Кой е крив и кой прав в казуса с листата на "Демократична България" в Стара Загора

Кой е крив и кой прав в казуса с листата на "Демократична България" в Стара Загора

© Георги КожухаровЩе могат ли избирателите на "Демократична България" да гласуват за обединението на изборите на 14 ноември? Това се питат мнозина след като вчера се разбра, че формацията може да остане без кандидатдепутатска листа в града след като първо районната, а после и Централната избирателна комисия (ЦИК) отказаха да я регистрират заради липсата на валидни документи. Казусът обаче е по-широк и засяга в цялост проблема за онлайн отношенията на гражданите с администрацията, както и поставя въпроси за постигнатото до момента благодарение и на еврофондовете ниво на е-управление и готовността на администрацията да го прилага.


Ето и фактологията накратко:


В решението на РИК Стара Загора пише, че водачът на листата - юристът Атанас Славов, е бил поканен да завери документите, но е отказал с аргумента, че това не е необходимо.
На редовния си брифинг в четвъртък от ЦИК обясниха, че хартиените документи са били копия на документите, подписани с електронен подпис. Те защитиха решението си, позовавайки се на Изборния кодекс, в който изрично се споменава употребата на електронен подпис единствено в случаите, когато избирателите се подписват в подкрепа на партия или кандидат, какъвто конкретният казус не е. "Демократична България" пък възрази с довода, че и законът за електронните документи, и европейски регламент приемат за равнозначни понятията "подпис" и "квалифициран електронен подпис".


Междувременно кандидатът за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви пред телевизия Българя Он Еър, че и на предишните два избора за Народно събрание през тази година "Демократична България" се регистрирала с документи, подписани с електронен подпис и до сега проблеми не е имало. Той допълни, че за тези избори включително на още седем места в страната документите са подадени по този начин. Пред "Дневник" юристът от "Демократична България" Надежда Йорданова определи ситуацията като абсурдна, тъй като дори жалбата от обединението - приета и разгледана от ЦИК, е била подписана с електронен подпис. Вчера пък Христо Иванов, съпредседател на формацията, определи случая като "опит за осакатяване" на обединението преди изборите за 47-мо Народно събрание, зад който според него стоят хора на ГЕРБ и ДПС.


Очаква се казусът да бъде решен идната седмица, тъй като "Демократична България" е решена да внесе жалба във Върховния административен съд в понеделник или вторник, а след това магистратите ще имат три дни да насрочат заседание и да се произнесат. В това време пък ЦИК ще прави проверка дали има и други кандидатски листи, регистрирани чрез електронен подпис.


Как се стигна дотук и какви са версиите


Във вторник (12 октомври) водачът на листата на "Демократична България" Атанас Славов направи опит да регистрира документите на коалицията, но му бе отказано, тъй като те не са подписани собственоръчно от представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронен подпис. Във версията на РИК Стара Загора, потвърдена по-късно пред "Дневник" от председателя на комисията Златина Йовчева, Славов е поканен да завери документите, като напише "Вярно с оригинала", което той отказал да направи с обяснението, че щом има електронно подписани документи, няма нужда от допълнителна заверка. След това се посочва, че флашката, съдържаща оригиналните документи, е била донесена в комисията от Магдалена Овчарова след изтичането на крайния срок.


Пред "Дневник" Славов обясни, че е занесъл в Районната комисия както разпечатани копия, така и флаш паметта, където се съдържат електронните оригинали на подписаните документи. По думите му валидността им е била установена от двама членове на РИК по безспорен начин. "Въпреки това се поиска председателите да се подпишат, да се сканира документът и да се изпрати по имейл, което юридически обезсмисля електронната идентификация", казва той и допълва, че никой му е казвал да завери документите. "Аз такова указание за разписване на документите не съм получавал. Имаме и свидетели да го докажат. Дори и ако ми бяха дали такова указание, това не променя факта, че оригиналният документ не е саморъчен подпис на хартия с мастило, а е електронният документ, който им е представен", казва Атанас Славов.


По думите му обаче проблемът е друг - в Регистъра на Районната комисия, където се записват всички постъпили книжа и стоят подписите на подалите документите, на гърба на листа е записано, че РИК е искала да се направи заверка на документите. Славов обаче казва, че неговият подпис липсва там. "Т.е. те не могат да докажат, че са дадени такива указания, защото аз не съм се подписал под забележката". Според него става дума за документална манипулация, затова той възнамерява след приключване на делото да изпрати сигнал до прокуратурата.


Пред "Дневник" председателят на РИК Стара Загора Златина Йовчева повтори както тезата, че е било поискано от Славов да завери документите, така и разпространената от ЦИК позиция, че в Изборния кодекс не е изрично записано, че регистрацията на кандидатдепутатските листи може да става и чрез електронни документи. Тя обаче пропусна въпроса, че за липсващия подпис на гърба на регистъра като наблегна върху това, че комисиите не разполагат с подходяща система, в която да се съхраняват електронните документи. "За съжаление Изборният кодекс е такъв - всичко стои в едни хартиени папки", коментира Йовчева и подчерта, че никой в комисията няма интерес да пречи на дадена партия или коалиция да участва в изборите.


В ЦИК засега няма единомислие по казуса. Според говорителя Цветозар Томов квалифицираният електронен подпис се признава навсякъде в Европейския съюз и се приравнява до собственоръчен. Другият говорител Росица Матева пък се позовава на Изборния кодекс, където терминът "електронен подпис" се споменава само в текста за подписките в подкрепа на партии и кандидати.


Пред "Свободна Европа" председателят на ЦИК Камелия Нейкова заявява, че не може да коментира решенията на комисията предварително. "Сега очакваме да получим информация от всички районни избирателни комисии дали има предадени и приети документи за регистрация с електронен подпис. След това ще решим какво ще правим", казва тя.

Коментари (283)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  ДБ винаги са прави, дори когато са сбъркали!

  ДБ: Време е да спечелим България
 2. 2 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "Тя обаче пропусна въпроса, че за липсващия подпис на гърба на регистъра като наблегна върху това, че комисиите не разполагат с подходяща система, в която да се съхраняват електронните документи."

  Пропуснала женицата...

 3. 3 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Ето и фактологията накратко: ....
  _______________________________________________

  Фактологията всеки я дърпа към себе си, като парцалена черга!

  С този казус лъсна голата истина за юридическата експертиза на Христо Иванов и водачът на листата - юристът Атанас Славов.

  И тези имат претенции да управляват България??

  ДБ: Време е да спечелим България
 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Изчегъркване на изчегърквачите.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 5. 5 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 974 Весело

  Е как кой...

  You don't know what you don't know.
 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Според ЦИК електронният подпис изобщо не е подпис. Не мога да повярвам, че това е мислене на хора от 21 век. Предполагам, че става въпрос за поръчка.

  Също така е абсурдно да се цитират членове от Изборния кодекс, когато на ниво Европейски съюз въпросът отдавна е уреден и приравнява електронния и подписа на хартия.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Весело

  "Изборния кодекс, в който изрично се споменава употребата на електронен подпис единствено в случаите, когато избирателите се подписват в подкрепа на партия или кандидат, какъвто конкретният казус не е."

  Е, нали се бориха за върховенство на Закона...

 8. 8 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 974 Весело

  Пеевски, ГЕРБ, дълга ръка на ДПС, Гешев, корупция, аналогова държава...
  Изберете си едно-две и точете локуми около тях :)

  You don't know what you don't know.
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Обикновено Христо казва каквото са му платили.
  Не истината.

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Какво се притеснява Христо. Поддръжниците му ще гласуват за ПП, нали са с общ спонсор.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Христо Иванов, съпредседател на формацията, определи случая като "опит за осакатяване" на обединението преди изборите за 47-мо Народно събрание, зад който според него стоят хора на ГЕРБ и ДПС."

  Случайно или не, това са виновниците и за лошото време в последните няколко дни.

 12. 12 Профил на tenkod
  tenkod
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Голям страх тресе кочината! Славито се изхаби а и БСП-то не може да помогне и като не могат нищо друго правят долнопробни номера. Ама да му мислят и изпълнителите че няма да има кой да ги пази вечно.

  Ето черно но бяло: https://www.cik.bg/bg/decisions/742/2021-10-14
  "Предоставена е и флаш памет, на която е установено следното съдържание: електронна таблица с имената на кандидатите във формат Excel, предложението и пълномощното на приносителя.

  При отваряне на флаш паметта РИК констатира, че електронните подписи са положени от лицата, представляващи партиите, участващи в коалицията. След проверката флаш паметта е върната на приносителя."

  На тези противни номера има само един верен ход ДБ за парламент и Л. Панов за президент.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Според ЦИК електронният подпис изобщо не е подпис. Не мога да повярвам, че това е мислене на хора от 21 век. Предполагам, че става въпрос за поръчка.Също така е абсурдно да се цитират членове от Изборния кодекс, когато на ниво Европейски съюз въпросът отдавна е уреден и приравнява електронния и подписа на хартия.
  —цитат от коментар 6 на Rational


  Електронен подпис на хартиен документ, ето това е мислене на хора от 21 век!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  В целия Европейски съюз електронния подпис е валиден – в Стара Загора – не! Покрай Полша се чу – законите на ЕС са над местното законодателство, дори над конституцията.
  Мастило, хартия, нямало къде да държат електронни документи...
  Кой изхарчи едни милиони, доста на брой - 200, 300, или повече, за Електронно правителство, електронно управление? Томи май му викаха галено.
  Е, има ли Електронно правителство?Нещо като водопровода до Перник.
  Но минаха години и кирта от 12 години Борисовщина се сипе отвсякъде.

 15. 15 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Няма никакво значение какво пише в Изборния Кодекс за електронния подпис - той е регламентиран, като равен с обикновения подпис не само в ЕС, но и в България от преди 20 години!

 16. 16 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Има ли някой да не разбра, че някаква селянка се е ядосала на това, че Славов е класен и изискан човек и истински юрист, за разлика от нея и хората в партията, която представлява, и си го е изкарала на лична основа, след което измекярите от ЦИК веднага съзират възможност да спретнат активно мероприятие?

  А, да - има: имбецилните анти-ДБ-нари.

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  До коментар [#15] от "chevyvolt":

  Не разбрахте ли, че не са предоставили флашката с оригиналните документи с електронния подпис, а само са занесли разпечатка на хартия. Все едно да си разпечатиш на хартия биткойни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Ще се окаже че ЦИК са големи мизерници, ако има други регистрации с електронен подпис.
  Това са двойните стандарти!
  Администрацията ни е абсолютен ад!

 19. 19 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 168 Весело

  Тази провокация от страна на ДБ можеше да е във всеки областен ..., но защо именно Стара Загора !!!???

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#15] от "chevyvolt":Не разбрахте ли, че не са предоставили флашката с оригиналните документи с електронния подпис, а само са занесли разпечатка на хартия. Все едно да си разпечатиш на хартия биткойни.
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Чети по-бавно!
  Пропуснал си – флашката е проверена и еднаква с....
  след което е върната.

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  При положение че електронният подпис е вече валиден - кой си позволява да го отрича и защо?

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  Занесли са я след изтичане на срока.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  абе за*би... нали Луна, пееф, марешки, славчо, белата златка и *ба ли им мамата още колко фрийкове са си изрядно регистрирани - има за кого да гласуват старозагорци значи, таман са си като за тях кандидатите... щом като в целия този РИК и един нормален не се намери, явно това заслужават... пък и за какво им е да гласуват за некви заплеси, дето са под нивото и на мъглижките мангалки

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  Томислав Дончев 🤣🤣🤣
  Ох не мога не мога

 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Типично комунистическо мероприятие,от километри се вижда сянката на ДС и мафиотите от ГЕРБ-ДПС и тихичко мълчание на биологичните единици гравитиращи около льотчика и партията майка.
  Материала,материала.

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  ,,Всички парле ву франсе” и никакво електронно управление…
  Фалш герберски!

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това са неясните текстове в Изборния кодекс, приет от последния неуспешен парламент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":


  В целия Европейски съюз електронния подпис е валиден – в Стара Загора – не! Покрай Полша се чу – законите на ЕС са над местното законодателство, дори над конституцията.Мастило, хартия, нямало къде да държат електронни документи...Кой изхарчи едни милиони, доста на брой - 200, 300, или повече, за Електронно правителство, електронно управление? Томи май му викаха галено. Е, има ли Електронно правителство?Нещо като водопровода до Перник.Но минаха години и кирта от 12 години Борисовщина се сипе отвсякъде.
  —цитат от коментар 14 на Alexander97


  2 милиарда са изхарчени за елктронно управление. И накрая "Вярно с оригинала"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Стара Загора - кюмур и подписана хартия с мокър печат. Век 20-ти, средата.

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Няма какво да си измиват ръцете.
  Изборен кодекс… Ами тогава защо им беше да създават електронния подпис? М?

 31. 31 Профил на tenkod
  tenkod
  Рейтинг: 222 Неутрално

  https://faktor.bg/bg/articles/nikolay-nenchev-ako-ima-politicheska-represiya-sreshtu-db-shte-bada-na-tyahna-strana

  Съпричастен съм с Ненчев по въпроса. Тези минаха много граници но очевидно краят им е близо щом са толкова отчаяни.

 32. 32 Профил на tenkod
  tenkod
  Рейтинг: 222 Неутрално

  https://faktor.bg/bg/articles/nikolay-nenchev-ako-ima-politicheska-represiya-sreshtu-db-shte-bada-na-tyahna-strana

  Съпричастен съм с Ненчев по въпроса. Тези минаха много граници но очевидно краят им е близо щом са толкова отчаяни.

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  ,,Всички парле ву франсе” и никакво електронно управление…Фалш герберски!
  —цитат от коментар 26 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  франсе не ами... ти тоя РИк не го ли видя - половината старозагорска колегия + дежурния депесарски к*воляк

 34. 34 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rational":

  Също така е абсурдно да се цитират членове от Изборния кодекс, когато на ниво Европейски съюз въпросът отдавна е уреден и приравнява електронния и подписа на хартия.
  ...............
  Абсурдно, абсурдно, колко да е абсурдно?
  Колкото са адбсурдни претенциите ви.
  Има си закони и спазването им е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  Другото са жалки оправдания.

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Весело

  До коментар [#16] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Голям смях.
  Кой ще де занимава да е анти ДБ-ар след като ще имане 15 депутата?!
  Голямо самочувствие.

 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Този evrotrust за какъв чеп го направиха?

 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Всеки ден се сблъскваме с подобни влечуги, използващи малкото властчица, която им е дадена, да те цакат и да ти се правят на велики.

  Сбърканите в главите анти-ДБ-нари също се сблъскват, обаче мръсотията в душичките им не им позволява да осъзнаят, че в момента поощяват именно тази тенденция.

  Но проблемът е най-вече на ниво медии и обществени фигури. Всеки се скатава и никой не става да каже: цаят е гол. Да не говорим за услужливите шутове в ЦИК, които веднага видяха възможност да резнат под масата свой конкурент.

 38. 38 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#12] от "tenkod":

  "Изборния кодекс, в който изрично се споменава употребата на електронен подпис единствено в случаите, когато избирателите се подписват в подкрепа на партия или кандидат, какъвто конкретният казус не е."
  ...................
  Четете бе чукчи.

 39. 39 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Това са неясните текстове в Изборния кодекс, приет от последния неуспешен парламент.
  —цитат от коментар 27 на Незнайко в Слънчевия град


  С участието активно на ДБ и точно те не знаят какво са гласували!

  Иначе претенции да ни оправят за 5 години?

  ДБ: Време е да спечелим България
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Любопитно

  Кратък въпрос: погледнете снимката отново и ми кажете, ще дадете ли портмонето си на тези хора на съхранение за половин час?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Очакваме ЦИК да анулира регистрацията на ДБ за изборите на 04.04 и 11.07 и ГЕРБ да си върне първото място в София, което незаслужено е било отнето чрез "груби нарушения и манипулации в процеса на регистрация на листите"

  (последното трябва да го изрече лично Буци)

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 43. 43 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 738 Весело

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не е баш тъй ! Има запис на заседанието на РИК,от който става ясно,че РИК взима флашката,проверява я, и след това я връща на придружителя на Славов. Явно флашката не им е нужна. Цитирам : "За съжаление Изборният кодекс е такъв - всичко стои в едни хартиени папки", коментира Йовчева

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 44. 44 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 168 Весело

  По-логично щеше да е ГЕРБ да каже Рашков ни прави кал или ДПС ..., Радев ни мрази. Ама ДБ, които никой не ги брои за нищо, защо се изхвърлиха така ...., нямам обяснение освен ... страх

 45. 45 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#38] от "buljubei":

  Чук, ти четеш ли че е имало и други подобни регистрации?😄

 46. 46 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1103 Весело

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нема начин да те разбере, както и Славов не е разбрал председателя на РИК.

 47. 47 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално
 48. 48 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Функцоонерите на ДБ са толкова умнокрасиви, че дори не схващат същността на казуса. Или ЦИК е права за Стара Загора, но тогава трябва да отмени навсякъде листите подадени по същия начин, или не е права и трябва да отмени решението в Стара Загора.

 49. 49 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#38] от "buljubei":

  ,,Междувременно кандидатът за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви пред телевизия Българя Он Еър, че и на предишните два избора за Народно събрание през тази година "Демократична България" се регистрирала с документи, подписани с електронен подпис и до сега проблеми не е имало. Той допълни, че за тези избори включително на още седем места в страната документите са подадени по този начин. “
  Четеш ли чукча?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#48] от "nabliudatelnica":
  ЦИК са едни заблудени оУвси

 52. 52 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Весело

  ДБ не могат да се оправят с един най-прост казус, какво остава ако някой им гласува доверие да управляват някое министерство!

  Вечно неразбрали, вечно оправдаващи се, става ясно какъв управленчески потенциал имат, клонящ към 0,00!

  ДБ: Време е да спечелим България
 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  ДБ винаги са прави, дори когато са сбъркали!
  —цитат от коментар 1 на Полковник Паликъщов


  ДБ върви срещу течението още от създаването си и това е етикетът, с който събира популярност. Още тогава се смеехте колко са несъобразителни, как не знаят за каква мафия става дума и колко хубаво щели да си поминуват, ако се бяха "ориентирали гъвкаво в обстановката" като вас.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 54. 54 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  Ми не знам, ти се занимаваш откакто лайняният ти мозък се презентира в тоя сайт. Имаш намерение да спираш ли? Ми хубаво - докажи го, щом са толкова незначителни. Ама лягаш и ставаш с тях, гиди боклук селски лъжлив.
  —цитат от коментар 40 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ

  Момче, този речник показва страшно много неща, които дори не предполагаш, че всъщност се виждат...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 55. 55 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ето и фактологията накратко: ...._______________________________________________Фактологията всеки я дърпа към себе си, като парцалена черга!С този казус лъсна голата истина за юридическата експертиза на Христо Иванов и водачът на листата - юристът Атанас Славов. И тези имат претенции да управляват България??
  —цитат от коментар 3 на Полковник Паликъщов


  Хвалипръцков, кажи някаква юридическа експертиза излъчена от милиционерската партия, та да й се порадваме малко. Народихте през годините такива лайна, че да се чуди човек, откъде това самочувствие..
  Пак ще се повторя или потретя - безумно е да се полагат подписи Вярно с оригинала върху документи и това да е условие без което не може да се регистрират .
  Безумно е да не се признават елетронни подписи по съображения, че не били изрично упоменати в закона, при положение че това са ВАЛИДНИ подписи - т.е. не са подправени или неистински.
  Резюмето е - смес от некомпетентност и умишлено спъване на процеса на регистрация - всичко друго е да пали фитилите на любителите на Тиквундера.
  Ицето бил такъв, Ицето бил онакъв, аре бе поканете мутрата в едно нережесирано интервю, да се види колко му е акъла. Било нелепо да се държат така пари в чекмедже...айде холан, тоя ще си ги навие вместо тоалетна хартия у Банкя, толкова му е мозъчето.

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Весело

  Очакваме ЦИК да анулира регистрацията на ДБ за изборите на 04.04 и 11.07 и ГЕРБ да си върне първото място в София, което незаслужено е било отнето чрез "груби нарушения и манипулации в процеса на регистрация на листите"(последното трябва да го изрече лично Буци)
  —цитат от коментар 42 на cinik


  и не само очакваме, ами и настояваме... тва правова държава ли е или оср*н бостан?!?!!!

 57. 57 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#3] от "Полковник Паликъщов":

  Между другото колеги, ако се чудите как изглежда един трол, ето го тук - Полковник Паликъщов.

  https://i.imgur.com/OIECBOF.png

  Това е последната седмица събития от профила му (над 500 пъти е коментирал, upload-вал комикси, споделял статии и т.н. за 1 седмица). На Y скалата е часа. Забележете колко консистентно идва на работа нашия полковник.
  Просто храна за размисъл...

 58. 58 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1009 Неутрално  Аре , стига са подскачали тия досадници от " Дай България " . Като са се омазали с регистрацията в Стара Загора да наемат три таксита и да им закарат старозагорските гласоподаватели в София , за да гласуват там вместо в Стара Загора . Какво , не е ли това просто и евтино решение на проблема ? Да не би да имат половин милион гласоподаватели в Стара Загора ? 59. 59 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Съпричастен съм с Ненчев по въпроса.
  —цитат от коментар 31 на tenkod


  Жалко, че той е единственият. Други политици, уж със сродни идеи, мълчат.

 60. 60 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#58] от "bxr35608444":


  Въпросът е принципен!
  Или е валиден електронният подпис или не!
  Ако не е се пита в задачата защо има случаи в които ЦИК са регнали партии на предишните избори?

 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#38] от "buljubei":,,Междувременно кандидатът за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви пред телевизия Българя Он Еър, че и на предишните два избора за Народно събрание през тази година "Демократична България" се регистрирала с документи, подписани с електронен подпис и до сега проблеми не е имало. Той допълни, че за тези избори включително на още седем места в страната документите са подадени по този начин. “Четеш ли чукча?
  —цитат от коментар 49 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Представи си новината, която обикаля световните медии: "Българската избирателна комисия откри, че една от партиите се е регистрирала на три избори нередовно. Използвала е електронен подпис вместо мастилен!". Чудесна визитна картичка като за хибрид между путинова Русия и африканска бананова република

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 62. 62 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#49] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това , чукча, абсолютно нищо не значи. Неспазването на закон от друг не е аргумент за неспазването му от теб . Това аргументиране като в детска градина "ама те и другите така правят" няма абсолютно никаква правта стойност. Разбра ли чукча?

 63. 63 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":Занесли са я след изтичане на срока.
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  В 16:15 флашката е проверена... и върната!
  В 18:02 втори път е занесена!
  Наистина трябва по-бавно :-)!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#62] от "nabliudatelnica":


  Ти у ред ли си бе?
  Какво се опитваш да ми кажеш, че когато ЦИК нарушават закона-може. Тъй ли?
  Я се скрий

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#62] от "nabliudatelnica":


  До кога си мислиш че ще бъдем държавата на двойните стандарти?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#63] от "Alexander97":

  Това го твърди едната страна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 70. 70 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Наивници… Наигра ви Радев. Тия хора ще отидат да гласуват за новите мошеници Кирчо и Кокорчо… А от ДБ нека си го подкрепят… Отива на разпад…

 71. 71 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Защо умниците от двата последни парламента (в 21 век!), въвели промените в закона, не промениха тази глупост всичко да е на хартия, прошнуровано и прономеровано?

  Уж искаме електронно гласуване, а елементарни електронни подписи не можем да предвидим в закона.

  В този случай в Ст. Загора (за разлика от канадския случай) не става дума за лъжа и неспазване на закона. Очевидно става дума за пропуск в закона (толкова могат депутатите) и може да се прояви гъвкавост и да се признае електронния подпис.

  Според мен този скандал дава достатъчно основание на потърпевшите да оспорват резултатите от изборите.

 72. 72 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  [quote#56:"extraCACA"][/quote]

  Гербаджия да говори за правова държава е оксиморон. Неслучайно сте избутали знаковото си лице Бареков да внася жалби, докато Ципов шантонерства отвътре.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Гневно

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  Сега видях – за ел управление са изхарчени, ПОХАРЧЕНИ 2 млрда!!!
  Е това на какво ви прилича?
  Как да го наречем?
  Резултат – някаква случайна женица отрича валидността на ел подпис!!??!!!???
  Ама трябвало и МАСТИЛЕН???
  и ПРЪСТОВ???
  И чафка в горния десен ъгъл, без да излиза от...

 75. 75 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  До коментар [#54] от "Незнайко в Слънчевия град":Не се прави на проницателен бе, имбецил. Единственото, което се вижда в тоя форум е кой има акъл за две стотинки и кой е неграмотен.
  —цитат от коментар 68 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Грамотността, включва ли и правописа?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 76. 76 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#71] от "swy46682091":


  Не е пропуск в закона щом веднъж не го спазваш а след това решаваш че ще го спазиш!
  Това си е злоумишлено действие

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#61] от "cinik":

  Новината не е точно такава. Новината е че българската ЦИК открила, че в една секция регистрирането с електронен подпис е незаконно, а в други 6 е законно. Изглежда в Стара Загора климатът е особен.

 79. 79 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  На дебарките все някой друг им е виновен, все са жертва на заговори и конспирации..Виж да обяснят що отиват в последният момент да подават документи не могат да обяснят..Йоло Денев се регистрира без проблем! Йоло Денев!!!

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Продължават да ни натарапват идеята че ЦИК са отказали да приемат електронен подпис. Тотална заблуда и манипулиране. РИК са отказали да приемат разпечатка на файл с електронен подпис. Юнаците са занесли нещо като ксероксно копие на пълномощно на което има нещо като ксероксно копие на подпис. За това са им казали да побързат да ги заверят. Юнаците са се запънали защото е било половин час преди да падне мандалото. Сега го увъртат и се опитват да ни заблудят че видите ли комисията не приема електронен подпис. Комисията не им е приела копие без заверка. Това е станало.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 81. 81 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Въпроса е защо в последния ден се депозирт важни документи?
  Другото е спор, дебат,хипотези....

 82. 82 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  На дебарките все някой друг им е виновен, все са жертва на заговори и конспирации..Виж да обяснят що отиват в последният момент да подават документи не могат да обяснят..Йоло Денев се регистрира без проблем! Йоло Денев!!!
  —цитат от коментар 79 на Hristov


  Спокойно бе, емигрирал сляндур живееш в тясна квартира при пакитата ....
  Гледай си там Тошко от село Джинот и не се притеснявай за тази партия

 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 61 Неутрално

  [quote#79:"Hristov"]На дебарките все някой друг им е виновен, все са жертва на заговори и конспирации..Виж да обяснят що отиват в последният момент да подават документи не могат да обяснят../quote]

  Че защо да не отидат, след като са изрядни?

 84. 84 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално  До коментар [#81] от "Atanas Yankov":
  Е, Айде сега.. Ако беше в предпоследният щеше пак да питаш

 85. 85 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  До коментар [#54] от "Незнайко в Слънчевия град": имбецил.

  —цитат от коментар 68 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ

  Не му прави комплименти на тоя кретен!
  За него Имбецил е КОМПЛИМЕНТ
  —цитат от коментар 73 на rxa291081993

  Кретен, също е комплимент...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#85:"Незнайко в Слънчевия град"][/quote]
  За теб, да ! Спор няма!

 88. 88 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  На всичкото отгоре впоследствие са изпратили електронни файлове от нерегистриран емайл адрес. ЦИК поне в това са твърди и изискват електронната поща да пристига само от регистрирани адреси. Иначе сигурно и аз мога да им пратя по една електронна листа нс вси1ки партии. Това което ДБ искат е да се правят изключения като за тях.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 89. 89 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#88] от "emil":


  Незнам какво искат но как ЦИК веднъж регистрира с електронен подпис а втори път не

 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Весело

  Гербидж троловете първи се хвърлиха да ни тълкуват закона с надежда омразния противник да намали присъствието си в парламента ! Гербидж, за вашата мутра конституцията е нищо, а сега ще ми се пенявите за електронни подписи и дали те са валидни или не по ИК ! Абе пълен смях !

 91. 91 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  Продължават да ни натарапват идеята че ЦИК са отказали да приемат електронен подпис. Тотална заблуда и манипулиране. РИК са отказали да приемат разпечатка на файл с електронен подпис. Юнаците са занесли нещо като ксероксно копие на пълномощно на което има нещо като ксероксно копие на подпис. За това са им казали да побързат да ги заверят. Юнаците са се запънали защото е било половин час преди да падне мандалото. Сега го увъртат и се опитват да ни заблудят че видите ли комисията не приема електронен подпис. Комисията не им е приела копие без заверка. Това е станало.
  —цитат от коментар 80 на emil

  Да видим, теб с какви "комплименти" ще те затрупан сега...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#80] от "emil":

  Нещо не разбирам. Електронният подпис не е ли за електронни , дигитални документи? Що не са пратили по електронен път, а трябвало да носят разпечатка. И второто което не разбирам като е разпечатка що трябва да се заверява. Много институции пращат документи неподписани и на хартия по пощата и пише, че важи и без подпис защото е електронно генериран.

 95. 95 Профил на lentqj
  lentqj
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Тази провокация от страна на ДБ можеше да е във всеки областен ..., но защо именно Стара Загора !!!???
  —цитат от коментар 19 на Ю Бря


  Както стана ясно, такива провокации са били направени в още 11 РИК, но на другите места администрациите не са се поддали и с елегантен финт са регистрирали листите без възражения.

 96. 96 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#58] от "bxr35608444":Въпросът е принципен!Или е валиден електронният подпис или не!Ако не е се пита в задачата защо има случаи в които ЦИК са регнали партии на предишните избори?
  —цитат от коментар 60 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Комисиите вероятно са приели електронни подписи донесени с електронен файл. Може да се спори дали е допустимо но е коренно различен случай от старозагорския. Мирчев им е занесъл разпечатки. Няма как на хартиен носител да има електронен подпис.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 97. 97 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Проблемът не е само в електронния подпис, видим на разпечатана хартия. Документите са подписани от двамата ръководители на партии грешно - единият в качеството на председател на партия, а другият като гражданин; документите в електронен вариант са подадени от е-мейл адрес, невписан като официален. Сгрешили, неволно предполагам, но обвиненията налява и надясно не подсказват за политическа култура.

 98. 98 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#96] от "emil":

  Е дори да е разпечатка на електронен подпис, нали винаги може да се провери има ли електронен подпис или не?

 99. 99 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  А от ДБ не се ли сетиха, че електронен подпис важи за електронно подадени документи, не за хартиени копия?

  Хартиени копия се подписват с химикал или писалка, електронни копия се подписват с електронен подпис! По дяволите, за това не се иска дори висше образование.

  Все едно някой да им каже - в Уиндзор, основното ястие се консумира с нож и вилица. Другарите отиват в макдоналдс и като им сервират хамбургер, те да си чакат ножа и вилицата, защото так трябвало за основно ястие.

  Наистина навсякъде в Европа се ползва електронен подпис за документи изпратени по мейл.

  Адвокатската шайка си мисли, че знае винаги повече от всички, щом е юрист, несъмнено разбира повече от всеки чиновник на планетата, затова вместо да отиде тихо и кротко да завери документите, въпросния палячо е почнал да заплашва и да пита - знаете ли кой съм аз, ще ви съдя...и ред други простотии от репертоара на адвокатското съсловие.

 100. 100 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#97] от "vista2":


  Важно е да се ВНИМАВА С ДОКУМЕНТИТЕ… нали ме разбираш!…

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK