Основно предприемачи, рали състезател и пилот са водачите на листи на "Продължаваме промяната" (обновена)

Основно предприемачи, рали състезател и пилот са водачите на листи на "Продължаваме промяната" (обновена)

© Велко АнгеловПо-голямата част от водачите на кандидатдепутатските листи на коалиция "Продължаваме промяната" на доскорошните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев са предприемачи, икономисти и финансисти. Рапър, рали състезател и пилот пък са сред по-нестандартните предложения за бъдещи народни представители. Прави впечатление, че за ролята на законотворци кандидатстват едва двама юристи сред водачите на листи на "Продължаваме промяната".


Двамата лидери на политическия проект са водачи на по две листи. Петков е начело в 24 многомандатен избирателен район (МИР) София и в град Пловдив. Василев е водач на листите в 23 МИР в София и в Хасково. Двамата са родом съответно от Пловдив и Хасково.


Това се разбира от списък, който бе разпространен от пресцентъра на политическия проект до медиите. Пълните списъци с кандидатите за депутати трябва да бъдат регистрирани в районните избирателни комисии до 17 часа във вторник (12 октомври), сочи хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Отнема обаче време, докато списъците бъдат обработени и качени на сайта на изборната администрация, така че да са публично достъпни. Затова засега са видни листите на "Продължаваме промяната" за районите на Варна, Велико Търново, Монтана, Перник, Плевен, Русе, 23 МИР и 24 МИР в София, София-област, Търговище и Хасково.
В Благоевград водач на листата на "Продължаваме промяната" е Андрей Атанасов Гюров. Той е представен като преподавател по финанси в Американския университет в Благоевград.


В Бургас листата води Константин Бачийски. В официалното съобщение е представен като предприемач, специалист по информационни технологии и общински съветник. Следва да се отбележи още, че Бачийски е лидер на партия "Средна европейска класа", една от двете партии, чиято регистрация Петков и Василев използват, за да участват на изборите на 14 ноември. Докато политическият им проект търсеше партия мандатоносител, двамата лидери настоятелно повтаряха, че не предлагат места от листите им в замяна на използването на партийна регистрация (за регистрация на собствена партия бившите министри нямат достатъчно време до изборите).


Лидерът на другата партия мандатоносител Настимир Ананиев ("Волт") е втори в листата за 23 МИР в София. В интервю за "Свободна Европа" Петков обясни това с аргумента, че с Бачийски се познават отдавна и "имаме най-различни каузи", а Ананиев бил приет заради активността му по теми за пътната безопасност.


Във Варна листата води Даниел Лорер. Представен е като предприемач, икономист, с богат международен опит, владеещ 5 езика. Лорер бе сред първите публично показани съмишленици на "Продължаваме промяната" при обявяването на политическия проект.


Във Велико Търново листата води Йордан Терзийски. Представен е като архитект, с 15- годишен опит в проектирането на обществени сгради, създател на стартъп компания, която разработва енергоефективна умна къща.


Във Видин листата води Петър Миланов. Представен е като журналист с повече от 20 години опит, участващ в граждански инициативи и екологични движения, директор на фондация "Нова генерация" за културни прояви.


Във Враца начело на листата на "Продължаваме промяната" е Деница Симеонова. В съобщението до медиите се посочва, че тя е инженер, мениджър на глобалната програма за иновации на Кралската академия по инженерство на Великобритания, бивш директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Симеонова също бе едно от първо представените лица на "Продължаваме промяната".


В Габрово начело на кандидатдепутатската листа е Яна Балникова. Тя бе сред петимата първо представени съмишленици на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, бе и зам.-министър на икономиката, докато начело на министерството бе Кирил Петков. В съобщението до медиите се посочва, че тя е предприемач, бакалавър по японистика и магистър по бизнес администрация. Заместник-министър на Петков бе и завършилата икономическо развитие в САЩ и Великобритания Калина Константинова. Тя бе представена и при обявяването на политическия проект "Продължаваме промяната", но за изборите на 14 ноември не фигурира в списъка с водачи на кандидатдепутатски листи.


В Добрич листата на "Продължаваме промяната" води Йорданка Костадинова. Тя е представена като фармацевт, специалист по здравен мениджмънт.


В Кърджали листата на "Продължаваме промяната" Димитър Илиев. Той е рали състезател, експерт по пътна безопасност, преподавател в катедра "Технически и ледени спортове" на НСА. Редовно дава телевизионни интервюта по теми за пътната безопасност.


В Кюстендил водач на кандидатдепутатската листа е Георги Стамов, представен като финансист, експерт по информационни технологии и цифрови трансформации.


В Ловеч водач на листата е Искрен Арабаджиев. В съобщението до медиите е посочено, че той е икономист с опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите.


В Монтана водач на листата на "Продължаваме промяната" е Инна Иванова. Справка в Търговския регистър показва, че тя е управител и съдружник в две фирми за търговия, внос, износ, преработка и пакетиране на кафе. Иванова е част и от управлението на клубове по водна топка и по плуване "Локомотив" - Русе. За тяхна цел в Търговския регистър е записано "развитието и популяризирането на спортното майсторство в областта на спортното плуване сред гражданите на град Русе". В съобщението до медиите тя е представена като "специалист по хранително-вкусова промишленост, развива агробизнес, шампион по плуване".


В Пазарджик водач на листата на "Продължаваме промяната" е Ивайло Шотев. Представен е като "икономист, управител на компания за хранителни добавки и козметика, развива проекти в областта на международната търговия".


В Перник първи в списъка с кандидат-депутати на формацията на доскорошните министри на икономиката и финансите е юристът Никола Минчев. Той бе сред първите показани съмишленици на Петков и Василев още при обявяването на политическия им проект. Тогава Кирил Петков определи, че Минчев би бил "най-добрият законотворец, който аз познавам". В съобщението до медиите Минчев е представен като "адвокат с опит в областта на банковата регулация и капиталовите пазари". Работил е в адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".


В Плевен водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната" е Иван Христанов. Той е роден през 1973 г. в София, но е израснал в Плевен. Представян е като ултрамаратонец и предприемач. Справка в Търговския регистър сочи, че Христанов е част от управата на редица дружества за консултантски услуги за финансиране и кредитиране, реклама, маркетинг и дизайн. В съобщението до медиите е обявено още, че е
"финансист, изгражда една от най-големите новостартиращи компании в България, стратегически съветник на множество млади компании".


В област Пловдив водач на кандидатдепутатската листа е Росен Костурков. Представен е като "инженер, предприемач, създава първия по рода си обучителен център в партньорство с производствени предприятия".


В Разград водач на кандидатдепутатската листа е Марин Шишев. Представен е като "финансист, търговец на етерични масла. Работил за обединяване на сектора на производителите на етерични масла".


В Русе листата на "Продължаваме промяната" води Николай Събев. Включването му в политическия проект на Петков и Василев бе обявено на няколко пъти. Събев е икономист, предприемач, собственик на куриерската фирма "Еконт". В интервю по Би Ти Ви Кирил Петков определи, че в евентуален бъдещ кабинет Събев би бил подходящ за министър на транспорта.


В Силистра водач на листата е Стоян Георгиев. В съобщението до медиите е представен като пилот, създал "една от първите авиационни фирми за селскостопанска авиация в България и на учебен център за пилоти".


В Сливен водач на листата е Татяна Султанова-Сивева. Представена е като експерт по екология и мониторинг на околната среда, работила в Министерство на околната среда и водите, преподавател в Пловдивския университет.


В Смолян водач на листата е Михал Камбарев. За него в съобщението до медиите се посочва, че е специалист информационни технологии.


В 25 МИР в София водач на листата, както стана известно от публикация във "Фейсбук" във вторник сутрин, е рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. В съобщението до медиите за него се посочва, че е "с активна гражданска позиция по много социални теми". (Подробности по темата четете тук)


В София област водач на листата е Александър Дунчев. Той е лесовъд, еколог, бе назначен за директор на Изпълнителната агенция по горите по време на първото служебно правителство на Румен Радев. В края на миналата седмица във "Фейсбук" Дунчев съобщи, че излиза в неплатен отпуск и се включва в проекта на Петков и Василев. (Интервю на "Дневник" с Александър Дунчев четете тук)


В Стара Загора водач на кандидатдепутатската листа е Радослав Рибарски. Представен е като енергетик, работил по проекти за възобновяема енергия за изграждане не ветропаркове, фотоволтаични централи и серопочистващи инсталации.


В Търговище водач на кандидатдепутатската листа е Александра Милчева. Представена е като експерт по киберсигурност с фокус върху управлението на киберриска.


В Шумен водач на листата е Антония Димитрова. Представена е като "журналист и преподавател, завършила е специалност "педагогика", лектор за обучение на млади хора".


В Ямбол водач на листата е Мирослав Иванов. Представен е като юрист, специалист в областта на трудовото, семейно и застрахователно право.


*Статията и заглавието са обновени в 17.26 часа, след като от пресцентъра на "Продължаваме промяната" бе разпространен списъкът с водачите на кандидатдепутатските листи на коалицията.


Кой ще влезе в следващия парламент според "Алфа Рисърч" четете тук
За прогнозата на "Алфа Рисърч" за президентските избори четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK