Цветозар Томов: В по-малко от 200 секции в чужбина ще се гласува с машина

Цветозар Томов: В по-малко от 200 секции в чужбина ще се гласува с машина

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАЦветозар Томов е член и говорител на Централната избирателна комисия. Роден е на 21 май 1954 година. Завършва журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторантура по социология през 1984 година. Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" до ноември 2011 г. Тогава Томов обяви публично, че напуска Пловдивския университет заради присъденото звание "доктор хонорис кауза" на бившия футболист Христо Стоичков.


Да започнем от там, защо Централната избирателна комисия настояваше изборите за президент и парламент да се проведат в един ден? Кои са предимствата и кои недостатъците на този вариант?


- Има предимства от гледна точка на технологията на изборите. В дните преди да се вземе окончателно решение относно как ще бъдат проведени изборите обсъждахме всички варианти и мисля, че ЦИК беше готова да реагира на каквото и да е решение на президента. Основното предимство е свързано с машинното гласуване и небходимостта от параметризация на софтуера от избори на избори. Ако изборите не бяха "две в едно", тази операция трябваше да се извърши два пъти и то за много кратки срокове. Освен това параметризацията от един вид избор към друг, ако вотът не беше "две в едно", е значително по-сложна от гледна точка на работата на програмистите, отколкото този вариант, в който за евентуалния тур на 21 ноември ще трябва да се настройват машините само за един вид избор, плюс теоретичната възможност да ни се спести този втори тур. Това бяха основните съображения.
Този вариант от гледна точка на технологията изглежда да е по-добрият, но важи ли същото и за избирателите? Няма ли риск от объркване сред гласоподавателите заради машинния вот?


- Вероятно е трудно да се направи преценка кой от двата варианта е по-добър за избирателите, защото гласуването в три поредни недели можеше да засили съществуващата политическа умора от избори и да се отрази на активността. От друга страна гласуването "две в едно" в един ден е ново за избирателите и трябва да се опитаме да компенсираме този недостатък с по-добра разяснителна кампания преди изборите. Всъщност начина, по който ще се гласува с машини, според мен няма да затрудни избирателите. Освен това те добиха и опит с машинното гласуване. Засега не изпитваме особени притеснения, че е възможно да се образуват опашки или да стане невъзможно избирателите от една секция да гласуват без напрежение. Въпреки това ЦИК реши да закупи още 1600 устройства, които ще струват около 9,5 млн.лева.


Оправдано ли беше закупуването на допълнителни устройства за вота през юли на фона ниската избирателна активност тогава и в този смисъл до колко е нужно сега да се купят нови 1600 устройства?


- ЦИК не може да прогнозира избирателната активност. Ние се постарахме да бъдем подготвени за един вариант, при който гласуват значително повече хора. Подобна е ситуацията и сега. Сега няма да е летен период, има различни прогнози относно избирателната активност - дали умората и разочарованието на хората ще доведе до ниска избирателна активност или пък интригата около парламентарните избори ще я вдигне. Ние няма как да знаем и трябва да сме готови за по-тежките варианти. По-добре и сега да останат ненатоварени машини, отколкото да допуснем образуването на опашки и напрежение в изборния ден.


От тези 1600 машини колко от тях ще бъдат изпратени в чужбина?


- Това, което мога да кажа е, че в секциите, в които ще има машинно гласуване извън страната ще са по-малко от 200 засега и в не повече от една трета от тях ще има нужда от втора машина. За точните бройки ще трябва да изчакате решението за разкриване на автоматичните секции в чужбина и тогава ще се оформи картината.


Къде ще бъдат поставени по две машини?


- В комисията сме обсъждали по две устройства да бъдат поставени в секциите, които са били по-натоварени по време на изборите на 11 юли. Тогава имаше по две машини в секциите с над 450 избиратели, а сега това число ще бъде намалено, затова ни трябват и повече устройства. Вероятно във всички скеции, в които има 300 или повече избиратели, ще може да поставим второ устройство за гласуване.


До къде стигна решаването на търговският спор, който имате със "Сиела Норма" около собствеността на софтуера за гласуване?


- Върви към решаване, но не е финализиран все още. Както знаете ЦИК претендира за това, че е заплатила машините, въпреки че има още уточняване на изпълнението на другите ангажименти на "Сиела". "Сиела" от своя страна се обосноваава с това, че договорът от 6 февруари не придвижда частично плащане. Мисля, че нещата вървят към изглаждане като силно се надявам, че това ще стане преди изборите. Но това не зависи само от ЦИК, но и от готовността на другата страна да се споразумее. Ще допълня, че няма такъв казус, в който ЦИК да трябва да наема машините. Комисията осигурява реда за съхранението на машините и изхожда от своето разбиране, че машините са заплатени. Не може някой да получи 34 млн.лева и след това да иска наем за нещо, което струва тези пари. Ако спорът стигне да съд, тогава съдът ще се произнесе. Докато няма съдебно решение нашето становище е, че машините вече са собственост на държавата, след като "Сиела Норма" е приела това плащане и не може и са става дума за какъвто и да е било контрол от страна на "Сиела" върху машините. Ще добавя, че въпреки търговския спор Централната избирателна комисия не е недоволна от начина, по който "Сиела Норма" организира работата си при досегашните услуги, които е извършила. Така че те биха могли да бъдат потенциален партньор и в следващи кампании.


Стигна ли вече ЦИК до решение как точно да се осъществи гласуването - с една или две карти?


- Ще се използва една СИМ-карта за двата вида избор, на работни обсъждания е приет този вариант и той се разработва от програмистите. Софтуерът обаче още се разработва, така че не мога да кажа нещо конкретно, което да ориентира хората как ще протече гласуването. При всички положения те ще имат възможност да избират дали да гласуват или на двата вида избор, или само на единия от тях. Още не сме уточнили детайлите около начина, по който ще бъдат издавани разписките за двата вида избор, но по вяка вероятност ще има две отделни разписки, които ще се поставят в две непрозрачни кутии.


Как ще бъде решен въпросът с организационните проблеми на изборите в чужбина? В момента изборните доброволци настояват за създаването на специализирана комуникационна и организационна платформа (СКОП), както и на елиминиране на ДАНС от участие в изборния процес. До колко ЦИК е склонна да изпълни исканията на доброволците, които след вота през юли се заканиха да бойкотират едни следващи избори, ако ЦИК не уважи исканията им?


- В непрекъснат контакт сме с изборните доброволци. Тези две предложения се обсъждат от комисията. Разработва се платформа, която да подобри комуникацията в изборната нощ и да съкрати времето за приемане на документите от секционните избирателни комисии. Този въпрос още не е финализиран, затова не мога да говоря по-конкретно публично, но продължаваме да търсим решения на тези проблеми, които не са никак прости. Този най-болезнен проблем, че хората са принудени да чакат часове след като е приключил изборния ден, донякъде е свързан с обстоятелството, че в изборното законодателство е предвидено създаването на 32-ри район "Чужбина", където има повече секции, от който и да е район в България, но няма Районна избирателна комисия (РИК), а ролята на РИК трябва да изпълнява ЦИК. Не искам да говоря конкретно, защото не знам колко от това, което в момента се обсъжда, ще бъде готово за изборите. Отнасяме се с огромна сериозност и към този проблем, и към ролята на изборните доброволци за организирането на изборите в чужбина. Без тяхното съдействие и подкрепа изборите в чужбина биха срещнали много повече проблеми.


Друг проблем, който се посочва от изборните доброволци е късното изпращане на методическите указания и невъзможността да се проведат нормални обучения преди изборите. Предвижда ли ЦИК промяна на сроковете с оглед на осигуряването на достатъчно време за подготовка на доброволците?


- Само ще кажа, че сегашният състав на ЦИК встъпи в длъжност по-малко от два месеца преди датата на провеждането на изборите през юли и на практика нямаше никакво време за предварителна подготовка. Това доведе до това да вземаме решенията, предвидени в хронограмата на изборите, буквално в последния момент. Донякъде мисля, че се чувствахме както героя на Чарли Чаплин в известния му филм "Модерни времена", който завиваше гайките малко преди да излязат от конвейра. Това даде отражения на разяснителната кампания. Наистина всичко се вършеше в последния момент, имаме много трески за дялане в това отношение. Сега се надявам, че ще се справим значително по-добре.


Какво придвиждате този път за разяснителната кампания след като твърдите, че предишния път не сте имали достатъчно време, за да се подготвите?


- Да бъде организирана по-рано, да има обучение специално за чужбина на хората, които от България заминават за секциите там, не остана време за такова обучение предния път. Тепърва ще обсъждаме в конкретика.


45-ят парламент взе решение за намаляване на състава на ЦИК. Смятате, че ли това решение беше разумно с оглед на натовареността, която имат членовете на комисията в дните преди изборите?


- Моята работа е да изпълнявам закона, а не да го тълкувам и критикувам. Факт е, че членовете на комисията работят в пълно противоречие с Кодекса на труда, няколко дни и нощи подред. Има различни модели в различните страни. Аз лично смятам, че това решение е правилно и даже ЦИК може и да работи и в по-малък състав, но при положение, че съществува възможност за сформиране на силна администрация, която да подпомага дейността на една комисия. В момента такава възможност не съществува и намаленият състав води до претоварване на членовете, но такава ни е работата.


Кое оценявате като най-голямо предизвикателство за комисията този път?


- Организацията на изборите е като движение върху плаващи пясъци и не знаеш къде ще се препънеш предварително. Мен лично особено много ме притеснява пандемията. При този темп на нарастване на заболелите ще ни бъде много трудно да организираме необходимия брой подвижни избирателни секции. От друга страна не може от сега да решаваме какво още бихме могли да направим, защото има два месеца и не се знае какво ще е положението като наближат изборите. Хората, които ще се нуждаят от това, ще станат ясни в последните две седмици. Рано е да прогнозираме какво е адекватното решение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Това някакъв проблем ли е?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#3] от "tdw18647947":

  Опасявам се, че там не са чак такива абдали!

 6. 6 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Абе, колко ни избезнАха като паре машините досега, некой знае ли?!?
  —цитат от коментар 2 на georgievb


  Излезнаха ни три парламента за една година.

  Иначе с хартията щяхме да си имаме Бойко IV.

 7. 7 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Това с двете кутии ще доведе до хаос. И не само това ...

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Проблем е, че ако жиеееш в България си длъжен да гласуваш с машина, а ако си в чужбина си избираш да на машина или с хартия.

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":Проблем е, че ако жиеееш в България си длъжен да гласуваш с машина, а ако си в чужбина си избираш дали на машина или с хартия.
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  Хммм... Проблем е ако не знаеш как да се оправиш нито с хартията, нито с машината поради живеене някъде дълбоко в миналото, сиреч се намираш в неведение с всички обстоятелства заради това, че си функционално неграмотен и не схващаш онова, което насила си "прочел".

  Нищо лично към теб, Свободен!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Нищо лично към теб, Свободен!
  —цитат от коментар 9 на дедо Андро


  Ооооооооопа, грешка, извинявай, Свободен!
  _______________________________
  Нищо лично към теб, Блондофил!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  ЦИК или отделни нейни членове, трябва да откажат регистрацията на етническата партия ДПС!
  Крайно време е Конституцията да влезе в сила и по този въпрос!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Машините са епохална простотия. Не можем ли ... ?
  —цитат от коментар 3 на tdw18647947


  Машините вършат отлична работа, там където има крупни измами!
  Носители на най-големите изборни измами в България са герп и дпс!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  г-н томов, не ви ли е срам от цирка който сътворихте в цик на пр2дишните избори?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 14. 14 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Голям зор беше за тия машини, сега тези които ни ги набиха премълчават цената им, за това че не се промени нищо във вота на хората.... Дали маявистите и хаджибабикяните изобщо ги интересува ?! Абсолютни наглеци!

  agent
 15. 15 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Гатанка - познай партията:

  Толкова е куца от към кадри (или зависима от външни сили),
  че един кандидат за разидент не могат да намерят.
  За туй по случаеносссс ще подкрепят Румен Решетников Радев

  А) Има Такъв Народ.
  Б) Има Такъв Канадец.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  Безспорно машините вършат страхотна работа,където има крупни измами-Венецуела,Саудитска Арабия,Филипини,Оман,Бутан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK