Прокуратурата се самосезира по публикации за корупционно поведение на депутат

Татяна Дончева разговаря с Тошко Йорданов в пленарната зала.

© Юлия Лазарова

Татяна Дончева разговаря с Тошко Йорданов в пленарната зала.Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание, се казва в официално съобщение на държавното обвинение.


Предстои изясняване на казуса от фактическа и правна страна, след което наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс, се казва в съобщението. Текстът в закона предвижда наказание затвор до 3 години или глоба до 3 хил. лв. за този, който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.


В него не се посочват никакви имена, нито се цитират публикации, но най-вероятно става дума за твърденията на Тошко Йорданов от "Има такъв народ", че зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева е предлагала подкуп от 500 хил. лв. с намерението да разцепи най-голямата парламентарна група. Вчера съпартиецът му Радостин Василев, с когото Дончева е разговаряла, представи случая в по-мек вариант. Като адвокат той не можел да каже, че тя му е предлагала подкуп, но видял листче, на което тя надраскала числото "500к и някакви имена", а според Тошко Йорданов "всеки нормален човек би си помислил това".


Дончева вече заяви, че ще съди двамата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK