Посред нощ парламентът се разбърза по актуализацията на бюджета

Посред нощ парламентът се разбърза по актуализацията на бюджета

© Юлия Лазарова"Колеги, моля да се съсредоточим - страница 31, ред 12". С тези думи председателят на парламента Ива Митева ориентираше депутатите след близо едночасово нон стоп гласуване текст по текст на актуализацията на бюджета за т.г. Към 23.25 часа в петък през нощта бе окончателно приет първият параграф с основната таблица за разходите, а решението на депутатите бе да се работи до окончателно приемане на актуализацията, от която оставаха десетки страници, но с неподкрепени от комисията предложения.


До среднощното гласуване на промените в бюджета за т.г., с които се предвиждат 2.5 млрд. приходи и 2.3 млрд. лева разходи основно за социални и здравни плащания заради COVID кризата и за предстоящите избори, се стигна, след като цяла седмица депутатите се бавеха с увеличението на пенсиите и разходите за здраве. Парламентът реши да гласува до край в петък, тъй като се очаква да бъде разпуснат и по думите на президента Румен Радев това ще стане до дни.


За разлика от предишните дни парламентарната група на ГЕРБ-СДС не прекъсваше гласуването и не използваше процедурни хватки, за да бави процедурата. За шест часа - от 16.30 до около 22.30 часа, минаха дебатите по предложенията, като почти нямаше спорове, а по-скоро всеки депутат се опитваше предизборно да представи предложението си пред публиката. Заседанието се предаваше на живо по БНТ2 и БНР.
Сред приетите разходи са до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса в извънредната епидемична обстановка, в т.ч. пари по мярката 60/40 за затворени бизнеси, близо 225 млн. лева за здравното министерство, в т.ч. и за допълнителни възнаграждения за работещите на първа линия, както и 100 млн. лева допълнителни пари за общините. За изборите са предвидени 133 млн. лева.


Спор имаше около предложението на ГЕРБ спешно да бъдат дадени 500 млн. лева на пътните фирми, които протестираха днес. То не бе подкрепено, а консенсусното предложение в комисията бе задълженията от 1.3 млрд. лева да се изплатят за три години. След скандал и питания към бившите строителни министри Николай Нанков и Петя Аврамова къде са парите парламентът не прие предложението на финансовия министър Асен Василев за промени в закона за обществените поръчки, с които да се разреши при анексиране по сключените договори с фирмите за пътна поддръжка да се плати повече от 50 на сто, което по думите му целеше да се гарантира зимната поддръжка на пътищата.


Дебатът мина и през темата с ваксинирането, като от ДПС коментираха, че предложените 10 млн. лева за информационна кампания са много, макар и у нас се наблюдава антиваксърство дори и в ресорното министерство. Парите за "Ремдесивир" обаче бяха увеличени с над 16 млн. лева.


БСП и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" се скараха за авторството на предложението за средства за справяне с мигрантския натиск от Афганистан, което по разчети е за 37 млн. лева за МВР. Общата сума за ведомствата по това перо за всички ведомства е над 60 млн. лева. Парите за реклама на туризма също станаха повод за дискусия, която стигна до тезата, че трябва да се рекламира, както го правят в чужбина. За подпомагане на сектора са предвидени допълнително до 70 млн. лева.


Сред темите в дебата бяха защо бившите управляващи са увеличили само заплатите на учителите, но не и на университетските преподаватели; как да се разпределят допълнителните 100 млн. лева за общините, които бяха отпуснати; защо ВиК тръбите в Добрич позволяват близо 90 процента загуба на вода; плаща ли здравната каса зъбните упойки на хора с увреждания, да се увеличат ли парите за обезщетения за пострадалите от градушки и др.


От 22.30 часа в продължение на близо час депутатите гласуваха текст по текст основните разходи, като често имаше обяснение на коя страница да погледнат. От ръководствата на парламентарните групи подсказваха на колегите си да подкрепят ли конкретния текст или да се въздържат. Тъй като бюджетната комисия приключи малко преди началото на заседанието, написан доклад нямаше, а към 23.30 часа за депутатите дойде втората част от него.


След 23.30 часа започна бързо препускане по текстовете в бюджета. След това, както и в комисията по-рано, бе отхвърлено предложението на "Има такъв народ" партийната субсидия да бъде намалена от 8 на 1 лев на глас на година, но се стигна до взаимни обвинения между партията на Слави Трифонов и БСП защо не са направили правителство. Като недопустими бяха определени всички предложения за промени в данъците, в т.ч. и на ГЕРБ данъкът върху добавената стойност за ресторантьорите да остане 9 на сто и догодина.


Актуализацията на бюджета бе окончателно приета малко преди 2.00 часа сутринта. От "Демократична България" поискаха извънредно заседание в понеделник, за да се гласува поне законът за отнемане на бюрото за защита на свидетели от главния прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK