Около 760 ще са секциите зад граница, прогонозира външното министерство

Около 760 ще са секциите зад граница, прогонозира външното министерство

© Лили ТоушекСекциите зад граница ще бъдат около 760 в 68 държави. В 21 от тях, или в около 200 секции ще се гласува с машини. За първи път секция ще има в Бахрейн. Това заяви Калин Анастасов от работна група "Избори" към Министерството на външните работи. На брифинг за медиите министерството очерта основните проблеми в организацията на вота, които този път ще бъдат по-трудни за подготовка заради евентуалния балотаж на президентските избори.


"Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде, ако има втори тур. От законодателя това не е предвидено, но ние за кратък срок от време ще трябва да изпратим отново бюлетини. Това, което също ни притеснява, е, че ЦИК обмисля, вместо да смени софтуера, да изпрати нови машини. Правихме анализи и мога да ви кажа съвсем откровено, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник сутринта, до около 10 часа например, ние наистина не сме сигурни, че ще можем да доставим навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур", отбеляза Иван Кондов, постоянен секретар към министерството.


Дипломатът подчерта, че МВнР е направило съвместен анализ с логистичната компания DHL, с която ведомството работи за доставката на устройствата. По думите му притеснението на фирмата е, че ще разполага с много малко дни за работата, която при това трябва да се извърши в зимен сезон, при усложнена епидемиологична обстановка. "На предишните избори получихме машините около 14 дни преди изборите. Имахме всякакви препятствия и проблеми - повредени коли и пр., но имахме достатъчно време. Сега, представете си, дават ни ги във вторник и остават 3 работни дни - сряда, четвъртък и петък. А те трябва да са пристигнали до секционните избирателни комисии. Не до нашите дипломатически представителства, а до съответната секция. Това ще бъде голямо предизвикателство", коментира Кондов.
За да бъдат избегнати някои други проблеми, той призова Централната избирателна комисия да изпрати по-рано методическите указания, както и политическите партии да дадат по-рано своите предложения за членовете в секционните избирателни комисии. "Този процес винаги е предизвиквал известно напрежение между сънародниците ни в чужбина", посочи още Кондов и помоли партиите да предлагат добре подготвени кандидати, които и преди са участвали в избори.


Той подчерта важната роля на българските общности в процеса на подготовката на изборите извън страната и заяви, че са получени много предложения от тях за подобряване на процеса по организиране на изборите. Кондов съобщи, че е получено предложение от Мрежата на изборните доброволци зад граница за създаване на платформа, която да улесни комуникацията в изборната нощ. "Това не е в нашите правомощия, но подкрепяме тези предложения", заяви Кондов.


Той допълни, че министерството е готово да предостави техническата платформа, чрез която да се направи дистанционно обучение на всички членове на СИК зад граница. "Изключително необходимо е такова обучение, защото има много хора, които не познават процеса", смята Кондов. Той обясни, че министерството вече не разполага с достатъчно хора, които да бъдат командировани по места и там да обучават комисиите, затова едно такова обучение би било изключително важно.


Допълнителните секции в Гърция, които бяха разкрити за изборите през юли, ще бъдат обслужени изцяло от служители на Министерството на външните работи, тъй като няма достатъчно българи на тези места, които да ги организират, каза още Кондов. Той обяви, че тази година за първи път се отваря секция и в Бахрейн. В секциите ще се спазват противоепидемичните правила, наложени в конкретната държава. По думите на Анастасов пък заради малкия брой подадени заявления за гласуване - около 56 хиляди, над 130 хил. български граждани ще трябва да бъдат дописвани в списъците, което значително ще забави процеса на гласуване. За улеснение обаче протоколът, в който се подписват избирателите, че са гласували, ще бъде само един.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK