"Не милвайте паметника на Живков, трябва да си простим": Девети септември пак скара парламента

"Не милвайте паметника на Живков, трябва да си простим": Девети септември пак скара парламента

© Цветелина Белутова, КапиталГодишнината от деветосептемврийския преврат, след който в България е наложен комунистическият режим, стана повод за скандал в парламента днес.


В декларация от парламентарната група на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че за да има помирение, трябва да има покаяние. Той изброи исторически факти от режима, сред които - залавянето на 28 хил. интелектуалци, смъртните присъди за 2730 души, преследването на хората по време на режима, съсипаната икономика, банкрута на държавата, опитите България да стане 16-а република в СССР и др. Припомни още, че комунистическият режим е обявен за престъпен от парламента със закон.


В отговор Александър Симов от БСП каза, че половината от хората в "Демократична България" са деца на номенклатурата, чиито бащи ще празнуват довечера. Парламентарната група на "Демократична България" излезе от пленарната зала, а Симов обяви, че докато има напускащи, обединението е невъзможно. Накрая призова политиците да се научат да гледат на историята спокойно.
След това думата взе Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който обяви, че 9 септември е черна дата в българската история. Той разказа, че в неговата гимназия (Класическата гимназия - бел. авт.) са учили децата на номенклатурата, в т.ч. лидерът на БСП Корнелия Нинова. Някои от тях имали охрана.


От името на групата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Арман Бабикян каза: "Девети септември е началото на омразата в тази нация. Днешният ден, изглежда, наистина продължава да разделя България, не сме си простили един на друг, всички се опитват да натъкмят историята според собственото си желание."


"Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите. Хората трябва да могат да си простят", обърна се Арман Бабикян към социалистите, за които каза, че не са виновни за ръководителите си, но трябва да са щастливи, че режимът е свършил. После допълни: "Книгата е кървава, да я затворим, да си простим, но ако искате да живеем там, прав ви път."


От името на ГЕРБ-СДС Петър Николов призова депутатите да се смирят пред "паметта на нашите предци и на жертвите в името на България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK