Суверен тук, суверен там. Какво е всъщност "суверен"

В България "суверен" е електорална атракция, инструмент за политически ефективно казване на нищо.<br /><br /><em>На снимката: Митинг концерт на Слави Трифонов на Орлов мост през октомври 2016 г.</em>

© Георги Кожухаров

В България "суверен" е електорална атракция, инструмент за политически ефективно казване на нищо.

На снимката: Митинг концерт на Слави Трифонов на Орлов мост през октомври 2016 г.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


В политическата реч се промъкна нова фигура, тази на "суверена". Това стана след любопитни находки като "заедността" на ДПС (израз, смятан в литературните кръжоци през 80-те за много cool), откритата наскоро "Работа, работа, работа" (скука, но в инатлива ритмика), пък и "Ред в хаоса" (стилистика на нацисткия здрав разум).


Сега пък се появи и "суверенът". Партията "Има такъв народ" (ИТН) настоятелно се обръща към "суверена", обосновава се със "суверена", прави политика в името на "суверена", защитава интересите на "суверена" и работи според очакванията, мислите и чувствата на "суверена".
Няколко цитата


В последното си интервю по БНТ, сякаш дадено от началник на канцеларията на "суверена", Слави Трифонов повтаря многократно думата. Очевидно е, че се позовава на някаква свръх инстанция, която го насочва в делата му и е гарант за смисъла на думите му. Ето примери:

 • "Българските политици все още не са адекватни на желанията и потребностите на суверена";
 • "Важното за суверена е политическите партии да свършат работа;
 • "Суверенът е избрал за свои представители хора, които не могат да се разберат";
 • "В следващия парламент всички трябва да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение към суверена";
 • "Това са интересите на суверена";
 • "Интересите следва да се подредят така: на първо място са суверенът и хората, на второ - държавата".
 • Това говорене не подсказва с нищо, че "суверен" може би е широка метафора с неясни значения. Думата се употребява буквално. Най-любопитни са по-буквалните употреби, които приписват на "суверена" желания, очаквания, намерения, надежди, разочарования, чувства всякакви, та и очакване за смирение.

"Суверенът" като отвъдна сила


От всичко казано излиза, че "суверенът" е същество с напрегната и несправедливо покрусена душа. То е разпънато между два полюса - хем е свръх инстанцията на политическия живот, хем е крехко и оскърбено, че не се прави онова, което ще го зарадва. И така "суверенът" има "потребности и желания", очаква "морал и смирение", но пък си "има свои интереси", които стоят "на първо място", следвани от "интереси на държавата", макар че политиците "не са адекватни на желанията на суверена".


Но ако "суверенът" е същество с толкова пъстра индивидуалност, защо да не го питаме и за други неща, освен споменатите в интервюто? Например дали се е имунизирало срещу COVID-19; дали е доволно от преизчисляване на пенсиите; дали е щастливо от повишаване на цените на газа; признава ли анексията на Крим; а как му се струват талибаните; спокойно ли е от нивото на прахови частици във въздуха над София или и те го тровят; одобрява ли Зелената сделка и какво ли не.


Суверенът обаче нито има такива фактически характеристики, нито иска и не иска, нито очаква и не очаква. Изобщо позоваването на "суверена" е като обръщане към отвъдна сила, макар и надарена с безброй човешки качества. В това говорене той е човекоподобна, но все пак провиденциална инстанция, която гарантира авторитета и истината в политическата реч. (Човек вече се пита в светска държава ли процъфтява това ново говорене?)


А сега сериозно. Какво е суверен?


"Суверен" е дума, на която речниците дават две категории значения.


Едната е по-директна, среща се във всеки популярен етимологичен речник и препраща към употребата на думата във френския език от 13-и век (soverain).


Думата означава господар, носител на върховна власт, над когото друг не може да има. В частност се използва за монархически статут, който не се поставя под съмнение и има божествен произход.


Под божествено се има предвид и нещо недотам сложно - суверенът е по природа такъв, той е даденост, каквато е смяната на деня и нощта.


Това старо значение може да се проследи в латинския до думи като онова "супер", което днес населява всекидневната реч в смисъл "супер си", "върховен си", "върхът си". Но също и думи като английското reign - владичество, господство, а в някои интерпретации и до solo, еднолично, самостойно.


Другото значение на "суверен" също насочва към върховна власт, но не по природа, а по силата на политическото представителство.


Този съвременен смисъл на думата дължим в голяма степен на Томас Хобс. Държавата се изгражда чрез обществен договор на човешки индивиди, за да установи мир и да гарантира сигурността им. Тя е суверенът и без нейния монопол върху властта гаранции за сигурността няма. Затова тя се нарича суверен или носител на суверенитет.


Но най-съществен момент в това разбиране за суверена е моментът на политическото представителство: суверенът е носител на върховна власт, защото е излъчен чрез обществен договор между индивиди.


На това модерно значение на "суверен" се дължи фактът, че във Великобритания се говори за "суверенитет на парламента" (даже в парламента), а не за суверенитет на граждани, народ, крал и т.н. Но да речем, че това е изключение. Затова пък днес говорим за "трансфер на суверенитет към ЕС". Не защото раздаваме порции от суверена-народ в говоренето на ИТН, а защото прехвърляме отделни представителни функции.


Жан-Жак Русо променя частично това значение и го раздвоява.


Логиката е следната: ако властта се излъчва и формира като представителство, то нека наричаме суверен онзи, който излъчва политически представители. И тук суверен се смесва с народ. Това днес е популярна употреба, особено в страни с крехки традиции в политическата теория и демократичната практика.


За съжаление в България такива значения на "суверен" се подкрепят от юридическата общност по инерция от социализма и неговия нелеп израз "народна република".


Народът, схванат като върховно основание на властта, т.е. като суверен, е доста призрачна фигура. Веднага възникват въпроси. Включва ли тя бъдещите поколения, неродените? Откъде, по изразите от интервюто на г-н Трифонов, ние знаем техните очаквания, разочарования, интереси, желания и пр. А включва ли миналите? И докъде се простира в двете посоки? Подобни въпроси заплитат още смисловия лабиринт около думата "суверен".


Животът на кухите фрази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кампаниите на Слави Трифонов - и сега, и при референдума преди няколко години - вдигат лозунги като "Да върнем властта на суверена!" или "Нека суверенът сам се управлява!" (смисълът на ориентацията към референдуми). И напоследък дори: "Да се смирим пред суверена!"


Тези употреби заместват "народ", което се употребява от всеки. А "суверен" звучи някак по-така. Но само звучи.


Световните енциклопедии и политическата философия на Европа след 17-и век мислят "суверена" като висока, а и доста спорна и неясна абстракция. Затова и предпочитат думата "суверенитет", а не "суверен".


В България "суверен" е електорална атракция, инструмент за политически ефективно казване на нищо. Както всичко друго в политическата реч, с нея се мислят гласовете за следващите избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Суверен е единствената по-сложна дума, която Станислав Трифонов знае, затова я използва толкова често, все пак думата е екзотична за човек с речник 500 думи.

  -voxy
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В България най ми е забавно, как всеки говори, че народа решава, а в самите партии си е абсолютна диктатура - решенията все взимат еднолично. Тоест дори народа да избере партия, решенията пак се взимат от един човек.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Абе нещо като "гранДове" на Буци. Чул една дума (или са му я написали), 'аресал си я и "суверенът това, суверенът онова". Като краставицата на Мирча Кришан.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Това, че народът избира такива партии, не значи, че партиите са такива.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Ми зависи. Например Винету казва на суверена "лош матреал", а славиту казва на лошия матреал "суверен".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Суверенът е една скъпа златна монета.
  Има и половин суверен монета. Пак златна.

  Та за парАта е борбата!

 8. 8 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Корнелия Нинова към туристическия бранш:
  “Да решим заедно какви са работещите мерки за подпомагане на бизнеса и запазване на работните места в кризата”


 9. 9 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Суверен са онези, които рано или късно се поддават на комунистическите лъжи.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 10. 10 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Суверенът изпрати ИТН в парламента да изчегърта ГЕРБ и да смени на Гешев.
  ИНТ, обаче, не изпълни волята на суверена и затова суверенът реши да тегли един суверенен шут на славчовци, тошковци, плагиатчета, неуспели продавачи на шнорхели и шамандури и на придворните им пажове.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3898 Гневно

  Суверен ли? За тях сме овце за стригане. Суверен сме само преди избори, докато ги качим на стълбата...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Слави, като дете с нова лъскава играчка, върти и превърта думата "суверен" без дори да знае, какво значи. Сигурно се издига по този начин в собствените си очи. Много хубав текст.

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  Авторът пропуска и другите набивки: гражданите, гражданите.... и народа, народа...


  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  До коментар [#13] от "zz_s":

  + хората, хората

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":
  "Винету казва на суверена "лош матреал", а славиту казва на лошия матреал "суверен".

  Костя Копейкин, пък, казва на суверена "биомаса".

 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Всъщност "суверенът" на ИТН са едва 13% от избирателите.
  И според последни социологически данни са спаднали под 8%...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1516 Весело

  наричат ме суверен те,
  пбаче ако знаят аз как ги наричам ...

 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  На прост български означава "самоуправляващ се народ". Правна абстракция която приема, че властта тече от отделния гражданин (първи порядък) нагоре към парламента (втори порядък) и изпълнителната власт (трети порядък). Логичните и практични въпроси тук са какви са механизмите за социално издигане в обществото, партиите представителни ли са и на какъв принцип се формират, има ли този "суверен" осъзнати интереси. В общества на кланово-родов принцип като българското такива термини само всяват мъгла и заблуда пред картинката на истинските властови механизми.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Суверенът е срещу заплащане. Боко има много пари в чекмеджето и голям Суверен. Султанът има запазено парче Суверен. Слави разигра Суререна с чалга. Корни свърши парите и редуцира Суверена. Има и блуждаещ суверен, който случайно попада на разни места. 60% от Сувенена показа среден пръст на всички репициенти.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Ще си позволя да обясня какво е Суверенът според един .... човек много, много нависоко доскоро:

  "Бате к*ре, раята е као джената! Не я ли клатиш дздрао, почва ъ мисли дза глупости!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Ами суверен в България се възприема от политиците като някаква сатирична пародия на която ТЕ/политиците/трябвало да бъдат слуги.Засега сме това.Колко пъти ще повтаряме класа и колко пъти политиците ще ни пишат оценки вместо ние на тях не се знае.

 23. 23 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Суверенът ще му нашока гологлавата ряпа на следващите избори.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Айде стига с тоя Суверен. Писна ми от него. Познавам го още от детската градина, след това началното училище, гимназията, казармата, университета. Работил съм с него. Бил съм в спалните му. Гледам го как шофира и не спира на пешеходни пътеки, чета му постовете дори тук в този форум. Суверен! Ако трябваше да ми избира плочките за банята, нямаше да се съглася, а вие искате да го оставя да решава кой да ме управлява. Наистина!?

 26. 26 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Този път „Свободна Европа“бият право в целта и съвсем директно казват,че Славчо е едно селянче от Учиндол,което е научило една чужда дума и я повтаря ,като папагал.

 27. 27 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 522 Весело

  Суверен е опитът на един тъпак да звучи начетен. Да беше прочел поне една книга по политология за всичките години, през които се "готвеше" да влизаш в политиката, Учиндолски.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  "Суверен" е дума, на която речниците дават две категории значения.
  Едната е по-директна, среща се във всеки популярен етимологичен речник и препраща към употребата на думата във френския език от 13-и век (soverain).
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  — Какво?

  — Тя е французка дума, вий не я разбирате.

  — Не щеме ний французки; латински, ако можеш, тури нещо, колкото за адет.

  — Да му теглим едно Tempora mutantur?…

  "Бай Ганю" Алеко Константинов

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Изпускат нещо много важно. "Суверен" е англиска златна монета, до колкото си спомням, от 13 век, изразяващо могъществото на кралската власт. С това име продължават да се наричат едни от най- влиятелните златни монети, включително и френските златни, луидори и наполеони.

  Та това значение е най-близко до това прословуто "суверен" на Чалгаря.

 30. 30 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Суверен" е дума, на която речниците дават две категории значения.

  Думата означава господар, носител на върховна власт, над когото друг не може да има.

  И тук ще туриме известната пословица "който плаща - той поръчва музиката". А кой плаща? Който има $$$. А кой има $$$ ? Ами олигарсите. Ето ви драги другари пролетарии и "суверен".

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 31. 31 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Самопровъзгласилите се за най-големи тарикати винаги обичат да говорят от името на целокупното човечество, с което имат някакви необясними телепатични канали на комуникация, така че ако някой им противоречи да могат да си сграбчат перлените огърлици и да нададат вой от възмущение, че някой е тръгнал срещу волята на народа.
  Гъдулар нъмбар уан на България не е много по-различен, дори се е напънал да научи една купешка дума, не му разваляйте рахатлъка.

 32. 32 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Да не се окаже, че суверенът, т.е. абсолютната власт, е всъщност ДПС. Използвайки този прякор за ДПС ИТН се опитват да държат дистанция от господаря си. Разбира се, да казват "господар" би звучало много грубо, та с чуждицата "суверен" се измъкват.

 33. 33 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 692 Неутрално

  На Яйцеглавия много му харесва думата "Суверен", думата "Ултиматум" и Белото разтъркано по венците.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  то не знам кой ще ви строи жилищата , чисти кенефите и прибира на*рани от кръчмите с такситата!
  —цитат от коментар 24 на Dankol


  Е как кой ами Вие. За това ставате.

 35. 35 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 692 Весело

  Гений е Славето:
  "Интересите следва да се подредят така: на първо място са суверенът и хората, на второ - държавата"
  Сега да му помогна - суверн и хората - е горе долу едно и също, но по убедително е да ги реди всичките.
  Например да каже: "....на първо място са суверенът и хората, и народът, и населенеието , и гласоподавателите, и прочее паплач" - по убедително е някак си.

 36. 36 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Що? Я как хубаво са я овъртолили, за да омаскарят и изкарат тъп простак Славиту! Което е целта на упражнението!
  Таргет-публиката требе да са гъделосва дори и така грубо, за да се сама разграничи от тъпите простаци, изживявайки се като мно'о умна, щото не споменават "суверена".
  —цитат от коментар 15 на xm...


  Така е, само че има едно мъъъъничко проблемче тук. Правейки упражнението по "омаскаряването" на Славиту, те маскарят и профанизират самото понятие "суверен" и субектите, които го представляват. Сега става ли ти ясно къде е всъщност проблема в този гнусен пасквил?
  Това не са плюнки по "Славиту", а по целокупното ни общество! Браво моника, браво станишева, такова дъно май още никой не беше стигал :)))

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  По всичко, което Славчо казва и прави се разбира, че суверенът е той самият.

 38. 38 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Този път „Свободна Европа“бият право в целта и съвсем директно казват,че Славчо е едно селянче от Учиндол,което е научило една чужда дума и я повтаря ,като папагал.
  —цитат от коментар 26 на kwy38371721


  Мдам, така е! Казват директно, че Българинът е дебил:))) Тези надминаха и Иво Христов ...

 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  "Суверен тук, суверен там. Какво е всъщност "суверен""
  ============
  Суверен е народът в предизборна ситуация. След като се произнесе, се превръща в "мъдър народ" според избраните и "лош матрял" според игнорираните.
  Съвсем скоро и Слави ще заеме позата "Обиден на матряла".

  Еретик
 40. 40 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Хахаха тия вече копаят дъното ...същите само преди няколко месеца списваха статии как Учиндолският бил една добра идея, нищо че бил Чалгар, когато се надеваха да лапат власт покрай него ...то бива, бива слугинаж на тая журналистика на кръга Капитал, ама задминаха вече и ПИК

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Напомня ми малко на думата "джендър", която целокупния суверен (така де) реши да използва по погрешен начин.

 42. 42 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":

  Горкият Прокопиев вярно ли е останал без пари и станал по-беден от Бойко.

 43. 43 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Слабо представяне... всъщност се оказва че, думата суверен се използва и в смисъла, който се влага от ИТН.
  Всъщност в конституцията на България има следният текст:
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

  Така че, суверена, върховната власт в България произтича от народа.

  Обаче, ИТН, обсебвайки мнението на "Суверена" всъщност конфликтуват със следващата алинея:
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  С тази алинея всъщност често конфликтуват всички, говорейки не от името на собствените си избиратели, а от името на българският народ. Понякога и действат.. примерно влизайки във военен съюз без явно изявление на народа а с конюнлтурни игри в парламента.

 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Хубава публикация. При следващото интервю на Учиндолския добре е да бъде попитан кой е суверена.

 45. 45 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  По скоро г-н Трифонов се вживява на "СУВЕРЕН - господар, носител на върховна власт, над когото друг не може да има". За него избирателите са ПЛЕБСА израз който не употребява ное най близко до вижданията му .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 46. 46 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Учиндолският хвърля прах в очите с това роболепие пред "суверена".
  Ако беше уведомил "суверена", че ще му инсталира Хари Потър, Пацо Шнорхела и Карибския Плагиат преди изборите, надали щеше да получи такова доверие от "суверена".
  "суверенът" се оказа и изненадан, че ще праща македонци в космоса
  "суверенът" се обърка ще въвежда ли Учиндолския кабинет еврото или не
  "суверенът" разбра, че може да получи от Учиндолския магистрали на концесия и така "суверенът" да плаща хем винетки, хем ТОЛ, а и участъци да са платени на коцесионери

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":Горкият Прокопиев вярно ли е останал без пари и станал по-беден от Бойко.
  —цитат от коментар 42 на Ангел Ангелов


  Ни го познаам тоз другар.

 48. 48 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Преди 10 Ноември 1989 г слушах с внимание Свободна Европа. Сега не им вярвам.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  До коментар [#36] от "Шулц":

  Не мисля, че в политическият злободневен агитпроп трябва да се търсят специални дълбочини.
  А вашта констатация не е нова, на всичкото отгоре това отношение е спойката и омаята на доста голяма част от въпросната таргетгрупа.

  Прочее ... част от тази таргетгрупа се намира и извън България.
  И е силно ухажван, защото е лесно и елементарно мобилен електорален резервоар.

 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Весело

  След това злощастно интервю най-после разбрах със сигурност, че мълчанието е злато.
  Стратегията на ИТН преди първите избори беше успешна - да си крият простоията зад стена от (тъпо)умно мълчаните.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Вече има тениски на пазара с надпис СУВЕРЕН СЪМ

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Авторът пропуска и другите набивки: гражданите, гражданите.... и народа, народа...
  —цитат от коментар 13 на zz_s


  Има още ''дълбока реформа'', ''дълбока държава'' :))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ми зависи. Например Винету казва на суверена "лош матреал", а славиту казва на лошия матреал "суверен".
  —цитат от коментар 5 на Един вампир броди из Европа


  Альо, друарете... тая лъжа докога ще повтаряте????

 54. 54 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "суверенчетата" на Слави изтекоха пти Костя Копейкин - там са им обещали Путин да прати танкове и да ни "опраи" за 7 дни

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 55. 55 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално
 56. 56 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 379 Весело

  Суверен е модел Ягуар...сменяме тойотката на бочко със "суверена" на славчо :)

 57. 57 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ами какво е суверен - животът на кухите фрази. Това е.
  Бяхме свидетели на политически потлач, в който едни хвърляха, хвърляха, накрая сами себе си хвърлиха в една символична саможертва, а други стояха като свидетели, смятайки, че ще се налапат след това, че и дискутират качеството на пожертвания метериал. По логиката на потлача в ситуацията на решение тъкмо свидетелите подлежат на поголовно унищожение. Пък ако им е по-приатно, нека при това по-добре да знаят какво е суверен

 58. 58 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#40] от "Tsveta":

  Караянчева – това ти ли си? Защо си се маскирала?

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  О, Боже! Трета статия вече, която нищо съществено не казва.

 60. 60 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#36] от "Шулц":А вашта констатация не е нова, на всичкото отгоре това отношение е спойката и омаята на доста голяма част от въпросната таргетгрупа.
  —цитат от коментар 49 на xm...


  Няма какво повече да се добави към вашето мнение по въпроса.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  О, Боже! Трета статия вече, която нищо съществено не казва.
  —цитат от коментар 59 на pamela


  Ти какво чакаш? Да ти се обадят, че печелиш от тотото?
  Или да ни направят неприлично предложение?

 62. 62 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Работата е там, че няма начин да се знае какво точно иска "Суверенът".

  От една страна, защото той е някак си непълен. Това, което Слави нарича суверен е, тази част от хората, която е отишла да гласува. Но тя е по-малко от половината. Другата част на "суверена" или си е останала вкъщи или е изразила интересите си, но тях не са ги взели впредвид. Тази част е казала, че интересите й са съвсем другаде, и не са това, което "суверенът" иска.

  От друга страна, този суверен не е един субект. "Суверенът" е казал, изчегъртайте, но част от този суверен е казал точно обратното... не искаме да изчегъртвате.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  "Интересите следва да се подредят така: на първо място са суверенът и хората, на второ - държавата".

  Спорд чалгавите идиоти излиза, че суверенът и хората са различни субекти. Остава да разберем името на суверена. Още по брутално е последното - държавата била на второ място, каквото и да значи това....
  Т'ва да си чалгав идиот явно е отмъщението на природата.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ако успешно живееш за няма държава в няма такава,
  значи си Суверенна личност.

  Слави Първи се показа на диван като Суверен.

  Не първи изобщо султан на диван. Не.
  А като Александър Първи или Питер Първи или...

  Сред Славитата: Слави е Първи

  "Суверен тук, суверен там.
  Какво е всъщност "суверен""

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Весело

  До коментар [#61] от "Judjuk":
  Да се надяваш, че едни избори ще променят нещата из основи е като да се надяваш на печалба от тотото.
  Толкова наивна ли ти изгеждам, че да имам някакво доверие в мъдростта на суверена или пък в безкористността на политиците?

 67. 67 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  https://faktor.bg/bg/articles/ognyan-minchev-1-66
  Една статия за суверена и за тоя дето му се мисли за сюЗерен.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Плурализм.
  Всеки лидер се мазни по своему

  До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":

  Ми зависи. Например
  Винету казва на суверена "лош матреал",
  а славиту казва на лошия матреал "суверен".

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Толкова наивна ли ти изгеждам, че да имам някакво доверие в мъдростта на суверена или пък в безкористността на политиците?"
  До коментар [#66] от "pamela":

  То никой не е наивен, но средностатистическият българин трябва да има позитивно отношение към националните проблеми. Всяка крачка в правилната посока ни приближава към по-добра България, обратното ни отдалечава. Иначе на всички ни е писнало от безхаберието и простотията и ни се ще да ругаем, ритаме и блъскаме, но не е този начина.

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не плачи.
  На пилона БКП все изглежда никак зле.
  Шоу зрелище отдава за народа и държава.

  С пуканки и кока-кола, наслаждавай... полу гола.
  И: подслаждай си живота с пуканки и кола-кока

  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  Суверен ли? За тях сме овце за стригане.
  Суверен сме само преди избори, докато ги качим на стълбата...

 71. 71 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Всъщност "суверенът" на ИТН са едва 13% от избирателите.И според последни социологически данни са спаднали под 8%...
  —цитат от коментар 17 на Петър Самсонов


  Щедър сте.
  Трите процента отгоре сигурно са промоция.
  И в очакванията сте надписали.

 72. 72 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  Щедър сте.
  Трите процента отгоре сигурно са промоция.
  И в очакванията сте надписали.
  —цитат от коментар 71 на


  Ооооо, снобарче, как е хавата ?

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Mr. Трифон зарезан е лумпен за няма държава.
  Против стария строй.
  Под умно руководене лумпените са особено полезни.
  Факт доказан от ВОСР: Великаята Октябрска... 1917.

  До коментар [#45] от "Чърчил":

  По скоро г-н Трифонов се вживява на "СУВЕРЕН - господар, носител на върховна власт, над когото друг не може да има". За него избирателите са ПЛЕБСА израз който не употребява ное най близко до вижданията му .

 74. 74 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#72:"Младолик Мъдрец"][/quote]

  Гербер, сега чалгар ли стана?

 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  авторе, авторе...
  да не беше тревожил костите на Хобс и Русо...

  ВСЪЩНОСТ е очевидно в какъв смисъл употребява думата СТ: в първия

  и РЕАЛНО подобно отношение към народа (или ГРАЖДАНИТЕ ако така ви звучи непопулистки) би трябвало да има всеки политик... но 1) политиците по принцип все се представят за "слуги народни", а Трифонов просто преекспонира тази дежурна лъжа, като употреби доскоро по-рядко употребяваната дума; щото му звучи яко: ето, НАРОДЪТ е мой суверен, а аз, благородния рицар с мрачна мутрозономия и бляскави доспехи съм негов ВЕРЕН ВАСАЛ; 2) в тая лъжа на политиците има едно принципно противоречие - щом народът е СУВЕРЕН, а вие - скапани васали... какво по дяволите правите във ВЛАСТОВИ институции??!! по определение НЯМАТЕ ПРАВО да командвате суверена, даже "за негово добро"
  т.е. думата "суверен" е применима към режим на пряка демокрация, макар че и в такъв контекст би изглеждала надуто, патетично (както в българския, така и английския смисъл на "патетично")

  та политиците си дават сметка, че наистина само народът е "източник на власт";
  но ако това наистина стане така, ще им се наложи да живеят "като честни хора" (в един анимационен филм гангстерски бос наказва редови ганстери така, кара ги да живеят като "честни хора" и те направо истерясаха, умоляваха го да ги обеси, застреля, удави, заколи, само "не това, не честни хора, ааааа!!!!);
  затова са написани конституциите
  в началото им е отбелязано, че "народът е суверен"... след което останалите членове и алинеи утвърждават ОБРАТНОТО
  т.е. от фразата "народът е източник на властта" остава само кухото заклинание,
  неуморно повтаряно от ВСИЧКИ политици (даже и от диктатори),
  но именно като затъпяваща масовото съзнание мантра;
  НА ДЕЛО суверени са те, а народът дори не е васал, не е рицар -
  той е рая, матрял, крепостна маса.
  Простолюдие.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#64] от "Младолик Мъдрец":

  държавата трябва да е на последно място
  или най-добре - на никакво

  може в музея - в стъкленица с формалин и насочена към нея огнепръскачка, ако вземе да тръгне да се измъква...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  До коментар [#76] от "Николай Теллалов":

  Т'ва са глупости. Държавата, това сме ние, вие и те. Няма разлика. Освен за нещастни чалгари

 78. 78 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  [quote#72:"Младолик Мъдрец"]
  —цитат от коментар 74 на
  Гербер, сега чалгар ли стана?[/quote]

  Аз, чалгар ?! ахахахахах
  сноби, никакъв шанс. ти да не би да стана анти-чалгар ? Откога бе миличък, така ?

 79. 79 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#78:"Младолик Мъдрец"][/quote]

  Корнелия ако вземе властта и манифеста ще започнеш да ни рецитираш.
  И гербер не си. Ветропоказател си.

 80. 80 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 686 Весело

  Любимата на бай Стефан американска конституция започва с думите "WE THE PEOPLE...", докато при нас конституцията започва с "Ние, народните представители...", което ясно дефинира кой именно е суверена в двата случая. Ние разбираме, че е най-добре суверенът да бъде градската общност НПО-та от кръга "Буджака", но за да стане това са нужни още няколко велики въстания, пучове и революции.

 81. 81 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  [quote#78:"Младолик Мъдрец"]
  —цитат от коментар 79 на
  Корнелия ако вземе властта и манифеста ще започнеш да ни рецитираш.И гербер не си. Ветропоказател си.[/quote]

  Сноби, мъдростта не прави като теб, никога. Ако Корни вземе властта, очевидно мъдростта не е желан гост в тая държава и същата ще си вземе дълга командировка там, дето ще я ценят повече. Иначе, новите ветропоказатели имат щампа с две букви Д и Б... такива са времената, странни.

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#7] от "xm...":

  Това е "соверен" (sovereign) , не "суверен"
  a оттам три значения на думата:

  1. Върховен глава на държава, монарх (императорът на Япония)
  2. Британска златна монета на стойност един паунд счена от 1817 година. Днес се произвежда като сувенир.
  3. При демокрациите суверен е народът, законодателният орган (Парламентът с депутатите) са временни пълномощници на суверена.

 83. 83 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Същото, като “НАРОДА”.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 84. 84 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 170 Весело

  До коментар [#7] от "xm...":Това е "соверен" (sovereign) , не "суверен" a оттам три значения на думата:1. Върховен глава на държава, монарх (императорът на Япония)2. Британска златна монета на стойност един паунд счена от 1817 година. Днес се произвежда като сувенир.3. При демокрациите суверен е народът, законодателният орган (Парламентът с депутатите) са временни пълномощници на суверена.
  —цитат от коментар 82 на daskal1


  Според мен, Чалгавия е имал впредвид значение 2.

  2. Британска златна монета на стойност един паунд счена от 1817 година. Днес се произвежда като сувенир.

 85. 85 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 641 Весело

  Небрежно размятаме латинския речник, британския парламент, Томас Хобс и Жан-Жак Русо и публиката онемява от възхищение. Г-на Попов диша във врата на Дайнов в дисциплината "name throwing".

 86. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Да добавим ли "sovereign citizens"?

  https://www.youtube.com/watch?v=cKQNXY-9wD8

 87. 87 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Това го измисли Славито. Той винаги е бил много алчен и си е все такъв. Иска да е новото ДПС, винаги в нещата, но без гори като стане джумбишът. Няма да му се получи. Съжалявам балъците, които гласуваха за него, матряла си показа, гласува за 5 албума с чалга песни... Няма никога повече да гласувам. Ама никога. Това е бг е кенеф с 90 % кенефен мозък.

  всичко е суета, Боку ни обра
 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  "Какво е всъщност суверен"

  Въпрос с повишена трудност за мат'риала!

  А въпросите за върховенство на Закона и свободни медии ще ги оставим за някое от поколенията, ако въобще някое от тях доживеят.

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Е.....вече има и четвърто значение....
  Суверен = талибан, но без брада и коса..... :)

  Bukalemun
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#86] от "Lemmy":

  Дубре :-)

 91. 91 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Като отмъщение за етикета, който ми лепна навлека, без да го зная кой и какъв е, ще го поизмъча с малко знания, преподавани по темата в СУ.

  Понятието суверенитет се формира от 10 – ти век насам. Основополагащо е в теорията на държавата и правото. За негов пръв теоретик се счита Жан Боден - "Шест книги за републиката" - 1576 г. Целта на Боден била, да обоснове правно претенциите на абсолютния монархизъм: "Абсолютната власт на монарха е ограничена от законите на Бога и природата", "Кралят не зависи от никого, освен от Бога и от себе си", "Кралят няма суверен на земята". Теорията на суверенитета е оправданието за прилагането на всички други инструменти, с които се установява централизирана кралска власт в Западна Европа.

  В съдържанието на суверенитета Боден включва следните права на монарха:
  а) да законодателства и да изисква верност и послушание;
  б) право на война и мир;
  в) право на назначаване на служебни лица;
  г) правосъдно върховенство;
  д) право да сече монети;
  е) право да налага всеобщи данъци и ...
  Според Боден, само суверенът е носител и упражнява тези права. Можете да направите съпоставка, с колко от тях разполага сега българският суверен.

  Суверенитетът според Боден е неделим, тъй като властта е неделима и има свой собствен живот. Боден отъждествява държавната власт със суверенитета.

  После, според конкретните нужди, се появяват и други теории. Професор Крайтмайер поддържа през 1789 г. идеята за относителния суверенитет - германските князе признават кайзера за върховен глава, но спрямо поданиците си и другите държави са независими. Мозер, в първата половина на 18 век, застъпва тезата за полусуверенитет - същински държави са всички, които упражняват в политическите граници териториална власт, безразлично дали са напълно или частично независими.
  В края на 19 век се появява теория, според която основното понятие е „държавната власт“, а суверенитетът е само нейно качество. Съществено е правното властване, налагането на решения, държавната власт. При това, качеството "суверенитет" не е абсолютно необходимо за държавната власт.

  Сегашните разбирания на теоретиците конституционалисти в България не се различават много от пропагандно-декларативните, до 1990 г.

  Имаме юридическо признаване на суверенитета - върховната власт на народа. Твърди се, че съществуват институции, чрез които се реализира суверенитета на народа - парламент и съд.

  Суверенитета на народа се изразявал и в това, че на него принадлежи законодателната, конституционната власт в държавата, защото народът избирал своите представители и може периодично да ги сменя.

  Всички тези правомощия на българския суверен лесно се заобикалят и по същество липсват ефективни конституционни процедури, които да ги гарантират.

 92. 92 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "суверен" – дъвка за балончета

 93. 93 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "Суверен" и "суверенитет" не са синоними. Суверенитетът е качеството на суверена.

  В българското право термин "суверен" изобщо няма. Има обаче "суверенитет" -- ползва се пет пъти в Конституцията: "народния суверенитет", "суверенитета на страната" (2 пъти), "държавата осъществява суверенни права" (2 пъти). С просто око се вижда, че суверенна е държавата, а не народът ѝ...

 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#77] от "Младолик Мъдрец":

  аз не съм

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#27] от "vadrigar":

  това май е най-точното мнение

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всички тези правомощия на българския суверен лесно се заобикалят и по същество липсват ефективни конституционни процедури, които да ги гарантират.
  —цитат от коментар 91 на


  Чак всички... явно периодичното сменяне на представителите не е утопия, щом ГЕРБ вече не са на власт.

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тъпоний,
  Авторът на Конституция е Народът, Гражданите, Суверен.
  Чрез Негово Техно Велико Народно Събрание.

  Навлек си, в самодейно "съвещание".
  Убирай ся!

  До коментар [#93] от "lechevalier":

  "Суверен" и "суверенитет" не са синоними.
  Суверенитетът е качеството на суверена.

  В българското право термин "суверен" изобщо няма.

  Има обаче "суверенитет" -- ползва се пет пъти
  в Конституцията:

  "народния суверенитет",
  "суверенитета на страната" (2 пъти),
  "държавата осъществява суверенни права" (2 пъти).

  С просто око се вижда, че суверенна е държавата,
  а не народът ѝ

 98. 98 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 639 Неутрално

  суверен е златна монета

  Да кажем не на педерастията!
 99. 99 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Един суверен беше казал навремето: "Държавата-това съм АЗ"! Н.В. Трифонов казва със свои думи: "Суверенът-това съм АЗ"!

  Какво неясно има? Остава учените само да впишат в Тълковния речник: Суверен-Слави Трифонов.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 100. 100 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  За "заедността" на "суверена, "работа, работа, работа"...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK