"Има хора, които шиканират": по искане на ГЕРБ и ДПС се провали заседание на правната комисия

"Има хора, които шиканират": по искане на ГЕРБ и ДПС се провали заседание на правната комисия

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Извънредно заседание на правна комисия, което бе свикано в почивката, която депутатите си дадоха от гласуването на актуализацията на бюджета на Здравната каса, бе провалено за по-малко от половин час, като за това настояваха депутатите на ГЕРБ и ДПС. Макар и представителите на останалите политически сили да бяха против, в крайна сметка заседанието бе прекратено заради аргумента на Ива Митева ("Има такъв народ"), че дори и заседанието да продължи и законопроектите да бъдат приети на комисия, правилата не позволяват да влязат в програмата на парламента за следващия ден.


Трябваше да бъде обсъждан на второ четене законопроектът, с който Бюрото за защита на свидетели се мести от главния прокурор към Министерството на правосъдието, както и на първо четене законопроект, с който се закриват специализираните съдилища и прокуратура. Текстовете са определяни като приоритетни от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП, а депутатите изглежда да опитват да бързат с придвижването им в последния момент, защото в близките дни се очаква президентът Румен Радев да разпусне 46-тото Народно събрание.


"Това е шеста промяна на това заседание. Вие наистина ли мислите, че в почивките може да се насрочват правни комисии, за които ни трябват поне няколко часа", заяви Хамид Хамид от ДПС. Атанас Славов и Надежда Йорданова от "Демократична България" отвърнаха, че текстовете са били широко обсъждани на предишни заседания на правната комисия и различията са изчистени, така че гласуването можело да премине бързо.
Хамид Хамид настоя на заседанието на комисията да бъдат извикани министърът на правосъдието Янаки Стоилов и отново главният прокурор Иван Гешев. Други депутати отвърнаха, че така излишно се протака работата на комисията и припомниха, че главният прокурор вече е бил изслушван от правната комисия.


"Смятам, че това заседание е нелегитимно. Нито е времето, нито е мястото да го проведем - за пет минути организираме заседание. Разглеждаме бюджета на Здравната каса, който е изключително важен", се изказа и Анна Александрова от ГЕРБ.


"Тук има три вида хора - едните, които не искат този закон да се случи и имат смелостта да го кажат. Други, които шиканират и играят много пред медиите, и трети, които прекараха седмици в работа, включително и в предишния парламент - на тях не им трябват десет минути, трябват им десет секунди", заяви Крум Зарков от "БСП за България", като припомни, че законопроектите са обсъждани и в предишното Народно събрание.


"Този парламент няма време. Ще дойде време за другия. След като се обещали, защитете Бюрото на Гешев и спецправосъдието. Това би било почтената позиция, но не шиканирайте", обърна се Крум Зарков към депутатите от ДПС.


Ново заседание на правната комисия бе насрочено за петък (10 септември) в 10 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK