Ще забравим ли какво избираме? (на едни особени президентски избори)

Изборът е: или ГЕРБ ще се върне във властта чрез президентската институция, или ще продължи усилието за разграждането на "модела Борисов".

© Юлия Лазарова

Изборът е: или ГЕРБ ще се върне във властта чрез президентската институция, или ще продължи усилието за разграждането на "модела Борисов".Анализът е препубликуван от "Дебати.бг". Заглавието е на автора.


Трети поред парламентарни избори, съвпадащи с първия тур на президентските - явно обичаме да експериментираме и следващия път ще добавим към този пакет кметските, а защо не и европейските. Така несъмнено ще спестим средства, а вероятно и нещо повече - самия смисъл на изборите. Смисълът на изборите произтича от представителството, което избираме. Затова изглежда добре да се напомня, че президентските избори не са за "личност на годината", както и парламентарните избори не са състезание по дълго бягане, където е най-важно кой е първи и кой-последен.


Досегашният ни опит в президентските избори
Президентските избори са мажоритарни, но според нашата конституция избираме президентски двойки. Това понякога дава възможност на партиите, които стоят зад президентските кандидатури, да търсят представителство в тази двуперсонална еднолична институция. През 1990 г. избраният от НС (преди приемането на сегашната конституция) президент Желю Желев имаше избран пак от НС вицепрезидент ген. Атанас Семерджиев - нещо като синьо-червена "коалиция", демонстрираща желанието за мирен преход.


Президентът Петър Стоянов (СДС) имаше като вицепрезидент Тодор Кавалджиев от БЗНС, което подчертаваше политическата коалиция ОДС през 1996. Независимият и извънпартиен президент Румен Радев има за вицепрезидентка Илиана Йотова, която исторически е свързана с БСП. Изключения представляваха президентските двойки на Желю Желев с Блага Димитрова, Георги Първанов с ген. Ангел Марин, както и Росен Плевнелиев с Маргарита Попова: първите бяха очевидно кандидати на СДС, вторите - кандидати на БСП, а третите - кандидати на ГЕРБ. Напомням това, защото и на сегашните президентски избори можем да видим сходни схеми при конституирането на президентските двойки. И това несъмнено говори за намеренията на партиите и стоящите зад тях кандидати.


Досега президентите са били избирани с относително мнозинство пред следващия в балотажа и винаги на балотаж. Прави впечатление, че на втория тур на изборите участието е по-слабо, отколкото на първия тур. Изключенията са две: 1992 и 2001. Първите избори са в ситуацията на поляризация между "синия" и "червения" политически блок. Вторите подобно, но с очакването за промяна, белязана от победата няколко месеца преди това на НДСВ, които обаче не представиха собствен президентски кандидат.


По-ниското участие на втория тур за съжаление говори недобре за преобладаващата политическа култура на българското общество. Сякаш отпадането на избрания кандидат от балотажа спестява необходимостта от избор, макар и между двама други кандидати. Оправданието, че няма избор в този случай, е неприемливо. Защото означава, че всеки от двамата, достигнали до балотажа, е еднакво приемлив (което е същото като еднакво неприемлив).


Обичайно е, също така, излезлият първи на първия тур да печели изборите, дори първоначално разликата с втория да е минимална. Но по-интересното е, че рядко спечелилият изборите е с малка преднина на балотажа - около 5-6% разлика за изборите през 1992 и 2011. В повечето случаи разликата е значителна: над 8% през 2001, над 19% през 1996, над 23% през 2016 и дори 52% през 2006 (което все пак е изключение).


Ще забравим ли какво избираме? (на едни особени президентски избори)


Какво е новото за президентските избори


Малък рекорд по брой на кандидатурите за президент сме постигнали през 2021 - 23 кандидатски двойки. С една повече от 1992 и с две повече от 2011. Но много далече от 2001 - само 6 кандидати, или 2006 - само 7 кандидати, или дори 1996 - 13. Показателно е, че до предишните избори през 2016 г. още на първия тур двамата участници в балотажа получават общо около 70% от всички подадени гласове. Ако добавим и третия на първия тур, това са не по-малко от 90% (изключение са предишните избори от 2016 - 62% за първите трима, тогава има по-широко разпределение на гласовете на първия тур).


Очевидно е, че постът на президента на републиката изглежда по някакъв начин днес по-лесно достъпен. Достатъчно е да си роден в България (деца на дипломати, родени в чужбина, са удивително дискриминирани), да си навършил 40 години, да си живял през последните 5 години в България (едно трудно доказуемо изискване в глобалния свят). Всяка регистрирана на изборите партия (достатъчно е да има валидна съдебна регистрация, както и поне 500 учредители) може да ви издигне кандидатурата. За инициативните комитети обаче (създадени от най-малко 21 членове) се изискват 2500 подписа за издигане на кандидатура (пет пъти повече, отколкото да учредите политическа партия). Но въпреки някои технически трудности, издигането на президентска кандидатура е сравнително лесно (много по-лесно, отколкото например във Франция).


Освен това, какво знаем (масово) за работата на президента? Стои изправен в Гербовата зала, връчва отличия, прави обръщения на Нова година, посреща други държавни глави, покланя се на знамето на военни паради Тази най-видима церемониална роля засенчва понякога съществените правомощия, като различни висши назначения (конституционни съдии, посланици, генерали), предоставяне на гражданство, помилване и т.н. Но вероятно за мнозина президентът е представителен, по възможност симпатичен и усмихващ се човек, по възможност нито много дебел, нито много нисък, да не заеква и да може да гледа с двете си очи - изобщо по възможност не съвсем като Ален Делон, но не много далече от него.


Затова имаме и толкова много кандидати, които си представят колко лесно могат да заемат този пост. Някои от тях с опит в шоу бизнеса, други като "вечни кандидати", трети вероятно за забавление, за поява в медиите, дори и за възползване от медийните пакети за предизборната кампания. С 23-ма регистрирани кандидати за президентските избори показваме, че това не е недостъпна инстанция, някак си "всеки може". Всъщност, ако наистина така си мислим, можем вместо избори да теглим жребий сред участниците, пък който се падне. Но не, предпочитаме избори, а това означава, че предпочитаме гражданите ясно да изразят съгласието си за един или друг кандидат.


Ще забравим ли какво избираме? (на едни особени президентски избори)


Новото също така е, че имаме сред кандидатите за президент и вицепрезидент 18 жени, като четири от тях ще се състезават за държавен глава. През 1992 има само една жена, кандидатка за вицепрезидент, през 1996 вече са 3. На изборите през 2001 г. за първи път имаме кандидатка за президентския пост - Ренета Инджова, както това е Меглена Кунева на президентските избори през 2011 г. Но през 2011 и 2016 г. жените в кандидатпрезидентските двойки са 6, макар на предишните избори да имаме все пак 4 жени, кандидатки за държавен глава. През 2021 г. стана правило да се издигат кандидатпрезидентски двойки от мъж и жена, което може да е и началото на една по-трайна тенденция. Макар винаги да можем да очакваме и връщане назад.


А какъв е изборът


Най-съществените кандидати са 3-4, онези, които в крайна сметка ще съберат на първия тур над 90% от подадените гласове. Именно те задават основните политически предпочитания сега. Вече стана ясно, че това са досегашният президент Румен Радев, кандидатът на ГЕРБ Анастас Герджиков и кандидатът на ДБ Лозан Панов. Към тях, и това мнозина определиха като безпрецедентно, трябва да добавим и кандидатурата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Всяка от тези кандидатури носи важна информация за гласоподавателите, като очевидното невинаги е действителното.


Кандидатурата на Румен Радев и на вицепрезидентката Илиана Йотова за втори мандат беше обявена още през февруари 2021 г. Тя изглеждаше напълно логична, след един достатъчно успешен мандат, през който въпреки някои не съвсем приемливи действия, президентът успя да отстои образа си на независим лидер, който има качествата да се изправи срещу действителни заплахи и нередности. Той подкрепи ясно и категорично гражданския протест, искащ оставката на тогавашния премиер (от над 10 години) Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.


Президентът беше единствената институция, която застана на страната на този протест, обединил разнородно множество от граждани (леви и десни, радикални и умерени, либерални и консервативни). Сегашната му кандидатура за втори мандат олицетворява исканията на този протест за прекратяване на един модел на управление, приватизирал публичната власт за частни цели. Модел, предизвикал у много граждани непоносимост и отвращение, поддържан от един упорит, гъвкав и умел в тактиката на оцеляване елит на ГЕРБ и приближените му бизнес среди.


Кандидатурата на Анастас Герджиков, известен професор по антична литература и ректор на СУ, беше истинска изненада. Причините за изненадата бяха няколко, но на първо място, как така един успешен университетски преподавател, изследовател, преводач на Аристотел, реши да постави кандидатурата си за президент на републиката? Незабавната подкрепа от страна на ГЕРБ, както и изборът на неговата вицепрезидентка, полковника от ВВС Невяна Митева, с която едва ли са били близки познати (нима вицепрезидентът трябва да е от приятелите на президента?), показват, че решението всъщност идва от ГЕРБ.


Партията на Бойко Борисов попадна в политическа изолация, в политическа карантина, затова имаше спешна нужда от някакво отваряне към среди, склонни да простят натрупаните безобразия и да ги оставят в миналото като лош спомен. Анастас Герджиков беше истински спасителен пояс за ГЕРБ, всъщност една добре премерена кандидатура - професор, непартиен, но и изглеждащ толкова различен от главния "душманин" на ГЕРБ Румен Радев. Проблемът на този кандидат е, че няма как да се обяви решително срещу "модела Борисов", защото разчита на подкрепата на избирателите на ГЕРБ. Но ГЕРБ не можеха да си представят загуба от Радев на един напълно партиен техен кандидат (като Борисов, Митов или някой друг), защото поражението щеше да бъде твърде непоносимо. Ако Герджиков загуби, ГЕРБ няма да поеме никаква вина за това, нали е "независим кандидат"?


Най-сетне кандидатурата на Лозан Панов, висш съдия и остър критик на "модела Борисов" и на главния прокурор Иван Гешев, беше напълно логична кандидатура за "Демократична България". "Градската десница" (доколкото това е адекватно още название, предвид на политическата разнородност на това обединение на "тъмносини", "нито леви, нито десни" и зелени) нямаше как да не излъчи собствен кандидат за президент, но беше пред трудния избор да подкрепи един решителен противник на "модела Борисов" като Румен Радев, който същевременно е и кандидат на БСП, или просто да не подкрепи никого (решение, което обективно би било в полза на ГЕРБ). Очевидно е, че за ДБ всякакво, дори повърхностно сътрудничество, не говорим дори за обща кандидатура, с "червените" изглежда немислимо, макар някои техни по-прагматични лидери да допускат ограничено съгласие със социалистите. Лозан Панов се оказа перфектният кандидат, едновременно остър критик на Борисов, но и критик на Радев (макар понякога да прекалява в това, защото не бива да забравя кой е все пак неговият основен опонент).


Кандидатурата на Мустафа Карадайъ, толкова базпрецедентна за ДПС, има друга цел. Движението е видимо изолирано, смятано от "партиите на протеста" за част от статуквото и дори "пришивано" към ГЕРБ (има много поводи за това и един от тях е единомислието им за запазването на поста му на главния прокурор Иван Гешев). Виждайки, че няма как да участва във възможна правителствена формула след парламентарните избори, ДПС хвърля в президентската битка своя председател, който се представя и като яростен противник на Радев. Освен това ДПС вече осъзнава, че може да има избран президент без неговата подкрепа (досега тази подкрепа е била conditio sine qua non за избора, макар и не единствено условие). Затова кандидатурата на Карадайъ цели да мобилизира максимално вота на движението, за да може след това, в навечерието на втория тур, лидерът му да има повече основания да договаря подкрепа и да иска срещу това нещо друго.


Другите кандидати участват на олимпийския принцип - участието е по-важно от резултата. Но не съвсем, особено ако президентският кандидат на партията получи по-малко гласове, отколкото листите й за парламентарните избори ("Възраждане" и Костадин Костадинов например, но пък ВМРО се скри зад свой кандидат, но той не е лидерът Красимир Каракачанов). Другите, като вече "постоянните кандидати" (Йоло Денев, Светослав Витков, Александър Томов), или забавляващите се като Луна, или опитващите неизвестното като няколко представяни в медиите като "напълно неизвестни" (лош термин, всеки е известен поне на близките и приятелите си), нямат други шансове, освен един месец да се поговори и за тях. Това за тях е просто рекламна кампания.


Но извън това многообразие от кандидатури изборът е между два възможни изхода: или ГЕРБ ще се върне във властта чрез президентската институция, или, обратно, ще продължи усилието за разграждането на "модела Борисов". Няма трети вариант и поведението на всеки един от основните четирима кандидати в това отношение ще е много показателно за истинските им намерения. Накратко, всеки трябва да си отговори, кого би подкрепил на балотажа, ако не достигне до него. Анастас Герджиков постави капан на ДБ, когато заяви, че ще подкрепи Лозан Панов срещу Румен Радев. Лозан Панов не би могъл да отговори на такъв въпрос още сега, но със сигурност каза, че евентуална подкрепа от страна на ГЕРБ би била задушаваща. Румен Радев вероятно не би имал никакво затруднение да отговори на такъв въпрос - би подкрепил всеки, който се противопоставя на "модела Борисов". Но какво ли ще каже Карадайъ? Вероятно ще подкрепи всеки, ако не е Радев. Трудна работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Всеки подаден глас, е глас за държавната мафия и е насочен срещу вас и срещу съгражданите ви. Суверена постоянно е лъган че избора на по малкото е добрия избор. Това всъщност е великата лъжа на демокрацията.

  Всички политици са там с две цели:

  - да бъдат избрани
  - да бъдат преизбрани

  всеки, който си мисли че политиците идват за да оправят неговия живот и ще мислят за него е сериозно заблуден.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  В държавата има правила. Управлението се извършва от хора, които биват избирани от нас. Ако откажеш да гласуваш, значи си съгласен с каквото и да ти сложат за шапка или се местиш в пещерата и живееш, както ти харесва.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  Най-важното е да се гласува, иначе друг решава вместо вас. И си мисля, че избори 2 в 1 ще накарат повече хора да излязат до урните, което въпреки останалите съображения не е никак лошо.

 4. 4
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Нищо не решаваш!

 6. 6 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Избираме нормалните хора - Анастас и Невяна.
  А парламентарните избираме най- малкото зло - ГЕРБ.
  Айде пускайте минусохвъгачката ама гледайте да не минава 100 щото изглежда леко подозрително.
  Благодаря за вниманието.

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  Управлението се извършва от хора и сили, които имат потенциала да влияят на този,който избираш.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Спорът ще е дълъг, няма да го водя. До 2021 десет поредни години не бях гласувал, което не е повод за гордост, така поне по-малко ще ме е яд.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#6] от "ubavia":

  И ние благодарим за предложението! Но очаквахме най-добрият и най-нормален кандидат, Повелителят на зайпарника, но той ни изостави. Как да повярваме тогава, че герб били най-малкото зло?

 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  А ти какво предлагаш - анархия? Всеки да се оправя, както може? Освен това, аз не избирам престъпници. Дали останалите избиратели го правят и кой в крайна сметка управлява, е отделен въпрос.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Аз ще гласувам. За парламент, съм решил за коя политичска сила ще дам вота си. Що се касае до президентските избори, смятам да изчакам. Нека кандидатите изкажат посланията и вижданията си. Ако има предизборни дебати, още по-добре. Смятам че Родината се намира в много важен момент от развитието си. Период в който хората най-после почват да се замислят че не им трябват спасители, а спасение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#11] от "gogo2011":

  Да аз предлагам анархия но няма как да разбереш това.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Зелената виза със сигурност ще ме накара да гласувам срещу Радев, въпреки че смятах да гласувам за него. Разбира се в никакъв случай не бих гласувал за кандидат подкрепен от Герб или ДПС.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Избираме между една североизточна решетка и един просветен български патриот!!!

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  Особеното на тези избори е, че ДПС издига двама кандидати: Карадайъ официално и Герджиков за парлама.

  ГЕРБ само “подкрепя”, понеже не успя да издигне кандидат.

  След като “най-успешният държавник след Симеон Велики” се скри при зайците, а Петър Стоянов и Никито Младенов го отсвириха, не му остана друго, освен да “подкрепя”.

  Жалко за професора, който след месец ще си търси работа.

  Дано Петър Илиев да му намери нещо - изглежда окомуш момче.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Какъвто и да е избора- винаги е губещ.

  Демокрацията в България не работи.

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Особеното на тези избори е, че ДПС издига двама кандидати: Карадайъ официално и Герджиков за парлама.ГЕРБ само “подкрепя”, понеже не успя да издигне кандидат. След като “най-успешният държавник след Симеон Велики” се скри при зайците, а Петър Стоянов и Никито Младенов го отсвириха, не му остана друго, освен да “подкрепя”.Жалко за професора, който след месец ще си търси работа.Дано Петър Илиев да му намери нещо - изглежда окомуш момче.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  БСП също издига двама кандидати - Радев и Панов.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Особеното на тези избори е, че ДПС издига двама кандидати: Карадайъ официално и Герджиков за парлама.ГЕРБ само “подкрепя”, понеже не успя да издигне кандидат. След като “най-успешният държавник след Симеон Велики” се скри при зайците, а Петър Стоянов и Никито Младенов го отсвириха, не му остана друго, освен да “подкрепя”.Жалко за професора, който след месец ще си търси работа.Дано Петър Илиев да му намери нещо - изглежда окомуш момче.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Гърнец, ДБ кого издигна? Или и Ицко реши да подкрепи кандидат издигнат от ДПС за висш пост в съдебната система?

 20. 20 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Радев и Герджиков ще са на балотаж.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  “... избори 2 в 1 ще накарат повече хора да излязат до урните, което въпреки останалите съображения не е никак лошо.”

  Не съм сигурен за евроатлантиците и читателите на Аристотел от Столипиново, Филиповци и Шекер Махала - чувам, че машините нещо ги затруднявали, по няколко линии: не можели да разчитат написаното на екрана и при изваждане на картата не пускали банкноти.

  Та тази есен хем много ще им се гласува, хем нема да имат желание.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  Похвално, само да вметна- няма какво да чакаш да чуеш от кандидат-президентите. По делата им съди.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 23. 23 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#17] от "pro_bono":


  Демокрацията не е машина да работи. Това което не работи в БГ е гражданския контрол и осъзнаване на правата си.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  На абсолютно всички мои съученици и приятели в България с които поддържам връзка децата им учат извън страната.

  За какво повече гласуване да говориме, те са гласували вече...

  Останалите вече сме навън.

  Харесва ви или не...това е реалното гласуване.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Предполагам "един просветен български патриот!!!" е особено горд от подкрепа на човек служещ си с подобен език

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боби Колев":

  На абсолютно всички мои съученици и приятели в България с които поддържам връзка децата им учат извън страната.”

  За 10 години населението на България е намаляло с близо 600 хиляди души:

  https://bnr.bg/post/101539441/za-10-godini-naselenieto-na-balgaria-e-namalalo-s-blizo-590-000-dushi

  Някой спомня ли си кой “разпределяше порциите” през тези 10 години?

  Хората МУ гласуват с краката си.

  Сред моите познати практически също няма такива, чиито деца да са в България или да не се готвят да напуснат.

  След ГЕРБ остава пустиня.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Партията на Бойко Борисов попадна в политическа изолация, в политическа карантина, затова имаше спешна нужда от някакво отваряне към среди, склонни да простят натрупаните безобразия и да ги оставят в миналото като лош спомен."

  ГЕРБ винаги са имали проблем с президентската кандидатура.
  Причината - егото на собственика на тази партия.
  Плевнелиев беше също проблемен кандидат - имаше късмет, че аурата на тиквата го изстреля нагоре, независимо от инфантилното си излъчване и лакардиите за евроатлантизъм и пр. булшити...

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боби Колев": На абсолютно всички мои съученици и приятели в България с които поддържам връзка децата им учат извън страната.”За 10 години населението на България е намаляло с близо 600 хиляди души:https://bnr.bg/post/101539441/za-10-godini-naselenieto-na-balgaria-e-namalalo-s-blizo-590-000-dushi Някой спомня ли си кой “разпределяше порциите” през тези 10 години?Хората МУ гласуват с краката си.Сред моите познати практически също няма такива, чиито деца да са в България или да не се готвят да напуснат.След ГЕРБ остава пустиня.
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  Това може да е истина, но не е цяата истина.
  А цялата истина е, че преди ГЕРБ имаше други.
  И след ГЕРБ също ще има други.
  И никаква разлика.
  ГЕРБ е само лице на проблема.
  Не е самият проблем.
  Това е, което премълчавате, а не трябва да се премълчава.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  Предположението Ви ми е на ...........

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  “А цялата истина е, че преди ГЕРБ имаше други.”

  Имаше, да.

  Тройната коалиция, доминирана от ДС/ДПС.

  Преди това - НДСВ, създадено от ДС и превзето отвътре от ДПС през Новото време.

  Проф. Герджиков знае и ще потвърди. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Радев изгуби изборите в последните няколко дни. Ако средният процент ваксинация за страната е около 20%, то при неговия електорат може би е дори по - нисък. И той тръгва срещу тях... Някои негови бивши поддръжници вече директно го смятат за предател и казват, че е свършен.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Ще забравиме ли какво избираме?
  Не, няма да забравим.Другото е повод за празни приказки.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":Похвално, само да вметна- няма какво да чакаш да чуеш от кандидат-президентите. По делата им съди.
  —цитат от коментар 22 на bizarre_infit


  Аз съдя по делата им!

  пРезидент Радев с действията си доказа, че не става за тази длъжност. Вместо обединител на нацията се доказа като разединител, може би защото има личен интерес да прави Президентска република!

  А за изборите за Парламент след като 2 пъти партиите на "промяната" не се разбраха кой къде и колко да "усвоява" съм решил да избирам ГЕРБ!

  Защо трябва да си сменям котката в къщи, която е доказала че хваща мишки, с някоя нова, за която нищо не знам?

  ДБ: Време е да спечелим България
 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  След провалът на протестуцията платена от червената финансова олигархия, да продължаваш да папагалиш за 'разграждането на модела Борисов' ....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Радев изгуби изборите в последните няколко дни. Ако средният процент ваксинация за страната е около 20%, то при неговия електорат може би е дори по - нисък. И той тръгва срещу тях... Някои негови бивши поддръжници вече директно го смятат за предател и казват, че е свършен.
  —цитат от коментар 31 на 4okuto


  Дано да е верно казаното от теб!

  Служебните правителства на Радев, с министри от БСП и разни "харвардци" не си вършат работата, за която са назначени! Комитова спря строежа на Хемус, Кацаров дерибейство в здравната сфера, един заседнал кораб не могат от повече от 1 месец да оправят!

  Не мога да си представя още три месеца след ноември, ако не успеем да изберем партии, готови да съставят коалиционно правителство!

  А Радев разединителя дори се скара с ДПС, минимум 10% ги загуби, щото в политиката е като слон в стъкларски магазин!

  ДБ: Време е да спечелим България
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  ...."Лозан Панов не би могъл да отговори на такъв въпрос още сега, ..."


  Например:
  Лозан Панов би могъл да отговори ,че ще призове за подкрепа на онзи кандидат, който не е подкрепен от ДПС...?
  ,

 38. 38 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Добре. Решението за професора идвало от ГЕРБ. А СДС? Защо е пропуснат? А от кого идва решението за Румен Радев? Защо не се казва в публикацията? Проф. Герджиков бил кандидат на ГЕРБ, Лозан Панов на ДБ. АРадев? За него не се пояснява. Илби по-точно някак между другото, че бил същевременно и на БСП. А вицето му, не е знакова фигура на БСП? Но той е от инициативен комитет. Професорът и Панов не са ли от инициативни комитети. Или Радев трябва да ни се представя като общонационален /с "цвета на нацията" зад гърба си/, а другите двама като партийни. Много плоска инсинуация. Щом се говори за "модела Борисов", не е ли уместно да се говори и за "модела Радев"? Седми месец го виждаме в цялата му прелест и пълнота. Модел, срещу модел. Нали така?

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#35] от "Полковник Паликъщов":

  И двамцата сте убедени, че Радев ще загуби, но пък не казвате кой ще спечели. Обединява ви радостта , че ДПС решава победителя понеже Радев постави на мястото му оня с тежкия анадолски акцент

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  . Много плоска инсинуация. Щом се говори за "модела Борисов", не е ли уместно да се говори и за "модела Радев"? Седми месец го виждаме в цялата му прелест и пълнота. Модел, срещу модел. Нали така?
  —цитат от коментар 38 на nik_77.

  Ти виж снимката - стъпкана, кална фланелка с лика на Борисов. Антигерб пропагандата на газетата става все по явна и долнопробна.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#6] от "ubavia":Герджиков с женските хормони няма шанс. ГЕРп и да са първа сила какво от това?
  —цитат от коментар 36 на theduloclan


  Сега хормони ли измислихте? А Копейкин как е с хормоните? А с руските гени?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Или Радев трябва да ни се представя като общонационален /с "цвета на нацията" зад гърба си/, а другите двама като партийни. Много плоска инсинуация. Щом се говори за "модела Борисов", не е ли уместно да се говори и за "модела Радев"? Седми месец го виждаме в цялата му прелест и пълнота. Модел, срещу модел. Нали така?
  —цитат от коментар 38 на nik_77.


  пРезидент Радев е предложен от БСП, но авторът иска да замаже този факт и цялият анализ всъщност става една пропаганда за Радев и моделът на БСП!

  Но как да приема модел на БСП, като съм свидетел на няколко правителства с техни участие и знам до какво водят техните управления??

  ДБ: Време е да спечелим България
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  Какъвто и да е избора- винаги е губещ.Демокрацията в България не работи.
  —цитат от коментар 17 на pro_bono


  Нали? Дай да направим една президентска република и тогава такава демокрация ще настане, че камък върху камък няма да намерим.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 44. 44 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  ... или ще продължи усилието за разграждането на "модела Борисов" - анализ на Антоний Тодоров.
  _____________________________________________________

  А къде в анализът е модела на пРезидент Радев, предложен от БСП?

  Видя се вече 2 пъти, че тези с "промяната" не могат да съставят правителство, не могат да се разберат кой от къде и колко да "усвоява"! Политическото напрежение го създаде разединителя на нацията с подтекст да получи собствени политически дивиденти. За сега Радев има само негативи, искрено се надявам да не бъде избран за втори мандат!

  ДБ: Време е да спечелим България
 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#43:"Alarmstufe Rot"][/quote]

  Има такъв напън. Синчето на брата Василев написал и книга за провала на парламентаризма.Пробват и ако мине.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Но вероятно за мнозина президентът е представителен, по възможност симпатичен и усмихващ се човек, по възможност нито много дебел, нито много нисък, да не заеква и да може да гледа с двете си очи - изобщо по възможност не съвсем като Ален Делон, но не много далече от него."
  *
  Е, ако е така не ни трябва човек, който има осанка на погребален агент и преди де факто да дойде на власт плашеше хората по всеки повод и очертаваше живота им в черни краски.
  Е, до известна степен това се сбъдна с пандемията и галопиращата инфлация, които служебното правителство не успява да овладее. Като знаем способността на този човек да се измъква от отговорност и да обвинява другите за собствените си грешки, едва ли би трябвало да ни представлява още един мандат.
  Затова всеки един от двамата по-сериозни кандидати Панов и Герджиков е по-добър избор, независимо какво плещят разни продажни либерали и откроевни левичари.
  България има нужда от нов президент!

 47. 47 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  Ще загуби. Познавам негови върли поддръжници, които сега са готови да го линчуват. Голяма част от тях ще гласуват или за Копейкин, а може напук да сложат дори глас за Луна... Ако Радев е на втори тур, няма да го подкрепят и по - скоро няма да гласуват.

 48. 48 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "Изборът е: или ГЕРБ ще се върне във властта чрез президентската институция, или ще продължи усилието за разграждането на "модела Борисов"

  Дневник който напоследък мълчаливо работейки за Радев и противно на очакванията на заблудените теменужени мишлета като Роси и Норман дори не споменава Лозан Панов и на последната си страница, пак са извадили приказката за лошия чичко от Банкя. Изборът обаче не е дали да разграждаме някакви измислени и фиктивно пробутвани модели, а е дали да оставим руснаците с един крак във вратата или да ги изгоним от балканите. Радев с Грипените волно или неволно си е една тяхна маша на която руснаците тропат гневно по масата когато не са доволни от изпълненото и така унижават целият ни безкритичен и национално неосъзнат народец.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Ще гласувам за всеки, който застане срещу Радев, независимо от манипулациите и подлите внушения на някои представящи се за десни.
  Ако човек погледне реалността не от гледна точка на модели, които трябвало да се разградят, а от гледана точка на това, кой и в каква светлина ще ни представлява пред света и как назначеното от него правителство се справя в кризисни ситуациии ще види и нуждата от смяна на президента.
  Освен това ако говорим за модели, някои дали смята, че когато управляваше БСП нямаше корупция и така често споменаваните ДПС и Пеевски нямаха власт?
  Хайде не разчитайте на късата памет на хората! Не сме расли за един ден и помним и отдавнашни събития.

 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Дневник за последно са споменали Лозан Панов в заглавие на статия и със снимка преди малко повече от седмица. А уж сме във кампания и уж те се водят флагман на умно-красивата преса. В замяна на това прокопиевата линия е сега "безпристрастно" да ни се натрапват резидента Радев и кирчовата набързо събрана мъглява тайфа, която след като изсмука като прахосмукачка сродната по лик чалгаджийската партия сега вече похапва и от ДБ на Ристьо.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 51. 51 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  др.Тодоров, какво стана с революцията? Защо се провали?

 52. 52 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Смятах да гласувам за Радев, но той премина границата ми на толерантност с въвеждането на зеления сертификат. Смятах, че поне той ще има сили и доблест да устои на силния натиск отвън по тази тема, но уви. Няма да гласувам въобще.

 53. 53 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Аз и моето семейство ще гласуваме срещу Радеф!

  Наскоро мой приятел, активен член на ДСБ и личен приятел на Иван Костов, каза за Радеф - дано п..........., не мога да го понасям!

  Машини прости, народ неук.
 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Няма гласуване вече.Има генериране на цифрички.Вие си вярвайте,ченима избори.Има,колкото във Венецуела!

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  В дилема си-за Панов или за Радев.Не ти е лесно.

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Е,когато ДПС гласуваше за Радев,бяа хубави,а?!Ноо,нешата се променят!Пеевски отслабна,а си имаме ново Шиши-Мирчев.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#40] от "Alarmstufe Rot":

  Пр9блем на Гъзетата е,пенпропагандата и не действа.Защото феновете на ДеБъ/ПППППП и без друго не харвсват ГЕРБ,а колебаещите са отвратени от такава дебилна прпаганда.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  А какво става с ГЕРБ? Ще си имаме ли неизбежен кабинет Борисов-5? За подопашниците разбрахме, че гласовете им изтекоха в Канада. :)))

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  Ааа,не наричай гласуващите за БСП ,тъпаци"! Нали ше гласувате за кандидата на БСП на втория тур!Саморазкриваш се,Градски!

 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#55] от "wre501051215":

  Ако добавиш и Герджиков, щеше да уцелиш. Както писах не съм решил за кой да дам гласа си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Всеки средно интелигентен българин, отдавна, трябва да е разбрал, че Разеф е проблем за демокрацията в България!
  Той, по-скоро е медицински случай!

  Машини прости, народ неук.
 63. 63 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Гневно

  "Успешен мандат"??? Някой да посочи какво свърши Радев за 5 години.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 64. 64 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Радев не е само медицински случай
  Радев е проблем за суверинитета на България!

 65. 65 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#54] от "wre501051215":

  Чудна работа, на последните избори резултати учудващо /и даже съмнително/ се доближиха до прогнозите. Сигурно машините предварително ги настройват, нали така. И Тръмп победи, а дълбоката държава му отне заслуженото-:)

 66. 66 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Тъкмо се учудих, че днес няма ни капка катран по Борисоов.
  И воала - отчетоха се. Няма празно.
  Може би ако няма плюнки по Борисов им намаляват дневната ставка?

  Дори прекаленото оплюване води до обратен резултат.
  Ама от къде да знаят. ТЕ така са научени.

 67. 67 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  До коментар [#46] от "pamela":

  Абсолютно вярно. Не мислех да гласувам въобще, но сега всички /семейство, приятели/ ще гласуваме срещу радевия -озлобен, ограничен и безпринципен индивид, който се изплю в лицето на въвелите го в политиката бесепари чрез "прИмоцията", достойна за Околовръстното, на канадската ливада и сие. А некадърните му министри доказват колко не го бива в подбора на хората - здравния е точно толкова озлобено нищожество като него, което през лятото вилнееше, уволняваше и си отмъщаваше наред, а сега гаси пожара с още огън. А просветния, клетото, гледа като ударен с мокър парцал - кабинетен учен, който не знае къде е попаднал. И т.н.


  До коментар [#50] от "emil":

  Много точно сте уловили гнусната игра на прокопиевите "хранени хора", на финансираните от тях партийки, и най-важното - мръсните комбинацийки на външния пореден голям брат, който си търси още по-верни подлоги. Това не е никаква градска, селска или каквато и да е десница - това са проксита на гнусните западняшки левундери в политически и идеологически план. В икономически - не виждам с какво точно ще се подобри моя и на близките ми живот ако вместо домусчиев/пеевски , или който и да е там,-както бълва до откат умнокрасивитета- конците дърпа прокопи или някой друг боклук, ама подкрепян от хамериканците. Пробутвания от тях по класическите им схеми продукт - кирето и дружинка са лъскави, хлъзгави, безпринципни, нямат нищо общо с България и са ми гнусни. Тъй че, адиос мучачос и дано се провалите както заслужавате.

 68. 68 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2557 Разстроено

  Добре. Решението за професора идвало от ГЕРБ. А СДС? Защо е пропуснат? А от кого идва решението за Румен Радев? Защо не се казва в публикацията? Проф. Герджиков бил кандидат на ГЕРБ, Лозан Панов на ДБ. АРадев? За него не се пояснява. Илби по-точно някак между другото, че бил същевременно и на БСП. А вицето му, не е знакова фигура на БСП? Но той е от инициативен комитет. Професорът и Панов не са ли от инициативни комитети. Или Радев трябва да ни се представя като общонационален /с "цвета на нацията" зад гърба си/, а другите двама като партийни. Много плоска инсинуация. Щом се говори за "модела Борисов", не е ли уместно да се говори и за "модела Радев"? Седми месец го виждаме в цялата му прелест и пълнота. Модел, срещу модел. Нали така?
  —цитат от коментар 38 на nik_77.


  В последно време чета само коментари и то донякъде. Именно заради това, което си написал/а - много елементарно подценяват читателите, обидно е.

 69. 69 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#62] от "Zizu":

  "Той, по-скоро е медицински случай!"
  Еми, Заразев му приляга най-точно.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 70. 70 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#66] от "cpl40723722":

  https://trud.bg/радев-и-петков-ортаци-в-нова-лъжа/

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#60] от "wre501051215":

  Ръцете ме заболяха да пиша как съм гласувал на предните избори...! Ама ГЕРБ-ерите не вдявате. Сега пак се мъчите да обяснявате от мое име. Не разбрахте ли, че не ви се получава? Гласувайте си за онзи мрънкащ професор или за Карадайъто и оставете другите. ;)

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":В дилема си-за Панов или за Радев.Не ти е лесно.
  —цитат от коментар 55 на wre501051215


  Радев е издигнат проформа, колкото да не обвинят умнокрасивитета, че гласува директно за болшевишко-съветския кандидат. Всички лилави другари ще гласуват дружно и по заповед за Радев на балотажа. Следи какво казва подполковник Грънчаров.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Абсурд е да се гласува за най-проваления до сега. Този невиждан хаос в доскоро стабилната ни държава, се дължи на военен, който никога не е имал каквото и да е общо със светската власт. Това повече не трябва да се повтаря. От политическа гледна точка на заемания пост Радев дори е престъпник. Целенасоченото разделяне на нацията, особено за лични цели е престъпление.

 74. 74 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2557 Разстроено

  [quote#72:"Alarmstufe Rot"][/quote]

  Вероятно имаш предвид Панов като издигнат проформа.

 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Добре артикулирана позиция:
  "21 октомври, 09:11 / Деница Сачева с остри въпроси: Кое не беше ясно, г-н Радев?
  Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева зададе остри въпроси към Румен Радев и неадекватната политика на служебното му правителство за кризите в страната.
  Ето какво написа тя във Фейсбук:
  Кое не беше ясно, г-н Радев?
  Не беше ли ясно, че има пандемия?
  Не беше ли ясно, че ваксинираните трябваше да са повече?
  Не беше ли ясно, че при толкова голям избор от ваксини благодарение на предишното правителство Вашата работа беше само да убеждавате. Да пуснете експертите напред. Да не оставите нито един човек без информация за ваксини и защо е важно да сме имунизирани?
  Не беше ли ясно, че през есента ще има нова вълна на Ковид?
  Не беше ли ясно, че трябва да направите всичко възможно децата да ходят на училище, защото дистанционното обучение не е ефективно. Затруднява учители и родители и не може да замести присъственото?
  Не беше ли ясно, че цените на тока и газа ще растат, а с тях и цените на стоките и услугите?
  Какво направихте Вие, за да управлявате умно тези процеси, да анализирате, да предвидите?
  Нищо. Абсолютно нищо. Освен да карате хората да се мразят.
  Сега не Ви ли е ясно, че лекарите и медицинските професионалисти са уморени и демотивирани?
  Не ви ли е ясно, че хората все още се страхуват да се ваксинират, защото нямат информация или имат много фалшива такава. Защото са объркани и защото експертите изчезнаха от екрана - омаскарени, уволнени и унижени?
  Не ви ли е ясно, че хиляди учители трябва спешно за една нощ да организират дистанционно обучение, защото въвеждате мерки на пожар от 17.10 вечерта за следващия ден?
  Не ви ли е ясно, че хиляди родители няма как да се пренастроят да не ходят на работа за една нощ, да останат с децата си и да им помагат?
  Не ви ли е ясно, че хиляди деца ще отпаднат от училище, защото не могат да учат дистанционно и усилията на учители и социални работници отново ще отидат на вятъра заради Вашите недомислени решения?
  Не ви ли е ясно, че ще започнат съкращения на работници и служители, защото цените скачат. В същото време мерките Ви за бизнеса не работят, защото предлагате само неизпълними условия и кредити?
  Ние върнахме в клас 50 000 деца и запазихме 300 000 работни места заедно с доходите на работниците и служителите. Кандидат-президентът Радев и неговото правителство съсипа всичко за броени месеци."
  Край на цитираната публикация във фейсбук.
  За това, общо-взето става въпрос днес. Самият Атанас Атанасов призова Радев да спре предизборната си кампания и да вземе адекватни мерки. А проф. Герджиков поиска незабавно да върне щаба за борба с пандемията.

 76. 76 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2557 Разстроено

  До коментар [#66] от "cpl40723722":https://trud.bg/радев-и-петков-ортаци-в-нова-лъжа/
  —цитат от коментар 70 на AModoMio


  За тях лъжите са ежедневие и не им пука, че на всяка крачка ги ракриват.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#73] от "xso16686927":

  Само пропусна да ни обясниш, защо Борисов не направи правителство, че да ни отърве от хунтата на Радев?!

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#74] от "Галя Станчева":

  Панов, разбира се. Благодаря за корекцията.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  А така, правилно! Бравос на аФтора, ашколсун и машалла! Трябва одма да се избере „Румен Радев за втори мандат…, след един достатъчно успешен мандат, през който въпреки някои не съвсем приемливи действия, президентът успя да отстои образа си на независим лидер“ и който смело дефинираше, че „България е блато!“, а за своя безпрецедентен интелект бе изгонен от Талин, защото му завидяха на лицевите опори и коремните превъртания, които никой друг европейски президент не можа да направи! Хеле пък какви служебни правителства ни курдиса – за чудо и за приказ! Ами да, хората веднага се успокоиха – няма протести, няма шамари зад врата на министри, всичко е спокойно!

  А, да, и трябва най-накрая да изчегъртаме „модела Борисов“, както аФторът благоволява да нарече канибалската диктатура на „банкянския Тиквоций“! Ето, той крадеше по 10-12 милиарда лева годишно, а сега, като спряха кражбите, веднага се намериха 5 милиарда лв., които отидоха „по предназначение“! Не се разбра точно какво е предназначението, ама ще се разбере! После беше спряно строителството на магистрала Хемус, от където също бяха спестени 1,5 милиарда лв., които също заминаха „по предназначение“! Така де, що да се харчат държавни пари за никому ненужна магистрала? Ето, и приходните агенции събраха 2 милиарда лв., и ремонтите на пътищата бяха спрени, а и оттам бяха спестени сума ти пари! Чунким баба ви и дедо ви все по ремонтирани пътища са пътували!

  Що се отнася до цени на ток, газ, парно, бензин, олио, хляб и други, които така хубаво бяха вдигнати, веднага се видя грижата за икономиката! Ами може ли толкова години да не се вдигат тези цени? А, кажете ми! Ми, не може, а трябва! Щото иначе как ще върви икономиката? Ами нали и инфлация си трябва, както пише по учебниците! Така че, аферим, както казват някои гласоподаватели, които много хитро този път решиха да издигнат Карадайъ ефенди, за да загуби и целият този електорат да гласува на втори тур за изправената военна стойка на бай Румен, така че да му изразят дълбоката му благодарност, задето им напомни „коя е вашата Родина?“! А така, чакаме още такива хубави статии – много ни харесаха!

 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#75] от "nik_77.":

  Радев може и да върне щаба, но се опасявам, че той ще е в състав: Мангъров, Кацаров, Костов.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#77] от "Petleshev":

  А вие защо не направихте правителство?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#38] от "nik_77.":

  Абсолютно точен коментар.
  Работят ни с плоски манипулации и елементарна агитация в полза на Радев.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#75] от "nik_77.":Радев може и да върне щаба, но се опасявам, че той ще е в състав: Мангъров, Кацаров, Костов.
  —цитат от коментар 80 на Alarmstufe Rot


  И Чорбанов. Пропусхах го.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#81] от "Alarmstufe Rot":

  Нямаше как да се направи правителство, защото ИТН не иска. ИТН не иска, за да може да обслужи ГЕРБ и ДПС. Тоест докато ревете срещу Радев, вожда ви и Гешев потриват ръце. Отлагането на редовно правителство е в интерес на Борисов. Той най-много иска да минава време и да не се говори за кражбите и далаверите по време на неговото управление.

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#72] от "Alarmstufe Rot":

  А-а-а-а-а, @Alarmstufe Rot, не може така – не е „подполковник“ Грънчаров, ами си е направо „ДС генерал в пенсия“ - https://www.facebook.com/Normangranzz – ето тук си пише!

 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#76] от "Галя Станчева":

  Нали? И фалшиви документи публикуват – https://trud.bg/радев-и-петков-ортаци-в-нова-лъжа/ - не ги е срам! Безобразие!

 87. 87 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#72] от "Alarmstufe Rot":А-а-а-а-а, @Alarmstufe Rot, не може така – не е „подполковник“ Грънчаров, ами си е направо „ДС генерал в пенсия“ - https://www.facebook.com/Normangranzz – ето тук си пише!
  —цитат от коментар 85 на Santos


  С каква цел пускате линк към този фейк?

 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#84] от "Petleshev":

  Как успяваш да напишеш цял коментар без нито един верен факт? Някакви курсове ли си карал? Отлагането на редовното правителство работи единствено и само в интерес на кампанията по преизбирантето на Радев за втори мандат. В момента той притежава абсолютно цялата власт в България. Назначените от Радев две поредни служебни правителства (за пръв път в историята на България), второто от които положи клетва пред кандидат - президента Радев (също за пръв път в историята на България), в нарушение на Конституцията, се занимаваха предимно с изчегъртването на ГЕРБ и Борисов.
  Реултатите са видни днес.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 89. 89 Профил на zapatero
  zapatero
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Затова "СЕГА" си затвори форума.Тук не е ли принцип да се коментира статията а не коментиращите ? А иначе Антон Тодоров е умерен както обикновено.

 90. 90 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#67] от "poitoucharante":

  Много точно сте уловили гнусната игра на прокопиевите "хранени хора", на финансираните от тях партийки, и най-важното - мръсните комбинацийки на външния пореден голям брат, който си търси още по-верни подлоги. Това не е никаква градска, селска или каквато и да е десница - това са проксита на гнусните западняшки левундери в политически и идеологически план. В икономически - не виждам с какво точно ще се подобри моя и на близките ми живот ако вместо домусчиев/пеевски , или който и да е там,-както бълва до откат умнокрасивитета- конците дърпа прокопи или някой друг боклук, ама подкрепян от хамериканците. Пробутвания от тях по класическите им схеми продукт - кирето и дружинка са лъскави, хлъзгави, безпринципни, нямат нищо общо с България и са ми гнусни. Тъй че, адиос мучачос и дано се провалите както заслужавате.


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 91. 91 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Ще забравим ли какво избираме?" - между:

  генерал или професор
  казарма или университет
  авторитаризъм или демокрация
  разиденител или обединител
  грипени или Ф16
  Изток или Запад

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  да...
  Сред всичката тази леснина прозира дискриминация, в скоби

  "Очевидно е, че постът на президента на републиката изглежда по някакъв начин днес по-лесно достъпен.

  Достатъчно е да си роден в България
  (деца на дипломати, родени в чужбина, са удивително дискриминирани),

  да си навършил 40 години, да си живял през последните 5 години в България (едно трудно доказуемо изискване в глобалния свят). Всяка регистрирана на изборите партия (достатъчно е да има валидна съдебна регистрация, както и поне 500 учредители) може да ви издигне кандидатурата. За инициативните комитети обаче (създадени от най-малко 21 членове) се изискват 2500 подписа за издигане на кандидатура (пет пъти повече, отколкото да учредите политическа партия). Но въпреки някои технически трудности, издигането на президентска кандидатура е сравнително лесно (много по-лесно, отколкото например във Франция).
  ...
  ...
  ...

 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Е да, ама иначе Радев ти харесва, нищо че е предложен от БСП и подкрепен от ДПС.
  Същите онези от тройната коалиция и правителството на Орешарски.

 94. 94 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Радев стана толкова противен с изявите си,
  показа се толкова некадърен да състави нормално правителство, което да не се занимава с реваншизъм и чистки,
  толкова се наведе на Митрофанова напослесък,
  че ВЪПИЮЩО важно да бъде изчегъртан от президенството.

  ТОЙ Е ОПАСЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!

 95. 95 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#87] от "Oleg Iliev":

  С педагогическа цел! Може ли да се пише „подполковник“, когато човекът си е цял „ДС генерал в пенсия“? Вие, например, с каква цел пускате фейка с пълното чекмедже, без да има нито една, повтарям за по-недосетливите като вас, БЕЗ ДА ИМА НИТО ЕДНА СНИМКА, НА КОЯТО ДА СЕ МЪДРЯТ И ПЪЛНОТО ЧКМЕДЖЕ, И ХЪРКАЩИЯ БАЦЕ? М? А какво ще кажете за тези „фейкове“ - https://tribune.bg/bg/politika/20-30-ot-da-balgariya-zanesoha-falshivo-evro-na-premiera-v-boyana/ - „20-30 от „Да, България“ занесоха фалшиво евро на премиера в „Бояна“? Или пък за ето този - https://tribune.bg/bg/multimediq/svrah-originalno-mazh-po-gashti-polegna-pred-ministerski-savet-snimki/ - „Изключително оригинално: Мъж по гащи полегна пред Министерски съвет (СНИМКИ)“? Чакаме да си дадете драгоценното мнение! Друго да питате?

 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#84] от "Petleshev":

  А ИТН, щом за играли за ГЕРБ и ДПС, защо не направиха една коалицийка с тях или поне да бяха предложили такава?
  Щяха да го докарат и на мнозинство в парламента.
  Тиражираните глупости много бързо се оборват от реалните факти.

 97. 97 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#92] от "dnevnikar":

  @dnevnikar-че, оплачи се на Бье-Си-Пье-то, което създаде тези закони и си ги гласува! И друг път, преди да се правиш на оригинален, потърси поне малко информация, а не да говориш като бабите пред блока, нали? Сигурен съм, че можеш повече, така че не се излагай! Вярно, че сега сме в предизборен период, ама ако ви е такова цялото ниво на агитация, кел файда, че на времето си се абонирал за „Наръчник на агитатора“! Губиш форма, а многоточията отдолу не показват, че имаш още примери, а че не си в състояние да ги извадиш! Нещо неясно?

 98. 98 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Всеки подаден глас, е глас за държавната мафия и е насочен срещу вас и срещу съгражданите ви. Суверена постоянно е лъган че избора на по малкото е добрия избор. Това всъщност е великата лъжа на демокрацията. Всички политици са там с две цели:- да бъдат избрани - да бъдат преизбранивсеки, който си мисли че политиците идват за да оправят неговия живот и ще мислят за него е сериозно заблуден.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  Естествено,че само чрез власт се управлява, ти какъв начин на управление предлагаш,може би Съвет на старейшините? въпросът е дали властта е в ръцете на почтени хора?

 99. 99 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#84] от "Petleshev":А ИТН, щом за играли за ГЕРБ и ДПС, защо не направиха една коалицийка с тях или поне да бяха предложили такава?Щяха да го докарат и на мнозинство в парламента.Тиражираните глупости много бързо се оборват от реалните факти.
  —цитат от коментар 96 на pamela


  Ти си цар на алогично мислене илипросто заработваш добри пари от ГЕРБ

 100. 100 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално


  КАК ХАРВАРДЦИТЕ УСПЯХА ДА ОТКРАДАТ 27 МИЛИОНА ЗА 58 ДНИ
  и колко ли ще откраднат за следващите 4 години, ако докопат властта

  Досега не вервах, че Харвардците (Кирчо Лъжеца и Наско Крадеца) са гениални ... като измамници.
  Но сега вече вервам.
  Особено, след като прочетох Харвардският наръчник за състезания ... с коне, по-точно как се организира състезание с един кон и как после се изчегъртват уликите...

  Повервайте и вие, като прочетете материала на сайта "Под лупа", по-доле:

  Мега афера: Как харвардците успяха да гушнат 27 милиона за 58 дни и колко ли ще откраднат за следващите 4 години, ако докопат властта


  http://burgas-podlupa.com/мега-афера-как-харвардците-успяха-да-гушнат-27-милиона-за-58-дни-и-колко-ли-ще-откраднат-за?fbclid=IwAR2YUh2olVzJdaJVimf3ihjGi0105Ha0rps4lZa0UM4ZfqFHYiTMEg7xwbM

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK