Той пак е тук. Защо ДПС се завъртя на 180 градуса около Пеевски

Пеевски се появи публично след близо две години отсъствие.

© Велко Ангелов

Пеевски се появи публично след близо две години отсъствие.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Началото на месец март 2021 г., първата от трите предизборни кампании за годината. Движението за права и свободи (ДПС) регистрира кандидат-депутатските си листи, а в тях за първи път от повече от десет години не участва крупният бизнесмен Делян Пеевски.


Обяснението, което партията даде през пролетта, беше, че Пеевски сам се е отказал от мястото си в парламента.
"По лични причини не пожела да бъде в листите", каза тогава заместник-председателят на движението Йордан Цонев.


Политическите анализатори пък разчетоха в отсъствието на бизнесмена опит от страна на ДПС да даде заявка за промяна и чрез този ход да претендира за официално включване в следващо управление.


Междувременно САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, като посоченото основание беше " участие в корупция" .


А до следващо управление така и не се стигна и то на два пъти.


Така на 14 ноември в България ще се проведат трети поредни парламентарни избори за тази година. Повечето партии почти не са правили съществени размествания в кандидат-депутатските си листи. Това обаче не важи за ДПС.


Седем месеца след като се отказа от Пеевски, Движението за права и свободи отново го издигна като кандидат за народен представител.


"Това е нашият Делян, който ДПС винаги стои зад него", каза в неделя Гюнай Далоолу, областен председател на партията във Велико Търново. Именно там и в Благоевград Пеевски ще бъде водач на депутатските листи.


Каква обаче е причината в рамките само на половин година ДПС първо да се отрече от Пеевски, а след това да се завърти на 180 градуса, прогласявайки, че партията винаги е стояла зад него?


Какво означава това както за ДПС, така и за евентуалното бъдещо управление на страната? И не на последно място: истински опит за дистанция от крупния бизнесмен и медиен магнат ли направи ДПС или последната половин година беше добре преценен политически спектакъл?


На тези въпроси ще опитаме да отговорим в следващите редове, като си припомним и подредим фактите.


Защо ДПС направи два завоя


Отговорите на анализаторите звучат така: ДПС се завъртя около оста на Делян Пеевски, сменяйки публичните знаци за отношението си към него с една цел - да опита да се приобщи към новите политически тенденции и т.нар. партии на промяната. След изборите на 4 април така бяха наричани "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България" на Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и "Изправи се.БГ! Ние идваме" на Мая Манолова. Те обаче нямаха достатъчно мнозинство за правителство.


И трите политически сили отказваха всякакво сътрудничество с ДПС и с партията на бившия премиер Бойко Борисов, ГЕРБ.


След като в рамките на два, макар и краткотрайни, състава на парламента никой не погледна към ДПС - движението се завърна към бизнесмена. Защото засега ясно виждат, че отношението на другите политически сили към тях "и без Пеевски е като с Пеевски".


Според социолога от Галъп Интернешънъл Андрей Райчев ако през март Движението за права и свободи е опитало да бъде "пречистено" и без Пеевски да участва в следващо управление, то в месеците след това е станало ясно, че това няма да стане.


"И така ДПС с номинирането му казва - видяхме, че не ни искате за партньор без него, затова си го вземаме обратно", коментира Райчев пред Свободна Европа.


В поведението на ДПС Райчев успява да намери "три жеста", които не могат да бъдат изолирани един от друг.


"ДПС отиде при Ердоган, върна в листите си Делян Пеевски и номинира етнически турчин за кандидат за президент", избори социологът.


Става дума за посещението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ при президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и последвалото издигане на самия Карадайъ за кандидат за президент.


"ДПС се усетиха без Пеевски като с Пеевски. И се смятат за сатанизирани. Ето защо показват първо, че ако сатанизирането им продължи, всичко това може да доведе до етнически конфликт. Замислете се защо издигат за първи път турчин за президент и защо ходиха в Турция", казва Андрей Райчев.


И обобщава: "и трите хода са в посока радикализиране на движението".


Според Райчев преди половин година ДПС е опитало да покаже, че не иска да бъде поддържащ, а равноправен партньор.


"Те през март опитаха друг стил на поведение. Но и с друг стил им казаха, че не ги искат. Сега ДПС демонстрират сила", смята той. И допълва, че според него останалите партии трябва да са много внимателни в тази ситуация.


Какво се случи от март до октомври


Във времето между март и октомври Движението наистина опита да изглежда различно. Партията неведнъж призова останалите играчи на политическия терен за диалог.


След като не включи Пеевски в листите си, ДПС се обяви за "рестарт на държавността" и "връщане на нормалността в политиката". Веднага след изборите от 4 април лидерът на партията Мустафа Карадайъ призна успеха на "трите протестни формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън! (впоследствие "Изправи се.БГ! Ние идваме!").


Движението декларира, че ще подкрепи тяхно правителство и без да вземе участие в него, но тази подкрепа не беше потърсена в 45-ото Народно събрание.


През това време Движението отбягваше темата за Делян Пеевски. Въпросите в тази посока бяха блокирани с дежурните отговори, че бившият депутат сам се е отказал от партийните листи и че въпросите за него не са на дневен ред, защото той не е в парламента.


ДПС дори се обяви за слагане на край на политическото влияние в регулаторните органи на страната. Темата е чувствителна за партията заради много медийни публикации, свързващи част от назначенията с името на Делян Пеевски.


Така три месеца курсът на Движението за разграничаване от Пеевски изглеждаше стабилен и неотклонен. Тогава дойде и развръзката.


В началото на месец юни САЩ наложиха санкции на шестима българи за участие в корупция. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски и хазартният бизнесмен, избягал в Дубай, Васил Божков.


Знаеха ли ДПС за американските санкции


След налагането на санкциите ДПС не реагираха веднага. Те първо изчакаха личната позиция от санкционирания за корупция бивш депутат и едва след това се солидаризираха с него.


В кратка партийна позиция от 3 юни Движението за права и свободи заяви, че очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.


"Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски", казаха от ДПС.


Почти месец всички партийни говорители се придържаха стриктно към официалната позиция. Така се стигна до 28 юни, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ опита да разграничи Пеевски от партията. По време на втората предизборна кампания за годината (бизнесменът отново не беше кандидат-депутат) на среща със симпатизанти в Хасково Карадайъ каза, че "Пеевски не е бил никога от ДПС".


Този тон и липсващият в два поредни избора Пеевски наложиха въпроса дали Движението е знаело предварително, че бившият депутат ще бъде санкциониран от Вашингтон.


В месеците преди санкциите стана ясно също, че бизнесменът отстъпва и от свързвания с него издателски бизнес. В края на 2020 г. беше обявено, че той продава "Телеграф медия" (включваща вестниците Телеграф, Монитор и Политика) на Юнайтед груп - собствениците на "Виваком", а впоследствие придобили и Нова телевизия.


Думите на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев водят към въпроса дали отстраняването на Пеевски от листите на ДПС през пролетта е било изпреварващ санкциите ход. На въпрос защо след като два пъти не беше кандидат-депутат, Делян Пеевски отново е в листите на движението, Цонев каза пред Свободна Европа:


"След като не получихме никакви доказателства по обвиненията от САЩ ние поканихме господин Пеевски да се върне в листите".


В месеците преди това никой представител на Движението не е обвързвал отсъствието на бизнесмена с действията на американската държава. Обяснението беше, че не е кандидат-депутат заради личното му желание.


Кое доведе до обратния завой към Пеевски


Категоричен отговор дали ДПС са очаквали обвинението по закона "Магнитски" няма. Публичните изявления сочат, че в месеците веднага след санкциите Движението пазеше дистанция от фигурата на Пеевски. В спорадични свои изяви след това Йордан Цонев започна да припомня на журналистите, че "ние [ДПС] си го харесваме".


На този фон в 46-ия парламент започна работа анкетна комисия "Магнитски", която целеше да установи защо в САЩ има данни за корупция, свързана с бизнесмена, а в България той не е разследван.


Наред със създаването на комисията всички партии в Народното събрание декларираха, че няма да работят с ДПС. Което доведе и до все по-яростна защита от страна на партията за Пеевски.


"ДПС видя - и без Пеевски пак бяха неприемливи за другите в парламента", обобщи Андрей Райчев. Според него именно това - че не е имало промяна в нагласите към Движението за права и свободи - е довело и до обратния завой на партията към бизнесмена.


Преди дни името на Делян Пеевски се появи и в международното журналистическо разследване "Досиетата Пандора" във връзка с укрити офшорни сметки.


По този повод антикорупционната комисия започна проверка за скрити връзки между Пеевски и офшорните дружества. След разкритията той беше защитен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.


Самият Пеевски се появи публично след близо две години отсъствие. През изминалата седмица той влезе в сграда на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).


"Каквото има, съм дал обяснения. Ще имате възможност да ме виждате", каза той на излизане от сградата на агенцията. В първите дни след тези думи не беше ясно къде и как ще се появява бившият депутат. За него е известно, че не обича публичните появи още от неуспешния му избор за шеф на ДАНС през 2013 г., който предизвика многохилядни едногодишни протести срещу тогавашните управляващи от БСП и ДПС.


Няколко дни след това ДПС обяви завръщането му в листите на партията, прогласи го за "нашия Делян", а областният председател на движението във Велико Търново припомни дори щедростта на бизнесмена по време на първата вълна от COVID-19.


Така за половин година Движението за права и свободи на практика се завъртя около оста на Пеевски и от обясненията, че не е бил никога на ДПС, се върна към познатото - че си е техен. Отговорът на въпроса "защо" социологът Андрей Райчев дава лаконично:


"Тази партия не приема, че не е желана във властта, с или без Пеевски. Затова се радикализира."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  В парата е истината. Сигански гласове трябва да се купуват !

  Комунистите са виновни!
 2. 2 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Като цяло щом той е тук значи нищо не се е променило. ДПС вече е изцяло негово. ИТН е под негов контрол. В ГЕРБ няма кой да му бутне депутатите, като Младен Маринов или Христо Терзийски, колкото и насрани и компроментирани да са. Пеевски никога до сега не е имал повече контрол.

 3. 3 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Тия "намагнитизираните" как изобщо ги пускат да се кандидатират?!
  Няма ли дела с/у него, закони нещо?
  Да турят и митю очите начело!
  Със сигурност и той ако реши ще докара сума гласове.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  При първото неявяване на Дилянчо беше ослушване, типично за ДПС. При сегашното е всичко или нищо, като картоиграч, на когото му е безразлично, че не може да победи зависимостта си. Гордост и наглост, а и нахалство защото по места в държавата има толкова много кадри, които искат или не, ще удрят по едно рамо за партията. Павилионите на "Лафка" още стоят, което съвсем не е случайно. Парите на Дилянчо няма да изчезнат, най-много да сменят номерата на сметките.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какво притежава този Пеевски та е такъв олигарх могъщ?

  Банка има ли?
  Застрахователно дружество?
  Комуникациите (А1, виваком .) той ли ги държи?
  Електроразпределителните дружества?
  Софииска вода?
  Златото на Бъглария той ли го държи или Канадците?

  каква е фатката с така наречените "олигарски"?
  Доката чуждите медии занимават местното туземно българско население с накакви страховите олигарски, компаиите на същите тези които държат медиите в България (Америка за България, Дойче веле, Нова Телевизция, БТВ ...) изкупуват Бъглария на парè и превъръщат туземците в наемни работници на международните корпорации.
  Тоест - Бъглария става една мини Индия международните корпорации, както Индия е била източник за богатяване за АНглия 20, 19 и 18 век.

  А местните туземци подскачат и се борят с Пеевски, Борисов, Доган ....
  ... и не си поглеждат в портфейла да видят че парите им отиват на 90% извън БГ в международните глобални корпорации.

  Храни, ток, комуникации, банки, застраховки, полети .... даже СОфииска ВОда - това са все НЕ-бъгларски собствености, и те теглят голяата ччаст от парите на българина .

 6. 6 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  При първото неявяване на Дилянчо беше ослушване, типично за ДПС. При сегашното е всичко или нищо, като картоиграч, на когото му е безразлично, че не може да победи зависимостта си. Гордост и наглост, а и нахалство защото по места в държавата има толкова много кадри, които искат или не, ще удрят по едно рамо за партията. Павилионите на "Лафка" още стоят, което съвсем не е случайно. Парите на Дилянчо няма да изчезнат, най-много да сменят номерата на сметките.
  —цитат от коментар 4 на ЗаНиЗа


  Всичко или нищо? Че той контролира абсолютно всичко. Сега ще си избере шеф на ВКС и ще контролира и тая институция. Дори в момента си избира Боби Михайлов за шеф на БФС под зоркия поглед на телетата от Делта Гард в залата.

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Тежко, тежко,

  Европа свободна от Свободна Европа

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Може да се каже, че Пеевски е върховният повелител не само на ДПС, а и на ГЕРБ. През цялото време на 12-годишното си управление, и особено през третия мандат на Бойко Борисов, ГЕРБ бяха превърнати в обслужващ персонал на неговите фирми, бизнес интереси и капризи.

  Всеки съдружник и съучастник в далаверите на Пеевски, който откаже да се съобразява с волята му, бива стъпкан с цялата мощ на държавата: Цветан Василев, Черепа са само двата най-запомнящи се примера за това.

  Черепа не бе ударен от принципни позиции; Бойко Борисов трябваше да се раздели с един от най-щедрите си спонсори, налял десетки милиони в чекмеджето - защото така му нареди Пеевски. Моментално бе "сезиран" (изкомандван) Иван Гешев и държавата "опраска" довчерашния благодетел.

  Затова Пеевски в един момент ще завлече на дъното не само ДПС, ами и прислугата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Може да се каже, че Пеевски е върховният повелител не само на ДПС, а и на ГЕРБ. През цялото време на 12-годишното си управление, и особено през третия мандат на Бойко Борисов, ГЕРБ бяха превърнати в обслужващ персонал на неговите фирми, бизнес интереси и капризи.Всеки съдружник и съучастник в далаверите на Пеевски, който откаже да се съобразява с волята му, бива стъпкан с цялата мощ на държавата: Цветан Василев, Черепа са само двата най-запомнящи се примера за това.Черепа не бе ударен от принципни позиции; Бойко Борисов трябваше да се раздели с един от най-щедрите си спонсори, налял десетки милиони в чекмеджето - защото така му нареди Пеевски. Моментално бе "сезиран" (изкомандван) Иван Гешев и държавата "опраска" довчерашния благодетел.Затова Пеевски в един момент ще завлече на дъното не само ДПС, ами и прислугата.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  След изборите ще овладее и БСП през старата си дружка Кирил Добрев. Само че тогава БСП ще са във властта, заедно с ПП и Маяма. И той ще е във властта заедно с тях.

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Момчето си е запазило лостовете !

 13. 13 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Изяжте нашия.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Ще става интересно.
  Очакваме и ответните залпове на Пеевски по спонсорите на "желаните" партии във властта според Райчев...

 15. 15 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 567 Весело

  Ако 87 % от хората гласуват вместо 47 % дпс няма да е в Парламента

 16. 16 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Със срещата с Ердоган очевидно ДПС са се опитвали да отправят сплотяващо послание към собствените си избиратели ако са усещали надигащо се недоволство и сред тях покрай протестните вълни. И преди са правили подобни сценки. Освен това създават предпоставки да бъдат обвинени, че са 'предатели' - стръв, която Радев смело налапа. Оттам на реването, че са дискриминирани на етническа основа, се дава подновена сила.
  Не мисля, че им пука особено какво мислят 'партиите на промяната' за тях, то беше ясно за всички.
  Останалото във връзка с Пеевски прилича по-скоро на импровизация. Решил е да влезе в парламента този път, а с техния електорат това е въпрос на формалност. За повече конкретика е нужна вътрешна информация, която явно липсва.

 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Номинацията на Пееф е интересна, не защото би отблъснала крепостните избиратели на ДПС, а защото показва, че личното му влияние е доста по-голямо отколкото се предполагаше. Всеки със здрав разум би се дистанцирал от човек, на когото американците са вдигнали мерника, но... Явно продължава да държи много ключови хора в партията, ако ДПС може да се нарече партия изобщо. Най-доброто, което може да се случи е да я унищожи от лакомия.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Разстроено

  "Замислете се защо издигат за първи път турчин за президент и защо ходиха в Турция", казва Андрей Райчев."

  Какво има да мислим бе Райчев. Това е поредната стъпка към турцизацията на България която ДПС неотклонно изпълнява от създаването си преди 30г. Забравихте ли как по времето на Тройната коалиция за първи път вкараха турски министри и преядоха с власт.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Разстроено

  До коментар [#6] от "Are de":

  Такава е системата, не само в институциите - държава контролирана и ОПравлявана по методите на ДС. Дали е ДП или друг дялан камък няма никакво значение - машината е добре смазана, кандидати за поддръжката и бол, и докато не се разруши ще е все така. Ще ни въртят на N по 180 градуса.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":

  Ми как да го спреш този процес бре?
  Нали възродителният процес бил най-голямото зло, тук така пишат.

 21. 21 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Полино - стига сте дъвкали само Пеевски. Вече се изтърка тая опорка. Никой не го интересува Пеевски освен умнокрасавците и жълтопаветници, които са обсебени от него.
  —цитат от коментар 10 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Свободна Европа са притеснени, че ДПС няма да подкрепят техния кандидат за президент Радев и че той няма да има втори мандат!

  И затова ще има много статии против ДПС и ГЕРБ, за да се манипулират избирателите да гласуват за пРезидента!

  ДБ: Време е да спечелим България
 22. 22 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  На Райчев трябва да е ясно, че тук не става въпрос за политическа стратегия. Позитиви в политически план с този ход за издигане на Пеевски няма. Тук става дума за зависимости и отношения между личности. Политическият анализ не може да ни каже нищо за тях. Там е нужна разследваща журналистика.

 23. 23 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#6] от "Are de":Такава е системата, не само в институциите - държава контролирана и ОПравлявана по методите на ДС. Дали е ДП или друг дялан камък няма никакво значение - машината е добре смазана, кандидати за поддръжката и бол, и докато не се разруши ще е все така. Ще ни въртят на N по 180 градуса.
  —цитат от коментар 19 на ЗаНиЗа


  Факт. Но самото разрушаване минава през Пеевски, който може да е ключа за разбиване на цялата задкулисна мрежа, защото всичкото задкулисие е на едно място - при Пеевски. Този човек успя да отнеме и контролира на 100% ДПС от Ахмед Доган.

 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":Ми как да го спреш този процес бре?Нали възродителният процес бил най-голямото зло, тук така пишат.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Когато конституционният съд вместо да се занимава с канадското гражданство на Петков вземе че обяви ДПС за противоконституционна етническа партия, а не обработващи общественото мнение като Райчев да обявяват че ДПС може и да е етническа партия но тя била много важна и затова не трябва да я закачаме сакън да не я радикализираме.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Весело

  "След като не получихме никакви доказателства по обвиненията от САЩ ние поканихме господин Пеевски да се върне в листите".

  :)

  Кандидаствах за шеф на НАСА с неограничени полети до Марс като част от 8 милиардната заплата, искана от мен.

  След като не получих никакви доказателства по кандитатурата ми от НАСА, САЩ, аз обявих НАСА за нереална организация, която не съществува.

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "ДПС отиде при Ердоган, върна в листите си Делян Пеевски и номинира етнически турчин за кандидат за президент", избори социологът Андрей Райчев"

  Карадайъ много иска да "етнически турчин" (каквото и да значи това според Райчев) ама как ще стане това при положение, че родата му живее в Борино много преди да съществува Турция и връщайки се няколко поколения назад ще стигнеш до прадядо му Васил и баба Марийка.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":

  Това се заобикаля, ще регистрират пак нова партия и пак ще ги пуснат. При нас съдът е политически коректен, не му дреме много за Конституцията.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  " Според социолога от Галъп Интернешънъл Андрей Райчев ако през март Движението за права и свободи е опитало да бъде "пречистено" и без Пеевски да участва в следващо управление, то в месеците след това е станало ясно, че това няма да стане."

  ДПС и пречстване ?🤦‍♂️🤦‍♂️😂

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Какво означава това както за ДПС, така и за евентуалното бъдещо управление на страната?Радикализиране на ДПС.Какво ще означава това за управлението на България никой не може да каже.Няма да е много добре ама дано не е много продължително във времето.

 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#5] от "Черноморец":

  Тия глупости ги приказваше БСП преди приватизацията, че ще разпродадат България на чужденците, източиха предприятията дадоха ги на наши хора като Баневи и цъфнахме и вързахме. Докато страните от Централна Европа наистина ги продадоха на чужденците и сега Шкода е собственост на WV и като ги гледам никак не са зле.

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Весело

  Сега ще трябва да щамповат нови фланелки с новия образ на Тънък-Шиши.

 32. 32 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 232 Весело

  Какво притежава този Пеевски та е такъв олигарх могъщ?Банка има ли?Застрахователно дружество?Комуникациите (А1, виваком .) той ли ги държи?Електроразпределителните дружества?Софииска вода?Златото на Бъглария той ли го държи или Канадците?каква е фатката с така наречените "олигарски"?Доката чуждите медии занимават местното туземно българско население с накакви страховите олигарски, компаиите на същите тези които държат медиите в България (Америка за България, Дойче веле, Нова Телевизция, БТВ ...) изкупуват Бъглария на парè и превъръщат туземците в наемни работници на международните корпорации.Тоест - Бъглария става една мини Индия международните корпорации, както Индия е била източник за богатяване за АНглия 20, 19 и 18 век.А местните туземци подскачат и се борят с Пеевски, Борисов, Доган .... ... и не си поглеждат в портфейла да видят че парите им отиват на 90% извън БГ в международните глобални корпорации.Храни, ток, комуникации, банки, застраховки, полети .... даже СОфииска ВОда - това са все НЕ-бъгларски собствености, и те теглят голяата ччаст от парите на българина .
  —цитат от коментар 5 на Черноморец


  Пеефски - патриот, символ на българското предприемачество и борец срещу злите чужди корпорации

 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Друг вариант би бил ДПС да опипват почвата около амбициите на САЩ в България чрез провокация. Намален американски интерес към политическите процеси в България би отворил качествено нов фронт за дерибействане от коалицията.

 34. 34 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 854 Весело

  Много просто, договорили са се с американците, разбира се за сметка на българските интреси. Дали е Македония, дали е нещо друго, тепърва ще разбираме. Пеевски вече е честен бизнесмен.

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Весело

  Сега ще трябва да щамповат нови фланелки с новия образ на Тънък-Шиши.
  —цитат от коментар 31 на Fiji


  Това е вече преживелият катарзис Тийни нямащ нищо общо с предишният Шиши.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Много просто, договорили са се с американците, разбира се за сметка на българските интреси. Дали е Македония, дали е нещо друго, тепърва ще разбираме. Пеевски вече е честен бизнесмен.
  —цитат от коментар 34 на Шоршо


  Чух,че е изкарал доста пара от крипто и американците вече били снизходителни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#16] от "meh":

  кљв ердоган ве?

  свалиха го преди 8 години

  и там е саштија Cirque Du Callei

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  Имам някакво вътрешно убеждение, че Прасчо има страшно много компромати срещу своите съпартийци и те не могат да го разкарат.Интересно е какви ли има срещу другите дългогодишни участници във властта?!

 40. 40 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Когато една партия е наясно, че не може да спечели гласове по нормални начини, търси ненормалните. За което трябват пари. За което пък ти трябва спонсор.

  Деляне, я ела насам, мойто момче...

 41. 41 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "ДПС се обяви за "рестарт на държавността" и "връщане на нормалността в политиката" - кухи фрази за избиратели с къса памет.

  Това че ДПС се отрекоха от Пеев не променя факта че корпорацията има за едничка цел да източва публичен ресурс, да обслужва руските интереси и да държи службите за сигурност в зависимост. Трябва ли да сме благодарност на ДПС и с наивността на дете да ги поканим на масата за преговори за разграждане на корупционният модел който те създадоха. Иначе щели да се радикализират. Нека.
  Но пък може да има обратния ефект и да пробуди много избиратели от зимен сън. Всеки процент нагоре в избирателната активност е пагубен за ГЕРБ, ДПС и БСП. Най хубавото е че това е нещо което сарая не може да контролира.

  Райчев да не е също на издръжка при ДПС.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#41] от "negodnik":

  : Това че ДПС се отрекоха от Пеев...."

  Ама те изобщо не са се отричали от Пеев.......

 43. 43 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Текста разглежда ДПС като някакво образувание с едва ли не свободна воля, което дава разни сигнали, пречиства се и пр. И Пеевски като нещо отделно.

  Всъщност ДПС е собственост на лоеното кълбо, което пък е собственост на Доган, който пък е акционерна собственост на Турция и на тежката организирана престъпност в България.
  Очевидната цел е депутатски имунитет, няма нищо сложно.

  Интересна е новата роля на Андрей Райчев, който се опитва да ни плаши с ДПС.
  Каскета вероятно вече има в телефона си "Pi Ar Andrej Dogan".

 44. 44 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  До коментар [#2] от "Are de":

  ++++++++

 45. 45 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Дъвчете Пеевски, не гледайте сянката му.
  Този параван е екстра качество. Необходим е на ГЕРБ. Необходим е като параван на руските подлоги.
  Нужен му е имунитет и щедра държавна заплата.

 46. 46 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 457 Любопитно

  Последно-Карадайъ помак ли е или турчин?!

 47. 47 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1350 Весело

  Що ми се струва че Пеевски е банкомата на депесето?

 48. 48 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  май на 360 се завъртяха :) свят ще им се завие на избирателите им

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Защото нямат друг избор. Между следващите ударени по Магнитски ще е самият Доган. ДПС опъва окопите при Пеевски, за да опита да спре още там нещата.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 50. 50 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#45] от "mara71":

  Има една снимка от края на деветдесетте г, която за секунди обяснява всичко: Руския мин. председател Примаков, Жени Живкова и Ахмед Доган , позират на някакъв прием ... Зад ушето на Примаков наднича младокът Пеевски. Снимката прекрасно символизира "трите кита " които управляват България- руската пета колона, комунистическата номенклатура и турската аристокрация... Днес нещата не са много различни...

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Любопитно

  Винаги съм се чудил, откъде това семпло момче има такова тежко и мощно влияние върху толкова аспекти на политиката, икономиката, съдебната власт, държавната сигурност, медиите, спорта и музиката?
  Направо е феномен!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Защото нямат друг избор. Между следващите ударени по Магнитски ще е самият Доган. ДПС опъва окопите при Пеевски, за да опита да спре още там нещата.
  —цитат от коментар 49 на cinik


  Доган е вече един разплут алкохолик, който е неспособен да бъде фактор. Пеевски управлява ДПС. Имунитет му е нужен срещу международни преследвания. А и в парламента присъствието му ще се окаже ключово за съставяне на правителство, което няма как да не се състави без БСП, а от там означава, че ДБ най-вероятно ще са опозиция. След изборите Кирил Добрев овладява БСП и Пеевски пак е в управлението, ДБ пак не са.

 53. 53 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Пеевски е много тлъст и много широк.Накъдето и да се обърне, ДПС вижда само Пеевски.

 54. 54 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Уважаеми господари в Кремъл,
  Тук, в България всичко е под контрол.
  Ние, вашите слуги, взехме крайно решение заради вражеските сили и идеологическите диверсанти да използваме вярната на Русия ДПС като убежище на нашия Пеевски.
  С този наш ход, доказваме скритата си мощ над територията и отправяме послание, че идеологията на Съветския социализъм дава силен отпор срещу американските закони и някакви си журналисти.
  Надяваме се да продължим да ви бъдем полезни.
  Ваши верни петоколонници.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Защо ДПС се завъртя на 180 градуса около Пеевски"
  Искат да ни убедят,че незаслужено е оклеветен, а оттам да изчистят и себе си.

 56. 56 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ей много лошо искат някои да го изкарат това момче, това Прокопиев е въздесъщ.

 57. 57 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#56] от "doctor.no":

  Вездесъщ , вездесъщ колко да е вездесъщ, с един хартиен Капитал и електронен Дневник ... А я тури вестниците на Пеевски на кантара?

 58. 58 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Май наства момента в който дпс да бъде "намагнитено" и в крайна сметка забранено, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 59. 59 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  г-ца Паунова предава със свои думички, казаното от Андрей Райчев, спестявайки(и/или изкривявайки) най-важното:
  "ДПС показват, че ако сатанизирането им продължи, може да доведе до етнически конфликт" - това са думите на Райчев

  Хем не искаме турците във властта, хем не трябва да ги стигматизираме?! - хем това-в-онова, хем душата в рая!
  Ако само ГЕРБ го отнесат за безобразията, ще се окаже, че ролята на ДПС като балансьор сработва перфетно, вкл. в условия на стремително топящ се техен електорат. Демек, като общество, не сме си извадили никакви поуки от случилото се през последните близо 30г.

  I Want To Believe
 60. 60 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#34] от "Шоршо":

  Селянин си! Дори не си провинциял! Просто, бедно и миризливо цървулче си....

 61. 61 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 581 Неутрално
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Тежко, тежко, Европа свободна от Свободна Европа
  —цитат от коментар 7 на diq55699032


  И форума свободен от черената ти шапка.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#50] от "fkm26555709":

  Ако си припомним, кой е бил зам. председател на ДПС в 37-то НС, ще се усетим Кой контролира отдел "Агитация и пропаганда".
  Ще лъсне и най-голямата заблуда относно ДПС.
  В момента Пеевски ми прилича повече на мишена, по която да се целят всички, за да се отмести фокуса от основния играч АА.

 65. 65 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Е как защо, кранчетата започнаха да пресъхват ...

 66. 66 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 717 Весело

  Пеевски е новият Торбалан - всички партии плашат с него избирателите си ;)

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Любопитно

  До коментар [#45] от "mara71":Има една снимка от края на деветдесетте г, която за секунди обяснява всичко: Руския мин. председател Примаков, Жени Живкова и Ахмед Доган , позират на някакъв прием ... Зад ушето на Примаков наднича младокът Пеевски. Снимката прекрасно символизира "трите кита " които управляват България- руската пета колона, комунистическата номенклатура и турската аристокрация... Днес нещата не са много различни...
  —цитат от коментар 50 на fkm26555709


  Дай да видим тази снимка защото и за Путя пускаха димки че бил инкогнито посетил агента си Доган. За Путин се сещам че беше тук 2008 г но за Примаков нещо не се сещам. И ако действително ДПС било толкова близко до Русия защо е против всички руски проекти!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Стига с този Пеевски!
  По- добре да се види какво има зад него , чии интереси бе решено да представлява той , и защо ДПС го брани яростно?

  За мен отговора е следният:
  Чрез властната си майка този момък влезе в политиката , за да се “изучи на занаят” във висшата школа на властокорупцията , създадена , управлявана и закриляна от могъщи хора , бивши служители на ДС , които скроиха капата на остарелия Живков .

  ДПС е тяхното основно оръжие. Знаейки , че е много,,много лесно тази етническа партия да бъде разтурена , режисьорите разчитат на страха — страх , неоснователен , но насаждан в българските мюсюлмани , и страх в българите , също неоснователен , от етнически проблеми .

  Борисов пък се яви точно навреме ,за да се включи “ с 200-та “ в планирания грабеж на еврофондовете— златна мина за всеки корумпиран ,било държавен служите, , било политик.
  Шиши знае твърде много , вероятно е взел мерки да не го сполети нерадостната съдба на “бушон” и няма как да бъде прежален . И сега , като в спорта , нападението е най-добрата защита. Особено като се видя акъла на избирателите в последните два избора за НС….

 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Уважаеми господари в Кремъл,Тук, в България всичко е под контрол.Ние, вашите слуги, взехме крайно решение заради вражеските сили и идеологическите диверсанти да използваме вярната на Русия ДПС като убежище на нашия Пеевски.С този наш ход, доказваме скритата си мощ над територията и отправяме послание, че идеологията на Съветския социализъм дава силен отпор срещу американските закони и някакви си журналисти.Надяваме се да продължим да ви бъдем полезни. Ваши верни петоколонници.
  —цитат от коментар 54 на mara71


  Ха-ха-ха! Сбъркала си адреса Марче! Пред друг доказват че контролират територията ни. Много бързо забравихте пред кого Карадайъ обеща че ще защитава турските интереси в България. Ясно се вижда от случката с турският кораб как турците правят каквото си искат и никой от тях няма да бъде съден и всички ще си идат по-живо по здраво и даже ще ни осъдят за обезщетения. А вие продължавайте с идиотиите как ДПС било вратата на Русия в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#69] от "Julian Mall":

  И Турция посреща с отворени обятия Доган и Пеевски, нали?
  Карадайъ турски гражданин ли е?

 71. 71 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Какво притежава този Пеевски та е такъв олигарх могъщ?Банка има ли?Застрахователно дружество?Комуникациите (А1, виваком .) той ли ги държи?Електроразпределителните дружества?Софииска вода?Златото на Бъглария той ли го държи или Канадците?каква е фатката с така наречените "олигарски"?Доката чуждите медии занимават местното туземно българско население с накакви страховите олигарски, компаиите на същите тези които държат медиите в България (Америка за България, Дойче веле, Нова Телевизция, БТВ ...) изкупуват Бъглария на парè и превъръщат туземците в наемни работници на международните корпорации.Тоест - Бъглария става една мини Индия международните корпорации, както Индия е била източник за богатяване за АНглия 20, 19 и 18 век.А местните туземци подскачат и се борят с Пеевски, Борисов, Доган .... ... и не си поглеждат в портфейла да видят че парите им отиват на 90% извън БГ в международните глобални корпорации.Храни, ток, комуникации, банки, застраховки, полети .... даже СОфииска ВОда - това са все НЕ-бъгларски собствености, и те теглят голяата ччаст от парите на българина .
  —цитат от коментар 5 на Черноморец


  Български или не!-Ако плащат данък и създават ДОБРИ работни места.какво ...??
  А г-н Пеевски от един Опел и с подкрепата на Доган, литна до там ,чè да диктува в учиште на БНБ и поркуратура за КТБ.Въобще не казвам,че Василев е света вода .Но Пеевски както и много дрги 'БЪЛГАРИ' с удоволствие унижават всеки от сънародниците си и безпристрастно гледат на всяка тяхна мъка ,пък дори и да умират пред болниците ограбени пак от техни схеми. ИЗОБЩО не ми дреме ,че се нарича българин ако е престъпник ВАШИЯТ Пеевски /без уважителното господин/

 72. 72 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#69] от "Julian Ma
  Не разбирам , Юлианчо, руската пета колона що се напъвате пак като гладни на ср...не?
  Пеевски си е руски хрантутник от самото начало. Путин и Ердоган при срещите си се наричат "брате". Нищо чудно някой ден пасольството да ви спусне приказ да викате "Турция чок яша! " Ще падне смях... Както едно време болшевиките убиваха физически капиталистите, сетне в осемдесетте набързо заеха мястото. На капиталистите ...

 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Зад Делян се крие Доган.
  Зад Доган стои...РУСлан.

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Защото Пеевски олицетворява зависимостта на ДПС от Русия.

 75. 75 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Полина, напишете ни една статия за интелектуалното ниво на българите, гласували за ГЕРБ и ИТН (за Б.М.Б. и Станислав Трифонов).
  Защото наистина няма подобно чудо на света като българина!

 76. 76 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Защото Пеевски олицетворява зависимостта на ДПС от Русия.
  —цитат от коментар 74 на авторът


  Пеевски и Пеевски, защото има българи, които гласуват за него.
  Българи, не марсианци!

 77. 77 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#69] от "Julian Mall":

  Не пускайте подобни опорки. Мустафа Карадайъ се е клел в КРБ.
  Миналите през "Масовата пеевизация" знаят кой как изпраща "много здраве от Пеевски".
  Много журналисти (не мисирки) и най-вече вестникари знаят по чие нареждане се "окрупниха" медиите.

 78. 78 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 722 Весело

  "...Каква обаче е причината в рамките само на половин година ДПС първо да се отрече от Пеевски, а след това да се завърти на 180 градуса, прогласявайки, че партията винаги е стояла зад него?..."

  Може да се приеме, че Пеевски е познал, че Парламент няма да стане и се е оттеглил за да не се хаби. В следващия предстои да влезе и ни радва с променения си вид: отслабнал и без вестници.

 79. 79 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#69] от "Julian MaНе разбирам , Юлианчо, руската пета колона що се напъвате пак като гладни на ср...не?Пеевски си е руски хрантутник от самото начало. Путин и Ердоган при срещите си се наричат "брате". Нищо чудно някой ден пасольството да ви спусне приказ да викате "Турция чок яша! " Ще падне смях... Както едно време болшевиките убиваха физически капиталистите, сетне в осемдесетте набързо заеха мястото. На капиталистите ...
  —цитат от коментар 72 на fkm26555709


  Я обясни сега Карадайъта и Кючюка какво правиха при Ердоган в резиденцията му?! Кой каза че неговата Майка-Родина е Турция. Или може би всичко това е било сън а всъщност са били на килимчето при Путя и Карадайъта на чист руски е признал "Что его матушка это Рассия????!!!"

  fkm-ски аз не съм платен драскач като теб който получава указания от турското посолство. Пиша само това което мисля и никой нищо не може да ми нарежда колкото и да ми търсят цаката турските агенти и турските подлоги от ДАНС и не знам още какви протурски служби за уж национална сигурност.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#69] от "Julian Mall":И Турция посреща с отворени обятия Доган и Пеевски, нали? Карадайъ турски гражданин ли е?
  —цитат от коментар 70 на mara71


  След като посреща най-близките хора до Доган - Карадайъта и Кючюка значи Доган е техен човек. И двамата са доказали личната си преданост към почетния - единият го защити с тялото си от пишман нападателя с газовият пистолет а другия доведе турци от цяла България да го пазят пред сарая му в Росенец.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Това е подигравка на КОЙ с почтените хора.

 82. 82 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  [quote#76:"pontius_glarus"][/quote]

  пеевски е отслабнал с 50 кг

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK