Как България стигна до блатото и как да излезе от него

"Спасители" дебнат отвсякъде, но е време българите да изоставят идеята за мистична връзка между лидер и суверен.

© Юлия Лазарова

"Спасители" дебнат отвсякъде, но е време българите да изоставят идеята за мистична връзка между лидер и суверен.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Българската политика нагази в блатото на загубените посока и смисъл. Парламентарният файтон на Андрешко е затънал, а въпросите са два: как се стигна дотук и как да се излезе от тинята.


Кризата е по-скоро партийна, отколкото обществено-политическа. Хората дадоха ясен мандат на четири партии - "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС. Тези партии получиха и все още имат 148 депутати в парламента, което е предостатъчно за стабилно мнозинство.
Вместо това единственото официално предложено като вариант бе "правителство на малцинството" на ИТН, което да разчита на "плаващи мнозинства" - тоест и на гласовете на ГЕРБ и ДПС. От тази гледна точка кризата се състои в отказ на партиите, най-вече на ИТН, да изпълнят мандата, който получиха от избирателите. Както обикновено става, тези, които най-много говорят от името на "суверена", най-малко следват неговите поръчения.


Как се стигна дотук


За да се излезе от политическото блато, трябва да се познават поне три причини, които са довели файтона до него.


Първо: Окопаността на опонентите на промяната.


Най-видимата и може би най-маловажната сред причините е сериозният финансов, медиен и властови ресурс, който е натрупан от кръговете около предходното управление. Тези кръгове, които бяха сериозно ударени от април насам, бранят със зъби и нокти плячката и привилегиите си. А става дума буквално за милиарди - от щедри и авансово изплатени обществени поръчки за язовири и магистрали, през милионни заеми от ББР, та чак до вече позабравени скандали като аферата "Божков" за 500 (или май 700) млн. лева, отклонени от държавния бюджет и отишли в медии, футболни клубове и нечии шкафчета. (Разбира се, без знанието на бившия премиер Борисов и финансовия му министър - питайте прокуратурата, ако не вярвате.)


Точно тези политически и икономически кръгове сега потриват ръце и дори си представят връщането на Борисов на бял кон. Проблемът за тях е, че от политическото блато, което въпросните хипопотами щастливо обитаваха през последните десет години, нищо бяло не може да излезе, а ако е домашно животно, то няма да е кон.


Второ: Неадекватността на пропонентите на промяната.


Въпросът е защо четирите политически партии и най-вече ИТН се оказаха толкова слаби и не успяха да се противопоставят ефективно на този натиск. Защо изобщо беше възприета формулата "правителство на малцинството, стъпило на плаващи мнозинства", която всъщност е директна покана за участие на ГЕРБ и ДПС във властта?


Тук обясненията са разнопосочни. Някои твърдят, че става дума за неопитност и внушаемост на Слави Трифонов и неговата компания, които битуват в странна изолация и може би в нея са се сдобили не само с изкривена представа за реалността, но и с проблематични душеприказчици и съветници. Други съзират по-мрачни сценарии за влияние върху ИТН, което директно би ги направило патерица на познати играчи. Всъщност едва ли е от голямо значение кое от двете е по-вярно.


Изводът и в двата случая е, че най-голямата "партия на промяната" не успя да разбере своята задача и се оказа неадекватна за нея. Другите партии - ДБ, ИБГНИ, а и БСП - също носят някаква солидарна вина. Но тя е дотолкова, че не успяха да накарат ИТН да формулира правилно управленската мисия и да действа адекватно на реалностите.


Трето: Популизмът и очакването за мистичен спасител.


Третата и най-важна причина за навлизането в политическото блато е по-фундаментална и тя надхвърля границите на страната. Съвременният популизъм, характерен и за развити демокрации, се състои в даването на властта в ръцете на спасител на нацията, който я освобождава от "корумпирания партиен елит". Този спасител има някаква мистична връзка с народа, познава добре неговите настроения и чувства и във всеки момент ги отразява в тяхната пълнота и автентичност. В България сме се нагледали на подобни спасители, които станаха нормата от 2001 година насам. Но и в САЩ през 2016 намериха своя водач към възродено величие, а пък унгарците още не могат да се разделят с техния. Въпросът не е, че "спасителите" обикновено разочароват хората, а че този модел на управление дава възможност за големи манипулации.


За да докаже, че е носител на мистична връзка с народа, "спасителят" непрекъснато трябва да демонстрира, че е чувствителен и следва неговите страхове и емоции. Затова политиката започва да се върти около въпроси, които разпалват страстите, които наелектризират обществото, поляризират го и генерират голямо противопоставяне. Понякога тези въпроси може да са важни и споровете по тях да са плодотворни. Понякога обаче съдържанието няма значение - важното е генерираната емоция, която популисткият лидер тълкува като пророчество на волята на суверена.


Този тип политика създава огромна възможност за манипулиране и отвеждане на общественото мнение в наситени на страсти, но лишени от разум посоки. В България в момента виждаме поне три ирационални резултата от доминацията на този тип популизъм:


- Страната е с най-високата смъртност от Ковид-19, но е последна по ваксинация в ЕС и цивилизования свят като цяло. В резултат от липсата на политика и адекватни мерки през миналата година има до 30 000 повече починали, отколкото в обикновени години. Този антирекорд, уви, може да бъде повторен.


- България безсрочно блокира разширяването на ЕС към Албания и Северна Македония, макар че това разширение е от изключителен и безспорен български интерес.


- Като член на ЕС страната има невероятна възможност да използва огромен и евтин финансов ресурс не само за своето възстановяване, но и за дългосрочно преструктуриране и модернизиране на своята икономика. Забавянето на плана за възстановяване е само част от проблема - по-сериозният е отказът от използването на заемите и липсата на визия за преструктуриране в зелена посока на ключови сектори като енергетиката. Плъзгането по популистки настроения за запазването на работни места във въгледобив и "Мариците" генерира сериозна средносрочна криза именно в тези сектори - и то при наличието на ресурс за нейното избягване.


Списъкът може да бъде продължен, но и този е достатъчен, за да демонстрира, че генерирането на емоции от "спасители" често пъти е контрапродуктивно. А част от партиите на промяната - ИТН най-вече - всъщност възпроизвеждат популисткия модел. Странното е, че и медиите копнеят за нов спасител, когото да отразяват в обширни интервюта, за да се демонстрира колко е интимно близък с народната емоция.


Хубавото в настоящата ситуация е, че хората са се поуморили от "спасители" и ентусиазмът за поредния не е толкова висок. Лошото е, че публичната ни сфера (медии, анализатори, граждански сектор) е вече така деформирана, че сама търси спасител дори и там, където го няма.


Как да се излезе от блатото


1. Партиите на промяната имат нужда от нов лидер. Дали ИТН ще осъзнаят грешките си и ще се променят, дали ДБ ще се наложи като първа сила - това са въпросите, които ще доминират голяма част от предстоящата кампания. Но необходимост от смяна на лидерството има, защото с идеи за "правителство на малцинството" и "плаващи мнозинства" промяна очевидно не може да бъде постигната.


2. Необходима е политическа консолидация сред "партиите на промяната". Едно допълнително фрагментиране на това пространство не би било полезно за обществото. Тук отговорност имат всички, включително нови играчи с потенциал като Кирил Петков и Асен Василев.


3. "Спасители" дебнат отвсякъде, но е време българите да изоставят идеята за мистична връзка между лидер и суверен. Понякога мистиката изглежда като белег на гениалността, но много по-често е продукт на лековерие и на суеверието на електората.


4. Необходими са ни повече прегради пред възможностите за манипулиране на обществените емоции. България се превръща в неуправляема страна, в която е възможно да битуват всякакви митове - от чипирането на населението през ваксините до това, че Ахмед Доган просто гостува по четири месеца годишно в сараите на морето.


Не всички верующи са блажени. Време е Андрешко, суверенът, да спре да вярва, че ще спечели нещо, ако просто закара парламентарния файтон в блатото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  БСП борци с мафията, задкулисието и статуквото. Ще спукате Бай Тошо и ген Любен Гоцев от смях.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Дойче веле
  не са чели "Андрешко"
  позор

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":

  твърде си снизходителен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 942 Любопитно

  "България се превръща в неуправляема страна, в която е възможно да битуват всякакви митове - от чипирането на населението през ваксините до това, че Ахмед Доган просто гостува по четири месеца годишно в сараите на морето."
  Абсолютно, мозъците на суверена атрофират повсеместно. На народа му е все по-трудно да мисли особено на изборите. Дано на тези избори им присветне на някои.

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Как се стигна? Ицката натопи гащите, хапна сладолед при Доган.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Да имаше една ваксина и за поумняване. Българите имат нужда точно от такава.

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1531 Весело

  "4. Необходими са ни повече прегради пред възможностите за манипулиране на обществените емоции. България се превръща в неуправляема страна"

  Така ли, ама не бяхте ли точно вие дето ги запалихте тия емоциии? То бяха шкафчета, кюлчета, то бяха намеци, то бяха протестери за вся и всьо ....
  Ай, гиди тарикат. От почти две години "изчегъртване та изчегъртване" и сега изведнъж....ама много се нажежиха емоциите. Я да видиш ти....каква изненада.
  И какво предлагаш Смилов - цензура на "емоционално неудобните манипулатори"? Ай гиди....гн...и

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  ИТН не са партия на протеста! Нито Слави, нито Тошко видях на протестите през лятото!

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Връщайте Бойко Борисов на власт. Друго решение засега няма. Какво му беше? Живееше се добре.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Добро утро Смилов.

  Какво стана с: 'Да падне Боко, пък после ще му мислим.' ?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Понякога се чудя Смилов наистина ли си вярва или пише, колкото да отбие някакъв норматив...

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  На теб Роси от тази ваксина не знам колко игли ще ти трябват...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  Някои /Борисов и тези около него/ дооооста по-добре от другите.

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  "Проблемът за тях е, че от политическото блато, което въпросните хипопотами щастливо обитаваха през последните десет години, нищо бяло не може да излезе, а ако е домашно животно, то няма да е кон."

  🐖🐖🐖🐖🐖😄

 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Партии на промяната - доста пресилено звучи.

  75% от тях не са партии. ДБ е коалиция загубена в разни постоянно сменящи се абревиатури. На Славчо и Мая организациите са еднодневки. БСП е партия, но наследница на комунисти да наречеш партия на промятана...хм...

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Аман от "Лидери"!
  Докато народът е като инфантилно дете, което си търси бащицата да го оправи, винаги ще бъде "оправян". От същия бащица, за когото народът е гласувал с две ръце.

  Докато не защитаваме основополагащите за обществото и личността принципи и норми, а ги жертваме щото "лидера" ни казал че не работят и че той знае по добре как да движи нещата, винаги ще се въртим в този кръг на "осанна" и "разпни го"!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  На протеста са партия. Всеки който се бори за кокала и иска парче от баницата е от протеста. Наблажиха яко. Дори Краси Радков вече избяга от Слави Трифонов защото оня няма пари да му плаща и отива при конкуренцията на Маги Халваджиян. Бабикян, Минеков, Хаджигенов, Капон, Мая Костинбродска, Татяна Ванко Едно всички тези го бяха закъсали за пари и сега са на лапачка от държавата. Киро Канадеца, Спецов Културиста и още хиляди. Всички искат да лапат от държавното, от общото пък да ти разправя кой каквото ще. Проследи парите и ще разбереш всичко.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  Добро утро Смилов.Какво стана с: 'Да падне Боко, пък после ще му мислим.' ?
  —цитат от коментар 12 на zz_s


  Нищо не стана! Мислим му! :-)

 21. 21 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":

  Не е. Мисли че останалите са.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  Връщайте Бойко Борисов на власт. Друго решение засега няма. Какво му беше? Живееше се добре.
  —цитат от коментар 11 на Wornoxmaniak


  Веднага! Помолете го да се кандидатира за президент! Нали "и магаре да сложа, ще го изберат"! :-)

 23. 23 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  Статията е доста точна даже е мека към Герб.Разбира се че "БСП борци срещу задкулисието" буди смях, дори само за това,че половината гербаджии са бивши комунисти... Инак , все повече хора виждат, че първото място в изборите изненада ИТН. Те си дават сметка , че не стават за "управители " на държава, затова и търсеха поводи да се откажат от управлението , прехвърляйки достоверно вината за несъставяне на правителство другиму...

  Инак суверена винаги има право, само че "Демокрацията е единственото управление, при което една нация получава точно това, което заслужава"

 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  „В профила си във Фейсбук съпругата на бизнесмена Кирил Домусчиев показва новата си придобивка – супер модел Ролс Ройс. Написала е кратко:
  „Когато си послушен.“
  Кратко изречение, което обхваща цялата философия на олигархизма.
  Ако слушкаш – ще папкаш.
  Няма нищо лошо в това Домусчиев да купи на жената до него каквото пожелае, ако е изкарал честно и почтено парите си. Точно в това е заровено кучето: статуквото легитимира своите и преследва неудобните.“
  29.08.2021 г. - frognews.bg/novini/kuklovodi-shmekeri-rols-rois-poslushnite.html

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#19] от "Wornoxmaniak":

  "На протеста са партия. Всеки който се бори за кокала и иска парче от баницата е от протеста."

  Значи ГЕРБ са най-голямата партия на протеста, защото искат цялата баница! :-)

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Добре ги е видял нещата Смилов.
  Предстои предизборна кампания и ден за размисъл.

 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Как България стигна до блатото и как да излезе от него"
  =====
  "Как България се е запътила към блатото и как да не затъне в него", би бил много по смислен и навременен анализ от страна на смислов по времето когато по умнокрасивите мятаха риба и домати, разнасяха ковчези, издигаха бесилики и пикаеха по улиците.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов е уверил шефа на ЕНП Доналд Туск и шефа на НАТО Йенс Столтенберг, че ще се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и борец срещу руските интереси в България, ще разгроми още в първия тур г-н Румен Радев.
  (Чака само г-жа Митрофанова да му разреши и веднага се хвърля устремно в борбата.)

 29. 29 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#20:"vassilun"][/quote]

  Само си мислите че мислите.

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Весело

  Това е върхът на знанието !!!! Как да няма простотия , като това са уìтелите ??

 31. 31 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3644 Разстроено

  Май трябва да се въоръжим с НЕПУКИЗЪМ, защото излизане от блатото нещо не се мярка на хоризонта.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 32. 32 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Да. Борисов е допускал грешки. Не само тази да издигне жена за президент в патриархално общество. Но го изкараха, че е супер крадец и мошеник. Което абсолютно не е вярно. Когато изтръгна от ръцете на мафията хазарта веднага му изфабрикуваха какви ли не компромати, пачки, шкафчета и чекмеджета.
  А той си живее в Банкя и обикаля селията като изоглавен цяло лято. Можеше да иде да се топне поне за малко на Карибите ако тези глупости с които ви манипулират бяха верни. За това, че махаше хора при най-малкото съмнение и смени над 100 министри и дума няма да отварям. Стои като израз от бронз над другите лидери.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  "Хората дадоха ясен мандат на четири партии - "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС."
  ####
  Добре, че все пак не каза "НАРОДА". И откъде е това прозрение, че резултатът от последните избори е "ясен мандат", особено за БСП да е във властта?
  Голямо лъскане на имиджа на БСП пада напоследък.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  "другите лидери"????
  Какви лидери?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  Просълзих се след тази ода. Отивам да си сипя едно.

 36. 36 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Поредно бла-бла-бла, Смилов…

 37. 37 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  „В профила си във Фейсбук съпругата на бизнесмена Кирил Домусчиев показва новата си придобивка – супер модел Ролс Ройс. Написала е кратко: „Когато си послушен.“Кратко изречение, което обхваща цялата философия на олигархизма. Ако слушкаш – ще папкаш. Няма нищо лошо в това Домусчиев да купи на жената до него каквото пожелае, ако е изкарал честно и почтено парите си. Точно в това е заровено кучето: статуквото легитимира своите и преследва неудобните.“29.08.2021 г. - frognews.bg/novini/kuklovodi-shmekeri-rols-rois-poslushnite.html
  —цитат от коментар 24 на Боян Баянов
  Много добре написано, за съжаление това е реалната картина в БГ. Пълна деградация и липса на смислени ориентири. За съжаление покрай власващата простотия ще си отиде и немалкото смислено население на тази пропаднала държава.
  Да си сложиш на потника образа на Мутрата е най- силното послание на българския електорат…

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Връщайте Бойко Борисов на власт. Друго решение засега няма. Какво му беше? Живееше се добре.
  —цитат от коментар 11 на Wornoxmaniak


  Да върнем Боко веднага,
  че стана тя една...
  Озаптиха полицейските биячи,
  и затворническите е*ачи.

  Семейство от майка и дете,
  няма веч месо от татко да яде,
  няма и кой ред да въдвори,
  и непослушните да изгори.

  Премиерът не е той мъжкар,
  да го раздава като цар,
  и нагона си да задоволи
  с нечии прекрасни госпожи.

  Мъдростта на Боко бе голяма,
  независим бизнес у нас да няма,
  за да има спокойствие и ред,
  а не анархия навред.

  Да върнем Боко веднага,
  че за онез феодални времена,
  когато живееше се добре в таз страна,
  всеки рони по една сълза...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 39. 39 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Браво Даниел, браво Смилов.
  Какъв вещ познавач на събитията.
  И колко веща редакция, каква хубава снимка ни е изтипосала, като главните виновници за 32 годишната криза на страната ни, хора, които нито ден не са управлявали, а услужливо не се споменават главните истински виновници.
  Хвала на такЪви коментатори, хвала на такЪва редакция.

  кратък
 40. 40 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":


  До коментар [#19] от "Wornoxmaniak":"На протеста са партия. Всеки който се бори за кокала и иска парче от баницата е от протеста."Значи ГЕРБ са най-голямата партия на протеста, защото искат цялата баница! :-)
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  И ГЕРБ управляваха винаги в коалиция. Но поне това което се строеше е видно. Трудно беше със зор. И с грешки, с поправки с допълнителни ремонти. Но се видя, че българина може ако го управляват правилно.

  А сега какво е? Камък върху камък няма кой да сложи! Всичко е прекратено и спряно. Никой за нищо не си мърда пръста. Всичко е замразено. Всичко е по старому. Некадърници ламтящи за пари дето само си чешат езиците, но и това се изчерпа. Никой не иска да им слуша глупостите.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Е как се стигна, заради поредната умно-красива наивност.

  Изчегъркаха Кадафи в Либия - хаос. Опитаха се да изчегъркат Асад в Сирия - хаос и ИД. Бориха се 20 години с талибаните, за да се върнат същите за 1 седмица.

  Тука същото - трябва да замениш с нещо Баце и ГЕРБ, а не просто да чегъркаш.

 42. 42 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Всичките гербаджийски тролове на барикадата! Настана бой последен!
  Ще ви видим след 2 месеца. ГЕРБ- под 10%.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Дойчо Велев не е чувал каква лимонка е Слави. Чудна работа, уж са медия. Бавно чуват, не ли?

  master
 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Всичките гербаджийски тролове на барикадата! Настана бой последен! Ще ви видим след 2 месеца. ГЕРБ- под 10%.
  —цитат от коментар 42 на Vesselin Velkov


  В момента, в който умно-красивите влезете в управлението ще почнете да се карате помежду си и да търсите врага с партиен билет. Щото на вас все някой ви е виновен и имате мисия да "оправите" Света според вашите разбирания, нищо че хората не искат вашето "оправяне" :)

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Е как се стигна, заради поредната умно-красива наивност.Изчегъркаха Кадафи в Либия - хаос. Опитаха се да изчегъркат Асад в Сирия - хаос и ИД. Бориха се 20 години с талибаните, за да се върнат същите за 1 седмица.Тука същото - трябва да замениш с нещо Баце и ГЕРБ, а не просто да чегъркаш.
  —цитат от коментар 41 на realguru


  Тази логика, че Боко може да е диктатор, ама народът не е дорасъл за демокрация, затова трябва да търпи диктатора, да не стане по лошо, унижава българския народ.

  Все пак България не е Либия или Сирия.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  " Хората дадоха ясен мандат на четири партии - "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС. Тези партии получиха и все още имат 148 депутати в парламента, което е предостатъчно за стабилно мнозинство."

  Сега разбирам , че до саге са ниуправлявали коалиция от ГЕРБ и ДПС. Не съм знаел. Мислих , че управлевската коалиция беше ГЕРБ и ВМРО заедно с ПатрЕотите.
  С иронията до тук. Вярно е , че ДПС подкрепяше ГЕРБ във важни решения на Бойковото правителство , но същото правеха и БСП. Тях Смилов защо ги пропуска като участници в управленската негласна коалиция на ГЕРБ , а ги слага към партиите на "промяната"?
  Видяхме и доколко ИТН е партия на "промяната". Парламентът се напълни с мутрите на ГЕРБ, БСП , ДПС , ИТН и тези на Мая. В българския парламент едни мутри бяха подменени с други, а тези на ГЕРБ, ДПС и БСП останаха. Само това е вярно в "анализа" на Смилов , че сме в блатото. Смилов препоръчва излизането от него не става с дърпане на косите като приказката за барон Мюнхаузен.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#46] от "Wornoxmaniak":

  Лодката се спихна?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#35] от "boevbisser":

  Сипи си 2. И се накъркай на тарамбука, че ако Бойко Борисов ме прочете и послуша и издигне Кирил Вълчев от БТА за президент, то той ще размаже Румен Радев още на първи тур и няма да има балотаж.


  Наздраве.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 52. 52 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  Е как се стигна, заради поредната умно-красива наивност.Изчегъркаха Кадафи в Либия - хаос. Опитаха се да изчегъркат Асад в Сирия - хаос и ИД. Бориха се 20 години с талибаните, за да се върнат същите за 1 седмица.Тука същото - трябва да замениш с нещо Баце и ГЕРБ, а не просто да чегъркаш.
  —цитат от коментар 41 на realguru


  Ама с какво да ги заменят, те умнокрасивите само като им видиш идеите и ако си нормален, средностатистически българин, почваш да се почесваш там дето не те сърби. Само с едно уволнение на Каскета няма да се решат нещата.
  То и за страната, и за ГЕРБ е добре да дойде друг на власт, а те до постоят в опозиция. Така е в нормалните държави.
  Ама то неслучайно никоя от другите партии няма достатъчно гласове, не са достатъчно убедителни, то само им погледни лидерите - Майчето, Дончева и Бибикянчето, Славиту със сценаристите, Ицката с Антоанетка и Корнелката. Ми то на тоя фон ББ почва да изглежда политик и държавник.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  България е надраснала капитализма като отживелица и всички напъни за реставрация са мазохизъм и безплодни по условие. Пътят ние друг ... и като се премахнат външните въздействия ще си продължим естественото развитие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#42] от "Vesselin Velkov":


  ГЕРБ ще спечели тези избори с лекота. Както спечели и предните, но заради някакви манипулирани секции в чужбина ги обявиха за втори, но от гласувалите в България пак си бяха и са първа политическа сила. А сега вече като обърнаха мача и хората разбраха колко некадърни са протестиращите и, че искат само пари, ГЕРБ ще победи и с разлика. Всички сондажи показват тенденцията.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#46] от "Wornoxmaniak":

  "Говори се"

  Къде се говори? На Женския пазар? :-)

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Как да се излезе от блатото
  1. Партиите на промяната имат нужда от нов лидер.

  И толкова думички преди това, за да стигне до поръчаното?

  Смилов, бъдете ефективни, т.е. по-кратки.
  Нали уж искате да "достигнете" до мат'ряла" с "посланията си"!

  Вътрешновидовото самонавиване е тъпо занимание. Онанизъм.
  Е, вярно, хонорарец и "удовлетворение" пада, ама нали бурбътъ, идеалите, ценностите, туй, онуй ...

 57. 57 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 242 Неутрално

  изобщо не се предвиждаше нормален парламент със сбиртока от последните избори....Няма как да напъхаш орел, рак и щука в един хомот и да очакваш нещо положително...Само милиони нахалост за нищонеправене и заплати, наакере, де викаше Баш майстора / мир на праха му/...

  Древните българи са били патриарси на човечеството и носители на древни сили и велик дух, без който Европа нямаше да е това кое e. Да, имали сме велика история, а днес?

  Ами втори сме по интелигентност в света, а е доказано, че тя корелира с брутния вътрешен продукт. Поне това е така в западните държави. Джефри Сакс казва за нас „Никъде другаде не съм виждал толкова много интелект и толкова много бедност на едно място”. А като сме толкова умни защо не сме богати?

  Ние, българите сме уникален прецедент в историята на света. Успяхме да направим буржоазна революция без буржоазия, пролетарска революция без пролетариат и пазарна икономика без средна класа. Смяната на политическата система не оправи нещата, както си мислихме, понеже обичаме сигурността се опитахме да направим социална държава по немски модел, а не си дадохме сметка, че за това са необходими години еволюционно развитие. Не създадохме нова култура, а модифицирахме старата – на оцеляване в робство. Ние сме свободни, но не и освободени. Не е страшна липсата на свобода, страшно е умирането на волята за свобода!!!

  Един Българин струва повече от трима японци, но трима Българи и колкото един японец не струват. Един французин е само един французин, един немец също си е само един немец, но един Българин е индивид, сила, цяла вселена. Трима французи – нация, трима немци –армия, трима българи най-много да направят 4 партии.

  Ние, българите, обичаме образованието, където имаме за цел взимане на диплома, а не на знания. Реформираме всяка година какво да учим в училище, а не ЗАЩО И как да го учим.

  Ние, българите, обичаме да казваме на някой „Не се приемай на сериозно!”. – А има ли смисъл несериозното живеене? Претупания живот не е ли най-голямата обида за човека?

  Ние, Българите!!

 58. 58 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Вината е във Президента защото е с олигархията която го постави.
  Той започна еддна кампания "мутри вън" прикривайки се зад нея и заблуждавайки народа .
  Аз предполагам че народа разбра това и ето стана много раздвоен.
  Ако имаше нарушения в предшестващото првителство то трябваше да се остави да се коригира и накаже виновните за корупция и други нарушения а не незабавната му отставка и търсене на нови не опетнени но иначе амбициозни за власт и служби политици. От дълги години западноевропейските политици са нищо освен служители на народа и спазват това правило докато в България те са подкупни и корумпирани личности търсещи властност за забогатяване зато държавата е бедна и си остава все така бедна , прокуратурата също подкупна както и съдебната система .
  Този вид държава по нищо не отстъпва на тази която е държала България 500 години под робство.

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#37] от "SSS":

  "Да си сложиш на потника образа на Мутрата е най- силното послание на българския електорат…"
  А да сложиш сърп и чук, или портрет на Сталин, а на Путин....? Я ги виж по червените сборища.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не е точно блато, има развитие - Суверена разкри навреме, че една от основните партии на които се възлагаха надежди - ИТН си е играч на статуквото и другите партии не се изкушиха да подкрепят съмнителното им правителство.

  Както бързо получиха власт сега ще я изгубят на следващите избори и ще се пристъпи към следващия опит за изчистване на системата.

  Ако бяха старите времена щяха да се изкушат достатъчно партии да ги подкрепят и вече да харчат и усвояват, по-добре нови избори до поне малко поизчистване.

 61. 61 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":

  В Да България се говори. Нямат пари за новите избори. Преди извадиха 3 милиона. Цялата страна беше осеяна с плакати.

  Сега нямат една стотинка. Кой да им помогне?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 62. 62 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 769 Неутрално

  „Коктейлът” от популисти -ИТН и оср*ни контри - ГЕРБ ДПС води до блатото. И на следващите избори калинки ще гласуват за ГЕРБ, дано за ИТН гласуват по-малко. Иначе няма

 63. 63 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2021 Гневно

  Кризата е по-скоро партийна, отколкото обществено-политическа. Хората дадоха ясен мандат на четири партии - "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС. Тези партии получиха и все още имат 148 депутати в парламента, което е предостатъчно за стабилно мнозинство.
  —цитат от коментар 0 на статията  Е това прочетох и ми беше предостатъчно!
  "Всичките изброени комунисти и техните наследници"
  са "АЛТЕРНАТИВА" на другите "ГЕРБ и ДПС"
  -комунисти и ДС наследници!
  "Дойче Веле", моля ви!
  Спрете се да правите реклама на всякаква
  комунистическа паплач и сган!!!
  По времето на "комунизма" ви слушах на радио,
  на късите вълни с огромно желание!
  Сега ви чета откровените тъпотии
  и започва да ми се повдига от тях!

 64. 64 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#42] от "Vesselin Velkov":ГЕРБ ще спечели тези избори с лекота. Както спечели и предните, но заради някакви манипулирани секции в чужбина ги обявиха за втори, но от гласувалите в България пак си бяха и са първа политическа сила. А сега вече като обърнаха мача и хората разбраха колко некадърни са протестиращите и, че искат само пари, ГЕРБ ще победи и с разлика. Всички сондажи показват тенденцията.
  —цитат от коментар 54 на Wornoxmaniak


  Мечтай си!

 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  Абе, тоя Смилов (както и другият - Дичев), въобще излизат ли от тях?!? Говорят ли с хора извън най-тесния си роднински и приятелски кръг? Имам чувството че тази статия е писана от човек, който не е виждал слънчева светлина от години.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#62] от "ck":
  ..... Иначе няма спасение.

 67. 67 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  *Излизането от Политическото Блато и
  Институционалната/Политическа Корупция в което блато е българската политическа система е възможно в следващите 10/15 години 3 до 4 пълни Парламентарни мандата.
  *Трябва да се знае че Червено/Кафявата Мутро Олигархия има всички възможни финансови, властови и медийни ресурси което прави задачата със особена сложност.
  *Появата на “ерзац” протестни партии със лидери като Слави Трифинов/ИТН/без програма/без икономическа доктрина/без идеологическа платформа, всичко е в сферата на догадките/, от типът Месианска Партия е допълнителна трудност за Промяна в българската политическа система.

 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Помня времената след 10ти Ноември. Сред формиращите се политици имаше и свестни хора, адекватни, интелигентни, начетени, принципни, убедени в идеите си. Дори страдали заради тях. Като Петър Дертлиев например.

  Нима някой тогава си е представял човек като Боко начело на държавата???

  Но такива абсурди роди криминалната бай ганьовска деволюция на българското общество.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Парламентарният файтон на Андрешко е затънал..."
  По скоро е като нагъл мутренски джип заровил се в пясъка на плажа. (името на плажа е по избор)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  ИТН не са партия на протеста! Нито Слави, нито Тошко видях на протестите през лятото!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  ИТН е партия на протестният вот. Протестен в смисъл, там се събраха гласовете на хора, които не искаха да гласуват за никого. Хора, които протестират срещу статуквото.

 72. 72 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#64] от "Vesselin Velkov":

  Аз пиша в този форум от повече от 14 години. В началото на Декември ще коментираме как ГЕРБ са спечелили парламентарните избори. Дано да си тук и да не се скриеш партизанската?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 73. 73 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#69:"Wornoxmaniak"][/quote]

  Кой каза? Борисов или Гешев?

 74. 74 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Така че, на вратата всеки момент ще почука българската диктатура, която ние може и да не възприемем като диктатура. Но да се върнем към умората - българите са не толкова уморени, колкото са досадени, но няма да има спокойствие от тези избори и от следващите, които се задават. Чувството за безвремие ще бъде заменено от това, че стават съдбовни неща и то само за една-две-три нощи. Политиците от своя страна ще трябва да се приспособят, като повечето от тях ще изтекат в канализацията на историята.

  - И все пак за каква диктатура можем да говорим в България?
  - В България диктатурата не се получи - Бойко Борисов не може да го докара до диктатор. Диктаторът може да бъде ненавиждан, или обичан, но не може да бъде подиграван. Т. е. българската диктатура все още чука на вратата. Когато олигархията е изморена и не може повече да се възпроизвежда чрез серия от избори или дори чрез два избора, както е напът да стане в България, очаквам българските богати хора отново да не могат да се договорят. Имаме несъгласие на българските политически субекти, на невъзможност да се договорят, те са перпендикулярни на всички други - вижда се в парламента - един с един не е съгласен - това е израз на невъзможността на властните много богати българи днес да стигнат до някаква уравнителна общоприемлива формула. Когато това продължи с още едни избори, тогава ще дойде времето на българския диктатор.

  Валентин Вацев

 75. 75 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Епохален анализ на Даниелчо, сиреч Смолив (грешката е вярна)! Таман се бях затъжил за него и той се дотътра! И с какъв материал! Изумителен, покъртителен, притеснителен! Защо ли? Ами ето: „Вместо това единственото официално предложено като вариант бе "правителство на малцинството" на ИТН, което да разчита на "плаващи мнозинства" - тоест и на гласовете на ГЕРБ и ДПС“. Кога бре, Даниелчо, по кое време бре, Смолив, е имало каквото и да е намерение, пояснение или уточнение, че ИТН иска такова правителство, „което да разчита на "плаващи мнозинства" - тоест и на гласовете на ГЕРБ и ДПС“? На ГЕРБ и ДПС? Ти, Даниелчо, ваксинира ли се? Значи си добре здравословно, а оттам и умствено? И ако си добре, откъде ги извади тези заключения, когато ИТН денонощно тръбеше, крещеше и декларираше, че с „партиите на статуквото - ГЕРБ и ДПС – няма да разговаря за ново правителство“, повтарям за недовиждащите – ИТН ДЕКЛАРИРАШЕ, ЧЕ С ПАРТИИТЕ НА СТАТУКВОТО – ГЕРБ И ДПС – НЯМА ДА РАЗГОВАРЯ! ! А ти се мъчиш да ни убедиш, че за ИТН „единственото официално предложено като вариант бе "правителство на малцинството" на ИТН“, което да разчита „на гласовете на ГЕРБ и ДПС“? Леле-мале!

  Къде го стяга чепикът въпросният аФтор, впрочем, личи и от тежко откъсналото се от сърцето и дълбините на дълбоката му душа признание: „Необходима е политическа консолидация сред "партиите на промяната". Едно допълнително фрагментиране на това пространство не би било полезно за обществото. Тук отговорност имат всички, включително нови играчи с потенциал като Кирил Петков и Асен Василев“! Значи, любезни ни читателю, „нови играчи с потенциал като Кирил Петков и Асен Василев“ да внимават какви ги вършат, за да не се получи „допълнително фрагментиране на това пространство“! Машалла, Даниелчо, аферим, Смолив! Как така Кирил Петков и Асен Василев ще фрагментират пространството, запазено, резервирано, отвоювано и предназначено за такива политически колоси като "партиите на промяната"? М? Безобразие! Ама това на нищо не прилича! Ще фрагментират пространството тия ми ти Кирчо и Асенчо, без да питат повелителя на анализите, тезисите и предсказанията – наш Даниелчо? Къде се намират те, а? Къде дават „толко‘ леб, толко‘ сирене“? А-а-а-а-ама-ха!

 76. 76 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#68] от "Боян Таксиров":

  Имаше. Имаше много свестни и интелигентни като Филип Димитров или Едвин Сугарев. Но трябваше авторитет с характер и ако щеш малко хулигански, човек с характер като Бойко Борисов за да надвие над комунистите.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 77. 77 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Дъното не е достигнато от партиите и парламента. Те са производни на обществото, един вид еманация. Блатото България достигна благодарение на крайно неработещата си образователна система, която ражда функционално неграмотни негодници, неспособни да се ориентират в света, неспособни да подобряват средата около тях, неспособни да издърпат икономиката и да участват наравно и със самочувствие в обществените процеси, както го правят западноевропейците.

 78. 78 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#64] от "Vesselin Velkov":Аз пиша в този форум от повече от 14 години. В началото на Декември ще коментираме как ГЕРБ са спечелили парламентарните избори. Дано да си тук и да не се скриеш партизанската?
  —цитат от коментар 72 на Wornoxmaniak


  Тук съм от 12-13 години. Тук ще съм и ще си говорим.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#73] от "Vesselin Velkov":

  Какво за Гешев? 2 пъти ги размаза в парламента. Лъсна цялата некомпетентност на всичките му критици. Хаджигенов беше като ученичка пред главния прокурор. Христо Иванов 2 пъти се скри като мишка от този дето го ненавижда и изнесе 1000 речи против него. А Гешев му беше на крака в в парламента.

  Браво Гешев.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 81. 81 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Весело

  ИТН не са партия на протеста! Нито Слави, нито Тошко видях на протестите през лятото!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Чекай малко,Васе.
  Нали протестите бяха граждански и спонтанни?
  Нали умните и преуспели българи от цял свят и красивите от страната бяха решили, че вече не могат да живеят по старому?

 82. 82 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Умно момче е Смилов, личи си, че е много начетено, но малко като по учебник пресмята всичко. Не знам какъв спорт е българската политика, но определено не е шах с предсказуеми фигури.

  Все пак е добре, че е оптимист. Аз също съм оптимист. Щом българите оцеляха при Живков, оцеляха при Луканов и Виденов, все някак ще оцелеят и при Радев и очертаващата се негова доминация следващата година.

 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#76] от "Wornoxmaniak":

  Стига с тази мантра "комунистите". Комунисти в истинския смисъл няма. Има мафия и герберастите са неин клон. Силноразвит и самозабравил се. Боко е типичен балкански мафиот, който все още се опитва да експлоатира негативизма от управлението на тройната коалиция отпреди 12-13 години и така да тушира още по големите свинства, които сътвори и съгради.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#72] от "Wornoxmaniak":

  И аз мисля, въпреки че гласувам за ДБ, че Герб вероятно ще спечели следващите избори. И кой ще ги подкрепи за правителство? ДПС, или Възраждане, ако влязат, другите ги не искат. Поне докато Борисов е начело, те не просто са токсични, а направо радиоактивни.
  Смирение трябва.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  "Как България стигна до блатото и как да излезе от него"

  Пътят на България към блатото започна от Орлов мост преди година.
  Там и тогава лумпенажът даде вмирисана заявка за блатото.
  След това ситуацията продължи да се вмирисва- с вонящи риба и запъртъци, гнили домати, вдигнати юмручета, Интернационала, Белла Чао и Бандерра Роса....
  ...и т.н., докато на 4 април инициаторите на заблатяването разбарха, че не са сами в блатото.
  И не само не са сами, но и са второстепнна тиня в него-един безмълвен Франкенщейн им изяде и хляба, и отровата и ги натика в периферията му..
  Но поради особености на морала им (мно-о-о-го гъвкав) те не се впечатлиха особено и решиха, че дори и с Франкенщейн не е толкова лошо- стига да са в блатото.
  Да, ама не- дойде 11 юли и Франкенщейн се развихри.
  Показа им, кой е господар в блатото.
  И ги подложи на мазохистична инквизиция.
  Която в блатото се нарича "изчегъртване".
  Жалко, те я бяха приготвили за други.
  Които сега отстрани злорадо се наслаждават на инквизицията.
  Сель ави, Санчо! 87. 87 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Факт е че с “ерзац” протестни партии като ИТН/Слави Трифонов, разговорът се промени, вместо да говорим за Инстутиционалната/Корупция, “балите” кеш и златните кюлчета в шкафчето на Премиер/Борисов, 64 милиона платени от Васил Божков на ГЕРБ/Борисов, 700те милиона не събрани в Държавната Хазна от Владислав Горанов, в момента се обсъждат въпроси в парламента като “ерзац” адвоката/плагиат Петър Илиев, и Тошко Йорданов Хаджитодоров и ИТН/Венедета.

 88. 88 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#75] от "Santos":

  На днешното време всеки си пише каквото му е удобно независимо дали има нещо общо с истината.

  На бивола окото все в просото.

  Пък и нали се пише само по теми избрани от грантодателя.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 89. 89 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#69:"Wornoxmaniak"][/quote]

  Само ти ли не знаеш, че Мата Хари била непълнолетна, затова я крият, че Буци съвсем прокажен ще стане за цивилизованите хора, а покрай него и ние ще берем голям срам.

 90. 90 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  И откъде е това прозрение, че резултатът от последните избори е "ясен мандат",.....
  —цитат от коментар 33 на Незнайко в Слънчевия град

  ===
  Някаква евоулюция се наблюдава у умнокрасивите.
  Начи, НАРОДА ясно дава мандат за промени (жизненоважните промени). Израсъл е НАРОДА и вече не е Ганю.
  Обаче, баламурниците в партиите (протестните такива), не разбрали волята на НАРОДА, се опетлаха (някой ще каже скараха се за баницата) .
  НАРОДА вече не е проз, прозти са партийните лидери

  До коментар [#33] от "Незнайко в Слънчевия град":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 91. 91 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Българската политика нагази в блатото на загубените посока и смисъл. Парламентарният файтон на Андрешко е затънал, а въпросите са два: как се стигна дотук и как да се излезе от тинята.

  Много обичам хубавите въпроси. Щото като им извъртиш едихн хубав отговор, та тракне като дялан камък на темел.

  Та: как се стигна дотук?
  Така: https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_2406115.jpg

  ... и как да се излезе от тинята?
  Така: https://razloginfo.eu/wp-content/uploads/2019/09/manifestacia.jpg

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#80] от "Wornoxmaniak":

  Парняк, пак ли те активираха бре мушмурок? Само така, дръж фронта и никакво отстъпление, даже на йота. И все пак, има нещо което ти прави чест. Преди години, в този форум, сам си призна че си откровен трол работещ за ГЕРБ.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 93 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  ИТН не са партия на протеста! Нито Слави, нито Тошко видях на протестите през лятото!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  ИТН е партия на успелите българи в чужбина!
  Да, те не бяха присламчени към Йоло Денев цяло лято .. бяха си на работа.

  Те най-накрая изпълниха мечтата на мнозина общественици - направиха така, да се чуе гласа на хората, дето са далече от страната..

  Помните ли, колко си блъскахме главите , как да има Дистанционност, при избори, как да могат и те да участват в съдбините на страната?
  Успяхме!

 94. 94 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Как стигна? Ами така. Новото не може да дойде а старото не може да се върне.

  SHADOWS of SOFIA
 95. 95 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#82] от "еспресо":

  И аз съм умерен оптимист, а и няма икономическа криза, обратното - чакаме 5 % ръст на БВП 2021 г., вече има 2 млрд. Повече в бюджета, рекордно ниска безработица.
  Дано само сънародниците ни помислят малко повече, преди да гласуват.

 96. 96 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#92] от "tsyrvulan":

  Всеки може да е привърженик на която си партия иска. По принцип истината се ражда в спора и трябват доказателства. Но някои предпочитат да обиждат вместо да дадат убедителни доводи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 97. 97 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":

  "Говори се"

  Къде се говори? На Женския пазар? :-)

  Говори се на същото място на което са говори, че ГЕРБ и ДПС управлявали заедно, а не БСП и ДПС, които имат поне три коалиционни правителства. И там където се говори за кюлчетата та Борисов, за вилата му в Испания за която и испанската полиция установи, че няма нищо вярно и за другите простотии които си измисляте за да накарате някой и друг човек да гласува за вас. Говори се там където се говореше за Мисия 121, а тъпотата, че БСП била промяната е велика, ми те техните привърженици ги зарязаха, а и си спомням едни такива хора от БСП като Луканов, Виденов, Орешарски все носители на промяната. Когато си извадите главата от мястото на което слънце не огрява, когато спрете с лъжите и омразата и започнете да използвате главите си за мислене може и да измислите нещо добро за страната, а не тъпотии като смяната на главния прокурор защото съдил Негово Величество Прокопиев. Макар, че времето в което Прокопиев ше стане лош е дошло, ако се окаже, че ще пренасочи парите към Радев и Кире канадеца и двамата образци на това как трябва да изглеждат хората борци за върховенство на закона.

 98. 98 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Добро утро Смилов.Какво стана с: 'Да падне Боко, пък после ще му мислим.' ?
  —цитат от коментар 12 на zz_s


  Когато се готвиш за война/преврат задължително четеш Сун Дзъ:
  "Който иска да се бие, първо трябва да пресметне цената."
  "Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят."
  Ако не, стигаш до Еклисиаст:
  Еклисиаст 2:11, „Тогава разгледах всичките дела, които бяха извършили ръцете ми, и труда, с който бях се трудил; и ето, всичко беше суета и гонене на вятъра, и нямаше полза под слънцето.“
  Тогава започваш да мислиш и откриваш пак Еклисиаст:
  Еклисиаст 1:18, „Защото в многото мъдрост има много тъга; и който трупа знание, трупа и печал.“
  И накрая пак Мат Деймън от филма "Комарджии":
  - Ако не виждаш загубеняка на масата в първия половин час, то тогава ти си загубенякът!


 99. 99 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Някои твърдят, че става дума за неопитност и внушаемост на Слави Трифонов и неговата компания, които битуват в странна изолация и може би в нея са се сдобили не само с изкривена представа за реалността, но и с проблематични душеприказчици и съветници. Други съзират по-мрачни сценарии за влияние върху ИТН, което директно би ги направило патерица на познати играчи. Всъщност едва ли е от голямо значение кое от двете е по-вярно."
  Всъщност е от решаващо значение! За да се разбере ситуацията и да се търси и намери изход - нещо, което авторът искал. Първото предположение е абсолютно невярно - според него всички в ИТН и около него, са идиоти. Но не са! Второто, за което срамежливо намеква г-н Смилов, води към истината. А тя е, че ИТН е инструмент на владетелите на държавата за осуетявана на промени в тяхна вреда. Така ИТН е Измама Търси Наивници. Играе с ДПС и ГЕРБ.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 100. 100 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  :) “Как България стигна до блатото и как да излезе от него.”

  *Докато “Андрешко” дава/продава политическият си глас за 30/50/100 лв. няма да излезем от
  Политическото/Институционалното, Корупционно/Блато.

  *Докато Парламента е средище на
  Далавера/Халтура, няма да излезем от
  Политическото/Институционалното, Корупционно/Блато.

  *Докато няма Независими Пполитически Институции няма да излезем от Политическото/Институционалното, Корупционно/Блато.

  Това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK