Познати лица, икономисти и някои юристи - новите кандидати за депутати на БСП

Познати лица, икономисти и някои юристи - новите кандидати за депутати на БСП

© Велко АнгеловМного "стари" депутати, малко нови лица, предимно икономисти и финансисти и хора с експертиза в социалната политика, здравеопазването и образованието и само 15% юристи - това са кандидатите за депутати на "БСП за България" за изборите на 14 ноември. Листите бяха одобрени от Националния съвет на партията днес.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново води листите във Варна и в 25 многомандатен избирателен район в София, където е т. нар. лидерска битка. Начело на другите два столични района отново остават досегашните депутати Христо Проданов - 23 район, и Георги Свиленски - 24 район.


След Нинова в 25 МИР е лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев, а във Варна - досегашният депутат Борислав Гуцанов, младежкият местен лидер Павел Раличков и досегашният народен представител Филчо Филчев.
В 23 МИР в столицата втори е досегашният депутат Благовест Кирилов, а трети - лидерът на "Българска пролет" и водещ в партийната телевизия БСТВ Велизар Енчев, който бе депутат от левицата в 45-ия парламент, но не успя да влезе в 46-ия. Четвърта е дъщерята на Румен Овчаров - Теодора Овчарова-Драганова. В 24 МИР втора е ново лице за БСП - проф. Петранка Кънева-Троянова, която е началник на онкологичното отделение в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". На седмо място е социалистът Борис Цветков, който винаги успява да размести листата с преференции.


За първи път водач в Пловдив-град е зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който пак ще води и в Ямбол. След него под тепетата са Иван Петков, депутат от 45-ия парламент, и Димитър Георгиев, представител в 44-ия. Проф. Иво Христов няма да е кандидат за народен представител. В Пловдив-област първа е досегашният карловски депутат Веска Ненчева, а втори - досегашният първи Манол Генов.


След Крум Зарков в Русе е актрисата Нона Йотова, която бе депутат от левицата от 2017 г. до 2021 г. На 11 юли БСП имаше само един мандат от района. Втори в Стара Загора след водача Георги Гьоков е инж. Момчил Ненов. Водачът на 11 юли Георги Кадиев няма да е кандидат за депутат.


След дългогодишния депутат Петър Кънев в листата в Бургас са зам.-директорът на Математическата гимназия в града Станимир Баев, трети - досегашният народен представител Тодор Байчев. След досегашния водач в Благоевград проф. Георги Михайлов е д-р Владимир Пандев, а досегашният депутат Богдан Боцев е пети. Юристът Явор Божанов от гражданската квота отново е първи във Велико Търново, а след него е председателят на общинският съвет в Павликени Христо Кавалски.


Трима водачи от предишния вот си сменят местата - зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова е първа в Монтана, секретарят на Изпълнителното бюро Вяра Емилова - в Ловеч, а дългогодишният депутат Атанас Костадинов - в Силистра. Втори в Монтана е бившият депутат Илиян Тимчев, а в Ловеч - бившият кмет Минчо Казанджиев. В Плевен на челните места са досегашните депутати проф. Румен Гечев и Стефан Бурджев, а в Пазарджик - колегите им Драгомир Стойнев и Петя Цанкова.


Във Видин пръв отново е Филип Попов, във Враца - Александър Симов, в Габрово - Крум Дончев, в Кюстендил - Бойко Клечков, в Перник - Стоян Мирчев, в Разград - Елка Неделчева, в Сливен - Атанас Зафиров, в София-област - Иван Ченчев, в Търговище - Кольо Милев, в Хасково - Владимир Маринов (от АБВ) и в Шумен - Иван Иванов. Първи в Кърджали е някогашният водач Милко Багдасаров, в Смолян - председателят на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев, а в Добрич - местният лидер Мая Димитрова.


Кандидати за депутати не са досегашните народни представители Димитър Данчев и Петя Михалевска.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK