На две машини в секция, но с една карта: как ще се гласува 2 в 1 на 14 ноември

На две машини в секция, но с една карта: как ще се гласува 2 в 1 на 14 ноември

© Лили ТоушекНа изборите за парламент и президент на 14 ноември ще се гласува с една карта и за двата вота, но в голяма част от секциите, където гласуването е с машини, устройствата вероятно ще са не едно, а две. Това се обсъжда в Централната избирателна комисия, но окончателно решение все още няма, се разбра от думите на говорителя й Росица Матева днес.


По Изборен кодекс в секциите над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува само и единствено с машини, а желанието на избирателната комисия е в секциите, където на 4 април и 11 юли са гласували над 320 души, устройствата да са две. На летните избори по две устройства заради големия брой избиратели - над 425, имаше в 1115 секции у нас и в 148 зад граница.


В момента комисията разполага с 11 237 машини, но възнамерява да обяви обществена поръчка за поне още 1600 устройства, след като първата се провали, понеже офертите бяха над прогнозната стойност от 9.5 млн. лева. Според Росица Матева обаче сега ще се поръчат повече машини, за да има на повече места две устройства.


Как ще се гласува
Още няма решение на Централната избирателна комисия дали при поставяне на картата за гласуване в машината ще се визуализира директно едната бюлетина, или избирателят ще бъде питан за какво иска да гласува - за парламент или за президент. Не е ясно и дали картата ще се вади между двете гласувания.


Според Росица Матева повечето членове на комисията смятат, че е по-добре да се гласува с една карта в секциите, тъй като на много места ще има по две машини и ако картите в оборот са четири, ще има объркване.


Къде ще се гласува


По предварителни данни избирателите по избирателен списък са 6 708 189 души, а прогнозните секции в страната - 11 643. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина са определени 671 секции в 67 държави (пълен списък вижте тук), но това не е техният окончателен брой. До 19 октомври ще се приемат заявления за разкриване на още секции в чужбина, като за една са необходими поне 40 такива.


В Германия секциите ще са на 40 адреса по решение на немските власти, но на места може да има по две секции. Според другия говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов най-много ще се пътува по 40-50 километра до секция (още четете тук).


Кои са кандидатите


На парламентарните избори на 14 ноември ще участват 21 партии и 7 коалиции, а на президентските - 12 партии и 5 коалиции. Броят обаче не е окончателен, тъй като още тече проверката на списъците с поддръжници, които са необходими за регистрация (списък вижте тук).


Освен това до 4 октомври продължава регистрацията на инициативни комитети, които ще издигат кандидати за президент. До момента са подадени две заявления.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK