Решението за гражданството на Кирил Петков може да е "черен лебед" в кампанията

Кирил Петков е убеден, че отказът му е достатъчен и че ясно изразява волята му да не е повече канадски гражданин.

© Георги Кожухаров

Кирил Петков е убеден, че отказът му е достатъчен и че ясно изразява волята му да не е повече канадски гражданин.Една от големите неизвестни в предизборната кампания е кога Конституционният съд (КС) ще се произнесе по казуса с гражданството на бившия служебен министър Кирил Петков и как решението ще повлияе на избирателите на политическия проект "Продължаваме промяната". Съдът трябва да вземе решение за указа на президента, с който Петков е назначен в първия кабинет "Янев". Ако го обяви за противоконституционен в частта с назначението на Петков, заради двойното му гражданство, това според юристи означава, че той не е бил министър.


По-вероятно е произнасянето да е факт преди изборите, и по-скоро във втората половина или към края на кампанията, според източници на "Дневник" от институцията. В подкрепа на това се посочват и публикуваните на страницата на съда документи - от тях се вижда, че КС е събрал доказателствата, които е поискал. На база на становищата до съда, проверката на министъра на правосъдието и политическия контекст юристи прогнозират, че решението едва ли ще е в полза на Петков. Позицията на президента до КС е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.


Досега липсва официален отговор от канадските власти до външното министерство, който да разколебае факта, че Петков е престанал да бъде канадец на 20 август (както е записано в предоставения документ) - над 3 месеца след назначаването му. Самият Петков вече многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство.
Мненията по казуса не са еднозначни - според някои юристи в международното право случаи като този с Петков неведнъж са били решавани в полза на двойния гражданин, а правозащитният адвокат Михаил Екимджиев дори предупреди за възможност България да бъде осъдена от Петков в Страсбург заради нарушаване на правата му от КС.


Очакваното произнасяне вече се разглежда и анализира в предизборен контекст - как ще се отрази ударът върху новата, набираща скорост коалиция "Продължаваме промяната". Според електоралните нагласи в момента проектът на Петков се бори за второ място с БСП. Решението на Конституционния съд може да изиграе ролята на "черен лебед" (както философите наричат непредсказуемите събития) в кампанията, без да е сигурно в каква посока. Произнасянето ще се използва и от противниците на Румен Радев в президентската кампания.


Допълнителна "екстра" е намесата на прокуратурата, която вече подсказа, че чака решението на КС, за да се включи в сюжета - през седмицата Специализираната прокуратура съобщи на медиите за проверка, която е започнала още на 24 август.


Другата тема ще бъде какво ще означава това за актовете, издадени от Петков като служебен министър на икономиката, както и на цялото правителство, в което той е бил член. По нея юристите също имат различни мнения.


Казусът хронологично


21 април 2021 г. Бизнесменът Кирил Петков подава заявление пред канадските власти за отказ от канадското си гражданство, което притежава заедно с българското си.


В мотивите му пише: "Искам да се откажа от канадското си гражданство, защото има голяма вероятност да бъда назначен за министър". Отказът се обработва средно за 6 месеца, се разбира от съобщение на страницата на канадското правителство. Отбелязано е обаче, че има и спешна процедура. Няма информация дали тя е приложена в казуса на Петков.


Информация на страницата на канадското правителство за възможна спешна процедура във връзка с канадско гражданство.

© canada.ca

Информация на страницата на канадското правителство за възможна спешна процедура във връзка с канадско гражданство.


В същия ден се разбира, че има голяма вероятност да не се състави редовно правителство и че се върви към служебен кабинет и предсрочни избори. ГЕРБ - партията, получила най-много гласове на редовните парламентарни избори, заявява, че ще върне мандата, тъй като никой не иска да я подкрепи. Пак на 21 април Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" - партията, класирана втора от избирателите, обявява от трибуната в Народното събрание, че ще се стигне до трети мандат, което означава, че партията му няма да прави кабинет.


10 май 2021 г. Кирил Петков подписва декларация, че е български гражданин, отговаря на условията по конституция и че му е известна наказателната отговорност за декларирани неверни данни. Въз основа на нея два дни по-късно е назначен от президента за министър на икономиката в първия служебен кабинет.


Копие от декларацията наа Кирил Петков, подписана преди да стане министър

© Конституционен съд

Копие от декларацията наа Кирил Петков, подписана преди да стане министър


8 август 2021 г. Петков заявява, че с Асен Василев ще останат в политиката и след излизането си от служебното правителство.


11 август 2021 г. Депутат от "Има такъв народ" задава въпрос до външния министър за гражданството на Петков, като се позовава на публикации в медиите, че той все още е канадски гражданин. (Такива публикации към тази дата в "Гугъл" не се откриват. Петков е наречен за първи път "измамник" от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 2 август в село Губеш, но той не споменава нищо за гражданството му.) Отговорът на външното министерство на парламентарния въпрос е, че няма информация, но е поискало такава от Канада дали към 12 май Петков все още е и канадец.


13 август 2021 г. Петков отговаря на журналистически въпрос, че е направил "отказ от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност, и този отказ е нотариално заверен", което е изтълкувано като признание, че има само отказ, но не и освобождаване от властите на Канада. Новината, че Кирил Петков е канадски гражданин се разпространява от депутата от ИТН Радостин Василев във "Фейсбук".


16 август 2021 г. Група депутати от ГЕРБ внасят искане в Конституционния съд да обяви за противоконституционен указа на президента за назначаване на служебното правителство на 12 май в частта за назначението на Кирил Петков за министър на икономиката.


23 август 2021 г. Петков съобщава, че е получил удостоверение от Канада, че вече не е неин гражданин. Неговата дата е 20 август.


16 септември 2021 г. Президентът назначава ново служебно правителство, след като парламентът не успя отново да излъчи кабинет. В него Петков вече не е министър, а няколко дни по-късно той и колегата му Асен Василев (бивш финансов министър) обявяват своя политически проект "Продължаваме промяната".


Делото в Конституционния съд


На страницата на съда са публикувани всички налични документи, събрани като доказателства по казуса: писма от няколко държавни институции, копия от документите, подписани от Кирил Петков, както и становища на президента и на двамата поканени юристи - проф. д-р Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет и доц. д-р Наталия Киселова, преподаватели в СУ.


В писмото на министъра на правосъдието се съобщава, че в Националната база данни "Население" Петков е вписан с българско и канадско гражданство. Външният министър съобщава, че към 23 септември още няма отговор от канадските власти за гражданството на Петков.


Президентът посочва, че искането е недопустимо, тъй като Петков вече не е министър и "предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада". Алтернативно Радев настоява, ако казусът все пак бъде допуснат от съда, искането да бъде отхвърлено като неоснователно, защото държавният глава няма правомощие да установява дали декларацията на министъра е невярна.


Кирил Петков, който и до днес твърди, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър, и това е правно значимият факт, не беше допуснат до изслушване в съда.


Какво казва Кирил Петков


Във всяко интервю през последните почти два месеца и в много публични изяви, бившият служебен министър обяснява, че неговото разбиране е, че престава да бъде канадски гражданин след като прави своето официално волеизявление.


И през тази седмица той коментира по темата пред "Свободна Европа": "Канадската администрация има право да реши кога един човек за нея е гражданин или не. Факт. Българската държава има право самостоятелно да реши същия този факт и тези два факта не е задължително да са свързани. А не е и хубаво да са свързани...В Конституцията не пише от кой момент един човек е само български гражданин. И това се опитват да го включат в една обща теза. Никъде не пише, когато един български гражданин си прави пълното волеизявление, това не е достатъчно той да бъде зачитан само за български гражданин. Това е въпрос на интерпретация: кой е моментът, от който един човек не е български гражданин? И целта на Конституционния съд е да реши".

Само държавата може да реши кога един човек е само неин гражданин или е гражданин и на друга държава. Не е необходимо това да е потвърдено от другата държава.


Кирил Петков

Петков не смята, че е подал декларация с невярно съдържание, защото според него волеизявлението му за него е краят на канадското му гражданство. "Конституционният съд каквото и да каже, аз вярвам в правовата държава и ще приема тяхното решение 100%", казва той и заявава, че ако решението не е в негова полза, ще се извини, че е направил грешка. На въпрос това няма ли да противоречи на принципите му за почтеност, Петков отговаря, че "...аз когато съм направил всичко възможно, което е зависило от мен, и като български гражданин съм си упражнил цялото право, отказъл съм се от гражданството на една много хубава държава, с всичките плюсове за това, аз съм абсолютно чист пред собствения си морал".


Какво казват юристите


Въпреки че Конституционният съд покани за становища само проф. Вълчев и доц. Киселова, и други юристи взеха отношение към казуса и те не са единодушни.


Проф. Даниел Вълчев: Документ показва, че Петков е бил канадски гражданин до 20 август


"Ако лицето представи убедителни доказателства, че към датата на влизане в сила на Указ № 129 е било вече освободено от канадско гражданство, искането за обявяване на указа за противоконституционен трябва да бъде отхвърлено. Обратно, ако такива доказателства отсъстват, следва да се приеме, че към тази дата лицето е било освен български, също и канадски гражданин и искането трябва да бъде уважено, като бъде установена противоконституционност на Указ № 129 от 10 май 2021 г. в частта му относно назначаването на Кирил Петков Петков за служебен министър на икономиката", пише в становището на декана на Юридическия факултет на СУ.


"Президентът Радев по всяка вероятност не е знаел за това. Не допускам, че български президент може да подпише указ, видимо противоконституционен, ако е знаел за това. Най-вероятно кандидатът е подписал декларация с невярно съдържание и той се е предоверил", каза още Вълчев.


Доц. Наталия Киселова: КС няма право да интерпретира ясното изискване на конституцията


"В чл. 110 конституционният законодател е използвал думата "само" по отношение на българските граждани, които биват избирани / назначавани за министри. В чл. 65, ал. 1 от Конституцията, към която препраща чл. 110, се изисква лицето да е български гражданин, "който няма друго гражданство". Т.е. към момента на избирането/назначаването за министър лицето "няма друго гражданство". При обвързаност на конституционната юрисдикция с отправеното искане за произнасяне относно акт (чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията), тя не може нито да тълкува, нито да интерпретира конституционната норма на чл. 65, ал. 1, към която е препратила разпоредбата на чл. 110. Призивите за "наливане на ново вино в стари мехове" не са приложими. Те биха били евентуално допустими за обсъждане при сезиране с искане за упражняване на правомощието по тълкуване (чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията)", пише в становището на специалистката по конституционно право.


Пред bTV тя допълни: "Въпросът с гражданството за нас е изчистен като теория. Въпросът от кога е или не е едно лице гражданин се решава от националното законодателство на всяка отделна държава. КС може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин".


Доц. Христо Христев: Отказът от гражданство не е достатъчен


"За да се прецени кога няма да бъде налице гражданство на една държава и кога то е отпаднало, е от значение не само волята на лицето, което се отказва, но и това как държавата е уредила последиците от този отказ. В случая, доколкото в правото на Канада е предвиден специален ред и произнасяне на компетентен орган министърът по имиграционните въпроси, очевидно резултатът от отказа на лицето ще настъпи след събирането на всички елементи от сложния състав, който води до крайния резултат и респективно произнасяне министъра по имиграционните въпроси", каза доцент Христев по телевизия "България он еър".


Той смята, че искането на президента за прекратяване на делото в КС, защото е "безпредметно", не е оправдано, тъй като министърът на икономиката е издал различни актове, докато е бил в първото служебно правителство.


Адвокат Михаил Екимджиев: КС нарушава конституционни права в казуса с Кирил Петков


"Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията, както и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС)", коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод определението на Конституционния съд от 12 октомври, с което отхвърли искането на Кирил Петков да бъде конституиран като заинтересована страна, да бъде изслушан в открито заседание пред Конституционния съд и да му бъде дадена възможност да представи писмено становище по казуса с неговото гражданство.


Екимджиев припомни, че според чл. 32 от Конституцията: "Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име".


Адвокатът е категоричен, че в случая става въпрос за нарушени конституционни права. Според него заплахата за обществения образ на Кирил Петков е очевидна в контекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи от ГЕРБ, които инициират казуса с гражданството му. "След като Петков и Асен Василев оглавиха "Продължаваме промяната", твърденията за нарушение на Конституцията ерозират публичните им послания за почтеност и морал, които са етична платформа на новоучредената партия. ГЕРБ са в основата на политическата злоупотреба с казуса за гражданството на Петков, тъй като "Продължаваме промяната" е основният им политически опонент, според социологическите проучвания. В потвърждение на това е и фактът, че точно на 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБ е общоизвестна, съобщи, че вече се занимава с гражданството на новия политически лидер, чиято решителност и харизма явно "страхуват".


"Ако Законът за КС не позволява конституиране на Петков като заинтересована страна, КС е длъжен да му осигури друга форма на защита в съответствие с чл. 56 от основния закон. Тя би могла да се изрази в изслушване или в обсъждане на негово писмено становище. Поради спецификите на казуса само КС може да предостави на бившия министър защита. Вместо това, той го лишава от най-важната характеристика на правото на защита, каквото е изслушването му от държавен орган. Така от пазител на Конституцията, КС става неин рушител.


Освен Конституцията, с отказа си за изслушване или приемане на писмено становище на Кирил Петков, КС със замах едновременно го лишава от конституционното право на защита и от правото на "ефикасно средство" по КЗПЧОС. Този смущаващ подход на КС изглежда впрегнат за разчистване на политически сметки и може да доведе до осъждане на България в Страсбург за нарушения на чл.8 и чл.13 от Конвенцията. Тогава възниква въпросът за какво ви е тогава Конституционен съд, дали той пази или гази Конституцията?!", твърди адвокат Екимджиев.


Цветомир Тодоров, доктор по конституционно право: България има право да признава Петков само за свой гражданин


"Tyĸ cлeдвa дa ce paзгpaничaвa пpизнaвaнeтo нa oтĸaзa нa Kиpил Πeтĸoв oт ĸaнaдcĸo гpaждaнcтвo и пpaвoтo нa Kaнaдa дa пpoдължи дa cчитa Kиpил Πeтĸoв зa ĸaнaдcĸи гpaждaнин cъoбpaзнo нaциoнaлнoтo cи зaĸoнoдaтeлcтвo дo пpиĸлючвaнe нa пpoцeдypaтa пo oтĸaз cъoбpaзнo ĸaнaдcĸoтo пpaвo. B тoзи cмиcъл e възмoжнo в oпpeдeлeн мoмeнт Πeтĸoв дa e cчитaн caмo зa бългapcĸи гpaждaнин oт Бългapия, a cъщeвpeмeннo дpyги дъpжaви и в чacтнocт Kaнaдa, дa гo cчитaт и зa ĸaнaдcĸи гpaждaнин", пише юристът в статия за "Де факто".


"Aĸo изxoдим oт зaĸлючeниятa нa Meждyнapoдния cъд в Xaгa пo дeлoтo "Нoтeбoм", тo в cлyчaя cъoбpaзнo мeждyнapoднoтo пpaвo Бългapия имa пpaвo cпpямo Kaнaдa и cпpямo дpyгитe дъpжaви дa пpизнaвa Kиpил Πeтĸoв caмo зa бългapcĸи гpaждaнин, a eвeнтyaлнoтo иcĸaнe нa Kaнaдa или дpyгa дъpжaвa cпpямo Бългapия дa пpизнae нa Kиpил Πeтĸoв ĸaнaдcĸo гpaждaнcтвo, нe би пpoизвeлo дeйcтвиe cпpямo Бългapия, тъй ĸaтo вcичĸите му дeйcтвитeлни вpъзĸи ca c Бългapия.


Тaĸъв пoдxoд нe би пpeдcтaвлявaл няĸaĸвa нoвa бългapcĸa пoлитиĸa, зaщoтo cъглacнo Зaĸoнa зa бългapcĸoтo гpaждaнcтвo бългapcĸи гpaждaнин, ĸoйтo e и гpaждaнин нa дpyгa дъpжaвa, ce cмятa caмo зa бългapcĸи гpaждaнин пpи пpилaгaнeтo нa бългapcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo (ocвeн ĸoгaтo пo зaĸoн e пpeдвидeнo дpyгo). Taĸъв пoдxoд нe пpoтивopeчи нa мeждyнapoднoтo пpaвo и e eмaнaция нa cyвepeнитeтa нa Бългapия."


Според Тодоров е итepeceн въпpocът дaли Koнcтитyциoнният cъд щe пpoмeни фopмaлния пoдxoд пpи ycтaнoвявaнe нa нaличиeтo или липcaтa нa чyждo гpaждaнcтвo, демонстриран по други казуси като гражданството на Жорж Ганчев, на Георги Пирински и на Петър Бояджиев.


Димитър Гочев, асистент по международно право в СУ: Съдът не е обвързан от преценката на чуждата държава


"Международноправната практика (МПП) познава случаи, в които подобни удостоверения са обсъждани от гледна точка на тяхната годност да докажат чуждо гражданство. Правилото, което се извежда от тези случаи, е, че правораздавателният орган не е обвързан от становището на държавата относно приложението на нейното право относно гражданството. Това означава, че - без значение съдържанието на удостоверението, издадено от страна на Канада - е нормално и очаквано КС да направи собствена преценка на приложимите норми на канадското право относно момента на изгубване на канадско гражданство", пише юристът в статия, публикувана в lex.bg.


Той сочи примери от международното право: "Подобен е случаят в делото "Виктор Пеи Касадо", решено от арбитражен трибунал към Международния център за решаване на инвестиционни спорове (ICSID), където арбитрите също са в ситуация, в която трябва да установят гражданството на г-н Касадо. Подобно на случая на Кирил Петков, г-н Касадо се е отказал от гражданството на Чили, но към релевантния момент не е получил официално решение на чилийското правителство относно валидността на този отказ. Само въз основа на чилийското законодателство (и при оспорване от страна на Чили) арбитрите стигат до решението, че г-н Касадо в действителност е изгубил чилийското си гражданство.


Това ще рече, че съдът не е обвързан от доказателствената сила на такива сертификати, нито от преценката на чуждата държава относно гражданството на лицата", смята експертът.


"Ако проверката на канадското право и оценката на всички по делото доказателства покажат, че към релевантния момент г-н Петков е бил канадски гражданин съгласно законите на Канада, то следва да се установи дали това гражданство е предоставено в съответствие с МПП.


Тъй като между България и Канада няма приложим договор относно гражданството, въпросът би се решил на плоскостта на международния обичай, където се прилага концепцията за "реална" или "функционална" връзка между държавата и гражданина.


За да се установи наличието на функционална връзка, е необходим цялостен анализ на житейската ситуация на лицето - включително начинът му на установяване, периодите, прекарани извън страната, субективните му намерения, семейните и културни връзки, участието в публичния живот и др. подобни. Международноправната литература поставя сериозни аргументи в полза на разбирането, че при подобна загуба на функционалната връзка с другата държава, следва чуждото гражданство да не се признава за целите на МПП", посочва Гочев.


Намесата на прокуратурата


Черният лебед
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Преди няколко дни специализираната прокуратура изненадващо съобщи, че проверява Кирил Петков заради гражданството, като преписката е образувана по статия от в. "Труд" и е за подписването на декларация с невярно съдържание Въпросната статия е още от 22 август и в нея се сочат още документни престъпления и безстопанственост. Към преписката била присъединена и жалба от граждани, която съдържала идентични твърдения. Проверката е започнала на 24 август, но прокуратурата съобщава официално за нея преди началото на предизборната кампания.


По БНТ Валентина Маджарова, шеф на спецпрокуратурата, съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14 ноември и че вероятно ще има последствия за Петков.


По този повод бившият прокурор Андрей Янкулов коментира във "Фейсбук": "Не мога да разбера какво толкова има да проверяват компетентните органи по грандиозния казус с декларацията на Кирил Петков.
Единствено трябва да си изяснят: съществува ли по закон, указ или постановление на Министерския съвет изрично задължение на кандидат за министър да удостовери пред някой орган на власт (например органа по назначаване) какво гражданство има. Защото не всяко деклариране на неверни обстоятелства съставлява престъпление, а само ако отговаря на условията по чл. 313 от НК. Това е всичко. И също така, наказателната отговорност не зависи от това какво пише на бланката на декларацията, която се подава - може да пише дори и че невярното деклариране се наказва със смърт чрез обесване."


Правните последици, ако указът за назначаването на Петков бъде отменен


Един от важните въпроси е доколко стабилни са актовете на бившия министър.


"Ако бъде обявен за противоконституционен указът на президента, макар и частично - в частта за назначаването на това лице, това означава, че той никога не е бил министър", заяви проф. Вълчев по Би Ти Ви. "При положение, че никога не е бил министър, ако бъде постановено такова решение, това означава, че различни лица може да искат да атакуват неговите актове." Той допусна, че тези актове ще бъдат "санирани" от сегашния министър, но не стана ясно по каква процедура.


"Проблеми могат да последват, ако се тръгне да се оспорват актове", каза по Би Ти Ви доц. Киселова. Тя поясни, че тогава всяка институция може да оспорва дадени предишни решения на бившия служебен икономически министър, като за всеки отделен акт трябва да се изследва отделно. Това може да стане и по съдебен или административен път, в рамките на правителството или на новия икономически министър. "Няма как всички актове на Кирил Петков, да отпаднат автоматично."


"Въпросът дали тези актове, могат или не, да запазят своите правни последици, в случай, че министър е бил лице, което не отговаря на предвидените в Конституцията условия за това, всъщност не е еднозначно решен в рамките на досегашната практика на КС. Възможни са две тълкувания, едното от които се поддържа от много сериозни колеги. А то е, че актовете, които са приети от министъра на икономиката, през този период, всъщност могат да бъдат атакувани в съда и да произтекат съществени последици, свързани с анулирането им", казва доц. Христо Христев през "България он еър".


Конституционни съдии обясниха за "Дневник", че дори КС да обяви указа на президента за противоконституционен относно назначаването на Кирил Петков за министър, неговите актове са стабилни и не могат да се обжалват само въз основа на това решение. Основание за това е Решение №3 на съда от 2020 г. Трябва да се отбележи, че въпросното решение е подписано с четири особени мнения. Което означава, че отново имаме казус, по който е възможно да последва противоречива практика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (574)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  Черен лебед ли? че той черния лебед не е ли омъжен за един от кандидат президентите?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Каквото и да е решението, онези, които бяха фасцинирани от дейстията на Петков и Василев по времето на тяхното "министерстване" няма да се откажат от намеренията си да гласуват за тях. Важното е дали това решение и доколко ще повлияе на бъдещето на Петков.
  Същото се отнася и до всички онези, които вече знаят за кого ще гласуват.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#0] от "статията":

  "Президентът Радев по всяка вероятност не е знаел за това. Не допускам, че български президент може да подпише указ, видимо противоконституционен, ако е знаел за това. Най-вероятно кандидатът е подписал декларация с невярно съдържание и той се е предоверил", каза още Вълчев.

  Аре ве? И ко каза? Че той в "сърцето" си се бил отказал... Значи излъга знаел е. Айде и резидента под съдебна отговорност и при бай-ставри...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Черният лебед ще пее лебедовата си песен.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Black swan можеше по уместно да бъде преведено на български като “синьо прасе”, “весела скръб” или нещо подобно. Само демонстрира защо умните и красивите никога няма да имат сериозно влияние в България и ще си останат НПО партия.
  Откакто хааарвардците свалиха вратовръзките и решиха да търсет широка електорална подкрепа са нещо недолюбвани от Дневник. Не че очаквам от тях нещо повече от царските юпита.
  Все още ще чакаме в България да се появи лидер като Орбан който да говори за реалните проблеми на хората, държавата и времето.
  Да, Путински трол съм; предполагам защото имам малко здрав разум.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Хич не ми пука имал ли е двойно гражданство или е нямал когато е ставал министър,това да му е косура.Имат 1 глас от мене

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  .Все още ще чакаме в България да се появи лидер като Орбан който да говори за реалните проблеми на хората, държавата и времето.
  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov


  Ами Корнелия Нинова е точно такъв лидер!
  Затова нейните проблеми са с олигарсите от „ляво“ и от „дясно“

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Този казус само печели популярност и симпатии за Кирил Петков. Каквото и да е решението на КС, доминиран от политически назначения, то може да бъде само от полза за Петков. Колкото повече гербавите, дпс и цоциалистите плюят по него, толкова повече рейтинга му се качва.
  Не е откраднал нищо, движи се спокойно по улиците. Почти всеки ден можеш да го срещнеш по Графа например.
  Ясно е, че за да стане министър се е консултирал с добри конституционалисти. Както се вижда юристите са разделени като мнения.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  " Конституционни съдии обясниха за "Дневник", че дори КС да обяви указа на президента за противоконституционен относно назначаването на Кирил Петков за министър, неговите актове са стабилни и не могат да се обжалват само въз основа на това решение. Основание за това е Решение №3 на съда от 2020 г. Трябва да се отбележи, че въпросното решение е подписано с четири особени мнения. Което означава, че отново имаме казус, по който е възможно да последва противоречива практика."

  Осмислянето на последният абзац поставя въпроса за какво е целият този шум с въпросния казус пред КС, след като самите К. съдии обясняват ясно, че каквото и да е решението по него, то няма да се отрази на актовете, издадени от Петков като министър, които си остават стабилни ! Разбира се, като за всяко нещо на този свят и тук има особено мнение.....таман четири дори ! Та всичко е само и само да се свали малко от резултата на ПП предизборно.........

 13. 13 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Както и да се извърта, лицето Петков съвсем съзнателно е излъгало. Петков - лъжец, Кокорчо - измамник. ПП - пълна потрес.😁😁😁

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  До коментар [#1] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  " Черен лебед ли? че той черния лебед не е ли омъжен за един от кандидат президентите?"

  Сега последно, след като вашия шеф стана официален почитател на " дръгалевския ......", вие от неговия съпорт ще последвате ли шефа си и ще се пишете ли костовисти, пък макар и предизборно ?

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Весело

  Не ми се вярва казусът с гражданството да повлияе на изборния резултат на новата партия или пък на този на президента Радев. А че Кирил Петков е имал канадско гражданство до 20 август отдавна е вън от съмнение.
  Да видим все пак, българският избирател понякога е напълно непридвидим.

 16. 16 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  " Конституционни съдии обясниха за "Дневник", че дори КС да обяви указа на президента за противоконституционен относно назначаването на Кирил Петков за министър, неговите актове са стабилни и не могат да се обжалват само въз основа на това решение. Основание за това е Решение №3 на съда от 2020 г. Трябва да се отбележи, че въпросното решение е подписано с четири особени мнения. Което означава, че отново имаме казус, по който е възможно да последва противоречива практика." Осмислянето на последният абзац поставя въпроса за какво е целият този шум с въпросния казус пред КС, след като самите К. съдии обясняват ясно, че каквото и да е решението по него, то няма да се отрази на актовете, издадени от Петков като министър, които си остават стабилни ! Разбира се, като за всяко нещо на този свят и тук има особено мнение.....таман четири дори ! Та всичко е само и само да се свали малко от резултата на ПП предизборно.........
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Целия шум е защото хората се възмущават, че Кирчо съвсем съзнателно е излъгал, а иначе се прави на почтен. Лъжата си е лъжа, без значение как се извърта от адвокатите.

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Нищо подобно ... ето какво е решил съдът
  Обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им.

  Т.е. ако КС обяви за частично противоконституционен указа на президента за назначаване на Петков за министър, то той е невалиден от датата на издаването му.

  Така Петков не е бил никога министър и всички актове издадени от него по право са нищожни. В административното право нищожен административен акт НИКОГА не поражда желаните последици.
  Такава манджа ще стане, че Петков ще отиде на съд и май в затвора

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Удачно ли е да се споменава "черен лебед" при условие, че и Панов участва в избори? Или някой иска да припомни думите на Иванов на сбирка аргонавти?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Кире Канадецо (да не се бърка с Кире Либерало) е най честния мошеник от политиците !

 20. 20 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":Нищо подобно ... ето какво е решил съдътОбявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им.Т.е. ако КС обяви за частично противоконституционен указа на президента за назначаване на Петков за министър, то той е невалиден от датата на издаването му.Така Петков не е бил никога министър и всички актове издадени от него по право са нищожни. В административното право нищожен административен акт НИКОГА не поражда желаните последици.Такава манджа ще стане, че Петков ще отиде на съд и май в затвора
  —цитат от коментар 17 на ironhorse


  Дано, време е да почнем да наказваме мошениците, без значение в какъв целофан ни ги поднасят. И не - това че и други са мошенници и трябва да бъдат в затвора не онивинява Кирчо.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#17] от "ironhorse":

  Ти прочете ли втората част на текста, там пише точно обратното - актовете падат, само ако се обжалват, и това е мнение на трима топ юриста плюс конституционни съдии. А пък в затвора никога няма да влезе Петков.

 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Удачно ли е да се споменава "черен лебед" при условие, че и Панов участва в избори? Или някой иска да припомни думите на Иванов на сбирка аргонавти?
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  Предполагам, че го правят от простотия


  До коментар [#18] от "дерибеев":

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Като си познаваме шайката мутро-милиционери, със сигурност ще хвърлят целия си ресурс в този казус, колкото повече, толкова повече. Не случайно е поверен случая на спеца.
  Другарят Главен със сигурност няма да губи време и ще поиска сваляне на имунитета му още като кандидат за депутат от ЦИК, където 6-ма със сигурност ще гласуват "За" 4-та от ГЕРБ и двамата от ДПС. Славчу се закани да си го върне за Петър Илиев и 100% ще разпореди и неговите да се включат.
  Гласуването в ЦИК ще е показателно за кой с кой ще е в следващия парламент - статукво - промяна.
  Всичко това ще е катализатор за гласоподавателите и ПП ще получат дори повече гласове.

 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ Решението на Конституционния съд може да изиграе ролята на "черен лебед" (както философите наричат непредсказуемите събития)”
  ——
  А бе, момичета! Има Гугъл … вижте там кво означава “черен лебед” и не са излагайте.

  А за Кирчо сите знаем, че излъга черно на бяло. Само че на някои не им пука за това…и никакво решение на някъфситам КС не мой му заоблачи трапчинките на възлюбления

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Да не подценяваме Кирил Петков! Той е продукт Made in Hollywood.
  Соня Колтуклиева, фейсбук


  Гледам директно излъчване от Добрич: Кирил Петков и Асен Василев, заедно с областната им координаторка – млада жена с леко розова коса – на раздумка под дъжда.

  За какво говорят хората: пенсиите, цените, Ковид, лекарите…

  Кирил Петков ги омайва като психотерапевт: най-доброто бягство от проблемите е да изместиш центъра на проблемите. Той им обяснява как 400 милиона лева могат да дойдат за бизнес-парковете, как трябва да се сложат правилните хора на правилните места, как “Прозрачност без граници” ще раздава сертификати за “община без корупция”, а населението ще докладва на чуждите експерти за прегрешенията на същите тези кметове и общинари… не минава, разбира се, без споменаване на боса на “Еконт”: той имал бизнес за 1 милиард, но искал да се включи в политиката, ‘щото не го кѐфи по цял ден да лови риба на Дунава край Русе.

  И пак, и пак някакви милиарди се изсипват напоително над главите на бедните пенсионери под ромолещия дъждец. Идилия!

  Идва ми наум, че Кирил Петков като едното нищо ще ъпдейтне лозунга на Симеон Сакскобургготски: “Ще ви оправя за 800 дни”, с модерното:”Ще ви оправя с 800 милиона”!

  От къде ще дойдат милионите?! Ха, Асен Василев някъде се покри, но все нещо с Румен Спецов ще вземе да измисли.

  Кирил Петков получава един единствен сериозен въпрос от местен писател на роман за историята на Добрич: “Говорите за чест и почтеност, но имате ли някакъв тест за компетентност и полезност?”

  Шах с пешката!

  Хора, Кирил Петков е като изваден от стихотворението “Продавач на надежда” на Джани Родари:

  Ако можех да имам едно

  магазинче със две полички,

  бих продавал … познайте какво?

  – Надежда! Надежда за всички.

  “Купете! С отстъпка за Вас!

  Всеки трябва надежда да има!”

  И на всеки бих давал аз,

  колкото трябва за трима.

  А на тоз, който няма пари

  и отвънка само поглежда,

  бих му дал, без да плаща дори,

  всичката своя надежда.

  Да не подценяваме Кирил Петков! Той е продукт Made in Hollywood: пламенен, лъчезарен, благ, речовит, добронамерен, подава ръка на всички, готов е да прегърне всеки. И носи надежда за милиони.

  Суверенът това и чака!

  П.П. Слави Трифонов и БСП вчера много ядосани, гръмогласно обявиха: Кирил Петков говори неистини, никой от нас не води разговори с “Продължаваме промяната”. Браво! Вкара ви в капана, значи. Кирил Петков точно това целѝ: народът да види, че той е отворен за разговори и разбирателство, но другите не искат, защото не мислят за народа.

  Партиите не бяха готови за “Има такъв народ”, затова останаха зашеметени и потресени открай-докрай: без адекватна реакция, паднаха жертва на непривичната самонадеяност и арогантност на хората на Слави Трифонов. Сега не са готови за “Промяната продължава”… и ще берат ядове. Не са готови за благия тон, хрисимите усмивки и омагьосващата бъбривост на “продавачите на надежда”.

  А какво е по-силно от Надеждата?!

  https://breaking.bg/novini/da-ne-podcenyavame-kiril-petkov-toj-e-produkt-made-in-hollywood/

 27. 27 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  "Самият Петков вече многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство."

  Лично за мен това също е момента от който трябва да се смята отказа му за ефективен. 3 месеца след това има официално потвърждение от властите. Все пак това е много бързо решение. Я някой да си представи колко време ще е необходимо в Бг за подобно действие? То от един контракт за мобилен телефон не можеш да се откажеш официално на минутата, защо някой очаква, че гражданството може да се откаже мигновено? В молбата си за отказване сигурно е написано, че той е заявил желанието си за отказ считано от...определена дата. Това е датата от която трябва да се смята за валиден отказът му.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Факт, е че КП се е отказал от канадското си гражданство, за да стане министър, а не шест месеца или година преди това. Мотивите са ясни - всеки прави нещата така, че да са най-изгодни за него. Не виждам някаква злонамереност от негова страна, за да се намесва предизборно и бандитска структура като Специализираната гешефтура.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Да не забравяме обаче, че ББ в един разговор се обръща към Борис Велчев с "Братиньо", а Константин Пенчев бе разкрит от "БЪРД" с офшорка в Люксембург, чиято сметка е захранена, докато е бил съдия.
  28 висши магистрати, за които партньорските служби бяха подали данни за сметки и имоти в чужбина, бяха покрити от Гешев.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Не че нещо, но си спомням казуса със Симеон Сакскобургготски. Човекът си имаше и сега има испанско гражданство, по някое време му дадоха и българско гражданство, и това не му попречи да стане премиер...
  Да не говорим колко министър - председатели на България са били чужди граждани....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Хахаха,
  аз ти казвам каква е съдебната практика, а не на някакви преподаватели без и едно дело в съда.
  То и всички търговски съдии паднаха от смях, когато Огнян Герджиков се изтъпани, прехвърлянето с джиро акции, било едностранна сделка, а баш в Търговския закон си пише, че трябва да има потвърждаване от получателя, чрез определени действия.
  Професора юрист не прави разлика между института "джиро-то" по прехвърляне на менителнични ефекти и "джиро-то" по прехвърляне на акции.

  Та така ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 36. 36 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  "Позицията на президента до КС е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, .."
  То може и да няма" правен интерес",но мижитурките от КС имат поръчка,която трябва да изпълнят.
  При 140 неразкрити поръчкови убийства,при откраднати 3 милиарда /!!!/ лева от КТБ се харчат време и средства за гражданството на Петков,сякаш това ще реши всички проблеми на държавата.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  До коментар [#16] от "foxa55":

  " Целия шум е защото хората се възмущават, че Кирчо съвсем съзнателно е излъгал, а иначе се прави на почтен. Лъжата си е лъжа, без значение как се извърта от адвокатите."

  Е, възмущават се от гербиджа, най - вече ! Хората не могат да сезират КС пряко, ако не сте разбрали все още ! А от гербиджа се възмущават срещу лъжата на Петков най - вече и именно тези, които лъжат на лягане и ставане, но това за тях не е никакъв проблем ! Защото лъжата им е най - малкото провинение ! Те крадат, корумпират и не могат да приемат, че паразитното им съществуване все някога ще приключи.......
  От лъжата на Петков могат да се възмущават хора като мене, които нямат общо с мутренската реалност у нас, но тяхното възмущение малко трогна престъпната власт на сикаджията, даже на изпроводяк същия доопраска каквото можа.........

 38. 38 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#30] от "hrx16647690":

  Като представител на "градската десница" съм съгласен с теб. ДБ вече се изгради с ядро и периферия. От близките до мен хора гласували за ДБ на последните избори само аз ще гласувам пак за тях, другите 6 ще гласуват за ПП и казуса с гражданството не ги притеснява. Не смятам обаче, че съотношението е същото навсякъде, т.е. 1 към 6.
  ПП обаче видимо работи за гласове в цялата страна, където ще вземе гласове основно от Слави и БСП, ДБ няма такова покритие.
  Друго, което се вижда е, че има нагласа за увеличена избирателна активност - по данни на Алфа 50% към момента и 20% по-скоро да. Логично е да е заради появата на ПП.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Весело

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  " Ти прочете ли втората част на текста, там пише точно обратното - актовете падат, само ако се обжалват, и това е мнение на трима топ юриста плюс конституционни съдии. А пък в затвора никога няма да влезе Петков."

  Той чете квото му се спуска от флашката ! За другото не му плащат да го прави и не го прави.....

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#20:"foxa55"][/quote]

  Правилно!!!
  Ама що не почнем с Доган,Гришката Ганчев,ТИМаджиите,Методиев и Влади Горанов.Те "мишкуват"още от време оно.

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#35] от "ironhorse":

  Тук има намесен Конституционен съд, избори, партии, президент.... Тогава съдебната практика не е единственото, което се гледа. Няма какво да се лъжем, атаката срещу Петков е политическа заради засегнати икономически интереси. И точно защото има намесена политика не съм сигурен кои аргументи ще надделеят - правните или политическите. Съмнявам се обаче, че целият скандал ще доведе до оттегляне на избиратели на Кирил Петков, по-скоро обратното.

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  "Той сочи примери от международното право: "Подобен е случаят в делото "Виктор Пеи Касадо", решено от арбитражен трибунал към Международния център за решаване на инвестиционни спорове (ICSID), където арбитрите също са в ситуация, в която трябва да установят гражданството на г-н Касадо. Подобно на случая на Кирил Петков, г-н Касадо се е отказал от гражданството на Чили, но към релевантния момент не е получил официално решение на чилийското правителство относно валидността на този отказ. Само въз основа на чилийското законодателство (и при оспорване от страна на Чили) арбитрите стигат до решението, че г-н Касадо в действителност е изгубил чилийското си гражданство."

  Предвид квотния принцип за избор на конституционни съдии, едва ли някой от тях ще иска експертизата му да стигне до международен съд

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Царя не е имал испанско гражданство, както и никакво чуждо никога. При него проблемът беше, когато го спрягаха за президент и не отговаряше на изискването да е живял в страната последните 5 г, същото не се изисква за мин председател.

  П.С. Престоят му в Испания е регламентиран с лична карта за чужденец, каквито и ние издаваме на трайно пребиваващи чужденци.

 45. 45 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#30] от "hrx16647690":От близките до мен хора гласували за ДБ на последните избори само аз ще гласувам пак за тях
  —цитат от коментар 38 на doctor.no


  Гласувайте за когото си искате, но използвайте преференциите за да няма в НС такива, които вече са ви продавали.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/19/2707956_ochakvano_votut_na_nedoverie_ne_uspia_135_deputati/

  До коментар [#38] от "doctor.no":

 46. 46 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#36] от "makemydayy":

  Ние имаме кандидат за президент, който официално обяви, че Турция му е майка Родина.
  Да декларираш принадлежност към чужда държава, макари да не си неин гражданин е даже по-опасно ако заемаш висш държавен пост.
  Казуса с двойното гражданство е именно за това да наложи превантивна санкция срещу възможността висш държавен чиновник да работи в интерес на чужда държава.

 47. 47 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Черният лебед ще пее лебедовата си песен.
  —цитат от коментар 4 на proventuss


  Целта на черния лебед е преизбирането на Радев.

 48. 48 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#45] от "hrx16647690":

  Благодаря за съвета, оценявам, че политическата ми култура е достатъчна, за да направя избора си.

 49. 49 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Падрино мафиозо- ти от кога смяташ, че де факто си разведен, от поодаване на документи в съда или от момента , в който съда излезе с решение по казуса???!!!!!!

 50. 50 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Не е ясно дали Радев е знаел за двойното гражданство, но когато това се разчу, даже не помисли да се извини, а стана двойно по-агресивен.
  Чугунен комунист, железен фатмак, класика отвсякъде.
  Може все пак Кирил Петков да се окаже по-различен и да смутолеви едно "извинявай", ако КС не се произнесе в негова полза.

 51. 51 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Целта на черния лебед е преизбирането на Радев.
  —цитат от коментар 47 на 4ort


  Голяма глупост си написала!
  Защо тогава Румен Радев иска този случай да не се разглежда от КС?
  Нали тогава няма да има „Черен лебед“?

  До коментар [#47] от "4ort":

 52. 52 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":Падрино мафиозо- ти от кога смяташ, че де факто си разведен, от поодаване на документи в съда или от момента , в който съда излезе с решение по казуса???!!!!!!
  —цитат от коментар 49 на lcp01393483


  Ама преди това си сключил брак с половинката си? А Петков сключил ли е брак с канадската държава? Питал ли го е някой дали иска да е кандски гражданин? Аз знам отговора...

  Сам съм, други няма...
 53. 53 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ами просто е.Сравнете Петков и Василев с Борисов,Пеевски и Маскарадайъ.

  Нерде Ямбол , нерде Стамбул.

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  В момента вълната от коронавирус е толкова силна, че и без локдаун трудно се работи. Около мене всички се разболяват. Гледам в страната сега започва.
  Като сложиш хаосът в световната икономика. Липса на доставки, скъпи храни и енергия поне една година даже в България нищо розово не ни очаква. Започнаха да спират заводи в България поради задръстване на готова плодукция.
  Та на този фон политическите скандали са неуместни.

 55. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Падрино мафиозо- ти от кога смяташ, че де факто си разведен, от поодаване на документи в съда или от момента , в който съда излезе с решение по казуса???!!!!!!"

  Ще е много смешно, ако спец прокуратурата напише това в мотивите си и така да обоснове разследване срещу Петков.

 56. 56 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  Господине ... конституционният съд си е чист политически орган и е извън съдебната власт. НО неговите актове, както парламент/президент/министерски съвет/министри/общински съвети и прочие които имат право да издават административни актове, засягат правото.
  НО влезне ли политиката в правото, знайте ще получите двойно от спец. нак. правосъдието, което го имаме и в момента.

  Това, че част от обществото оправдава очевидната лъжа ... го приемам.
  Но когато се засяга правото от лъжата, трябва да получи адекватен отговор и той е в съдебна зала.
  Във Ваш интерес е правилото, че нищожен административен акт не поражда правни последици.
  Замислете се и не го похарчвайте за някой, който се е отказал от гражданство на Канада, за да стане министър ... толкова е нагъл, че чак го е и написал.

  Едно време българите са се прибирали от Западна Европа, САЯ и Канада и са воювали, и умирали, а този голям герой ...
  Няма да ни отави някаква си личност (а този и това не е), а само ако като българи се разберем по основни въпроси, като що е публичен интерес, докъде се простира над частния, какви цели си поставяме като общество и как да го пазим.
  Това е ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 57. 57 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  То и всички търговски съдии паднаха от смях, когато Огнян Герджиков се изтъпани, прехвърлянето с джиро акции, било едностранна сделка, а баш в Търговския закон си пише, че трябва да има потвърждаване от получателя, чрез определени действия.
  —цитат от коментар 35 на ironhorse


  Още през миналия в "Коментар на ТЗ (I-ва част) Герджиков бе написал, че е допустимо едно ООД да изкупи дружествените си дялове... Един вид канибализъм...

  Сам съм, други няма...
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. Раирана пижама за 5 години по член 103 за Канадеца.

 60. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#59] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Защо само 5 години, Главният показа, че няма проблем да ги образува на кило по Глава първа от НК - там е до живот без право на замяна.

 61. 61 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Черен лебед ще е, ако подкрепи въвеждането на "зеления" сертификат. Гражданството му слабо ме касае.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 62. До коментар [#35] от "ironhorse":Тук има намесен Конституционен съд, избори, партии, президент.... Тогава съдебната практика не е единственото, което се гледа. Няма какво да се лъжем, атаката срещу Петков е политическа заради засегнати икономически интереси. И точно защото има намесена политика не съм сигурен кои аргументи ще надделеят - правните или политическите. Съмнявам се обаче, че целият скандал ще доведе до оттегляне на избиратели на Кирил Петков, по-скоро обратното.
  —цитат от коментар 42 на boevbisser


  Разбира се че е намесена политиката, но мандалото лопна. Румен Радев можеше още след сигнала на ИТН да го уволни на секундата. Или пък Кирил Петков да си подаде оставката. Нищо такова не се случи. Сега ще си носят последствията и двамата.
  Има извършено криминално престъпление. Описано добре в Наказателния кодекс. Декларация с невярно съдържание. Има и утежняващи обстоятелства. Умишлено извършено с цел облага. Конституционен казус за Петков няма. Конституциония казус е за Р умен Радев. След тежко умишлено нарушение на конституцията може ли да е президент? Има утежняващо обстоятелство: Назначението е под диктовка на чужда държава. Нарушаване на конституцията с цел да се угоди на друга държава от президента. Също може Кирил Петков да има задължения към бюджета на Канада или други дела.
  А колко лесно би за всички просто да си подаде оставката.

  Жалка история.

 63. До коментар [#60] от "doctor.no":

  Аз мислех, че ще го осъдят на 3. Но след яростната атака на Волен Сидеров и като каза той ще му покаже тоалетната на ареста къде е лежал и документите за които разказа беше много убедителен, че Кирил Петков трябва да лежи 5 години.

 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Добре,Петков вече се отказа от канадското си гражданство и може да се кандидатира за премиер/министър,но какво ще стане ако бъде осъден за престъплението,което извърши подаване на декларация с невярно съдържание?

  Герджиков не е служил войник,когато това беше задължително! Въпрос,как се е освободил от военна служба?

 65. 65 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 820 Весело

  "ПРОДАВАЧ НА ЗАХАРЕН ПАМУК. КИРЧО, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ ТИЧА КЪМ ЖЕНСКИЯ ПАЗАР"

  https://afera.bg/продавач-на-захарен-памук-кирчо-който/

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 66. 66 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Да успокоим непеош-адвокат Екимджиев - Кирил Петков ще бъде конституиран като ответник и ще бъде изслушан в открито заседание, но не пред Конституционния съд, а пред наказателен такъв и ще му бъде дадена възможност да представи писмено становище по казуса с неговото гражданство във връзка с обвинителния акт по чл. 313 НК.

 67. Защо Волен Сидеров може да бъде вкаран в ареста, а Кирил Петков - не?

  От към електорална тежест Сидеров мажоритарно е взимал гласове за каквито Кирил Петков не може да мечтае.

 68. 68 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 807 Весело

  на някой дали ще му стиска да отправи питане към канадските власти, дали кире е канадски гражданин към момента на регистрация на листата в пловдив, за парламентарните избори?
  не към канадското посолство в румъния

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 69. 69 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Чл. 313 ьл.1. НК: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева."

  Тук няма никакъв казус, още повече спец прокуратурата да се занимава с това. Тази престъпна прокуратура шумно мълчи за дупката пред ТЕЦ-а на Сопола във Варна за 400 МИЛИОНА лева!!!, а тръгнала да се сезира за наказание от 300 лева.

  А за казуса е просто, сегашния министър приподписва всички актове до 20 август и по този начин се санират.

 70. 70 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 444 Неутрално

  ОНЯ МУТРОСЪДИЯ ДЕТО НЕ Е БЪЛГАРИН ЛИ ШЕ ГО СЪДИ , ЕВААЛА БЕ

 71. 71 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прави впечатление, че г-н Петков иска да се откаже от канадското си гражданство едва след като има нишан за келепир. Преди това съвсем функционално се е възползвал от него. Например, чрез фирмите си за продажба на пробиотици в САЩ. Със сигурност е работил в САЩ като канадски гражданин, българската лична карта е била дълбоко покрита в някое чекмедже.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 807 Весело

  Външният министър съобщава, че към 23 септември още няма отговор от канадските власти за гражданството на Петков.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 74. 74 Профил на moa04649517
  moa04649517
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Заявката за отказ от гражданство сама по себе си е едно кръгло нищо, и нема никаква гаранция, че същата изобщо ще бъде разгледана или одобрена.

 75. 75 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Петков се появи в публичното пространство едва преди 6 месеца.
  И сега келеши,които от 30 и повече години ограбва,лъжат и корумпират цяла България се опитват да го изкарат епичен негодник...
  Много им пречи явно...

 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#69] от "GRUBO":

  Така е, за това може да предположим, че спеца се е сезирал по друг член от НК. Не е ясно шайката какво е сътворила.

 77. Конституционния съд трябва да обяви решението си точно в разгара на предизборната кампания. И затова трябва да настояват всички партии участници в изборите.

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#59] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Този чл 103 имаш предвид


  "Чл. 103. При подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно
  превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение
  или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите
  указания. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Това с волеизлиянието е просто смехотворно. Даже не е имало нужда да ходи в канадското. Той се е волеизлял още при Радев, а оня му е подал кърпичка за да се позабърше. :)

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 80. Кеворк Кеворкян: "Харвардски" капан за Радев. Шепа розовобузести момчета изиграха президента

  Ако ще четете този текст, оставете за момент настрани пристрастията си.
  Това не е защита на Радев – а напомняне за смайващата наивност, до която може да пропадне българската политика.
  А по-точното заглавие би трябвало да бъде „Див Ганьовски капан за Радев“.

  Постави го човек, който непрекъснато говори за „почтеност“.
  Беше повече от ясно, че не може да бъдеш министър с двойно гражданство – запретява го Конституцията.
  Наистина е загадка, как Радев допусна това, кой го е подвел, кой му е обещал да замаже гафа.
  Преди няколко дни той отправи искане до Конституционния съд да прекрати делото за двойното гражданство, понеже то няма предмет - „двуженецът“ Кирил Петков вече не бил министър.
  Така той призна, че е допуснал грешка – но пледира тя да бъде оставена без последици.

  Много отдавна Радев трябваше да осъзнае, че е въвлечен в една фалшификация.
  Съвсем отделен е въпросът, кой пък е подвел Петков.
  Но той, вместо да се занимава с есеистични тълкувания, просто трябваше да прочете Конституцията.

  Радев често говори за корупцията, разяла държавата.
  И сега имаше отлична възможност да санкционира най-позорното зло: корумпирането на Истината.

  Още повече, че канадско-българския мелез, одобрен от него за служебен министър, сам оповести, че е подписал декларация с невярно съдържание за гражданството си.
  Но „не се чувствал виновен в себе си и нямало да поеме отговорност“.

  Това е важен знак: продължавайте да съдите обикновените хора и за най-дребните кокошкарски деяния.
  Те пък, ако загазят, трябва да използват паролата: „Не се чувствам виновен вътре в себе си и няма да поема отговорност“.

  Онази вечер по телевизията мина филма „Дискриминация по полов признак“.
  В една от сцените действието се развива в Харвард, през 50-те години на миналия век. Ректорът посреща новите студенти със слово, от което ще запомним, че възпитаникът на Харвард уважава законите.

  А тук министър можеш да станеш по-лесно, отколкото да си отвориш сергия на битпазара в Илианци – дори ако газиш законите и подписваш декларация с невярно съдържание.
  Само дето Радев е жертвата.

  Единствено на „двуженеца“ ли се дължи това или и на някои кръгове, които очевидно ще го загърбят, след като имат вече свой кандидат за президент?
  Тъй или иначе, един по-скоро икономически проект безмилостно бе задвижен за сметка на Радев.

  Едно отклонение.
  Тия дни все по-често се чува, че президентът трябва да е обединител.
  Кой от досегашните президенти беше „обединител“?
  Желев? Той докрай съжаляваше, че Живков не е бил съден. Обаче иронията е в това, че, изглежда, Паметта на хората ще се окаже по-милостива към Живков.
  Петър Стоянов направо си казваше – „Аз съм седесар!“ - февруари 2000 година. Провинциална версия на прочутата фраза на Кенеди „Аз съм берлинчанин“.
  Първанов? Той и досега отстоява идеята за Обединителя, макар че не успя да предотврати дори разлома в БСП.
  Плевнелиев пък, всеки път, когато си отваряше устата, разединяваше - всяка дума, казана от него за Миналото, сблъскваше хората.

  Как ще обедините „населението“ - милионите ОБИДЕНИ, след като от 30 години насам ги разединявате по всевъзможни начини?
  От десетилетия ги настървявате – особено с разгула на тукашните политици.

  Шепа розовобузести момчета изиграха президента.
  Това е истинското задкулисие.
  Това дори може да мине за проява на „дълбоката държава“.

  А пък, за жалост, и „Магазинът за наивници винаги има какво да предложи“, както казваше един писател.

 81. 81 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#56] от "ironhorse":

  Не разбрах - във ваша полза. Да не се объркаш, нямам съмнение - Петков излъга за гражданството и не съм му никакъв фен. Само казвам, че е намесена политика, а в нашата държава като говори политиката, правото не е точно право. И продължавам да не вярвам, че скандалът ще разколебае електората на ПП.
  Иначе - весел ден и на теб, и на останалите във форума.

 82. 82 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  От към електорална тежест Сидеров мажоритарно е взимал гласове за каквито Кирил Петков не може да мечтае.
  —цитат от коментар 67 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Тогава Сидеров взе толкова много гласове,
  защото Неделчо Беронов беше кандидат на Иван Костов.
  т.е. Костича и Христос да предложи – хората няма да го изберат!

  До коментар [#67] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

 83. 83 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  Предполагам, когато КС обяви решението си, че към 12 май г-н Петков е бил канадски гражданин, тутакси от ПППП и президенството ще поискат закриването на корумпирания и мафиотски КС, нали ?

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Alexander Stefanov
  Alexander Stefanov
  Рейтинг: 90 Неутрално

  За никой нормален човек не е проблем че КП е бил един от сигурно 2м българи с двойно гражданство, то аз и баща ми сме такива, и то на държава която е съюзник и приятел. По интересен въпрос е дали не трябва да могат българи с двойно гражданство да участват в политиката, при положение ще сме държава с огромна диаспора, която е един стълб на която се крепи икономиката последните 30г.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Приятели, според мен 5 години са напълно заслужени за престъплението което е извършил. Ще полежи в затвора, ще стане човек. Млад е. Има време да се занимава и с политика като излезе.
  —цитат от коментар 72 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Само президент като Румен Радев може да помилва К.П.
  Затова всички, които симпатизират ПППП
  трябва да гласуват с бюлетина №6 за Румен Радев.

 89. 89 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#85] от "Alexander Stefanov":

  Няма проблем да се промени Конституцията. Просто трябва да се свика ВНС и ако мнозинството сметне доводите ви за достатъчно добри, защо не ?!
  Към момента обаче, Конституцията не го разрешава и това императивно установява изисквания, които не могат и не трябва да бъдат погазвани.

 90. 90 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 929 Неутрално
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":

  Байчо, имам приятели унгарци. Ако смяташ, че прехвърляне на националното богатство в приятелите на министър председателя е идеалната държава, да, наистина си мечтай за някого като Орбан.

  Голямо мислене за хората, няма що.... Масата избиратели на Орбан са необразованите селяни из провинцията, които не говорят друг език освен унгарски, плюс купения вот от неговите приятели.

 93. 93 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":
  Не че нещо, но си спомням казуса със Симеон Сакскобургготски. Човекът си имаше и сега има испанско гражданство, по някое време му дадоха и българско гражданство


  Чудесен пример си, митко11 - 90% от коментарите са на това ниво - откровени лъжи, при това щедро подкрепени от лайкове. Само липсва функция "споделяне", за да бъде завършен цикълът на информационно-дискусионно-мисловния безусловен рефлекс на идиотите.
  Ето защо, поради углавната си тъпотия, ще бъдете обяздени от двамата шарлатани и тези зад тях.

 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#85] от "Alexander Stefanov":Няма проблем да се промени Конституцията. Просто трябва да се свика ВНС и ако мнозинството сметне доводите ви за достатъчно добри, защо не ?!Към момента обаче, Конституцията не го разрешава и това императивно установява изисквания, които не могат и не трябва да бъдат погазвани.
  —цитат от коментар 89 на Хай Буй  До коментар [#89] от "Хай Буй":

  Може би не е нужно за такава поправка на конституцията да се свиква ВНС. Но работата е там,че според мен голямо мнозинство от българите са против двойното гражданство за премиер/президент/министри...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Никак няма да повлияе на изборите. Избирателите на ПП идват основно от контингента на Слави Трифонов. Те посрещат такива новини с доволство и гордост за новия си избраник. Голям шмекер, ей! Как ги е врътнал само!

 97. 97 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Този казус е показателен само за едно - за нивото на правната ни мисъл и култура.

 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Много необичайна ситуация се получи: привържениците на Татовия с пачките в чекмеджето, който обещаваше за “дава” депутати на Слави и търпеше Гешев да му вика “шефе”, да циврят за погазване на Конституцията… 😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  В българския език думата “фасциниран” не съществува . Поне си направи труда да намериш превода на fascinated на български език. Galosh shiban.

 100. 100 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Както Бай Ганьо се разлива пред оня студент - мошеник. От Прага ли, от Виена ли... Ашколсун, казва, гледайки го с "маслени очи". Подробностите бягат. Но епитетът на Алеко се набива в съзнанието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK