ГЕРБ и ДПС превърнаха увеличението на парите за здраве във фарс и нападнаха президента

ГЕРБ и ДПС превърнаха увеличението на парите за здраве във фарс и нападнаха президента

© Велко АнгеловИзбори 2022

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС превърнаха актуализацията на бюджета на здравната каса за т.г. в пълен фарс. С процедурни хватки, искане за разделно гласуване на текстовете в таблицата с бюджета, което е прецедент, както и постоянно желание да се излиза в почивка двете политически формации почти направиха невъзможно приемането на промените днес, което отлага и работата по измененията в държавния бюджет, планирана за утре.


В актуализацията на бюджета на здравната каса се предвиждат 105 млн. лева повече основно за здравноосигурителни плащания, които са разпределени по пера като болнична, извънболнична помощ, лекарства и плащане на личните лекари за ваксинирането срещу коронавируса.


ГЕРБ и ДПС критикуваха решенията в здравната система по принцип и искаха техните предложения да се гласуват ред по ред, като споровете продължиха няколко часа, но не по същество. След като това не бе прието, двете парламентарни групи гласуваха напук и помогнаха да се приемат алтернативни предложения за разходи и на групата на "Демократична България", и на тази на БСП. Това на практика води до увеличение на целите разходи с около 30 млн. лева, но изисква бюджетната комисия да преизчисли таблици, заради което ръководството й поиска заседанието днес да бъде прекратено. Според Любомир Каримански обаче имало противоречащи се текстове. От ГЕРБ контрираха с нова почивка, което само губи време.
"Голямо геройство да гласуват всичко "за" и да се правят на интересни", каза зам.-председателят на парламента Виктория Василева на Ива Митева, но репликата й се чу на микрофоните.


В дебати ГЕРБ възразиха, че само 10 от 25 млн. лева за лекарства са за лечение на пациенти с COVID-19. На няколко пъти бившите управляващи искаха обяснения от здравния министър и управителя на здравната каса дали в бюджета трябва да се запишат допълнителни 15 млн. лева за лечение на деца в чужбина, но накрая бе обявено, че те ще бъдат отпуснати с централния бюджет, където са и парите за медиците на първа линия.


От ДПС пък възразиха, че не всички разходи са за борба с коронавируса. БСП настоя всички пари да бъдат отпуснати без излишни караници.


От ГЕРБ казаха, че от 105 млн. лв. допълнителни средства само 92 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания, т.е. за лечение, от които 25 млн. лв. - за лекарствени продукти, но само 10 млн. лв. от тях - за лечение на пациенти с COVID-19. От "Демократична България" поставиха като проблем ниското заплащане в сферата на здравеопазването. От "Изправи се.БГ! Ние идваме!" поискаха 2 млн. лв. за зъбни протези, което бе прието.


И след почивката заседанието продължи, защото ГЕРБ, ДПС и БСП не искаха прекратяване, но тъй като няма изчисления, може да има само дебати. Според Хамид Хамид т.нар. партии на протеста бавят бюджета, за да може "оня, който държи указа против Конституцията, да си избере удобна дата за изборите". Той не пропусна да каже, че Румен Радев е нарушил основния закон, назначавайки Кирил Петков за министър, когото нарече онова шекер момче. Малко по-късно "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" напуснаха залата, а Йордан Цонев ги обвини, че искат да приемат закона за закриването на спецправосъдието, за да обслужат мафията, след което заплаши, че вече няма да им помагат за бюджета.


След това пък Десислава Атанасова обяви, че президентът е рецидивист.


"Вие правите всичко възможно да не приемем бюджета. Освен това насочвате атаките си към президента. Това поведение граничи с подлост. Това, което направихте днес, ще го платите утре", обяви Крум Зарков от БСП, след което каза, че Радев ще рецидивира, като ви победи на изборите.


В отговор Йордан Цонев каза, че президентът ще загуби всичко, тъй като се е заял с парламента.


Заседанието продължи до 22.15 часа. Утре в 9.00 часа бюджетната комисия ще пресметне разходите на здраве, които ще се гласуват на заседание на парламента от 14.00 часа. То е отредено за приемане на държавния бюджет, но вероятно ще се наложи да има и извънредно.


*Статията е допълнена в 21.30 часа с коментари от продължилия дебат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK