Политическото се завърна

Изборите 2 в 1, появата на нови политически актьори и модата на инициативните комитети отново направиха политиката в България интересна.

© Лили Тоушек

Изборите 2 в 1, появата на нови политически актьори и модата на инициативните комитети отново направиха политиката в България интересна.Политическото в България се завърна въпреки умората от изборния маратон и упадъка на традиционните партии. Как стана възможно това?


Дебелите учебници по политология учат, че основната цел на партиите в едно демократично общество е да управляват. За да стигнат до властта, те трябва да влязат в сблъсък със съперниците си за конкретни политики, да спечелят с послания емоционално електората и да предложат на хората визия с надежди за бъдещето. На двата поредни парламентарни избора тази година участниците пробваха някак си вяло този изпитан набор от инструменти и закономерният резултат бяха скучните предизборни кампании. На всичкото отгоре страхът от коронавируса на 4 април и летните отпуски на 11 юли изиграха демобилизираща роля и избирателната активност беше сравнително ниска - 51%, респективно 42%. Въпреки че броени месеци преди това над 60% от българите подкрепяха целите на впечатляващите антиправителствени протести и искаха рестарт на системата.


Политическата енергия за 4 април като че ли беше изконсумирана по време на мощните демонстрации с искания за оставките на Борисов и Гешев. За 11 юли сходна роля изигра енергичната дейност на първото за годината служебно правителство на президента Радев, което извади не един и два скелета от тримандатния гардероб на ГЕРБ.
Политическото беше много повече на протестите и в действията на служебните министри, отколкото по време на предизборните кампании.


Вярно, в двете просъществували кратко време народни събрания се възроди духът на парламентаризма - такъв, какъвто го познавахме от първите бурни години на българската демокрация. Но по-важно за хората беше какво прави политическото тяло на промяната. Широко публично одобрение получиха действията на служебни министри като Бойко Рашков, който се зае да рине авгиевите обори в МВР и службите, на Кирил Петков, Асен Василев и др. Решителните действия на "харвардските братя" срещу захранването с публични ресурси на клиентелата на модела "Борисов-Пеевски", както и ведрото им излъчване, необичайно за географските ни ширини, изиграха ролята на ракета носител на бъдещата им формация "Промяната продължава". Ако не победи ГЕРБ на 14 ноември, тя най-малкото може да играе водеща роля в посредническите усилия за съставяне на управляваща коалиция с "партиите на протеста".


Изборите 2 в 1, появата на нови политически актьори и модата на инициативните комитети отново направиха политиката в България интересна.


Букетът от тези фактори, поднесен на избирателите на 14 ноември, когато ще се проведат първият тур на президентските избори и парламентарния вот, няма да остави безразлични скептиците с тяхното "аз пък трети път няма да им гласувам".


След 2009 г. изборите се бяха превърнали в досаден ритуал, при който с малки изключения Бойко биеше противниците си дори "на куц крак". Управлението му изглеждаше безалтернативно, включително за мнозина, които го разглеждаха като неизбежното по-малко зло. На 4 април и на 11 юли хората пък бяха счели задачата за отстраняване на ГЕРБ от властта за предварително решена. Третите за годината и втори поред предсрочни парламентарни избори също щяха да минат в този модус, ако поради блокажите със съставяне на редовно правителство не бяха съвпаднали с президентските. Те безспорно ще "изтеглят" и парламентарните и това ще доведе до добра електорална активност, която ще легитимира новата управленска конфигурация.


Преди десетина дни "Сега" публикува карикатура на Комарницки, на която действащият президент Радев се боксира със сянката си. До оня ден победата му на изборите изглеждаше в кърпа вързана. Притиснати до стената и поставени пред дилемата кого, съответно дали въобще да издигнат кандидат за президент, в последния момент ГЕРБ и "Демократична България" се хванаха като удавник за сламка за формулата "Инициативен комитет". Така на предизборната арена се появиха ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и председателят на ВКС Лозан Панов.


На този етап Радев, подкрепян от широка палитра от партии, организации и личности, остава безспорен фаворит. С действията си той опроверга ширещата се от години заблуда, равнопоставяща ролята на президента като "обединител на нацията" само с тази на медиатор, който е едва ли не политически евнух. Петият демократично избран български президент играе важна роля в политическия процес и използва удачно в кризисни моменти дадената му от конституцията голяма комуникационна власт.


Още на знаковата дата 4 февруари 2020 г., той се обърна към народа и критикува остро правителството на Борисов като сне символично доверието си от него: "Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход." Тогава той подчерта, че "днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас."


Пет месеца по-късно, на 9 юли, когато тежко въоръжени мъже нахлуха в президентството по заповед на прокуратурата, най-логичното нещо, което можеше да направи Радев, е да слезе на площада при хилядите протестиращи, които искаха оставките на Борисов и Гешев. Тогава президентът отправи знаковото си послание за съпротива с вдигнатия юмрук, за който опонентите му го обвиняват, че е задълбочил разделението в обществото.


И все пак,


фаворитът вече има срещу себе си противници, които никак не са за подценяване, а балотажът изглежда все по-вероятен


Зад проф. Анастас Герджиков застана ГЕРБ, а ясна заявка да го подкрепи на втория даде и ДПС. Кандидатурата на професора изглежда като опит за купуване на академична индулгенция от бившите управляващи. В същото време ректорът на СУ като уважавано академично лице, проповядващо необходимостта от обединение на българите и връщане на нормалността в политиката, ще трябва да отговаря на дузина неудобни въпроси. Какво мисли за онова нощно шкафче с кюлчета злато и пачки евро в премиерската спалня? А за скандалните записи с гласа на Борисов?


Ще му се наложи да вземе отношение и по темата как е възможно мутри да надничат зад гърба му, както написа Владимир Йончев в "Офнюз". Журналистът има предвид моралната, а вече и реална реабилитация в ГЕРБ на носещи политическа и професионална отговорност бивши ръководители на МВР, отговорни за полицейското насилие срещу студентите на протести.


Въпреки, че проф. Герджиков има по-големи шансове да отиде на втори тур срещу Радев от подкрепяния от "Демократична България" Лозан Панов, шефът на ВКС е по-неудобен опонент на президента.


Още в началото той го атакува остро с обвинението, че е "фалшив герой", "обяздил" протеста за лични цели - след като "копоите" на прокуратурата са нахлули в президентството. Радев обаче му отговори, че е "човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други". Панов обвини Радев и затова, че е подписал указа за назначаване на Гешев като главен прокурор, след като все пак го е върнал веднъж (повторен отказ обаче би означавало президентът да наруши Конституцията).


С достойното си поведение срещу завладяването на прокуратурата и ВСС от политико-олигархични интереси Панов е идеалният кандидат за твърдия електорат на "Демократична България", за който съдебната реформа е алфата и омегата в политиката. Истинско чудо обаче ще бъде, ако Панов събере повече гласове от онези 350 000 души, гласували за "Демократична България4 на 11 юли. Впрочем немалка част от тях ще подкрепят Радев още на първия тур, както каза неотдавна един от лидерите на коалицията - Атанас Атанасов, позовавайки се на социологически проучвания.


За реабилитиране на Политическото работи и прекрояването на партийния пейзаж


ГЕРБ и БСП - в много по-голяма степен, вече са средно големи партии, ДПС загуби окончателно тежестта си на балансьор, а разпокъсаните националисти засега подсмърчат извън парламента. Немалка част от избирателите са готови да заложат за първи път или отново на формации със странни на пръв поглед имена като "Промяната продължава", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ! Ние идваме". Те привличат електората не само с екзотика, но и с нестандартни действия, които обаче са с чисто политически характер.


"Има такъв народ" ще влезе в учебниците с това как една произлязла от шоуто партия детронира "непобедимата" ГЕРБ, но и с поуката, че това не е достатъчно, за да можеш да поемеш отговорност да управляваш. Формацията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, съществуваща постоянно в режим на оцеляване, даде ярък пример как в пленарната зала могат ударно да се претворяват посланията на протеста. Справка: силният обществен отзвук от работата на "комисията Манолова" за ревизия на злоупотреби на бившата власт, на "комисията Хаджигенов" за разследване на полицейското насилие срещу протестиращи и т.н.


Да вземем и превърналото се в хит изказване на Кирил Петков, един от двамата лидери на центристката "Промяна": "Ние много вярваме, че с десни инструменти може да се постигат леви цели. Привличане на инвестиции, намаляване на данъци, освобождаване от корупция, с тях ще се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване и образование." Въпреки че тази заявка прилича по-скоро на предизборен балон, тя може да отпуши дискусия за лявото и дясното в българската политика. Те съвсем се загубиха при режима на Борисов, но не се откроиха и по време на протестите срещу него, нито пък имаха шанс при конструираните надпартийно служебни правителства.


Ако и идеологиите отново заемат подобаващото им се място в българското общество, Политическото ще придобие много по-устойчив характер. От това демокрацията ни може само да спечели.


Авторът е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации. Член е на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  ГЕРБ КЕ ПАДНЕ.
  МЕТОДИЕВ -У ПАНДИЗА!!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Весело

  Матряла знаеме, че обещаното не се случва, ама въпреки това обичаме да ни ухажват.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Винаги съм харесвал умереният тон на Инджов, има в тази статия дадени моменти, с които не съм съгласен, но като цяло статията е добра. Всъщност натрупването на голяма политическа подкрепа зад проф. Герджиков в стил "куцо, кьораво и сакато" може да отблъсне по-колебаещите се поддръжници на тези субекти. Накрая проф. Геджиков може да се "цачевизира" и да разчита само на хард ядрото на Герб, а това е крайно недостатъчно за самочувствието и претенциите на Борисов. От друга страна при Лозан Панов и Мария Касимова-Мойсе има потенциал за излизане извън твърдото ядро на ДБ-Обединение. След 14.1 ще се види кой крив, кой прав.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Цялата машина на Капитал беше настроена за Радев и ДБ. Сега като влезнаха Панов и Петков, твърде усложниха и объркаха схемата.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  ... Истинско чудо обаче ще бъде, ако Панов събере повече гласове от онези 350 000 души, гласували за "Демократична България4 на 11 юли. Впрочем немалка част от тях ще подкрепят Радев още на първия тур, както каза неотдавна един от лидерите на коалицията - Атанас Атанасов, позовавайки се на социологически проучвания.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Тези търдения ми се струват доста пресилени, нереални, особно онова, че "немалка част от тях ще подкрепят Радев още на първия тур."

  Електоратът на ДБ е не по-малко твърд от този на ДПС и на БСП.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  “ Авторът е доцент по журналистика … експерт по политически комуникации.”
  ——
  Личи си. Много експертно изкомуникира клетвата си пред строя … клише подир клише.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 975 Весело


  "Авторът е доцент по журналистика " - и майстор на дитирамбите.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  БКП от различни подразделения официално се обедини с Продължаваме промяната

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Хората се притесняват от инфлация , затваряне на работни места и безработица.

  Тоя обаче се размечтал как министри на Слави дето ги видяхме какво представлават ще ни упрлавляват заедно с коалиция на Корнелия неокомунистката с ДСБ.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  Това с Панов дето стигал до балотаж е много яко..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Много готина статия на Инджов. 100 % е направила да приседне съботното кафе на някои.
  Едно е пропуснал, което се очертава като доста съществено. Изказването и налагането на всички явно от ПП, които ще са част от предизборното говорене - ще осигурят мнозинство от 121 почтенни в следващия парламент. По истеричните реакции на някои политици и говорителите им журналисти, социолози, политолози, антрополози и т.н. си личи, че разбират, че няма да са част от тези 121, а подобно нещо е лош сигнал към избирателя.
  Направо си е удоволствие да се гледат как неистово, но все пак с половин уста започват да дрънкат, че никой нямал право да прави подобни категоризации. Е ще им се наложи да разберат, че има.

 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 40 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#19] от "дедо Андро":

  не съм много съгласен. От тези 350 000 голяма част е периферия от антиГЕРБ настроени, които нямаше кой друг да припознаят напредишните избори. Само за пример давам най-близките около мен са 7 човека, които гласувахме два пъти за ДБ, сега само аз ще съм пак така, а другите 7 за ПП. естествено всички за Радев още на първи тур.

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Радев трябва да си ходи!
  Стига му толкова! Прекалено злобен е!
  А и сам признава, че е Социалистически Президент!

  Fu*k Your Opinion
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Епицентър е с многомилионна аудитория. И каквото пише там е закон. Така си е.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Първо на първо НИКОГА НЕ Е ИМАЛО МОДЕЛ " БОРИСОВ", А ОЩЕ ПО- МАЛКО "БОРИСОВ- ПЕЕВСКИ" . Имало е "Граждани за Европейско Развитие на България", върховенство на европейския модел на управление, на европейския модел и начин на управление!!! Второ на второ за България Европейският Съюз е безалтернативен. Някои обаче умират да дадат властта в ръцете на чалгарите, на "сценаристите", които измислиха: Шишо- Бакшишо, Минка- минетчийката, Гацо Бацов и Деси- поетеса; в ръцете на онези, които съсипаха Християнските вкусове, Християнската -европейска култура на българите, които промиха мозъците на няколко поколения с азиатската чалга. ТЕ!ТЕ им даваха властта на два избора, но никой не я иска. Или да дадат властта на т.нар. "протестиращи", които освен вандалските си четиримесечни изстъпления засега нищо друго не са доказали, че могат да правят.

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 59 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Не се напъвайте приятели и медийни орисници! До изборите остана малко време и ще разберем.А, че ще има изненадани и огорчени е очевидно.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 69 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално
 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално  Тези в други държави вече ще са поне разследвани, а ние ще ги избираме да управляват държава. Защо българина е толкоз наивен, а след това започва да се оплаква?
  За Симеон и неговите юпита не знаехме нищо. А сега поне сме осведомени и пак ще им се дава доверие.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Много си досаден бе, Инджов, почти кат тоя тука с неговия "КУР И МАЗЕН САЛАМ". И нахален като (почти) всички доморасли разбирачи от логиката на политиката.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 77. 78 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Инджев, подобна тунта мара дори Работническо дело нямаше да отпечата навремето.

 78. 79 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  "харвардските братя"
  --------------------------
  Инджев, Инджееев...

 79. 80 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#19:"дедо Андро"][/quote]

  На избори се ходи не да покажеш колко си "твърд", а колко ти е акъла. И то не на публиката, ами на себе си. Щот това не е мач, на който запалянковците на единия отбор се мъчат да надкрякат тези на другия, да покажат "твърдост". Ама този елементарен факт не може да проникне през твърдата кора на избирателския мозък.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 80. 81 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#10] от "gr52":

  Това по поръчка на Недялко ли го писа? Няма една вярна дума.

  CONTADOR GRATUITO!
 81. 82 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Политическото се завърна"

  Демек, стана интересно, голям кеф!

  Абе, сеирджии нещастни, мързеливци негодни, аз съм на 56 и ми писна да ми е интересно! Искам вече да ми е скучно! Поне за известно време! Искам като се събудя сутрин и отворя вестниците, вече на компютъра, да са ми най-интересни спортните страници и клюките, да не ми пука от политиката! Политиците и да се сменят, битието ми да си остава непроменено. Да няма повече години като 1997-ма и 2021-ва, когато за броени дни всичко се срива и ставаш последния бедняк, когато граденото за десетилетие отива по дяволите за 6 месеца!

  Майната ви на всички жълтопаветни сеирджии, дето сте получили всичко на готово от номенклатурните си АБПФК-родители, дето две тухли една връз друга не сте сложили и дето за чеп за зеле не ставате, освен да лежите по катуните на жълтите павета, да мрънкате и все някой друг да ви е виновен за личния ви житейския провал! Майната и на ПРОМЯНАТА ви! Като я гледам, СТАТУКВОТО адски ми домиля! И така мислят всички около мен. Сещайте се как ще гласуваме, нещастници!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 82. 83 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  От друга страна при Лозан Панов и Мария Касимова-Мойсе има потенциал за излизане извън твърдото ядро на ДБ-Обединение.
  —цитат от коментар 6 на save_knforest


  И това го твърдиш след изцепката на Атанасов, че ДБ са готови да управляват заедно с БСП?

  ДБ: Време е да спечелим България
 83. 84 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Винаги съм харесвал умереният тон на Инджов, има в тази статия дадени моменти, с които не съм съгласен, но като цяло статията е добра. Всъщност натрупването на голяма политическа подкрепа зад проф. Герджиков в стил "куцо, кьораво и сакато" може да отблъсне по-колебаещите се поддръжници на тези субекти. Накрая проф. Геджиков може да се "цачевизира" и да разчита само на хард ядрото на Герб, а това е крайно недостатъчно за самочувствието и претенциите на Борисов. От друга страна при Лозан Панов и Мария Касимова-Мойсе има потенциал за излизане извън твърдото ядро на ДБ-Обединение. След 14.1 ще се види кой крив, кой прав.
  —цитат от коментар 6 на save_knforest


  Хихихихи!
  - Тая година ще има много боровинки - казал Мечо.
  - Защо мислиш така бе, Мечо?
  - Ами много ми се ядат боровинки...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 84. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  "Вярно, в двете просъществували кратко време народни събрания се възроди духът на парламентаризма - такъв, какъвто го познавахме от първите бурни години на българската демокрация. "
  *
  Ами! По-слаби в политическо отношение парламенти едва ли е имало в българската история. Махленска история!
  Останалото е агитация и пропаганда, която помним от соца.

 85. 86 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#10] от "gr52":

  Кой ти пише коментарите, гербав52?
  Много е некадърен, сменяй го със Севи пи ар, там е истината и парата.

 86. 87 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Весело

  #Гъньозималпукалкитедагледъсеир

 87. 88 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#82] от "kahles":

  ++++

 88. 89 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#40] от "doctor.no":

  ”не съм много съгласен. От тези 350 000 голяма част е периферия от антиГЕРБ настроени, които нямаше кой друг да припознаят напредишните избори. Само за пример давам най-близките около мен са 7 човека, които гласувахме два пъти за ДБ, сега само аз ще съм пак така, а другите 7 за ПП. естествено всички за Радев още на първи тур.”

  И около мен е така, само дето Христо и мен загуби като избирател.

 89. 90 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  След като не успя да убеди никого, че черното е бяло, „Дневник“ като че ли се опитва да прибере в килера цялата проблематика относно това, какво стана след избухването на метежа на УПЛАШЕНИЯ ОТ ПРОКУРАТУРАТА РАДЕВ. Да не мислим за това, кой е виновен за политическата, институционална, финансова, икономическа криза в България. Но да се върнем към политиката на „Дневник“ досега.

  Два типа статии доминираха в опитите на "Дневник" да подмени дневния ред на българското общество напоследък.

  Първият - статии, ВНУШАВАЩИ че виновни за ТОТАЛНИЯ ПРОВАЛ на Радевите "партии на подмяната" и служебните му правителства; за чудовищната криза, унищожаваща живота на хората, са МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ и ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО ОТ МИНАЛОТО.

  Вторият - статии, които ВНУШАВАТ, че изводите, който трябва да си направим от този провал са следните:

  а) парламентарната демокрация не работи, затова по-добре - президентска диктатура без ограничаване на мандатите и

  б) по-далеко от ЕС и по близо до Русия, която ни е освободила от турско, фашистко и герберско робство.

  Абсурдни, алогични ВНУШЕНИЯ. "От това, че вместо да ви ремонтираме и обзаведем къщата, за което платихте, ние я обрахме до шушка и сме на път да я съборим, става ясно, че на вас тази къща изобщо не ви е трябвала. Дайте пари да ви купим нова - в циганските квартали са съвсем евтини"...

  Разбира се, внушенията са не преки, а "по тъча", инкрустирани в материали, свързани със съвсем различни на пръв поглед теми. И разбира се, инкрустациите се правят със сръчността на дърводелски чирак, който се опитва да ремонтира новия си смартфон.

  Най-хубавото е, че във всяка статия от първия тип откриваме и нещо характерно за втория, както и обратното. Принципът за единство на пропагандното въздействие. В тази си ВОЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ редакцията свято следва алгоритмите, характерни за руския начин на водене на пропагандни войни срещу чужди държави.

  Редакционна политика, която поставя определени въпроси:

  Нямаше ли "международно положение" и при Борисов? Защо тогава страната не тънеше в тотална разруха, както тъне след идването на партиите на подмяната и на служебните правителства на Радев на власт?

  За какво "тежко наследство от миналото" може да става дума при процъфтяващата държава, която Борисов им остави и която те попиляха за няма и половин година?

  Защо, ако наистина сме били толкова зле, както не спряха да ни уверяват, защо ако именно те са спрели съществуващите само в лъжите им корупция и разруха, СЕГА живеем десетки пъти по-лошо, отколкото при Борисов?

  Тази редакционна политика разкрива и нещо важно. И няма как да не го разкрие. В действията е ключът към разгадаването на замисъла. Трудно е да гледаш как някой хвърля въдица във водата и да не се досетиш, че иска да хване риба.

  Тази редакционна политика разкрива какво НАИСТИНА ИСКА Радев.

  Той всъщност не иска да е президент на България. Даже и на не много интелигентен човек като него, няма как за цели пет години да не му просветне, че е лишен от потенциала да бъде такъв. Че дори и с цената на грубо погазване и на законите, и на самата конституция, той няма да бъде изтърпян още пет години.

  Това, което наистина иска Радев е да има зад гърба си сила, която ДА ПРИНУДИ българите да го търпят, въпреки всички безобразия, въпреки цялата му некадърност. Радев иска да бъде руски губернатор със статута на български президент.

  В момента ние не воюваме с Радев. Той е само консуматив. Ние воюваме със скритите зад гърба му руски имперски маниаци. А те са свикнали да воюват "в главите на хората". Пропагандата е най-силното им оръжие.
  —цитат от коментар 10 на gr52


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Поздравления, колега, жив и здрав да си! И тая мътна евразийска вода ще отмине, с Божията помощ ще преборим и нея!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 90. 91 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#10] от "gr52":Кой ти пише коментарите, гербав52?Много е некадърен, сменяй го със Севи пи ар, там е истината и парата.
  —цитат от коментар 86 на Котаракът на Шрьодингер


  Злобееш ли, кутевче жълтопаветно, беснееш ли, като ти навират истината в очите? Какво, пак ли ще закаканижеш за корупцията на ГЕРБ? Ами върви на майната си!

  Жълтопаветния лешпериат, начело с Радев и Бойкикев, ни проглуши ушите с "невижданата" корупция при ГЕРБ!

  Ами няма такова нещо.

  Лешперите може и да си приказват тия пропагандни опорки. Аз, а и много други, казваме, че не е така, правителствата на ГЕРБ бяха най-малко корумпираните в сравнение с предходните. Нашето мнение срещу тяхното. Трябват обективни критерии и доказателства. Ето ги.

  1. На предходните на ГЕРБ правителства неколкократно им спираха еврофондовете за корупция. На ГЕРБ - нито веднъж! Следователно, преди ГЕРБ имаше много повече корупция!

  2. Никога преди ГЕРБ не се е строяло и благоустроявало толкова мащабно и значимо. За 10 години България видимо се промени към по-добро. Това няма как да стане, ако се краде безогледно. Парите за строителство на инфраструктура и благоустройство не са безкрайни. Ако се краде "невиждано", няма да има построено. Както беше при Станишко, "батко и братко" и т.н. Огромни корупционни сканадали нищо построено насреща.

  3. Критиците на ГЕРБ нямат никакви доказателства за корупция, само крясъци и безпочвени обвинения. Изфабрикуваните "скандали", добили популярност чрез подкупните медии са всъщност кокошкарски истории на отделни гербаджии, незабавно натирени от партията ГЕРБ - един камион суджук, апартамента с асансьор на Цвъки.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 91. 92 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Демокрацията със сигурност може да спечели, ако автори като Инджов са по-малко пристрастни и анализите им са обективни! А иначе всеки от поставените от него въпроси към някои политически лидери с лекота могат да бъдат зададени и на тези, които той хвали. Ами да започнем:
  - "формулата Инициативен комитет" е тази , за която някои кандидати се хващали като "удавник за сламка" се използва и от казионния кандида - действащ пРезидент;
  - зад гърба на някои от кандидатите надничали мутрите, а зад Р.Радев и неговия ИК направо се изсипват на тумби бивши агенти на зловещата ДС;
  - някои кандидати трябвало да отговарят за чекмеджета, кюлчета злато и пачки евро, (които впрочем никой не е виждал в действителност, а само във фейк материали на жълти медии ), но друг от кандидатите още не е отговорил за действителни подаръци в найлонови подаръчни торбички.
  Има и още паралелни въпроси към всеки един от кандидатите, но нека бъдат задавани обективно и към всеки кандидат - т.е. аршинът , с който мерим кандидатите да е един и същ!

 92. 93 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#82] от "kahles":

  Нещата, които си написал са много интересни. Как тъй, майка, хем "Евразийската мътна вода" ще бориш, хем искаш на спокойствие да си гледаш спорта, жълтата и шофьорската страница, па на всичкото отгоре и онлайн? Нема да стане... Как, така след 12 г. "стабилност" само за 6 мес. се сринахте материално (духовно вие никога не сте се извисявали). Явно това, дето сте го градили е толкова калпаво изградено, че дори "за чеп за зеле не става". Но, истината е малко по-друга - никой не е обеднял за половин година, но се чувствате така, защото има заплаха в бъдеще дебелите ви задници да отслабнат малко. Евразийската заплаха я докара Бокочовекът, а не Радев. А, дори Радев да има някакъв келяф принос за това, пак герб са виновни и персонално Бойко, че той стана президент. Но, ето - днес площадите са отворени за вас и имате всички права да излезете на протест срещу Резидента, служебното правителство и всичко от което се плашите. Втурнете се към МОЧА и го бутнете, засипете руското посолство с фекалии. Всичко това ще срещне нашето одобрение, дори ще се включим. Псувате "жълтопаветниците и умнокрасивите" сега, но не го правехте, когато същите тези хора свалиха Орешарски и новата Тройна от власт, а Боко се върна на бял кон. Шизофрения ви блъска отвсякъде.

  CONTADOR GRATUITO!
 93. 94 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#82] от "kahles":
  "Политическото се завърна"

  Демек, стана интересно, голям кеф!

  Абе, сеирджии нещастни, мързеливци негодни, аз съм на 56 и ми писна да ми е интересно! Искам вече да ми е скучно! Поне за известно време! Искам като се събудя сутрин и отворя вестниците, вече на компютъра, да са ми най-интересни спортните страници и клюките, да не ми пука от политиката! Политиците и да се сменят, битието ми да си остава непроменено. Да няма повече години като 1997-ма и 2021-ва, когато за броени дни всичко се срива и ставаш последния бедняк, когато граденото за десетилетие отива по дяволите за 6 месеца!

  Майната ви на всички жълтопаветни сеирджии, дето сте получили всичко на готово от номенклатурните си АБПФК-родители, дето две тухли една връз друга не сте сложили и дето за чеп за зеле не ставате, освен да лежите по катуните на жълтите павета, да мрънкате и все някой друг да ви е виновен за личния ви житейския провал! Майната и на ПРОМЯНАТА ви! Като я гледам, СТАТУКВОТО адски ми домиля! И така мислят всички около мен. Сещайте се как ще гласуваме, нещастници!
  1000++++++++++++++++++++++++++++++++++

 94. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#86] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Вероятно на теб мама ти е писала домашните, щом си въобразяваш, че някой ще седне да ми пише коментарите - вместо мен.

  Ма нищо де. И аз съм имал подобен проблем. Не с писането, естествено! С рисуването... В трети клас на всички деца майките им бяха нарисували крушата със светлосенки, дето я имахме за домашно ПРАВИЛНО, а моята я беше нарисувала крива. На другите им писаха шестици, а на мен - тройка. То и затова не мога да рисувам такива сложни картинки като вас - Боку гол до кръста, с татуировките и обецата на ухото, от едната му страна бухалка, а от другата - пищов; купчини злато и пачки с "евраци" по половин милион всяка банкнота, а в средата на дебел кол се вее "Веселият Роджър".

  Що се отнася до коментарите ми - щом са толкова некадърни, що ги четеш? Че и литературно-критически анализи правиш...

 95. 96 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#93] от "г-н Думанов":

  настроение - състрадателно:

  Фалшивиш. Пишеш и сам не си вярваш... Едно такова импотентно, по задължение, без желание, изнасилване на истината, постно като мисленето на дайбългарист... БСП, да? Скромен чирак при Сашо Пасквила... при другаря Симов, исках да кажа?

 96. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 633 Неутрално
  До коментар [#10] от "gr52":Това по поръчка на Недялко ли го писа? Няма една вярна дума.
  —цитат от коментар 81 на г-н Думанов


  Всичко е вярно. От първата, до последната дума. А кой е Недялко?

 97. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 633 Весело

  [quote#19:"дедо Андро"]
  —цитат от коментар 80 на ddd palamudiy lefferski
  На избори се ходи не да покажеш колко си "твърд", а колко ти е акъла. И то не на публиката, ами на себе си. Щот това не е мач, на който запалянковците на единия отбор се мъчат да надкрякат тези на другия, да покажат "твърдост". Ама този елементарен факт не може да проникне през твърдата кора на избирателския мозък.[/quote]

  Ами на него точно акълът му е твърд, не онази му работа... Твърд е, щото в главата му са налели толкова варово-циментен разтвор навремето, че сеги, коги вече се е втвърдил, може да троши улуци с нея... От тези, по-новите, ламаринените, не от ония, едновремешните, чугунените, де...

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 100 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#10] от "gr52":

  @gr52, блестящ анализ, свалям ти шапка! На пръсти се броят тук хората от постоянното присъствие, които могат да напишат нещо толкова смислено и достоверно! Хубав уикенд!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK