Между умората и призивите за бойкот: стари проблеми отново хвърлят сянка върху вота в чужбина

снимка: Теодора Петранова

снимка: Теодора ПетрановаУмора, спор между държавната изборна администрация и доброволците, които от години са ключовите фигури в организирането на изборите зад граница, и призиви за бойкот - в такава обстановка тече подготовката в чужбина за третото за годината гласуване за парламент, придружено този път и от вот за президент.


Три седмици преди вота на 14 ноември участници в комисии зад граница заплашват да не се включат в работата на секционните комисии заради неуредиците при приемането на изборните протоколи - проблем, който от тази година се добави към традиционните затруднения с наемането и оборудването на помещения и с обучението на членове на комисиите. Ако това стане, държавата ще трябва да спешно да осигури, обучи и изпрати свои представители, които да поемат организацията. На други места доброволците потвърждават, че и този път ще са на линия, въпреки натрупания от предните два пъти лош опит, но подчертават умората и разочарованието си, че са оставени да се борят сами с трудности, които държавата би следвало да реши. Изборната администрация, от своя страна, потвърждава, че има проблеми, но твърди, че не могат да бъдат решени в толкова кратки срокове, за да облекчат комисиите в предстоящите избори.


Много комисии, много проблеми


На 14 ноември българите зад граница ще могат да гласуват в 752 секции. Повечето от тях (671) се разкриват автоматично - според приетите от 45-ото Народно събрание поправки в Изборния кодекс - на местата, където в последните пет години е имало поне 100 избиратели. Останалите са резултат от подадените 56 500 заявления за гласуване. Броят на секциите е с едва 30-ина по-малко, отколкото през юли.
Преди три месеца рязко увеличеният брой секции беше посрещнат с облекчение от избирателите, тъй като им спести висенето по опашки и пътуването до други градове за гласуване. За комисиите - както за секционните (СИК), които отчитат и изпращат резултатите в България, така и за приемащата ги Централна избирателна комисия (ЦИК), обаче той означаваше значително повече работа. В резултат на това на 11 юли стотици членове на комисии зад граница чакаха цялата нощ и дори на следващия ден потвърждение от ЦИК за получени и обработени резултати и разрешение да се разпуснат. Проточилото се приемане на книжата създаде проблеми не само с безсънната нощ, но и заради освобождаването на наетите помещения, закъснения за работа и др.


Ситуацията предизвика гневни реакции сред мнозина доброволци. Още тогава част от тях декларираха, че няма повече да участват в организацията на избори, а някои дори излязоха на протест с искане за оставката на ЦИК.


(Не)възможната връзка с държавата


Като вариант за решение на проблема през юли Мрежата на изборните доброволци (неформална организация, която от години работи за организацията на вота зад граница) настоя държавата да създаде
т.нар. специализирана комуникационна и организационна платформа. Тя би трябвало да улесни качването и проверката на изборните протоколи извън страната, а в същото време да осигури достатъчна защита на данните, вместо, както досега, всяка комуникация да минава през Държавната агенция "Национална сигурност".


Засега ЦИК няма официално решение по предложението. Това предизвиква възмущение у Димитър Иванов, глобален координатор на мрежата, според когото комисията има технически и финансови средства да създаде платформата - по негови изчисления тя не би струвала повече от 500 хил. лв., но липсва воля сред членовете й.

"Институциите са се ангажирали с едно нищо, а нещата си продължават по стария ред", казва Иванов.
От изборната администрация признаха за възникналото напрежение, но коментираха пред "Дневник", че дори и да се стигне до гласуване за създаването на платформа, това едва ли ще даде резултат заради липсата на време за тестване. Според бившия говорител и настоящ член на изборната комисия Димитър Димитров (ГЕРБ) очакването, че тя би ускорила процеса, е нереалистично.
"На тях проблемът им е, че трябва да стоят твърде дълго, докато изчакат да получат потвърждение, че протоколите са пристигнали в ЦИК. Но това е проблем не толкова на платформата, колкото на капацитета на ЦИК, тъй като един документ се преглежда от двама членове на комисията. Опитваме се да направим всичко възможно, даваме си сметка, че и те полагат усилия, но на този етап този въпрос не изглежда решим", коментира пред "Дневник" Димитров.
Доброволци извън мрежата също не смятат, че сега е моментът за създаването на платформа. Те обаче настояват ЦИК да наемат повече хора за обработката на протоколите, така че да се реши поне донякъде най-сериозният проблема с дългото чакане в изборната нощ. От комисията коментираха, че такъв вариант на този етап не съществува.


Опашка пред изборна секция в Германия

© Асен Терзиев

Опашка пред изборна секция в Германия


Бойкот или не


Въпреки различията в мненията за платформата Димитър Иванов предупреждава, че липсата на реакция от ЦИК и Министерството на външните работи по най-наболелите проблеми на гласуването в чужбина само ще влоши и без друго усложнената ситуация с намирането на доброволци за изборните комисии. "Вече загубихме цели екипи в Швейцария, където просто няма да дойде никой. И в други страни, като Франция и Австрия, колегите са тотално уморени и вече заявяват, че няма да участват", казва Иванов. Той уточнява, че тъй като Мрежата на доброволците е конфедеративна организация, всяка местна структура има правото да реши дали се включи в организацията на вота, или да откаже.


Думи като "бойкот", "стачка" или "саботиране" не са подходящи, защото участието на доброволците е тяхно желание, а задължението за организиране на изборите е на държавата.


Димитър Иванов,

глобален координатор на Мрежата на доброволците


Някои от доброволците от Великобритания, където има най-много секции (през юли бяха 135, сега се очакват 132) са готови да застанат зад позицията на мрежата. "Сега е подходящ момент, защото държавата е длъжна да разкрие тези секции при всякакви обстоятелства. Това отваря вратата за натиск върху тях, защото има висок шанс да реагират на подобни послания", казва пред "Дневник" Бернард Конфортов, ангажиран със секции в Източна Великобритания. По негова информация основно доброволци в Лондон са готови на такава крайна стъпка.


В същото време потвърждава, че въпреки отлива след юли, все още се намират желаещи да се включат в организацията. На същото мнение е и Йоана Манджукова, която участва в организирането на гласуването в Западна Великобритания. "Старите членове на комисии не желаят да участват, а нови се намират трудно. Но не се отказваме и избори ще има."


Мирослав Тодоров, доброволец в Мюнхен, Германия, разказва, че на някои места българската общност отказала да предложи членове на секционната комисия. Уточнява обаче, че в по-големия град това не може да се случи: "Няма как да не поемем отново отговорност за петте избирателни комисии в града и да ги оставим на случайно попаднали тук некомпетентни, неопитни и неизвестни лица, които ще затруднят неимоверно процеса по гласуване."


Станислав Русев от САЩ приема за "издевателство" хората да бъдат държани по цяла нощ, но казва, че въпреки това повечето от доброволците в САЩ и Канада са против бойкотирането на изборите. "Сред останалите, макар и малцинство, обаче има хора, които са ключови за организацията на определени секции. Предстои да видим какъв ефект ще има всичко това", обяснява Русев.


Въпрос на хора и пари


Мрежата на доброволците покрива Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, САЩ, Канада, Австрия, Швейцария, Франция, Норвегия, почти цяла Германия и Италия, както и част от Великобритания. Засега от организацията не могат да кажат колко секции биха били затруднени заради отказ от участие на техни членове.


От външно министерство прогнозираха по-рано този месец, че за запълването на всички секции в чужбина ще са нужни общо около 2800 доброволци, а държавата има готовност да изпрати около 400 души.


По данни на ЦИК през юли членовете на секционните комисии в чужбина са били 4270, като едва 384 души са били изпратени от държавата. През април, заради коронавирусната пандемия, броят е бил още по-малък - 167. Според информация на външно министерство обичайният престой на всеки от командированите е между 4 и 8 дни и струва средно около 4 хил. лв. Сега командировките ще трябва да продължат поне 10 дни заради евентуалния втори тур на президентските избори. За вота през април държавата е похарчила близо 700 хил. лв. за командировъчни, докато през юли - заради по-големия брой секции - сумата е надхвърлила 1.2 млн. лв.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Никакъв бойкот - в чубжина трябва да гласуват над 99 процента. Те са хората с акъл и пари, те ще променят нещата тук.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Никакъв бойкот - в чубжина трябва да гласуват над 99 процента. Те са хората с акъл и пари, те ще променят нещата тук.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Значи миячите на чинии са хората с акъл! И социалните търтеи! Тия в чужбина след 6 месеца престой там трябва да губят право на глас, както е в Германия! Откъснали са се от действителността и не могат да вземат адекватно решение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Чалгарите са уморени ...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Хайде стига с мантрата "избори в чужбина"!!!
  Нали сме наясно, че НЕ сънародниците ни в чужбина ще решат проблемите на Отечеството!!!

 5. 5 Профил на dui25650842
  dui25650842
  Рейтинг: Неутрално

  На кого изобщо му пука дали ще гласуват, как ще гласуват и пр., и без друго активността им на избори винаги е символична.

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Завалиите! Ами да се връщат в рОдината, да се трудят тук, да произвеждат!

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Никакъв бойкот - в чубжина трябва да гласуват над 99 процента. Те са хората с акъл и пари, те ще променят нещата тук.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  България могат да я управят само българите в България !!!
  Уважавам успелите българи в чужбина, но техните акъли в други условия не са от особена полза тук ... Когато успеем - тогава и колкото - толкоз > еволюцията е бавен процес. На всичко отгоре да принудиш общество достигнало до по-висш етап на развитие да вегетира при примитивен капитализъм не е особено добра посока на развитие тук и сега.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  Никакъв бойкот - в чубжина трябва да гласуват над 99 процента. Те са хората с акъл и пари, те ще променят нещата тук.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Браво, денят ви започва с шега.

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  С електронно гласуване (онлайн) нуждата от доброволци, ще е в пъти по-малка, пък и да не е електронно (по пощата) пак. Тогава държавата ще се бърка по-малко (всъшност ако е като електронното правителство едва ли), а съвестните гласоподаватели ще трябва да се бръкнат за някой лев за електронен сертификат ( тези, които все още нямат ракъв).

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Весело

  Как бе - аз очаквам поне 1 000 000 гласа, разпределени по равно между Кире Канадецот и Ристю. После знаем - коалиция, 70% от гласовете и промяна на конституцията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Завалиите! Ами да се връщат в рОдината, да се трудят тук, да произвеждат!
  —цитат от коментар 6 на Инженер Раул Викторов


  Ако има къде да работят при добро заплащане ще се върнат. Повечето поради тази причина напуснаха.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  Интересно, как ЦИК не може да назначи повече хора, които да проверяват протоколите в изборната нощ, но е готова да командирова до 400 човека да заменят доброволците по секциите в чужбина.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "И социалните търтеи! Тия в чужбина след 6 месеца престой там трябва да губят право на глас, както е в Германия!"

  Но в Германия не е така! Германците в чужбина могат да гласуват по пощата!

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  "От външно министерство прогнозираха по-рано този месец, че за запълването на всички секции в чужбина ще са нужни общо около 2800 доброволци, а държавата има готовност да изпрати около 400 души."

  До коментар [#13] от "plamen_b":

  Предполагам, тези 400 човека вече се знаят поименно. При това, командировъчни ще има за представители за всички големи български партии. Жалки дребни душици!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Очаквам значително по-ниска избирателна активност навън, защото гласуването навън е много по-сложно, отколкото в България.Често е свързано с пътуване 50-100 километра .Освен това хората са разочаровани и виждат по-малък шанс за промяна

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Г-не , с много изкривени представи сте за нас, хората наум.Не всички са миячи на чинии и бачкат по фермите.Има най - различни хора с най-различни професии.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Г-не , с много изкривени представи сте за нас, хората наум.Не всички са миячи на чинии и бачкат по фермите.Има най - различни хора с най-различни професии.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Никакъв бойкот - в чубжина трябва да гласуват над 99 процента. Те са хората с акъл и пари, те ще променят нещата тук.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Масираният вот за такъвия народ в чужбина напълно опровергава твоето мнение.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK