Петков и Василев се готвят да управляват, търсят "коалиция на почтените" от всички партии

Петков и Василев се готвят да управляват, търсят "коалиция на почтените" от всички партии

© Цветелина Белутова, КапиталДоскорошните служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев се готвят да управляват, макар и първоначалните социологически изследвания да им дават между 8% и 9% подкрепа. Двамата представиха официално политическия си проект "Продължаваме промяната" в неделя (19 септември), потвърдиха, че ще се кандидатират за депутати и обявиха, че през следващите седмици ще водят разговори с всички шест политически сили, за които се прогнозира, че ще влязат в следващия парламент. Според Кирил Петков в него ще може да се съберат поне 121 депутати, които да сформират "коалиция на почтените". Преди изборите обаче няма да се коалират с никоя от представените в последното Народно събрание партии.


Очаквано бившите служебни министри ще подкпрепят за президентските избори кандитатурата на Румен Радев, но заявиха, че не са "президентска партия".


Това се разбра от представянето на проекта пред журналисти, като все още не е известно регистрацията на кои партии ще използват за коалиция (за да може да носи избраното от тях име) за участие на изборите на 14 ноември.
"Искаме тези четири месеца да ги продължим в следващите четири години", заяви Кирил Петков. Двамата продължиха и повториха позициите си за възможностите на България и пресичането на корупцията без да дават подробности и конкретика как ще ги развият в управленска програма. От изказванията се потвърди, че позиционирането ще бъде основно - видяхте какво успяхме да направим, можем и искаме да го продължим и че обещанието за още хора като тях.


Двамата дебютиращи политици през цялото време избягваха да посочат кои утвърдени формации смятат за свои потенциални партньори или опоненти, все пак се подразбра с кои биха имали възможни партньорства и с кои не. Позцията на Кирил Петков е, че във всяка партия в последния парламент е имало хора, с които могат да се разберат или които са почтени, но че такъв тип хора трябва да станат мнозинство. (Видео от представянето на политическия проект вижте в края на статията)


В отговор на въпрос, призоваха хората да се ваксинират срещу COVID-19.


Кой участва и какви са критериите


На импровизираната пресконференция бяха представени още петима участници в новия политически проект. Общото между почти всички е, че имат опит в чужбина. Кирил Петков изброи четири критерии за хората, които ще бъдат в "Продължаваме промяната":

- да имат кариера извън политиката
- досега да не са били в повече от една партия
- да не са замесени в публично известни скандали
- да подпишат "договор за почтеност", който включва НАП, ДАНС и коалиционният съвет на политическия проект да имат достъп до всички банкови сметки на участника, както и до регистри за имотните му собствености.

Деница Симеонова се представи като магистър-инженер, работила за предприемаческата среда в България и социален предприемач. Била е началник на кабинета на Асен Василев докато той бе министър на финансите в първия служебен кабинет.


Яна Балникова бе зам.-министър на икономиката докато начело на министерството бе Кирил Петков, като тя бе назначена от него. В късния следобед в петък пресслужбата на Министерския съвет съобщи за освобождаването ѝ. Балникова заяви, че е имала 13 годишна кариера в аутсорсинг индустрията, преди това в областта на биотехнологиите и кръговата икономика.


Калина Константинова също бе зам.-министър на икономиката до петък (17 септември). Обяви, че е завършила икономическо развитие в САЩ и Великобритания. Казва, че е работила за иновативен стартъп.


Даниел Лорер също е бил в Министерството на икономиката с Кирил Петков, председател на комисия по прозрачност. Заяви, че е завършил компютърни науки и информатика в Тел Авив и че кариерата му е била ориентирана към високите технологии. Неговата съпруга (Виолета Лорер) и досега е зам.-министър на финансите, назначена от Асен Василев. От изказване на Василев се разбра, че в близките дни тя ще освободи поста.


Никола Минчев е адвокат. Обяви, че никога не е живял извън България. Работи в адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", което през последните месеци обслужва правно Българската банка за развитие. "Този договор сега приключва, така че тази кантора няма да обслужва ББР, защото те си наеха сега нов вътрешен отбор. Това наемане беше, когато целият отбор на банката, който се занимаваше с адвокатскта част, бяха напуснали ден преди да дойде новото ръководство на банката", заяви Кирил Петков. Най-видимата част от работата му като министър беше промяната в (ББР). Петков определи, че Минчев би бил "най-добрият законотворец, който аз познавам".


Още съмишленици на политическия проект Петков обяви, че ще бъдат намерени сред 671 участници в курсове, които двамата с Василев инициирали между университета в Харвард (където и двамата с Василев са завършили) и Софийския университет. По думите на Петков курсовете са продължили през последните 14 години, като всяка са избирани 60 най-добри студенти от 400 кандидати (от всички висши учебни заведения в страната).


"Нямаме област в страната, където тези млади хора, откъдето са родом, да не покриваме всички формални изисквания за кандидат-депутатски листи. Няма да крадем от ничии листи", заключи Кирил Петков. По всяка вероятност с това отговаря на изказвания на представители на БСП, че новият политически проект е искал да причисли към себе си представители на социалистите.


"Това е, което искаме да направим"


В политическите си заявки Петков и Василев се спряха на познати теми - елиминиране на корупцията и ефективен контрол от страна на институциите. "Всички контролни механизми по една или друга причина са изключени", заяви Василев в контекста на това, че според него няма нужда "данъците да бъдат пипани", но постъпленията трябва да бъдат събирани от Националната агенция за приходите (НАП). Според него в държавата има достатъчно средства.


Доскорошният финансов министър заговори и за равен достъп до образование и здравеопазване, което по думите му включва да не се прибягва до частни уроци, да не се доплаща за медицинска помощ, да не се търси лечение в чужбина. "Това е, което искаме да направим", обобщи Асен Василев. По-конкретни решения не бяха споменати.


За друга ключова тема в здравеопазването - COVID-19 и ваксинирането - стана известно, че новите политици подкрепят поставянето на инжекции: "Аз съм ваксиниран, Кирил е ваксиниран, всичките ни колеги са ваксинирани. Призовавам всички, които ни гледат, да се ваксинират", заяви Асен Василев, като уточни, че ваксинирането все пак е личен избор.


На въпрос на "Свободна Европа" след срещата, Петков и Василев обявиха, че подкрепят смяната на главния прокурор Иван Гешев, а за закриването на специализираната прокуратура (което 46-тото Народно събрание не успя да направи) Василев каза: "Нямам достатъчно данни, но бихме се доверили на хора, които имат".


Търси се: нечия регистрация


Тъй като Петков и Василев нямат достатъчно време до изборите, за да регистрират проекта си като партия, трябва да използват регистрацията на вече съществуваща партия - поне две, защото искат да регистрират коалиция и тя да носи името "Продължаваме промянята". През последните дни в медийни публикации има различни твърдения за имената на малки партии-мандатоносители, но и в неделя двамата нови политици не казаха през кого ще участват на изборите.


"В процес на разговори сме с няколко партии, седем-осем, и най-вероятно ще ги сложим под формата на коалиция, за да може "Продължаваме промяната" да остане името на обединението", заяви Василев, като така и не каза кои са партиите. Изрично отбеляза само, че МИР на Симеон Славчев (една от коментираните в медиите възможности) не е сред тях.


Темата с избора на формация за регистрация не е плод само на журналистическо любопитство. Важна е, защотото партията или партиите, с които Василев и Петков ще отидат на избори, може също да имат минало или представители, които да предизвикат въпроси към тях, разочарование или да объркат политическото им позициониране, което по обясненията им е между ляво и дясно.


В същото време условията на Петков и Василев към партиите, чиято регистрация искат, не са особено изкушаващи от гледна точка на търсените формации:

- "никакви пари не даваме на никого"
- "не искаме никой да ни напълва листи"

Аз вярвам, че в следващия парламент ще има над 121 депутата от коалиция на почтените. Кой ще включва тази коалиция, ще видите в следващите седмици, ние ще започнем разговори.


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


Петков и Василев за другите партии и президента


От изказванията на Петков и Василев се разбра, че преди изборите на 14 ноември няма да се коалират с някоя от установените партии, като най-често задаваният въпрос бе за "Демократична България". Причината е, че обединението неведнъж е определяло двамата като свои съмишленици.


"За мен е важно след изборите да се сформира управление и да работим с хора, които споделят идеите и целите ни", каза Асен Василев. И двамата с Петков през цялото време избягваха да говорят за други партии.


На въпрос на "Дневник" - след излъчваната наживо среща с журналисти - дали все пак някои формации ще бъдат изключени като партньори, особено предвид че с действията си като министри се противопоставяха на досегашното управление на страната, Петков и Василев все пак дадоха индикации с кого не биха работили.


Василев каза, че "има партия, която е за корупцията, защото е против "Магнитски". Той не спомена поименно ДПС, но движението открито защитава Делян Пеевски, който е един от санкционираните по Глобалния закон".


На въпрос за разбирателство с ГЕРБ Василев отговори с въпроси: "ГЕРБ до каква степен биха признали, че инхаус процедурите са порочни? ГЕРБ до каква степен биха признали, че начинът, по който са подписвали договорите с Агенция "Пътна инфраструктура" за текущ ремонт за 20 млн. лв., пък правят възлагане за 200 млн. лв., е незаконен и порочен? До каква степен ние бихме могли да проведем разговор, че не е нормално в една болница да има санитарки на 1000 лв. и управители на болница на 120 хил. лв. месечна заплата?".


Ако смятат, че това е нормално, ние тема за разговор нямаме. Ако смятат, че е било грешка и не е нормално, това може да е тема за разговор.


Асен Василев


За президента Румен Радев Кирил Петков каза, че "двамата много го харесваме", защото им бил дал свобода да действат. Обяви, че с Василев подкрепят неговата кандидатура (тоест, "Продължаваме промяната" няма да издига своя) и ще гласуват за него, но и повтори тезата си, че новият политически проект "не е президентска партия".


Решението за политически проект


Петков и Василев твърдят, че идеята им за политически проект се е зародила след като са започнали работа като министри в първото служебно правителство, защото искали да продължат инициативите си в редовен кабинет, но такъв не се сформира. "Говорихме си с Кирил и си казахме, че колкото и да сме неподготвени и да ни е неприятно така да се каже, явно това е начинът", каза Асен Василев.

Петков и Василев се готвят да управляват, търсят "коалиция на почтените" от всички партии

© Цветелина Белутова, Капитал


Петков пък допълни, че е решил за политически проект, когато е бил на изслушване като министър в Народното събрание в продължение на 8 часа и виждал "хора, които харесвам и можем да работим с тях", както вдясно (там седяха депутатите на "Демократична България" и "Има такъв народ"), така и в средата (там седяха ГЕРБ и "Изправи се. БГ! Ние идваме!"), така и вляво (там седяха ДПС и БСП). Спомена изрично името на Крум Зарков (депутат от "БСП за България") и каза "много го харесвам като човек".


Не е въпрос на брандинг или марка, а можем ли да сглобим 121 депутата в следващия парламент.


Кирил Петков


"Всеки депутат е дал клетва да гласува за най-доброто за България така, както той или тя го разбира. Депутатите не са функции на партиите", добави Асен Василев.


Неформална среща, а не пресконференция


Политическият проект на Петков и Василев, за който се говори неофициално от няколко седмици, бе потвърден в четвъртък (16 септември), а за представянето му бе съобщено в събота по обяд за неделя. В информацията до медиите бе посочено, че срещата с журналисти ще е "в неформална обстановка".


Въпреки че във "Фейсбук" бе уточнено, че събитието е само за представители на медиите, пред сградата, където бе събитието за политическия проект, още около 10.30 ч. вече се бяха събрали и няколко привърженици на доскорошните министри.


Петков и Василев се готвят да управляват, търсят "коалиция на почтените" от всички партии

© Велко АнгеловВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK