На живо

Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Юлия Лазарова"Дневник" следи важните политически новини и реакциите по тях.
Национален протест на пътностроителни фирми се проведе на много места в цялата страна. Причината - спрени разплащания от страна на държавата, съобщава БНТ. Протестът в София беше пред Министерския съвет, като за кратко беше блокирано движението в района. В още няколко областни града също се събраха недоволни работници от сектора.

ДПС категорично ще излъчи свой кандидат на предстоящите президентски избори. Това се разбра от изказване пред БНР на председателя на партията Мустафа Карадайъ в Брюксел. Той уточни, че след 5 октомври започва обсъждането на всички предложени от областните структури кандидати.


Карадайъ добави, че има случаи на нарушаване на човешките, гражданските и политически права на активисти на ДПС по време на предишните парламентарни избори.

Президентът Румен Радев заяви, че е дошло време за коалиция, която няма да включва т.нар. партии на статуквото. По време на посещение в Кърджали той изрази надежда, че този път ще бъде съставено правителство, като дори каза, че партиите са длъжни да го направят.


"Ситуацията може да се промени само по един единствен начин – когато партиите осъзнаят, че трябва да има диалог и компромис и общ поглед към бъдещето на България, а не към тясно партийните интереси", заяви Радев пред журналисти.


Той допълни, че новата политическа формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев може да донесе нужното раздвижване в политическия живот. По думите му "Продължаваме промяната" може да бъде мост в преговорите между другите партии, като подчерта, че само една партия не може да изграе тази роля. "Всички трябва да осъзнаят своя дълг", допълни той.


На уточняващ въпрос дали включва в това си изказване и по-старите партии, наречени париите на статуквото, Радев отговори, че "засега всички изгледи са, че ще има управление без тях".


Той коментира и липсата на представители на местната власт при пристигането си в Кърджали, където дългогодишен кмет е Хасан Азис от ДПС. Президентът заяви, че не е разочарован от това, както и че не се притеснява, че от Движението обявиха, че няма да го подкрепят на предстоящите избори.


"Никоя партия няма право да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име. Всеки гражданин е свободен да изразява своето мнение", каза Радев.


Президентът определи като закъсняло днешното предложение на правителството за освобождаване на шефа на агенцията за подслушване Цветан Китов.

Според Филип Станев атаката срещу Петър Илиев е срещу "Има такъв народ" и Слави Трифонов

Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Юлия Лазарова


Атаката срещу Петър Илиев е атака срещу "Има такъв народ" и Слави Трифонов. Това каза депутатът в предните два парламента Филип Станев. По думите му атаката се прави по заобиколен път и любопитното било, че скандалът се е развил точно сега, а не преди 5-6 години, когато книгата на Илиев, заради която беше признат в плагиатство, е била издадена.


"Не само Слави Трифонов, но целият ни екип винаги така е постъпвал с хората, които са работили с нас. Ние винаги ги защитаваме. Няма как, когато си работил с някой просто да го хвърлиш на вълците", заяви Станев.


Той каза още, че "Демократична България" са поискали постове при преговорите за съставяне на правителство, но след това веднага уточни, че това се изрязвало в консултирането на всяка една фигура, предложена от "Има такъв народ".


"Христо Иванов изяви тази претенция. Трябва да уточня, че не е посочвал конкретно име за конкретен пост, но искаше да има той решаваща дума, а не просто да ги одобрява. Ако каже не, този човек да не бъде назначен. Това е извиване на ръце и нямаше как да стане", допълни Станев, като подчерта, че в момента няма конфликт между двете политически формации.

Радев: Енергетиката от години е оплетена в схеми

Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Георги Кожухаров


Трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса. Това заяви днес държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив, цитиран от прессекретариата на държавния глава. "Енергетиката от години е оплетена в схеми. Либерализирането на цената на енергията за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса бе извършено без ясни правила и механизми да защитават участниците. В момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът", заяви президентът.


Румен Радев подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно цената на електроенергията да бъде задържана и намалена. Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса, посочи държавният глава и поздрави служебното правителство за това, че за трета поредна седмица България е с най-ниската цена на електроенергията в Европа, заедно с Полша.

Формацията на Петков и Василев е втора политическа сила, според "Галъп"

Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Велко Ангелов


Ако изборите за Народно събрание бяха днес победител щеше да е ГЕРБ с 21.4% от гласовете, а формацията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" втора с 15.2 на сто. Това показва телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември от "Галъп интернешънъл" сред 2000 пълнолетни българи.


Следващите по популярност партии са БСП (13.4%), "Има такъв народ" (12.3%), "Демократична България" (12.1%), ДПС (11.4%) и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (4.1%). Извън парламента биха останали "Възраждане" (3.3%) и ВМРО (2.2%).


50.6% от анкетираните казват, че ще гласуват в изборите, а 22.6% посочват, че вероятно ще гласуват. "Това означава, че интересът към изборите расте", обобщават от "Галъп".


Повече четете тук.

Волен Сидеров ще се кандидатира за президент

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще се кандидатира за президент. Това съобщи той пред журналисти, след като регистрира партията за участие в предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 ноември.
Волен Сидеров обясни, че се явява, за да бъде алтернатива. Той не пропусна да напомни, че е бил на балотаж през 2006 г. срещу тогавашния президент Георги Първанов.
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Искаме да сме в първата двойка или тройка, обяви Христо Иванов

Целта на "Демократична България" на извънредните парламентарните избори на 14 ноември е да е сред първите две или три политически сили, за да получи впоследствие мандат за съставяне на правителство. Това се разбра от изявление на съпредседателят на формацията Христо Иванов.
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Георги Кожухаров


"Демократична България" е единствената политическа формация, която може да гарантира оформянето и структурирането на демократично мнозинство в парламента, на база на ясни политически цели и ясно използване на демократични инструменти, като коалиционни споразумения", каза Иванов.


В отговор на въпрос той обясни, че все още не е взето решението кой ще бъде кандидатът за президент на "Демократична България".


За формацията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев Христо Иванов каза, че на тези избори се явяват като конкуренти, но след тях се надява да си партнират за създаването на демократично мнозинство.

Ако е човек на думата, Борисов да се опита да ме победи, призова Радев

Борисов не веднъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на този вид избори. Като човек на думата и обещанията аз очаквам това да се спази, каза днес пред журналисти президентът Румен Радев. Той допълни, че след като Борисов почти всеки ден критикува президентската институция и я обвинява в диктаторство, нека спечели изборите и "внесе своите демократични ценности в президентството".
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


По повод оплакванията на активисти на ГЕРБ от Стражица, че са били подложени на тормоз от полицията, Радев каза, че не знае нищо за такъв случай. "В работата на министрите и службите не се меся, но всеки, които си прави сметката да купува избори, да знае, че държавата ще реагира с цялата си сила", допълни президента.

Цветанов и Москов регистрираха коалицията си за изборите

"Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и КОД на бившия здравен министър Петър Москов се регистрираха за предстоящите избори като коалиция с името "Национално обединение на десницата" се регистрираха в ЦИК за предстоящите избори на 14 ноември. След подаването на документите Москов заяви, че иска в следващия парламент да има "принципна, ценностно обоснована десница". Коалицията смята за издигне и кандидат за президент.
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Републиканци за България

БСП официално застава зад Румен Радев

Освен документи за участие в парламентарните избори на 14 ноември коалицията "БСП за България" е внесла днес в ЦИК книжата и за президентските избори, каза пред журналисти лидерът на формацията Корнелия Нинова. Тя посочи, че в структурите по места са предложени и други имена, но в крайна сметка е взето решението БСП да няма свой претендент, а да подкрепи кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова.
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Лили Тоушек

Нинова постави условия на "Продължи промяната", за да има сътрудничество

От програмата на новия политически проект "Продължаваме промяната" на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков зависи дали БСП ще работи с тях, обяви днес лидерът на партията Корнелия Нинова, след като внесе в ЦИК документите за участие в изборите на коалицията "БСП за България". "В следващия парламент правителство без БСП не може да има", каза още Нинова. Според нея, ако приоритетите на "Продължаваме промяната" съвпадат с тези на левицата, може да се мисли за съвместни действия.
Политическото напрежение: време е за коалиция без партиите на статуквото, смята Радев

© Лили Тоушек

Днес изтича срокът за регистрация за изборите

Днес в 17 часа изтича срокът, в който партиите и коалициите могат да подадат документи за участие в изборите за парламент на 14 ноември. За днес решиха да оставят регистрацията си от БСП и "Демократична България". Срокът за регистрацията на кандидатите за президент е 12 октомври. Както е известно, на 14 ноември освен за парламент ще се гласува и за президент.
Очаква се днес да се регистрират "Демократична България" и БСП

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Очаква се днес да се регистрират "Демократична България" и БСП


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK