Шефът на НАП обеща след изборите повече разяснения за продажбата на фирмата си

Румен Спецов

© Георги Кожухаров

Румен СпецовИзпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов каза, че преди години, когато се е опитвал да започне търговия със зърно, данъчните власти му признали прихода от продажбата на зърното, но не и разхода за покупката му и така бил съставен ревизионен доклад, в който му се приписват нереални данъчни задължения.


Пред Би Ти Ви той частично разказа за случката, заради която в медии е обвиняван, че е продал дружество с голям дълг на безимотно лице, за да избегне плащането на данъци. Случаят беше предаден на прокуратурата от неговия шеф - финансовия министър в първото служебно правителство Асен Василев, но тя още не е обявила резултат. В медиите обаче изтече информация за доклад на следовател, според който Спецов не е извършил нарушение.


Днес Спецов намекна, че при проверката на неговата фирма данъчните са възприели тълкуване на разпоредбите, което да е неблагоприятно персонално за него. Смята, че действията им са били на лична основа заради "действия назад във времето", но отказа да даде повече подробности,
"Няма да влизам в тази плоскост в предизборно време. Не е времето сега да въвличам определени страни", каза Спецов. Запитан дали ще го направи след изборите, отговори: "Може би, да". .


По думите му след като постигнал неуспех в бизнеса със зърно, решил да се оттегли. Купувачите сами го потърсили, защото основният актив на фирмата му бил лицензът за търговия. Спецов уточни, че погрешно в медиите се твърди за 1.2 млн. лв. задължения на дружеството. Ставало дума за 700 хил. лв. към онзи момент, при това сумата не била окончателно фиксирана в ревизионен акт и процедурата позволявала това да се оспори.


Помолен да коментира разкритията за това, че български граждани притежават дружества в офшорни зони, Спецов коментира, че винаги препоръчва такива компании да не се регистрират, защото българското данъчно законодателство е достатъчно благоприятно.


"Офшорката за човек, който работи финанси, не е нещо лошо, но ако сте публична личност, заемаща държавни постове, защо имате офшорка?" попита риторично той. Според Спецов има разлика в казусите с Делян Пеевски и, Николай Младенов, попаднали в "Досиетата Пандора", и доскорошния финансов министър Асен Василев, също описан в медии като притежател на офшорка преди да влезе в политиката. Василев е регистриран като краен собственик и това се вижда в българския търговски регистър, а при Младенов и Пеевски такова нещо няма, отговори Спецов.


Заплахата срещу шефа на НАП, за която се разбра наскоро, вече е неутрализирана от ДАНС, смята той и отказа да коментира темата.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK