Нов президент – надали, ново политическо лидерство – дали?

Дали политическа есен 2021 ще успее да осъществи завой и да започне да търси красота в автентично визионерско стратегическо политическо лидерство?

© Красимир Юскеселиев

Дали политическа есен 2021 ще успее да осъществи завой и да започне да търси красота в автентично визионерско стратегическо политическо лидерство?Президентски избори 2021 са с двоен залог - за нов президент и за ново политическо лидерство. Те влизат в неочаквани и противоречиви отношения - именно те са интригата на настоящия президентски сезон. Президента ще изберем през ноември. Ще успеем ли да преосмислим и променим публичния идеал за политическото лидерство, е по-невидим и дългосрочен, но стратегически ключов въпрос. Президентът е един, принос за промяна на публичната среда и за държавничеството могат да имат повече от един стратегически мислещи кандидати.


Всички ухажват градската десница


Валят президентски кандидатури, като че ли изковани в полит лабораторията на градската десница. Проф. Атанас Герджиков изглежда олицетворение на Платоновата идея за философа - цар, който не желае властта, но точно заради това може добре да я използва.
От Винету до Платон и Аристотел - пътят е впечатляващ. Трябва да сме честни - никой не си е представял, че Бойко Борисов може да го извърви. Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство), но че ГРЕБ ще е част от процеса на ревизиране на лидерския модел, който той сам е наложил, е един от фокусите на президентската надпревара.


Аристотел. Органон - част 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Може ли ГЕРБ да се спаси от собствения си лидерски модел?


Бойко Борисов не просто властва десетилетие, Бойко Борисов и ГЕРБ изковаха идеята за лидерство по образа на Бойко Борисов - силен мъжага, не просто военен, а генерал, човек от народа. След брака с обединените патриоти този образ започна да става все по-националистичен (Северна Македония, бежанските вълни, които все се привиждат). Този образ стана хегемонен, доминиращ представите, нагласите, медийната и публичната среда, електоралното поведение.


Именно този хегемонен модел роди множество парадоксални разминавания - най-завършен и успешен негов израз днес не е Бойко Борисов, а Румен Радев. Първият опит на ГЕРБ да се отклони от него с Цецка Цачева беше тотално фиаско. Сега ГЕРБ са изправени пред предизвикателството - ще успеят ли от втори опит успешно да се провивопоставят на образа на политическия лидер, който сами те са въвели и поддържали?


Очертава се парадоксално пъстър триъгълник - Румен Радев, подкрепен от БСП и ИТН, днес е по-рейтинговата реализация на модела, утвърден от Бойко Борисов. Проф. Герджиков, подкрепен от Борисов и ГЕРБ, е отрицание на модела на Борисов, близък до политическия профил на градската десница. ГЕРБ си е ГЕРБ, генералското не е нито забравено, нито загърбено, просто свири втора цигулка и то в дамски ръце - полковник Невяна Митева.


Самата градска десница е във възходящ тренд в кампанията - нейните представи за просветено политическо лидерство и правова държава, дълго време осмивани и маргинализирани като елитарни уклони на жълтите павета, започват да заемат центъра на сцената. Тук говоря за символна политика, за визия за политическото лидерство, не за електоралната карта.


Третият полюс на този триъгълник е Лозан Панов. За разлика от двамата ключови претенденти с разлитащите се в различни посоки образ и партийна подкрепа, при Лозан Панов и "Да, България" има кохерентност. Въпросът е има ли нужда ДБ от свой кандидат, след като има друг, близък до нейния профил? Отговорът е в разликата между мажоритарно и партийно, между личността и партията, която го подкрепя, между личната харизма и политическия багаж. ДБ (вероятно) би приела първото, но не и второто, би привидяла президент у проф.Герджиков, но не би подкрепила кандидата на ГЕРБ. Говоря за първия тур.


Три послания отправя този триъгълник. Румен Радев апелира към мнозинството граждани, които са против корупционния модел и разграбването на държавата.


ГЕРБ лансира идеята за обединение. Всяка нация има нужда от единение по отношение на стратегическите си цели и приоритети, а отговорност на лидерството е ясно и убедително да ги дефинир. В посланието на ГЕРБ звучи и друг пласт - стига война и изчегъртване, дайте да се единим. Няма значение от коя страна на корупцията си, дали ти си крал или теб са те крали, трябва да сме заедно.


Лозан Панов се цели дългосрочно - в правовата държава и промяна на конституционните основи, които да я укрепят и гарантират.


Кое е посланието, в което ще се разпознаят мнозинството български граждани и ще мобилизира най-мощен вот, ще определи хоризонта на развитие на президентската институция за следващите пет години.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Ректор на ректорите", или ново разбиране за националното политическо тяло


Идеята за първи сред равни не съществува в мисловния свят на Бойко Борисов и той я превежда властово-йерархично: председателят на Съвета на ректорите става ректор на ректорите. Това е очаквано. Това, което е неочаквано, са контурите на ново разбиране на националното политическо тяло. Ректорът на ректорите като обединител на нацията загатва за разбиране на националното като конституирано около интелектуална общност и консолидирано от просветено лидерство.


Би било толкова обещаващо, че не е за вярване. Понеже е очевидно, че няма още ясна политическа воля в това отношение, нека да припомним на политиците волята на гражданите. Вече в два парламента, скоро в три, гражданите конституират политическото представителство без националистически партии, а БСП се срина електорално от удавянето на лявата идентичност в националистически уклон.


Гражданите ясно дефинират искането и очакването за предизайниране националното тяло не в националистически краски на разкрасено минало и политика на страха. Най-големият шанс на президентската кампания 2021 е да започне нов политически дебат за социалния договор и за националното тяло, където афектираната екзалтираност да бъде заместена от правова държава - ключова идея на "Политиката" на Аристотел.


В пукнатините на каноните
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Герджиков е красив


ни уверява Бойко Борисов. Би могло да е цитат от Георги Господинов - четящият човек е красив, но надали. По-скоро е мъжкарското съперничество - посланичка колоритно описа президента Румен Раден като красив. Бойко Борисов не може да остави естетическото в ръцете на противника и го премества в собствения лагер.


Отвъд анекдота, реабилитацията на естетическото е една от любопитните за проследяване нишки на кампанията. Тя ярко отсъства в множество други кампании. Пъвоначалният възход на "Има такъв народ" съживи критичната рефлексия върху (не)естетическото поради политическата легитимация на пренесената на парламентарната трибуна чалкаджийска безцеремонтност на "Шат на патката главата". Дали политическа есен 2021 ще успее да осъществи завой и да започне да търси красота в автентично визионерско стратегическо политическо лидерство?


Пеевски президент?


Новият хард имидж на ДПС е толкова нападателен, агресивен, гласовит, сякаш са издигнали Пеевски за президент и го бранят от армия международни и родни врагове. На фона на Карадайъ Бойко Борисов започва да изглежда почти умерен в нападките си към Румен Радев.


На геополитическата сцена ДПС играе като на родната. Приставали са и на БСП, и на СДС, и на НДСВ, и на ГЕРБ, нямат проблем с идеология, лидери, важното е почетният председател да е рахат, а баницата - топла и голяма. На външнополитическата - след дългогодишни отначало топли, после охладняващи отношения с големия атлантически партньор, сега ДПС яростно критикува във всички европейски институции екстратериториалните санкции на САЩ.


Леко, леко... или надалеко


А кой казва, че изборите не са удоволствие? Луна със сигурност ще си го достави. А и резюмето й си го бива: "Айде, народе, всички много знаете ... Я, леко, леко, леко."


Това е единият сценарий. Има и друг. Откроява се в сравнението на президентския вот с гражданските протести.


Гражданските протести имат парадоксална ефикасност и темпоралност- те се провалят в конкретните си искания, но печелят в дългосрочен план. Протести 2020 не свалиха нито премиера, нито главния прокурор. В краткосрочен план бяха ентусиазирана мобилизация без реализация. В средносрочен план ефектът им е забележителен - публичният образ на ГЕРБ не като градящ, а като крадящ, започна да доминира, съществено се промени партийната система, за година се появиха два нови политически играча, търси се изход от политическото безвремие.


Президентските избори със сигурност ще произведат краткосрочен резултат - държавен глава за следващото половин десетилетие. Въпросът е дали ще произведат и дългосрочна промяна на политическото лидерство и държавничеството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1320 Весело

  Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство),

  Не, че авторът знае какво е гравитация или ще научи някога, но въпреки това, изпитва я ежедневно.

  Що за абсурдни доводи и опити за 'елитарност', особено срещу политически лидер ?!

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "ДБ ...би привидяла президент у проф.Герджиков"

  Не знам за ДБ, но в човек, който никога не е заемал публична обществена позиция и се е съгласил да стане кандидат на ГЕРБ, аз президент не виждам.

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  И нито дума за Средна европейска класа, за ВОЛТ, смаян съм! Сякаш тези партии не съществуват, политиките им за които се борят години наред са игнорирани!

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство" - и у електоралните единици проблясъците ще са повече, след като така обилно и ЕтеЛИГИентно им се обЕснява що е то полит ситуация в татковината на единните обединители.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Работата става все по-завързана и силно греши онзи, който мисли, че може да предвиди каква ще бъде развръзката.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Бил е зам.министър в правителството на НДСВ, но злите езици твърдят, че ДПС го е преложило.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Според мен някой ще се опита да имитира промяна на държавничество, за да залъже за пореден път народа и да рестартира системата. Живеем във времена на безскрупулен социален инженеринг и невидима кастова система, поддържана чрез всякакви средства - икономически, социални, информационни, културни, социални, психологически, правни и т.н. Единственият начин това да се промени, е като се размие концентрацията на капитала, за да не могат единствено привилегированите касти безпроблемно да определят условията. Но всеки опит за размиване на тази концентрация на капитала се окачествява като "комунизъм".

  Всъщност, сега несвободата е не по малка от времената на комунизма, просто оковите не са от желязо, а от множество прозрачни нишки.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Радеф аут!

  Машини прости, народ неук.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 862 Неутрално

  ГЕРБ 21%
  ПП 17%
  БСП 16%
  ДБ 15%
  ДПС 12%
  ИТН 11%

  1-ви тур:
  Радев 35%
  Панов 22%
  Герджиков 21%

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело


  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  "Работата става все по-завързана и силно греши онзи, който мисли, че може да предвиди каква ще бъде развръзката."

  Чак да предвиди е трудно, но да оцени ситуацията не е така.
  А ситуацията клони към това, че след една-две седмици вече почти безгрешно ще може да се предвиди.
  И в предвиждането ще отсъства "надали".
  А "дали" се трансформира в "надали".
  Та такива ми ти пируети в българката политика.
  ПС То моето май пак прилича на предвиждане, ама нейсе!
  Който може да ме извини.
  Шестото чувство не ми дава мира и ме пълни с весело настроение.
  Каквото, надявам се, е и у привържениците на фигуранта. 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Не само го избра. Направи му пиар акция, по подобие на "атаката с газов пистолет" срещу Доган. В дпс сценаристите са от дс.
  Лозан го блъскаха с кола докато тичаше към Южния Парк, после в болницата нещо му оказвали влияние и хоп...................Роди се звезда и борец.

  Технологията на ДПС, както Капитал правилно е посочил.

  Според мен проблема е съвсем друг. И той ще лъсне при едни дебати и диспут в студио, където ще се посочи психическата непригодност на кандидата. Защото публичната известност на Лозан Панов е колкото на Кристиан Таков. Тоест, повечето хора изобщо не го познават. Но Таков беше вменяем и умерен. Докато Панов беше отличен съдия, но психически вече не е добре. Той има и подобна жена и т.н. и т.н. Това няма да се скрие, а и той гори от желание за изява.

  Според мен, Радев ще откаже дебати и ще каже, че всички го познават. И тогава ще падне мантрата на умнокрасивите, че Радев е някакъв демократ.

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Президентът затова настояваше за редовно правителство, за да не се товари с негативите на служебното преди изборите, които при всички правителства се наблюдават, колкото и добри да са. 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Еми дай му шанс. Христо , като стана лидер на партията и министър на герб нямаше нито ден обществен или реално професионален стаж. После стана министър на Борисов и после стана известен. Еманципира се от герб. Както и Трайчо Трайков. Сега се почти кристално чисти. Може и Герджиков да се еманципира.

 18. 18 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#13] от "event_horizon":

  Може ли да обясниш как Лозан Панов с подкрепата само на ДБ от 15 процента ще вземе 22%?

  Истински пророк си.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 19. 19 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Признавам си, че влизането на ПП и г-н Панов в надпреварата за пръв път ме постававя в ситуация, в която не избирам “по-малкото” зло. От както имам право на глас не се е случвало да съм на мнение, че две партии и два кандидата за президент ще бъдат достойни за задачата.
  За ДБ/ПП още не съм решил, но като гледам няма толкова голямо значение - и двете партии ще влезнат и ще търсят коалиция помежду си в последствие.
  Нямам претенции кой ще води хорото, ако посоката е правилна и не настъпва останалите.
  Между Панов/Радев смятам да подкрепя първия с ясната представа, че ще е изненада ако втория не спечели. Абсолютно нищо против Радев да е отново президент, вече даде много повече на държавата от последните 3 взети заедно. Просто мисля, че както Панов така и Инциатива Правосъдие за Всеки са нужни на българската политика. Гласът ми ще отиде за тях, понеже вярвам, че Инициативата изигра важна роля за протестите, а остана някак в сянка. Това е моя реверанс към тях.
  Сегашния Главнокомандващ на БА малко ме изненада и с бездействието си спрямо еко катастрофата край Камен Бряг…

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство), Не, че авторът знае какво е гравитация или ще научи някога, но въпреки това, изпитва я ежедневно. Що за абсурдни доводи и опити за 'елитарност', особено срещу политически лидер ?!
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Мани ги, остави ги да се удавят...те умнокрасивите са много добри в тая работа. Те не говорят С хората, те говорят НА хората. Така че, остави ги пак да си строшат главата...

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Весело

  Анна Кръстева - Професор по политически науки в Нов български университет

  Политологията е псевдо наука, така че наукообразните бръщолевения на госпожата би трябвало да се публикуват заедно с дневния хороскоп на Алена.
  Шансовете и на двете да познаят нещо са горе-долу еднакви.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  до голяма степен съм съгласен с това ти мнение

  много добре и стегнато казано

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#9] от "Zizu":

  "Радеф аут"

  Това може да се случи само, ако Бойко Методиев Борисов от Банкя като истински патрЕот се съгласи да избави Родината от руските шпиони и Щирлиц и се кандидатира за президент срещу избраника на Решетников льотчика Румен Радев! :-)

 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#13] от "event_horizon":

  Само в твоята глава и на останалите 100.000, коит ще гласуват за Панов.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 25. 25 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко ПОД ПОЛАй
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко ПОД ПОЛАй
  Рейтинг: Неутрално

  Анна Кръстева - Професор по политически науки в Нов български университетПолитологията е псевдо наука, така че наукообразните бръщолевения на госпожата би трябвало да се публикуват заедно с дневния хороскоп на Алена.Шансовете и на двете да познаят нещо са горе-долу еднакви.
  —цитат от коментар 21 на pag


  Само ти познаваш от една година как "общественото мнение" ей сегинка се обръща, нали спец? По принципа на "на мечката й се ядат дренки", нали гений? 😀😀😀

 26. 26 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  ++++
  Много верен коментар.
  Между комунизъм, социализъм и социална демокрация вече не се прави разлика - всичко е под общ знаменател.
  От другата страна на барикадата са демокрация, капитализъм и либерализъм/неолиберализъм. Нищо че имат различни определения като ги потърсиш в речника.
  Кервана си върви, кучето си лае. В България, а и по света едни и същи династии(фамилии) държат мнозинството съществуваща ресурс от векове. Неравенството расте.
  Само ще дам един малко известен пример с Холандия. Проверете кой е най-богатия Холандец. Подсказвам, че фамилията и съвпада с името на много популярна бира, а акомулирането и задържането на богтсва на династията и започва от Холандска източноиндийска компания и търговия с роби ;)

 27. 27 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Никакъв триъгълник не се очертава. Погледнете смело реалността, Анна, и там ще видите само едно:
  Rector vs Defector

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  До коментар [#23] от "vassilun":"Това може да се случи само, ако Бойко Методиев Борисов от Банкя като истински патрЕот се съгласи да избави Родината..."
  €€€€€
  Не може. Винету се крие за Аристотел и прославя Великия дух, или така наречената ентелехия.
  Опитва се да заравя томахавки и да пали мирни лули.
  Но диалектическият материалист с гордо вдигнатия юмрук, не си пада по такива извращения.
  Ще се чегъртаме!!!
  А масите обичат екшън!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#26] от "dwr30648311":

  Какво е "акомулиране"???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  " ....за двамата основни кандидати за президентския пост - Румен Радев и Лозан Панов."

  Цяла статия на Крастева за да ни каже че основните кандидати са радеФ и паноФ.
  Велика мислителка.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Всички ухажват градската десница

  До кога ще чакаме изданието с памфлетите на афторката?

  Да си го купим за до томовете на др. Живков.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 954 Весело

  "Предизайниране" на реалността: някои хора искат да поставят жълти павета на черните пътища, а други твърдят, че асфалтът излиза по на сметка и може да се предизнайнира на всеки 3 години.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#31] от "diq55699032":

  "Да си го купим за до томовете на др. Живков."

  Купете си го за до Винету! :-)

 34. 34 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Лозан Панов не екандидат на "Да, България", а е подкрепен от коалиция "Демократична България - обединение", в която влизат 3 (три) партии.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "ДБ (вероятно) би приела първото, но не и второто, би привидяла президент у проф.Герджиков, но не би подкрепила кандидата на ГЕРБ. Говоря за първия тур."
  *
  Всеки трябва да си зададе въпроса кой от тримата кандидати би бил с най-голям авторитет в чужбина от една страна и би обединил нацията и би бил консесуална фигура от друга.
  Затова аз лично не смятам, че Радев отговаря на двата критерия.

 36. 36 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 594 Весело

  ХАХАХАХАХАХА

  дневник, почвате ударно седмицата, поздрави; след йожени сега и стрина аННа...
  след такова вихрено начало не мога да си представя какво ще трябва да е кресчендото в края на седмицата, и това умножено по 6, толкоз седмици остават до голямата победа на прогресивитета и добротата по нашите земи...
  ще трябва да е направо нещо немислимо... незабравимо
  очаквам нови върхове на мисълта и анализаторската мощ на добрите хора /които очевидно са мнозинство/ в колонката "анализи"

  за умните, красивите, почтените и приличните - няма граници които да не могат да се преминат в борбата срещу корупцията, мафията, селенията и безпросветността...

  просто като си помисля /а направо никога не бих помислил сам, ако професор аННа не ми беше подсказала/ че ще избираме "държавен глава за следващото половин десетилетие" и ми омекват кълките и губя свяст, пък като се сетя /пак указано от професор аННа/ че става дума за "промяна на политическото лидерство и държавничеството" ме обилва студена пот и губя съня си...
  и туй всички ний прости консуматори на анализи... а тази жена, къде по-дълбоко, и по-дълбоко, ги е мислила, мисли и направо живее тези неща - сега мужду тези два огъня /откровения/ гори, как издържа й се чудя; като си помисля, и и се изпълвам с възхищение към цялата плеяда прогресивни мислители на България на чиито анализаторска мощ се крепи бъдИщИтУ на Родината, туй йожени, смилов, тониту николов, проф. анна, рекламисти, буфосинхронисти и да не пропусна някой, да не се засегне, и прочие...

  както го е казала професоршата - "Валят президентски кандидатури... "
  и като заваляха едни ... анализи
  "камъните падат..."
  Градушка...
  българският кибик от сайт в сайт като селяните на яворов тича и гледа какво е останало по политическата Нива

  "Да бъде тъй неделя още,
  неделя пек и мирно време"

  не би ... мани, мани

  на 16 ноември ще сме:

  "Но свърши. Тихо гръм последен
  заглъхва нейде надалече"

  дано всички умни красиви почтени и прилични сте щастливи с нивата която ще оставите

  Je suis дани кирилов
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Всички ухажват градската десницаДо кога ще чакаме изданието с памфлетите на афторката?Да си го купим за до томовете на др. Живков.
  —цитат от коментар 31 на diq55699032


  Президентския избор е мажоритарен. Във СОФИЯ в процентно изражение градската десница нарита буци в съотнушение три към едно.Та затова всички ухажват гратската десница за разлика от селската левици.Ако нещо не ти е ясно питай ще ти отговоря. Въпреки , че в цифрово отнушение всичо е ясно

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко ПОД ПОЛАй
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко ПОД ПОЛАй
  Рейтинг: Неутрално

  би обединил нацията
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Кога ли ще се спре злоупотребата на това реално безсмислено клише "обединяване на нацията", лансирано разбира се от ГЕРБ, защото не можаха да измислят нищо смислено и реално, с което да атакуват Радев, освен, че разединявал нацията.

  А каква е реалността? Радев е с най-висок рейтинг от ВСИЧКИ политици в момента. В този смисъл, той е обединил нацията най-много, доколкото е възможно. Няма начин ВСИЧКИ да са от едната страна на обединението - винаги има противоположности. Който има над 50 процента, той обединява нацията до възможния максимум, и в момента това е Радев. Толкоз.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Нов президент – надали, ново политическо лидерство – дали?"

  Не зная дали заглавието е на авторката , но то е манипулативно , защото внушава съмнения , че Радев ще загуби изборите. С издигането на Герджиков и Панов за съперници на Радев, преизбирането му е проблематично и съвсем не е сигурно, както изглеждаше до неотдавна.

 41. 41 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  "От Винету до Платон и Аристотел - пътят е впечатляващ. Трябва да сме честни - никой не си е представял, че Бойко Борисов може да го извърви. Не че Борисов ще научи що е ентелехия"

  А Радев дали може да извърви този път или дали знае тази думичка?

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Радев непрестанно говори за 'еднокнижника' Борисов, но самият Радев дали е прочел книги извън военния устав? Съдейки по оскъдния му речников фонд, едва ли.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Весело

  Дневник са спестили след текста кратка анотация коя е авторката, къде се подвизава..... ама ние знаем от предни нейни текстове! Още като видях името и знам какво ще прокара в текста, както Петя, Паулина....... като грамофонни плочи са!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Дневник са спестили след текста кратка анотация коя е авторката, къде се подвизава..... ама ние знаем от предни нейни текстове! Още като видях името и знам какво ще прокара в текста, както Петя, Паулина....... като грамофонни плочи са!
  —цитат от коментар 43 на chichka


  Вместо внишения на кого прилича я обори ако можеш. Давай

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#20] от "georgievb":

  "Те не говорят С хората, те говорят НА хората."
  +++++ Преди години като го прочетох в задочните репортажи на Марков...... промених много начина си на общуване с другите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Весело

  Ей, как им се иска на някои отново Радев да спечели!
  Няма нужда от толкова приказки, разбрахме основната идея.

 47. 47 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.https://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/01/29/2462594_lobito_na_dps_i_cacarov_izbra_lozan_panov_za/?ref=id #comment-45Лобито на ДПС избрало Лозан Панов.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Какво, какво съдържа???!!! Изгубих ума и дума като прочетох причината да е скрит горния коментар.

  "съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите."

 48. 48 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Гневно

  До коментар [#3] от "spiegel":Бил е зам.министър в правителството на НДСВ, но злите езици твърдят, че ДПС го е преложило.
  —цитат от коментар 7 на Мондиана


  Ми то с гласовете на ДПС и ГЕРБ избраха Лозан-чо за шеф на ВКС.

 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Ей, как им се иска на някои отново Радев да спечели!Няма нужда от толкова приказки, разбрахме основната идея.
  —цитат от коментар 46 на pamela


  Може и да спчели но от няколко дни има двама сериозни опоненти.Ще е интересно.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Проф. Герджиков, подкрепен от Борисов и ГЕРБ, е отрицание на модела на Борисов, близък до политическия профил на градската десница.
  Въпросът е има ли нужда ДБ от свой кандидат, след като има друг, близък до нейния профил? "

  Някои противници на Радев считат , че издигането на кандидатурата на Панов разводнява вота срещу Радев , но аз не мисля така. ДБ трябваше да издигне свой кандидат , за да не се обезличи напълно, особено след заигараванията с президентската партия на Кирчо, след флиртуването с Радев, след изваждането на БСП от партиите на статуквото. Политическото им оцеляване като градска десница зависише от издигането на свой кандидат. В противен случай те щяха изцяло да плават във водите на "почтените" Румен Решетников, Мая Костинбродска, Татяна-поразяващата уста, Слави чалгаря , Корнелия, тази злобна и отмъстителна жена, по думите на социалиста кмет на Перник.
  Нека на първи тур политическите партии и формации да се преброят. На втори тур Радев няма шанс срещу Герджиков. Зад изброените по-горе "почтени", които обявиха подкрепа за Радев, няма голям електорат. Техните избиратели намаляват, а с появата на нови политически играчи, избирателната активност ще се повиши. Негласувалите до сега няма да гласуват за Радев , а за Герджиков и Панов.

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Весело

  [quote#37:"К2"][/quote]

  "ОтнУшение" , "съотнУшение" и за десерт "граТската"?

  Умен и красив, мухахахахахаха......

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Весело

  ".. по образа на Бойко Борисов - силен мъжага, не просто военен, а генерал, човек от народа.."- аз като военен се обиждам да изкарват ББ (огнеборец) военен! Той даже цял живот си мрази и пренебрегва военните, а авторката и тя от омраза ли или просто от невежество го пришива към нас !

 53. 53 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "...Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство)..."

  Апотеоз на претенциозността на българската интелигенция. Това че авторът трябва да разясни значението му на собствените си читатели непосредствено след като го използва за да илюстрира колко е прост Борисов добавя допълнен комедиен ефект.

  Кой го интересува що било ентелехия? Ако все пак има такива, вчера в Метро бяха докарали прясна ентелехия от Солун, 20 лева килото, топ оферта.

 54. 54 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство), Не, че авторът знае какво е гравитация или ще научи някога, но въпреки това, изпитва я ежедневно. Що за абсурдни доводи и опити за 'елитарност', особено срещу политически лидер ?!
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Толкова буламач и ни дума за ДС агентите в инициативния комитет на Радев. "Обективна Джурналистика".😁😁😁

 55. 55 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "ДБ ...би привидяла президент у проф.Герджиков"Не знам за ДБ, но в човек, който никога не е заемал публична обществена позиция и се е съгласил да стане кандидат на ГЕРБ, аз президент не виждам.
  —цитат от коментар 3 на spiegel


  А виждаш ли комунистите и ДС агентите при Радев? Гиди дърти комунета.

 56. 56 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":Бил е зам.министър в правителството на НДСВ, но злите езици твърдят, че ДПС го е преложило.
  —цитат от коментар 7 на Мондиана


  Не са злите езици, а лъжливите езици на Бабикян и сие. Инмормиран.нет ли сте? 😁😁😁

 57. 57 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Радеф аут!
  —цитат от коментар 9 на Zizu


  Всичко вече е кристално ясно преди президентските избори, защото истеричното пищене, оглушителното скърцане със зъби и неконтролируемите вопли от страна на поддръжниците на сегашния президент са неописуемо комични. Да оставим проф. Герджиков, който е всичко онова, което Радев не е, но както ни казва обърканата аФторка „генералското не е нито забравено, нито загърбено, просто свири втора цигулка и то в дамски ръце - полковник Невяна Митева“. За нейно сведение, полковник Невяна Митева, която е работила като специалист „Връзки с обществеността" във Военновъздушните сили, знае и кътните зъбки на бившия командващ на тези сили, а ще бъде вицепрезидент на неговия конкурент! Да казвам ли кой е съпругът ѝ? Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Това докарва до неконтролируем бяс сегашният обитател на президентството, а си има и добрата страна, защото това може да реши проблема с доставките на газ за България до края на зимата. Защо така, пита там едно политическо дребосъче? Защото сега, дете мое с къдрав мъх, на Дондуков 2 пикаят газ в промишлени количества, а това не остава незабелязано! Друго да питаш?

  Въпросната аФторка задъхано ни споделя, че „Румен Радев апелира към мнозинството граждани, които са против корупционния модел и разграбването на държавата“. Тц-тц-тц, ти да видиш! Нали се крадяха по 12 милиарда лева на година от „банкянския диктатор“? Къде са сега спестените 5 милиарда за 5 месеца? Къде са парите за магистрала Хемус? Къде са парите за ремонтите по пътищата? Къде са всички тези пари? Нали се спряха кражбите, нали бяха уволнени шефовете на банки, държавни агенции, дойдоха нови министри и зам.-министри? Нищо няма налице, нито лев, нито стотинка, само се произведе мащабно тръшкане за актуализация на бюджета! А и какво стана с къщата в Барселона, острова в Гърция, пълните с пачки и кюлчета чекмеджета, подслушванията и т. н., и т. н. Нищо, ама АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ ТОВА НЕ БЕ ДОКАЗАНО! Пет месеца досега не стигнаха нито на следствие, нито на извънредни комисии в парламент, нито на настоящият вътрешен министър да докажат каквото и да било, повтарям за недовиждащите – ПЕТ МЕСЕЦА НЕ СТИГНАХА НА КОГОТО И ДА БИЛО ДА ДОКАЖЕ КАКВОТО И ДА БИЛО ОТ КЛЕВЕТИТЕ, С КОИТО БЕ ЗАТРУПАН БАЦЕ! Ама вие си пишете, не пречите, даже помагате, ама няма да ви кажа как! Потъващият кораб до Камен бряг е достатъчно изразителна и очевадна метафора на състоянието на България под ботуша на служебното правителство! Ръгайте минуси, много се кефя на тях! Показват ми колко съм прав!

 58. 58 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Показателно е, че първият коментар под анализа съдържа единствено линк към статия в другия вестник на Съиздателя, но е цензуриран от модераторския екип, защото защото "съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите."

 59. 59 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#38:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко ПОД ПОЛАй"][/quote]

  Чакай сега, ти като искаш се обединявай с ДС ченгета. Без мен обаче.
  Братче то бива да сте малоумни и безкритични, ма това вашета кърти мивки.

 60. 60 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#44:"К2"][/quote]

  Кво има да и оборваш, само като видиш, че няма и дума за Дс ченгетата в инициативния комитет на Радев и авторкатя ти става пределно ясна. Кякто и цялата "свободна преса"😁😁😁

 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  "...Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално дейно начало, което формира материята и я докарва до завършеност и съвършенство)..."Апотеоз на претенциозността на българската интелигенция. Това че авторът трябва да разясни значението му на собствените си читатели непосредствено след като го използва за да илюстрира колко е прост Борисов добавя допълнен комедиен ефект.Кой го интересува що било ентелехия? Ако все пак има такива, вчера в Метро бяха докарали прясна ентелехия от Солун, 20 лева килото, топ оферта.
  —цитат от коментар 53 на hocker


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Разлях си едно кафе заради теб, ама не мога да ти го върна! Откъде ти дойде това за „прясна ентелехия от Солун, 20 лева килото“? Гениално е, спор няма! Хубав ден!

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#56] от "foxa55":

  А защо е бил освободен?

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мондиана":

  То и Лозан Панов ДПС го е предложило. И не според злите езици, а според Капитал от 2015 г.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#47] от "Галя Станчева":

  Явно Дневник смятат собствената си статия от 2016 г. за обидна и нецензурна.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Съществуват два модела за "размиване на капитала". Доброволен - северният социален модел - Швеция, Норвегия, Дания от началото на 50-те години в Европа и
  насилствен модел - чичко Ленин и неговите наследници.

 66. 66 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ето заради такива тенденциозни и откровено заядливи статии никога няма да гласувам за ДБ.

 67. 67 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 144 Неутрално

  Само един въпрос - кога ДПС пристана на СДС? Като свали правителството на Филип Димитров, заедно с подмолните сини мравки ли? Или когато щяха да се явяват с Костов, но решиха, че влиянието на Доган, ще намалее рязко, съсипвайки абсолютното мнозинство от 160?

 68. 68 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мондиана":

  "Бил е зам.министър в правителството на НДСВ, но злите езици твърдят, че ДПС го е преложило".

  Не знам дали са зли, но са точни тези езици.
  С подкрепата на ДПС въпросният кандидат-президент е правил досегашната си кариера.

 69. 69 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Стига глупости, какво лидерство очакват от една институция с церемониално-представителни функции? Кой го е... президента за каквото и да било? Де факто е с нулеви правомощия, изключая реденето на служебни кабинети.

 70. 70 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Весело

  "прясна ентелехия от Солун, 20 лева килото“

  :))) Топла, топла, граби, народе! :)))))))

 71. 71 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Стига глупости, какво лидерство очакват от една институция с церемониално-представителни функции? Кой го е... президента за каквото и да било? Де факто е с нулеви правомощия, изключая реденето на служебни кабинети.
  —цитат от коментар 69 на esb12648395


  И газенето на Конституцията - незаконно, но приемливо от лодкари, чалгари и комуняги. Радват се и подкрепят, но във всеки друг случай врещят за спазване на законите. Като опре до пРезидента и канадеца - забравят и законност, и собственото си достойство.

 72. 72 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Няма лошо да се прави словесна еквилибристика, щом има кой да я публикува. Но е добре поне да не се изнасят неверни факти. Лозан Панов не е кандидат на "Да, България"!

  fff
 73. 73 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ако президентската партия "Промяната продължава" и си-е спечелят изборите, президентът Радев силно ще влияе на законодателната и изпълнителната власт - прецедент, който не познава 30-годишната история на на демокрацията у нас.Това е път към президентска република.Не случайно бившият ляв президент Първанов каза, че късният Радев прилича на ранния Борисов.

 74. 74 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Искаш ли да се хванем на бас? На тарга бира? Нов президент ЩЕ ИМА! Този се оля тотално. До тук. А има още време. Ще се доолее.

 75. 75 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#56] от "foxa55":

  В известен вмисъл сте прав - не са злите езици. Но междувременно имаше интервю със самия министър, на който е бил зам.минситър, а сега е в инициативния му комитет.

 76. 76 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "ДБ ...би привидяла президент у проф.Герджиков"Не знам за ДБ, но в човек, който никога не е заемал публична обществена позиция и се е съгласил да стане кандидат на ГЕРБ, аз президент не виждам.
  —цитат от коментар 3 на spiegel

  още по малко аз виждам като президент човек, който се е съгласил да стане кандидат на БСП , че и пионка на решетников/КГБ/Путин.!!
  но това е въпрос на патриотизъм - зная че има хор, които мечтаят пак да ни гази московският ботуш! ти от тях ли си???!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK