В 2119 секции ще има по две машини за гласуване

В 2119 секции ще има по две машини за гласуване

© Велко АнгеловВ 2119 секции ще бъдат посатвени по две устройства за машинно гласуване. Това обяви на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя допълни, че въпреки идеите за закупуването на повече машини, комисията е стигнала до решение, че заявените по-рано 1600 устройства ще са достатъчни за обезпечаването на вота. В момента комисията разполага с 11 237 машини.


Обществената поръчка за закупуването на 1600 устройства вече е обявена на сайта на ЦИК, а максималната ѝ прогнозна стойност е в размер на 8 680 000 (осем милиона шестстотин и осемдесет хиляди) лева без включен ДДС.


Матева обяви, че ЦИК все още не е взела официално решение дали при поставяне на картата за гласуване в машината ще се визуализира директно едната бюлетина, или избирателят ще бъде питан за какво иска да гласува - за парламент или за президент. Не е ясно и дали картата ще се вади между двете гласувания. Днес предстои комисията да приеме решението за това, че ще се гласува само с една карта на предстоящия вот, обявиха от комисията.


Вотът зад граница
Слаб интерес от чужбина към предстоящия вот на 14 ноември, отчетоха днес от Централната избирателна комисия, съдейки по броя на подадените заявления за гласуване до този момент. Техният брой е 11 187, като по традиция най-много заявления има подадени за Турция - 4273. Следва Великобритания с 1341, 1276 от тях идват от Германия, а около 1000 от Испания и т.н. Въпреки по-ниската активност от комисията прогнозират, че броят на секциите зад граница ще достигне между 750 и 800.


По думите на зам.-председателя и говорител на изборната администрация Цветозар Томов това явление се дължи на либеразацията на процеса за откриване на секции в чужбина, при който секции се откриват автоматично на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина са определени 671 секции в 67 държави (пълен списък вижте тук), но техният окончателен брой ще бъде определен след 19 октомври, когато изтича срокът за подаване на заявления за разкриване на още секции зад граница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK