Партиите на протеста се обединиха заради бюджета на Здравната каса и правни закони

Партиите на протеста се обединиха заради бюджета на Здравната каса и правни закони

© Златина ЗехироваСлед като в продължение на седмици т. нар. партии на протеста, към които се числят "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", се атакуваха взаимно около опита за съставяне на правителство с първия мандат, като обвиненията се разраснаха и след това, формациите се оказаха единни в две направления. Първото е превръщането на увеличението на парите за здраве във фарс, а второто е провалянето на заседанието на комисията по правни въпроси, заради което се бавят ключови законопроекти.


Депутатите от трите парламентарни групи излязоха от пленарната зала на Народното събрание, заради което заседанието можеше да продължи само с дебати, но не и с гласуване. За парите за здраве председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ") обяви, че гласуваните средства ще доведат до дефицит. Затова в петък (10 септември) ще има ново извънредно заседание на комисията в опит "балансът на Здравната каса да се получи".


"В момента ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи, за които нямаме пари. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми или да се вдигат данъци", заяви Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов.


"Разтакаването на този бюджет се приема като спирачка, за да не бъдат обсъдени и приети законите, с които започва съдебната реформа", заяви Мая Манолова ("Изправи се.БГ! Ние идваме!"). Тя има предвид, че в малкото оставащо време на 46-тото Народно събрание едва ли ще има време да бъдат приети сочени за ключови три законопроекта:

- за Бюрото за защита на свидетели, което следва да премине от главния прокурор под контрола на Министерството на правосъдието
- за закриването на специализираните съдилища и прокуратура
- за ограничаване на кръга хора, които пази Националната служба за охрана

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че "бюджетната процедура се използва да бъде взет за заложник парламентът, за да не се позволи обсъждане към промените в закона за съдебната власт".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK