Няма нужда Лозан Панов да подава оставка в предизборната кампания

Председателят на ВКС е независим кандидат, затова не се нарушават Законът за съдебната власт и Конституцията.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Председателят на ВКС е независим кандидат, затова не се нарушават Законът за съдебната власт и Конституцията.Избори 2023

Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет, обясни по БНР казуса дали председателят на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Лозан Панов трябва да подаде оставка от поста, тъй като е кандидат за президент. Спекулации по темата се появиха в множество медии, като дори се изказаха предположения, че Висшият съдебен съвет може да направи спънка на съдията, като не приеме оставката му навреме и така му попречи да се регистрира за президентските избори. Казусът се отнася и за останалите кандидати на държавни длъжности, които са издигнати от инициативни комитети, независимо че са подкрепени от партии.


Такъв казус имаше в миналото, така че не сме изправени пред някакъв изключителен. Нещата са много по-прости, отколкото на пръв поглед изглеждат. Не знам защо се създава тази истерия в медиите, в политическото пространство. Ако си спомняте, съдия Нели Куцкова, кандидат за вицепрезидент през 2001 г., беше съдия във ВКС (съдия Куцкова не е била във ВКС, а в Софийския окръжен и в Апелативния съд - бел. ред.). По време на кампанията тя излезе в отпуск. Преди това беше назначена в служебното правителство като министър на правосъдието, пак беше в отпуск.


Така че с г-н Лозан Панов няма никакъв проблем - спокойно може да излезе в отпуск за времето на предизборната кампания, без да си подава оставката. А вече след изборите, вече в зависимост от резултата, ще прецени какво да прави.
Точно защото той се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, а не излъчен от партия, не се нарушава Законът за съдебната власт и не се нарушава конституцията.


При подаване на оставка трябва да има решение на ВСС, който да предложи (освобождаването - бел. ред.) на президента, а това е Румен Радев, който се явява опонент на Лозан Панов в предизборната кампания. Подаването на оставка е лична преценка, но ако се стигне до подобно решение на председателя на ВКС, предполагам, че действащият президент няма за секунда да забави своето действие, така че да бъде освободен председателят на ВКС. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо. Ако започне такава процедура, би продължила поне седмица.


Това е елементарен въпрос от конституционноправна гледна точка. Няма конституционна драма в това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK