как се ползва и-кратко, си е за на...ване.

 28. 28 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  А на кой е подчинена ЦИК?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Още машини само във секциите където ще ускорят вота !!!

 30. 30 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#25] от "irobot":

  Ако, ако ...
  Ето едно по-просто обяснение. Да, може (теоретично), ама е в пъти по-скъпо. Къде, къде по-лесно и най-вече евтино е да се купи комисията, която брои на хартийки и на ръка попълва резултати. Няма да се впускам в съчинения какво може да се случи по-после с чувала или с на ръка попълнения протокол.

 31. 31 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 126 Неутрално

  До коментар [#30] от "Zippie":

  Сигурно е по-лесно, но и по-рисковано...все пак може да те предадат 15 човека, не 1....Минимизиране на риска.....и това го има в играта...

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  Викате няма да се повтори 2014? Е нека поживеем, нека да видим.

 33. 33 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#31] от "rqm431061711":

  Можем да си съчиняваме колкото си искаме. Този един, примерно, все един и същи ли е като се смени „клиента“? След четири или осем години всички партийни централи все с него ще „работят“? Не ми отговаряй, загуба на време е да отпочваме пак темата с машините. За мен ситуацията е – има влак за там, за където сме тръгнали, ама ние от наше село много си държим да пътуваме с каруцата.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Правилата за избор на членове на ЦИК не са променени т.е тя е все толкова подчинена на "управляващите партии" колкото и преди. И само да ви напомня че ЦИКа не попречи на Борисов да дойде на власт 2009, нито сменения ЦИК попречи на Борисов да се върне 2014. Нито пък несменения ЦИК попречи на Борисов да падне на 4.4.

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  Индия -върха на демокрациятс и законността..До тсм ни докарахте лилявците-вярно е!Задължително гласувсне ссмо с машини има само във Венецуела,С.Арабия,Оман,Бутан и Филипини.Все диктатури с неграмотно население.Толкоз за машинките.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Сега вече усещам,пе лилявците ще почнат да плюят и машинното гласуване.И с него не са първи.

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#5] от "bruno__dante":

  Е,то да е само Кака Цона,ама на Съмишленика е градска...

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Въпросът с машините изобщо не е дали е сложно(само с машини се гласува в държави с неграмотно насаеление) ,а дали гарантира честност на вота.Тук вече издишате.И затова в нито една нормална държава няма такова гласуване.Е,може Венецуела и Оман да са нормални за Вас,знам ли??

 39. 39 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#11] от "hrx16647690":"Лошото е, че комунистите от ГЕРБса подкрепяни от крадливата Градска Десница на Иван Костов"Първо ГЕРБ не са комунисти, а ДС олигархия и чистокръвна мафия (нали помните фирма за охрана ИПОН?).Второ "градската десница" не подкрепя ГЕРБ.Трето няма как да е крадлива, защото в сегашния си вид не е докосвала власт.Четвърто, отдавна не е на Костов.От друга страна, факта, че Костов още ви е в устата говори само добро както за него, така и за градската десница.
  —цитат от коментар 12 на George Svinarov


  Съгласен за Костов. В едни трудни времена, направи каквото можа.
  ОБАЧЕ.
  Костов обърна земята (закона), за да не позволи на Рашков да стане Гл.Прокурор, а неговите последователи днес възхваляват същия този Рашков и са готови да го закотвят като Министър на вътрешните работи и вице премиер.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#13] от "irobot":

  Какув публичен одит ще правите на машини?!Колко хора могат да разберат процеса,че да Ви повярват,като се знае,пе се иска ценз зс това??

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":

  Въпросът с гласуването не е ,дали е "лесно" ,а дали се гарантира чесността на вота.То,ако е за лесно-направо обявяваме ДеБъ за първи и Радев за президент,да не се хабим...

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Оман,С.Арабия,Венецуела Филипини,Бутан.Все люлки на демокрацията с образовано и начетено население.Там има само машинки!

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  При машинно е най-лесно.Трябва ти само софтуерен специалист,и ти пуска каквито.искаш резултати.На предните избори машинките даже отчитаха меню на ресторанти.

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Айде сега!ДПС правили манипулации!Затова ли им махнахте ограниченията в Турция и З.Европа?!

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#29] от "valtoro":

  Не само-трябва на всеки българин по една машина да купим,и да му я инсталираме в хола!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#46] от "wdp581072516":

  Много смешно...

  [email protected]
 49. 49 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Кoгaтo eднa бaндa oбирa някaквo бoгaтcтвo, тe ca зaeднo в бoят. НO КOГAТO ТРЯБВA ДA CИ ГO РAЗДEЛЯТ??? ........... Нacтaнaхa тeзи врeмeнa при бaндaтa нa пaртизaнитe oт ДC и бкп... ДБ са любимци на ЦРУ и циганите ще гласуват за тях, ГЕРБ са минало за тях. Трябва им нов ку чи син. Но ЦРУ и живковите капиталистически върхушки сгрешиха, и вече няма кадрови и пропаганден потенциал в която и да била партия. Oчaквaхмe oт Рaдeв и Cлaви дa извaдят нa cвeтлo нoви хoрa уcпeли в нaукaтa и инoвaциитe, a тe извaдихa cтaри кримки, и cи ги пaзят кaтo квaчкa пилeнцaтa. БКП и ДС създаде кадри, някaкви, изкуcтвeнo c връзки, НО ТЕХНИТЕ ДЕЦА СА ПРОВАЛ, НЕ БЛЕСТЯТ С НИЩО. Ето това е кризата, залагат само на к уци коне.. и ку ци идеи! Нeкa избирaтeлят рeшaвa! Нo дa ce знae кoй e бил нoмeнклaтурa или дeтe или внук нa нoмeнклaтурa. A БCП криeхa - чe Дaйнoв, ЮПИТAТA НA ЦAРЯ - И КOCТOВ ГИ КРИEШE. .... ВCИЧКO CКРИХA И БCП И CДC... Кaлин Мaнoлoв, Крaceн Cтaнчeв - дecни пo Aйн Рaнд фaшиcти нo БCП нe кaзa - чe ca живкoви "cинoвe" oт бaщи нa пaртиятa. Aз нe cъм кoмуниcт - Кирчo Мaричкoв и тoй тaкoвa cинчe.. https://chitanka.info/text/2795-bylgarija-ili-mafijatay

 50. 50 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Ако има 30 генерала и техните подчинени гледат в една посока, след 30 години техните наследници могат ли да поемат щафетата? Колкото синът на папата да стане папа. Горбачов и соц елитът си представяха лек тронът на финансовото благо в капитализмът, като гледаха от камбанарията на аристокрацията си соц-елит. Лекият живот на Джей Ар, графовете в Англия. Но нито парите се задържат така фантазно ни връзките, ни фантазията е реалност. Но когато си сит, си богопомазан в умът си, и вярваш и вярваш.. Когато една банда обира някакво богатство, те са заедно в боят. НО КОГАТО ТРЯБВА ДА СИ ГО РАЗДЕЛЯТ??? ........... Настанаха тези времена при бандата на партизаните от ДС и бкп... Освен това вече са бизнесмени, значи конкуренти. Но и бандитът си остава бандит, и когато изфука-пука своят дял, пожелава делът на ближният - другарите от бандата. 2020-2021.. ..

 51. 51 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 166 Неутрално


  А, и ко стана с машините, фантазията в за успех в изминалите избори?? Дори се задоволихте само с екзит полът, който все улучва. След като улучва екзит полът, значи не е имало невалидни бюлетини в полза на някого. НЕКА ИМА САМО ЕКЗИТПОЛ

 52. 52 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 126 Неутрално

  До коментар [#33] от "Zippie":

  Ами честно казано възможно е, ако го приема като бизнес няма значение кой плаща, та така....И да, съгласна съм, че е хипотеза, но хипотеза е също и че хората в комисията са склонни да си продадат съвестта...ако я имат де...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Нали имахме референдум с няколко въпроса или забравихме? Та явно или политиците са корумпирани или некадърни или и двете ако не са мислили по тази тема при сключването на предния договор. Какво толкова има да се мисли? Машината се активира с една карта. Човек избира, едно, две, три... десет неща. Машината печата една бележка. Събираме бележките в една кутия и готово.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1513 Весело

  Сакън, да не вземете да премахнете машинното гласуване! Що не питате Слафчу и Карадайъ ефенди да ви кажат: „От това по-убаво нема!“? И от неограничения брой секции в страни извън ЕС като Великобритания и Турция, които им докараха толкова гласове! Що да им разваляте рахатя? С тези машини Слафчу ще е винаги първи или втори, а тези, дето му гласуваха тези шукаритети или ще се спулюват на жълтите павета, или ще вият като занзибарски хиени вътре в парламента без изобщо някой да го е грижа за тях! Така че, само машинно гласуване – за Слафчу, че да може после да ви вади кирливите канадски ризи на бял свят и секции, ама много секции в Турция, че да може Мустафа бей да си седи на топло в залата и да бъде „незаобиколим фактор“! На печелившите – честито! Така де, „Не е луд, който изяжда зелника, а този, който му го дава“!

 61. 61 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":
  До коментар [#25] от "irobot":

  Не го направхме, не броихме разписките, защото не е в задълженията ни, е безмислено и след 15 часов работен ден всички искат за още 2-3 часа да предаваме протоколите и да си ходим.

  Обаче! В 19:59 дойде нареждане от ЦИК - 10 % от комисиите да броят ТОЧНО ТОВА! Не се знаеш коя ще е, нито че ще го има. НЯМА ЗАСЕЧЕНИ РАЗЛИКИ!!! Слава богу не беше моята комисия, че щях да съм си в къщи не в 2 сутринта, а в 4-5 сутринта.
  Толкова по темата. Проблема на Българина е, че НЕ ЗНАЕ ДА СЛУША, аз бях там, 100% всичко беше наред, 100% от хората участвали в процеса са СУПЕР доволни от машините. Свърши се с хартията и слава богу! Коментиращите че има манипулации ФИЛОСОФСТВАТ на чужд гръб, вместо да слушат такива като мен, дето са били там ...

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Ако искаш нещо намираш начин, ако не искаш-намираш оправдание. Ние в България сме по оправданията.

 63. 63 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#24] от "AModoMio":

  "Тогава защо имаше случаи гласуваш за една партия, а на листчето ти излиза, че си гласувал за друга?"


  Къде е било това?!? Ти чуваш ли се? Че по ТВ щяха да гръме тая новина, после, програмист в затвора + Сиела ще отиде. Ако някой заспал пенсионер с треперещ пръст е улучил съседната партия - тогава може. Ма то и на хартия може това да стане.

  Около 15-20% от гласувалите 248 човека в нашата секиця си гледаха на разпечатката какво пише (ние нямаме право да гледаме), НИКОЙ не каза - тука пише друг, а не за ойто гласувах. Ако имаше такъв - щеше да го запишем, после машината на проверка ще мина, и тогава - ти знаеш ли по кой текстове в НПК е такова престъпление? Национално предатество с затвор над 10 години ...

 64. 64 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#11] от "hrx16647690":"Лошото е, че комунистите от ГЕРБса подкрепяни от крадливата Градска Десница на Иван Костов"Първо ГЕРБ не са комунисти, а ДС олигархия и чистокръвна мафия (нали помните фирма за охрана ИПОН?).Второ "градската десница" не подкрепя ГЕРБ.Трето няма как да е крадлива, защото в сегашния си вид не е докосвала власт.Четвърто, отдавна не е на Костов.От друга страна, факта, че Костов още ви е в устата говори само добро както за него, така и за градската десница.
  —цитат от коментар 12 на George Svinarov


  Ха, ха, ха. А ДС-агентите около вашият съюзник Радев в "Стратегическия му съвет" и извън него не са още по-чистокръвна ДС-олигархия? При това класическо ДС, което създаде ДПД и Доган през 80-те. И които яростно защитават новата ви ДБ-звезда Кирил Петков със страшена апломб.
  Ето ви Александър Маринов - ДС агент "Майстора" в защита на ДБ-активиста КирилПетков. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/prof-marinov-atakite-ot-itn-sreshtu-kiril-petkov-i-asen-vasilev-me-iznenadaha.html
  Ето и Илиян Василев - ДС-агент "Сашо", в защита на съоснователя на ДБ - https://www.actualno.com/politics/ilijan-vasilev-blajeni-sa-vjarvashtite-che-sagata-s-kanadskoto-grajdanstvo-na-kiril-petkov-e-prikluchila-news_1635298.html
  А тук Осман Октай - ДС-агент "Огнян" чистещ имиджа на същия Кирил Петков, лъжещ за канадското гражданство. https://frognews.bg/novini/oktai-pred-frog-kiril-petkov-direktno-udari-obrachite-dogan-tova-silno-razdrazni-dps.html
  Кой сега е от ДС? Кой е рамо до рамо с ДС-агентите и социалистическите милиционери от 80-те, създали "Сава"? Гиди лилави латентни комунистически тахтаби!

 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  голяма далавера се оказа

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":До коментар [#13] от "irobot":Ама машинното гласуване на практика също е хартиено,защото накрая на изборния ден комисията трябва на хартия да отчете резултатите. Тоест,и при машинното гласуване пак може да се фалшифицират резултатите.
  —цитат от коментар 17 на deaf


  ПЪЛНИ Г ЛУПОСТИ! Резултатите се дават от разпечатка от машината, това е като касов бон от банкомат. Ние се подписваме на тоя "касов бон". Кой и как ще създаде и разпечата своя версия на тоя бон? А че данните не се четат от тоя бон, а от флашка, което импортват в РИК и бона е само за свиряване и потвръждение?

  Твоето заевлени е, все едно ПС не може да смята. Банки как мислиш че работят??? Водещи са електронните данни. Хартиените са САМО доказателство ако има несъотвествие (каквото в 99.9999% от случаите няма как да има).

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  "...още чакаме, между другото, анализ на този процес за секциите с контролно броене в страната. Надяваме се ЦИК да сколаса с него преди следващите избори, за да се направят промени, ако се налагат. Щото предишния ЦИК отсвири тоя проблем и така и не произведе подобен анализ.

  Но да не се отплесваме в спомени."

  Напротив, точно сега е моментът да се "отплеснете", защото ЦИК нарушава закона. Защо не произведе? Защо никой не ги пита? Все пак са само 10 % от секциите. Още по - добре би било да има анализ на всички секции, за да няма поле за спекулации от когото и да е. А така ЦИК дава храна за всевъзможни предположения, твърдения - верни или не, само ЦИК може да каже.
  Затова питайте, вместо да замитате липсата на анализ под килима.

 70. 70 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#55] от "Моа Преател Тайпи":

  Ми то и по телевизията го показаха.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 71. 71 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  "...още чакаме, между другото, анализ на този процес за секциите с контролно броене в страната. Надяваме се ЦИК да сколаса с него преди следващите избори, за да се направят промени, ако се налагат. Щото предишния ЦИК отсвири тоя проблем и така и не произведе подобен анализ. Но да не се отплесваме в спомени."Напротив, точно сега е моментът да се "отплеснете", защото ЦИК нарушава закона. Защо не произведе? Защо никой не ги пита? Все пак са само 10 % от секциите. Още по - добре би било да има анализ на всички секции, за да няма поле за спекулации от когото и да е. А така ЦИК дава храна за всевъзможни предположения, твърдения - верни или не, само ЦИК може да каже.Затова питайте, вместо да замитате липсата на анализ под килима.
  —цитат от коментар 69 на Галя Станчева


  Ама то няма спекулации, освен в главите на дървените философи! В СИК, РИК, ЦИК работят служители на квотен принцип от партиите. Ако някой от ЦИК от някоя партия имаше съмнения че е ощетен нечестно от машшиния вот (т.е има измами), щеше да чуеш по новините. Тези избори, с 100% машнинно гласуване бяха НАЙ-ЧЕСТНИТЕ избори последните 30 години (като технологична страна).

 72. 72 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#71] от "guentchovelev":

  Извинявай но не се опитвай да ни правиш че не разбираме. Точно по телевизията дадоха как един човек не пожела да пусне контролната разписка. Каза, че е гласувал за една партия, а на разписката пишело друго. Имаше и други които казваха същото, но нашите журналисти се покриха.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 73. 73 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  [quote#71:"guentchovelev"][/quote]

  "В СИК, РИК, ЦИК работят служители на квотен принцип от партиите."

  Принципът е един и същ и при машинно, и при хартиено гласуване. Но няма избор досега след който да не е имало вой за измами. Което е директно обвинение към представителите в СИК, РИК, ЦИК на всяка партия. Тогава? Колко членове на комисии примерно от БСП след избори в предишни години излязоха и казаха - не, не е имало никакви измами. Мълчаха и така подхранваха воя. Именно затова анализът е задължителен - да спре веднъж завинаги внушенията за измами.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#61] от "guentchovelev":

  Чакай..... кое това? Броиха се броя разписки с броя на гласувалите според разпечатката.... или броя гласове за всякя партия според разписките и броя гласове за всяка партия според разпечатката! Моля, коректно и точно?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на Моргана
  Моргана
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Не е задължително!!

 78. 78 Профил на Моргана
  Моргана
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#76] от "chichka":

  Нищо не е броено,щом Герб предлагат да се броят!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Моргана
  Моргана
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":

  ОК и за какво ви плащат после,хайде кажи ни да знаем?Нито броите, нито каквото и да е!По колко ви плащат?

 81. 81 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  През 2017 г. недействителните бюлетини са близо 170 хиляди или около 5 %.

  През юли 2021 г. недействителните бюлетини са под 10 хиляди или около 0.34%.

  Защо така бе, драги съфорумци?

 82. 82 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 598 Неутрално

  През 2017 г. недействителните бюлетини са близо 170 хиляди или около 5 %.През юли 2021 г. недействителните бюлетини са под 10 хиляди или около 0.34%.Защо така бе, драги съфорумци?
  —цитат от коментар 81 на nebido


  Е как защо? Защото милиционерът от развития социализъм Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, нали? За следващите избори ще сведе недействителните бюлетини до още по-нисък процент, както и броят на гласувалите за неправилните партии и хора, а за по-следващите избори би могъл да постигне и "най-правилното гласуване" като, например, на референдума на Тодор Живков от 1971г. - 99.96% гласували "за" правилната кауза - член 1 - ръководна роля на Българската комунистическа партия.

 83. 83 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#72] от "AModoMio":


  До коментар [#76] от "chichka":

  В нашате секция не се броеше, така че не знам точно. Но тъй като целта е контрол на машината, 99% съм сигурен, че е било ВСИЧКО! ВСИЧКО - по партии и референции. Закъсняха с 1 час колегите - и после не знам дали и в 5 сутринта си тръгнаха от зала Фестивална. А нашата секиця - в 2 си бяхме по къщите ...

  За всички дето гледат острани и философстват и си мислят, че са най-умните и те единствени се сещат за нещо си - и че там манипулации прави който и както си иска - отидете веднъж като член на СИК и ще видите, че всичко е измислено и НЯМА начин да се излъже. Навсякъде са хора на 6-7 партии - трябва ВСИЧКИ ДА се наговорите кой и колко ще лъже - НЯМА КАК, даже да иска някой (а никой около мен не искаше) На хартия беше 100 пъти по-лесно, просто докато броиш някой скрито драсва една чертичка и хоп - невалидна бюлетина. ТОВА С МАШИНА НЯМА НАЧИН ДА СЕ СЛУЧИ ! Друг потребител беше казъл - с хартия 5% невалидни бюлетини на предшни избори, на тия - 0.34% - т.е 20 пъти по-малко. Нещо да Ви говори???

 84. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#83] от "guentchovelev":

  + за честния отговор. Знам че само се брояха и засичаха броя гласувания според разпечатката и броя разписки в кутията. Категорично бе забранено да се сравняват по брой гласове за отзелните партии от разпечатка с разписките в кутията.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 85. 85 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  "Знам че само се брояха и засичаха броя гласувания според разпечатката и броя разписки в кутията"

  Това ние сами си го направихме, без да ни го искат. Излизаше. Вярвам, че почти всички са го направили. Честно да ти кажа, приятно учуден съм от нивото на професионализма на всички - в СИК, в РИК, в училището осигуряването, в плащането ни след 3-5 дни. Всичко на ниво беше, а това НЕ Е ЛЕСНО! Ошлайфали сме се вече, много избори минаха и адмоистрацията става професионална. Това е добре, ама по-добре - да избират правитество и да работи, а не разходи за избори ...

  Машина или хартия е също като да ползваш ексел или да смятяш на хартия. Няма банка, счетоводител, който да смята на хартия суми. Ако почне само на хартия-ще е 5-10 пъти по-бавно и ще умре гладен. Същото е при избори и с машина или ръчно. С машина е 5 пъти по-бързо и ефективно. В сравнение с хартиенто е като да се качиш на ферари и да подменеш каруца ...

 86. 86 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#14] от "guentchovelev":ОК и за какво ви плащат после,хайде кажи ни да знаем?Нито броите, нито каквото и да е!По колко ви плащат?
  —цитат от коментар 80 на Моргана


  Между 170 лв. за обикновен член и 250 лв. за председател. Заповявай и ти на идващите избори, почти всички партии търсят хора. Ние (Да!БГ търсим хора). Ако си висишст и имаш опит в офис / работа с документи, обади ми се, веднага ще ти намеря място.
  Това е с 50% надценка заради епидлоогична обстановка. Без нея - на предишните избори я имаше един с висше на секция, я не. ТРАГЕДИЯ беше при броенето на хартиени бюлетини. Сега е ДОСТА по-добре - поради по-доброто заплащане, а и защото Да БГ в Сф едно 75% поне сме висшисти, Н1 сме в софия и в всяка комисия имахме даже ръководна позиция ...

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на parol
  parol
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Докато някои се чудят как да изчегъртат някого, избирателите ще ги отчоплят.

 89. 89 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Ще се окаже, че проблемите са повече от решенията и машините създават, а не решават проблеми? На това му се казва да си създадеш сам ПРОБЛЕМ!

 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#85] от "guentchovelev":

  + благодаря за отговора.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK