Какъв ще бъде политическият климат през есента

Задкулисието би предпочело "избори до дупка" пред коалиционно управление, включващо партиите на протеста.

© Анелия Николова

Задкулисието би предпочело "избори до дупка" пред коалиционно управление, включващо партиите на протеста.Да се предвидят с точност резултати от избори, които ще се правят след три месеца, е по-трудно, отколкото да се предвиди пътят на ураган, който още не се е формирал. Много неща могат да се случат за три месеца - природни или социални катаклизми, неочаквани обрати в следствие на човешки грешки и импулсивни решения. Нито избирателите, нито политиците действат напълно рационално и предвидимо. Затова най-добрите политици са тези, които освен постоянство и целенасоченост притежават и силна интуиция.


Т. С. Елиът казва, че за да се пише добра поезия, е нужна понякога рационалност, а друг път емоционалност. Но слабите поети изразяват емоции там, където трябва да бъдат рационални и обратното. Същото важи за политиците. Успехът до голяма степен е въпрос на интуиция - да усетиш ситуацията, правилния момент и правилното действие.


Така че всичко може да се случи за три месеца. Но в момента изглежда, че са неизбежни изборите през ноември. И "Демократична България" може да бъде втората, а дори и първата политическа сила, която ще има шанс да състави правителство. Разбира се "суверенът" пак няма да ощастливи нито една политическа сила с мнозинство, което й дава възможността да се налага с ултиматуми, без да се съобразява с другите и техните избиратели, без коалиционно споразумение.
В момента ГЕРБ отново излиза напред, защото неспособността на партиите, които са против ГЕРБ и ДПС да съставят правителство след вече два опита, и особено провала на "Има такъв народ" (ИТН), която стана първа сила при последните избори, силно измори и разочарова избирателите. Дори се появи подозрението, че всъщност ИТН изобщо не искат да съставят правителство, а по-скоро целта им е да поречат на смятаните до скоро за техни естествени съюзници, партиите на протеста, да участват в управлението.


Ако изместят ИТН на следващите избори, "Демократична България" със сигурност ще си изиграят картите по-добре при опит за сставяне на правирелство. Наистина е безумно да не се водят коалиционни разговори, когато нямаш пълно мнозинство. Слави Трифонов заяви, че не обича другите да му поставят ултиматуми, но показа ядно, че иска той да поставя ултиматуми на другите. И то когато съвсем не е в позиция да го прави. Това, както и солидаризирането му с ДПС в постоянните атаки срещу Христо Иванов и Иво Прокопиев, срещу Кирил Петков и Асен Василев, му коства вече разочарованието на много избиратели.


"Демократична България" след есенните избори трябва едновременно да бъде отворена за диалог и конструктивни коалиции и твърдо да държи на основните си приоритети и принципи. А те са ясно декларирани: съдебна реформа, смяна на Гешев, ограничаване по принцип всевластието на главния прокурор, справяне с корупцията и властта на задкулисието ( което няма как да стане без съдебна реформа). Освен това - твърда евро-атлантичска насока на развите на България, а не угаждане на всички и разкрачена позиция между Русия или Турция и ЕС. Решителни мерки за справяне с ковид кризата, реформа в здравната и образователната система. За електронно правителство се говори вече от много години без особени резултати. Но електронното управление ще ред в държавната бюрокрация и, освен че ще улесни всеки гражданин, е много важно за борбата с корупцията.


Възниква обаче следният въпрос: Aко целта на проекта ИТН е да няма правителство на партиите на протеста, ако Слави Трифонов не желае да им бъде партньор, с кого ще се коалират те? Новите лица на политическата сцена, служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, станаха още по-популярни след ударите срешу тях от страна на ИТН, ДПС и ГЕРБ. Те са успешни министри, професионалисти, но и представители на младите българи, които протестираха в България миналото лято. Много от тях учат в Западна Европа или Северна Америка, но искат не да напускат завинаги страната, а да я направят по-добра за живот.


Василев и Петков вероятно ще се включат трайно в политиката. Ако създадат нова партия обаче, има риск това да фрагментира още повече политическото пространство. Може би би било по-добре, ако те бъдат привлечени като нови лица на "Демократична България".


Но има и друг голям проблем, който неминуемо ще възникне отново на изборите. Дори ако подкрепата за ИТН се стопи и отмине като летен ураган, партии като ИТН или "Атака", антисистемни популиски партии, имат своите избиратели и те никак не са малко. Не само у нас. Популистки партии, най-често с националистичен уклон, но и с тенденция да подкопават устоите не само на статуквото в момента, а изобщо на либералната демокрация, или нови популиски авторитарни лидери, като Тръмп или Орбан, се издигат на политическата сцена навсякъде в демократичния свят. Тези избиратели у нас няма да изчезнат - дори да изчезне преднината на ИТН. Възможно е да се появи нов играч в популиското пространство - като проруското и антиевропейска партия "Възраждане" например. С тях ще бъде не по-трудно, а напълно невъзможно, за партиите на протеста да правят коалиция.


Все пак, фактът че "Демократична България" в момента е втора политическа сила, както и много високия рейтинг на Кирил Петков и Асен Василев, дават надежда страната да излезе от политическата криза и то не като се върнат на власт старите системни партии, виновни за безаконието и ползвани от задкулисието, а като се постигне стабилна коалиция против тях.


Дълги политически кризи може да не са голям проблем в една страна, където има стабилна демокрация, т.е. власт на закона и икономическа свобода с установени норми. У нас обаче една дълга политическа криза дава свобода за безметежно съществуване на задкулисието, което би предпочело "избори до дупка" пред коалиционно управление, включващо партиите на протеста.


Обсъжда се възможност президентските и парламентарните избори да се проведат заедно. Това създава още по-голяма трудност да се предвиди политическият климат в края на тази година.


Президентът Радев в момента има доста висок рейтинг, до голяма степен заради високия рейтинг на ключови министри в неговото служебно правителство. В тази ситуация би било рисковано за "Демократична България" да предлага свой кандидат, ако този кандидат не е наистина разпознаваема личност, която се ползва с голямо обществено доверие.


Победата на Радев преди 4 години се дължеше първо на много слабата кандидатура на ГЕРБ. И второ на това, че самият генералски пагон, както и спокойното говорене, внушават доверие сред избирателите. ГЕРБ вероятно този път ще се постараят да представят силна кандидатура за президент. Това ще направи задачата на евентуален кандидат на "Демократична България" още по-трудна. Добра кандидатура би помогнала и за успех на парламентарните избори, но недобра кандидатура може и да попречи.


За разлика от парламентарните избори, президентските наистина са и трябва да бъдат мажоритарни - гласува се за една личност. При парламентарните избори мажоритарната система лишава от представителство избирателите на по-малките партии, които също са част от суверена. За щастие, България е парламентарна република. Това прави невъзможна президентска диктатура. Но е нужно парламентарно мнозинство и коалиция от партии с ясна програма, които подкрепят съдебната реформа и борбата със задкулисието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  В мътна вода най-добре се лови риба.
  Любима поговорка на Задкулисието и Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Атанас Атанасов: Готови сме на преговори с БСП, но при условие, че има мнозинство ..???

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Като слушам тъпите условия на всяка партия си обяснявам защо е такова положението.Ми добре отива Нинова при ИТН и ИБНИ и всеки от тях заявява -когато осигуриш мнозинство тогава и аз се присъединявам.

  [email protected]
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  ... Ми добре отива Нинова при ИТН и ИБНИ и всеки от тях заявява -когато осигуриш мнозинство тогава и аз се присъединявам.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Не е точно така, бастоне!
  Отива Нинова първо при ИТН и след като осигури тяхното участие (ама без хъката-мъката, ами с подпис и печат!) и чак след това да заповяда.
  Ама пак може да удари на камък, защото е БСП...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  За какво и е на Нинова да търси коалиция със Слави,когато може да мине и без него? И когато той ясно каза,че няма да се коалира с БСП?

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Разстроено

  Какъв ще бъде политическият климат през есента?
  ----------
  Ще имаме едно голямо и мощно политическо нищо...

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  И кво като е БСП, като е най-отворена, като гледам.........
  Нали помните, комунизъм означаваше единоначалие, една култура, една политика, една визия.
  Демокрацията означаваше плурализъм на мненията, права на малцинствата, включително политическите, идейните.
  А нашите „юнаци“ ДЕСНИ - ДЕМОКРАТИЧНИ протестъри търсят точно идеологически монопол, реформите в институциите, които искат и във всяка сфера, са тип МОНОПОЛНА идеология, претворена в политика, включително гражданското управление като вид народна власт по комунистически тертип е лява идеология.

  [email protected]
 8. 8 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Есента ще е прекрасна,защото марксиста Ицко ще спичели изборете ,ще напраи правителство и ша ни опраи.Очаква ни Златна есен!🐪👍

  Много съм прост
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Живяли сме в по-тежки времена но в по-подли никога.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Живяли сме в по-тежки времена но в по-подли никога.
  —цитат от коментар 9 на К2


  Свиквай,вече сме в епохата на мерзавците неомарксисти.🔯😎🤡👍

  Много съм прост
 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Всяко нещо е част от друго нещо, по-голямо. Може би случващото се в България е част от това:
  "„За първи път през този век сред страните с повече от 1 млн. души население сега има по-малко демокрации, отколкото недемократични режими.“ Този отрезвяващ цитат е от историка на университета в Оксфорд Тимъти Гартън Аш в есе на тема „Бъдещето на либерализма“. Наблюдението му отразява това, което Лари Даймънд от Станфордския университет определя като „демократична рецесия“. Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ е облекчение, но тази история все още не е приключила, пише в анализ за FT Мартин Улф. За да разбере какво се случва, човек трябва да свърже политиката с икономиката. Бранко Миланович, експерт по неравенството, направи това в Capitalism Alone, публикувана миналата година. Той твърди, че капитализмът е триумфирал и е прав, защото пазарната икономика наистина триумфира. Той обаче допълва, че капиталистическите икономики се съчетават с две отделни политически системи във водещите икономики: „либералният“ модел на САЩ и техните съюзници, което е грижа на господата Гартън Аш и Даймънд, и китайският „политически“ модел. Миланович твърди правилно, че либералната демокрация е нещо добро само по себе си и също така позволява мирна самокорекция. Хората желаят свобода и така американските избиратели премахнаха Доналд Тръмп. Китайците обаче не могат да направят същото с премиера Си Дзинпин. Аргументът за „политически капитализъм“ е инструментален: той работи. Възходът на Китай наистина беше необикновен. Неотдавнашно проучване на изследователския център Pew показва, че много повече европейци сега смятат, че Китай е водещата икономика, а не САЩ, въпреки че японците и южнокорейците не са съгласни. Дихотомията на Миланович е полезна, но опростена. Съществува трета политическа версия на капитализма: демагогичен авторитарен капитализъм. Той може да възникне от рухналия комунизъм, както в днешна Русия, или от омекналата демокрация, както в Бразилия или Турция. Демагогичният авторитарен капитализъм е хибрид. Както в китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен. Той иска да бъде автократ. Това е различно от това, че той иска да управлява. Нерон също не се е интересувал много от управлението, но определено е тираничен. Събитията в САЩ показват две решаващи неща. Първо, основните американски институции, включително съдилищата, се противопоставиха на усилията на Тръмп да обърне изборния резултат. Второ, огромна част от Републиканската партия подкрепи неговата лъжа, че изборите са фалшифицирани. Това подчертава още една реалност през последните четири години: републиканското ръководство показва абсолютно подчинение на своя лидер. Това не е случайно. Това е логичният резултат от политическата и икономическата стратегия на „плутопопулиста“. Тръмп е естествен резултат от стратегическата цел на донорския клас - намаляване на данъците и дерегулация. За да се постигне тази цел, те трябва да убедят голяма част от населението да гласува против неговите икономически интереси, като се съсредоточи върху културата и идентичността. Тази стратегия е работила и ще продължи да работи: Тръмп може да си е отишъл, но тръмпизмът не е. В Brexit във Великобритания могат да се видят не съвсем различни модели. Байдън ще се изправи срещу опозиция, решена да го накара да се провали. Наистина, правителството да се провали е сърцевината на дясната политика. Човек трябва да бъде сляп, за да не види накъде води това. Както показва проучването на Pew, реалността на Тръмп в САЩ е подкопала световното доверие в страната. На Байдън ще му бъде много трудно да си възвърне това доверие не защото хората не вярват в него, а защото не вярват в страната му.
  Либералната демокрация има едно голямо предимство: основният си опонент. Както отбелязва Саманта Пауър от Харвард, оценката на одобрението на Китай при анкета, осъществена от Gallup, е средно 32% сред над 130 страни. Тя почти не помръдва от 10 години. Хората уважават Китай, но не го харесват. Китай също се сблъсква с предизвикателството да поддържа икономическата динамика без надеждно върховенство на закона. Нито една от доминиращите системи днес не работи добре. Капитализмът създава огромни социални, политически и екологични предизвикателства. Либералната демокрация е разядена в основата си. Авторитарната политика е още по-лоша. Неотчетливото управление на гангстери или брутални бюрократи е дълбоко депресиращо, дори ако последните са много по-малко некомпетентни. Тези, които продължават да вярват в свободата и демокрацията, се надяват, че Тръмп е предупреждението, от което всички се нуждаехме, но все пак има и известни съмнения, защото няма никой толкова сляп, колкото са богатите егоисти."

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  " Възможно е да се появи нов играч в популиското пространство - като проруското и антиевропейска партия "Възраждане" например."

  Възможно? Тях вече ги има. А и ще има нови политически проекти. ДБ не си хареса сегашните възможни съюзници, огради се с червени линии и сега ще разчита на бъдещите невъзможни. Единственото сигурно е, че в бъдещия парламент ДБ няма да има нито един съюзник. А да стане първа политическа сила? Абсурд! Те даже и чалга не умеят.
  "Късно е либе за китка"! Времето отмина, връщане назад не може да има. Единствено което може да направи ДБ е да не загуби и това което има в момента. И пак да започне отначало. Този път умната!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Весело

  Най-парадоксалното досега е, че никой не иска да говори с ГЕРБ, а вече почти 4 месеца и два парламента продължават политиката на ГЕРБ.
  Голям смях.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Климатът ще бъде ПЕРМАНЕНТНО ПРЕДИЗБОРЕН!

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Погаси си 1 милиард задължения на Топлофикация София и тогава коментирай:)

 18. 18 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Всичкото е един фарс.Задкулисието са дърти комунисти ,а останалите партии са си пак комунисти и народа си мисли,че има някаква опозиция.В крайна сметка винаги комунисти ще ни управляват.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Де Бъ - първа политическа сила? Авторът пак е спал отвит.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  И "Демократична България" може да бъде втората, а дори и първата политическа сила, която ще има шанс да състави правителство. "
  "Все пак, фактът че "Демократична България" в момента е втора политическа сила,..."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":

  Ти наистина ли си мислиш , че някой ще го прочете ?!?

 22. 22 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Есента с мирис на зелени хартватски чорапе

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  Единственото категорично вярно в текста, по скромното ми мнение, е че е трудно да се предвидят избори през ноември. Другото по-скоро спада в графата уишфул тинкинг. Да изчакаме и видим.

 24. 24 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Умнокрасивите трепнат в захлас, кога ще бъде обявено новото проектче!

 25. 25 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Боклукьт Слави просто бе използван от кукловодите, за да се опитат да разпилеят енергията от гнева на хората срещу тия дето ни крадат, и да заметат междувременно следите от всички възможни кражби
  —цитат от коментар 13 на enc19313130


  Трифонов успя да забави естествения ход на нещата, но не успя да ги спре! Никога повече партията на това лице, няма да получи шанса да определя съдбините на страната ни!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  В мътна вода най-добре се лови риба.Любима поговорка на Задкулисието и Шайката.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кои са задкулисието, Кмете?

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Какъв ще бъде политическият климат през есента"
  .........
  Още повече ще се усили червеният вятър от североизток.

 28. 28 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":
  Това всичкото ти ли си го писала!? Машаала. Много прилича на някое есе на мислеща танкистка публикувано в Атлантик. Very insightful

 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  "Демократична България" може да бъде втората, а дори и първата политическа сила, която ще има шанс да състави правителство. . .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Това е интригата на следващите избори!
  Кошмарът на дпс и герп, може да се сбъдне..

  Разбира се, президентските избори също са от голямо значение!
  Ако Христо Иванов и Атанас Атанасов не са в състояние да издигнат свестен кандидат президент на десницата, най-добре е и двамата да си подадат оставките и да бъдат избрани нови хора за лидери...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#26:"4ort"][/quote]

  Политическите интриго стават все по-безсмислени и лесно разгадаеми. Изглежда след кончината на Любен Гоцев тънките настройки на задколисието създало не малко политици се проваля.Ето ти си апологет на създаден от него на един телевизионен образ от който вече никой не се интересува и съобразява .

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  Едва ли, нито на Путин му трябва втори балкански поток, нито ще има кой да му го строи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Погаси си 1 милиард задължения на Топлофикация София и тогава коментирай:)
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  Можеше да се погасят, амо комунистическата мутра от герп, не беше построила с наши пари газовия път на руснаците!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Весело

  Затрогващо! Тоя път на белия кон има двама юнаци: Киро първи Канадски и Асен Шести Разградски.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 34. 34 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 592 Неутрално

  “ И "Демократична България" може да бъде втората, а дори и първата политическа сила,” - това отзад напред нали, както в предишния парламент където ДБ беше вече втора по тоя критерий

 35. 35 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe Rot":

  И аз така го разрах Левчев при първото прочитане, но учуден повторих изречението и се оказа, че тънката му мисъл е, че могат (ако са втори и ГЕРБ върне мандата) да направят ПЪРВИ опит за кабинет.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Тия дето твоичките ги откраднаха ли? Не си ли малце нагъл???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe Rot":И аз така го разрах Левчев при първото прочитане, но учуден повторих изречението и се оказа, че тънката му мисъл е, че могат (ако са втори и ГЕРБ върне мандата) да направят ПЪРВИ опит за кабинет.
  —цитат от коментар 35 на olexander


  Идеята му е , че новото не може да дойде а старото не може да се върне.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#26] от "4ort":

  Питай органите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":Едва ли, нито на Путин му трябва втори балкански поток, нито ще има кой да му го строи
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  Дерибейка, на този свят не всичко е пАтожи.
  Много преди пАтоците се е появил Троянският кон, който за Путин е по ценен.

 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Според Левчев, ДБ са единствените, които могат да преведат българския кораб през бурното море. Как ще постигнат това: 1-Като свалят Гешев.Нали помним колко богато и сито живеехме, преди Каскета да стане ГП. 2- Като закрият спец. съда и прокуратурата.Не сме забравили швейцарските доходи, получавани от всички, преди да се създадат тия бухалки на мафията. 3- избор на нов ВСС. Това корено ще промени ситуацията с Ковида у нас. И накрая, но не на последно място-смяна на Кошлука и СЕМ, необходимо условие за намаляване на инфлацията. Победа ДБ!!!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "И "Демократична България" може да бъде втората, а дори и първата политическа сила, която ще има шанс да състави правителство."
  ---

  Даа, яки мокри сънища!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Весело

  Затрогващо! Тоя път на белия кон има двама юнаци: Киро първи Канадски и Асен Шести Разградски.
  —цитат от коментар 33 на olexander


  Тъпа ирония.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Партиите на протеста са само две - На Христо и Мая, друг е въпросът колко са читави. Никой друг не е протестирал, освен хората на адаша. Слави и Корнелия бяха наречени протестъри в опит да излезе сметката.

  Еретик
 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#41] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ":

  Защо така с лошо, приятелю? Аз само се опитах да систематизирам стъпките, които според др.Бойкикев трябва да се направят, за да стане България европейски икономически тигър.Ти не си ли съгласен с тях?

 46. 46 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 990 Весело

  Политическият климат през есента ще бъде мъглив, дъждовен и БЕЗПЛОДЕН!

 47. 47 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Задкулисието би предпочело "избори до дупка" пред коалиционно управление, включващо партиите на протеста.
  ______________________________________________________________

  Партиите на "протеста" са били винаги част от статуквото, Мая и Дончева са били част от БСП, а Христо Иванов е бил коалиционер на ГЕРБ! Тогава каква промяна ще ни донесат те?

  Авторът е с доста изкривени представи!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 48. 48 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Очевидно е, че времето ще бъде меко и пивко през есента, а някои като Кмет в сянка и Сенсей ... не знам какво си, да намалят розовите хапчета 😊!

  agent
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "поречат", "сставяне на правирелство", "показа ядно", "електронното управление ще ред в държавната бюрокрация", "популиски партии", "популиски авторитарни лидери", "популиското пространство", "проруското и антиевропейска партия", "безаконието"

  Потресаващо. Някой много е бързал да избълва всичките си любими клишета на едно място.

 52. 52 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#40] от "uvtest":

  Иронията ти доста добре превъздава дълбините на умнокрасивата “мисъл” (или по-скоро мантра, чута от някъде и повтаряне до безпаметност)

 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Че не може да се състави и няма да има правителство е ясно.
  Но че трябва, при това още преди изборите, особено когато ще бъдат за 3-и път през тази година, предварително да се срещнат, уточнят, договорят и подпишат под договореното тези, които имат заявено чувство за отговорност към нас, мисля че е редно. Така и ние, като избиратели ще знаем какво да очакваме и гласувайки за всеки за съответната си предпочитана партия, ще се опитва да привлича и други за конкретнте каузи, а и ще знае къде са границите на компромиса.
  А така, да чакат какъв ще е резултата и след това всеки да си разиграва коня ми се струва крайно непродуктивно и е доста обидно за нас, като избиратели, което се вижда и по ниската активност.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":

  Много верни неща в анализа, но за съжаление, без да се стига до основния извод. Капитализмът триумфираше, докато беше консервативен, стъпил на пазарни принципи, създаващ средна класа. След Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, капитализмът започна да губи позиции, заради либерализма. Пазарните принципи отстъпиха на неолибералните порядки, средната класа започна постепенно да изчезва, богатите рязко станаха свръхбогати, а бедните още по-бедни. Тоест задълбочи се социалното неравенство, а капитализма олевява все повече. Подобна криза, няма как да не доведе до криза в доверието към капитализма.
  Какво следва? Или някакъв вид корпоративен социализъм, с базов доход и затъпяване на материала или обръщане на 180 градуса към консерватизма и пазарните принципи.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Още по-парадоксално е,е вече 5 месеца държите властта,а все ГЕРБ,ГЕРБ,ГЕРБ...Е,сега пак ли ГЕРБ са виновни за плитическата ви импотентност,и кризите,в които ни вкарвате?!

 58. 58 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Капитализмът триумфираше, докато беше консервативен, стъпил на пазарни принципи, създаващ средна класа. След Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, капитализмът започна да губи позиции, заради либерализма.
  —цитат от коментар 55 на Котаракът на Шрьодингер


  На абсолютно същите принципи беше стъпил, ама му отне известно време тези принципи да доведат до по-голямо социално неравенство. Принципът е свободния пазар. Като ще е свободен, що да го ограничаваме само до границите на Америка?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  За статията-ше цитирам таткото на Левечв,стария Червен Левчев.ДеБъ е права,когато съгреши дори!0

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#25] от "Рим":

  Така е,Кололелото на историята се върти до пълната победа на либерализЪма!

 62. 62 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Докато не стане ясно какъв ще е новият проект на Петков и Василев, дали ще е самостоятелен, дали президентски, дали в някаква форма на сътрудничество с ДБ (за което досега те не са поели никакъв ангажимент, дори намек не са направили, ако забелязвате) - няма особен смисъл от сметки.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#62] от "еспресо":

  Но ако е самостоятелен, без коалиция с ДБ, Христо Иванов ще е виновен, нали? Отчасти щото не се е записал на спорт...

 65. 65 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#60] от "wre501051215":

  Поредният идеолог на градската десница, произхождащ от семейство на БКП функционери и/или интелектуалци. Трийсе и кусур години една и съща лъжа.

 66. 66 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#55] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Консервативният капитализъм е като българското Възраждане. Благороден период, но е отминал и няма как да се върне.
  И ако някой политик обещава да го върне, най-вероятно е нещо от типа на Копейкин, Шкембето или Льо Пен, експлоатиращо носталгията. Така че да уважаваме консервативния капитализъм, но да не вярваме особено на тези, които обещават да го върнат.

 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Същия като лятото :)

  Ще продължат да се карат и да се джафкат. :)

  Президента отрови атмосферата и сега всички са се хванали за гушите - всеки срещу всеки.

 68. 68 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Не може да стане по зле , казал оптимиста . А -а-а ,може, може казал песимиста.Ако не беше този оптимистичен поглед към бъдещето на България особено на младите хора и най вече на протестите 2020 г ,то заразата на песимистите едва ли щеше да се откаже от своята визия за "няма нищо по добро от ВЧЕРА" А добрата новина е че застаряващия песимизъм е със затихващи функции.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 69. 69 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#62] от "еспресо":Но ако е самостоятелен, без коалиция с ДБ, Христо Иванов ще е виновен, нали? Отчасти щото не се е записал на спорт...
  —цитат от коментар 64 на Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ


  Ех, Стюпи, когато пораснеш - някой хора не го правят цял живот - ще разбереш, че времето за критика е ПРЕДИ да стане белята, а не СЛЕД нея.

  Ако проектът на Петков и Василев бъде самостоятелен, ще бъда най-разочарован от Дневник, който в един момент започна да ги лансира агресивно, докато например съдебната реформа изчезна от страниците му. Това го писах преди месеци, впрочем.

  Христо Иванов в момента прави единственото правилно нещо - протяга ръка за бъдещо сътрудничество, дори ако новият проект бъде в ущърб на ДБ.

 70. 70 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#26:"4ort"]
  —цитат от коментар 30 на К2
  Политическите интриго стават все по-безсмислени и лесно разгадаеми. Изглежда след кончината на Любен Гоцев тънките настройки на задколисието създало не малко политици се проваля.Ето ти си апологет на създаден от него на един телевизионен образ от който вече никой не се интересува и съобразява .[/quote]

  Нали бех гербаджия? Така и не разбрах, кога съм станЛ славист!
  Виж, апологетите на комунистите, като Гоцев изпъквате, като въшка на чело. Всеки, който не е с вас е враг на народа.
  Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили.

 71. 71 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#29] от "Рим":

  Е, най-сетне! Търсете, че няма време.

 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  В момента ГЕРБ отново излиза напред, защото неспособността на партиите, които са против ГЕРБ и ДПС да съставят правителство след вече два опита, и особено провала на "Има такъв народ" (ИТН), която стана първа сила при последните избори, силно измори и разочарова избирателите.
  ********************************************************

  Разкошно изречение. Кой казваше, че децата на талантливи бащи най-често са карикатури на родителите си?....
  Май е бил прав!

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БЕЖ":

  ”Принципът е свободния пазар. Като ще е свободен, що да го ограничаваме само до границите на Америка?”

  Свободен, свободен, колко да е свободен пазара в Америка? Да вземем например, пазара на труда.
  Масово се гонят за изпълнение някакви неолиберални цели и квоти за чернокожи, жени, инвалиди, джендъри и какво ли още не. Това в никакъв случай не може да се нарече свободен пазар и засяга всички сектори - от Холивуд и корпорациите, чак до висшата администрация. Консервативният подход за свободния пазар изключва подобна дискриминация, която подкопава доверието в капитализма и принципите на свободния пазар и демокрацията. Неолибералният подход, точно обратното, иска да разпространи тая политика на дискриминация и несвободен пазар глобално, по целия свят.

 74. 74 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":

  Горният ирелевантен към темата пост ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРА КАТО ОТКРОВЕН СПАМ И ИЗТРИТ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 75. 75 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Абе русофили, не се ли чувствате предадени от радев ?

  Започна да работи със сороските партии. Сложи министри от Джендърска България.

  Утре ще наложат истанбулската конвенция.

  ОСЪЗНАЙЙТЕ СЕ.

 76. 76 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ама не му е лесно и на Левчев! От такова семейство, пък да не можеш и да пишеш!

 77. 77 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Мечтите са безплатни!

 78. 78 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#33] от "olexander":

  Политолог: Проектът „Петков-Василев“ е под егида и обслужва стратегията за разширяване на властта на Радев по типа Путин

  https://tribune.bg/bg/mrezhata/politolog-proektat-petkov-vasilev-e-pod-egida-i-obsluzhva-strategiyata-za-razshiryavane-na-vlastta-na-radev-po-tipa-putin/

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 79. 79 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Ама не му е лесно и на Левчев! От такова семейство, пък да не можеш и да пишеш!
  —цитат от коментар 76 на Santos


  Пасквили се пишат лесно, а и Дневник нямаше да го публикува.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  авторът споделя свои мечти, маскирани като "политически анализ с елементи на предсказание", с читателите на Дневник

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  " Наистина е безумно да не се водят коалиционни разговори, когато нямаш пълно мнозинство."
  Още по-безумни е да попадат подобни хора в българския парламент. И докато се случва, все ще сме на това ниво, последни.

 82. 82 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  В България няма демокрация - има партокрация.

  А простия народ , рупа ли рупа.

 83. 83 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  " Това ще направи задачата на евентуален кандидат на "Демократична България" още по-трудна. Добра кандидатура би помогнала и за успех на парламентарните избори, но недобра кандидатура може и да попречи."
  Само Неделчо Беронов е съизмерим с Цецка Цачева.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 84. 84 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#37:"К2"][/quote]

  Личи си комунистическата закалка - върховете не могат да управляват по новому, а низините не искат да живеят по старому. 😁😁😁 Гиди дърти комунета, гиди.

 85. 85 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Весело

  "Все пак, фактът че "Демократична България" в момента е втора политическа сила..."

  Драги поете, подранил си в полета на мечтите си: Фактът за момента е, че ДеБъ са ЧЕТВЪРТА политическа сила. Прогнозата на "Маркет линкс" вероятно и на предстоящите избори няма да се сбъдне защото до момента не са познали нито веднъж.

 86. 86 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Весело

  Абе русофили, не се ли чувствате предадени от радев ?Започна да работи със сороските партии. Сложи министри от Джендърска България.Утре ще наложат истанбулската конвенция.ОСЪЗНАЙЙТЕ СЕ.
  —цитат от коментар 75 на rdb41527334


  Само така изглежда. Успешно се изпълнява планът "Решетников": Президентска република подчинена на Русия.

 87. 87 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#76] от "Santos":
  Гроздето е кисело ли?
  Ако нещата, които се казват, не ни изнасят, авторът не може да пише?

 88. 88 Профил на ifv071006020
  ifv071006020
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Каква втора политическа сила? Та те са на 4-то място. Изобщо не се надявайте , че ще мръднат нагоре. Те нямат никаква мисъл за развитието на страната , а за народа пък изобщо. Те са си само достатъчни, да им имам егото. ДБ и ИТН са фалшиви партии, те не мислят за нас , зачертайте ги от сметките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK