Идва ли краят на лидерската политика

Твърде вероятно е следващите избори да се окажат онази повратна точка, в която нацията ще си даде сметка, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика.

© Георги Кожухаров

Твърде вероятно е следващите избори да се окажат онази повратна точка, в която нацията ще си даде сметка, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Всички в България лесно говорят за промяна, но им е трудно да кажат в какво, извън кадровите рокади, ще се състои тя - и кой, извън издигането на лозунги, е в състояние да я извърши. Отговорът на тези въпроси напоследък започна да се изяснява - промяната ще се състои в край на лидерската политика. И няма нужда някой специално да я извършва - ще се случи от само себе си.


В България тихомълком се случва промяна
През десетилетията на прехода в България - от Луканов та до Борисов, политиката ни се свеждаше до излъчване на лидер, който зад институционалния декор на републиката да поеме цялата власт, като обикновено я упражнява от "Дондуков" 1. Заради персонална пасивност или коалиционни противоречия имаше известни антракти в така наложилия се управленчески модел, но именно антракти, а не алтернативи.


Потребността от лидер се подхранваше от устойчивото усещане на нацията, че е политически и геополитически нещастна и трябва да се намери някой, който да я спаси. Очакването за подобна свръхсила, съсредоточена в един човек, попада в различни митологични архетипи, но културно най-близък сякаш е южнославянският на юначеството. Като характерното за политическия юнак е, че силата му се отъждествява с властта му и затова никой с нищо не бива да я ограничава. Поне в началото. Накрая върху него неизбежно се стоварва народното разочарование, най-малкото защото мястото на юнаците не е в политиката, а в митологията.


Митологичните очаквания на народа се изразяваха чрез банален политически вот - лидерът на партията, спечелила най-много гласове, получаваше "мандат" за лидер на нацията и трябваше спешно да се заеме със спасяването ѝ. Като най-напред, разбира се, трябваше да я спаси от предишния народен избраник. По тази логика, а и след като си бе изградил образцова "юначеска" биография на борец за народни правдини, Слави Трифонов изглеждаше убеден, че е дошъл неговият ред. Без колебания заяви претенциите си за цялата власт, като предполагаше, че, както досега, никой с нищо няма да му пречи. Но знаем, че не стана така. Не само кабинетът му не беше подкрепен, но и ИТН от политическо чудо се превърна в политическо недоразумение.


Във втория парламентарен мандат на партията си Слави Трифонов успя да предизвиква народното разочарование още преди да е получил властта - и то не защото се е явил друг кандидат за спасител на нацията, който да го измести. Нещо се е случило: механизмът на лидерската политика е престанал да работи. Твърде вероятно е следващите избори да се окажат онази повратна точка, в която нацията ще си даде сметка, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика.


Много са предимствата от това съдбата на нацията да не се залага на една-единствена карта и да не зависи от една-единствена персонална воля. Публичните отношения по-трудно ще деградират до частни, тъй като няма да е достатъчно да се разбереш с лидера "по човешки". Нивото на корупцията ще спадне, защото тя се крепи именно върху подмяната на публичните отношения с частни, а оттук ще отслабне и влиянието на "дълбоката" върху публичната държава. Така ще се разкъса омагьосаният кръг, в който властта разпределя порциите, а онези, които са ги получили, разпределят властта. Това рязко ще повиши демократичното ѝ качество, тъй като ще се трансформира от власт на персоните във власт на процедурите. Републиката ще престане да бъде премиерска и ще си върне конституционния модел на парламентарна република. И така нататък.


Националните лидери са за музея


Разпадналата се лидерска политика ще бъде заместена от политици експерти, които екипно се допълват в границите на отделните партии. Това въобще не значи, че на мястото на политиците ще дойдат експерти, а че политиците ще имат експертни знания, които ще използват в обществен интерес. И селекцията им ще върви не по линията "харесва ми - не ми харесва", а по линията "знае - не знае". Ситуацията превърна в емблема на този нов типаж Кирил Петков, който дори с иронично лепнатия му прякор Киро-Харварда създава впечатлението, че внася световна наука в местната политика. В посоката на очертаната промяна трябва да се приема и предложението (повече символично, отколкото осъществимо) Ива Митева да стане министър-председател. Със своята експертна дистанцираност и женска притеснителност тя е точно обратното на лидерския образ, наложил се през прехода - мъж (за предпочитане мачист), егоцентрик, силна ръка, ловък играч, партиен патриот.


Впрочем не става дума само за изгряващи звезди. Христо Иванов отдавна лансира политически идеи и предприема действия за реализацията им в зоната на своята юридическа компетентност без демонстрации на лидерско его. Николай Младенов също е пример за интелектуален подход в правенето на политика - за съжаление не на нашата, а на международна сцена. И други политици-експерти като тях са на ред, а не поредният национален лидер, този път слязъл от екрана.


Разбира се, давам си сметка, че описаната промяна може и да е просто политически мираж - следствие на умората от един непрестанно възпроизвеждащ се тромав и деспотичен модел на управление, който ни държи на опашката на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Времето на мутри като Бойко Борисов и Слаби 3 отдавна е минало. Но част от българите очевидно все още не го осъзнават и са останали в 90те.
  Този преход към 2021 и отвъд очевидно не е лесен.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Снимката каква връзка има със статията?

 3. 3 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  Прекрасен анализ, но колко българи ще го прочетат, асимилират и замислят ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 4. 4 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "Христо Иванов отдавна лансира политически идеи и предприема действия за реализацията им в зоната на своята юридическа компетентност без демонстрации на лидерско его"
  Трудно е да се повярва на това, защото Христо Иванов направи своя партия след като се отърка у министерското кресло. Това не е ли лиделско его?
  Друга слабост в разсъжденията е , че политиката неможе да се разделя на "лидерска" и някаква друга. Политическата организация се нуждае именно от лидери. Аморфна маса от партийци без лидер е фантастична антиутопия, някакъв ремикс на класическия комунизъм.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Снимката каква връзка има със статията?
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805  На снимката е джип « Тойота « и сега вече ти е станало ясно, кой собственоръчно караше такъв джип и « управляваше « страната от прозореца на същия джип .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 118 Неутрално

  добро утро на всички читатели и коментатори.
  иначе както и може да се очаква от Дойче Веле в последните месеци, поредна статийка в полза на Кирчо "Траволта". Учудва ме по-скоро, че и г-н Лозанов се е продал, за няколко сребърни гроша, да подхранва тази губеща позиция... Та той, г-н Лозанов, изкара много пари от телевизията, за какво му е тази излагация ?...
  Самата статия започва добре , но само броях редовете докато стигна до очаквания "извод"... Жалко, г-н Лозанов, още по-жалко Дойче Веле...
  Ако не друго, поне най-накрая, г-н Лозанов всъщност сама обръща палачинката и с половин уста признава, че Ива Митева би била най-подходящата - както за неговата авторска теза, така и за поста на Премиер.
  Ех, тези мъже, трудно им е да сложат жена над себе си (в политиката и във властта)...

 7. 7 Профил на txo151070521
  txo151070521
  Рейтинг: 76 Весело

  Двете най-големи парламентрани партии са лидерски. Президентът се изявява също като лидер. Останалите, те или са някаква неясна амалгама (ИБГНИ), или шикалкавят постоянно (ДБ), или имат толкова неприятно и компрометирано минало (БСП), че каквото и да направят за привличане на избиратели през 2021 година, успехът им стига до три отделения депутати, с дама лейтенант в случая.
  Политиката е за силни и разумни личности, чиято диалогичност е съвременната демокрация е задължителна.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  За лидери гласува народ, който не вярва в себе си. Народ, който делегира на друг своята собствена отговорност пред самия себе си. И това винаги струва скъпо. Едно предоверяване на лидер е допустимо единствено в екстремни ситуации, като тази на война например. Но при нормалния живот и демокрацията народът е този, който трябва да е политически ангажиран, да определя посоката и да защитава правата си. Това става, когато народът се организира в гражданско общество. Лидерите са обратното на гражданското общество.

  По въпроса с експертите. Не мисля, че трябва да заменяме диктата на лидерите с диктата на експертите. Докато лидерът се легитимира чрез волята си, експертите се легитимират чрез "експертността" си, т.е. те се представят за последна инстанция, за притежатели на истината, обоснована от разни научни теории и положения. Но колкото експерти, толкова и теории... Това, че някой е експерт, не означава, че е непременно прав. Под паравана на неговата "експертност" могат да се крият користни интереси и/или заблуди. Видяхме навремето какво направиха експертите на Царя. Сега пък обществото не прие експертите на Слави.

  От всичко това излиза, че обществоот не може да се откаже от политическия си ангажимент нито в полза на лидери, нито в полза на експерти. Задача на политиците е да сведат политиката до съзнанието на народа.

  Иначе демокрацията няма да работи. И тогава пак някой ще ни "оправя".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Стогнах до Дойче веле и ….

 10. 10 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Трудно, Лозанов. Тоя народ 13 века почти непрекъснато е управляван от "лидери" - хан, цар, султан, княз, генерал, ген. секретар...Само титлите се менят. Издържа се най-много по 6-7 години и веднага се скача на "спасител" - справка царя, Борисов. Дори доскоро и премиера и президента бяха "генерали". Българите не разбират и/или не вярват на "политики".

  Това че в момента не се вижда нов "спасител" не означава, че при поява на нов такъв, българите пак няма веднагически да му повярват. Е няма да е Слави или Бойко. но може да е Кубрат Пулев, Бахаров, Папи Ханс...

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Все някога и ние българите ще започнем да гледаме на своите управляващи като на назначена от нас администрация.
  Когато започнем да се отнасяме към премиерът или президентът са нещо като управители на входа, които се грижат за чистотата на стълбището.

  подпис
 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#1] от "SEAL":

  Времето на мутри като Бойко Борисов и Слаби 3 отдавна е минало. Но част от българите очевидно все още не го осъзнават и са останали в 90те. Този преход към 2021 и отвъд очевидно не е лесен.
  —цитат от коментар 1 на SEAL


  Мутри, дори с бели якички, винаги има и ще има във властта във всяка една държава. Няма празно.

 13. 13 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Политика никога не се прави от “експерти”, точно както футбол не се прави от експерти, а от футболисти.
  От “спасители” е време да се откажем, но от лидери защо? Единственият проблем е, че ние нямаме такива - нито духовни, нито политически.
  При отсъствие на истински лидери и дори експерти най-добре е да се гласува за програми и доколкото може за по честни хора. Но там е работата, че няма нито програми (ако има избирателят не ги знае), нито достатъчно честни хора.
  И все пак трябва да се гласува за някого. Какво друго ни остава?

 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#3] от "niksan1":

  Прекрасен анализ, но колко българи ще го прочетат, асимилират и замислят ?!
  —цитат от коментар 3 на niksan1


  Не съм съгласен. Лидерите винаги са били водещите. Няма как да има организация без лидер. Дори семейство няма как да има. Това, че лилявите другари им се привиждат някакви "политики" не значи, че те могат да се правят без лидер. Дори те си имаха другаря Живков за ръководна роля на партията им майка.

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  Няма да стане по една проста причина. Такива като Ива Митева и Кирил Петков ще бъдат сдъвкани и изплюти от противниците им много бързо. Ще поработят плювалниците върху "образа им" и след 2-3 години ще има "Костов уби дете!".
  И да не забравяме - битката е всъщност за едни огромни за нашите мащаби пари, дето трябва да идват от ЕС - затова нямаме парламент и правителство толкоз време - битката е безпощадна, хвърлени са всички ресурси вабанк от всички кланове. Който се добере до победата печели всичко - The winner takes it all

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Все някога и ние българите ще започнем да гледаме на своите управляващи като на назначена от нас администрация.Когато започнем да се отнасяме към премиерът или президентът са нещо като управители на входа, които се грижат за чистотата на стълбището.
  —цитат от коментар 11 на Иван K


  То въпросът не е ние как гледам не политиците в изпълнителната и законодателната власт, а те как гледат. Много често вземат страната на държавата, а не винаги интереса на гражданите и държавата съвпадат. В те вземат страната на държавата, защото докато са във властта, чрез нея се обогатяват. Но това е дълга тема, нямащо нищо общо със статията.

 18. 18 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  "" "Слави Трифонов направи фатална грешка: реши, че хората не подкрепят конкретно него, а ще подкрепят безкритично всекиго, когото той им посочи. А то не е така. Хората (по някакви техни си причини) гласуваха лично за Слави. Какво обаче направи той? Отказа да се ангажира с каквото и да било. И по този начин стана така, все едно искам за жена селската хубавица, тя се съгласява, но под венчило от нейно име се явява Лудото Ленче. Всеки би се шокирал.................... "" "

  от. Иван Стамболов

  https://conservative.bg/sled-interviuto-na-trifonov/

 19. 19 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Двете нови юпита изгряват от Запад, от Изток Копейкин, а електоратът съвсем е занижил изискванията си, даже на генерали се съгласява за текущи спасители на Отечеството - никакъв край на лидерството не се вижда.
  Единствено качеството пада, срокът на годност на лидерите спасители става все по-къс, но клиентите са непретенциозни.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Стогнах до Дойче веле и ….
  —цитат от коментар 9 на svoboden


  "Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно , щяхте по-рядко да мълчите."
  Гьоте

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Дрън-брън :)

  В същото време всички се надпреварват да хвалят лидерството на Обама, Меркел и Байдън. :)

  Но те са лидери, а нашите тука са диктатори :)

 22. 22 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Нещо се е случило: механизмът на лидерската политика е престанал да работи.
  Неразбиране уважаеми авторе:) И си противоречите. ИТН без лидера си на място - само експерти, и стана жълтокафяво. Когато ми покажете стадо без овчар, тогава ще се съглася и даже ще се извиня.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#20] от "К2":


  "Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно , щяхте по-рядко да мълчите."
  Гьоте
  —цитат от коментар 20 на К2


  Това не можах да го разбера. :-)

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Твърде вероятно е следващите избори да се окажат онази повратна точка, в която нацията ще си даде сметка, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика.
  ==================================
  Политиката си е политика, но няма как да се провежда от партия без силен лидер, имащ доверието на народа.
  Слабият лидер е просто параван.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#20] от "К2":
  —цитат от коментар 23 на stargate


  Това е идеята.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Все требе да има некой начело - премиер, президент. Те, по презумпция, са си лидери. Примерно: "Събраха се лидерите на страните от... Балканския полуостров". Цървули, ма са си лидери... Въпросът е като дойде мутран-цървулан за лидер, как аджаба го ограничава законя от лидерски безумия и как сувереня гледа на безумията - стачкува или мълчи... Бе много може да се пише

 29. 29 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Малко е смущаващо Лозанов, който се смята от умно-красивитета за безпорен авторитет въпреки (а може би именно заради) доходоносните му флиртове с Герп, да не прави разлика между лидер и командир. Не, не идва краят на лидерската политика, идва краят на командирската политика, основоположеник на която е жълтопаветната иконата Иван Костов, ака Командира.
  А да да сочи Х.Иванов като пример за успешен лидер, е смехотворно предвид, това че той е един малко по-успешен Радан, който успя да сплоти жълтопветитета, но не успя да да направ иследващата крачка - да покаже лидерски качества като го убеди в правотата да си сътрудничат с недостойните за това ИТН, и "архи-врага" БСП в името на постигането на по-високи цели. Ристо предпочете да си остане в зоната на конфорт, на умно-красиво поредставени като "червени линии". Да, Ристо не е комаддир, но не е и лидер, въпреки заблудата на Лозанов да ни го иконописва като такъв.
  Още по-смущаващо е лансирането нив клин ни в ръкав от Лозанов на Н.Младенов, един от много колоборационисти на мафията Герп, който за разлика от Ристо даже не се е разграничил от капо де тути капи Борисов.

  Who the fuck are you to lecture me?
 30. 30 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 135 Весело

  Не, не идва. Ганьо има нужда от силна ръка, дето да му дава папо. Сам не може да мисли.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  Как без началник, командир, бащица?
  Ще осиротеем!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#10] от "kapitan_laino":

  "Дори доскоро и премиера и президента бяха "генерали"."
  ===============
  И сега пак са. Янев е генерал.

  Еретик
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ше ни споделиш ли каква идеология изповядваш та либерастията ти е непрекъснато в устата?
  —цитат от коментар 25 на К2


  Анти-либерастия :)

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Егати буламача. Типичен пример, как т.нар. "интелигенция" няма представа от реалността ,изживявайки се в някаква фантасмагория..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  "Потребността от лидер се подхранваше от устойчивото усещане на нацията, че е политически и геополитически нещастна и трябва да се намери някой, който да я спаси. Очакването за подобна свръхсила, съсредоточена в един човек, попада в различни митологични архетипи, но културно най-близък сякаш е южнославянският на юначеството."
  *
  Ми не. Ако се разровим в историята ще намерим примери за силни лидери и в демократичните държави като например Чърчил и Де Гол. Тежките моменти в историята на нацията се преодоляват по-бързо ако има изявен и популярен лидер с качества и визия.

 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#25] от "К2":

  Десен консерватизъм..От което следва, че формации като ДБ са ми в забранителният списък.Изобщо , това понятие "градска десница" трябва да бъде лимитирано до десните, с които ДБ нямат нищо общо..ДБ са замислени от Иван Кръстев и Прокопиев като аналог на това , в което се превръща ДП на САЩ.Уродлива либерастия, водеща до едни отминали у нас времена..

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Дойче веле?
  Хайде пък точно ДВ да не ни убеждава, че епохата на лидерите е свършила. Колко мандата на Меркел се гледа като на Гандалф, дето хем ще опази немците, хем ще нахрани афганците.
  Внушенията са, че другите партии са лидерски, пък нашата - експертна!

  Еретик
 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  [quote#33:"realguru"][/quote]

  Няма как. Многопродуктивния смешник е апологет на буци който също като ДБ е в едно партийно семейство. Той е изтъкан от противоречия , но пък чак толкова да не прави разлика.

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  По повод на горните коментари, ако сравняваме обществото със стадо, което си имало нужда от овчар, то кой би се определил като овца? Всеки се мисли или за овчар, или за овчарско куче, и обяснява на другите, че са овце :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 118 Неутрално

  знаете ли, много от тези коментари са и верни, и интересни, и точни, дори някои и поучителни ! Очевидно е че сред читателите и активните коментатори на Дневник има много образовани и интелигетни хора, с опит, с виждане за света и за нашата бедна България.
  Това, че някои си позволяват по-остър език, или не са "съгласни" с определена теза, или все още поддържат било Бойко, било Костов, или БСП, го приемаме като част от някакви странни но естествени емоционални предпочитания - да, в стил Левски ЦСКА.
  Но си мисля, как тези активни и интелигентни коментатори да бъдат включени някак си по-полезно в политическия процес у нас !? Идеи по този въпрос ?
  Дали пък уважаемия Дневник, вместо да си играе на партиен орган (както в последните месеци - заради Кирчо) не даде официална трибуна на тези културни и интелигенти читатели ?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Едно управление без силен лидер , веднага се обръща на марионетка на сенчестите играчи. Средно положение няма . Елементерно е. Праволинейни, роботизирани експерти съществуват само в главите на културтрегерите ни, където са им набивали по рабфаците,че индивидуалността е без значение, пътят е начертан още от Маркс- Ленин , а Партията го следва и само тя води напред.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Авторът е в голяма грешка. Партийните шефове в България в момента не са лидери. Те са изпълнителни директори. Началниците им са в сянка, дърпат конците, броят парите и им дават трохите. То е като в САЩ. Лидер беше единственно Тръмп, но началниците веднага го спънаха на изборите. Не върви да има два лидера. И поставиха марионетка - Джо Байдън. Нима Джо прилича на лидер и може въобше да бъде такъв. Просто изпълнителен директор, пътник на Ейр Форс Уан и курортист в Кемп Дейвид.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ганьо фуриозише балканише":


  Не, не идва. Ганьо има нужда от силна ръка, дето да му дава папо. Сам не може да мисли.
  —цитат от коментар 30 на Ганьо фуриозише балканише


  Съжаляваме за проблема Ви уважаеми Ганьо. Добро начало е, че го осъзнавате. :-)

 47. 47 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  „Идва ли краят на лидерската политика“? Ами не, Гошко, не идва! И няма изгледи скоро и дори изобщо да дойде! Първо, като концепция това противоречи и на природната еволюция, и на историята на човечеството въобще! И не е нужно да привеждам каквито и да било аргументи за това – всеки има някакви, дори рудиментарни знания за това! Която и да е общност, без водач е СТАДО! Дори и народните избиратели са лидери на своите избиратели! Или се опитваш да ни кажеш, че и без тях може, така ли? Ясно ли е? И второ, в България механизмът на лидерската политика НЕ е престанал да работи! Това, че някакъв си учиндолски туземец е отказал да поеме отговорността, с която неговите наивни или чалгосани избиратели са го натоварили, в никакъв случай не означава, че няма да има водачи и лидери, които да поемат кормилото на държавното управление! Що се отнася до твърдението ти, че „Националните лидери са за музея“, очаквам да го кажеш и защитаваш някъде в чужбина, пък да видиш какво ще ти се случи! Не, няма и с пръст да те пипнат, просто ще те отминат, така както отминават кофа за боклук! Не вярваш ли? Е, и в България вече не сме толкова прости – някои хора не могат да случат на народ и това си е! Що така, знаеш ли?

 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Авторът е в голяма грешка. Партийните шефове в България в момента не са лидери. Те са изпълнителни директори. Началниците им са в сянка, дърпат конците, броят парите и им дават трохите. То е като в САЩ. Лидер беше единственно Тръмп, но началниците веднага го спънаха на изборите. Не върви да има два лидера. И поставиха марионетка - Джо Байдън. Нима Джо прилича на лидер и може въобше да бъде такъв. Просто изпълнителен директор, пътник на Ейр Форс Уан и курортист в Кемп Дейвид.
  —цитат от коментар 45 на Сатана Ликующий


  +1,
  /че без да искам минус ти цъкнах /
  Разбира се - всеки стъпил на земята,средно интелигентен човек , ще го проумее.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#40] от "bistr":


  знаете ли, много от тези коментари са и верни, и интересни, и точни, дори някои и поучителни ! Очевидно е че сред читателите и активните коментатори на Дневник има много образовани и интелигетни хора, с опит, с виждане за света и за нашата бедна България.Това, че някои си позволяват по-остър език, или не са "съгласни" с определена теза, или все още поддържат било Бойко, било Костов, или БСП, го приемаме като част от някакви странни но естествени емоционални предпочитания - да, в стил Левски ЦСКА.Но си мисля, как тези активни и интелигентни коментатори да бъдат включени някак си по-полезно в политическия процес у нас !? Идеи по този въпрос ?Дали пък уважаемия Дневник, вместо да си играе на партиен орган (както в последните месеци - заради Кирчо) не даде официална трибуна на тези културни и интелигенти читатели ?
  —цитат от коментар 40 на bistr


  Никой не се интересува какво мислят хората. Важното е какво мислят онези, които са дали парите на партиите. :-) Освен това, дори да се чуе какво мислят хората, администрацията е способна да опропасти и извърти всяка добра идея. Както се казваше в един английски филм по повод на тяхната администрация: правите всичко евтино скъпо, всичко просто сложно и всичко добро лошо.

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Нищо подобно! Лидерите само временно отстъпиха мястото си пред камерите на марионетките, предпочитайки да дърпат конците от зоната на здрача.

 51. 51 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Когато ние, българите, започнем да приемаме РЕАЛНОСТИТЕ такива, каквито са, тогава и ще имаме читава държавна машина! А именно:

  Цялата сергия по-по-най- от Президента, през депутатите и до последния чиновник на общинско ниво са НАШИ СЛУГИ, НАЗНАЧЕНИ ОТ НАС, ЗА ДА НИ СВЪРШАТ РАБОТАТА за която са избрани! Като си разиграват цирковете в парламента или по министерства- вън! Ама не само мутрите по седенките на топло в политиката, ами и техните крилца и перца! Бизнес - лобитата затова си кадруват и пазаруват ексик политици, щото знаят, че са недосегаеми! ако чакаме на Гешев, Цацаров и сие банда да възцарят ред и справедливост- никога няма да отлепим дъното!

 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  знаете ли, много от тези коментари са и верни, и интересни, и точни, дори някои и поучителни ! Очевидно е че сред читателите и активните коментатори на Дневник има много образовани и интелигетни хора, с опит, с виждане за света и за нашата бедна България.Това, че някои си позволяват по-остър език, или не са "съгласни" с определена теза, или все още поддържат било Бойко, било Костов, или БСП, го приемаме като част от някакви странни но естествени емоционални предпочитания - да, в стил Левски ЦСКА.Но си мисля, как тези активни и интелигентни коментатори да бъдат включени някак си по-полезно в политическия процес у нас !? Идеи по този въпрос ?Дали пък уважаемия Дневник, вместо да си играе на партиен орган (както в последните месеци - заради Кирчо) не даде официална трибуна на тези културни и интелигенти читатели ?
  —цитат от коментар 40 на bistr


  Никога няма да го направят, т. е. да дадат „официална трибуна на тези културни и интелигенти читатели“, по простата причина, че такива като аФторът изведнъж ще се спихнат като авторитети, които могат да пишат за съответния хонорар! Нали се сещате, че това си е борба за живот, а не разтягане на локуми, а в тази „„официална трибуна“ наистина има хора, които ще ги изпратят да берат цветенца по поляната за нула време! А така, както е сега, Гошко, Еужен дьо Миндя, Смиловчето и другите на хонорар изкарват по някой лев, щото иначе, ако не пишат тук, трябва да пишат на друго място, а там ще им се наложи да пишат точно обратното на сегашните им писания! Не ги мислете в Дневник, те са достатъчно ачигьоз, за да не си торпилират сайта и бизнеса!

 53. 53 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#49] от "stargate":

  да, доста депресивно... трябва пълна Прозрачност (транспарентност), трябва вероятно да минем към реферундуми като в Швейцария ? мажоритарни избори, които да разбият партокрацията ? И Дневник, примерно да публикува поне 2 различни мнения, да има публичен дебат, а не да четеме месеци наред "гласувайте за канада" и то подписано от Дойче Веле...

 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#52] от "Santos":

  My mistake, sorry… исках да кажа „…това си е борба за живот, а не САМО разтягане на локуми…“!

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Ееех, какъв харизматичен лидер е Путин. На международни срещи всички брюкселски зелки бледнеят до него. Путин е руската гордост . Дай боже и един български такъв? Това ли ви е болката.

 56. 56 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Когато ние, българите, започнем да приемаме РЕАЛНОСТИТЕ такива, каквито са, тогава и ще имаме читава държавна машина! А именно:Цялата сергия по-по-най- от Президента, през депутатите и до последния чиновник на общинско ниво са НАШИ СЛУГИ, НАЗНАЧЕНИ ОТ НАС, ЗА ДА НИ СВЪРШАТ РАБОТАТА за която са избрани! Като си разиграват цирковете в парламента или по министерства- вън! Ама не само мутрите по седенките на топло в политиката, ами и техните крилца и перца! Бизнес - лобитата затова си кадруват и пазаруват ексик политици, щото знаят, че са недосегаеми! ако чакаме на Гешев, Цацаров и сие банда да възцарят ред и справедливост- никога няма да отлепим дъното!
  —цитат от коментар 51 на ALEX BA


  Ти да не си граф, който говори за домакинството в замъка си ?! :)
  Твоето е някаква отнесена метафора . Не назначаваш никого, още по малко са ти слуги.
  В контекста , значението на думите "избор" и "назначаване" има голяма разлика.

  "Избор" е когато се чудиш с автобус на Ивкони или Биомед да пътуваш. "Назначение" е когато зачеркнеш бусовете и се насочиш към влак,кола,пеша самолет.... Второто няма ,как да се приложи в парламентарната демокрация
  ,щото за разлика от аналогията с пътуването, възможностите са неизброими и ще стане манджа с грозде.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Почти е прав Лозанов. Почти но не съвсем. Ако електоратът е стадо, трябва му пастир а не експертен съвет. Ако е шайка му трябва главатар. Ако е чалга-сбирщина, шоумен като Слави.
  Въпрос на култура, и точно хората като Лозанов трябва да са най-наясно. Щото някой трябва да създава културата, вкл. политическата и да я разпространява, а Лозанов е един от тях.

 58. 58 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#53] от "bistr":


  До коментар [#49] от "stargate":да, доста депресивно... трябва пълна Прозрачност (транспарентност), трябва вероятно да минем към реферундуми като в Швейцария ? мажоритарни избори, които да разбият партокрацията ? И Дневник, примерно да публикува поне 2 различни мнения, да има публичен дебат, а не да четеме месеци наред "гласувайте за канада" и то подписано от Дойче Веле...
  —цитат от коментар 53 на bistr


  Аз лично бих започнал със силна децентрализация на общините. Не 10, а 90 % от данъците да остават в общините. Само 10 % да отива в държавата за армия, съдебна власт и здравеопазване. Всяка община да може да определя само данък печалба. Така ще се появи конкуренция между общините и ще правят всичко възможно да привличат жители. С данъчни ставки, с условия за живот, с добро обслужване. Сега с какво община Видин може да се конкурира със софийска община? :-) С какво Видин ще привлече граждани? Ням с какво. Остава да се реши един проблем. Местните феодали, които могат да окупират властта. Но това е проблем, който има решения.

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Нямам никакво съмнение, че нацията ще успее да намери правилния път и да вземе най-доброто решение. Имам предвид швейцарската нация, естествено.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#53] от "bistr":
  —цитат от коментар 58 на stargate


  Хахахаха ето фантазията за която писах нагоре. На пръв поглед идеята ти е привлекателна, но в комплект с обстоятелствата е безумна. Няма остане жив човек в провинцията. Всичко фирма по селата и малките градове са регистрирани в големите градове, там и плащат данък . Селото или градчето ще трябва да потдържа и гради инфраструктура, администрация здравеопазване , образование с данъците на бабите и дядовците . Успех в борбата с мелниците :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#56] от "schwimmwagen":

  Не, не съм нито граф, нито барон, нито пък, пази Боже, пожизнен пер...Доста повече съм от тях, щото с моите данъци и на всички нас, им ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ ДО СТОТИНКА, и като така, са раби народу, а не джобу!! Ако се трудеха само за идеята, моите почитания...ама не, всеки месец си вземат полагаемото + безотчетните парици + за председател на комисия + за сътрудници ?близки и роднини +....

  РЕАЛНОСТТА е, че получават пари, ама резултат плачевен. Каквото е едно домакинство, такава е и държавата, какъвто умът, такъв и домът, респективно- държавата!

 62. 62 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#56] от "schwimmwagen":Не, не съм нито граф, нито барон, нито пък, пази Боже, пожизнен пер...Доста повече съм от тях, щото с моите данъци и на всички нас, им ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ ДО СТОТИНКА, и като така, са раби народу, а не джобу!! Ако се трудеха само за идеята, моите почитания...ама не, всеки месец си вземат полагаемото + безотчетните парици + за председател на комисия + за сътрудници ?близки и роднини +....РЕАЛНОСТТА е, че получават пари, ама резултат плачевен. Каквото е едно домакинство, такава е и държавата, какъвто умът, такъв и домът, респективно- държавата!
  —цитат от коментар 61 на ALEX BA


  Аз разбирам, че ти така го разбираш, но ти казвам ,че не такава е реалността.
  Никога не е била , няма и да бъде. Изразът " политиците са слуги на народа" е класически пример за популизъм . Народът не ги е направил политици, те сами са се добрали до там и нямат намерение да слугуват никому. Не става въпрос само за България, по цял свят е така.
  Не го пиша в негативен контекст, няма как да е по друг начин. Народът е не е субект, а имагинерна общност от най различни преливащи се групи . Невъзможно е да "слугуваш" на всички .
  Правилно е да се каже ,че политикът трябва да слугува на нациналният интерес.
  Тук вече се отваря широката тема за дефинирането му и различните начини за преследване на нациналния интерес, който пък от своя страна е множествено число, в зависимост от различните обществени групи и прослойки, за които писах горе. Политиката е най-сложната наука .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 63. 63 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Соц пенЦионерите явно са намалели или вече не са фенове на "спасителите". Сега трябва и баламите мюслита да спрат да гласуват за почетната жаба и ще се покаже светлина в тунела ...

 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  А че нещо се променя се усети още по спадналата подкрепа за невменяемия атакист.

 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Добре написано и доста вярно, но не напълно за съжаление. В частта с провала на лидерството на юнак Слави, не Гого, не е защото си отива "лидерската" политика, просто все пак...за да те припознае народа за юнак, трябва поне да имаш топки и да се държиш юнашки и то още преди изборите, за да може хората да те припознаят като юнак на изборите и поне в началото на властта. Видял ли си някъде юнак, който си седи у тях на дивана? Появи ли се той като борец с ламята (в която се е превърнала предния юнак) на протестите? Не, по-скоро мрънкаше на дивана като бабичка и това продължи и след изборите.

 66. 66 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Като гледам случващото се в парламента и извън него, категорично не.
  Ние просто не сме отборни играчи.
  Вече набира скорост новия кандидат спасител - Кирил Петков.
  Ще поживеем - ще видим.

 67. 67 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Като гледам случващото се в парламента и извън него, категорично не. Ние просто не сме отборни играчи.Вече набира скорост новия кандидат спасител - Кирил Петков. Ще поживеем - ще видим.
  —цитат от коментар 66 на ldc51604279


  Никакъв шанс да бъде припознат за спасител с нова формация . Единствено може да отцепи част от електората на ДБ. Изглежда умен човек и я знае тая работа . Кирил Петков няма да оглави нова формация, хващам се на бас за бутилка в рамкте на 25 лева ! Единственият начин да влезе на високо ниво в политиката е да се върне в ДБ като шеф. Да проведе разумна кампания без либералщини, стриктна кадрова политика - никакви стари муцуни , като дженерала , всякакви пиари,доцентки,анализатори - в киреча. Много работа на партийно ниво, много пътуване. Би могло да стане, но се съмнявам ,че ще му се занимава с тоя сизифофски труд .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  Разпадналата се лидерска политика ще бъде заместена от политици експерти, които екипно се допълват в границите на отделните партии
  =======
  Това неминуемо ще доведе до водене на безлидерска политика.....
  А това е края.....
  Случая с македонския въпрос бе урок от който никой не взема поуки....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#60] от "schwimmwagen":

  Хахахаха ето фантазията за която писах нагоре. На пръв поглед идеята ти е привлекателна, но в комплект с обстоятелствата е безумна. Няма остане жив човек в провинцията. Всичко фирма по селата и малките градове са регистрирани в големите градове, там и плащат данък . Селото или градчето ще трябва да потдържа и гради инфраструктура, администрация здравеопазване , образование с данъците на бабите и дядовците . Успех в борбата с мелниците :)))
  —цитат от коментар 60 на schwimmwagen


  Защо реши, че като остават 90 % от данъците в общините и те ще се обезлюдят с магическа пръчка. :-) Както и да е, това е много сложна материя, за да се нищо във форума, но по начало централизацията е основният проблем на съвременните държави. В момента 90 % от данъците /100 % ДДС, 90 % данък печалба и 90 % данък общо доход/ отиват в София в централната власт. От тях, 80 % остават в София. Това определено Е проблем за провинцията. Общините са недофинансирани от години.

 70. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#60] от "schwimmwagen":
  —цитат от коментар 69 на stargate


  Реших, щото имам бегла представа от данъци и много ясна такава от аритметика .
  Материята, че е сложна и не е за нас, съм напълно съгласен . В общи линии ,това ми беше мисълта, когато те контрирах - прости решения, като да разсечеш възела с меч, няма как да има.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 71. 71 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":Разпадналата се лидерска политика ще бъде заместена от политици експерти, които екипно се допълват в границите на отделните партии=======Това неминуемо ще доведе до водене на безлидерска политика.....А това е края.....Случая с македонския въпрос бе урок от който никой не взема поуки....
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  +1
  Отдавна ми прави впечатление, че при българските турци няма объркване , каквото се наблюдава при много български шматки.
  За македонския въпрос иде реч.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 72. 72 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Весело

  Като гледам случващото се в парламента и извън него, категорично не. Ние просто не сме отборни играчи.Вече набира скорост новия кандидат спасител - Кирил Петков. Ще поживеем - ще видим.
  —цитат от коментар 66 на ldc51604279


  Ако минем на Кирил Петков ще е прогрес. Той поне няколко месеца се занимава с политика. Царо и Слави ги избрахме щото са симпатяги, с нулева идея дали ги бива за нещо.

 73. 73 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Както може да се предположи още от заглавието, най-засегнати сред коментиращите са стадото на Баце.

 74. 74 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  По македонският въпрос лидерът Радев казва нещо като: "Да признаят българско мацинтвсо и ги пускаме"(тълкуванието мое).
  Та... това, че има лидерът предлага, не значи, че предложението е добро.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#71] от "schwimmwagen":

  Заев мести пешките на шахматната дъска с предупреждението, че играе с белите фигури....
  Кой му дава такава привилегия....засега не е много ясно.....но със сигурност човека се възползва от вътрешно политическия хаос в България...

  Това е само един пример в полза на лидерската държавна политика....
  Орбан е също пример....и т.н....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 272 Неутрално

  изпълнителни директори
  —цитат от коментар 45 на Сатана Ликующий

  6+

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 77. 77 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 496 Весело

  Не. Други тъпи въпроси?

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#74] от "SgtPepper":

  Радев казва нещо като: "Да признаят българско мацинтвсо и ги пускаме"(тълкуванието мое).
  ======
  Жалко ако г-н Радев е казал нещо подобно....
  Не го знаех.....
  Това е политиката от типа..... "трябва да се признае че водата е мокра"

  Bukalemun
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#57] от "Judjuk":

  Почти е прав Лозанов. Почти но не съвсем. Ако електоратът е стадо, трябва му пастир а не експертен съвет. Ако е шайка му трябва главатар. Ако е чалга-сбирщина, шоумен като Слави.
  ========
  Тогава защо казваш, че е прав.....?
  При такива кардинални въпроси, отговорите трябва да са чисти и ясни.
  Дали копието ще има острие или не.... Това е въпроса....!!!

  Bukalemun
 80. 80 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":
  Макар да го харесвам, следя много внимателно изкавзанията му по този въпрос. Не съм забравил коя партия направи македонизацията в България.
  -
  Първо се почна с Копенхагенските критерии и за правата на българите в Македония.
  После почна да обяснява как сме в безнадеждна изолация.
  --
  Междувременно нито дума за това, че другата страна не е изпълнила договора. Единсвено обяснява колко ни е безднадежно положението в този спор.
  --
  Отиде в Словения и пак повтори, че сме в изолация. Призова да се състави правителство, което да ни защити интересите в спора, защото натискът България да отсъпи се засилва. Каза също, че декларацията на Мак. парламент е денонсирала договора, но от България се очаква да продължи напред.
  Обръщам внимание - в Словения, т.е. бивша Югославия. Там отиде и свали нашите гащи.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 81. 81 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#68] от "eti mehter":По македонският въпрос лидерът Радев казва нещо като: "Да признаят българско мацинтвсо и ги пускаме"(тълкуванието мое). Та... това, че има лидерът предлага, не значи, че предложението е добро.
  —цитат от коментар 74 на SgtPepper


  Признаването на българско малцинство в Македония ми се струва унизително и не виждам, как ще възпре фантасмагорийте на севмаците. Единствената полза е конституирането на някакви права за чувстващите се все още българи. Не е малко , но залогът е много по голям. На тая въдица не трябва да се ловим.

  Позицията ни е : Историята на братска Македония е с начална дата 1991 година. Точка по въпроса . С всички произтичащи последици - малцинства, традиции, култура.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 82. 82 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#74] от "SgtPepper":Радев казва нещо като: "Да признаят българско мацинтвсо и ги пускаме"(тълкуванието мое).======Жалко ако г-н Радев е казал нещо подобно....Не го знаех.....Това е политиката от типа..... "трябва да се признае че водата е мокра"
  —цитат от коментар 78 на eti mehter


  +1
  Браво , днес направо ме радваш. Същото писах току що, но ти си го постнал по сбито и ясно :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 83. 83 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#81] от "schwimmwagen":

  По принцип нито България, нито македонските българи имат голяма полза от признаване на такова малцинтво. Те хората си се чувстват българи, но не се чувстват немакедонци. Тъй че, малцина от тях биха се писали българи в преброяването например.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 84. 84 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Няма институционална стабилност,очевидно след Освобождението политиците са били по-умни и отговорни....та,такава е работата!

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#82] от "schwimmwagen":

  Същото писах току
  ======
  Не съм проверил обстойно всички коментари.... Пардон....
  Тук каузата е от национален тип.....
  Затова и политик от ранга на президент не трябва да отваря дебати които до вчера са притежавали своите отговори.....
  Моето виждане за държавно управление е твърда лидерска политика...
  Особено във времената в които почнахме да живеем....

  Нека сгреши един..... Неговата замяна ще е по възможна от тая на неколцина.
  Но когато в един парламент грешниците са много....тогава нещата са много по трудни.....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":Макар да го харесвам, следя много внимателно изкавзанията му по този въпрос. Не съм забравил коя партия направи македонизацията в България.-Първо се почна с Копенхагенските критерии и за правата на българите в Македония.После почна да обяснява как сме в безнадеждна изолация. --Междувременно нито дума за това, че другата страна не е изпълнила договора. Единсвено обяснява колко ни е безднадежно положението в този спор.--Отиде в Словения и пак повтори, че сме в изолация. Призова да се състави правителство, което да ни защити интересите в спора, защото натискът България да отсъпи се засилва. Каза също, че декларацията на Мак. парламент е денонсирала договора, но от България се очаква да продължи напред.Обръщам внимание - в Словения, т.е. бивша Югославия. Там отиде и свали нашите гащи.
  —цитат от коментар 80 на SgtPepper


  Социализмът и развитието му - комунизмът, по подразбиране са интернационални идеоологии. С прибавката "национал" отпред, правиме разклонение, но знаем как е свършила тая работа. Така че априори , трябва да приемем, всички афиширани съвременни социалисти ,като интернационалисти.

  Да се очаква от интернационалист да защитава национален интерес е абсурдно.

  Разбира се , почти всяка партия ползва патриотичните нагласи в даден момент, когато и изнася . Особено болшевиките и техните протежета тук, бекапейците.
  Та това е основен фактор в обръщането на ВСВ. Когато Вермахтът се е държал сравнително дружелюбно с местните, а съветския войник се бие под знаме "за Сталину" , Червената армия е прегазвана. Нищо , че на хартия не отстъпва на германската. После , след старателна серия от провокации, с цел войната да се ожесточи и предизвика противника към жестокости, на знамето " за Родину" и нещата се променят . Разбира се ,не само това обръща войната, но е основен фактор. До 1941 година ,"Русия" е "мръсна" дума в СССР. Руското наследство е сведено само до парче от общата мозайка на пролетарията и съветските народи. Тия идиоти, дето сега си представят Сталин, като велик руски вожд, са само за съжаление :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Тогава защо казваш, че е прав.....?
  При такива кардинални въпроси, отговорите трябва да са чисти и ясни.
  Дали копието ще има острие или не.... Това е въпроса....!!!"
  До коментар [#79] от "eti mehter":

  Темата е за лидерските партии. Прав е Лозанов, че такива въобще не трябва да има. В интелигентните държави такива няма. Чистият и ясен отговор включва тяхното закриване. Сега си спомни кои са лидерските партии в действащия парламент? Да ти подскажа, те са три.

 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  Тук няма сгрешили,в едни Щати може и да има, но тук след 09.09.1944 има само преуспяващи и търпеливци за освидетелстване.....

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#87] от "Judjuk":

  Сега си спомни кои са лидерските партии в действащия парламент? Да ти подскажа, те са три.
  ======
  Това са партии на лидери, а не лидерски партии....
  Темата също е за лидерската политика и нейното бъдеще....а не лидерски партии...
  Констатациите ти са правилни, но изводите, грешни....
  По предния ти 57 коментар е пълна противоположност със следващия...

  Bukalemun
 90. 90 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Няма такова нещо като нелидерска политика. Дори доц. Лозанов върти суче и пак го докарва до захаросания Киро. Той какъв ще е, ако стане министър-председател?Това със безупречните екперти, дето щели само да милеят за общото благо е мантра на кабинетните интелектуалци от поне сто години. Торстен Веблейн преди век превиждаше управление от инженери и прочие глупости.
  Т.нар. представителна демокрация се изчерпи и то не само в България. Това, което се случва у нас е ежедневие редица други страни. Под благовидния предлог за права, равенство и плурализъм имаме разделени, отчуждени и слаби общества без цел и посока.
  Погледнете ЕС-на пръв поглед това би трябвало да бъде държавата на бъдещето, но всъщност е въплащение на слабостта и падението. Най-богатото обединение в света не може да защити гражданите си от някакви тарамбуки, които щурмуват бреговете му с гумени лодки и пресичат границите му като синори на нива.
  Така че не само не умира, напротив политиката основана на принципа-един народ, една партия, един лидер все повече ще набира скорист и ще печели терен. Няма значение дали това се харасва на канцеларски плъхове като Лозанов или не. Пластовете в световната политика се разместват и такива шматки като Кирето и по женски притеснителната Ива са като пеленачета изоставени на пътя.
  Само гледайте.

 91. 91 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":
  Колега, точно това е демокрацията. Само че, аз съм си "назначил" една администрация в парламента, ти - може би друга, а Упсааа! от третия етаж - тошкото.
  Идеята на "демокрацията" е, че нашата назначена с избори администрация трябва да се разбере вместо ние да се изпокараме...
  Обаче, калпава ни е адмиинстрацията. За два месеца две уволнения.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 92. 92 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#86] от "schwimmwagen":

  Напълно съм съгласен.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Лидерът, който са раздава порциите в държавата - към това се стремят партиите на статуквото, а мисирките им пригласят:
  https://pik.bg/ива-николова-със-сламени-премиери-българия-винаги-катастрофира-news1051101.html

 94. 94 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#20] от "К2":
  —цитат от коментар 23 на stargate


  ами мълчи си!

 95. 95 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 602 Неутрално
 96. 96 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#23] от "stargate":

  ...Коректното е: "Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите."

  Опознай себе си...Нищо излишно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK