Броят на заявленията за гласуване в чужбина отново е намалял

Броят на заявленията за гласуване в чужбина отново е намалял

© Лили ТоушекБроят на заявленията за гласуване в чужбина е намалял още повече в сравнение с изборите през април и юли. Българите зад граница са подали 55 578 заявления за разкриване на секции в чужбина за парламентарния и президентски вот на 14 ноември. Това е спад с над 15 хил. в сравнение с изборите на 11 юли и с над 30 хил. спрямо 4 април, когато броят на подадените заявления достигна рекордните 88 хиляди. Сега най-много заявления са подадени отново в Турция - 21 844, Великобритания - 8810, Германия - 6264, и Испания - 3202, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).


По-слабата активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница не означава обаче непременно отслабване на интереса към предстоящите трети за годината избори. Поправка в Изборния кодекс, направена от 45-ото Народно събрание, позволи автоматичното разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина засега са определени 671 секции в 67 държави (пълен списък вижте тук). За разкриването на допълнителни секции извън дипломатическите и консулски представителства са необходими 40 заявления.


Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е декларирал предварително къде иска да гласува, може да упражни правото си на вот във всяка секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде.
По прогнози на говорителя на изборната комисия Цветозар Томов се очаква максималният брой секции зад граница да е почти същият спрямо този на вота през юли и да достигне между 750 и 800 секции (през юли секциите бяха 784). Ако има намаляване на бройката, това ще се дължи основно на факта, че този път германските власти наложиха ограничения при разкриването на секции, като позволиха това да се случи само на до 40 адреса извън дипломатическите и консулските служби. По традиция Германия се нарежда сред страните, в които гласуват най-много българи, така че тези ограничения значително ще затруднят изборния процес там и вероятно ще повлияят на активността.


Все още не е известно и в колко секции в чужбина ще може да се гласува с машина. Решението ще бъде взето едва след като бъде публикуван и окончателният брой секции извън страната. Преди около месец Цветозар Томов прогнозира, че устройства за машинно гласуване ще има в по-малко от 200 секции в чужбина. Предстои Централната избирателна комисия да определи местата за гласуване в чужбина, като крайният срок за решение е 23 октомври.


Къде може да се гласува в чужбина, вижте тук:


Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Българите в чужбина са разочаровани от ИТН и ДБ, след като 2 пъти ходиха да гласуват, а тези 2 партии не са разбраха кой от къде и колко да "усвоява", са разочаровани и този път ще отидат за гъби!

  ДБ: Време е да спечелим България
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Гневно

  Хайде стига с тази измислена "драма"!!!
  Нали за всички разумни съотечественици е съвършено ясно, че българите в чужбина няма да решат проблемите, с които трябва да се справим като народ, общество и държава?!

 3. 3 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  А защо някой който не живее в България и не си плаща данъците тук, трябва да определя кой да ме управлява???? От къде на къде????

  Комунистите са виновни!
 4. 4 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Българите в чужбина са разочаровани от ИТН и ДБ, след като 2 пъти ходиха да гласуват, а тези 2 партии не са разбраха кой от къде и колко да "усвоява", са разочаровани и този път ще отидат за гъби!
  —цитат от коментар 1 на Полковник Паликъщов


  Може и за риба!!!!

  Комунистите са виновни!
 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Искрено се надявам това да намали значително гласувалите за ИТН.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Искрено се надявам това да намали значително гласувалите за ИТН.
  —цитат от коментар 5 на nv


  Ще гласуват по-малко и за ДБ!

  ДБ: Време е да спечелим България
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#6] от "Полковник Паликъщов":

  Мое мнение - чака се на гласоподавателите от чужбина като на спасителни, все едно беден техен роднина/авер чака да му пратят пари. И силно се преувеличава загрижеността на въпросните гласоподаватели за България - те могат да наклонят везните, но не са основната тежест. И докато някои партии се усещат че трябва да играят на предимно на главния фронт у нас и след това в чужбина, други се ограничават в тесен кръг територии - София център и няколко по-големи града на запад. И единствено по-добрите им политики им водят някой и друг глас от другите територии - а там ако положат усилия ще спечелят в пъти повече.

 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#6] от "Полковник Паликъщов":

  Win-win situation.

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#5] от "nv":

  Хората обикновено се надяват да има повече гласували За тяхната формация, вместо да гледат по чужди паници...

  Sic transit gloria mundi
 10. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Революционният ентусиазъм се изпари!

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Българите живеещи в чужбина са направили своя избор, няма смисъл да натрисат на сънародниците си чалгаджииските си разбирания.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Ха ха ха... Тези заявления са поредното губене на време и усилия. И със и без заявление, който се появи в секция в чужбина може да гласува с декларация. На доста места се подават заявления, а много отподалите не ходят да гласуват. Разгледайте числата за гласувалите на миналите избори в Бразилия. От друга страна който е заявил, че ще гласува някъде не е задължен да гласува там. Така че и за нуждите на управлението на процеса тези заявления са мижи да те лажем.

  За пореден път се изпусна възможността списъкът на гласувалите в чужбина на 11 щли да стане избираелен списък за 14 ноември и на негова база да се планира. Сега нямаше да има десетки хиляди заявления и часове безсмислен труд в ГРАО, ЦИК и МВнР. Щеше да има само няколко хиляди заявления максимум на хора, които искат промяна, дописване или отписване на вече готови списъци. И тези хора нямаше да ги има в списъците в България, които после пак ГРАО уж ще проверява за двойно гласуване.

  Изобщо кипи безсмислен труд и висококвалифицирани посолски и консулски служители, чойто престой в чужбина е скъп са обърнати на общинска администрация за нуждите на изборния процес.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е декларирал предварително къде иска да гласува, може да упражни правото си на вот във всяка секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде."

  За съжаление, хората им омръзна да ходят на нови избори ! Вероятно около 100 000 най - много ще бъдат гласовете от чужбина, нищо неочаквано дотук......

 14. 14 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  След изпълненията на г-н Трифонов и компания това е нормално.
  Впрочем не е ли редно кой да ни управлява да се решава от тези които си плащат данъците в България?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 290 Весело

  Е в чужбина агитирам да не се гласува затова

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Тук се решава кое и как, чужбина е само допълнение. И то от активни хора, на които все още им пука. На повечето вече не.

 17. 17 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#14] от "kvasimodo":

  Стига ни завирахте в носа мизерните си 10% данъци! Голямата гордост!
  П.П. И не желая ДБ да ми помага чрез сайта си да направя информиран избор.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  В чужбина изобщо не трябва да има гласуване. Който иска да гласува, да заповяда там, където има постоянен адрес по лична карта.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  А защо някой който не живее в България и не си плаща данъците тук, трябва да определя кой да ме управлява???? От къде на къде????
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  Принципно си прав но работещите непривлекателен труд в чужбина, все още са основните инвеститори в скромната ни колония и изпращат на роднините си всяка година по няколко милиарда за сметките към олигополите за битови сметки и храна на роднините им в скромната ни колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

  Те си плащат на практика . Най-големият инвеститор са те -2 млрд .годишно . Тези пари не се изпаряват ,влизат в икономиката ,увеличават потреблението, намаляват соц. помощи и компенсират ниските пенсии.

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Ще гласуват масово за ППП ...., ГЕРБ ще бъде 4- 5 сила - това са реалностите ! Всички мразят крадливата ГЕРБ ...

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Весело

  Следва електронно гласуване , и ГЕРБ ще отиде окончателно в канала .Но инаè всичко ще започва ...имало едно време една крадлива партия ...

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  Интересът на българите в чужбина не е толкова голям защото вече гласуваха два пъти, а правителство не се състави.
  На тези избори се яви нов играч ПП, но едва ли ще привлече толкова много нови гласове, колкото ще отнеме от другите партии. Предполагам, че това ще породи напрежение между потенциалните коалиционни партньори и предизборно дебнене между тях. ИТН като най-губещи ще засилят атаките си към новата формация.

 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#21] от "dejmos":

  ИТН пак ще спечели вота в чужбина.

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Идеално, и без това само чалгари гласуват. На миналите избори ги видях, прошляци по анцузи и джапанки.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 819 Любопитно

  За сетен път българите в чужбина доказаха, че пет пари не дават за "родината"; радват се на благините в чужбина и очакват някой друг да им донесе "свободата" на върха на копието; масата прехвалените избиратели в чужбина са повече чалгари и по-малко граждани!

 27. 27 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  ама как така, нали много гласовити емигранти ни обясняваха как е много важно за тях да гласуват. ореваха света и форума, че конституционното право на глас е нарушено, защото в тяхното село нямало избирателна секция. разбира се не са завели нито едно дело в съд (европейски, конституционен, който си пожелаят) заради това, защото ще го загубят на 100%.
  и как били най-големият инвеститор в България, което е голяма глупост (пояснение - паричните им трансфери от 1-2 милиарда годишно не са инвестиция.)

  Истината ни прави свободни.
 28. 28 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Една причина хората да не подават предварително заявления е опитът им от предишните гласувания. Дори и да си подал такова предварително заявление, онлайн или хартието - в посолството с всичките си лични дании - имена, ЕГН, постоянен и временен адрес и т.н., като се явиш в изборната секция, ти връчват да попълниш (на коляно) наново заявление-декларация със същите данни. Обяснение няма. Най-близо то такова беше "ми не е трябвало да попълвате предварително"!? Крайно дразнещо! Колко още такива дребни дразнения имаме от скъпата ни наша "електронна държава"?

 29. 29 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нормално,живота е синусоида,нагоре, надолу,в България също има променливи нагласи,САМО Гербаджии и Депесари са твърди,и магаре да им дадеш ще го изберат

 30. 30 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#28] от "fua07571515":

  Никога не ми се е налагало да попълвам декларация след заявление.

  Sic transit gloria mundi
 31. 31 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#25] от "kaiser":

  Такова ти е селото, в което живееш..В Лондон не видях анцузи и джапанки.

  Sic transit gloria mundi
 32. 32 Профил на mxa57684253
  mxa57684253
  Рейтинг: 100 Неутрално

  ИТН (известни още като "чалгарите") станаха първа политическа сила на последните избори най-вече, защото българите в България гласуваха за тях. Гласовете от чужбина могат да направят разлика от порядъка на един, максимум два мандата. Така че нито има драма, нито има голяма разлика в това как гласуват българите в чужбина и тези в България. Дайте да не се делим по този признак. Положителното при гласовете в чужбина е, че много малко хора гласуват за корумпираните партии на статуквото - БСП и ГЕРБ. С гласовете за другата корумпирана партия ДПС нещата стоят по-различно по понятни причини.

 33. 33 Профил на constantinn
  constantinn
  Рейтинг: 94 Весело

  На българите в Англия им писна да гласуват за Славуца, а той да не ги бръсне за слива и решиха тоя път само да си слушат чалгата с мезета, а не да се разхождат до избирателните секции 😆

 34. 34 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#14] от "kvasimodo":

  Какво ще кажеш моят глас да значи повече от твоя защото аз плащам по-големи данъци от теб?

  Бойко е зависим
 35. 35 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Хайде да не се правим на по-глупави отколкото сме.
  Слави спечели първото място само и единствено поради Новия изборен кодекс на Радев. Хареса си го човека за патерица и измени цял кодекс та и последния берач на краставици да се добере до секция. Даже и преди това да не е имал намерение да гласува му се дяде възможност да отиде без да бие път.
  Същото се случи и с повишения брой на секциите в Турция.
  Тогава Радев се обичаше с турците и Слави.
  После се разлюби.
  Обаче и българите на Запад им писнаха глупостите на протестърите. Много е удобно да се плюе Слави, обаче отливът от гласуване не е само заради него.
  Просто не ви се иска да си признаете, че се провалихте и хората в чужбина го видяха.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Хората се умориха от избори.

 37. 37 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Независимо от това, че се налага да карам половин час аутобан и два часа висене на опашка, ще гласувам !
  И това няма да е последния път !
  Учете се от Германия, легализирайте марихуаната !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 38. 38 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

  Защото той си плаща огромните данъци в Европа може би и от там България получава не малко парички. Това, че някой за няколко години е отишъл на гурбет, не означава, че не го интересува родината му.

 39. 39 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  А защо някой който не живее в България и не си плаща данъците тук, трябва да определя кой да ме управлява???? От къде на къде????
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  Ами така е по Конституция.

  Аз знам, че в последно време Конституцията се неглижира (по целесъобразност), но все пак- това е отговорът на въпроса ти. Освен това- сънародниците ни в чужбина може "да носят България в сърцата си", което- според новите норми на почтеност- е над Конституцията! 😂😂😂

  Правото на гласуване не е обвързано с плащането на данъци, зад което стои сериозна логика, но сега няма да обяснявам.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 40. 40 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Има много елементарно и близко до ума обяснение, защо ние които живеем в България не ни харесва вотът от чужбина да опрееля живота ни.
  И това е, че харата, които отиват по света губят връзка с България. Дори да се чуват по фейсбук с близките си те не живеят тук и не разбират нашите проблеми.
  Особено, когато си живял повече от година навън си нямаш и на представа от бълтгарската действителност.
  Преживял съм го, бях в чужбина 3 години и когато се върнах се чувствах като в чужда държава.
  Мисля, че е морално хората тук да бъдт оставени сами да определят живота си.
  А след като си заминал, без да се опиташ сам нещо да промениш, не би трябвало да имаш право и да решаваш.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  И на тях им писна.
  До коментар [#40] от "cpl40723722":

  Не сте прав. Някой просто учат там и ще се върнат, останалите имат близки в България. Някой са оставили и децата си. За тях има значение, какво се случва в България.

 42. 42 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Видяхме акъла на част от гласуващите извън България. Благодарим за информацията.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  ....Преживял съм го, бях в чужбина 3 години и когато се върнах се чувствах като в чужда държава.
  —цитат от коментар 40 на cpl40723722

  Олеле, цели три!!! Сигурно и с акцент вече говорите?
  Някои сме навън, не само с три, а с още 20 години отгоре но България все още си ни изглежда, не като чужда, а като родна държава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#17] от "proventuss":

  Господине освен т. нар. от Вас 10% мизерни данъци плащам осигуровки, които хранят двама пенсионери. Отделно - като пазарувам давам ежедневно сума ти и пари да плащам ДДС. Тези пари също отиват в държавата.
  Така ,че по кротко. Вашият принос от чужбина е да пращате по някое евро на близките си.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  А би трябвало. Системата за гласуване в древния Рим е доста по подходяща според мен

 46. 46 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 314 Неутрално

  А защо някой който не живее в България и не си плаща данъците тук, трябва да определя кой да ме управлява???? От къде на къде????
  —цитат от коментар 3 на Крадливото ромче


  Ми щото е българин например?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK