Някои бързи размисли по машинното гласуване

Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум.

© Лили Тоушек

Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум.Избори 2023

Научихме, че "Сиела Норма" са дали в ЦИК индикативна оферта за услуги по предстоящите избори и доставка на машини. От заседание на ЦИК стана ясно, че исканата цена за услугите е 500 лева на машина при един избор и 1000 при два избора.


Аз разбрах от обясненията в ЦИК това като 2 в 1, но в интервюто на г-н Тодоров стана ясно, че това е при два последователни избора. Излиза, че всеки ден, в който се гласува, услугите на Сиела са 500 лева на машина. Значи 2 в 1 е по-евтин вариант (500 лева) плюс евентуално още 500 за втори тур на президентските избори. Иначе при 3 гласувания стават 1500 лева.


"Сиела Норма" предлага и възможност да даде машини под наем за 1500 лева. Предполагам, че това е на ден. При купуване цената ще е над 5000 лева на машина. Особен момент е, че на практика досегашните машини още не са формално собственост на ЦИК и следователно, ако не се платят оставащите според г-н Тодоров над 9 млн. лева. Логично е да се предположи, ча ако не се платят старите машини преди изборите, то и за тях трябва да се плати наем. Както се казва, на печелившите - честито.
Има няколко въпроса, които всеки си задава и се налага да се мисли отсега.


С една или с две карти? Според "Сиела Норма" с една карта за една машина е по-добре. Аргументите за това звучат разумно.


Някои журналисти палаво задават въпроса: какво става, ако някой иска да гласува в единия избор, ама не ще да гласува в другия? Това изобщо не е измислен проблем.


Тъй като гласуването е задължително за всички видове избори, следва, че щом си отишъл в изборното помещение, от теб се очаква да гласуваш във всички избори и да минеш цялата процедура, която е планирана за изборния ден. За тези, които не искат да гласуват по същество (да изберат листа) има опцията "не подкрепям никого". При президентски и парламентарни избори няма уседналост и по презумпция списъците би трябвало да са еднакви. След като мине срокът за корекция на списъците ГРАО би трябвало да предостави еднакви списъци за президентските и парламентарните, ако са 2 в 1 или направи да се работи с един списък с две колони за подписите.


Да, подобно "пакетиране" на два избора ще повлияе на избирателната активност,


която е важен компонент в президентските избори за определяне на необходимостта от втори тур. Но все пак при "пакетирането" на президентски с парламентарни избори не би трябвало да е проблем.


Особено остър, обаче, ще е проблемът на местните избори, където има уседналост и срокове. И на тях уседналостта може да важи за избора на "малък" кмет (село, район) а да не важи за избора на "голям" кмет (община, столична община). Ще го има и ако има 2 в 1 и единият избор е за Европарламент (и там има уседналост). И, да не дава Господ, да има 2 в 1 парламентарни или президентски с местни избори.


Колко разписки да се принтират и кога? Две или една разписка? При натиска за броене на всички разписки в 100% от машините е логично да има две разписки и те да си влязат в правилните кутии. Така ще е и по-лесно на СИК да го брои, независимо дали ще броят всички СИК или някакъв процент от тях, както е сега. И както още чакаме, между другото, анализ на този процес за секциите с контролно броене в страната. Надяваме се ЦИК да сколаса с него преди следващите избори, за да се направят промени, ако се налагат. Щото предишния ЦИК отсвири тоя проблем и така и не произведе подобен анализ. Но да не се отплесваме в спомени.


По всяка вероятност е възможно след единият избор да излезе разписка, и после след втория да излезе разписката за него.


Правилно е предвиждането, че избирателят ще се обърка къде да ги пуска.


Като се сгънат, и двете разписки ще изглеждат еднакви защото са от една и съща ролка хартия и ще са еднакво брандирани на гърба. По този въпрос трябва да се мисли още. По света има примери, когато за два избора се гласува с една бюлетина, разделена с отделни цветове на фона. Като се отвори урната, СИК сама си ги разделя/откъсва и после си ги брои по отделно.


Предложението за по-дълъг срок между двата тура е старо. Този въпрос няма отношение само към машинното гласуване и е повдиган многократно още преди него. Една седмица е много къс срок и за отпечатването и развозването на хартиени бюлетини. Няма и време за смислени разговори и преструктуриране на политическата подкрепа преди втория тур. Доколкото помня всичките състави на ЦИК досека са искали срокът да стане 2 седмици.


Трябват ли нови машини? Не е тайна, че всеки доставчик на стоки и услуги иска да си разшири пазара. Но има и здрав разум. Още след гласуването с 500 машини преди години бях писал, че е по евтино да докараме избирателите от някои села при машините, даже с таксита, отколкото да караме машини по селата. Добре е да се придържаме към здравия разум и да не робуваме на просташкия принцип "демокрацията е скъпо удоволствие", изповядван от някои местни и особено задгранични политически активисти. Харченето на пари за машини в малките секции е неоправдано разхищение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK