Нов политически субект може да се окаже свръхпобедител

Популярна нова формация би "изяла" голяма част от вота не само на протестните, но и на част от традиционните.

© Цветелина Белутова, Капитал

Популярна нова формация би "изяла" голяма част от вота не само на протестните, но и на част от традиционните.Ивайло Динев, доктор по политически науки от университета "Св. Анна" в Пиза, коментира по БНР политическата криза.


Няма как без една от традиционните сили да се състави правителство - както в настоящия момент, така и след изборите наесен. Новите формации трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-рационално е това да бъде БСП.


Няма какво да се лъжем - една от тези традиционни сили, трите, трябва да бъде част от формирането на парламентарно мнозинство и намирането на консенсус и новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни - няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого.
Важно е новите формации да изберат кои са основните им червени линии. Ако допреди няколко месеца основен техен опонент бяха ГЕРБ и предишният модел на управление, то в последните седмици критиките и атаките са помежду им.


Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. Това е сигурно. Вследствие на голямата подкрепа към служебния кабинет те, ако дадат своята подкрепа или станат част от настоящ или нов политически проект, това ще промени конфигурацията и вече ще говорим за съвсем друга ситуация.


Подобна нова формация би "изяла" голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител.


Единият вариант някак не се получава, но се казва, че може и да се получи - намирането на споразумение между голяма част от политическите сили. Другият вариант е да се появи нов политически субект, който в това самоизяждане, на борба всеки срещу всеки, той просто да разруши това преходно състояние и да вземе голяма част от вота. Ако се появи такъв и той бива много популярен, с много популярни личности в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система.


И третият вариант, който е най-неприятният - ако продължи тази нестабилност и тази борба на всеки срещу всеки, тенденциите да тръгнат от търсене на промяна към търсенето на авторитарно управление, търсенето на силна ръка, която да даде ред и стабилност.


Само в един от тези сценарии новите, т.нар. протестни партии печелят - търсенето на консенсус. Те или нямат дългосрочна стратегия, или тя е погрешна.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK