Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра

Делян Пеевски (вляво) и Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски (вляво) и Мустафа КарадайъС издигането на лидера си Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и с връщането в листите за новото Народно събрание на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски, санкциониран за корупция и търговия с влияние по закона "Магнитски", ДПС прави опит да мобилизира електората си и да повиши изборния резултат на партията. Целта е да вдигне "акциите" си в следизборните преговори за нова управленска конфигурация, след като повечето от очакваните участници в следващия парламент декларираха готовност да продължат да държат движението в изолация. Този знак разчитат анализатори във взетите от движението в края на миналата седмица решения, които се очертават ключови за позиционирането на ДПС за изборите на 14 ноември.


Карадайъ е първата в историята чисто партийна кандидатура на ДПС за президентския вот, при това - на етнически турчин. Завръщането на Пеевски, който не участва в двата парламентарни вота тази година, пък отхвърля лансираното в медиите предположение за оттеглянето му от политиката. Според наблюдатели с двата хода движението ще пробва да върне позицията си на балансьор между големите парламентарни групи, след като на вота през юли остана едва на 5-о място по брой депутати. В същото време според тях повторната поява на Пеевски намалява драстично шансовете на ДПС да работи с т.нар. партии на промяната, които го обявиха за непристъпна "червена линия".


Карадайъ като локомотив за партията


ДПС има важна роля в определянето на всички президенти в демократичната история на България още от подкрепата на първия пряко избран държавен глава Желю Желев (СДС) през 1992 г. Движението се е явявало веднъж в коалиция - с "Обединените демократични сили" (ОДС), която издигна Петър Стоянов през 1997 г. В останалите случаи следва обичайно една и съща схема:

Подкрепя на първи тур кандидати, издигнати от други формации или инициативни комитети, които нямат реален шанс за победа (така беше с номинираната от "Демократичен алианс" през 2001 г. Ренета Инджова и със сваления след протести премиер Пламен Орешарски през 2016 г.). След това - преди втория тур, обявява подкрепа за някой от титулярите и така гласовете ѝ се оказват решаващи при определянето на окончателния резултат.
По тази формула бяха избрани президентите Георги Първанов (за първия му мандат) и Румен Радев. Единственият случай, когато гласовете на ДПС се оказаха недостатъчни, беше през 2011 г.. Тогава партията отказа да се идентифицира с някой от претендентите на първи тур, а на втория въпреки подкрепата ѝ кандидатът на БСП Ивайло Калфин загуби срещу Росен Плевнелиев. Ключови фигури в левицата обаче заподозряха движението в тайни уговорки с ГЕРБ заради малкото осигурени гласове.
Сега - за първите съвместни избори за президент и Народно събрание, ДПС се отказа от традиционната формула. Неофициално политици смятат, че една от основните причини е да се опрости технологията на гласуване. Според Изборния кодекс партиите и издигнатите от тях кандидати ще участват в двата вота с един и същ номер в бюлетината. Това улеснява значително електората на ДПС, за който партията вече многократно е посочвала, че има затруднения при машинното гласуване, а сега ще трябва да се справи с попълването на две дигитални бюлетини. За разлика от избирателите на ДПС тези на останалите основни партии ще трябва да се ориентират на екрана на машината веднъж за номера на политическата сила, която искат да изпратят в парламента, и втори път за претендента за президент. Ако искат да пренаредят партийната листа с преференция, има и трети номер - на кандидат. Процесът се усложнява от това, че ще се наложи и прелистване на електронните бюлетини, тъй като всички участници не могат да се съберат на един екран.


В интервю за "Нова телевизия" в неделя (10 октомври) Тошко Йорданов, зам.-председател на победителя в предходните парламентарни избори "Има такъв народ", определи издигането на Мустафа Карадайъ като "интересно и практично" решение. "Когато се теглят номерата на партиите за изборите, първо се тегли за президент. Като се знае колко малко кандидатпрезидентски двойки има, това означава, че ДПС ще имат една и съща цифра за кандидат-президент и партия. Техният електорат ще гласува два пъти, но за едно и също число, и тяхното число ще е на първа страница на екрана", заяви Тошко Йорданов и допълни, че така избирателите на движението "ще гласуват по-спокойно".


Според социолога и управител на "Афис" Юрий Асланов, който е член на БСП, кандидатурата на Мустафа Карадайъ също е начин за вътрешнопартийна мобилизация за парламентарните избори заради еднаквите номера в бюлетината. "Така смятат, че ще постигнат по-висок резултат за това, което им е по-важно - партийната листа. Очевидно се готвят да търгуват на втория тур. Засега дават знак, че на балотажа няма да подкрепят Радев и може би ще подкрепят Герджиков. Но не мисля, че това е априори", смята Асланов. По думите му тъй като няма да има избори за депутати, на втори президентски тур активността на избирателя на ДПС би паднала.


Чрез сблъсъци към по-висок резултат


Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра

© Велко Ангелов


Социолози и политолози смятат, че издигането на партийния лидер ще изпрати електората на ДПС до урните в подкрепа за партията. На двата парламентарни вота тази година движението завърши съответно с 292 хил. гласа през юли и 336 хил. три месеца по-рано. Това е сравнително близо до обичайните за последните години електорални резултати от около 350 хил. гласа, на които партията разчита. Но далеч от постигнатите на парламентарните избори през 2013 и 2014 г. близо половин милиона гласа. За да се върне към по-добрите си резултати, движението ще трябва да активира, както избиратели в страната, така и тези в Турция, където вотът през юли беше слаб въпреки свалените ограничения за брой на избирателните секции.


В този контекст издигането на Карадайъ е логично и заради острите му сблъсъци с президента Румен Радев в последната година. Още през септември 2020 г. лидерът на ДПС се обяви за оставки, но не само на тогавашния премиер Бойко Борисов, но и на основния му опонент - Радев, който подкрепяше антиправителствените протести. Впоследствие движението беше сред най-острите критици на назначеното от държавния глава служебно правителство заради промените в държавната банка за развитие и разкритията за давани големи кредити на фирми, свързвани с ДПС.


През лятото Карадайъ и Радев размениха публично остри реплики и по етническата тема заради реплика на партийния лидер за Турция като "родина-майка" на българските турци. Думите, чието съдържание Карадайъ отрече и обясни с неправилен превод, предизвикаха крайни реакции в България. Атаката на президента, който поиска публично обяснение от партийния лидер, обаче беше коментирана от специалисти като обида към българските турци, които държат на произхода си.

Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който да претендират за включване във властта


Геновева Петрова,

социолог от "Алфа Рисърч"


Юрий Асланов е на мнение, че кандидатурата на Карадайъ не е опит да се води кампания срещу Румен Радев, докато политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов смята, че и това е начин ДПС да критикува настоящия държавен глава.


"Кандидатурата на ДПС за президент е важен знак, защото движението е в лоши позиции - чувства се уязвимо, притеснено и показва рога. Освен това кандидатът е Мустафа Карадайъ, а не Иван Иванов. В пакет със завръщането на Пеевски ДПС казва: "Сега вижте, че можем да сме страшни", смята Симеонов. По думите му ДПС има кандидат за президент, за да тегли листи и идеята е на втори тур да подкрепи проф. Анастас Герджиков, за да има два твърди електората - на ГЕРБ и на ДПС, срещу Радев.


Социологът и управляващ партньор в агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова също смята, че издигането на Карадайъ цели мобилизация на симпатизантите на ДПС. "Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който те да претендират за включване във властта", коментира Петрова.


Според управителя на "Маркет линкс" Добромир Живков с този "прагматично продиктуван ход" ДПС прави и опит за разграничаване от ГЕРБ като партия на статуквото. "На изборите тази година видяхме близък до очаквания резултат за партията на парламентарните избори, но значително по-нисък от постиженията, които имаше ДПС на предишни избори. На първия тур сега те държат да покажат свой собствен кандидат, да покажат някакъв следващ етап на политическото си развитие, като това е стъпка, от която се очаква да мобилизира техния електорат", коментира Живков.


Защо Пеевски се завръща


След като пропусна двата избора тази година, сега Делян Пеевски, за когото след санкциите по "Магнитски" преди седмица международното журналистическо разследване "Досиетата "Пандора" показа, че участва в три недекларирани офшорки, води две листи на движението. Обяснения за внезапния отказ да участва в изборите на 4 април и на 11 юли въпреки първенството по номинации от партийните структури така и не беше дадено. Решението за завръщане също беше внезапно и дойде няколко дни след като Пеевски беше на среща в ДАНС (официално потвърждение дали е било заради офшорните компании няма) и заяви пред медиите, че ще се върне "в публичното пространство".


Досега той е бил народен представител в четири парламента, а най-популярният факт за работата му е, че почти не се появява в Народното събрание.

Според Изборния кодекс няма юридическа пречка Делян Пеевски да бъде номиниран за народен представител въпреки санкциите по глобалния закон "Магнитски", коментира пред "Дневник" Надежда Йорданова от "Демократична България", която оглавяваше временната парламентарна комисия в 46-ото Народно събрание по казуса със санкциите. По думите й обаче този ход на ДПС би могъл да има чисто репутационни щети от гледна точка на българските партньори в САЩ и Европа.

"Откровена провокация" - така политологът Петър Чолаков коментира пред Би Ти Ви номинацията. По думите му фактът, че "лице като Пеевски, което попадна под санкциите "Магнитски" и за което има журналистически разследвания, е водач на листа, показва неуважение към правовия ред". Според Първан Симеонов, когато е застрашена, ДПС вади юмрук. "Случаят с Пеевски е същият и цели демонстрация", коментира той пред "Дневник".


Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" смята, че ефект от номинирането на бизнесмена за кандидат-депутат ще бъде "допълнителната радикализация и поляризация на кампанията", което по-скоро би било от полза за движението. По думите ѝ политическите формации и избиратели, които "са протестно настроени, ще се възмутят съвсем от тази стъпка". Вследствие от това пък ще се мобилизира електоратът на ДПС.


Социологът Юрий Асланов допуска, че бившият депутат търси имунитет, тъй като "очевидно се чувства заплашен от тази геополитическа активност срещу неговата персона". Като народен представител Пеевски би добил защита, която му се полага по конституция. Тя може да бъде свалена от Народното събрание с обикновено мнозинство, ако това бъде поискано от прокуратурата заради разследване на престъпления от общ характер. .


За Добромир Живков връщането на Пеевски носи сериозен риск - допълнително ще отдалечи ДПС от възможността да търси политическо взаимодействие с която и да е било от останалите партии, защото самата кандидатура на Пеевски е вече доста наситена с негативи и дори с икономически рискове заради санкциите "Магнитски". Според него обаче този ход може да се тълкува и като много силно влияние на Делян Пеевски в политическата партия, защото се наблюдава "развиваща се кампания в негова подкрепа от страна на движението".


Изненадата Велико Търново


Делян Пеевски пред сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) миналата седмица.

© Велко Ангелов

Делян Пеевски пред сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) миналата седмица.


Едната от листите, които Пеевски ще води, е в познат за него район - Благоевград. През 2017 г. той избра да е депутат именно от там. Другите области, които са го издигали и изпращали в парламента, са Пазарджик и Стара Загора. Този път обаче втора листа, която ще води, изненадващо е тази във Велико Търново.


След близо две десетилетия без представителство в парламента през 2009 г. ДПС - Велико Търново, се върна в 41-ото Народно събрание с Хасан Хаджихасан, строителен предприемач в града. В следващите четири състава на Народното събрание формацията имаше по един мандат от района. В повечето случаи това не бяха местни хора - в 43-ото Народно събрание влезе шуменецът Камен Костадинов, а в следващото - варненецът ген. Симеон Симеонов. В двата вота тази година титуляр в листата беше Мастън Мастънов от младежкото ДПС. Той успя да влезе само в 45-ия парламент, тъй като на 11 юли 2021 г. с 5.24% от подадените гласове в областта ДПС не взе мандат.


От "Без коментар" до разместване на листите


Засега ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" не коментират нито номинацията на Мустафа Карадайъ, нито завръщането на Делян Пеевски. В редица интервюта през последните седмици, Кирил Петков и Асен Василев посочиха, че за да тръгнат към разговори с ДПС, първото, но не и единствено условие е да се отрекат от Пеевски, като признаят, че е "символ на корупцията".


Президентът Румен Радев потвърди оценката на наблюдателите, като заяви, че с кандидатирането си лидерът на ДПС е отправил "послание към своите избиратели, към членовете на своята партия и в опит максимално да ги мобилизира".


Единствената партийна реакция дойде от "Демократична България". По неофициална информация на "Дневник" в понеделник е било взето решение листите на коалицията да бъдат разместени и на първо място във Велико Търново вместо специалиста по високи технологии Божидар Божанов да отиде съпредседателят на обединението Христо Иванов. Така той ще влезе в директен електорален сблъсък с Пеевски за едно от осемте депутатски места от района. През юли "Демократична България" взе един мандат там, като получи 7226 гласа (8.70%) срещу 4355 (5.24%) за ДПС.


"За първи път от много години легитимността на ДПС в българската политика е поставена под съмнение - в международен план от санкциите "Магнитски", във вътрешен план - от твърдата позиция на "Демократична България", че трябва да им се спре достъпа до властта. Това ги кара да минат към действия, които в политически план граничат с тероризъм", коментира по-рано през деня пред "Дневник" Христо Иванов.


Според него в публичното пространство ще бъдат активирани всякакви бомби със закъснител, компроматна война. "Това ще продължи и след кампанията, защото нека никой не си мисли, че изваждането на ДПС от позицията на вечен king-maker (сив кардинал, незаобиколим фактор - бел. авт.) в българската политика ще бъде лесна и чиста работа. Неслучайно никой не се е захващал с това нещо сериозно", каза Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  С издигането на уличеният в корупция шопар, ДПС доказва, че е корупционерска ОПГ, а не партия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Нещо нечестно, мръсно се готви с този странен опит. Нещо, което заслужава да му се пожелае фиаско.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Само Гешев от светата троица липсва в листите

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Мустафа Карадайъ - това ще е президентът - обединител който ще ни обединява с Майката-Родина - Турция прародина на всички българи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Мустафа Карадайъ - това ще е президентът - обединител който ще ни обединява с
  ======
  Ха ха..... Не сте дорасли още.....!
  Доан отказа и то на два пъти.....властта....
  Третия път ще откаже и Карадайъ....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  А стига бе! Не ни искате ли?! Кога да чакаме някой турски десантен кораб да заседне до българският бряг а турските десантници да се поразходят с Кипритата из бившият вилает?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Само Гешев от светата троица липсва в листите
  —цитат от коментар 7 на doctor.no


  комунистите изпитвате панически ужас от името Гешев още от преди 09.09.44-та година!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Днес в Сирия утре и у нас:

  https://anna-news.info/kurdy-atakovali-turetskuyu-kolonnu-v-sirii/

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  Има нещо много сбъркано в изборната ни система ако Пеевски все пак стане депутат. Ясно ми е, че е заради политическия имунитет но вярвам, че този господин вече взе предостатъчни придобивки на гърба на българския народ. Време е да започне да връща заграбеното, а за народен представител може да се кандидатира в Емирствата - и без това прекарва повече време там, отколкото в България.
  Кой ще вземе на сериозно държава, която позволява такава гавра с народа си?

 14. 14 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Нещо нечестно, мръсно се готви с този странен опит. Нещо, което заслужава да му се пожелае фиаско.
  —цитат от коментар 3 на дедо Андро


  И опасно , бих добавил.
  Власт и пари не се дават просто ей така. Работата отива на “или-или” , ми се струва. Надявам се хората добре да си опичат акъла на кого ще дадат законно властта да определя живота им.

 15. 15 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 14 Неутрално

  ДПС да бе издигнало направо Пеевски за президент.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  "комунистите изпитвате панически ужас от името Гешев"

  Между оня Гешев и тоя Гешев приликите са колкото между коня и водното конче.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бих искал да видя кандидат-президентски дебат между Карадайъ и Радев.

 18. 18 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 436 Неутрално

  ДС е структурата, която изигра ключова роля по източването на националния капитал на НРБ и последващото му трансформиране в частни, мощни, икономически и финансови субекти, които да приватизират България. Така наречените приватизатори останаха и до ден днешен организирани в модела на кръговата икономика, наричан "#КОЙ", понякога наричан "Паралелна власт", а когато Ирен Кръстева окончателно пое разпределението на порциите и остави Доган морфично да резонира в Росенец - "Моделът Пеевски". Ахмед Доган в последно време изглежда като заложник в сараите си, откъдето веднъж или два пъти годишно почетният председател произнася поредната си високопарна реч, издаваща душевното му разстройство.
  Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика (обръчи от фирми), наложен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (това беше задачата на Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система."
  "Всъщност съдебната реформа и отстраняването на Иван Гешев не са въпроси на лявото и дясното, а на държавността изобщо. "Интересите на ГЕРБ и ДПС никога не са били по-силно обвързани, отколкото сега и Движението играе както за себе си, така и за ГЕРБ. В случай че управлява коалиционно правителство без тяхно участие, ще последва загуба на позиции в ресурсоемки ведомства и други, които държат контрола върху информационните масиви - Държавен фонд “Земеделие”, горските предприятия, ДАНС. Но съдебна реформа и загубата на главен прокурор са най-сериозната заплаха за модела, който мнозинството от българските граждани вече показаха, че им е ненавистен."

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Ами матрияла е Абсолютно неспособен да противодейства на каквото и да е било у тази кочина. Поредните избори ще са поредното доказателство

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Гласувайте си там за Пеевски.... Той поне българин


  Bukalemun
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Явни провокации като на Радев изобщо не бива да има.
  Турците не бива да развеят като знаме нищо, което да е директна провокация и с което да насъскват.

  [email protected]
 22. 22 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Наглост. Друго какво да се каже?!

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  А защо според теб ,етнически турчин,да не може да се кандидатира за президент,нали всички в България,са с равни права,или вие комунистите,не можете да допуснете това.Ето САЩ ви назначи херо мустафа за посланик, а вие не искате Мустафа за президент.

  [email protected]
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Гневно

  Наглостта на мазната политическа корпорация ескалира до непознати висоти!!!

 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Пропуснал е уроците по Български език и литература в основния курс
  Не може да рецитира "Аз съм българче обичам ... "

 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  На българите трябва да им е ясно, ако сега не гласуват масово за доказани български, разумни и смели (повтарям български) представители във властта, тогава си зъслужават да ги дерат и облада-ат без пари и даже да си плащат за това.

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  много анализ, много нещо... и немаше нито един, дето да им каже на тнр. "турци", че когато ти аланкоолу, напълно съзнателно гласуваш за едно тъпо корумпе, нема как да бъдеш броен за нормален човек... ти си всичко друго, но не и това

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Тук не става дума за турчина с българско гражданство, а за Пеевски. И между другото, помниш ли кой какво е казал на Ердоган. А ти може да вярваш на увъртанията и на етническия турчин (с неосъзната все още Родина) и на Ментата. Твой избор.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Към този Гешев (е радост) хората изпитват само присмех и погнуса.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  В момента е нужна малко по-солидна "предизборна работа". Затова и собствената кандидатура на Карата. А Пеевски е нужен на ДПС, както кюлчета и чекмеджета на всяко Банкянско същество.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  По - интересно би било триото Герджиков - Панов - Карадайъ в студиото по едно и също време.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Някой има ли инфо как вър ГРАНДИОЗНИЯ скандал вътре в ДаБ и дали партията на филантропа ще се цепи?
  —цитат от коментар 33 на Аскет


  Иди в ПИК, там сигурно са обезумели от радост и ще те осведомят напоително.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Когато командирът поведе атаката лично, това повдига морала на редовите членове на ГЕРБ и ДПС. Веднага тръгват слухове, че пак ще разкеши по махалите, за да си върнат старите резултати. Нагаждачите и измекярите веднага се преориентират, особено след горчивия опит с нефелния за тях Слави.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 36. 36 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Вече всички разбрахме коя е родината-майка на турчина едва сричащ на развален български, но коя ли е родината-майка на свинюгата Пеевски?

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Нищо странно няма. Мафията иска максимално да разводни изборите, за да има по-голям шанс срещу Радев на първия тук.

 38. 38 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":А защо според теб ,етнически турчин,да не може да се кандидатира за президент,нали всички в България,са с равни права,или вие комунистите,не можете да допуснете това.Ето САЩ ви назначи херо мустафа за посланик, а вие не искате Мустафа за президент.
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  А в турския кокошкарник етнически БЪЛГАРИН МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ?

  А КЮРД?

  Скоро това ви чака, Ердоган е болен - остават му 1-2 години. Кочината ще бъде разпокъсана.

 39. 39 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  И след като шишкото не стъпва в парламента,защо трябва до го избират?
  Може би "неговият" електорат трябва да си зададе най-накрая това въпросче...

 40. 40 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":По - интересно би било триото Герджиков - Панов - Карадайъ в студиото по едно и също време.
  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov


  Плюс преводачът за оня с родната Турция.,😁😁😁😁😆😆

 41. 41 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Както досега ДПС искат да повишават резултата с финтове, но без повишаване на грамотността.
  Повишаването на грамотността на електората означава изхвърляне от политиката на огруханите им лидери и това е проблем за последните.

 42. 42 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анти Шишковци":

  Точно "мнозинството български граждани" не са показали това, което твърдиш.

 43. 43 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Станислав Анастасов (Ловеч), Ерджан Ебатин (Варна), Цветан Енчев (Враца и София-област), Хасан Адемов (Добрич), Петър Чобанов (Ямбол), Джейхан Ибрямов (Търговище), Ахмед Ахмедов (Разград), Хайри Садъков (Смолян), Сезгин Мехмед (Хасково) и Александър Несторов (Перник

  Ммммда
  Дпс наистина е етническа партия. Има етнически османлии, и етнически българи като водачи на листи.
  Посочете една неетническа партия, в която има поне един процент водачи, етнически османлии.
  Няма. Йок. Ни половин процент. Искате османлиите да се интегрират.
  Всъщност искате само гласовете им.
  Мда

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Пеевски се доближава до думата еничар.

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Карадайъ е първата в историята чисто партийна кандидатура на ДПС за президентския вот, при това - на етнически турчин

  Мда
  По- правилно би било Османлия.
  Турчин е човек роден в Турция.
  А самата държава е на 100 год.
  Ние сме тук от векове.
  Така че правилното е Османлия.
  Мда
  Така мисла

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#39] от "makemydayy":

  Електората на ДПС не си задава въпроси. Ако го правеше, отдавна трябваше да се запита, защо ръководството на ДПС е пълно с ченгета...!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#40:"makemydayy"][/quote]

  В интерес на истината очаквам Карадайъ да спечели пряк дебат с Радев. Когато не изрича предварително подготвени лозунги, Радев е доста безпомощен. Затова се съмнявам да приеме дебат с когото и да е, не само Карадайъ.

  Иначе бих се радвал да чуя как отговаря на въпроси от рода на: "като български военен Вие се готвехте да защитавате всички български граждани, или само тези с България в сърцето". "Президент на кои българи се кандидатирате да станете - на всички български граждани, или на тези по дух и българският дух предвижда ли плащане на данъци?".

 48. 48 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#44] от "Petleshev":
  Пеевски се доближава до думата еничар

  Малко пресилено.
  Чорбаджия според мен.
  За такива дебели еничари, откъде коне !!???
  Мда

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#25] от "doctor.no":

  Е,нали Кире може!

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аскет":

  Филантропската партия не се цепи.Тя се изчиства от вражеск елементи.Ппследнив е Лалов.

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#39] от "makemydayy":

  Кой Шишко?!ВярноьЛалов нещо не го харесва,но Мирчев синима своите фенове!Само ътябва Коледа да се пази.

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Любопитно

  До коментар [#44] от "Petleshev":

  Ооо,Градски!Сега нашата съгражданка ще покрепяме ли като Вице ,или наораео за Йотова-Радев!

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра "


  ДПС винаги са правели това, което дръндарския философ им нареди ! И магаре да им сложат, щом им е сведено от тяхната " икона", се приема и подкрепя и и то безпрекословно ! Друго тука няма особено какво да се коментира ! Въпросът е защо 30 години допуснахме дръндарския да си плете престъпните схеми и се отказахме да градим своето бъдеще като народ и нация в най - богатата общност в света ? Защото всички знаем поговорката, че кучето играе според тоягата !.............

 54. 54 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра"
  Дневник, вие репортери с аналитично мислене нямате ли или каквото ви продиктуват "от горе" това пишете? Няма нищо странно в ходовете на ДПС и няма никакво връщане в политиката, те не са я напускали. Всичко е политическа игра, с цел редуцирането на гласове към "неудобните" без гласно да се оповестява сътрудничеството с ГЕРБ. Може много да се напише по темата, но са малко журналистите, които биха го направили.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Карадайъ е първата в историята чисто партийна кандидатура на ДПС за президентския вот, при това - на етнически турчинМдаПо- правилно би било Османлия. Турчин е човек роден в Турция. А самата държава е на 100 год. Ние сме тук от векове.Така че правилното е Османлия. МдаТака мисла
  —цитат от коментар 45 на Pomak  До коментар [#45] от "Pomak":
  За "османлиите" приемам! Наричайте се както искате, но "българите", които са членове и симпатизанти, на ДПС, имат еднозначно определение в съзнанието на българите - КириакСтеФчоФци!
  Казал го е, още преди много време, един велик българин - Иван Вазов!

 56. 56 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  ДПС са свикнали да са проводник на Задкулисието и да имат пълна подкрепа от Агитпропа. Трябва да се признае, заблудата в съчетание с феодализма им осигурява твърд електорат. Почти никой от техните поддръжници не се съмнва, че зад протурската партия се крият руски олигархически интереси.
  Самият Пеевски, ако не беше "Пеевски", щеше да е Никой. След като добре покри като параван цялата ДС структура, му е нужен имунитет държавна хранилка.
  Другата им цел е показване на мускули, колко са могъщи, дори и пред САЩ и Европа.
  Въпросът е, докога и докъде Задкулисието ще прокарва руските интереси.

 57. 57 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Някой има ли инфо как вър ГРАНДИОЗНИЯ скандал вътре в ДаБ и дали партията на филантропа ще се цепи?
  —цитат от коментар 33 на Аскет


  'Филантропа' наскоро заяви, че ще дари някакви си милиарди за различни каузи - разбирай социално инжинерство - така че пари ще има

  'progressives' is the politically correct word for communists
 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  ДПС е партия, която изпълва смисъла на понятието. Затова мисля, че сега ще качи проценти. Интересен теренен експеримент ще е Търново.

 59. 59 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Ще бъде прекрасно ако дпс започне да бъде удряно през алчните ръчички.

  Само ме притеснява отсега воят, който Карадайъ и сие ще нададат, естествено на фона на вечния им шлагер "етническа толерантност", многообразие, репресии над малцинствата...
  Лошото е, че такива врътки много вървят в Брюксел. Като нищо по някое време зелките ще излезат с някоя декларация, че в България се работи усилено за засилване на етческото напрежение и се клати логката на етническия мир.
  А и султанчето може да се изреже с някоя велика мисъл.
  Иначе този тумор дпс трябва да бъде изрязан.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 60. 60 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#47] от "еспресо":

  Съгласен 100 %.

 61. 61 Профил на Борис Иванов
  Борис Иванов
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#38] от "theduloclan":

  Турция вече имаше кюрд за президент - Тургут Йозал.

 62. 62 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  "Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра"
  —цитат от коментар 54 на themtrx


  Дневник са притеснени за пРезидент Радев, смалява се подкрепата за него, поне 10% от избирателите ще гласуват за Карадайъ.

  Радев няма да успее на първия тур да вземе мнозинство, а с това шансовете му на втория тур стават много малки! Ще танцува само един мандат, вторият мандат вече го гледа през крив макарон!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 63. 63 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#45] от "Pomak":

  Не можеш да си римлянин или ромей, след като двете империи са в небитието отдавна. Та така и с османлиите! Хърватите югославяни ли са? А словенците? А бошняците? Да не изреждам! Ето, и ти си се писал Помак, а не османлия! Иначе всеки може да се чувства както си иска, ама в политиката е малко по-сложно.

 64. 64 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪН

  Нова година. Дванайсет без пет.
  Дърпам шампанско от купата с лед
  и президента нов – Карадайъ -
  почва речта с отработено „Ъ-ъ-ъ…”.

  Гледам перчема му, „лизнат от бик”,
  мисъл спохожда ме в същия миг –
  тука е пипал световен фризьор!
  Но Мустафа видимо е на зор.

  Дългото „Ъ-ъ-ъ-ъ” преминава във „а-а-а-а”…
  Хванал е май на Юксел болестта…
  Ала внезапен часовников звън
  бързо взривява чудатия сън

  и озовавам се легнал в креват,
  а на стената от лъскав плакат
  Луна намига ми в тоя момент…
  Ох, тя е новия ни президент!

  Комунистите са виновни!
 65. 65 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Благодаря за анализа и представените гледни точки. Имаше нужда от тях, понеже беше трудно да се ориентира човек в тия действия на ДПС. Пожелавам им въпреки опита за мобилизация - рекордно дъно, падение, изолация и поемане на отговорността след това!

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#38] от "theduloclan":Турция вече имаше кюрд за президент - Тургут Йозал.
  —цитат от коментар 61 на Борис Иванов


  Потеклото на Ердоган е грузинско, а това на великия реформатор Ататюрк е българско.

 67. 67 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Номинацията на Пееф е интересна, не защото би отблъснала крепостните избиратели на ДПС, а защото показва, че личното му влияние е доста по-голямо отколкото се предполагаше. Всеки със здрав разум би се дистанцирал от човек, на когото американците са вдигнали мерника, но... Явно продължава да държи много ключови хора в партията, ако ДПС може да се нарече партия изобщо. Най-доброто, което може да се случи е да я унищожи от лакомия.

 68. 68 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 392 Весело

  Ваканцуващия и грухчо...едно прекрасно политическо самоубийство : )

 69. 69 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Преди всичко, Пеевски трябва поне да се извини на всички ограбени от кръга зад него с подкрепата на ГЕРБ.
  Явна подигравка с хората и показване на мускули на Божков.
  Хората не трябва да допускат този индивид в НС, нищо че е депутат от ДПС и това го позволява закона. Дори ДПС и ГЕРБ нямат място в НС след клептократската им управление.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Много гадна мутра е това Пеевски. А от ДПС по-нагли няма. Подиграват се със собствения си електорат. И най-големия престъпник и крадец да подредят в листите, те са длъжни да го изберат.

 71. 71 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: Неутрално

  За първи път се вижда такава поредица от политически грешки в Дпс. Личи си, че Доган не дърпа вече конците и съвсем е изкуфял.

 72. 72 Профил на Annie James
  Annie James
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Някой може ла да ми обясни как изобщо е законно с държавна политика да се ангажира международно разследвана личност като Пеевски?

 73. 73 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#38] от "theduloclan":

  Кюрд?! Йозал е кюрд!

 74. 74 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Моята прародина е Тян Шан. От там са тръгнали предците ни прабългари преди повече от две хилядилетия, идвайки в Европа за първи път с хуните на Атила. И това има много доказателства, включително монети и артефакти. Историците ни преди 1989 г. пишеха всякакви глупости, за да не обидят "Големия брат".
  А твоите , ако са тръгнали от средна Азия ( Киргистан) си е твой проблем.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":Пеевски се доближава до думата еничар.
  —цитат от коментар 44 на Petleshev


  Направо Индже войвода ... с дарителството за бедните българи и "магнитската" потеря подире му.

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#74] от "Vassil Stoychev":

  "От там са тръгнали предците ни прабългари преди повече от две хилядилетия, идвайки в Европа за първи път с хуните на Атила."

  "идвайки в Европа" не е ли "бягайки от персите" (асирийците)? Но по пътя срещнали скитите (моят пра-народ😀) и станали хора - сармати.

  Последно, Великото преселение на народите кога е било - преди около две хиляди години, преди около 10 хил. години (Великият потоп) или през 6-ти век, както твърдят историческите "гении" за "морето славяни" заляло не само Балканския полуостров, а цяла Европа? В контекста на това "иди ми-доде ми" траките (изменили на македонците и станали съюзник на Рим) кой път са хванали ? Ромейски или римо-имперския?

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#52] от "wre501051215":

  За коя става въпрос?

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK