На живо

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© БСП"Дневник" проследи на живо важните политически новини и реакциите по тях.
Ивайло Кожухаров отговори на Дончева, че не познава Младен Михалев-Маждо

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© "Има такъв народ"

Заявеното от г-жа Дончева, че Маджо (Младен Михалев-Маждо, бивш ръководител на СИК - бел. ред.) стои зад мен и затова съм бил предложен за министър на туризма, е пореден жалък опит за дискредитация. Това казва в отговор на твърдението на Дончева Ивайло Кожухаров, номиниран за министър на туризма от партията на Трифонов.


В позиция, пратена до медиите часове след твърдението на Дончева, той казва, че това е "стандартен прийом на политическите хамелеони, които използват лъжата за своето политическо оцеляване. Това е начин на мислене, който явно е закодиран дълбоко в тяхната същност и се проявява по един и същ начин, независимо от поредния политически проект, зад който те се крият".


Съветва Дончева да приеме, че съществуват и хора, зад които не стои никой и нищо повече освен собствените им качества, образование, професионален опит, експертиза. "За разлика от вас. Знам, че не може да си представите да не ви подпира някой чичко-паричко, защото това е вашият жизнен опит, но това е положението", посочва той.


Уверява, че не познава посочения "бизнесмен", не го познава и не се е срещал.

Манолова потвърди, че лично се е срещала с Трифонов

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Велко Ангелов

Лидерът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова потвърди, че се е срещала лично със Слави Трифонов по време на първия кръг от преговори за съставяне на кабинет с първия мандат на "Има такъв народ", но отрече думите му, че е било по нейна инициатива.
"Г-н Слави Трифонов ми се обади и ме покани в неговия офис. Той избягва появата на публични места, като си има своите аргументи за това. Съобразих се с неговите аргументи. Срещата беше на 7-ми август - дни преди да се гласува кабинета на "Има такъв народ", и неговото настояване беше да подкрепим предложението им", заяви Манолова в кулоарите на Народното събрание след срещата с БСП на тема "правителство с третия мандат".


В петък пред БНТ Трифонов разказа за срещите си с нея и Христо Иванов. "Попитана в очите ще подкрепи ли кабинет на "Има такъв народ", отговорила отрицателно, след което "започна нещо да ми обяснява и понеже я познавам добре... не ми стана много ясно защо не", каза той.

По нейни думи, Слави Трифонов спекулира с тази среща, тъй като тя е била само една и на нея не е ставало дума за "парцелиране на властта и раздаване на постове". Обясни и предишна реплика по адрес на Христо Иванов, че не е казвала да му се обещае просто нещо пък после да не се изпълни, а "обещайте му и ще го излъжете, защото това не зависи от вас", когато ставало дума за разпределяне на постове в регулатори.


Според съпартиеца й Николай Хаджигенов Трифонов повдигнал въпроса за тази среща, тъй като нямало какво друго да каже и направил неофициалната среща официална. "Ясно е, че политиците трябва да си говорят, но в основата на нито една от тези срещи (с "Има такъв народ" - бел.ред) не е стоял някой от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", допълни още Манолова.


"Човекът, който ни спести и къщата в Барселона, и Мата Хари, би следвало да е малко по-обран в изказванията си". Това каза Манолова специално по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера обяви, че "Христо Иванов и Мая Манолова щяха да се борят със задкулисието, но вчера стана ясно, че тайно са ходили да се молят за постове при Слави Трифонов".

Кирил Петков за негов проект: Нека го говорим, когато стане факт

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Цветелина Белутова

Министърът на икономиката Кирил Петков призова от ефира на БНР актуализацията ан бюджета да бъде приета преди разпускането на Народното събрание.


"Много се надявам, че този бюджет ще бъде приет. Всичко друго би било абсолютна безотговорност. () Умолявам даже всички политически партии, независимо че явно ще идват избори, да се стегнат и да приемат отговорното решение, че този бюджет трябва да бъде приет, преди да бъде разпуснато това Народно събрание", обяви той.


Посочи, че от БСП не са водили разговори с него или с президента той или други министри да участват в следващ служебен кабинет, нито в редовен кабинет с мандата на БСП.


На въпрос готви ли свой политически проект, той обяви, че в момента не знае какъв е точният отговор.


"Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна."


По темата за отказа му от канадско гражданство каза, че Конституционният съд е единственият, който може да говори по тази тема и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден като определи казуса като "екзотичен". Според него случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.


Подробности четете тук.

Мая Манолова коментира срещите си със Слави Трифонов

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Велко Ангелов

Лидерът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова коментира срещите си със Слави Трифонов.


Според Борисов кабинет няма да има докато не бъде преизбран "диктаторът Радев"

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Фейсбук профила на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че правителство не може да бъде съставено, докато Румен Радев не бъде преизбран за президент. Това заяви той пред конференцията на младежката организация на партията като изявата му бе предавана на живо "Нова нюз" точно в часа, в който сутринта лидерът на БСП Корнелия Нинова бе обявила, че ще направи изявление преди насрочената среща с "Изправи се.БГ! Ние идваме" след получаването на третия мандат.
"Май месец още предупредих, че няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран. Какво мнозинство повече им трябва от това, което имат в момента. Едно е само възможното, и то е, че президентските избори трябва да ги проведе служебният вътрешен министър и служебното правителство на Румен Радев.

Смята, че са "впрегнати" социологическите агенции, за да нагнетяват това. "Тези хора имат една единствена цел – Румен Радев с втори мандат. Те няма да се спрат пред нищо", каза Борисов по време на отчетно-изборното събрание на младежката организация на ГЕРБ.


По повод планираната актуализация на бюджета, лидерът на ГЕРБ коментира, че "уж актуализацията е заради пенсиите", но парите щели да свършат след 6 месеца и за пенсионерите няма да има нищо. "И за другите няма да има, разбира се", заключи той.


Ако не можете, потърсете ме, ще ви свърша пак работата.


Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ

Манолова: Няма да подкрепим кабинет на всяка цена

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)


Лидерът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обяви на започналата среща с БСП, че партията няма да подкрепи правителство на всяка цена, но обяви, че ще подкрепи предложението да се съкрати срокът за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.


Посочи, че има три кръга задачи, които трябва да се решат: актуализация на бюджета, правосъдна реформа и приемане на проект на партията за отлагане на повишаването на цената на водата средно с 30% с една година.


След интервюто на Трифонов от петък е ясно, че мнозинство от формациите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. За нас правителство на всяка цена не е решение, обяви Манолова.


Отбеляза, че без "Има такъв народ" правителство е невъзможно, макар и партията й да подкрепи кабинет с трети мандат.


Нинова настоява да се приеме актуализацията на бюджета, преди да върне мандата

Ако и днес се потвърди позицията, че никой няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, партията ще върне мандата, но не веднага. Това ще стане между 10 и 15 септември, но като междувременно се приеме актуализацията на бюджета. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова в изявление в парламента час преди насрочената среща за разговори по третия мандат с "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


За целта партията й ще предложи да се намали срокът за предложения по бюджета между първо и второ четене, който засега е определен на 7 септември включително. "Не сме се преработили, ако трябва ще работим денонощно", обяви тя като посочи, че отговорното поведение изисква да се подсигурят парите, свързани с пандемията и охраната на границата в условия на очакван мигрантски натиск. На започващите днес срещи с т нар. партии на протеста Нинова смята да договори тъкмо това. Обяви и че всички срещи ще са пред медиите и в парламента, а не в нечии офиси.


Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори, така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, медиците без 1000 лв. за работа на първа линия, работниците на затворени бизнеси без обезщетения, болните без ремдесивир, който според нея липсва, мотивира решението си тя.


Ние не гледаме на това като на игра, репликира тя лидера на ГЕРБ от вчера, а като отговорност. Борисов вчера иронизира, че Нинова се радвала на мандата като "дете на механична играчка", въпреки че нямала подкрепа за съставяне на правителство. На свой ред тя му отговори, че никой в парламента не иска да говори с ГЕРБ, не с БСП.

Изявление на Корнелия Нинова

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Час преди насрочената среща с "Изправи се.БГ! Ние идваме! за третия мандат лидерът на БСП Корнелия Нинова прави изявление в парламента. То бе обявено тази сутрин. Изрично бе посочено, че това не отменя нито днешните разговори, нито поканите към "Демократична България" и "Има такъв народ", макар Слави Трифонов вече да обяви в петък, че няма да подкрепи кабинет с мандат на БСП, което според всички останали обезмисля преговорите.


Подкрепата се търси, а не се поднася на тепсия, смята Атанас Атанасов

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Юлия Лазарова

Подкрепата се търси, а не се поднася на тепсия, коментира пред БНР поведението на "Има такъв народ" Атанас Атанасов от "Демократична България".


Обяви, че всичко, което ще се прави занапред, ще е подчинено на предизборната кампания. "И не знам дали ние трябва да участваме в предизборната кампания на БСП", допълни той.


Според него мандатът е даден на БСП, за да се осигури време да се приеме актуализацията на бюджета, а е било ясно от самото начало, че няма да доведе до съставяне на правителство.

Трифонов никога не е смятал да прави правителство, обяви Татяна Дончева

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Юлия Лазарова

Депутатът от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева коментира пред БНР, че Слави Трифонов не е имал намерение да прави правителство в нито един момент, дори в предишния парламент. "Той смяташе, че може да пробута два списъка по някакъв странен начин, който никъде по света не е минавал. Послужи си с хватки да убеди обществото, че след като това не става, виновни са всички други. Не беше много убедителен", заключи тя. Отбеляза, че същевременно някои политически лидери, без да ги цитира, са подценили липсата на добра воля у Трифонов и са смятали, че има намерение да прави кабинет.
Допълни, че Трифонов и към днешен ден не разбира колко негодни са били тези списъци за кабинет и това показва липсата на адекватност. "С човек, който няма адекватно разбиране на работата, на хората, на начина, по който да се свърши работата означава, означава, че имаме напълно неадекватен за политиката човек", заключи тя.


Повтори тезата си, че някогашният лидер на силовата групировка СИК Младен Михалев-Маджо предложил на Трифонов депутат за министър на туризма, а конците дърпал и дългогодишният председател на бюджетната комисия в Общинския съвет на ГЕРБ Орлин Алексиев, известен още като "ковчежника на ГЕРБ", а Дончева днес го нарече "касичката на ГЕРБ". "Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад...Дали точно Доган или Пеевски, срещу какво, кога, са съвсем различни неща". С това защити защо се интересува от здравословното състояние на Трифонов, на което той отговори иронично преди ден.


Обяви, че поставила въпроса не от грижа за Трифонов, а за нацията и на кого ще бъдат поверени съдбините й. "Истината е, че Слави Трифонов не може да дойде в парламента... И не може да дойде никъде на публично място, той не иска да бъде виждан, въпросът е може ли да взима решения и кой взима решения вместо него. Положих усилия да убедим тези хора, които диктуват решенията на Трифонов, че трябва да се направи правителство още по време на неговия мандат", разказа тя като обяви това за повдигане на завесата.


В отговор на въпрос каза, че насрочените за 14 ч. днес разговори по третия мандат между БСП и "Изправи се.БГ!Ние идваме!", ще бъдат по-скоро за това какво е важно да се свърши в момента, защото още реда на в насрочването на срещите било ясно, че правителство не може да се състави, тъй като БСП е трябвало първо да говори с "Има такъв народ", за да има аритметична логика и да се прецени има ли основания да се продължават разговорите с другите.

Нинова ще направи изявление преди първия разговор за третия мандат

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Лили Тоушек

Часове преди насрочената първа среща за разговори в опит да се състави правителство с връчения на БСП в петък трети мандат и в светлината на коментари, че след интервюто на Слави Трифонов от петък, те се обезмислят, Корнелия Нинова ще направи изявление преди срещата, насрочена за ранния следобед.


В съобщението до медиите специално се уточнява, че това изявление не отменя насрочената среща днес с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" нито поканите към "Демократична България" и "Има такъв народ". В петък Трифонов обяви, че от любезност негови представители ще има на тази среща, на свой ред Христо Иванов също посочи, че "Демократична България" ще се отзове, но с ясното съзнание, че мандатът е обречен.


Трифонов обяви пред държавната телевизия в петък, че няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП.

Слави Трифонов изгори третия мандат, обяви Мария Капон

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Юлия Лазарова

Предстоящата среща на БСП с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" са разговори, а не преговори за съставяне на правителство, коментира в ефира на "Нова телевизия" Мария Капон.


"Това са разговори, защото финалът на преговорите беше даден официално в петък по държавната телевизия. Слави Трифонов изгори третия мандат. Той беше възможността да има ясни задачи, по които едно техническо правителство да мине по тях", обяви тя.


По думите ѝ в момента има овладяване на протеста, а освен това се освобождава време за Бойко Борисов и се дава още повече такова на главния прокурор Иван Гешев.


В бизнеса понякога взимаш сам решения на пазара, но в политиката трябва да знаеш какво е държавническото мислене, посочи тя.

Отказът на Нинова за разговори в аванс обрече мандата, обяви Христо Иванов

Политическото напрежение: Нинова ще върне мандата след 10 септември, ако няма подкрепа (хронология)

© Велко Ангелов

Отказът на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговори преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство е причината то да не може да се състави сега, обяви пред "Нова телевизия" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Смятахме, че шансът да има правителство е с третия мандат и за да може да се реализира, трябва да има преговори преди даването му. Това бе смисълът на разговора със Слави Трифонов - да опитаме да оправим грешките от първия етап. Нинова отказа, защото не било конституционно и това обрече третия мандат, разказа той.


На всички е ясно, че след връчването на третия мандат на БСП сме в предизборна кампания.


Христо Иванов,

"Демократична България"


За срещата си с Трифонов, която оповести лидерът на "Има такъв народ" в интервюто си пред БНТ в петък вечер, Иванов каза, "когато се издъниш в качеството си на мандатоносител, след това да почнеш да вадиш срещи в опит да създадеш интрига е доста жалко". Разказа, че била 7 август.


От повече от година е ясно, че "Има такъв народ" и "Демократична България" ще трябва да правят заедно управление, а ние сме имали една единствена среща в последната седмица, когато и трите партии в нашата коалиция бяха взели решение, че не могат да подкрепят мандат, коментира Иванов.

Отрече да е казвал на Трифонов, че имал чувството, че в състава на предложения от него кабинет се вижда дългата ръка на ДПС, а обясни, че по начина на структурирането на правителство, което определи като абсолютно непригодно, се дава възможност за такова влияние и се отваря място за корупционни практики.
"Аз не се интересувам дали се е виждал с движението, или не. Виждам, когато едно управление се сглобява - дали в него се залага имунитет от възможността на Сарая да влияе или не", посочи той.


Отказа повече подробности от този разговор. "Нямам навика да преразказвам разговори, защото това е начин да няма следващи разговори. Когато почнеш да правиш медийни сюжети от тези срещи, резултатът е, че взривяваш възможността да има политически разговори и тогава хората получават парламент, в който хората не си говорят, обясни той.


Обясни, че с колегите си никога не са призовавали за разговори пред медиите, което също определи като политическа кампания.


Разговори на политици пред камера е като да им се дадат леки наркотици.


Христо Иванов,

"Демократична България"


Подробности четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK