Гласуването в двата вида избори ще е с една машина и една смарт карта

Гласуването в двата вида избори ще е с една машина и една смарт карта

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на изборите за парламент и за президент на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта, съобщи БНР.


Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува на двата вида избори или само на единия.


Ако три минути след началото на гласуването избирателят не предприеме действия по избор, той ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.
След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис "Посочете в кои избори ще гласувате" като има възможност за избор измежду три бутона. Първият е за избор две в едно, вторият - за избор на президент и вицепрезидент, а третият - за избор на народни представители. Долу вдясно на екрана ще има друг бутон в синьо с надпис "Потвърждавам", след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.


Съдържанието на втората страница зависи от заявеното от избирателя желание в кой вид избори да участва.


Софтуерът позволява преглед на избраното и връщане стъпка назад за промяна на избора, ако контролната разписка не е разпечатана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK