ЦИК подкопава доверието с липсата на анализ на контролното броене на гласовете

Общественият съвет предлага одит чрез "пълзящо броене" и оповестяване на имената на експертите, които се занимават с машинното гласуване.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Общественият съвет предлага одит чрез "пълзящо броене" и оповестяване на имената на експертите, които се занимават с машинното гласуване."Дневник" публикува становището на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) по прозрачността на подготовката за машинното гласуване. На предишните избори ЦИК се отказа от броене на всички разписки от машинното гласуване, а сега стана ясно, че няма анализ на съответствието при контролното броене от 1343 машини в страната. Така не става ясно има ли разминавания, къде са те, на какво се дължат, засягат ли подреждането на избраните кандидати на базата на преференциите - изключително важни въпроси, от чиито отговори зависи доверието в машинното гласуване, посочва изборният наблюдател Стоил Стоилов.


Общественият съвет (ОС) към ЦИК следи с безпокойство аспекти от подготовката на изборите, които будят обществено недоверие поради недостатъчна разяснителна кампания и липса на информация.


• ОС изразява безпокойство и недоумение за липсата на резултати и анализ на контролното преброяване на разписките от машинното гласуване в 1343 избирателни секции в страната на последните избори (по Решение на ЦИК №445 от 10.07.2021 г.).
Няма нито първични данни, нито анализ на съответствието на намерените в кутията разписки при контролното броене и отчетените резултати в секционния протокол/от флашката. Това подкопава общественото доверие в процеса. Публикуването на пълната информация за контролното броене с евентуалните проблеми и извлечения опит за преодоляването им при следващите избори е важна стъпка за противодействие на недоверието.


• ОС предлага обсъждане и прилагане на добрата международна практика на одит чрез "пълзящо броене" или risk limiting audit. При този вид одит се започва от преброяване примерно на 5% от всички контролни разписки, като в случай на пълно или задоволително съответствие (предварително зададено в методиката) се спира дотук и резултатите се публикуват.


В случай на несъответствия, надвишаващи зададените, се пристъпва към преброяване на 10% например, като отново се проверява съответствието и в случай на незадоволителни резултати се отива към проверка на 20-30-50% и, в най-лошия случай на 100% от контролните разписки. Участието на застъпници, наблюдатели и медии в този процес подпомага институциите в увеличаването на доверието в технологиите и целия изборен процес.


• Процесът по удостоверяване на съответствието на машините с техническите изисквания е задължително да бъде максимално прозрачен за всички. Информация за институциите, процедурите и тестовете, които те извършват, е важна за оценката на надеждността на технологията на самата проверка и на машинното гласуване като цяло. ОС настоява за оповестяване на имената на експертите, които ги провеждат, и тяхната компетентност.


Общественият съвет призовава трите институции, натоварени по силата на Изборния кодекс с проверката на съответствието, заедно с ЦИК да организират публично събитие, където подробно да запознаят медиите, анализаторите и наблюдателите с методиката на работата си с цел по-добро разбиране на процесите от тези, които ги наблюдават и отразяват пред обществеността. ОС е готов да участва активно при организацията и провеждане на събитието.


В основата на доверието в изборите и приемането на резултатите е ангажираността на гражданите - с увереност, че изборната администрация гарантира гласа на всеки избирател. Контрол през целия процес и на всяка машина за гласуване, особено когато са извън контролирана среда, както и контрол на машините, излезли от употреба в рамките на изборния ден, и анализ на причините ще засили надеждността на технологиите. Прозрачността на всяка стъпка на процеса и възможността за физически контакт с устройствата преди деня на изборите могат да увеличат участието на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Точно за това предупреждаваха от ГЕРБ.

 2. 2 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 524 Неутрално
 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Това е изключително разумно. Защото е нормално да се допусне дребна грешка - някои да не пусне разписката, да пропуснат някоя разписка т.е разлики от 1-2-3 броя са нормални. Но ако са повече, значи има системен проблем и трябва да се потърси и отстрани.

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#3] от "m17":

  Може и да си прав, ама за мен не е нормално да се пропусне разсписка. Това е като да пропуснеш бюлетина. За какво тогава следят членовете на СИК?

 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  тепърва ще берем ядове с тези машини

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Машинното гласуване требва да бъде забранено . Защо-справка с Конституционния съд на Германия .

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  "ЦИК подкопава доверието с липсата на анализ на контролното броене на гласовете"
  ............
  Не мо'е да бъде! Нема как да се подкоппае доверието в институция изградена от дрогая Радев.

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Рева на гробаджийските тролчета по темата може само да ме радва. Ще има още едни избори при които купуването на гласове ще е трудно и няма да може да има поредната служебна победа за ОПГ шайката. А без хранилка калинките ще се разхвърчат, а ОПГ шайката ще се запъти към небитието.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Весело

  Айде пак ...ще ХАКНАТ СОФТУЕРА :)) Умирам си за умни гербери ! От РАЗПИСКИТЕ (10%) ,които са преброени от СИК и подписани от всички , НЯМА ...ПОВТАРЯМ НЯМА случай в който разписките и цифрите в ПРОТОКОЛА ДА НЕ СЕ ЗАСИЧАТ (съвпадат до глас) . Всичко това без да ползва методиката (ТОТЕВ) за фалшификация на бюлетините , които достигнаха 5%-7%....Ревете , ревете ... , ако нещо има неясно питайте вашите членове в ЦИК :)

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Весело

  Как бързо са се подредили от началото

 12. 12 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Ще е много по-сложно на тези избори. Защото са двойни, т.е две кутии с разписки. А принципът "за всяка машина кутия", води до това, че там където има две машини, кутиите стават четири. После кой, къде, от коя машина, каква разписка пуснал ... става невъзможно за контрол.

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Весело

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ще ХАКНЕМ на всички ГЕРБЕРИ хладилниците и кафеварките ..;)

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Весело

  Ся, оснвния аргумент за машините е че там няма невалидни гласове и СИК не могат драсвайки леко с химикалка да направят нежеланите бюлетини невалидни. Съгласен. Какъв е проблема да се броят разписките от кутията, коя разписка за коя партия е.... и на тяхна база да се прави протокола? Никакъв, дори ще се свери с разпечатката от машината общия брой гласове и колко за коя партия са. Обаче това е забранено, само на няколко места сравниха общия брой разписки с отчетените от машината общ брой гласували.
  За хората писали някога дори най-елементарна ТРЗ програма е ясно къде може да е измамата.
  Да видим на новите избори кого ще избере за победител софтуера!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 22 Неутрално

  И измамите няма да помогнат. Калинките така се изложиха само за 6 месеца, че нищо не може да спаси главната калинка.

 16. 16 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Как разминавания? Нали първо пускам разписката и после ми връщат личната карта?
  Освен някой фокусник да успее да пусне различна хартийка макар, че всичко е открито... Тези разписки са по-скоро да се следи дали софтуера работи правилно. ЦИК на случаен принцип трябва да определя поне 2% от секциите да броят задължително, а останалите да могат да решат с примерно 60% от членовете дали да броят или не за всеки случай.

 17. 17 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Намеренията изборните резултати да се фалшифицират, са очевадно груби.

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Весело

  До коментар [#14] от "chichka":

  ""За хората писали дори най-елементарна ТРЗ програма е ясно..."
  Повтарям ЗАПЛАХАТА - всички гербери с ХАКНАТИ кафеварки, ...ще видите вие тогава !:))

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  изборите са измама

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  и тоалетните казанчета

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Контролен процент броене на разписките е необходимо за да има доверие в процеса. Касовата в магазина обикновено не я гледам, но мога и да си направя засечка.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 22. 22 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 504 Разстроено

  Е бати пародията,комунистите си делят баницата,под формата на сдс,герб,бспитн,дб и тн,и изтрадалият Български народ ще трябва да гласува за тях,30 години гледаме сценарий пускан от Москва и на никои не му прави впечатление,браво после Блгарите не били тъпи а наи-умните в европа,еми така е изчезвала Българската държава на няколко пъти и всеки път накои друг е бил виновен за това,какво да се прави РУСНАЦИТЕ СИ НИ ВЗЕХА И ТОВА Е,жалко да ни бяха взели германците,поне нещо щеше да потръгне,желая успех на всички оптимисти.

 23. 23 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen_s":

  Рева на гробаджийските тролчета по темата може само да ме радва. Ще има още едни избори при които купуването на гласове ще е трудно и няма да може да има поредната служебна победа за ОПГ шайката. А без хранилка калинките ще се разхвърчат, а ОПГ шайката ще се запъти към небитието. Нещо не си разбрал троле протестърски. Съмненията са за нещо много лесно осъществимо и евтино в сравнение с организацията на купуване на гласове, а и всеобхватно, софтуерно манипулиране на "най- чествите" избори проведени у нас. Но ако протестърите и пРезидента не излъжат, то няма да са те. Сам си отговори защо ЦИК не оповестява резултатите от преброените разписки. А може би просто се страхуват от резултата от преброяването на разписките и сериозното му несъответствие с протокола изплюва от машината. Няма да се броят разписки, та вие с пРезидента сте борци за "честни" избори, за върховенство на закона, който пагазвате всеки ден, за прозрачност на изборите, но прозрачност в която не се броят разписките и се манипулира вота във ваша полза. Само ми кажи от къде ДБ намери милион и половина за предните избори, както и фалиралата БСП над милион, от къде ще намерят Киро канадеца и Кокорчо пари за тези избори или ще декларират като ДБ 86 дарители, а похарчили милион и половина.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  На ГЕРБ много им пречи машинното гласуване. Няма как да подменят и крият бюлетини или да ги правят недействителни. Факта, че невалидните намаляха многократно показва, че за България е най-добре да гласува машинно.

 25. 25 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Намаляха недействителните гласове (те при парламентарни избори не са много, под 2-3% са), но намаляха ВСИЧКИ гласове с 18%, или с близо 600 000. На победителите, честито!

  А бе, пичове, що не прочетете поради к'ви причини цяла Европа изхърли машините за гласуване? И там има недействителни гласове, до 2-3%, щото гласуват да не казвам кои.

  В момента разбираме по трудния начин отговорите на горните въпроси.

 26. 26 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 812 Любопитно

  ЦИК упорито продължава да изпълнява нарежданията на пРезидента и администрацията му чрез безропотното изпълнение на разпоредбите на Б.Рашков и служебното правителство, впрегнати в задачата да уредят служебната им победа !

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":
  Факта, че невалидните намаляха многократно показва, че за България е най-добре да гласува машинно.
  .............
  Росо, Росо
  трябва ли на всяка статия да ръсиш мозък

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  ВОТЪТ ЩЕ БЪДЕ ОТКРАДНАТ ЧРЕЗ МАШИНИТЕ.

 30. 30 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Аве Дневник стига с това надуване с плюсове на правилните мнения - ставате смешни.

 31. 31 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  То беше ясно че в момент на тотална поляризация машинното гласуване беше повече от излишно. Нито изборните резултати излязоха по-бързо нито доверието в изборите се повиши. Напротив възникнаха повече въпроси и подхраниха общественото недоверие.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  На ГЕРБ много им пречи машинното гласуване. Няма как да подменят и крият бюлетини или да ги правят недействителни. Факта, че невалидните намаляха многократно показва, че за България е най-добре да гласува машинно.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  Утре ако ГЕРБ се върнат на власт и един ден трябва да организират избори ти първа ще оревеш орталъка че могат да се правят шашми със софтуера на машините

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 33. 33 Профил на Stefan Guintchev
  Stefan Guintchev
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":

  Това което пишеш е пълна измислица, като лъжите на Т. Дончева.

 34. 34 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#4] от "nema_labavo":

  Ами тяхната основна цел е пРезидента и хунтата му да вземат власта!Не знам какво му беше лишо на гласуването с бюлетини, което се практикува в цял свят... Сега просто една фирма доставчик на такива машини си пълни джобовете!

 35. 35 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  ЦИК подкопава доверието с липсата на анализ на контролното броене на гласовете!

  Общественият съвет към ЦИК следи с безпокойство аспектите от подготовката на изборите, които будят обществено недоверие поради недостатъчна разяснителна кампания и липса на информация!
  Обсъждат се и прилагане на добрата международна практика на одит чрез "пълзящо броене" или risk limiting audit! (естественно е да има контрол иначе пак ще се появят новите "мишовци" и неКОЙ ще се облажи отново?!!!)

  До коментар [#9] от "rumen_s":
  Ще има още едни избори, при които купуването на гласове ще е още по-трудно и няма да може да има поредната служебна победа за ОПГ шайката! (Рашков добре се справи предишния път, а сега може и още по-добре!!!) А без хранилка калинките ще се разхвърчат и ОПГ шайката на ГРОБ ще се запъти към небитието. (не ги отписвай толкова лесно тези от шайката щото те са "неизтребими"?!!!)

 36. 36 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Рева на гробаджийските тролчета по темата може само да ме радва. Ще има още едни избори при които купуването на гласове ще е трудно и няма да може да има поредната служебна победа за ОПГ шайката. А без хранилка калинките ще се разхвърчат, а ОПГ шайката ще се запъти към небитието.
  —цитат от коментар 9 на rumen_s


  На умрелите също им е трудно да се разходят до машината....

 37. 37 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Причината да няма нито данни, нито анализ за съответствието м/у броя на разписките и отчетените резултати в протокола е значително несъответсвие спрямо нормалните норми, което би довело до съмнение в крайните изборни резултати.Мълчанието на ЦИК по този въпрос е съмнително.Ето още една причина за ниска избирателна активност, освен самото машинно гласуване-

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Нали РадевоМаноюовата ЦИК уже беше чесна?!Ама чесна,колкото Радев е почтен..

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#36] от "ozd05563707":

  До машина на умрелите им е най-лесно да отидат.Ама,трудно схващате.

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#34] от "himler":

  По-лошо е!България официално е зависима от частна фирма,която и прави избори и решава кой дс е на власт,кок да е президент.На влсдт е Мадуро в България,съответно Малкия Мадурко от ВВС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK