"Демократична България" настоява за нова проверка на машините за гласуване

"Демократична България" настоява за нова проверка на машините за гласуване

© Лили ТоушекИзбори 2022

Демократична България" поиска от Централната избирателна комисия да извърши нова проверка на машините за гласуване. В писмо до ЦИК експертите на обединението посочват, че са необходими още тестове, които да гарантират честността на вота, и изброяват няколко мерки, чрез които президентските и парламентарните избори на 14 ноември биха могли да преминат гладко и обективно.


На първо място представителите на "Демократична България" настояват да им бъде предоставен достъп до изходния код на машините за гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс. До този код достъп трябва да имат експерти, излъчени от участващите в изборите партии и коалиции. Подобно искане от обединението имаше и през юли, но тогава достъп не беше осигурен с обяснението, че по същество софтуерът не е променян в сравнение с първите избори през април.


Сега от "Демократична България" аргументират жалбата си пред ЦИК с това, че софтуерът ще бъде променен заради съчетанието на президентски и парламентарни избори. Това изисква експертите да получат достъп до кода и да се уверят как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът не предполага негова модификация, а единствено преглед, посочват от обединението.
"От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения", заяви експертът на "Демократична България" Божидар Божанов.


"Демократична България" предлага още да се направят серия от тестове, за да се установи кой вариант за гласуване с една карта на една машина ще бъде най-удобен за избирателите. В момента съществуват различни варианти на интерфейс заради необходимостта да се гласува с две бюлетини на един екран. Избирателите обаче може да се объркат за какво гласуват, ако интерфейсът не е лесен за разбиране и ориентиране.


Крайният изглед на електронната бюлетина все още не е одобрен от ЦИК. Предстои той да бъде представен пред медиите вероятно следващата седмица.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK