Партията на бивш реформатор призова "Демократична България" да подкрепи Герджиков за президент

Партията на бивш реформатор призова "Демократична България" да подкрепи Герджиков за президент

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

След ГЕРБ и партията на бившия военен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Николай Ненчев БЗНС подкрепя проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за кандидати за президент и вицепрезидент.


Днес Николай Ненчев, оглавяваната от когото формация бе част от Реформаторския блок, без да спомене имена на партии, призова демократичната общност да подкрепи същата кандидатура, дори и вече да е взела решение да застане зад друга. По думите му подкрепата за кандидатпрезидентската двойка е безусловна, тъй като тя е най-достойната, а проф. Герджиков има интелект, мъдрост и воля за единство на нацията.


Днес проф. Анастас Герджиков отново повтори, че няма да откаже подкрепата на никоя партия. Попитан за "Демократична България", той каза, че не е разговарял с обединението, и заяви, че от години десните партии са раздробени. За подкрепата за Лозан Панов допълни: "За конкретната подкрепа - логична е, важна тема за "Демократична България", както и за нас. Важно е да се говори за съдебната реформа. Това ще доведе до върховенство на закона."
На въпрос за кампанията: "Ние не сме говорили остро на никого. Ние ще водим толерантна кампания. До този момент всички го заявиха и малцина го направиха. Искаме извинение, когато някой лъже. Няма как да не го поискаме."


В четвъртък проф. Анастас Герджиков поиска извинение от друг кандидат, Лозан Панов, който заяви, че имал връзка с ДПС. След това Панов посочи партията "Новото време" за тази връзка. В декларацията си за конфликт на интереси от 2018 г. ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" посочва, че е член на колективен орган на управление на фондация "Новото време". Днес на въпрос дали очаква извинение от Панов Герджиков каза: "Не, не очаквам такова, след като вчера чух алогичен аргумент за това защо е твърдял тези неща."


"Един президент няма нужда от никакво мнозинство, народът има нужда от силно мнозинство, дори с компромиси, за да имаме най-после работещо правителство и да избегнем политическата криза да прерасне в друга. Един президент би трябвало да изиграе роля за това партиите да си подадат ръка", каза още кандидатът за държавен глава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK