Първият тур на президентските избори ще е на 7 или 14 ноември

Първият тур на президентските избори ще е на 7 или 14 ноември

© Велко АнгеловПарламентът ще насрочи първия тур на президентските избори за 7 или за 14 ноември. Около това са се обединили партиите на двете заседания на председателския съвет днес, потвърди днес председателят на парламента Ива Митева.


Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява първият тур на президентските избори да е на 7 ноември, а вторият - на 14 ноември, докато другите партии още не са взели категорично решение. По конституция президентът трябва да бъде избран до два месеца преди встъпването му в длъжност, тъй че последната възможност за втори тур е 21 ноември (по закон вторият тур е седмица след първия и се провежда при активност под 50% на първия дори и някой от кандидатите да е спечелил половината от гласовете - бел. авт.).


Възможни ли са избори 2 в 1


Обсъждана е и възможност при нови парламентарни избори вотът да бъде 2 в 1, но това, изглежда, ще зависи повече от президента Румен Радев. Вероятно първо Народното събрание ще насрочи президентските избори, като по Изборен кодекс това трябва да стане не по-късно от 60 дни преди изборния ден. После - ако има трети за годината парламентарни избори, което изглежда най-вероятен сценарий за момента - държавният глава ще ги насрочи и ще разпусне депутатите. По Изборен кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.
Според депутати актуализацията на бюджета може да е окончателно приета до началото на септември, така че парламентарните избори да съвпаднат с президентските (ако парламентът е разпуснат на 8 септември, изборите могат да са на 7 ноември, а ако работи до 15 септември, датата за вота е 14 ноември - бел. авт.). Има обаче и мнения, че третият мандат може да бъде бавен, както и че президентът няма срок, в който да разпусне парламента, т.е. парламентарните избори могат да са и след президентските.


Гласуването ще е само с машини


Гласуването в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина ще е само с машини, както на 11 юли, дори и изборите да са 2 в 1, се разбра след срещите днес. ГЕРБ-СДС предлага да се върне възможността за гласуване с хартиена бюлетина, но никоя от другите партии няма намерение "да се отваря" Изборният кодекс. И според председателя на парламента Ива Митева, и според председателя на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова гласуването трябва да остане само с машини.


Според председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова ако изборите бъдат 2 в 1, по две машини трябва да има в секциите с над 400, а не с над 425 избиратели, както бе на 11 юли. До дни комисията ще изчисли колко допълнителни машини ще са необходими. Според доставчика "Сиела Норма" те ще са между 1200 и 2000 лв., което би струвало около 5 млн. лв. Сметките на ГЕРБ са за 2400 устройства.


Изчисленията обаче показвали, че избори 2 в 1 биха стрували 65 млн. лв. по-малко. В актуализацията на бюджета за т.г. са предвидени 130 млн. лв. за нови избори.


Има ли проблеми


И според избирателната комисия, и според "Сиела Норма" няма проблем с машините да се проведат избори 2 в 1. Изчисленията на Камелия Нейкова са, че времето за гласуване ще бъде 1.5 пъти повече от това на 11 юли, когато гласуването обикновено отнемаше по-малко от минутка. Увеличението идва и от факта, че избирателите ще бъдат проверявани в два избирателни списъка. Според фирмата доставчик времето за гласуване ще е с 25-30% повече.


Дори и да има само президентски избори, според Ива Митева може да има проблеми в чужбина заради краткия срок за пренастройване на машините между двата тура. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е на мнение, че затрудненията могат да бъдат преодолени, а според директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров начинът е следният - след първия тур машините да се върнат в консулските представителства зад граница, където оторизирани и проверени от българските служби техници да ги пренастроят.


Заради проблем между избирателната комисия и "Сиела Норма" се наложи днес да има и второ заседание на председателския съвет, след което от ГЕРБ-СДС възразиха, че парламентът се превръща в арбитър по търговски отношения. От ЦИК казват, че не са получили всичките криптографски ключове и софтуер от доставчика, за да могат да пренастройват машините за различните избори сами, заради което не са изплатили последните 9 млн. лв. А от фирмата твърдят, че те са изпратени. Заради това утре ще има уточняваща среща между техническите екипи, след която според Камелия Нейкова сумата може да бъде приведена на фирмата. Ако това не стане, "Сиела Норма" иска от комисията наем в по-голям размер за машините за новия вот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Айде , на хаирлия да е !

 2. 2 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов е получил партийно поръчение от шефа на ЕНП Доналд Туск и от шефа на НАТО Йенс Столтенберг, да се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и борец срещу руските интереси в България, да победи г-н Румен Радев.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Оооо 7 ноември много ще му хареса на резидента.....Може да направи манифестация по случай Октомврииската ревалюция.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  На Вашингтон марионетен, съсвсем не БГ.

 5. 5 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Не се споменава нищо за друг вариант: Парламентарните избори да се забавят дотолкова, че Президентът да не може да разпусне Народното събрание.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Айде Бойкоооо пробвай се да видиш, колко Те уважава матряла.

 7. 7 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  7-ми ноември, даже може да го обявят за официален празник както беше при социализма. Така де, на власт сега да комунистите и техните деца.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 8. 8 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на идиотизма.
  По Георги Димитров Михайлов.
  Харесано от Тошко Йорданов Хаджитодоров.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 9. 9 Профил на дебарка
  дебарка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оооо 7 ноември много ще му хареса на резидента.....Може да направи манифестация по случай Октомврииската ревалюция.....
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  Със сигурност ще направи няколко коремни в чест на празДника си!

 10. 10 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов: „Магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат.“

  Затова на тези президентски избори, г-н Бойко Борисов е решил повече да не се дърпа и да предложи себе си за Президент.

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Айде Бойкоооо пробвай се да видиш, колко Те уважава матряла.
  —цитат от коментар 6 на 442


  Новият кумири са Ицко Бойкикев и Кире Харвардо.
  Дали ще смеят да се явят, за да се преброят красите?

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Повтарям елегантното си предложение как да се решат всички проблеми и изборите хем да бъдат 2 в 1, хем да не бъдат.

  Народното събрание насрочва президентските избори за 7 и 14 ноември - първи и втори тур.

  Президентът насрочва парламентарните избори за 14 ноември.

  Избирателите играем контрафалц и избираме Радев още на първия тур на 7 ноември. То и без това други кандидати до момента няма, не се очертава и да има.

  И на 14 ноември вместо на втори тур на президентските си гласуваме рахат на поредните парламентарни избори.

 13. 13 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 197 Любопитно

  Г-н Бойко Борисов е получил партийно поръчение от шефа на ЕНП Доналд Туск и от шефа на НАТО Йенс Столтенберг, да се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и борец срещу руските интереси в България, да победи г-н Румен Радев.
  —цитат от коментар 2 на Боян Баянов


  А вас Решетников какво ви инструктира?

 14. 14 Профил на txo151070521
  txo151070521
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Да вземат и ГЕРБ да подкрепят Радев, или да не издигнат кандидат, което е напълно възможно...и хич няма да има нужда от президентски избори!

 15. 15 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 197 Весело

  Да вземат и ГЕРБ да подкрепят Радев, ...
  —цитат от коментар 14 на txo151070521


  Ха ха! Оценявам чувството ти за хумор!

 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов е получил партийно поръчение от шефа на ЕНП Доналд Туск и от шефа на НАТО Йенс Столтенберг, да се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и борец срещу руските интереси в България, да победи г-н Румен Радев.
  —цитат от коментар 2 на Боян Баянов


  Също така, Йенс Столтенвърг е наредил на каун румен радеф, да се откаже от президентската надпревара. Мотива е , че дори и генерал, не е генарал на НАТО. И не трябва да позри името на съюза.

 17. 17 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Аре пак плебса да гласува като си мисли че променя нещо.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 18. 18 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Да вземат и ГЕРБ да подкрепят Радев, или да не издигнат кандидат, което е напълно възможно...и хич няма да има нужда от президентски избори!
  —цитат от коментар 14 на txo151070521


  Този политически труп толкова опротивя на всички, които не са финансово зависими от тях, че когото и да издигнат за кандидат ще се усеща карикатурно и съответно като подкрепа за Радев.

 19. 19 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 301 Неутрално

  За празника на 7-ми е най -добре

 20. 20 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Дано да се освободим отново от руската окупаия !

 21. 21 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  "но това, изглежда, ще зависи повече от президента Румен Радев."
  Доколкото знам България е Парламентарна република. Защо датата трябва да зависи от президентството?
  Или т. нар. партии на промяната са ПРОКСИТА на пРезидента?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 22. 22 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  "но това, изглежда, ще зависи повече от президента Румен Радев."Доколкото знам България е Парламентарна република. Защо датата трябва да зависи от президентството?Или т. нар. партии на промяната са ПРОКСИТА на пРезидента?
  —цитат от коментар 21 на kvasimodo


  Прочетохте ли цялата статия?

 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Когато и да са изборите, първа политическа сила ще стане европейската коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

  Няма никаква друга алтернатива!
  Нито комунистите, нито мутрите, нито чалгарите са алтернатива на ЕВРОПА!
  Напротив - те ни отдалечават от ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емил Добрев":
  "А вас Решетников какво ви инструктира?"

  „Решетников: ГЕРБ са по-искрени партньори на Русия от БСП“
  clubz.bg/47828-reshetnikov_gerb_sa_po_iskreni_partnori_na_rusiq_ot_bsp

 25. 25 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емил Добрев":"А вас Решетников какво ви инструктира?"„Решетников: ГЕРБ са по-искрени партньори на Русия от БСП“clubz.bg/47828-reshetnikov_gerb_sa_po_iskreni_partnori_na_rusiq_ot_bsp
  —цитат от коментар 24 на Боян Баянов


  Спазвайте инструкциите му, в такъв случай, и се прегърнете с ГЕРБ! Ха ха!

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Айде Бойкоооо пробвай се да видиш, колко Те уважава матряла.
  —цитат от коментар 6 на 442


  На 2 септември миналата година в центъра на София, се видя колко го уважава материала...
  А щом София се вдигне срещу даден диктатор или партия - отиват си и диктатора и неговата партия!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Точно! И поклонение на МОЧА.
  С коленичене пред московския патриарх.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Дано да се освободим отново от руската окупаия !
  —цитат от коментар 20 на lodkarski


  ...която ни докара чрез върхушката на герп, руските енергийни проекти Турски паток и АЕЦ Белене... А заедно с тях милиарди левове чиста загуба...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на varnata_brat
  varnata_brat
  Рейтинг: 308 Разстроено

  Долу Радев, руската матрьошка и подлизурка! Дружно ще хванем за "гушата" този разпищолил се резидент и ще прекратим срама!!! ВЪН МУТРО!!!!!!!!!!

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#8] от "petrow1973":

  Казва се Георгий Михайлович Димитров.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Аз съм за Кирето,ама той и тогава още може да е канадец...

 32. 32 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емил Добрев":
  "Спазвайте инструкциите му, в такъв случай, и се прегърнете с ГЕРБ! Ха ха!"

  Ама то отдавна е известно, че ГЕРБ и БСП са две сестрински партии, като ГЕРБ е старшата!!! И на 9-ти септември са обявили обединителен конгрес, като мнозинството от БСП са предложили г-н Бойко Борисов за Председател на БКП-обединена = ГЕРБ + БСП.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Извирателите викаш,избирате Радев и сте готови,а?!Не бързайте с маанетата,де!

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#14] от "txo151070521":

  Аз предлагам Радев с вице Кирето...

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#21] от "kvasimodo":

  Нее,Променните Партии са на същите ологарси,на киото полегна и Радев.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#23] от "Рим":

  ДеБъ-Ибни!ДеБъ-ИБНИ!Вечна дружба!Пабедаааа?

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  Прекрасна дата ! Време е за революция ...Да се изметат 100 - едри латифундисти , които държат 85 от земята , и да се спрат кранчетата на гербавите магистрални и охранителни фирми .Това не са нито елит , нито национална буржоазия . Това
  е типична компрадорска феодална каста !

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  Защо гласуването да е само в един ден ?? Какво ще стане при смесените избори ако са в два дена ??

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Дано да са на 7 Ноември = ще е добра Поличба !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Защо гласуването да е само в един ден ?? Какво ще стане при смесените избори ако са в два дена ??
  —цитат от коментар 38 на dejmos


  ти ли ще плащаш на комисиите ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ще ги видим. Още нищо не се знае окончателно. Още повече в настоящата ситуация, в която всяко обмисляне е предпоследно.

  danitoledov
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  И защо ГЕРБ толкова настоява за тези дати. Алена да не им е казал, че ще спечелят, ако са тогава. Сигурни някои планети са ретроградни тогава и на Боко много ще му върви.

 43. 43 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Румен Радев с лекота ще спечели. Ако не на първи тур, то на втория и то със солидна разлика.

 44. 44 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 856 Весело

  На Вашингтон марионетен, съсвсем не БГ.
  —цитат от коментар 4 на hasmokar


  Чичо- давай мене едно гаща плява- да го ядеш нащо магаре...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":
  Народното събрание насрочва президентските избори за 7 и 14 ноември - първи и втори тур.
  Президентът насрочва парламентарните избори за 14 ноември.

  Тогава ще си спестя ходене до урните на 07.11.

 47. 47 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Малко злобничък ми изглежда бъдещия Резидент!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK