Броят на секциите за гласуване в чужбина е намалял

снимка: Албена Пино

© Дневник

снимка: Албена ПиноЦентралната избирателна комисия одобри броя на секциите, в които ще може да се гласува зад граница. За разлика от вота през юли, когато бяха разкрити рекордните 784 секции, този път българите в чужбина ще могат да гласуват в 755 секции (или с 29 по-малко). 671 от тях бяха разкрити автоматично на база на адресите от изборите на 11 юли, а за допълнителни секции българите в чужбина трябваше да съберат минимум 40 заявления.


Подадените заявления този път достигнаха 56 500 броя, което е с около 15 хил. по-малко в сравнение с изборите на 11 юли и и с над 30 хил. спрямо 4 април. Тогава близо 88 хиляди българи изявиха предварително желание да упражнят правото си на вот.


И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити във Великобритания - 132. По информация на Мрежата на изборните доброволци обаче две секции в Лондон са били "пропуснати" от ЦИК, така че подалите заявления български граждани ще имат време да обжалват решението на изборната комисия до 26 октомври (вторник). В Турция ще има възможност да се гласува в 127 секции. В Германия, където има голяма българска диаспора, би трябвало да може да се гласува в 85 секции. Броят им е с 31 по-малко, тъй като още в края на септември германските власти наложиха ограничение на предстоящите избори да има секции само на до 40 адреса извън дипломатическите и консулските служби. От решението на ЦИК става ясно, че до този момент властите в Германия все още не са дали своето разрешение да се образуват секции извън българското посолство и консулствата. Крайният срок, до който може да се очаква разрешение, е 4 ноември. Такова разрешение се очаква и за секциите в Аржентина, Алжир, Египет, Италия, Канада и една секция в Китай и една в Сърбия. От Министерството на външните работи продължават да работят по въпроса. В Испания ще бъдат открити 69 секции, а в САЩ - 55.
В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 25, 7, 6 и една. От работна група "Избори" към Министерството на външните работи е постъпило предложение да не се разкриват секции в Неа Мудания, Неа Перамос, Никити, остров Лефкада, остров Лимнос и остров Тасос, тъй като извън туристическия сезон там почти няма български граждани.


Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия - или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.


В решението на ЦИК обаче липсва важна информация, а именно в кои секции ще се гласува с машини и в кои не. Засега по прогнозни данни на външното министерство в 21% от тях, или в около 200 секции, ще се гласува с машини.


В кои държави и градове ще се разкрият секции вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK