Изборите не са състезание за "личност на годината"

На предстоящите избори всяка партия очаква като че ли някакво чудо.

© Цветелина Белутова, Капитал

На предстоящите избори всяка партия очаква като че ли някакво чудо.Анализът е от блога на автора.


Противно на здравия разум и на лошия чуждестранен опит в подобни случаи, България реши през 2021 да експериментира двойно: три последователни избори за парламент и съвпадане на датите с президентските избори (14 ноември). Честно казано, не бих се наел да правя прогнози за това, до какво ще доведе такава безпрецедентна ситуация, но винаги си мисля, че всъщност не искаме да се учим от грешките на другите (както правят по-мъдрите), а още по-малко да се учим от собствените си грешки (както правят по-малко умните).


За парламентарните избори този път се регистрираха 21 партии и 7 коалиции, за президентските избори съответно 12 партии и 5 коалиции. Последното не означава непременно, че ще има 17 кандидати за президент, защото някои партии и коалиции ще подкрепят кандидати, издигнати от инициативни комитети, други ще се групират около един или друг кандидат. При такова разнообразие на очаквания за изхода от двете кампании (които всъщност ще бъдат една, защото за избирателите ще бъде достатъчно объркващо разделянето им), залогът на тези избори сякаш се поизгуби.
Какъв е залогът?


Нищо съществено не се е променило през последните месеци, откакто след изборите на 4 април 2021 г. парламентарните партии фактически отказаха да съставят правителство. Причината беше липсата на диалог, но, разбира се, това не означаваше, че се очакваше диалог между всички. На път сме да забравим, как започна всичко.


Започна с акцията на Христо Иванов в Росенец и критичната към незаконното приватизиране на публична собственост реакция на президента Румен Радев, последвана от незабавната акция на Бюрото за защита на главния прокурор в президентството. Това предизвика удивителна гражданска реакция - на площада с искане за две оставки (на премиера тогава Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев) се събраха граждани от целия политически спектър. Това, което ги обединяваше: отвращението от един модел на управление, наложен в продължение на повече от десет години като политическа хегемония на ГЕРБ.


Отвращението беше от един дълъг списък с безобразия: калинки, къщи (за гости и в Барселона), пълно чекмедже, суджуци Да не споменаваме детайлно и политическата употреба на прокуратурата, фактическия рекет за неудобни бизнеси, мълчанието за дадени огромни подкупи (някакви 60 млн.), назначенията в последния час на "свои хора" в бордовете на държавните дружества, раздадените милиони в аванс, държавните поръчки без търг и какво ли не още. Най-сетне, вероятно не сме забравили и неповторими слова, обиди към журналист(к)и, към политически опоненти, цветист език дори към своите?


Нищо от това не се е променило съществено, освен усилията на едно служебно правителство след 4 март да "поизчисти" натрупалите се Авгиеви обори в управлението на България. Именно срещу установената система от управленски практики и свързаните с тях хора пламнаха протестите през 2020 г. Протестиращите, а и многобройните симпатизиращи им, искаха някой да сложи край на този низ от безобразия, за да не бъде българската демокрация фасадна, за да не бъде само прикритие на зловредни и вероятно дори престъпни управленски практики. Протестиращите искаха справедливост, правосъдие, законно възмездие за виновните, което да действа и в бъдеще като спирачка срещу повторение на онова, което мнозина заклеймиха с разбираемото "Мутри вън!".


Тази фраза произнесе президентът Румен Радев на 9 юли 2020 г. пред спонтанния протест на площада пред президентството, като по този начин недвусмислено зае позиция в един политически разлом. Разлом между една значителна част от българските граждани, които вече не искаха търпят безобразията десетгодишното управление на Бойко Борисов, и други граждани (вероятно също значителен брой), които бяха склонни по различни причини да простят тези безобразия било заради страх от радикални промени, било заради удовлетвореност и лична изгода, било заради обикновен конформизъм. Разломът продължава и днес и нищо съществено не се е случило, за да изчезнат неговите основания.


Два политически лагера


Със сигурност има разделение в обществото - оформени са вече два ясни политически полюса, като в ситуацията на остро противопоставяне гражданите се чувстват принудени да заемат една от позициите. Някои го правят, други предпочитат да останат като странични наблюдатели, за да видят, кой евентуално ще надделее. Струва ми се, че засега противопоставянето продължава, макар ГЕРБ вече да не контролира правителството, но сравнително трайна и стабилна алтернатива на предишното му управление също не се очертава. Партиите, които се противопоставят на ГЕРБ ("Има такъв народ", коалициите "Демократична България" и "Изправи се!") не успяха да постигнат съгласие помежду си, както и да договорят подкрепата на БСП, която също е остър опонент на ГЕРБ.


Именна тази патова ситуация доведе до третите поред парламентарни избори за по-малко от година. Но и затова залогът на парламентарните избори на 14 ноември е преодоляването на тази ситуация, постигането на някакво съгласие сред опонентите на ГЕРБ въпреки техните съвсем очевидни идеологически и политически различия. С други думи - стабилизирането, дори и за кратко време, на полюса на "промяната", ако това означава прекратяване на един управленски модел, който изглежда тези партии отхвърлят.


Колкото до другия политически полюс, ГЕРБ съвсем не е изчезнал от политическия хоризонт, дори напротив, неуспехът на неговите опоненти да съставят редовно правителство даде глътка въздух за бившите управляващи и им позволи да се окопитят след първоначалния ступор. Не е лесно да слезеш от власт след дългото и по същество самостоятелно управление на България. Но виждаме, че говорителите на ГЕРБ се активизираха, председателят Бойко Борисов отново заговори в присъщия му стил след известно затишие, отново започна да напада опонентите си и най-вече главния си опонент - президента Радев. Обвини го, че е диктатор, което всъщност е много смешно, ако само си припомним колко често лидерът на ГЕРБ съобщаваше като лични решенията на правителството и на парламентарната група, колко често използваше и продължава да използва изрази като "аз наредих", "аз им казах", "аз му/й забраних" и т.н.


На парламентарните избори този път имаме нов играч, появил се малко неочаквано и веднага предизвикал множество реакции - "Продължаваме промяната" (засега коалиция, но впоследствие вероятно и партия). Двамата министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев решиха да използват значителната си популярност и влязоха на терена на политическата конкуренция. Почти всички от политическите партии от последните три парламента реагираха ревниво или предпазливо, в зависимост от това, доколко предполагаха, че новият политически проект е съперник за "техния" електорален терен. Няколко проучвания (не са много заради малкото време за това) показаха, че новата партия получава подкрепата на разочаровани избиратели на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ), "Изправи се БГ!. Ние идваме" (ИБГНИ) и в по-малка степен от БСП. А доколкото ИТН бяха успели да привлекат разочаровани избиратели на ГЕРБ, ГЕРБ сякаш също усетиха конкуренция от тази страна.


Както обикновено, най-повърхностните критики към ПП са по отношение на позиционирането им по скàлата ляво-дясно, което беше предизвикано от една малко фриволна фраза на Кирил Петков ""Много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели". Противостоенето на ляво и дясно е с много измерения и не е само икономическо. То е също така в полето на културата и нравите, както и в полето на отношението индивид - общество (общност). Ако пропуснем последното, ще си останем в един опростен модел на "повече пазар" и на "повече държава".


В България като се каже "дясно", като че ли става дума за всеобщо разбираем политически етикет. Но какво дясно? Като де Гол през 1946, провел най-мащабната национализация в Западния свят? Дясно като Меркел или като Орбан? Дясно като Тръмп или като Путин? А какво ляво? Като Санчес или като Байдън (а колко е "ляв" той)? Ляво като Меланшон или като Ципрас? Изобщо, много по-важно от самоназоваването е практическата политика: какви цели с какви средства. И ако "дясно" правителство провежда леви политики, какъв е проблемът на левите? Или обратно, ако "ляво" правителство провежда десни политики, какъв е проблемът на десните?.


Какво очакват партиите?


Но на предстоящите избори всяка партия очаква като че ли някакво чудо. ГЕРБ очакват не само да са първи, но и да излязат от изолация, като намерят евентуален парламентарен партньор. Затова лидерът Бойко Борисов мина "по-назад", лансирайки като кандидат-премиер двукратно вече Даниел Митов, а и заявявайки подкрепата на партията си за проф. Анастас Герджиков (за това - по-нататък). Това е опит да убеди аудиторията, че ГЕРБ се е променил. Но всъщност в ГЕРБ няма никакви признаци, че възнамеряват публично да отхвърлят онези управленски практики, заради които никой не иска да си партнира с тях.


ДПС са в подобна позиция - изолирани, най-вече защото макар да оставиха Делян Пеевски "настрани", не престават да го бранят и да отхвърлят всякакви критики към техния корпоративно-клиентелистки модел. Това ги сближава с ГЕРБ, макар да не го признават още публично. Те също са силно критични към Румен Радев и нищо чудно да работят вече за евентуално политическо споразумение с Бойко Борисов. Просто е твърде рано, сякаш, то да бъде обявено, без да накърни изборните очаквания на движението.


Опонентите на ГЕРБ остават дълбоко разединени. БСП отново се бори с "вътрешния враг", а има големия шанс да излезе от изолатора на "партиите на статуквото". В партията се развива критично движение (Социализъм 21), което настоява дори за преучредяване на социалистическата левица, докато ръководството, обратно, се опитва да потуши публичността на конфликта. Острите критики към новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, както и постоянната поява на критики към президента Румен Радев от страна на видни социалисти, а и на бившия началник на кабинета му Калоян Методиев (дали е без насърчението на някой от БСП?), оставят впечатлението за двусмисленост на позицията на БСП. Ще бъде ли и тя част от промяната, или ще остане зад борда - това е всъщност въпросът, а той е и въпрос за политическото оцеляване на социалистическата левица, като се има предвид значителното намаляване на нейните избиратели през последните два парламентарни избори.


"Има такъв народ" сякаш се снишиха, мнозина се разочароваха от липсата на диалогичност, а и скандалът за плагиатство с техният кандидат за вицепремиер и за министър на вътрешните Петър Илиев допълнително накърни обществения им престиж. Но и те са пред избор - ще бъдат ли по-диалогични, ще приемат ли сериозно възможността за политическа коалиция с ДБ, ИБГНИ или ПП? Заявленията в тази насока, дадени наскоро от Слави Трифонов, ще останат празни думи, ако няма реални действия. Другото ще остави подозрението, че ИТН е "аватар" на ГЕРБ.


Новият проект "Промяната продължава" едва ли ще повтори "чудото" на НДСВ от 2001 г., но вероятно ще бъде основен фактор на диалога между партиите на промяната. Засега те изглежда да могат да преговарят с всички, което ги поставя по-скоро в центристка позиция. Това ги сближава с ИБГНИ, които изглеждаха най-диалогични досега. Но демонстрираните вътрешни конфликти в ИБГНИ може да ги остави извън новия парламент.


Накратко, изходът от изборите на 14 ноември 2021 г. няма да бъде много учудващ. След тях ще имаме същите трудности за постигане на правителствено мнозинство, както от 4 април насам. Затова партиите трябва да започнат да работят отсега, но конкурентната предизборна кампания за парламента и за поста на президента едва ли ще съдейства за това.


Президентската надпревара


Най-голям е съспенсът (извинете ме за думата, но как да определим трепетното очакване?) около президентската надпревара. Първа беше обявена кандидатурата на настоящия президент Румен Радев в екип с Илиана Йотова (още на 1 февруари), т.е. много преди поредицата от парламентарни избори. Тази кандидатура изглеждаше напълно логична и сякаш безалтернативна, имайки предвид подкрепата на президента за протестите, започнали от юли 2020 г. Публиката беше убедена, че ГЕРБ е в слаба позиция за президентските избори и каквато и да е кандидатурата им, съществува дори вероятността изборът да бъде спечелен от настоящият президент още на първия тур.


В последния възможен момент ГЕРБ заявиха подкрепа за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ. А същевременно за негова вицепрезидентка се предлага полк. Невяна Митева от ВВС (едва ли е случайно). Една симпатична двойка, несъмнени професионалисти всеки в своята област, зад която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удобно ще се прикрие, след като по никакъв начин не си представя, че може самият той, партийният лидер, да се яви в президентската мажоритарна надпревара.


Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е със сигурност политическа. "Независим" кандидат, който още от самото начало на обявяването си получава веднага (без вътрешно обсъждане) подкрепата на ГЕРБ. Който заявява: "През последната седмица разбрах, че политическа партия ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура" Но по-важното е друго казано от него: "Моята главна цел е да обединим всички български партии и всички български граждани". Обявеното намерение е да се балансира между различните интереси "така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат".


Такова намерение изглежда приемливо за мнозина, които се опасяват, че политическият разлом в българското общество може да породи още по-остро противопоставяне и блокиране на политическата система. Но именно това е и основната отбранителна теза на ГЕРБ още от началото на протестите през лятото на 2020 г. Затова и главното им обвинение срещу настоящия президент Румен Радев, е, че разделя нацията. А според Конституцията президентът "олицетворява единството на нацията" (чл. 92), следователно не може да я разделя.


Но за какво единство става въпрос? Единството на Делян Пеевски с Лозан Панов? Единството на Иван Гешев с Христо Иванов? Единството на Данаил Кирилов с Янаки Стоилов? Обединението на ДПС с НФСБ? Политиката е едновременно структура за общо живеене въпреки различията, но и терен на сблъсък на интереси, принципи и идеи. Когато има остър политически конфликт между две противоположни виждания за принципа на управление на републиката, за съдържанието на правовата държава, за смисъла на демокрацията, обединение не може да има. Там има етически избор, а той води и към политически избор. Двете няма как да бъдат съвместени, или едното, или другото. Казано с езика на единството - обединение или около единия принцип, или около другия.


Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков може да бъде капан и за ДБ, защото много нейни симпатизанти могат да го подкрепят. Ако това стане официално, ДБ ще бъде в ситуация на общ кандидат с ГЕРБ, което ще разруши образа на коалицията като фактор на промяната. Все пак, изглежда това няма да е така, след като вероятният кандидат на обединението ще бъде такава ярка фигура на протеста като Лозан Панов.


На президентските избори основен е, разбира се, вторият тур (евентуално на 21 ноември). Затова е важно, кои претенденти имат шанса да го достигнат. Към днешна дата (2 октомври) изглежда това са трима: Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов. Именно на балотажа, обаче, ще се види експлицитно противопоставянето между двете основни политически позиции, за които стана дума по-горе: промяната (или прекратяването на "модела ГЕРБ") и статуквото (или завръщането на ГЕРБ във властта). При балотаж между Радев и Герджиков или, по-малко вероятно, между Панов и Герджиков, това ще е главната линия на противопоставяне. И в нея ще е валидно твърдението "няма ляво, няма дясно", защото не това ще е действителният политически конфликт в момента. Това няма да е валидно единствено при малко вероятен балотаж между Радев и Панов, при това с много уговорки, доколко всеки един от двамата представлява непременно лявата или дясната страна.


При балотаж между действащия президент Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков, представянето на ситуацията като дебат между лявото и дясното ще е изцяло в духа на защитната теза на Бойко Борисов, че партията му представлява десницата. Това ще бъде и капан за ДБ, чиито избиратели ще трябва, евентуално, да избират между "левия" Радев и "десния" Герджиков. Ако решат да не гласуват на втория тур с оправданието, че нямат избор, това непременно ще бъде в полза на кандидата на ГЕРБ.


Във всеки случай, само 42 дни преди президентските избори настоящият президент Румен Радев ще има достойни съперници. Иначе се очертаваше кампания, в която той трябваше да се състезава с фолк певицата Луна или с "вечния кандидат" Волен Сидеров.


Но ще трябва да припомня, че президентските избори, както и парламентарните, са политически по своята същност, а не са "избор на човек на годината" или на "мис България". Избираме президент, който да представлява нацията, но най-вече да има храбростта и твърдостта да отстоява принципите на републиката ("общото дело", основано на свободата, равенството, правото и справедливостта). И при нужда да заема добрата страна в остро политическо противопоставяне, а не да се опитва да замазва конфликта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Да, ГЕРБ не се е променила. Още повече вождът им. Просто са се снижили, снижили да премине бурята, както навремето Т. Ж. съветваше. Нито изчегъртването се осъществи.

 2. 2 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Гълъбов, освен да мърмори срещу кандидатурата на Герджиков, да беше казал нещо критично и за другите кандидат-президенти в скучната си статия.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Гълъбов, освен да мърмори срещу кандидатурата на Герджиков, да беше казал нещо критично и за другите кандидат-президенти в скучната си статия.
  —цитат от коментар 2 на Скелета


  Ако се замислиш обаче и излезнеш за малко от политическите си пристрастия , това един от малкото смислени анализи.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 880 Неутрално


  …ЗА РАЗЛИКА ОТ ЦИВИЛИЗОВАНОСТТА
  Димитър Бочев


  Дали пламналите преди година и кусур събития допринесоха за добруването на страната ни, е съмнително, но че объркаха и разбъркаха гражданските ни и моралните понятия, не ще и дума. Системни и несистемни политически формации поетапно сменяха местата си, партии на статуквото изневиделица се оказваха извън статуквото, а със същата неочакваност партии извън статуквото изградиха и оглавиха едно ново статукво. Както се е случвало неведнъж в размирната ни национална история, и днес цялата бушуваща все по-неукротимо хаотичност пробуди онези дремещи в общественото съзнание бесове и демони, които епоха след епоха, век след век, мандат след мандат само чакат, притаили се в готовност, да настъпи техният час – часът, в който ще се обективизират и ще тръгнат между хората, ще се превърнат от мироглед в действителност, от идея в битие, от социално верую в социална реалност, от тези във фактори.

  Навремето Чърчил установи, че на Балканите винаги се е разгаряла повече политика, отколкото те са били в състояние да понесат. А въпреки ведомственото си приобщаване към Европа, а оттам – и към света, манталитетно, националнопсихологически (а следователно и социалнополитически) ние си оставаме на Балканите. Което ще рече, че в политическата сфера, там, където са необходими най-много хладнокръвие и здрав разум, на родна земя често са господствали най-неукротимите емоции. Това господство не само ни прави трудни и нежелани външнополитически партньори – това господство подкопава и трови националното ни битие и вътрешнополитически. И събитията, които споменах, илюстрират казаното по болезнен начин. А, както става и в интимната сфера, болката винаги съседства с насилието. Тъкмо неговата роля ще се опитам да разгадая във вълненията, обхванали доскоро големите ни градове и особено столицата.

  И така, нелеката ми цел е да установя мястото на насилието в коментираните събития. Още в зората на протестите моята литературна колежка и приятелка Теодора Димова ги нарече опасна запалителна смес, сравни демонстриращите с „Бесове”-те на Достоевски, а демонстрациите им сравни със зловещите самодейни отечественофронтовски акции в първите следвоенни години. Подобен бе погледът и на друг мой, многократно доказал се и литературно, и граждански, приятел – поетът и драматург Стефан Цанев. А моят състудент от Философско-историческия факултет на Софийския университет, Александър Димитров, който през есента на 1968-ма заедно с двама сподвижници разпространяваше нелегално позиви срещу българското участие в разгрома на Пражката пролет, и плати дързостта си с тежка затворническа присъда, сподели: „Митко, през края на 80-те и началото на 90-те ние демонстрирахме за демокрация, за човешки права и граждански свободи, докато днешните демонстранти искат диктатура на пролетариата.” „Е, щом я искат, ще я получат – отвърнах аз. – Лошото е обаче, че покрай тях ще я получим и ние, които не я искаме.” За съжаление, двамата със Сашо се оказахме пророци, и то в собствените си земи – ето че вече сме на път да я получим. Диктатурата на пролетариата (тук включвам и националсоциализма, който също е гнет на тълпата) винаги е възниквала от недрата на гражданския хаос, а хаосът в момента несъмнено е налице. Настоящият хаос е не по-малко опасен – овластени от новото статукво, вчерашните протестъри и днешни институционалисти го пренесоха от улицата в парламент и правителство, а така, въоръжен с ведомствени и държавнически пълномощия, хаосът става много по-злотворен. Докъде са стигнали нещата свидетелстват и думите на друг ветеран на СДС – талантливият поет Тодор Чонов. Наблюдавайки как разбеснелите се метежници издевателстват над една майка с две малки деца в центъра на столицата, Тодор Чонов написа: „Ако беше по времена протестите на СДС през 1990 г., щяхме да пренесем на ръце жената през площада заедно с колата и двете ѝ деца. Това е разликата между тогавашните спонтанни протести и днешните платени сборища.” И тази разлика подсказва колко регресивен, колко гибелен е извървеният през трийсетината години демокрация национален граждански път. И защото вярвам и в морала, и в умността, и в гражданската ангажираност на цитираните творци, пък и с очите си наблюдавах денонощния уличен екот, в пика на стихията заявих по БНТ: „Протести – да! Но само в рамките на цивилизоваността…”

  И за да не ме обвинят, както неведнъж е ставало през последните година-две, недобросъвестни читатели, че клеветя и оклеветявам хилядите цивилизовани демонстранти, бързам да уточня, че и такива имаше. Нещо повече: преобладаващото мнозинство бяха такива. И тъкмо това обстоятелство прави преценката на събитието като цяло толкова трудна. Ето моят личен поглед на автор и гражданин:

  Аз считам, че между цел и средства, както и между път и спътник съществува диалектическа взаимосвързаност. Благородни цели не се преследват с неблагородни средства, с домати, яйца, опънати срещу националните ни символи прашки, павета, че и взривове не се воюва за законност. Порочните средства неизбежно опорочават и целта – колкото и чиста и свята да е тя сама по себе си. Подобно е съотношението и между път и спътник. Да воюваш граждански в подножието на един високо вдигнат комисарски юмрук, пък бил той и президентски, значи да скверниш и варваризираш средата, значи да извървиш, казано с думите на Стефан Цанев, гибелния обратен път към каменната брадва, към онова пещерно минало, срещу което словото людско и словото Божие с толкова упование ни водят вече хилядолетия наред. Казано по-общо, докато цивилизованите народи решават проблемите, пред които са изправени, с изборна бюлетина, недотам цивилизованите ги решават с камени и дърве.

  Ни най-малко не идеализирам правителството, срещу което протестърите тръгнаха на бой, аз сам съм заставал в медиите (включително и в националните медии – БНР и БНТ) срещу това правителство, но винаги съм го правил със съзнанието, че има нещо по-кошмарно и от най-кошмарната държавна власт – и това е диктатът на разбеснялата си улична тълпа. (Справка: Густав Льобон, Достоевски, Шопенхауер, Ницше, Фром, Георги Марков). А тъкмо този диктат се стовари върху обществото ни. И за да не бъда еднозначен, оценявайки една многозначна политическа обстановка, ще добавя, че и аз си имам любими протестиращи. Говоря за онези момчета и момичета, които в стихията на най-метежната и безобразна нощ се хванаха дружно за ръце и образуваха жива верига пред мирно охраняващите събитието полицаи, за да ги защитят от литналите към тях домати, яйца, павета, бутилки, бомбички. С подобни доблестни люде и аз бих демонстрирал в един строй.

  В заключение да обобщим изявите и на извънпарламентарното, и на пламналото насилие, чийто продукт е и днешната бездържавност. Насилие е да окупираш за цели седмици и месеци централни улици и площади, които принадлежат на всички ни, да разпънеш там дрипави палатки, да ги превърнеш в истински катуни, а околните градинки и улички да превърнеш във вонящи открити тоалетни. Насилие и гавра със светите чувства на милиони българи е да обсипваш националните ни символи с дъжд от яйца и домати. Насилие е да издевателстваш посред нощ пред сградата на БНТ над две беззащитни жени, само защото са изказали на малкия екран възгледи, различни от твоите. Насилие е да нападаш физически мирно охраняващите събитието полицаи, които часове наред пасивно се бранят с щитовете си от обстрела на разбеснялата се тълпа. И за да бъде картината пълна, ще добавя: насилие и истинско престъпление е да биеш вързани хора. А, както установиха последните разкрития, тъкмо това правеха някои полицаи зад колоните на Министерския съвет. Техните издевателства са не по-малко осъдителни, те трябва да бъдат не само обществено порицани, а и изправени на подсъдимата скамейка…...................

  https://kultura.bg/web/за-разлика-от-цивилизоваността/

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#4:"constatator"][/quote]

  Защо поствате този рядко малоумен коментар? Борбата срещу мафията в една държава, завладяна от нея няма как да стане напълно мирно и кротко, без никакво насилие, протести, блокади. Какво очаквате, мафиотите да кажат 'повече няма да правим така и да крадем с милиарди' и да си тръгнат кротко и мирно?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Доста слабо. А и един анализ не трябва ли да е поне малко безпристрастен. Толкова ли му е безинтересно на автора колко ДС агенти има в инициативния комитет на Радев. ДС ли ще поведе държавата в "промяната" или провалени политици като Дончева, Маяма, лъжци като Бабикян и Кутев, чалгари или "спасителите" от новия проект. Дневник, как пък един път не дадохте трибуна на някой с различни възгледи, все трябва да е в правата линия. Айде давайте на изкуствените минуси и плюсове, поне оттам да го докарате.😁😁😁

 7. 7 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Това не е мой коментар а е статия на Димитър Бочев. Препоръчвам ви да я прочетете цялата. Мисля, че тук е демократичен форум и могат да се публикуват различни гледни точки. Ако форума е партиен стенвестник и трябва да се публикуват мнения само на една партия форума си има администратор и той може да изтрива статиите които се различават от партииата линия на стенвестника.

 8. 8 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#2] от "Скелета":
  Гълъбов и Тодоров са различни Антониевци

 9. 9 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#2] от "Скелета":

  А,ама грант има за плюене по опонета на Радев..

 10. 10 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Да, ГЕРБ не се е променила. Още повече вождът им. Просто са се снижили, снижили да премине бурята, както навремето Т. Ж. съветваше. Нито изчегъртването се осъществи.
  —цитат от коментар 1 на papunqk


  Герб ще се промени, когато срещу тях се изправят честни хора. Докато срещу тях стоят ДС агентите на Радев, провалени политизи ребрандирани като нови и разни изкуствено помпани проекти - ще си стоят същите. Искам да кажа, че вие революционерите не може да видите( или не искате) един прост факт - това че Герб са зле, не прави автоматично отсрещната страна ангели.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa55":

  Човека синвзима хрантани толкоз.Какво му анализирсте писанието?!Аз не го чета.Виждаш името.Ясно е-или директно или индиректно защитава Радев,плюейки по опнента му?

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#7] от "constatator":

  Много искате зи то от терол.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Няма ли да се включи и някой ромски барон за кандидат-президент да си събере техните гласове, да видим какво ще остане за другите: ректори, съдии, харварди и т. н.

 14. 14 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  [quote#4:"constatator"]
  —цитат от коментар 5 на rumen_s
  Защо поствате този рядко малоумен коментар? Борбата срещу мафията в една държава, завладяна от нея няма как да стане напълно мирно и кротко, без никакво насилие, протести, блокади. Какво очаквате, мафиотите да кажат 'повече няма да правим така и да крадем с милиарди' и да си тръгнат кротко и мирно?[/quote]

  Оли от половин година управлява Радев. Аз досега борба срещу мафията не съм видял, видях абсолютната некадърност на министрите му, назначаване поголовно на наши хора и зверска репресия срещу опонентите. Та срещу коя мафия ще се борим - на Радев или на Борисов.😁😁😁

 15. 15 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#6] от "foxa55":

  Пропуснали сте да споменете Борисов и цялата кохорта ибрикчии около него.
  Надявам се неволно, но едва ли.

 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Анализ базиран на фейковете на 'протеста' на червената финасова олигархия.
  Естествено че ще бъдете отмити с времето.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Чета ви коментарите и гледам, ......Радев е загазил яко.

  [email protected]
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#4] от "constatator":

  Хвани единия и удари другия. И така - Стефан Цанев, Богдана Карадочева…..И двата всъщност червени бозайници от времето на Живков. Тая Богдана с баща убит от комунистите се омъжи за сина на една видна червена клечка от ония години (Лъчезар Аврамов) и си живееше живота и на Изток и на Запад.
  Стефан Цанев,печатан в масови тиражи, ...............през 1960 г. комунистическата власт го изпраща да учи драматургия в Москва, след което става драматург във видни столични и провинциални театри, а той ѝ се отплащаше с подходящи стихотворения.

  [email protected]
 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#14] от "foxa55":

  Каква мафия борел Радев,като последната половин година олигарсите си разиграват коня-държавата потъва,има епидемия,на тях им енпроблема къде е едно бюро за защита на свидетели!

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#4] от "constatator":

  Стефан Цанев, Стефан Цанев..............''казано с думите на Стефан Цанев, гибелния обратен път към каменната брадва,'' :
  Цанев сътворява поемата „Аз питам!”за Георги Димитров !!!, в която с непреклонна решителност заявява:

  „Нашата вяра не може да бъде обесена, нито разстреляна.
  Не може да бъде заключена зад никакви брави.
  Нашата вяра – заклевам ви: бдете! -
  може
  в думи да се удави”.

  „И вървят чекисти -
  с остри профили
  и внимателен анфас,
  в Москва и София -
  невидими фронтове
  по улиците,
  навсякъде,..........
  ''„Могат да бъдат зачерквани хора и строфи,
  но революцията – не!”

  [email protected]
 21. 21 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Два модела на управление - мъжкар, който иска да командва парада (Радев, Борисов) независимо от законовите му пълномощия или човек, уважаващ законите и правилата (Панов, Герджиков).

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Радев потъва бързо.А,политтехниците,дето стоят зад него не могат да го спасят от потъване,като Янев не може да спаси Вера Су.

 23. 23 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Антоний Тодоров сериозно ли се мъчи да ме убеди, че ако Радев спечели изборите, ще се отдръпне тихичко в президентския си ъгъл и ще остави новото законно избрано правителство и парламент да си вършат работата без негова намеса, както е по закон?

 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#2] от "Скелета":Гълъбов и Тодоров са различни Антониевци
  —цитат от коментар 8 на zocho1


  Няма значение, нали все трябва да се напише нещо за някой Антони. Гълъбов се превърна в корав прогербски привърженик и дори Дневник да му предложат да пусне материал тук, той няма да се съгласи, както изчезна и като автор в Оффнюз. А, от Тодоров не можем да очаквоме да каже нещо против Радев, защото открито е заявявал социалистическата си ориентация през годините и ролята на БСП като единствената партия, способна да се справи с неравенството. Но, поне говоренето и писането му се отдават.

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Отвращението беше от един дълъг списък с безобразия: калинки, къщи (за гости и в Барселона), пълно чекмедже, суджуци "
  ===
  За отвращението от наглите лъжи ли иде реч?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#4:"constatator"]
  —цитат от коментар 5 на rumen_s
  Защо поствате този рядко малоумен коментар? Борбата срещу мафията в една държава, завладяна от нея няма как да стане напълно мирно и кротко, без никакво насилие, протести, блокади. Какво очаквате, мафиотите да кажат 'повече няма да правим така и да крадем с милиарди' и да си тръгнат кротко и мирно?[/quote]

  Те това е. Ясно си личи зомбирането на което сте подложени точно от мафията, която плати протестите.
  Дори ви е блокирана способността на разсъждавате, да се съмнявате.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#21] от "еспресо":

  А, хипотетично, в случай на война, кво правим?
  Президентът е главнокомандващ.
  Как виждаме Герджиков в тази роля?
  И хайде да видим портрет на Герджиков без тази патерица - мантията.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Политическата картина е отражение на българското общество. След дълги години на инструментализация на ценностите и прилагене на тактиката "разделяй и владей" в услуга на политически и мафиотски интереси, сякаш не остана какво да обединява този народ. Кухото патриотарство, използвано от някои партии и среди не върши работа. Прилагането на социален инженеринг и разгръщането на социалния контрол дори до обикновения човек и неговото частно битие доведе до феодализация на вота, по патента на ДПС. Много от хората гласуват или защото са зависими и обвързани, или защото имат някакъв интерес, или заради омраза и нетърпимост("да не дойдат комунистите"), или по симпатии и лична идентификация с "лидера". Все по рядко се гласува заради ценности и идеологически убеждения.

  Всичко това доказва, че не може да съществува общество, без някакво критично ниво на справедливост, общи ценности, доверие и солидарност. А партиите, докато гръмко заявяват привързаността си към тези ценности, на практика ги рушат в борбата си за надмощие, капитали и контрол.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Мария Касимова е истински патриот - Достойно вице на защитника на убиеца на Андрей Монов – Джок Полфрийман.

  [email protected]
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#2] от "Скелета":
  Демек що не е написал някакъв ПАНЕГИРИК в стил ПИК за ГЕРБ и неговият вожд :)
  Коментира се написаното , а не ненасипаното ..., ама логика в гербав !?:)

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Един балотаж Герджиков и Панов би бил доказателство за добра имунна система на на нацията, отхвърлила юмрука на Радев!

  [email protected]
 32. 32 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 996 Неутрално

  много е тъжно , когато уважаван от мен човек, си гради анализа върху лъжи ... поредния хлътнал по емоциите "анализатор", който поне до скоро беше (поне за мен) реалистик в анализите си... Не мога да си обесня каква е причината в девалвацията на реалистичните анализи, но е жалко,че това се случва

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Нещо по статията ? Не се отклонявай много от гулю ..гулюю :)

 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#9] от "wre501051215":

  Имате си Антоанетки , Татянки , Харланки , Минчевци, Тодоровци ..........и вся осталная :)) Гургуликайте си там по цял ден :))
  Бойко е мъж
  Бойко е велик
  Бойко спи с жените на враговете си ..
  В Бойко са влюбени всички депутатки от всички групи..
  Бойко ще издава книга

 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  “ президент, който да представлява нацията, но най-вече да има храбростта и твърдостта да отстоява принципите на републиката” и прочие…
  ——
  Не знам туй апология ли е или осанна, ма ме фана яд, че прочетох сичко преди него и дори ми харесваха внимателните формулировки. Много кален номер да държиш туй дет та пъне да си кажеш за най-накрая, докато фъргаш пепел в очите на читателя ред след ред

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  мисля, че се пише правилно "сниШили" - със Ш. ако не греша, разбира се - това е работа и за редактора на Дневник ? не се заяждам, просто за да сме точни

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Е.,.............не всички могат да са ДЕВСТВЕНИ ЕРГЕНИ като Герджиков . Той е светъл пример за бъдещето на България , важното е всички младежи да превеждат от ГРЪЦКИ :)

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#35] от "Gretel":

  ...............Та какво искате да кажете ?:))

 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#27] от "dokoro":
  А, .........той е много хубав крепител и на семейните ценности... На 61 година , ерген , живее с майка ..??? Всички млади ще последват примера .....:)

 40. 40 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa55":

  добро утро на всички, и заслужено браво за добрите коментари. Повечето от тях са верни, точни и напипват редица наболели проблеми на Бг и на нашето общетво. И за начините на протеста, и за Стефан Цанев, и за смяната "стани да седна", каквато пак наблюдаваме в момента, и редица други. Иначе отбелязвам специално този коментар защото той като че ли ни припомня - на всички нас, включително и на уважаемия Дневник - най-важното за една демокрация - може да имаме различни мнения, и това вероятно е нормално, но е важно да можем свободно да ги изказваме и да се изслушваме културно ! Приятна почивка

 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#38] от "dejmos":

  “Та какво искате да кажете ?:))”
  ——
  Точно това. :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#41] от "Gretel":

  И то е ...............??? И неговото име .........е !!:)

 43. 43 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#21] от "еспресо":А, хипотетично, в случай на война, кво правим?Президентът е главнокомандващ.Как виждаме Герджиков в тази роля?И хайде да видим портрет на Герджиков без тази патерица - мантията.
  —цитат от коментар 27 на dokoro


  Хипотетично, в случай на война предполагам, че БА ще действа като част от НАТО.

  Но да, признавам, че Радев е най-атлетичен от кандидатите за президент и ако се стигне до пряк дуел между вождовете на враждуващи племена, ще се справи по-добре и от Панов, и от Герджиков, и дори от Луна.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#40] от "bistr":

  Учудващо ..как ГЕРБ иска да се изказва /коментира в медиите ,!?? Във всички контролирани от ТЯХ и ПРАСЕТО медии коментари няма :)
  Там има само ....гулю ..гулю...

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков може да бъде капан и за ДБ, защото много нейни симпатизанти могат да го подкрепят."

  Перфектна е статията и аферим на автора. А цитираното е предназначено за моите автентични приятели. Те почнаха да забравят кои са, какви са, къде са. Даже и Христо забрави за Росенец.
  От две години и повече пишем за протести и промяна, пишем за криминалната същност на статуквото. И докъде стигнахме?
  Герджиков може да е топ-професор и супер-ректор, но какво общо има с промяната? Той не просто застава на страната на статуквото, той е и самото статукво. Каква връзка има тоз "интелектуалец" с протести и промени? Никаква! Поправете ме ако греша.

 46. 46 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нямам нищо против Герджиков, даже Дийп Пърпъл е слушал като млад. Но на негово място бих попитал PR си, дали не е време да се спрат малко снимките с червената тога и жълтите дрънкулки. Верно, че българинът кълве на униформи, ама пресолена стана манджата. Отделно,че малко кичозна изглежда-не се бях замислял. Ама като изниква от всеки сайт, по много пъти.... Почват да ми идват едни асоциации-Хари Потър, цигански барон, китайски император....

 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#45] от "Judjuk":

  Няма изказване ..срещу отвратителния модел на Борисова - Гешевска - Доганова държава ! За мен лично са го "сгънали по нещо". Всички знаем за разговора "Братиньо" ... , там личи какво си мисли ГЕРБ за Университетите и ректорите..

 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Любопитно

  "президентските избори, както и парламентарните, са политически по своята същност, а не са "избор на човек на годината" или на "мис България". Избираме президент, който да представлява нацията, но най-вече да има храбростта и твърдостта да отстоява принципите на републиката ("общото дело", основано на свободата, равенството, правото и справедливостта). И при нужда да заема добрата страна в остро политическо противопоставяне, а не да се опитва да замазва конфликта."

  Финалът на анализа е най-силен. Нормално. Просто българският избирател исторически си гласува за "мис" - примери колкото искате - изборът на Първанов, цели два пъти, загубата на втори мандат на президента Стоянов заради ченгетата, изборът на Плевнелиев срещу по-добрия кандидат, изборът на Радев беше предрешен и заради гаврата с неизбираемата от ГЕРБ.
  Сега ще видим какво ни е на сърце - мутривън, образование и култура, правосъдие и справедливост.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До dejmos (37): "А, .........той е много хубав крепител и на семейните ценности... На 61 година , ерген , живее с майка ..??? Всички млади ще последват примера .....:)"

  Господине, от висотата на вашите познания дали бихте могли да четете малко повече, за да научите, че съпруга на проф. Анастас Герджиков е проф. Виолета Герджикова - фина, начетена, културна личност; латинист. Думи нямам как повтаряте папагалски хвърлени думи в интернет, потресаващо е да се говори без да се мисли, без да се проври факт. Интересно, ако за вашата персона някой напише или каже гласно подобна неистина, как ще се почувствате?

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  "Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е със сигурност политическа".
  *
  А на другите двама със сигурност не са политически, а граждански? Хайде стига манипулации! Някои не са разбрали, че най-важното е да се разкара Радев и да се замени с много по-консесуална и приемлива фигура.
  Не намерихте какво да извадите срещу Герджиков и започнахте да го обвинявате в зависимосто ит ДПС.
  Кампанията започва мръсно още от началото.
  Виждам, че гадничкото внушение е, че Радев е по-приемливата фигура от Герджиков. Вместо да се постави въпросът по такъв начин, че да бъде елиминиран Радев, независимо кой ще се класира за балотажа, тука се правят опити да разделение така, че Радев отново да спечели.
  Най-после България има шанс да покаже пред света едно по-добро лице, а всичко отново потъва в политически интриги и типична българска партизанщина. Защо много хора ане са в състояние да видят по-голямата картина, а за роби на тъпите си предразсъдъци?
  Честно казано, направо съм отвратена!

 51. 51 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa55":Пропуснали сте да споменете Борисов и цялата кохорта ибрикчии около него. Надявам се неволно, но едва ли.
  —цитат от коментар 15 на psz58488391


  Май писан текст, дори от два реда не може да проумеете. Автора дастатъчно е наблегнал на това, затова казвам трябва малко безпристрастност и да се види и отсрещния отбор колко чист е.

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#49] от "vista2":

  Какво искате от хора, които се движат в съвсем други среди и черпят информация от сайта на Бабикян?
  Като не намериха с какво да оклепат проф. Герджиков го изкараха слуга на ГЕРБ и статуквото при положение, че професорът никога публично не е обявявал политически пристрастия. Също така и тиражираха измислици в лъжливите сайтове.

 53. 53 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Two parts ,I’m talking before the game ..

  Ако Плевнелиев се беше кандидатирал за втори мандат ,Радев нямаше шанс ..Ако не беше Цецка Цачева кандидат на ГЕРБ ,Радев щеше да бъде изхвърлен безпроблемно ..и никой нямаше да го помни ..

  Да не говорим с тая акция която Гешев направи в президентсвото с която канонизираха Радев за мъченик ..

  Радев ,като каза махнете охраната на Пеевски и след това Гешев прати хаилазите си в президентството.Което според някои е било защото Радев е предал секретна информация за изстребителите на руснаците …И там се почнаха протестите и дойдоха Кирчо ,Асен .Мая и разбира се Плешивия обра протесния вот ..

  Тоест ако боко не беше направил двете грешки първо с Цачева за президент и второ да не беше пращал тия в президенството още 2 мандата безпроблемно щеше да има ..и така си е мислил най вероятно затова е правил магистрали полу законни и на места незаконни ..

 54. 54 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  "Отвращението беше от един дълъг списък с безобразия: калинки, къщи (за гости и в Барселона), пълно чекмедже, суджуци "===За отвращението от наглите лъжи ли иде реч?
  —цитат от коментар 25 на clarkv622


  Бори се за "личност на годината" с разпространение на фейкове.

 55. 55 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 548 Неутрално

  В Дневник не разбраха, че дитирамбите за Радев вече имат обратен ефект. Защото на всяка хвалба отговарят поне два съкрушителни факта. Оставете казармения фюрер, обърнете взор към единението, а не към разединението - което вече ни докара поредната катастрофа. Никой народ няма нужда от разединител, изпълнен с патологична омраза заради безгранично его.

 56. 56 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Вярна е, че паметта е вредна за здравето, но от друга страна загубата на памет е болестно състояние. Повече от смешно е Лозан Панов избран за шеф на ВКС с гласовете на ГЕРБ и ДПС, човек който Цацаров му ходи на крака да го уговаря да не се отказва да се кандидатира за шеф на ВКС сега да хвърля обвинения към Герджиков, че бил кандидатура на ДПС и ГЕРБ. Спомням си как в"уважаваният" Дневник излизаха статия след статия, че Панов е кандидата на ДПС и лично на Пеевски. Вярно е, че постепенно Панов промени позициите си, но никой не коментира защо и как ги промени. Помъдря ли, катарзис ли преживя, видя ли повече възможности за себе си, ако се присъедини към ДБ или просто успяха да го купят така както Киро и Кокорчо си пазаруват партии.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#50] от "pamela":

  За това има такива ГЕРБ оракули , които виждат цялата КАРТИНА:)) В картината има ли вили , оргии ,чекмеджета ?? :)

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#42] от "dejmos":

  “ И неговото име .........е”
  ——
  Не толкова лекомислено с имената, де! Земи пример от автора на такста… He’s He Who Must Not Be Named. Визуално, предполагам, може:
  https://images.app.goo.gl/bP8YBEEWyJ981JkUA

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Господин Антоний не е казал нищо.

  Ама е от сърце.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 60. 60 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#44] от "dejmos":

  да, прав сте затова, но то си е интересна тема, само по себе си - хайде помислете - ако навсякъде имаше подобни коментарни секции, щяхте да си загубите времето в писане на 4-5 различни сайта. А така, този тук е един от млакото - по-лесно, по-концентрирано. 2 Освен това, предполагам, че Дневник си изкарват нелоши допълнителни пари от интернет реклами - нали знаете, че повече читатели, повече страници отворени, повече време прекарано на страница носи директно повече пари за Дневник !... мисля , е и вестниците на пеевски и други - като Сега, напр - сглупиха - като се отказах от коментарите

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#57] от "dejmos":

  И какво отношение има професорът към всичко това?

 62. 62 Профил на pqk14916663
  pqk14916663
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Борисов трябва да бъде осъден
  Картаген трябва да бъде разрушен

 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  дълга, скучна и неубедителна статия

  не буди особен хъс за заяждане, ама хайде от мен да мине:
  "оформени са вече два ясни политически полюса"

  тази фраза съсипва доверието във вещината на автора, защото за никакви ПОЛИТИЧЕСКИ полюси не става дума, поне за мен е очевидно, че полюсите са ИНТЕРЕСЧИЙСКИ, а разликата в "идеологиите" на двата полюса е НИКАКВА; бих се съгласил и с твърдение, че те нямат идеология, при все че и това е вид идеология - да нямаш принципи, нарича се опортунизъм, нагаждачество.

  и, не, авторе - тъкмо такова състезание са изборите
  разпъване на паунски опашки и надуване на пуешки гуши
  само и само да прилъжат избирателите да се включат в играта "тука нема, тука пак нема"
  сутринта по радиото чух фраза на РРадев колко отвратително нещо бил "купеният вот"
  ами отвратително е, но ДРУГ ВОТ НЕ СЪЩЕСТВУВА
  всеки вот е купен
  само дето едни тарикати (сред които и Рррадев) гледат да плащат с обещания - евтини при даване и още по-евтини при осребряване (защото такова НЕ настъпва) и само по-"лошите" раздават по 50-100 лева (не от свои пари, естествено), така че "купените" поне знаят за какво са гласували
  а излъганите с празни приказки преди и после крещят за отговорност, гражданска позиция, право на критика и други глупости - глупости са защото НИЩО от обещаното им не се случва - никога

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  обърнете взор към единението
  —цитат от коментар 55 на xso16686927

  ок, да обърнем

  и какво виждаме?
  някъде някаква основа за това "единение" има ли?
  НЕ
  няма
  ще посоча само една причина да няма: предстоящата зима на сметки за ток и парно ЗА ЕДНИ ще е кошмарна, а ДРУГИ няма и да забележат разликата; при това сред ЕДНИТЕ още ОТ СЕГА цари кавга "кой е виновен", при все че ясно се вижда кой.

  та за какво става дума?
  за "единение"?
  истеричен смях в залата

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Лекувайте се....

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#52] от "pamela":

  не е нужно да оклепваш някого, който САМ се е бутнал да се кандидатира

  намерението да ставаш властник, нека и с ОФИЦИАЛНО мизерни права, но пък с наистина НИКАКВИ отговорности - това си е достатъчно самооклепване

  оттам нататък соченето с пръст, че даден персонаж е мърляв, туй е просто констатация на очевидното

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "....обърнете взор към единението, а не към разединението - което вече ни докара поредната катастрофа."
  До коментар [#55] от "xso16686927":

  Ми то при комунизма имаше единение. Единство на Партия и народ. Боко почти го възстанови това единство. Бай Добри Джуров каза "Времето беше такова". То и сега времето е такова, но не съвсем и Боко не съвсем успя. Но той не се е предал. Май пак ще благодарим на Партията и народното Правителство за топлите грижи. И ще каканижим лозунги за Вечната дружба с братския Съвет...., ох пардон, Европейски съюз.
  А за "поредната катастрофа". Не надценявайте служебните правителства. И при най-голямо желание нямат време да предизвикат катастрофа. На Боко му бяха нужни цели 10 години за да ни инсталира и имплантира окончателна на дъното на Европа.

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  никой не е възнамерявал сериозно да "чегърта"
  всички от "политическата класа" са горе-долу равносъучастници в разграбването на страната било по държавна, било по частна линия, така че нямат интерес от тотално разобличаване на конкурентите си, които в същото време са свидетели на техните престъпления

  за пред данъкодайния електорат поразиграха малко театро, подляха вода на личните си врагове - и толкоз
  сметката за представлението ще ни идва рассрочено
  вече започна да идва

  "наивник" е много мека дума за характеризиране на повечето от пишещите тук

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#2] от "Скелета":

  не е Гълъбов
  четете какво пише
  не каквото си въобразявате

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#39] от "dejmos":

  Тъпо и примитивно в стила на 7/8 тв и омразния ви чалгар. Тоше, ти ли си бе, мамин? Само толкова ли можете? Перфектна илюстрация на "вземи едните, удари другите" - смърдите еднакво на леш.

 71. 71 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Криптокомуниста Тодоров стяга редиците. Доносниците от ДС не го притесняват. С тях единство трябва ли да имат честните хора, господин Тодоров? И аз не искам такова "единство" и "възстановяване на държавността". Коя държавност, господин Тодоров? Онази, отпреди 1989г, в която 27-те доносници в ИК на мажоритарния кандидат, който очевидно подкрепяте бяха фактор и имаха самочувствието на такъв, което сега бавно си връщат? Точно така, трябва почтен човек, който да се изправи срещу доносниците, с които очевидн Вие сте в "единство"и да развали замазването на въпроса как може "демократи" и "десни" да подкрепят и коленичат пред подобен кандидат-президент и ДС-кръжеца около него. Внятно ли Ви е сега замазването, което Вие правите, господин Тодоров?

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#62] от "pqk14916663":

  няма да бъде съден
  примири се
  щастливите хепиенди - търси ги в Уолт Дисни студио

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#59] от "diq55699032":

  ми да

  обаче от воле събира стотина коментара

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#70] от "poitoucharante":

  Няма по примитивно действие от спор с примитивен герболяк :)

 75. 75 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Радев де факто управлява от май 2021 г. управлява България. И каква промяна се осъществи? С триста зора се актуализира бюджета (не ми се мисли как и кога ще се прави бюджета за следващата година), един кораб потъва и ковид мерките спряха да се спазват напълно. Не знам точно как Герджиков е "ортодоксален гербаджия", но знам, че и той, и Панов, са далеч по-стойностни и далеч по-добри примери за подражание.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#19] от "wre501051215":

  Тя потъва от 12 години, откакто ни управлява мафията. И преди имаше мафия, ама поне не управляваше.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#19] от "wre501051215":

  Тя потъва от 12 години, откакто ни управлява мафията. И преди имаше мафия, ама поне не управляваше.

 78. 78 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#4] от "constatator":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 79. 79 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Радев де факто управлява от май 2021 г. управлява България. И каква промяна се осъществи? С триста зора се актуализира бюджета (не ми се мисли как и кога ще се прави бюджета за следващата година), един кораб потъва и ковид мерките спряха да се спазват напълно. Не знам точно как Герджиков е "ортодоксален гербаджия", но знам, че и той, и Панов, са далеч по-стойностни и далеч по-добри примери за подражание.
  —цитат от коментар 75 на d04


  Хаос, галопираща инфлация, потъващ кораб с токсини - това е резултатт от управлението на фатмака.

 80. 80 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  Преместете се в статията за убийството на Луканов и после пак да си говорим, че мафията не е управлявала.

 81. 81 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Господин Антоний не е казал нищо.Ама е от сърце.
  —цитат от коментар 59 на diq55699032


  Както винаги. Нищо оригинално, само едни клишета.

 82. 82 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Гълъбов, освен да мърмори срещу кандидатурата на Герджиков, да беше казал нещо критично и за другите кандидат-президенти в скучната си статия.
  —цитат от коментар 2 на Скелета


  Първо това не е Гълъбов, и второ - статията е много качествена, като всичко, което излиза от перото на Антоний Тодоров, когото имам удоволствието лично да познавам и да споделям възгледите му.

 83. 83 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":никой не е възнамерявал сериозно да "чегърта"всички от "политическата класа" са горе-долу равносъучастници в разграбването на страната било по държавна, било по частна линия, така че нямат интерес от тотално разобличаване на конкурентите си, които в същото време са свидетели на техните престъпленияза пред данъкодайния електорат поразиграха малко театро, подляха вода на личните си врагове - и толкозсметката за представлението ще ни идва рассроченовече започна да идва"наивник" е много мека дума за характеризиране на повечето от пишещите тук
  —цитат от коментар 68 на Николай Теллалов


  +++++++
  За публиката е нужен малко цирк.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 84. 84 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#19] от "wre501051215":Тя потъва от 12 години, откакто ни управлява мафията. И преди имаше мафия, ама поне не управляваше.
  —цитат от коментар 77 на Роси


  А сега сме изплували като оня кораб, заклещен в скалите на Камен бряг.

 85. 85 Профил на mr50
  mr50
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Няма да гласувам за човек предложен от ГЕРБ. Хората около Бойко Банкин са все шушумиги. Вижте ги само колко угоднически се държат в негово присъствие. Пълна скръб са. И тези подлизурковци ще управляват държавата, като по този начин ще влияят на моят живот и този на семейството ми. Писна ми вече на ... шлифера. Но най- много ме е яд на тези които ги избират и все се опивах да разбера какви ли хора гласуват за тях. Имах известни подозрения, докато Бойко Банкин не ги разсея съвсем с неговото изказване пред избиратели в Кърджали: "Аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме". Надявам се този път "разбраните" българи да не са повече от 10%.

 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Весело

  До коментар [#27] от "dokoro":

  "А, хипотетично, в случай на война, кво правим?
  Президентът е главнокомандващ.
  Как виждаме Герджиков в тази роля?"
  ===============
  Искате да кажете, че само в последните пет години България е в някаква военна сигурност, при Желев, Първанов, Стоянов, Плевнелиев сме били лека мишена.
  Или президентът задължително трябва да е военен?
  Ами запишете го в конституцията!

  Еретик
 87. 87 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Значи така, а: „Отвращението беше от един дълъг списък с безобразия: калинки, къщи (за гости и в Барселона), пълно чекмедже, суджуци Да не споменаваме детайлно и политическата употреба на прокуратурата, фактическия рекет за неудобни бизнеси, мълчанието за дадени огромни подкупи (някакви 60 млн.), назначенията в последния час на "свои хора" в бордовете на държавните дружества, раздадените милиони в аванс, държавните поръчки без търг и какво ли не още“? ! И нищо, ама АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е ДОКАЗАНО! Пет месеца досега не стигнаха нито на следствие, нито на извънредни комисии в парламент, нито на настоящият вътрешен министър да докажат каквото и да било, повтарям за недовиждащите – ПЕТ МЕСЕЦА НЕ СТИГНАХА НА КОГОТО И ДА БИЛО ДА ДОКАЖЕ КАКВОТО И ДА БИЛО ОТ КЛЕВЕТИТЕ, С КОИТО БЕ ЗАТРУПАН БАЦЕ!

  А що се отнася до президентските избори, истеричното пищене, оглушителното скърцане със зъби и неконтролируемите вопли от страна на поддръжниците на сегашния президент са неописуемо комични. Да оставим проф. Герджиков, който е всичко онова, което Радев не е, но полковник Невяна Митева, която е работила като специалист „Връзки с обществеността" във Военновъздушните сили и знае и кътните зъбки на бившия командващ на тези сили, ще бъде негов вицепрезидент! Това си има и добрата страна, защото това може да реши проблема с доставките на газ за България до края на зимата. Защо така, пита там едно политическо дребосъче? Защото сега, дете мое с къдрав мъх, на Дондуков 2 пикаят газ в промишлени количества, а това не остава незабелязано! Още разяснения?

 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#83] от "AModoMio":

  всъщност - НЕ малко, а МНОГОМНОГОМНОГО, понеже авантаджийството е по-заразно от делта-ковида и МИГОМ преминава в хронична форма... а после се предава по наследство като вируса на херпеса...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#82] от "kmat":

  той с перо ли пише?

  следващият път да отскубне перце от не толкова отегчена от живота кокошка...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 90. 90 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Нямам нищо против Герджиков, даже Дийп Пърпъл е слушал като млад. Но на негово място бих попитал PR си, дали не е време да се спрат малко снимките с червената тога и жълтите дрънкулки..."До коментар [#46] от "jlb02632781":

  Допускам, че по архивите няма други снимки, с които медиите да си илюстрират материалите. Видно е, че човекът не се стреми към публични прояви.

 91. 91 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Приспивно дълъг тенденциозен обзор от революционния демагог Тодоров, базиран на лъжи от компромати. Допускам, че това е доклада му за "Репортери без граница". Четенето му е абсолютна загуба на време. Банализираната история я знаем, разкажи какви ще ги свършите занапред!

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Доста мирно написана статия, като се има предвид какво беше преди... И това е разбираемо като се вижда катастрофата до която докарват България новите политици на промяната и на протеста... Т. е. ако сега тази статия беше някаква в революционен дух то какво можеше да се очаква после като отговор от народа... Интелектуалците на каишка, които така услужливо пишат каквото трябва и каквото е поръчано започват да се кротват, което показва, че поръчителите на музиката вече не искат чак толкова пламенни революционни речи, а нещо по-спокойно, но уж пак държащо фронта...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 93. 93 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 554 Неутрално

  НА ПЪРВИЯ ТУР МИ Е ЯСНО - ЗА Панов ! ДАНО ДА СТИГНЕ ДО ВТОРИЯ!!!
  но АКО НА ВТОРИЯ ТУР СЕ БОРЯТ ПРОФЕСОРА И РАДЕВ??! Трудна дилема!!??? Но колкото и да ме навиват тролове и червени политолози, не съм си загубил чувството за реалност!!
  Аз не съм и няма да гласувам за ПРОТЕЖЕТО НА РЕШЕТНИКОВ! Геостратегическите постановки са най важни! да се изчегърта Агента на Путин -Радев е не по малко важно! ББ ВЕЧЕ Е ИЗВЪН ИГРАТА!
  въпреки московските тролове и червени политолози не вярвам един разумно мислещ да ГЛАСУВА НА ВТОРИЯ ТУР ЗА ПРОТЕЖЕТО НА РЕШЕТНИКОВ/ПУТИН!!!
  Повечето или няма да гласуват или "С ОТВРАЩЕНИЕ" ще гласуват МАЖОРИТАРНО за Професора .! все пак ТОВА СА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!! ГЛЕДАТ СЕ КАНДИДАТИТЕ, А НЕ ПАРТИИТЕ зад тях, а ПРОФЕСОРЪТ Е С КЛАСА НАД РЕЗИДЕНТА.
  то всъщност Радев имаше шанс само заради глупостта на ББ да издигне лелката .

 94. 94 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#93] от "bgpatriot":

  Изглежда наистина си патриот, мака и да изумяваш с ЧервеноЛевото си решение да гласуваш за ДеБъ-кандидатите (имам предвид преди всичко джендърката Касимова)

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Две неща:


  Затова и главното им обвинение срещу настоящия президент Румен Радев, е, че разделя нацията. А според Конституцията президентът "олицетворява единството на нацията" (чл. 92), следователно не може да я разделя.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Това "единство на нацията" герболяка превърнаха в някаква метафизична категория с неясно съдържание. Това им е нужно, за да се произвежда необходимото количество матерял за опорки, изолзвани масово от глашатаите на Министерството на Истината в Банкя.

  Причините за това са или непознаване и неразбиране на Конституцията или преднамереното й изкривено представяне с пропагандна цел от Герб. Предполагам и двете са верни.

  Какво има предвид чл. 92?

  Ако трябва да цитирам вашия адаш, другия Антоний, който сега удобно е минал на "Другия бряг":


  Самата норма води началото си от монархическия институт и извадена от контекста си, изглежда механично пренесена в републиканска конституция. Всъщност конституцията не изисква от президента да изгражда националното единство, за да го олицетворява. Това не е норма, която предполага допълнителни изисквания към държавния глава. Той представлява Република България в международните отношения и именно в това си качество неговите позиции и послания трябва да бъдат възприемани като израз на цялостната национална позиция. Представяното като императив изискване кандидатът да „не разделя нацията, а да я обединява”, няма отношение към президентските правомощия.

  Нормата, действително е свързана с позицията на президента като държавен глава на българската държава и нация, в дипломатически и други официални случаи и церемонии.

  По никакъв начин олицетворението на единството на нацията, не изисква някакво неутрално-политическо или бащинско-помирително поведение от президента, спрямо политически парии и техните представители.

  КС се е произнесъл, че президентът има правото да прави политически изказвания, така че това не нарушава неговите конституционни правомощия.

  Оттам-нататък, нито един президент не може да бъде "повече обединител" от друг, защото няма нито такива функции, нито правомощия да го прави.

  Второто е един важен момент, изпуснат в анализа:

  Евентуален балотаж ще бъде седмица след парламентарните избори. Да приемем, че се стигне с участието на Радев до балотаж. Парламентарните избори ще са минали и резултатите ще са известни. Партиите малко или повече ще са се позиционирали спрямо резултатите.

  Това абсолютно ще повлияе на евентуален втори тур на президентските избори. Формирането на едно мнозинство на промяната, до голяма степен ще обезмисли всякакви надежди на герболяка за победа на Герджиков на втори тур.

  Препотвърждение на изолацията на задругата герб-дпс в бъдещ парламент от останалите участници, в седмицата преди балотажа ще обезсърчи доста техните избиратели да се мобилизират зад Професора.

  Така мисля аз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK