Изборната комисия обмисля да намали времето за гласуване на машина на три минути

Изборната комисия обмисля да намали времето за гласуване на машина на три минути

© Лили ТоушекЦентралната избирателна комисия (ЦИК) обмисля за изборите на 14 ноември за президент и парламент да намали времето за гласуване на машина от пет на три минути. Така, ако до три минути избирателите не докосват по никакъв начин екрана, на устройството ще се появи съобщение, че гласуването ще бъде прекъснато, а представител на секционната избирателна комисия може да предложи помощта си.


Това се разбира от интервю на говорител и член на ЦИК Росица Матева за изданието "24 часа". "Смятаме, че 3 минути са достатъчни, ако избирателят не предприема действия, да бъде попитан от член на секционната комисия дали има нужда от съдействие, но без да се нарушава тайната на вота", казва Матева, като уточнява, че окончателно решение все още не е взето.


В следващите седмици изборната комисия трябва да се произнесе по още редица детайли по гласуването с машина, обяснява говорителят пред медията: дали за президент и парламент да се гласува с една карта или с две отделни, дали една от двете бюлетини ще се показва директно на екрана, или гласоподавателят ще решава с коя да започне (в случай че иска да гласува и за двата вида избори), дали разписките от машинното гласуване да се пускат в две различни кутии, както и дали разписките да са с различна дължина (за да се намали вероятността от объркване в коя урна да бъде оставена бележката).
ЦИК обмисля и дали да не бъдат купени повече от предвидените досега около 1600 машини за вота през ноември. Обществената поръчка за тях пропадна, след като офертите на кандидатстващите фирми надвишаваха заложената максимална стойност от 9.5 млн. лв. без ДДС в процедурата. Според Матева провеждането на нов търг е възможно, след като има уверение от Министерството на финансите, че необходимите средства ще бъдат осигурени.


Сметката на изборната комисия предвижда, че с 1600 машини допълнително ще може да се поставят по две в нови 2119 секции, като критерият е на изборите на 11 юли там да са гласували поне 320 души. ЦИК обмисля дали да не намали прага на 310 или 300 гласували а секция, за да се сложат по две машини на предстоящите избори. Това по думите на Матева би означавало още хиляда машини (или общо търг за приблизително 2600 машини).


Както ЦИК, така и Министерството на външните работи очакват трудности при пренастройването и доставката на машините в чужбина за очаквания втори тур на президентските избори. Причината е, че срокът между двете дати (14 ноември и 21 ноември) е много кратък за сложната логистика. Според Матева при гласуване за президент на втори тур препрограмираните машини за чужбина трябва да са готови да тръгнат към страните извън България най-късно на 17 ноември (сряда).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK