Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра

Делян Пеевски (вляво) и Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски (вляво) и Мустафа КарадайъС издигането на лидера си Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и с връщането в листите за новото Народно събрание на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски, санкциониран за корупция и търговия с влияние по закона "Магнитски", ДПС прави опит да мобилизира електората си и да повиши изборния резултат на партията. Целта е да вдигне "акциите" си в следизборните преговори за нова управленска конфигурация, след като повечето от очакваните участници в следващия парламент декларираха готовност да продължат да държат движението в изолация. Този знак разчитат анализатори във взетите от движението в края на миналата седмица решения, които се очертават ключови за позиционирането на ДПС за изборите на 14 ноември.


Карадайъ е първата в историята чисто партийна кандидатура на ДПС за президентския вот, при това - на етнически турчин. Завръщането на Пеевски, който не участва в двата парламентарни вота тази година, пък отхвърля лансираното в медиите предположение за оттеглянето му от политиката. Според наблюдатели с двата хода движението ще пробва да върне позицията си на балансьор между големите парламентарни групи, след като на вота през юли остана едва на 5-о място по брой депутати. В същото време според тях повторната поява на Пеевски намалява драстично шансовете на ДПС да работи с т.нар. партии на промяната, които го обявиха за непристъпна "червена линия".


Карадайъ като локомотив за партията


ДПС има важна роля в определянето на всички президенти в демократичната история на България още от подкрепата на първия пряко избран държавен глава Желю Желев (СДС) през 1992 г. Движението се е явявало веднъж в коалиция - с "Обединените демократични сили" (ОДС), която издигна Петър Стоянов през 1997 г. В останалите случаи следва обичайно една и съща схема:

Подкрепя на първи тур кандидати, издигнати от други формации или инициативни комитети, които нямат реален шанс за победа (така беше с номинираната от "Демократичен алианс" през 2001 г. Ренета Инджова и със сваления след протести премиер Пламен Орешарски през 2016 г.). След това - преди втория тур, обявява подкрепа за някой от титулярите и така гласовете ѝ се оказват решаващи при определянето на окончателния резултат.
По тази формула бяха избрани президентите Георги Първанов (за първия му мандат) и Румен Радев. Единственият случай, когато гласовете на ДПС се оказаха недостатъчни, беше през 2011 г.. Тогава партията отказа да се идентифицира с някой от претендентите на първи тур, а на втория въпреки подкрепата ѝ кандидатът на БСП Ивайло Калфин загуби срещу Росен Плевнелиев. Ключови фигури в левицата обаче заподозряха движението в тайни уговорки с ГЕРБ заради малкото осигурени гласове.
Сега - за първите съвместни избори за президент и Народно събрание, ДПС се отказа от традиционната формула. Неофициално политици смятат, че една от основните причини е да се опрости технологията на гласуване. Според Изборния кодекс партиите и издигнатите от тях кандидати ще участват в двата вота с един и същ номер в бюлетината. Това улеснява значително електората на ДПС, за който партията вече многократно е посочвала, че има затруднения при машинното гласуване, а сега ще трябва да се справи с попълването на две дигитални бюлетини. За разлика от избирателите на ДПС тези на останалите основни партии ще трябва да се ориентират на екрана на машината веднъж за номера на политическата сила, която искат да изпратят в парламента, и втори път за претендента за президент. Ако искат да пренаредят партийната листа с преференция, има и трети номер - на кандидат. Процесът се усложнява от това, че ще се наложи и прелистване на електронните бюлетини, тъй като всички участници не могат да се съберат на един екран.


В интервю за "Нова телевизия" в неделя (10 октомври) Тошко Йорданов, зам.-председател на победителя в предходните парламентарни избори "Има такъв народ", определи издигането на Мустафа Карадайъ като "интересно и практично" решение. "Когато се теглят номерата на партиите за изборите, първо се тегли за президент. Като се знае колко малко кандидатпрезидентски двойки има, това означава, че ДПС ще имат една и съща цифра за кандидат-президент и партия. Техният електорат ще гласува два пъти, но за едно и също число, и тяхното число ще е на първа страница на екрана", заяви Тошко Йорданов и допълни, че така избирателите на движението "ще гласуват по-спокойно".


Според социолога и управител на "Афис" Юрий Асланов, който е член на БСП, кандидатурата на Мустафа Карадайъ също е начин за вътрешнопартийна мобилизация за парламентарните избори заради еднаквите номера в бюлетината. "Така смятат, че ще постигнат по-висок резултат за това, което им е по-важно - партийната листа. Очевидно се готвят да търгуват на втория тур. Засега дават знак, че на балотажа няма да подкрепят Радев и може би ще подкрепят Герджиков. Но не мисля, че това е априори", смята Асланов. По думите му тъй като няма да има избори за депутати, на втори президентски тур активността на избирателя на ДПС би паднала.


Чрез сблъсъци към по-висок резултат


Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра

© Велко Ангелов


Социолози и политолози смятат, че издигането на партийния лидер ще изпрати електората на ДПС до урните в подкрепа за партията. На двата парламентарни вота тази година движението завърши съответно с 292 хил. гласа през юли и 336 хил. три месеца по-рано. Това е сравнително близо до обичайните за последните години електорални резултати от около 350 хил. гласа, на които партията разчита. Но далеч от постигнатите на парламентарните избори през 2013 и 2014 г. близо половин милиона гласа. За да се върне към по-добрите си резултати, движението ще трябва да активира, както избиратели в страната, така и тези в Турция, където вотът през юли беше слаб въпреки свалените ограничения за брой на избирателните секции.


В този контекст издигането на Карадайъ е логично и заради острите му сблъсъци с президента Румен Радев в последната година. Още през септември 2020 г. лидерът на ДПС се обяви за оставки, но не само на тогавашния премиер Бойко Борисов, но и на основния му опонент - Радев, който подкрепяше антиправителствените протести. Впоследствие движението беше сред най-острите критици на назначеното от държавния глава служебно правителство заради промените в държавната банка за развитие и разкритията за давани големи кредити на фирми, свързвани с ДПС.


През лятото Карадайъ и Радев размениха публично остри реплики и по етническата тема заради реплика на партийния лидер за Турция като "родина-майка" на българските турци. Думите, чието съдържание Карадайъ отрече и обясни с неправилен превод, предизвикаха крайни реакции в България. Атаката на президента, който поиска публично обяснение от партийния лидер, обаче беше коментирана от специалисти като обида към българските турци, които държат на произхода си.

Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който да претендират за включване във властта


Геновева Петрова,

социолог от "Алфа Рисърч"


Юрий Асланов е на мнение, че кандидатурата на Карадайъ не е опит да се води кампания срещу Румен Радев, докато политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов смята, че и това е начин ДПС да критикува настоящия държавен глава.


"Кандидатурата на ДПС за президент е важен знак, защото движението е в лоши позиции - чувства се уязвимо, притеснено и показва рога. Освен това кандидатът е Мустафа Карадайъ, а не Иван Иванов. В пакет със завръщането на Пеевски ДПС казва: "Сега вижте, че можем да сме страшни", смята Симеонов. По думите му ДПС има кандидат за президент, за да тегли листи и идеята е на втори тур да подкрепи проф. Анастас Герджиков, за да има два твърди електората - на ГЕРБ и на ДПС, срещу Радев.


Социологът и управляващ партньор в агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова също смята, че издигането на Карадайъ цели мобилизация на симпатизантите на ДПС. "Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който те да претендират за включване във властта", коментира Петрова.


Според управителя на "Маркет линкс" Добромир Живков с този "прагматично продиктуван ход" ДПС прави и опит за разграничаване от ГЕРБ като партия на статуквото. "На изборите тази година видяхме близък до очаквания резултат за партията на парламентарните избори, но значително по-нисък от постиженията, които имаше ДПС на предишни избори. На първия тур сега те държат да покажат свой собствен кандидат, да покажат някакъв следващ етап на политическото си развитие, като това е стъпка, от която се очаква да мобилизира техния електорат", коментира Живков.


Защо Пеевски се завръща


След като пропусна двата избора тази година, сега Делян Пеевски, за когото след санкциите по "Магнитски" преди седмица международното журналистическо разследване "Досиетата "Пандора" показа, че участва в три недекларирани офшорки, води две листи на движението. Обяснения за внезапния отказ да участва в изборите на 4 април и на 11 юли въпреки първенството по номинации от партийните структури така и не беше дадено. Решението за завръщане също беше внезапно и дойде няколко дни след като Пеевски беше на среща в ДАНС (официално потвърждение дали е било заради офшорните компании няма) и заяви пред медиите, че ще се върне "в публичното пространство".


Досега той е бил народен представител в четири парламента, а най-популярният факт за работата му е, че почти не се появява в Народното събрание.

Според Изборния кодекс няма юридическа пречка Делян Пеевски да бъде номиниран за народен представител въпреки санкциите по глобалния закон "Магнитски", коментира пред "Дневник" Надежда Йорданова от "Демократична България", която оглавяваше временната парламентарна комисия в 46-ото Народно събрание по казуса със санкциите. По думите й обаче този ход на ДПС би могъл да има чисто репутационни щети от гледна точка на българските партньори в САЩ и Европа.

"Откровена провокация" - така политологът Петър Чолаков коментира пред Би Ти Ви номинацията. По думите му фактът, че "лице като Пеевски, което попадна под санкциите "Магнитски" и за което има журналистически разследвания, е водач на листа, показва неуважение към правовия ред". Според Първан Симеонов, когато е застрашена, ДПС вади юмрук. "Случаят с Пеевски е същият и цели демонстрация", коментира той пред "Дневник".


Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" смята, че ефект от номинирането на бизнесмена за кандидат-депутат ще бъде "допълнителната радикализация и поляризация на кампанията", което по-скоро би било от полза за движението. По думите ѝ политическите формации и избиратели, които "са протестно настроени, ще се възмутят съвсем от тази стъпка". Вследствие от това пък ще се мобилизира електоратът на ДПС.


Социологът Юрий Асланов допуска, че бившият депутат търси имунитет, тъй като "очевидно се чувства заплашен от тази геополитическа активност срещу неговата персона". Като народен представител Пеевски би добил защита, която му се полага по конституция. Тя може да бъде свалена от Народното събрание с обикновено мнозинство, ако това бъде поискано от прокуратурата заради разследване на престъпления от общ характер. .


За Добромир Живков връщането на Пеевски носи сериозен риск - допълнително ще отдалечи ДПС от възможността да търси политическо взаимодействие с която и да е било от останалите партии, защото самата кандидатура на Пеевски е вече доста наситена с негативи и дори с икономически рискове заради санкциите "Магнитски". Според него обаче този ход може да се тълкува и като много силно влияние на Делян Пеевски в политическата партия, защото се наблюдава "развиваща се кампания в негова подкрепа от страна на движението".


Изненадата Велико Търново


Делян Пеевски пред сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) миналата седмица.

© Велко Ангелов

Делян Пеевски пред сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) миналата седмица.


Едната от листите, които Пеевски ще води, е в познат за него район - Благоевград. През 2017 г. той избра да е депутат именно от там. Другите области, които са го издигали и изпращали в парламента, са Пазарджик и Стара Загора. Този път обаче втора листа, която ще води, изненадващо е тази във Велико Търново.


След близо две десетилетия без представителство в парламента през 2009 г. ДПС - Велико Търново, се върна в 41-ото Народно събрание с Хасан Хаджихасан, строителен предприемач в града. В следващите четири състава на Народното събрание формацията имаше по един мандат от района. В повечето случаи това не бяха местни хора - в 43-ото Народно събрание влезе шуменецът Камен Костадинов, а в следващото - варненецът ген. Симеон Симеонов. В двата вота тази година титуляр в листата беше Мастън Мастънов от младежкото ДПС. Той успя да влезе само в 45-ия парламент, тъй като на 11 юли 2021 г. с 5.24% от подадените гласове в областта ДПС не взе мандат.


От "Без коментар" до разместване на листите


Засега ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" не коментират нито номинацията на Мустафа Карадайъ, нито завръщането на Делян Пеевски. В редица интервюта през последните седмици, Кирил Петков и Асен Василев посочиха, че за да тръгнат към разговори с ДПС, първото, но не и единствено условие е да се отрекат от Пеевски, като признаят, че е "символ на корупцията".


Президентът Румен Радев потвърди оценката на наблюдателите, като заяви, че с кандидатирането си лидерът на ДПС е отправил "послание към своите избиратели, към членовете на своята партия и в опит максимално да ги мобилизира".


Единствената партийна реакция дойде от "Демократична България". По неофициална информация на "Дневник" в понеделник е било взето решение листите на коалицията да бъдат разместени и на първо място във Велико Търново вместо специалиста по високи технологии Божидар Божанов да отиде съпредседателят на обединението Христо Иванов. Така той ще влезе в директен електорален сблъсък с Пеевски за едно от осемте депутатски места от района. През юли "Демократична България" взе един мандат там, като получи 7226 гласа (8.70%) срещу 4355 (5.24%) за ДПС.


"За първи път от много години легитимността на ДПС в българската политика е поставена под съмнение - в международен план от санкциите "Магнитски", във вътрешен план - от твърдата позиция на "Демократична България", че трябва да им се спре достъпа до властта. Това ги кара да минат към действия, които в политически план граничат с тероризъм", коментира по-рано през деня пред "Дневник" Христо Иванов.


Според него в публичното пространство ще бъдат активирани всякакви бомби със закъснител, компроматна война. "Това ще продължи и след кампанията, защото нека никой не си мисли, че изваждането на ДПС от позицията на вечен king-maker (сив кардинал, незаобиколим фактор - бел. авт.) в българската политика ще бъде лесна и чиста работа. Неслучайно никой не се е захващал с това нещо сериозно", каза Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK