Политиката като правене на вино

Днешните политически събития наподобяват процесите, през които преминава гроздовият сок, преди да се превърне във вино - събиране на достатъчно добре узряло грозде, отстраняване на гнилите зърна, поставяне на гроздето в чист съд, където се смачква, след това започва ферментацията, а после се чака да се случи тайнството.

© Валентина Петрова

Днешните политически събития наподобяват процесите, през които преминава гроздовият сок, преди да се превърне във вино - събиране на достатъчно добре узряло грозде, отстраняване на гнилите зърна, поставяне на гроздето в чист съд, където се смачква, след това започва ферментацията, а после се чака да се случи тайнството.Анализът е препубликуван от "Тоест".


Изглежда, както в природата, така и в политиката има цикличност. Хора, които в началото на Прехода са били в съзнателна възраст, могат да сравнят политическите събития (както и енергията им) отпреди 30-ина години с днешните. Метафорично те наподобяват процесите, през които преминава гроздовият сок, преди да се превърне във вино - събиране на достатъчно добре узряло грозде, отстраняване на гнилите зърна, поставяне на гроздето в чист съд, където се смачква, след това започва ферментацията, а после се чака да се случи тайнството.


В началото на Прехода в България имаше голяма енергия за демократични промени и достатъчно голяма маса от хора, които искаха и можеха да ги постигнат. Само че още в първите парламенти влязоха съвсем неслучайно и много сътрудници на Държавна сигурност, и то не само от средите на бившата БКП, а и от другите партии на матрицата, както и лица, които виждаха в политиката доходоносен занаят или трамплин за бъдеща кариера.
И така, очакванията Народното събрание да бъде чист съд, в който трябваше да "ферментират" идеи, да се прокарват политики в името на гражданите и да се създава демократично законодателство, не се сбъднаха. Затова трийсет години по-късно българите, търпеливи по природа хора, отново излязоха на улиците и площадите, за да излеят своя гняв срещу партиите на статуквото и да поискат промяна.


Само че вместо промяна, два поредни парламента предлагат на обществото подмяна.


А т.нар. протестни партии не оправдаха очакванията, с които ги бяха натоварили участниците във "Великото народно въстание" срещу управлението на Борисов и срещу корупцията, проникнала във всички власти.


В първите години след самосвалянето на тоталитарния режим на Тодор Живков българите скандираха, че времето е тяхно, но се оказа, че то продължава да работи за върхушката на бившата комунистическа партия и за нейните репресивни служби. И докато стотици хиляди творяха история по площадите на големите градове, огласяни от викове "Кой не скача, е червен" и от култовите песни на демокрацията "45 години стигат" и "Последен валс", номенклатурата на БКП го използва тихомълком, за да ограби националния капитал и да създаде кастата на новите капиталисти. А чрез своите медии утвърди в общественото съзнание митовете за Прехода и за главните виновници за разбойническата (според тяхната терминология) приватизация, съсипала държавата. Те изместиха от дневния ред темата за лустрацията, за която така и не се намери мнозинство и политически кураж да бъде извършена.


Миналогодишните протести срещу Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, продължили повече от 100 дни и главно в столицата, минаха под знака на лозунга "Мутри вън!" и на вдигнатия юмрук на президента Румен Радев, самопровъзгласил се за народен трибун в битката срещу престъпния авторитарен модел на управление от джипката. Моделът ще остане в историята, символизиран от пачките с банкноти, кюлчетата злато, пистолета под възглавницата и жените в спалнята на Борисов, най-дълго задържалия се във властта (след диктатора Тодор Живков) премиер в най-новата ни история.


Градусът на политическото напрежение не спадна през горещото лято на 2021 г.,


в което парламентът работеше с пълна пара. Небивал в последните години ентусиазъм да се осветят корупционните практики по време на управлението на кабинета "Борисов" обхвана депутатите от протестните партии в двете Народни събрания след изборите на 4 април и 11 юли т.г. Слави Трифонов дори се закани да "изчегърта" всичко, сторено през годините от ГЕРБ, със законни средства. Заразителната еуфория се предаде и на народа, който бившият шоумен, станал зорлем политик, и неговите сценаристи, сега и партийни сподвижници, започнаха да наричат "суверен".


Заседанията на Комисията по ревизия на кабинета "Борисов", излъчвани онлайн в традиционните и социалните медии, приковаха погледите на гражданите, петимни да видят възмездие за вакханалиите на управниците и ограбването на милиони и милиарди от бюджета и от програмите за европейска солидарност. Но надеждата им партиите на протеста да излъчат правителство не се оправдаха нито в 45-тото, нито в 46-тото Народно събрание.


Ако в предишния парламент ГЕРБ все още беше първа политическа сила, в настоящия "Има такъв народ" за първи път от десет години измести партията на Борисов от тази позиция.


Само че нито Трифонов, нито сценаристите му се оказаха готови да поемат отговорността за управлението на страната,


макар и да демонстрираха друго самочувствие. Не успяха, дори не се опитаха да преговарят с останалите партии от протестите, с които уж имаха едни и същи политически цели - да възстановят парламентаризма и законността в държавата, потъпкани от Борисов под чадъра на Гешев.


Вместо това действаха като солов играч и се опитаха да прокарат кабинет ултимативно, без да консултират с политическите си партньори в Народното събрание кандидатите си за премиер и за министри. При това с пълното съзнание, че със своите 65 депутати, дори да бяха получили безрезервната подкрепа на "Демократична България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!", пак не можеха да излъчат правителство без гласовете на поне една от т.нар. партии на статуквото. Но Слави Трифонов предварително беше заявил, че в коалиции с тях няма да влиза. Затова не можеше да направи крачка назад и да приеме подадената му от БСП ръка. И не му остана друг полезен ход, освен да върне мандата на президента.


Заричането "с този може, с този - не" на пръв поглед може и да изглежда принципно, но противоречи на изпитаната в практиката мисъл на германския държавник Ото фон Бисмарк, че "политиката е изкуство на възможното". Подкрепа от социалистите в парламента за избирането на редовен кабинет с мандата на "Има такъв народ" и без претенции за министерски постове едва ли би се приела драматично от избирателите на новата популистка формация. В същото време за партия като "Демократична България" колаборация под каквато и да е форма с БСП би била равносилна на политическо самоубийство.


В края на 46-тото Народно събрание изход от политическата криза в държавата не се вижда. По-лошото от това, че то не успя да излъчи легитимно правителство, е, че


партиите на протеста разрушиха мостовете помежду си.


Вместо да започнат да изчегъртват ГЕРБ, те оставиха това на служебния кабинет и неговите министри. И те го правят последователно и настойчиво от началото на мандата си (кой повече, кой по-малко), като изнасят компрометиращи факти за огромни злоупотреби с публични ресурси и корупция, уволняват бордове на директори на големи държавни компании и се опитват да спрат течове на милиони от държавната хазна.


В същото време сценаристите на Слави скалъпиха сюжет, в който вкараха Татяна Дончева, за да я компрометират и накарат да се оттегли сама от политиката, както направи някога. И то само защото си позволи да изрази позиция, че зад Трифонов прозира задкулисието, създало инженерния политически проект "Има такъв народ". Още по-грозно изглеждат нападките между партньорите в "Изправи се БГ! Ние идваме!" и особено между Татяна Дончева и адвокат Николай Хаджигенов, които явно се недолюбват - както прокурори и адвокати. За най-остроумни квалификации на политическите си опоненти депутатите в 46-тото Народно събрание можеха да се състезават в конкурс, който трудно щеше да излъчи победител.


Така вместо да използват продуктивно енергията си за законодателни промени (особено в съдебната система и статута на главния прокурор) в краткия живот на последните два парламента, партиите я разпиляха в изтощителни словесни свади и страсти, а депутати бяха на ръба на физическа саморазправа. Сцените в пленарната зала може и да са били забавни за част от публиката, но за други се оказаха демотивиращи да продължат да съучастват в избора на бъдещите ни законотворци.


В това изгубено за гражданите и за партиите на промените време бившият премиер Бойко Борисов успя да се окопити


и да преодолее първоначалния страх от разследване на престъпленията му - неговите лични и на правителствата, които е оглавявал. Нещо повече, с инстинкта си на политическо животно той бързо се ориентира в променената ситуация и веднага се опита да обърне тренда в своя полза. Затова някои социологически агенции вече излязоха с прогнози, че на следващите предсрочни избори през ноември ГЕРБ може отново да е първа политическа сила.


Ловко използва ситуацията и главният прокурор. Той запази самообладание при изслушването му в Правната комисия в парламента и не пропусна топката, която му подадоха от воле от "Има такъв народ" по повод Татяна Дончева. Иван Гешев веднага "самосезира" Специализираната прокуратура, а тя още на следващия ден обяви, че започва разследване за търговия с влияние.


На прага сме на третите за годината и втори предсрочни парламентарни избори. Те може и да не са панацея за политическата криза, в която се намираме, но са единственият конституционен начин да се опитаме да излезем от нея. Кои партии ще попаднат в следващото Народно събрание и как ще се подредят по численост,


зависи единствено от вота на избирателите.


Затова е време те да проумеят, че философия от рода на "какво зависи от един глас" е непродуктивна и вредна. При пропорционална система на избори за парламент от партиите зависи какви хора ще попаднат в него и дали ще остане чист съдът, в който ще прекипяват и ще се избистрят идеи и политики.


Защото повече гнили зърна в него може и да не попречат на ферментацията, но виното просто няма да става за пиене.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  Наздраве на написалия/те статията и да си гледат виното. От политика разбират толкова, колкото пиянките в кварталната кръчма - но демокрация е, нека си кажат. И като гледам май техни аналози са в парламента, та на пиянките им се вдига самочувствието че отбират от тайнството на политиката.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Признавам, че всичко написано в тази статия съвпада с моите най-дълбоки и искрени схващания и че благородно завиждам на автора за неговото дар слово, успяло да събере всичко случило се за една година, умело сравнявайки го с правенето на хубаво вино.
  И ето заключението, което не може да бъде опровергано:

  Кои партии ще попаднат в следващото Народно събрание и как ще се подредят по численост, зависи единствено от вота на избирателите.
  Затова е време те да проумеят, че философия от рода на "какво зависи от един глас" е непродуктивна и вредна.

  На 14 ноември акълът да ни е в главата!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Желанието на тези “колумнисти” непрекъснато да намират ефектни алегории за заглавия на анализите си е дразнещо. “Анализът”от друга страна е преразказ на това, което всеки е видял.
  Но ако си говорим честно, с тоз народ - толкоз. Ще си търся друг. По възможност - западняшки.

 4. 4 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Как се води борба срещу статуквото:

  Филип Станев от ИНТ шепне на Йордан Цонев от ДПС:
  „Цонев, вдигни си телефончето!“, 09.09.2021 г.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10164087
  ………………….
  Йордан Цонев, депутат от ДПС:
  „Ами да - ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим", 07.09.2021 г.
  ……………………..
  „Осман Октай:
  Имам информация, че през последните месеци Камен Костадинов, който е дясната ръка на Пеевски, е ходил в 7/8 без да участва в интервюта.
  Пoлитичecкитe пaртии ca в пълнa зaвиcимocт oт милиaрдитe нa мaфиятa. Cлaви нe знae ли чe зaд никoлaйвacилeвци и милeнвeлчeвци прoзирa бaнкaтa нa Мocквa? Кoгaтo пoпaднeш в cитуaциятa нa „курт кaпaн" или трябвa дa бягaш, кaктo прaви Cлaви, или дa ги oбcлужвaш", 02.08.2021 г. - fakti.bg/bulgaria/601203-osman-oktai-dasnata-raka-na-peevski-e-hodil-v-7-8-bez-da-uchastva-v-intervuta

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Проблемът е че в БГ всичко става на вълната на емоциите, а не на вълната на разума. Няма реализъм нито в действията, нито в очакванията. Хората лесно биват подлъгвани и бързо се отчайват. Непрекъснато се явяват нови некадърници, които нямат дори и представа как се правят нещата, но се стремят нагоре и се надяват че там горе ще се намери кой да свърши работата вместо тях. Като нация започнахме да губим професионализъм и нивото ни пада все по надолу. Изобщо нямаме механизъм по който хората да отсяват профаните от можещите и кризата все повече се задълбочава. Сегашната избирателна система продължава да възпроизвежда все по-лоши копия на парламентите.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil":

  Хайде Разумний кажи за кого да гласуват хората? Дай пример. Иначе текстът ти е бла-бла...

 7. 7 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  И те го правят последователно и настойчиво от началото на мандата си (кой повече, кой по-малко), като изнасят компрометиращи факти за огромни злоупотреби с публични ресурси и корупция, уволняват бордове на директори на големи държавни компании и се опитват да спрат течове на милиони от държавната хазна.


  2 грешни думи има тук - факти и течове. Верните думи са лъжи и разплащания

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Текстът е верен и стегнат преразказ на случилото се последната година, и какво от това. До 15 ноември шансовете политическите партии да разберат какво искат от тях избирателите са горе- долу като тези да се класираме на слдващото световно по футбол....

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Метафората с ферментацията не е лоша, но липсва паралелът с мръсната пяна отгоре и вонята. Вместо това — преразказ по картинки.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  "Политиката като правене на вино"

  Някъде по света може и да е така.
  Но в България това няма как да стане.
  Какво вино ще правиш от изгнили плодове?!?
  И политиката и демокрацията при нас са имитиращи продукти.

 11. 11 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Весело

  Пропуснато е десетките протести срещу служебното правителство, както и гладната стачка на медици, но ще го броим като неуодбни факти.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Весело

  Това че заседанията на парламента отново се преместиха в старата бъчва нямаше никакъв ефект защото от гнило грозде става само оцет.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Лошото е, че партиите се държат с избирателите така, както една с друга - вместо да се опитат да ги чуят, повтарят си своето отново и отново.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  "Политиката като правене на вино"Някъде по света може и да е така.Но в България това няма как да стане.Какво вино ще правиш от изгнили плодове?!?И политиката и демокрацията при нас са имитиращи продукти.
  —цитат от коментар 10 на Боян Баянов  До коментар [#10] от "Боян Баянов":

  В Калифорния един американец републиканец отива да гласува. Изненадал се когато разбрал,че вече бил гласувал! В избирателният списък стоял подписът му че е гласувал.
  Така през комунизма у нас,тези които не гласуваха,от избирателната комисия се разписваха вместо тях,че уж са гласували за "правилният" партиен човек.
  Та само у нас ли демокрацията е имитиращ продукт?!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хай Буй":Пропуснато е десетките протести срещу служебното правителство,

  Това е тихата ферментация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  До коментар [#13] от "еспресо":

  Вчера слушах по БНР един мъж, написал книга за кризата на политическото представителство в България, не му чух името. Основната му теза беше за несъстоятелността на партиите и депутатите им, а основната причина за това - недемократичният начин, по който се избират - основно от лидерите, а не от хората по места, които подкрепят съответната партия. И оттам се къса връзката между това, което искат избирателите, и другото - което искат техните представители в Парламента, в повечето случаи то е да останат верни на лидера и да блажат от благинките на депутат.
  Много истина има в това, ако някой се сеща за автора и за цитиранат книга....

 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Така през комунизма у нас,тези които не гласуваха,от избирателната комисия се разписваха
  До коментар [#14] от "deaf":

  Нямаше хора които не гласуваха защото за негласувалите имаше последствия. Но повечето гласуваха без да знаят за кого, просто пускаха бюлетините.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Разстроено

  Понеже виното е питие за аристократи правенето му е ИЗКУСТВО!
  За съжаление хората, които имат претенции да правят "политика" в Отечеството са много далеко от тази сфера...!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Така през комунизма у нас,тези които не гласуваха,от избирателната комисия се разписваха До коментар [#14] от "deaf":Нямаше хора които не гласуваха защото за негласувалите имаше последствия. Но повечето гласуваха без да знаят за кого, просто пускаха бюлетините.
  —цитат от коментар 17 на AModoMio  До коментар [#17] от "AModoMio":

  Напротив имаше. АЗ отказах да гласувам. И нищо не ми направиха. Но това беше през 1987г.,когато "другарите" вече се готвеха да стават капиталисти...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  След като изпие виното българинът прави ракия и се започва едно напиване и слушане на чалга.
  Чакаме да изтрезнеем и да започнем да си търсим нов музикален идол. Явно и този път няма сами да си го намерим идола.
  За тази работа има кукловоди и те вече ни го намериха. Докараха го от Канада.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Очевидно сте открил "логика", различна и паралелна от онази, която Аристотел е завещал на Цивилизацията, иначе не знам как точно Ви се връзват "общественият дълг" и "разбиването", например...?!
  Хубав ден и по-старателно и задълбочено мислене Ви желая!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Така е. Тръгнаха за вино, но останаха с джибрите. А от тях освен парцуца друго не става.

 27. 27 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Весело

  До коментар [#22] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  За известно време не ме брой дори за пишман избирател. "Учтиво дистанциран" е по-точно описание.
  Успех и когато приключите процедурата за избор на кандидат-президент, ще се радвам да науча как е протекла прозрачната и демократична процедура на селекцията.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Привържениците на мажоритарната система наблягат именно на това - че има някаква пряка връзка и зависимост между избиратели на местно ниво и депутати. Но това може би е вярно за страни, където има и свободни избиратели на местно ниво. У нас не съм сигурен. Като си спомня за възпитателните процедури в Каварна тази пролет...

 31. 31 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Весело

  Поплачи си Попова. Арменският поп е цял в слух.

 32. 32 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Весело

  [quote#29:"Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ"][/quote]

  Сложих ти плюсче. Не мога да те помилвам по умната главичка, така че само плюсче. Успех с търсенето на умни избиратели, да си жив и здрав!

 33. 33 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 986 Неутрално

  “Самосвалянето” е ключовата дума в текста. В природата нищо не се дава даром - власт се взима.
  Притесняваме, че ще повторим грешката от 90-те.
  Само с хора’ по площадите и без лустрация сме обречени да сме публиката на една шепа ченгета, които ни правят постановки.
  Какво се промени от миналото лято?
  Борисов не е министър, но не и съден, а калинките още си кютат из държавния апарат. Гешев все още Главен.
  Библиотекарско Сарайския свободен университет си събира семестриални такси…

 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Всъщност политиката в повечето цивилизовани държави отдавна е професия, такива са фактите, и политиците са професионалисти, т.е. както аз го разбирам - опитват се да преведат на езика на държавното управление това, което им казват и искат от тях избирателите. Нашите партии и политици в огромната си част не са професионалисти, а любители и службогонци и затова ни е такъв халът.
  Успешен ден на всички, да ходим на работа.

 35. 35 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":
  До коментар [#13] от "еспресо":

  Вие двамцата що не се хванете с политика, като толкова ги разбирате демократичните процеси по местни структури и толкоз никой не удовлетворява критериите ви? А, да сетих се: щото е по-лесно да се мрънка от дивана. Или, ще каже единия, "ми аз си имам бизнес". Ми ок, ма някои хора са си жертвали бизнеса, кариерата, времето със семейството за да нагазят в помията и да се разправят всеки ден с кафеви - чужди, че и свои. Вместо да мрънкате при първа възможност кой какво казал и как го казал, просто подкрепете хората, които за разлика от вас, са запретнали ръкави.

 36. 36 Профил на rfc02649515
  rfc02649515
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Всички проблеми идват от сбъркания преход. Унищожаваш всичко и почваш от нулата по грешен начин - не се прави така. Три пропилени десетилетия. Требваше да се извърши плавен преход към пазарна икономика без рушене на институции и служби; с първоначално запазване на еднопартийната система. Да бехме взели пример от Китай и Виетнам, вместо да позволяваме на Запада да бабува. Те от много бабуване видехме докъде докараха един Афганистан например.
  За 30 години се унищожи интелектуалният, културен, нАучен, спортен, военен и пр. потенциал на нацията, прогони се половината трудоспособно население, и сега разчитаме на милостиня от ЕС за да поддържаме криво-лево тая разсипана държава и да нема гладни бунтове. Нема как сега с тоя материал да се тръгне напред. Вижте им цирковете в парламента само - и това ти е "елитът". А надолу по етажите е страшно.

 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":Всъщност политиката в повечето цивилизовани държави отдавна е професия, такива са фактите, и политиците са професионалисти, т.е. както аз го разбирам - опитват се да преведат на езика на държавното управление това, което им казват и искат от тях избирателите. Щ.
  —цитат от коментар 34 на boevbisser


  Стига с тия клишета. В България би било пагубно да слушаш избирателите.

 38. 38 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Докато продължаваха да ни навират в очите втръсналите вече "пачки и кюлчета", "партиите на промяната" се опитаха да свършат онова за което им беше платено-да отърват кожите и имането на обвиняемите олигарси и руски шпиони.За щастие, понеже са най умните, знаещи и можещи, в две поредни НС не успяха да изпълнят поставената им задача.

 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#35] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Амиии, аз веднъж съм бил вътре за кратко, прецених, че не е за мен и навън. И това, че не харесвам настоящите, не значи че не съм помагал и че не помагам, но просто предпочитам да казвам истината, а тя не е никак весела, вкл. и за ДБ, на които въпреки всичко съм привърженик. Та така.
  Весел ден.

 40. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  "партиите на промяната" се опитаха да свършат онова за което им беше платено-.
  —цитат от коментар 38 на uvtest


  Денят започва с лъжи. Нищо ново в гербавото ежедневие.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Разстроено

  До коментар [#28] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Убеден съм, че ако имахте възможност/слава Богу нямате/ бихте отнели не само думата на всеки, който дръзва и има наглостта да мисли сам и различно от Вас, ако допуснем хипотезата, че извършвате тази дейност!!!
  Жалка история!
  Хубав ден Ви желая!
  Най-смирено моля да пробвате да сте малко по-смирен- все пак е Кръстовден!!!

 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#35] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":Амиии, аз веднъж съм бил вътре за кратко, прецених, че не е за мен и навън.
  —цитат от коментар 39 на boevbisser


  Още една причина да спреш да критикарстваш.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  , но просто предпочитам да казвам истината, .
  —цитат от коментар 39 на boevbisser


  Дребнавото критикарстване не е баш "истината".

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Опровергай "лъжата", приятелю. Убеди ни, че в ситуацията в която се намира България, най нетърпящите отлагане въпроси са, къде ще е БЗС, кого да охранява НСО, и закриване на спец.правосъдието. Обясни ни, как решаването на тези проблеми ще повиши доходите, намали цените, подобри здравеопазването итн.Посочи кой друг-прослойка, група, професия, класа..., освен посочените от мен, облагодетелстват тези закони. А да те видим.

 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#40] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":Опровергай "лъжата", приятелю. .
  —цитат от коментар 45 на uvtest


  Обикновено, когато някой твърди, че един кой си са му платили, той трябва да докаже плащането, "приятелю". Неспособността ти да приемеш, че мотивацията на хората може да надхвърля границите на гербавия алъш-вериш, което е единствената ти "улика", не прави лъжата ти по-истина.

 47. 47 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  "Статията внушава невярната теза, че всички партии на протеста са се провалили, докато в действителност единствено Слави и шутовете се оказаха неспособни. "


  Айде бе, верно ли? И кво направиха ДемБг и ИСМПМ освен да се занимават с глупости?

  Мая и Розовия Хаджигенчо ли са промяната към добро? Освен див популизъм нищо не показаха. Не може да буташ напред мутрата Илчовски, притежаващ 300млн, и да тръбиш колко бил пострадал от "мутри". А той нито е пострадал, нито е пример за нещо. Комисии се правиха, ала-бала, и накрая нищо.

  Ами ДемБг какво направи, освен да защитава шапката от олигарси? Ами супер "смислената" комисия за Росенец? Защо е големия зор за закриване на специализираната прокуратура в последния ден? Голеееми борци срещу корупцията, носещи нова корупция. Освен всичко, голяма част от избирателите им не знаят, че гласуват за либерасти и затова постигнаха висок резултат в суматохата.

  Колкото до Славе - той е чист, но няма хора и разбра, че в Парламента не е като в шоуто. С най-много гласове на изборите, а изкара само един читав политик - Ива Митева.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Разстроено

  До коментар [#36] от "rfc02649515":

  Всички проблеми идват от сбъркания преход. Унищожаваш всичко и почваш от нулата по грешен начин - не се прави така. Три пропилени десетилетия.
  ========
  Наистина....
  Това бе едно кърваво икономическо "харакири"....
  И за капак го нарекоха.... "преход".... (звучи подигравателно).
  Нито една бивша соц държава не го стори.....

  Bukalemun
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Халтурка

  Знанието е сила, информацията - власт
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  "Само че вместо промяна, два поредни парламента предлагат на обществото подмяна."

  А партиите на протеста предлагат диктатура - каквото кажем ние, това става.

  Ама не стана на тяхната и затова реват. :)

 52. 52 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Няма демокрация изобщо. Тя винаги е някаква: робовладелска демокрация, феодална демокрация, буржоазна демокрация, социалистическа демокрация за "НАШИЯ ЧОВЕК" (диктатура на "нашия", заслужилия пролетариат), мутренска демокрация след перестройката в България, мафиотска демокрация в Сицилия ("Октопод"). Ресурсите никога не са достатъчни всички да са богати, вечно здрави и вечно живи. Всъщност, най- важните неща в живота не струват нищо. Вие, Госпожо, за каква власт мечтаете, над кого искате да властвате?! Но да развалиш къща и направиш колиба е повече от простотия. Не се прави така вино, както го описвате. Нищо не разбирате от винарство. Трябва да знаете, че ако объркаш технологичния процес само с един ден виното вкисва; алкохолната ферментация минава в оцетно кисела. Нещо и вие сякаш започвате да вкисвате, а България за пореден път ще се гърчи в "нови" и още "по-нови" експерименти.

 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Желанието на тези “колумнисти” непрекъснато да намират ефектни алегории за заглавия на анализите си е дразнещо. “Анализът”от друга страна е преразказ на това, което всеки е видял. Но ако си говорим честно, с тоз народ - толкоз. Ще си търся друг. По възможност - западняшки.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Така е, но и те (колумнистите) трябва да си вадят хляба.
  По отношение на народа обаче и на запад се намира доста простотия и живота им е относително по-добър и подреден не благодарение на някакви кой знае какви качества, а поради това, че много поколения наред са обучавани и дори дресирани, да спазват в приемливи граници обществените правила.
  У нас и въобще в бившите соц страни, макар и в различна степен наблюдаваме неприятната смес от простотия и слободия умело разбурквани от ДС-то, от която няма как да излезе хубаво вино ако използвам метафората на автора.

 54. 54 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Признавам, че всичко написано в тази статия съвпада с моите най-дълбоки и искрени схващания и че благородно завиждам на автора за неговото дар слово, успяло да събере всичко случило се за една година, умело сравнявайки го с правенето на хубаво вино.И ето заключението, което не може да бъде опровергано:Кои партии ще попаднат в следващото Народно събрание и как ще се подредят по численост, зависи единствено от вота на избирателите.Затова е време те да проумеят, че философия от рода на "какво зависи от един глас" е непродуктивна и вредна. На 14 ноември акълът да ни е в главата!
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  ХАХА "Надежда всяка тука оставете "Истината че пак с леки корекции ще е същото !Само чрез нова партия която да дръпне гласове предимно от БСПиГЕРБ може да се случи заветното число от 121 депутата ВСИЧКО ДРУГО Е БЛА БЛА ПРЕДНАМЕРЕНИ БЕЗСМИСЛЕНИ МНЕНИЯ КАК ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ !!!!!!!!!!!!

 55. 55 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Желанието на тези “колумнисти” непрекъснато да намират ефектни алегории за заглавия на анализите си е дразнещо. “Анализът”от друга страна е преразказ на това, което всеки е видял. Но ако си говорим честно, с тоз народ - толкоз. Ще си търся друг. По възможност - западняшки.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  ТОЧНО!!!!!!!!!!!Бла Бла и след изборите ПАК СЪЩОТО !Ми свят кат цвят всеки има ПРАВО да УСЕЩА И РАЗБИРА НЕЩАТА СПОРЕД СВОЕТО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ !А това е ""УБЕЖДЕНИЕТО"" НА СУВЕРЕНА!!!!!!!!

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Весело

  Хи-хи-хи! Само преди няколко дена писах, че в новопоявилите се партии все още не е настъпила ферментация и ето ти статия по въпроса.
  Ясно е, че всички нови формации привличат като магнит всякакви политически номади и обикновени кариеристи. Това може да се види във всички нови формации без изключение.
  Най-дразнеща е обаче появата на стари муцуни в нови формации и като си спомни човек кой какво е говорил и правил преди... е, няма начин да гласува за такива!
  Лошото е, че вече всички формации, особено ако са коалиции са някакъв миш-маш от леви и десни идеи, кои повече, кои по-малко повлияни от популизма.
  Въобще за когото и да се гласува, накрая разочарованието е гарантирано.

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  А, да сетих се: щото е по-лесно да се мрънка от дивана. Или, ще каже единия, "ми аз си имам бизнес". Ми ок, ма някои хора са си жертвали бизнеса, кариерата, времето със семейството за да нагазят в помията и да се разправят всеки ден с кафеви - чужди, че и свои. Вместо да мрънкате при първа възможност кой какво казал и как го казал, просто подкрепете хората, които за разлика от вас, са запретнали ръкави.
  —цитат от коментар 35 на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ

  И какъв бизнес и кариера по-точно са жертвали?
  В България никой от политическата класа не прави жертви, които по-късно да не бъдет богато осребрени, като например богато платени "консултантски" услуги.
  Изключенията се броят на пръсти и който не играе по "правилата", скоро бива изплют и низвергнат дори и от своите.


 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "Само че нито Трифонов, нито сценаристите му се оказаха готови да поемат отговорността за управлението на страната"
  Какво значи готови. Щом се явяваш на избори, трябва да си готов и да управляваш. Но този, който ги е създал, не е имал това предвид. Те си свършиха работата, за която им е платено. Но е ясно, че мнозина в парламентарната им група не са наясно с тайните уговорки.

 59. 59 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  Те за това ни е такава политиката - щото всеки си мисли, че може и разбира.
  Не. Политиката, като всяка друга отговорна професия изисква качества, работа и упоритост. В България "политика" е акана дума, защото индивидите, които си играят на "политици" са в пъто повече от истинските политици.
  Аман от такива вербални перформънси и виртуален ексхибиционизъм на хора гола вода!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 60. 60 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  ...номенклатурата на БКП го използва тихомълком, за да ограби националния капитал и да създаде кастата на новите капиталисти. А чрез своите медии утвърди в общественото съзнание митовете за Прехода и за главните виновници за разбойническата приватизация, съсипала държавата.

  Стопе, стопе, а оттука може ли малко по-бавно и по-подробно? Значи излиза капиталистите са ни ограбили (нови, стари, все тая), а медиите прикриват кражбата, да? Абе защо вече половината от нещата, дето чета са все едно излезли под перото я на Ленин, я на Маркс, я на Сталин? Това е много подозрително, щото с гаранция никой не ги е чел! Пък аз съм ги чел, и мога да сравня. Значи да обобщиме - половината е писано от "медиите утвърждаващи митове", а другата половина - от хора, стигащи до здрави марксистко-ленински позиции съвсем самостоятелно и независимо чели ли са Маркс, Ленин и Сталин или не.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 61. 61 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Но този, който ги е създал, не е имал това предвид. Те си свършиха работата, за която им е платено. Но е ясно, че мнозина в парламентарната им група не са наясно с тайните уговорки.
  —цитат от коментар 58 на Роси


  Айде-айде, и тук почна да прозира Ленин:
  "Демократическата република е най-добрата възможна политическа обвивка на капитализма и затова капиталът овладял тази най-добра обвивка обосновава своята власт дотолкова надежно, дотолкова сигурно, че никаква смяна нито на лицата, нито на учрежденията, нито на партиите в буржуазно-демократическа република не поколебава тази власт." В.И.Ленин

  Та, Трифонов и сценаристите са "обвивка", да, а капиталът им е платил, не?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK