Христо Иванов пред "Дневник": Няма да правим компромис с ГЕРБ и ДПС и с достъпа им до властта

Христо Иванов пред "Дневник": Няма да правим компромис с ГЕРБ и ДПС и с достъпа им до властта

© Юлия ЛазароваВ България започва третата предизборна кампания за парламент за една година. Освен вот за Народно събрание избирателите ще гласуват и за президент. Прогнозите са, че отново ще има многопартиен парламент и ще трябва да се търси коалиционна формула, затова темата кой с кого би и не би партнирал в бъдещо управление ще остане водеща и в тази надпревара. В началото на кампанията "Дневник" кани лидерите на политическите формации, които се очаква да бъдат в следващото Народно събрание, за разговор. Започнахме със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, с когото разговаряме за отговорите на кризите в момента, за червените флагове и линии, за потенциала на формацията и отношенията с другите т.нар. партии на промяната. По темата има ли вътрешни сблъсъци в "Да, България", на която е лидер, той отговори, че това не е тема в кампанията и че "няма нищо по-лесно от моята оставка и съм го доказвал".


Предизборната кампания започва по време на поредната ковид криза. Имате ли предложения и възможни решения какво да се направи, виждате ли грешки на здравните власти и в каква степен здравеопазването ще е фокус в кампанията на "Демократична България"?


- Ние бяхме онази политическа сила, която повдигна темата за провала на ваксинацията и при откриването на Народното събрание, и при закриването. Поискахме в актуализацията на бюджета да се предвидят средства за информационна кампания, но това не беше подкрепено. Има един работещ отговор и това е доброволната ваксинация. Българските институции се провалиха в това да убедят хората и да ги информират, че ваксините са добро средство.
"Демократична България" застава зад позицията, че трябва да има активни мерки, да бъдат убедени хората, да бъдат информирани и доброволно да изберат правилното нещо, което работи и се прилага в цял свят, което науката и специалистите ни казват, че работи. Всички останали средства, свързани с някакви ограничения, цената за тях е по-висока и я плащат и икономиката, и обществото и са последица от това, че ние се провалихме с ваксинацията.


Какво трябва да включва тази кампания, за да може да се засили темпа на ваксинация, защото всичко, което казвате, звучи много пожелателно, но всъщност липсва конкретика?


- Конкретиката е ясна - ваксините и ваксинацията работят, те спасяват животи. Трябва просто, авторитетно, спокойно, убедително да бъде комуникирано, така че хората, които имат колебания, да могат да вземат информиран, свободен избор. Очевидно е, че България изостава по отношение на онзи дял на ваксинация, който беше постигнат в другите общества с информиране. Мисля, че е очевидно, че това трябва да е фокусът ни - да информираме хората и да ги успокоим.


Другата тема, която силно интересува обществото, е цената на електроенергията. Какво предлага като политики "Демократична България", за да се справи с този проблем в момента?


- Става дума за много сериозен комплекс от причини, които доведоха до това състояние. Част от тях са глобални, други са свързани със спецификата на европейския модел на трансформация на енергийната сфера, трета са, така да се каже, наши домашни проблеми. Ние ще предложим цялостен пакет, по който експертите ни работят в момента.


Тази част от проблема, която е домашна, е създадена от липса на прилагане на решения в продължение на последното десетилетие, а и преди това. Гледам, че ГЕРБ се опитват да обясняват как този проблем сега е възникнал и едва ли не Бойко Борисов е част от енергийната система, която е изключена, понеже не е на власт и затова са се качили цените. Това е върхът на безочието и наглостта, при положение че дори прословутият интерконектор не го построиха, а той щеше да ни позволи да приложим някаква диверсификация на източниците.


Иначе е ясно, че ние трябва, що се отнася до този моментен пик на цените, да използваме вътрешните резерви в нашата енергийна система, свързана с това, че в други дялове се реализират печалби, и по този начин да се подпомогнат икономическите субекти в бизнеса и потребителите да преживеят тази остра фаза.


Темата за съдебната реформа, която беше в основата и на предишните ви две кампании. Какво ще разказвате и обяснявате на избирателите си този път за нея?


- Това е една трудна тема, която "Демократична България" изстрада, като я постави в центъра на обществения дебат, и хората вече разбират много добре, че тази тема е пряко свързана с възможността България да има икономическо развитие, изграждане на просперитет, привличане на инвестиции, с базовата свобода, с гаранциите за частната собственост, с изпълнението на договорите и с достойнството на хората, с усещането, че живееш в една европейска страна, че си пълноправен гражданин и че законът се прилага еднакво за всички.


Това са абсолютно фундаментални ценности на всяко общество и в този смисъл ми се иска да разглеждаме тази тема не като някаква нишова приумица на "Демократична България", а като фундаментален въпрос за българската държавност. Ако искаме да имаме модерна държава, това зависи не на последно място от съдебната реформа. Всичко това не просто трябва да се каже, а трябва да се случи.


Звучи сякаш тези послания са по-скоро ориентирани към по-младите хора. Но както знаем, населението в България е предимно застаряващо. Смятате ли, че с тези послания можете да достигнете до по-възрастните хора, до тези на село, които се интересуват от по-битови проблеми - образно казано, как я разказвате на баба Пенка на село?


- Тъй като ние много пътуваме, разговаряме с хората от всякакви села в България и искам да ви кажа, че това са хора, които прекрасно разбират пряката връзка между съдебната система и това да има по-високи пенсии. Всички тези хора на село са хора, които имат огромен житейски опит и добре разбират, че и за тях това е важно, те са загрижени за държавата ни не по-малко от който и да било друг. И те много добре разбират залога за човешкото достойнство и за свободата, който е в центъра на темата за правосъдието в България, справедливостта и законността.


Те разбират, че трябва да има законност, това означава по-малко корупция, по-добри социални услуги и повече достойнство, включително за хора, които са в уязвима позиция по възрастови, етнически и икономически и всякакви други причини. Така че в някакъв смисъл дори трябва да ви кажа, че с баба Пенка на село този разговор е доста по-лесен.Кои са следващите най-важни и възможни стъпки за съдебната реформа в новия парламент?


- Това, което не успяхме да свършим в миналия парламент - законът за съдебната власт, който трябва да реши един пакет от проблеми, свързани със закриването и трансформацията на специализираното правосъдие, модернизацията и реформата на прокуратурата. Това ще изисква и конституционни промени. Аз се радвам, че има широк консенсус, с изключение на така да се каже обичайните заподозрени от ДПС и ГЕРБ, които не искат съдебна реформа. Всички останали са съгласни. В този смисъл аз съм по-скоро оптимистичен, не очаквам следващият парламент да е краткосрочен и това ще бъде едно от първите неща, които ще започнем да правим.


Казахте, че не очаквате да е краткосрочен следващият парламент. Не такива бяха прогнозите ви за предишния. Сега какво се промени?


- Загубихме много време. Ако погледнем перспективата, от началото на годината до сега всъщност българската политическа система се промени или навлиза в следващ етап от промяната си. Очаквам постепенно старите партии, особено ГЕРБ и ДПС, да бъдат изместени. Те в момента са поставени под карантина. "Демократична България" е гарантът, че те няма да излязат от тази карантина и постепенно тяхната относителна тежест и значение ще намалее. Трябва да стигнем до извода, че в новата ситуация няма да има един голям, който да решава и да казва "и магаре да вържеш, пак ще гласуват за него". Някои се опитаха да се държат така все едно те са следващите.


Ще трябва да установим консенсус за това, че ще се занимаваме с професионална политика по европейски правила, ще правим коалиционни споразумения. Те ще са писмени, подробни, внимателно обсъдени, с цивилизовано поведение, че ще има разговор за кандидатите за техните биографии, за това как се доказва техният капацитет, че когато искаш някой да споделя отговорност с тебе, ще трябва да споделиш с него процеса на взимане на решение и в това няма нищо скандално и шокиращо. Трябваше да разберем, че има правила на това как се води разговор. Ще ми е интересно да видя дали всички сме си научили тези уроци, които по принцип са първите седем години от човешкото възпитание, но по-добре късно, отколкото никога.


Тоест вие се надявате все пак, че в следващия парламент ще могат да бъдат проведени едни истински преговори...


- Ние ще настояваме.


Това са елементи, от които зависи как ще работи това правителство - дали ще бъде поредната корупционна шамандура, която се носи по водите на някакви моментни малцинства или ще има ясна програма и отговорност. То при всички положения ще бъде коалиционно. Големият въпрос е кой ще държи инициативата за формирането на дневния ред и целия този процес.Изглежда, че на този етап, поне по данни от последното социологическо проучване на "Алфа Рисърч", вие все още оставате четвърти, което означава, че няма как да определяте този дневен ред. Очаквате ли да подобрите все пак този резултат?


- Да. Трябва да си даваме сметка, че наистина има страшна динамика. Много фактори се променят в българския политически пейзаж. Ние сме четвърти, но сме в една дивизия от политически субекти - между най-големия, който продължава да бъде ГЕРБ, и тези, които ще се окажат най-малките, по средата има едно поле от няколко формации, които са през процент-два и в които в част от тях има много сериозна вътрешна динамика. Едни от тях възникват като колегите от "Продължаваме промяната" и тепърва структурират физиономията си, други като БСП продължават вътрешните си сложна съдба, трети като ДПС очевидно преминава към курс на радикализация, която също ще предопредели промени в тяхното позициониране, тежест и роля. Така че в рамките на тази динамика ние сме доста решени и спокойни, че ще можем да отбележим растеж в кампанията, защото знаем, че имаме много добра оферта.


Христо Иванов в разговор с Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Христо Иванов в разговор с Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"


Според социологическите проучвания се вижда, че електоратът на "Демократична България", който вие самият сте казвали, че много трудно сте успели да консолидирате, в момента е разделен, от една страна, между "Демократична България" и "Продължаваме промяната", и, от друга страна, между Румен Радев и Лозан Панов. Защо се получава това разделение и какво пречи на "Демократична България" да създаде и задържи един по-широк електорат?


- Тези колебания се дължат на най-хубавото нещо в демокрацията - има избор, има конкуренция. Нас не ни е страх от това. Ние не искаме някаква парникова среда, в която да ни е гарантирано нещо. Напротив, смятаме, че имаме аргументи, с които да устоим своята роля и значение сред избирателите. Ние се обръщаме към избирателите от демократичната общност - това са някои от най-критичните, мислещи, внимателно избиращи избиратели. Това не е лесният път, но ние никога не сме избирали лесните пътища.


Тъй като споменахме вече "Продължаваме промяната", доскоро наричахте нейните основатели ваши съмишленици, но вече ги определяте и като ваши конкуренти. В крайна сметка за изборите на 14 ноември съмишленици или конкуренти ще бъдат за вас Асен Василев и Кирил Петков?


- А защо да не са и двете. Аз не виждам никакъв проблем в това отношение. Те са наши съмишленици, били са, очакваме да бъдат в следващия парламент такива. Ние предложихме съвместно да се явим, така че да избегнем този момент на конкуренция. Те избраха друго, това има своите плюсове и минуси - и за тях, и за нас, и за гражданите.


Ние ще поставим избирателите от демократичната общност пред избор. Това значи конкуренция, обогатяване на идеите, избистряне на профилите, възможност да се уплътним съдържателно, така че аз влизам в тази кампания и по тази линия с доста позитивна енергия. Ние ще се конкурираме, имаме с какво, като например със своята последователност, с хората, които са в нашите листи, някои от тях са много интересни нови лица.


В рамките на трите избора, ако погледнете динамиката в нашата формация, ще видите, че едни хора, които дойдоха като нови граждански лица, сега в момента водят листи и са на ключови места. Това, което можем да предложим на нашите избиратели, е отбор от съмишленици, които знаят и да се конкурират, и да работят заедно, знаят докъде е конкуренцията и откъде започва каузата.


По същия начин нямаме никакъв проблем да бъдем конкуренти с нашите съмишленици и приятели от "Продължаваме промяната", след което да проведем една взаимно уплътняваща кампания - те да казват едни неща, ние малко по-различни, те може би малко по-популистки да подхождат, да обещават всичко на всеки, а ние да се опитваме да сме по-разумните и умерени и след което да станем основата на едно бъдещо демократично мнозинство, което да дава надежда в парламента следващия, че наистина ще има прогрес.Такива очаквания имаше и на предишните избори, но тогава сякаш избирателите останаха подлъгани, че ако гласуват за "Има такъв народ" или за "Демократична България", това непременно би означавало коалиция между тези партии в следващия парламент. Сега как ще гарантирате, че избирателите, които гласуват за вас, няма да останат подлъгани?


- Аз обаче мисля, че нашите избиратели не останаха излъгани.


Ние много ясно казахме и казваме пак - няма да участваме във властта на всяка цена. Ние сме гарантите за това, че ще има европейско коалиционно споразумение, гарантиращо цел и посока на тази промяна, и точно в това свое качество искаме мандат, защото можем да гарантираме само за себе си. Тъй че аз не виждам особен проблем в това, че сме честни с избирателите си. Да, гледаме с надежда към възможността да партнираме.


Смятаме, че е добре, че излизаме от епохата на големите батковци, които тропат по масата и налагат своята воля и влизаме в епохата на това да трябва да се преговаря, да се търсят компромиси, да има конкуренция, да се правят коалиции. Това е добре, ние сме готови да играем тази игра, знаем как, готови сме да налагаме правилата, така че тя да е в полза на гражданите.В момента водите ли някакви по-конкретни разговори за едно бъдещо коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"?


- Имаме контакт с тях. Това е важно да се знае, чисто в междуличностен план комуникацията е съвсем нормална. Ние се познаваме, наистина сме единомишленици, от една страна сме.


Ние можем да формираме ядрото на бъдещата коалиция. Надявам се тя да е достатъчна, т.е. да съберем 121 места. Но дори и да не стане, е хубаво, че в центъра на терена ще застанат политически сили, които могат да си говорят и говорят един език. Но преговори - структурирани, размяна на някакви очаквания и взаимни ангажименти, ние в момента не водим и е много рано за това. Всички въпроси, които за нас са важни като предпоставка за очертаването на възможността за коалиционно управление, ги поставяме публично. Например отношението към ГЕРБ и ДПС или докъде сме готови да стигнем с риториката, че като спрем корупцията, изведнъж ще ни останат едни страшно много пари и просто трябва да ги разпределим. И докъде сме готови да разбираме, че трябва да имаме политически фокус върху създаването на предпоставки за това бизнесът, предприемачите, талантливите хора в България да създават благосъстояние.


Това значи тежки реформи и тези тежки реформи невинаги от тях може да се направят много красиви обещания за една кампания. Това са важни теми. Аз съм оптимист, че ще се разберем по тях.


Дори и да приемем,, че една бъдеща коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" е възможна, ако погледнем към социологията, виждаме, че ще имате нужда от още партньори. В същото време обаче "Изправи се БГ! Ние идваме!", която вие също припознаха като ваш евентуален партньор, може да не влезе в следващия парламент. В такъв случай кои други партии или коалиции биха могли да бъдат ваши партньори?


- Не е много разумно в кампания да правиш реклама на други политически формации, но аз просто бих искал да отбележа, че не бива с лекота да подценяваме колегите от "Изправи се!". Там има хора с енергия, със силно ярко присъствие, които в една кампания аз лично не бих отписвал с такава лекота. Пак казвам, динамиката е много голяма и искам да кажа нещо като професионален политик - наистина не гледайте на социологията като на нещо повече от моментна снимка на една страхотна динамика.


С тези уговорки ще допълня, че ние имаме своята история на трудности с "Има такъв народ", но никога не сме изгаряли от наша страна мостовете, никога не сме казвали неща, които правят невъзможен диалога и разговора с тях. Поставяли сме принципни въпроси. На тях това хич не им харесва, защото изобщо не са свикнали с идеята, че някой на тях може да им търси сметка. Мисля, че започнаха да разбират, че политиката е сериозно професионално занятие и тук правилата са други. Надявам се, че в рамките на тази тяхна адаптация към правилата на демократичната политика в парламента ние ще имаме възможност да работим с тях.


Тоест вие виждате "Има такъв народ" като един възможен партньор в следващия парламент?


- Ние продължаваме да смятаме, че вратата е отворена, ако си изведем наистина сериозно уроците от това, което се случи и което не се случи.


Среща между "Има такъв народ" и "Демократична България" за сформиране правителство

© Юлия Лазарова

Среща между "Има такъв народ" и "Демократична България" за сформиране правителство


Добре, вие поставяте по този начин условия пред тях, но вие самите готови ли сте също да направите отстъпки, ако и те имат условия към вас?


- Ние сме показали, че можем да бъдем диалогични, че можем да проявяваме дори историческо търпение, че можем да слушаме, да търсим начин да намерим сечение - поведение, за което много хора сега ни обвиняват, че ние сме ги залъгали, че сме готови. Много хора смятат, че когато човек е готов сериозно да участва в един опит нещо да свършим заедно, той е обещал резултат. Това в най-добрия случай е наивно.


Така че не очаквайте от нас да бъдем недиалогични, но нека никой да не мисли, че ще правим компромиси със същностни неща, важни неща. Няма да правим компромиси с отношението към ДПС и тяхната роля. Тази радикализация, която виждате при тях, е резултат от това, че за първи път в българската политика има някой, който наистина смята да не ги пуска до властта. Няма да правим компромиси с нищо свързано със съдебната власт, службите и контролните институции, в сферата на сигурността и законността, което е сърцевината на държавността. Ако някой смята, че трябва да се правят компромиси с тези неща, да бъде така добър да излезе и да го каже на гражданите преди изборите честно и да видим тогава дали ще получи гласове.


А с ГЕРБ готови ли сте да правите компромиси? Самият вие преди малко повече от месец, ако не се лъжа, бяхте казали, че бихте могли да преговаряте и с тях, ако ГЕРБ се разграничи от лидера си Бойко Борисов.


- Ние казваме едно и също нещо и някак си изглежда, че на журналистите става скучно, след което си намират няколко отделни фрази и решават, че има промяна в това, което правим. "Демократична България" е записала в своето коалиционно споразумение, че ГЕРБ и ДПС не трябва да се допускат до властта, защото в сегашния си формат са абсолютно необратимо заразени от корупционния вирус и от зависимости.

Когато седи главния прокурор и ръководи заедно с личната ПР-ка на Борисов заседанията на правна комисия, нали разбирате, че това не е приятелство. Това е тежка и дълбока зависимост, която като раково образувание обхваща целия организъм. Не говоря за избирателите, не говоря за структурите на ГЕРБ, там има нормални хора, които със сигурност биха могли да бъдат наши съмишленици.Нашата оценка е еднозначна и нека да е ясно - ако има промяна в тази позиция, това ще бъде писмен документ, с който ние помежду си сме се ангажирали и не можем да го променим с някаква фраза в някакво интервю.


От там нататък ние с ГЕРБ, а и с ДПС ще водим всякакъв нормален политически диалог в рамките на комисиите, в рамките на парламента ще спорим по някакви теми. Може да ни съвпадат мненията. И в ГЕРБ, и в парламентарната им група има нормални хора, които съм сигурен, че искат да се освободят от клеймото на обслужващ персонал на ГЕРБ. Ние трябва да намерим най-доброто решение за конституционната промяна, която изисква свръхмнозинство и ние ще го търсим активно. Но това ще става при ясни хигиенни правила - никакъв достъп до управление. От там нататък всеки е добре дошъл да гласува за правилните неща по отношение на конституционните промени, като например лустрация, съдебна реформа, реформа на регулаторите и т.н.


В коалиционното ви споразумение предишния път беше залегнала и една друга червена линия, а именно БСП, която не ви позволи всъщност да подкрепите правителство, съставено с мандата на БСП. Сега променя ли се позицията ви спрямо БСП и може ли все пак да постигнете някакво мнозинство заедно?


- Може, ако някой си направи труда да чуе нашата отговорна позиция. Ние имахме този ангажимент към нашите избиратели, че няма да подкрепим управление с мандат на БСП. Това беше известно от миналия януари като писмен документ и президентът Румен Радев и Корнелия Нинова прекрасно знаеха това. В този смисъл, който даде мандата на Корнелия Нинова, да отговаря на въпроса защо стигнахме до това третият мандат да бъде предварително обречен.


Мандатът на Корнелия Нинова беше мъртвородено и използван абсолютно безотговорно за пиар и предизборна кампания на БСП. Право на президента, право на Нинова да го направят това нещо, но нека да не ни прехвърлят отговорността за това. Ние отговорно предложихме формула за предварителни разговори, които бяха отхвърлени от нея, за това да намерим наистина работещо решение за всички спрямо техните ограничения, очаквания за третия мандат. Трети мандат можеше да има, но можеше да има на база на това, което ние предлагахме заедно с колегите от "Изправи се!", а не на база на желанието на Нинова да се снима за втори път като мандатоносител на "Титаник".


Това е положението и това е отговорът на въпроса за бъдещето. Ние продължаваме да имаме тази червена линия и по същия начин, като сме си поели ангажимент, ще си го спазим и ще молим всички да се съобразяват с това. От там нататък има други механизми, парламентарни, през които ние можем да работим и да търсим да формираме широки мнозинства и да ги структурираме, така че те да са работещи. Просто трябва да подходим професионално, сериозно и дългосрочно.


Тоест да разбирам, че не бихте подкрепили мандат на БСП, но сте готови да преговаряте с тях, ако е нужна подкрепата на социалистите за съставяне на правителство с мандата на някоя от от другите партии?


- Най-добре да е с мандата на "Демократична България". Това съвсем не е просто някаква фраза, просто ние наистина сме готови да гарантираме, че с наш мандат ще има отговорен процес, базиран на ясни правила и приоритети. От там нататък всички други мандати са с най-различна степен на авантюристичност.


Защо решихте именно вие да отидете във Велико Търново водач на листа срещу Делян Пеевски?


- Не знам дали ДПС обявиха слогана, с който ще участват на тези избори, но на предишните два избора те участват със слогана "Рестарт на държавността". При тях няма случайни неща, това е тяхната заявка да отвлекат идеята за промяна, да си я припишат на себе си и да я провалят и да наложат своите правила. Нещо, което многократно са показвали, че могат и знаят как да направят.


Между другото бяха на път и в миналите парламенти, ако не ги бяхме спрели, хитричко да се пришият към някакви плаващи мнозинства, в които изведнъж те да се окажат решаващият фактор. Те умеят да го правят това нещо и ние сме тези, които ги спряхме и ще ги спираме и занапред.


Моето кандидатиране във Велико Търново, там, където е поставен камъкът на българската държавност, е символна на битка. С Пеевски не се изчерпва българското задкулисие, модела на завладяната държава, но той е емблематична фигура за това и от тази гледна точка аз смятам, че ние трябваше да бъдем представени на лидерско ниво там. Именно в този епицентър на пъпа на българската държавност. Там е мястото аз да го попитам той всъщност за рестарт на коя държавност говори от името на ДПС. За рестарт на дълбоката държава, на държавността на сараите и на държавна сигурност или на това, за което ние се борим - рестарт на парламентарната република, прозрачна, законова, свободна, амбициозна.


Да преминем сега към президентската кампания. Възнамерявахте ли изобщо да излъчите ваша партийна кандидатура или издигането на господин Панов от инициативен комитет сякаш ви спести тази отговорност?


- Обсъждали сме най-различни варианти. Но издигането на г-н Панов по този начин е най-доброто, което може да се случи на демократичната общност, и в този смисъл смятаме, че имаме много добра развръзка на тази сложна ситуация.


А при балотаж между г-н Румен Радев и професор Герджиков кого бихте призовали симпатизантите ви да подкрепят?


- Не очакваме да има такъв балотаж. Господин Панов, както не знаем от наш собствен опит, поставя централните политически въпроси за състоянието на българската държавност. Това ще го изведе на балотаж. Такава е дълбоката смислова логика на политическата борба в България в момента. Той е необходимият участник, ако ще има балотаж.


Проф. Герджиков е един уважаван учен, който нещо се е объркал и това личи. Той не знае кого представлява, как да се извинява за ГЕРБ, това е една смущаваща за наблюдение кампания и това смущение ще се отрази на нея. Тя няма цел, няма предмет, няма кауза, няма логически мисъл в себе си. Тя е просто един източник на безкрайно неудобство, че един иначе уважаван човек си е заложил авторитета и авторитета на една от най-важните институции в България, за да спасява залязващия Бойко Борисов, но така са избрали. Това обаче не може да изведе никого на втори тур.


Иначе "Демократична България" взима решения чрез колективните си органи, те ще се произнесат по всяка хипотеза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK