Слави Трифонов заплаши: Ще разбера кой иска да съсипе Петър Илиев и да уязви мен

Слави Трифонов заплаши: Ще разбера кой иска да съсипе Петър Илиев и да уязви мен

© ДневникЛидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заплаши с фейсбук пост, че ще се опита да разбере кой иска да "съсипе" (по думите му) номинирания в два проектокабинета съответно за министър на правосъдието и на вътрешните работи юрист Петър Илиев и "след това всичко по реда си". Като уточнява в следващо изречение - "законовият ред". От статуса му се разбира, че той гледа на проверките за плагиатство в книгата на Илиев като на атака срещу него самия и че те били послание "че аз така не мога да ги правя тия работи".


Изявлението в социалната мрежа идва почти два дни след като първо юридическата фейсбук общност "Правна лудост", а след това и медии съобщиха, че книгата "Компетенцията на Народното събрание" е намаляла с 80 страници (проверката на "Дневник" как изданието от 2015 г. е съкратено със задна дата четете тук).


Първата реакция след тези публикации беше пост в "Туитър" на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от вторник вечер, в който той твърди, че знае кои са хората, които са подали сигнал за проверка за плагиатство на научния труд на Илиев и внушава, че са свързани с определена политическа формация ("Демократична България" и партии в коалицията).
Проверка на "Дневник" обаче показа, че посочените от него със снимки от фейсбук профилите им, отричат да са автори на сигналите до Етичната комисия на Софийския университет.


Прокуратурата проверява казуса "Петър Илиев"


За изявлението на Слави Трифонов в социалната мрежа явно има и друг повод, който се разбира от него: в издателството "Нова звезда", което през 2015 година издава книгата на Илиев, са звънели от Национална полиция и са търсели информация.


Пред "Дневник" от МВР потвърдиха това, като уточниха, че се работи по указания на прокуратурата, където има постъпил сигнал, по който се извършва проверка. Прокуратурата засега не е коментирала казуса.


Трифонов, който отказа да отстъпи от номинацията на Илиев за вицепремиер, въпреки че това беше условие за подкрепа на правителството от БСП, нарича действията на МВР - "поръчка".


"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение, че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен. Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая - от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи. Добре. Разбрах посланието. А сега моето:


Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред"От "Нова звезда" отказаха пред "Дневник" коментар по темата. В началото на седмицата стана известно, че издателството е подменило на сайта си информацията за книгата на Илиев, като е посочило 80 страници по-малко. Приблизително толкова е и обемът на твърдяното копирано съдържание от труда на друг преподавател - докторска дисертация на доц. д-р Наталия Киселова "Парламентарен контрол". (Казусът с копирането на чужд научен труд - четете тук). Издателството каза за "Дневник" преди ден, че е получило три бройки от автора с по-малък обем, но датирани с 2015 г., като не знаело откъде ги е взел той. "Клуб Зет" пък цитира издателя, че авторът искал да "поправи грешката".


Това е поредната защита на Илиев от партията и лидерът й, и тонът на Трифонов съвпада с началните реакции на представители на "Има такъв народ" по информацията, че в книгата си Петър Илиев е копирал дословно части от друг научен труд. Още тогава те заплашиха, че всеки който твърди, че Илиев е плагиатствал ще се срещне с него в съда.


Досега от партията не са коментирали по същество проблема с копиране на чужд научен труд без позоваване, а реагират по темата с остра защита на Илиев и обвинения, че се разпространяват слухове.


Петър Илиев

© Скрийншот 7/8 ТВ

Петър Илиев


Тошко Йорданов разпространи имена на податели на сигнала, те отричат


В момента в Етичната комисия на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се разглеждат три сигнала за плагиатство срещу Илиев, който е главен асистент по конституционно право. След като стана известно за тях, от висшето училище отказаха категорично да съобщят кои са хората, но уточниха, че са на обучаващи се.


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обаче явно е получил някаква информация и публикува кои според него са подателите. Той показва снимки на профили от "Фейсбук", твърдейки че Калоян Георгиев, Димитър Тачев и Калин Ангелов са автори на сигнали срещу Илиев. Според Йорданов те са от Математическия факултет, Богословския и Юридическия факултет. "Заради истината. Това са хората, подали сигнал в юридическия факултет на СУ срещу адвокат Петър Илиев. СлочаеноС?! Не мислА! Един е от математическия факултет, вторият от Богословския, а третият от Юридическия факултет. Всички три сигнала са подадени на една и съща дата 04 август. Яка координация", пише Йорданов. От качените скрийншотове на началните страници на профили на хора с тези имена, се вижда, че част от тях са привърженици на "Демократична България", защото са поставили към профилната си снимка - номера на бюлетината на обединението на последните избори.

Слави Трифонов заплаши: Ще разбера кой иска да съсипе Петър Илиев и да уязви мен

Пред "Дневник" Георгиев отрече да е подавал сигнала и нарече замесването на името му '"пълен абсурд", а останалите двама отказаха коментар. Дори да става въпрос за объркване и това наистина да са имената на сигналоподателите, но те да съвпадат с имената на други потребители, не е известно как Йорданов е получил тази информация (дали от Петър Илиев) и на какво основание я разпространява.


По информация на "Дневник" проверката в комисията е стигнала до момента, в който цялата документация, включително и отговор от Киселова е изпратена на Петър Илиев. От Софийския университет отказват коментар до приключването й.


"Дневник" не успя да открие Йорданов за коментар.


Слави Трифонов заплаши: Ще разбера кой иска да съсипе Петър Илиев и да уязви мен

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK