Петър Стоянов отхвърли спекулациите, че ще се кандидатира за президент отново

Петър Стоянов

© Анелия Николова

Петър СтояновПрезидентът на България между 1997 и 2002 г. Петър Стоянов отхвърли спекулациите, че ще приеме да участва в предстоящата кандидат-президентска кампания.


В последните дни името му се споменава като евентуален кандидат на коалицията ГЕРБ - СДС.


В изявление Стоянов казва, че не е давал повод за това името му да се включва в подобен дебат, не е бил канен официално, а и не се вижда като кандидат за поста докато десномислещите и проевропейски настроените избиратели са разделени.
Ето пълния текст на изявлението:


Уважаеми госпожи и господа,


От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент - дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори.


Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания. Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е Моят начин.


Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания.


Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK