Живко Георгиев: Само на пръв поглед на политическия пазар има свръхпредлагане. Реално има дефицит

Живко Георгиев: Само на пръв поглед на политическия пазар има свръхпредлагане. Реално има дефицит

© Георги КожухаровКакви са настроенията по средата на предизборната кампания, какво тревожи най-силно хората пред третите поред избори за годината, как то ще повлияе на партиите. Това са част от темите на разговора на "Дневник" със социолога Живко Георгиев - собственик и управител на консултантската компания "G.Consulting", който от 30 години следи политическия живот и изборите. Интервюто е направено във вторник преди решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков. На въпроса ни очаква ли и как то да повлияе, Георгиев коментира, че "в момента сме в ситуация, че каквото и да беше решението на съда, няма особен респект към него. Не вярвам да повлияе върху кампанията на Кирил Петков и Асен Василев. А за кампанията на президента - струва ми се, ще затвърди негативното мнение на онези, които и без това го имат. И надали ще промени поведението на онези, които имат положителна оценка на действията му през първия мандат."


Това не е първата кампания по време на ковид, но нелепите рекорди на новата вълна и мерките са основната тема. Как според вас ще се отразят върху резултатите от изборите ?


- Със сигурност ще има някакво отражение върху избирателната активност, макар че то едва ли ще е от такъв мащаб, че да се отрази на резултатите. В най-лошия случай активността ще се задържи около тази през юли. За другия ефект, може да кажем, че ситуацията работи срещу лагера на промяната - в широкия смисъл на думата, тъй като можем да интерпретираме къде започва и къде свършва лагерът на промяната. Защото я няма тази приповдигната, еуфорична атмосфера, каквато я имаше при предишните две кампании.
Защо липсва тази атмосфера?


- Лагерът на промяната на два избора не успя да покаже себе си като консолидирана обществено-политическа сила, разочарова голяма част от симпатизантите си и това се отнася за всички претендиращи да са лагер на промяната без изключение. Несъмнено, ако има отлив на избиратели, те могат да очакват щети в по-голяма степен като бройка, сравнено с лагера на статуквото, както го наричаме - макар че поради изминалото време започва да става безсмислено и това понятие.


Тоест вие не очаквате голям електорален ефект от ковид ситуацията?


- Не прекалено голям, но ще се отрази - ще бъде трудно за някои да прескочат бариерата или да повторят резултатите от предишните вотове. И това се отнася и за "Има такъв народ", и за "Демократична България", и за "Изправи се БГ! Ние идваме". Освен ако в оставащото време не сработят демотивиращи фактори в другите лагери.


В какво състояние виждате ГЕРБ и ДПС?


- Може би ГЕРБ ще се мобилизира и ще търси реванш в тази ситуация. Но няма да подобри значимо резултатите, в най-добрия случай ще ги доближи до априлските избори. Що се отнася до ДПС, те са мобилизирани. За тази цел издигнаха и кандидат-президент. И вероятно ще достигнат нещо средно между априлското и юлското си постижение.


А с БСП какво става - в социологическите проучвания обикновено получава по-висок резултат, а в урните - по-нисък ?


- Дължи се на спецификата на техния електорат - по-малко са отказите сред избирателите на БСП да отговарят на въпросите, по-възрастните хора имат задръжки да кажат на анкетьора "абе, я си гледай работата". Втората причина е, че имат донякъде проблем с машините и се притесняват да го покажат публично при гласуването. Иначе БСП засега няма потенциал да пада, така че или ще повтори резултата, или ще вдигне малко спрямо юлските избори, макар че ковид кризата засяга нейния електорат.


Какви са загадките на тези избори според вас?


- Най-голямата загадка е какво ще направят партиите на алтернативата, или - да ги наречем вече така - партиите от старата промяна. В тези избори има вече условия за наказателен вот и за тях. На предишните два тура наказателният вот се изля предимно срещу ГЕРБ, сега ще има наказателен вот и срещу другите.


И в това е и шансът от този наказателен вот да се възползва новата политическа формация "Продължаваме промяната". А също и партия "Възраждане", която стоеше постоянно в зоната на здрача и доближаваше 4-те процента, но все оставаше под чертата. В новата ситуация има шанс да прескочи бариерата, като се има предвид, че лидерът й е и кандидат за президент и има трибуна, на която преди не можеше да разчита. А и изглежда достатъчно радикален по отношение и на двата сегмента, които по-горе обсъждаме. Така че очаквам тези два политически субекта да вземат голяма част от интегралния наказателен вот, не само от "Има такъв народ", но и от другите две формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". По-малък е шансът да вземат от ГЕРБ и от БСП. А с ДПС нямат зона на докосване.


Електоралните нагласи от началото на кампанията дават първо място на бившите управляващи от ГЕРБ?


- Резервът на ГЕРБ е в контекста, който е благоприятен за тях. Друга част от резерва им е в това, че е възможно, макар да не е сигурно, част от избирателите, които на юлските избори отиде при "Има такъв народ", да се върне към ГЕРБ. Не е тайна че на юлските избори те отнеха около 150 000 - 200 000 гласа на ГЕРБ. А има ментално родство между двете електорални групи. Част от тези отнети избиратели могат да отидат и към новия проект, но няма да отидат към "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Нито към ДПС.


Новият проект "Продължаваме промяната" има ли потенциал да привлече негласували при първите два вота? Вас изненадва ли ви техният растеж само за два месеца?


- Да, има потенциал да привлече негласували, там виждам техния шанс. Много хора, които можеха да гласуват през юли, не го направиха, бяха разочаровани от първия парламент.


Не ме изненадва появата и ръстът на "Продължаваме промяната". Защото турбулентна е ситуацията, голяма част от политизираното население получи възможност да се разочарова от много неща, и то от целия спектър на съществуващите до юли политически сили. В такава ситуация се появява партия, която остава вярна, поне така се представя, на каузата на промяната, показва друг тип поведение, мъчи се да бъде не толкова вербално радикална, а по-позитивна, ориентирана не толкова към миналото, а повече към бъдещето, задоволява важни дефицити особено за по-младото и средното поколение, на което страшно липсва надежда.


Поводи за гняв, за възмущение, за негативна оценка на политическото статукво има много. Няма много продавачи на надежда.Един поет от 30-те години на миналия век - Асен Разцветников, има стих, какъвто вероятно само български поет може да напише - "Моите ближни със зъби в очите". Много озъбени очи. В такава ситуация се появяват по-ведри, усмихнати лица, които могат да внушат надежда сред общата безперспективност, която владее страната ни. А разбира се, и поради това, че новите двама политици още не са успели да разочароват с упражняването на властта, която имаха като министри.


Кое най-силно тревожи хората в момента?


- Ако ескалира кризата с ковид, тя ще стане най-тревожещата, но в момента най-тежко се коментират цените, конкретно на тока - не се вижда светлина в тунела. Особено за домакинствата, които се отопляват с електричество, макар че и цените на дърва и въглища също се качват. Засегната е и голяма част от бизнеса в енергоемките производства. Не в софтуерния бизнс и високотехнологичните компании. Това ще се отрази върху заетостта и заплатите на тези, които ще запазят работата си. И това не е само у нас, а в целия Европейски съюз.


Тези тежки проблеми в наказателен вот ли ще се изразят и срещу кого?


- По-скоро ще се отразят като демотивация. Ясно е, че вината не е в служебното правителство и президента Румен Радев. Дори и предишното правителство не е виновно. Това е проблем в целия ЕС. Хората се тревожат и очакват мерки. Дали ще бъдат антиинфлационни, дали в посока регулация на цените на електроенергията, дали енергийни помощи за закъсали предприятия и домакинства. Но е ясно, че за такава цел трябва да има работещи правителство и парламент. Това няма да попречи на всяка политическа сила да говори каквото си иска. Макар че е ясно, че част от решенията са дори извън България, на ниво ЕС, зашото оттам дойдоха голяма част от проблемите, които в момента ги усещаме като цени на енергия, инфлация и т.н. Това е дългосрочен проблем, който утре ще отекне като закриване на тецове, на рудници...


Европа падна жертва на недооценка на много неща, поради екофундаментализъм и си плаща цената. Защото действа прекалено радикално в неподхоящо време. Само Германия си е добре, тъй като има дългосрочен договор с "Газпром"...


Тези проблеми с цени и инфлация тревожат хората - поне 40 процента българи са на границата на оцеляването в навечерието на изборите и в очакване на следващия парламент и правителство.Ако ГЕРБ получи първи мандат след изборите като първа по резултат партия, предвиждате ли вероятност да състави правителство заедно с ДПС и с намиране на недостигащи депутати или пък с официална подкрепа на някоя трета, непредвидима по правило парламентарна партия, изключваме БСП? Откъм ГЕРБ се чува, че на всяка цена ще опитат да съставят правителство?


- Няма да им стигнат гласовете на ГЕРБ и ДПС за кабинет, но не мога да изключа стопроцентово избиране на такова правителство.


А това че трябва на всяка цена да бъде направено правителство се чува отвсякъде, чуваше се и на предишните избори. И то изглеждаше доста възможно. Няма какво да се лъжем - беше пропилян голям шанс.


Но и в момента се чуват ултимативни условия откъм партиите на промяната. Ако тези ултиматуми останат и след изборите, накъде вървим?


- Вече 30 години следя политическия живот и самият аз се чувствам все повече обезверен и отчужден от политиката, която се твори от българския политически елит.


За три десетилетия създадохме квазиелит, който не е в състояние да формира обществени нагласи и ценности, да разработва стратегии, въобще да покаже че вижда по-далече от носа си или до следващите избори. Единственото което успяват, е да демотивират хората, да смъкват равнището на масовата политическа култура и това обяснява част от изборните резултати.Потресаващо малка част от българите вече следят политическите кампании. На пръв поглед информация извира отвсякъде - радио, телевизия, интернет. Огромно количество политически партии. Но само 10 - 15 процента от хората се интересуват, седят пред телевизора и се нервят. И колкото повече се нервят - повече губят желание да отидат да гласуват.


Предизборните кампании все повече демотивират. Имаше време, когато водещите телевизии играеха огромна роля във формирането на масовите политически нагласи. Сега почти не останаха медии, освен в тесен сегмент с нишови аудитории, които да се ползват с доверие и да са лидери на мнение.


Тази двукратно демонстрирана неспособност на политическия елит, както го наричате, а това са всъщност партийните водачи, да се договорят в името на национално важна кауза, не дискредитира ли партийно-парламентарната система? В същото време професионалните анализатори в хор с политиците смятат за еретичен такъв въпрос, понеже едва ли не оправдавал концентрацията на власт в президента ?


- Президентът няма инструменти да концентрира власт, той не може на ръчен режим, както правеше един друг политик, да нарежда, да заповяда, да телефонира - направете това, не правете онова. Властта практически в България се реализира от изпълнителната власт, особено в последните 10 години, независимо че в конституцията пише, че сме парламентарна република. Парламентът е изпразнен от съдържание, в същото време - по конституция - президентът е с много ограничени правомощия, а през годините те бяха орязвани още.


А въпросът за партийната система е огромна и сложна тема - с течение на годините в България се получи нещо доста уродливо и обезкуражаващо.


Нашият политически пазар, който на пръв поглед е свръхпредлагане, кой ли не е отворил сергия с каузи, идеи, ценности, платформички, но реално е дефицитен пазар. Няма го онзи тип политически продукт, който да изведе България от множеството кризи, в която тя се оказва едновременно.Нашето общество е тежко болно, а да беше от една болест - иди-дойди. Първо - демографското заболяване е трудно обратимо. Второ, аз като социолог не мога да говоря за България като едно цяло, има поне три Българии. Една София с още два-три градски анклава, които са във възходящо развитие, глобализирани са включително и по отношение пазара на труда. Има един стагниращ сектор, който едва се крепи над водата. И един, в който вече не е ясно дали са обратими негативните процеси, обхващащ цели региони заедно с областните градове - Северозападът, Североизтокът, а и Югозападът върви на зле...


Растящи регионални и социални различия, които се интерпретират от хората като ужасно несправедливи. Няма как да обясниш на един човек, че за едно и също количество и качество труд е справедливо да получаваш в Силистра два пъти по-малко отколкото в София. Добавяме зле работещата съдебна власт, образователната система и здравеопазването, неработещите и оставащи с все по-слабо доверие институции. Всяко поотделно трудно се лекува, а като ги събереш на едно място - става страшно.


На този фон ми е трудно да оприлича поведението на партиите. Ще цитирам една фраза на Кулеков: "Имаме си вода, имаме си земя, правим си кал".


Такава диагноза от какво лечение се нуждае, какво казват хората във вашите анкети?


- Нуждае се от нов тип политици, от ново бъдеще. Хората искат не просто бъдеще, искат ново бъдеще.


Има ли обществено усещане за вододел след протестите от миналото лято, нагласи за радикална промяна, включително и на политическата система, подобни на промяната от 1989 г.?


- Мисля че има, но някой трябва да го артикулира много ясно, на разбираем, човешки език. Може би в аванс, но да го изговори някой, който не е оплетен със зависимости. Нужни са хора независими.


Може ли президент да е този, който би го изговорил?


- Може, но ако президентът няма опора в парламента, защото парламент винаги ще има, в който да работят истински политически партии, с модерни лидери, с манталитет на независими хора, които да показват как изглежда свободата на свободните хора, а не свободата на робите, няма да може.


Нашата свобода досега беше свободата на неосвободените ментално хора, който са зависими, и то преди всичко икономически. А има свободни хора - едно цяло ново поколение от млади хора, които са видели и свят, и са направили нещо без партийно-административни или правни чадъри..


Но такива, както ги наричате - свободни хора, не искат да тръгват към политиката...


- То не е нужно голямо усилие да не искат да тръгнат към политиката. Политическата кариера не е привлекателна, ако си честен и кадърен, предпочиташ да се реализираш другаде. В политиката за съжаление не действа позитивният подбор. А истинската демокрация действа там, където могат да се срещнат компетентност и морал.


Да се върнем на предизборната конкретика: защо ДПС предприе такъв ход - първо оттегли от терена Делян Пеевски, после рязко го върна и той сега енергично играе на предизборната сцена. Какъв ще е ефектът, след като Пеевски е възприеман като символизиращ паралелната власт на дълбоката държава?


- Това няма да се отрази добре на възприемането на ДПС зад граница - в ЕС, в САЩ, нямам идея в Турция как ще се отрази.


Трудно мога да дефинирам каква е целта, предполагам водещото е ДПС да се покаже по някакъв начин автономизирана и радикализирана сила, като независим политически играч. ДПС вече го е показвала веднъж - спрямо Ердоган, няма пречка да го покаже и спрямо САЩ и ЕС, макар че спрямо ЕС още не го демонстрира. Тоест няма причина да не заимства поведение, каквото го показват, но в другия сегмент, например "Възраждане", "Атака", по-слабо ВМРО, въобще т. нар. националистически фланг.


Дали това ще им донесе полза не е сигурно. Защото и там наблюдавахме ерозия - на миналите избори се видя, че и на ДПС вече му е все по-трудно да вади още подкрепа от своя гарантиран електорат. Огромна част от избирателите на ДПС са в емиграция, традиционните им райони тук са обезлюдени. От друга страна, в Шуменско, в Разградско ГЕРБ докато беше на власт изкупи техните местни лидери, това също ерозира движението и то сега се нуждае да покаже сила, сплотеност, "никой не може да ни командва" - ни от София, ни от Москва, ни от Анкара, нито от Вашингон. Допускам че това е макроидеята, която се гони. Издигат и лидера си за президент със същата цел.


Защо ДПС толкова яростно напада президента Радев, заканват се със силен глас, че ще дадат своя принос той да не стане отново президент?


- В президента Радев те виждат причината за разпадане - макар че не се е разпаднало кой знае колко - на това благостно състояние, което правеше възможна и връзката в реалното управление между ГЕРБ и ДПС.


Как ще се развие битката за президентския пост? Доколко ще е решаваща ролята на ДПС?


- През последните години ДПС не е решаващ фактор в президентските избори, става дума за към 300 хиляди гласа. Издигането на собствен кандидат, и то лидера, цели да се повиши активността и процентът на парламентарния вот. Но и увеличава вероятността да се отиде на балотаж между първите двама. Сигурен съм, че на първи тур ще има гласували доста повече симпатизанти на ДПС, отколкото на балотаж. Ако има балотаж, мотивът "анти-Радев" надали ще играе значима роля, тъй като това не са техните избори.


Има ли вероятност да няма балотаж?


- Има я. Много са кандидатите. Няма да правя бакалски сметки. Проф. Герджиков беше по-рационалното решение за ГЕРБ, отколкото ако бяха издигнали свой партиен човек, те просто копираха решението за Радев отпреди 5 години. Но кампанията на проф. Герджиков не е особено силна. Вероятно там пресмятат, ако се отиде на балотаж, да имат подкрепата на ДПС и някои по-малки групи. Но не виждам сериозен конкурент на Радев на евентуалния балотаж.


Как виждате кампанията на Лозан Панов? Какво ви изненадва предизборно?


- Малко е изненада за мен Лозан Панов. Като представител на правосъдното съсловие години наред показа характер и воля да отстоява позиция. Сегашната му битност на политическото поле не я намирам за позитивния връх на неговата публичност. И не вярвам да донесе повече подкрепа на "Демократична България".


Голямата изненада е Костадин Костадинов - напълно инороден на този сегмент и достатъчно опитен и комуникативен, съсредоточен, ценностно ангажиран - не обсъждам знака на ценностите, с разбираема реч за тази специфична публика. С потенциал, от който най-много ще изпатят бившите управляващи патриоти.


Преди време бяхте казали за Бойко Борисов, че е политически труп. А социологическите ви проучвания продължават да посочват ГЕРБ за първа политическа сила - обяснете?


- Първа политическа сила много не значи. Той няма естествени конкуренти в неговото поле, затова е първи.


Кое е това негово поле?


- Ако говорим откровено, ГЕРБ се беше превърнал в партия-държава. Хора споени не от кауза, и с лупа няма да откриеш там кауза, а сплотени от икономически връзки, зависимости, непотизъм. Така се даде възможност от ГЕРБ на цяло едно поколение между 35 и 45 години да използва тези обвързаности като социални лифтове за кариера, израстване, бизнес, каквито нямаше при предишни управления.


Партия-държава не си отива внезапно. И БСП се държеше близо 20 години, след като сдаде властта. ГЕРБ ще си отиде постепенно, ако след две години на изборите бъде извадена или поне частично изместена от местната власт. Навремето НДСВ затова си отиде - беше силна на централно ниво, но не можа да се окопае в местната власт. Та обобщено - ГЕРБ макар и първа сила в момента, няма капацитета да управлява.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Дрън-дрън ерина

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Тотален дефицит бих казала!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Тотален дефицит бих казала!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на tnj33650843
  tnj33650843
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Има дефицит на непопулистки и нелиберални център-десни партии.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  Почнаха по свободни интерпретации на социолозите ..., значи няма кой да заплаши по телефона пряко , да каже на социолога "имаш деца" , да насъска проверки от всички държавни институции ... ГЕРБ мачкаше индивидуално всеки анализатор , социолог и тн ...Някой пазаруваше за 10 стотинки + шантаж... Ако всеки коментиращ за ГЕРБ бъде накаран да произнесе думите "нямам финансова изгода от своите коментари" , ще настане мъртвило ..:)

 6. 6 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Наистина има дефицит, след като смятам да гласувам за Възраждане и Копейкин. Напук.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Весело

  Живко Георгиев е чист бесепар, но не мога да не се съглася с думите му:

  "Нашият политически пазар, който на пръв поглед е свръхпредлагане, кой ли не е отворил сергия с каузи, идеи, ценности, платформички, но реално е дефицитен пазар. Няма го онзи тип политически продукт, който да изведе България от множеството кризи, в която тя се оказва едновременно."
  Реално хората, които имат по-големи изисквания към политиците няма за кого да гласуват. Предполагам, че пак ще се гласува за най-малкото зло и то без никакви позитивни очаквания за промяна.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Разстроено

  Един от видните червено - комуноидни "социолози"!
  За съжаление В СЛУЧАЯ е прав!
  Кандидати много - разумен и смислен избор - нулев!

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Защо ти е смислов избор, след като нямаш глава ?:)

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Дневник защо не пускате една важна новина? Наистина важна. Кми-3 е прекръстил булевард в столицата Пхенян от "Георги Димитров" на бул."България"! Тоест,и фанатичен комунист като него се отрече от Г.Д. Това е за онези,които още жалят за мавзолея...

 11. 11 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Така е, като махнеш догановите партии - ДПС, ГЕРБ, ВМРО и ИТН. Герберските подлоги ДБ и посткомунистическите партии БСП и ИБНИ, в парламента има само 2 основни фракции - сарайската и комунистическата. Всички останали са изтикани вън от политиката или съществуват само в общинските съвети.

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Щом опряхме до Луна и Лупи думите са излишни.

 13. 13 Профил на vdankov
  vdankov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#7] от "pamela":

  Живко Георгиев може да е червен, но е един от най-добрите социолози у нас.
  Той беше изготвил през 2016 Г изследване по поръчка на института на Решетников.
  Там ясно се виждаха две неща:
  - Какъв профил има подходящия кандидат президент
  - Какво е одобрението за няколко възможни кандидати
  Сред тях беше и Цецка Цачева с най-лоши показатели из между хора от Герб. Въпреки това тя стана кандидат!
  Който иска може да намери това изследване в нета.

 14. 14 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Молете се Радев да устиска, че иначе освирепелият герберският башибозук, начело с психично болните мутри и каскети, ще отмъщава докато угаси необратимо живота на територията България.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  това не е дефицит
  това е РЕАЛНОСТТА - истинските, не теоретични, а от плът и кръв политици НИКОГА не са съответствали на фантазиите на гражданите, като за тези фантазии отговорността е не на разпаленото въображение на простолюдието, а се дължат на ЛЪЖИТЕ, които политиците разпространяват за себе си

  "политик със свободна воля" - фраза без реално съдържание
  политикът е лобист на интереси, волята му се ограничава до избора на клиент, като е ВАЖНО да се знае, че клиентът НИКОГА не са гражданите
  това даже не е теорема, а АКСИОМА

  какво следва от това?
  ами две неща:
  1) ЖИвко Георгиев казва половината истина, показва ни омагьосания кръг... и препоръчва да се въртим и занапред в него. Този факт прави господина подлец
  2) изходът от ситуацията се намира в ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, в която практически липсва явлението "политик"; за съжаление на мнозина, пряката демокрация не е това, което имаме сега, ама с референдуми; ПД е различна система с различни институции
  просвещавайте се самостоятелно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Вчера гледах “дебата” между Кирил Петков, Мартин Димитров и Драгомир Стойнев от кумова срама. Не че ще си избера кой да ме управлява в следващите 4 години на базата на 6 минути общи приказки (общо 25 минути за всички в подобен формат е безумие), ама ей така - да се каже, че съм си изпълнил гражданския дълг.
  Споделям впечетлението на г-н Георгиев - за 90% от темите бяха на едни и същи позиции. Човек да се чуди какво има да избира, пък и като толкова се доближават като мислене защо трябва да ходим избори трети път? ;)
  Други впечатления:
  Мартин Димитров все повече ми напомня като изказ и манеризми на млад Костов ;) Одобрявам идеята за премахване на еко стикерите.

  Кирил Петков, пък малко ми прилича на млад Жан Виденов. Опитвам се да намеря архивни кадри от преди 96-та за сравнение. Ако някой има линк да подсказва;) Иначе имаше две основни грешки. 1) Не успях да повярвам на приказките за антителата и сертификатите. Изглежда ми като напън за поредната бюрократична гимнастика. 2) Смях се на глас, когато водещият на нова го пита “Трябва ли да бъдат намалени даниците” и отговора беше “Не, пари има много - само трябва да спрем всички кражби - нулева корупция! Като спрат кражбите ще актуализираме” Демек да си плащам високи данъци, докато държавата позволява да бъдат окрадени, пък като спрат кражбите ще видим :))))

  Ще ми е интересно да ги чуя пак в продължителен дебат (поне 90 минути), както и представители на Изправи се и Възраждане. ДПС и ГЕРБ са ми ясни…

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#9] от "dejmos":

  Смирено моля да помислите/ако Ви е възможно/ върху въпроса :"Дали съвсем случайно правите разлика между "смислов" и "смислен"?!
  Кой колкото може...
  Жалка история!

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#13] от "vdankov":

  Въпросният е социолог, колкото аз съм китайският император!!!!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Аз поне не помня Живко Георгиев някога да е познавал изборни резултати. Повечето неща, които говори всички ги знаем и без да сме социолози.

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Клишета клишета клишета.
  Най-смешно ми е като пришият на електората на БСП старците. Не си ли давате сметка бе пиленца, че сега са на 70 хората, които през 89та бяха на 38. Това са хората, които тогава създадоха СДС. Този ефект на старите хора които са за БСП го няма вече, то за това и резултатите им са такива.
  Толкова за „умния” анализ

 21. 21 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: Неутрално

  - Ако говорим откровено, ГЕРБ се беше превърнал в партия-държава. Хора споени не от кауза, и с лупа няма да откриеш там кауза, а сплотени от икономически връзки, зависимости, непотизъм. Така се даде възможност от ГЕРБ на цяло едно поколение между 35 и 45 години да използва тези обвързаности като социални лифтове за кариера, израстване, бизнес, каквито нямаше при предишни управления.

  Партия-държава не си отива внезапно. И БСП се държеше близо 20 години, след като сдаде властта. ГЕРБ ще си отиде постепенно, ако след две години на изборите бъде извадена или поне частично изместена от местната власт. Навремето НДСВ затова си отиде - беше силна на централно ниво, но не можа да се окопае в местната власт. Та обобщено - ГЕРБ макар и първа сила в момента, няма капацитета да управлява
  —цитат от коментар 0 на Статията  ++++++++


  Абсолютно точен анализ! Поздравления!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ами има дефицит. Защото Конституцията забранява на българите пребивавали в чужбина да заемат обществен пост.

  Така че ще има дефицит не само на кадри, ами и на просперитет, защото всички средства се концентрират в олигарси, а на народа хвърлят трохи.

  Така ви се пада, ако не се усетите.

 24. 24 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 564 Гневно

  "За три десетилетия създадохме квазиелит"

  Така ли? Кой го създаде тоя квазиелит, бе Живко? Кой при България в ЕС? Кой прие България в НАТО? Кой изсипва тука европари с КАМИОНИ за "развитието" на мутрокрацията?
  Кой мълчеше, когато ставаше дума за корупция, за държавна сигурност, за правосъдие? КОЙ.. няма да питам.. то е ясно!

  Ние сме си били създали.. дрън дрън.
  Ние сме НАТОвски караул на границата със ориента.. физическа, културна и всякаква друга. Ние сме периферна имперска територията, чието основно предназначение са 2 неща:
  1. охраняване на границата.
  2. захранване на ядрото с: ресурси, мозък, кръв, жива плът, (у)слугѝ и експлоатация..

  Вина имаме!, но не ние създадеохме квазиелита!, ще ме прощаваш!

 25. 25 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Весело

  Всичко добре, ама защо за това интервю са се впрегнали двоица журналистки?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Весело

  До коментар [#14] от "kimaf":
  Продължаваш да живееш във фалшив страх, другарю.
  В трите кабинета на Борисов участваха: АБВ, Реформаторския блок, СДС, ВМРО, НФСБ, дори Атака. Когато говориш, както се казва, поспирай за да мислиш.
  Като "башибозук" се даржи единствено служебното правителство. Скандалите, които забърка за 6 месеца показват в най-добрия случай некадърност!
  Каато се почне от фейковете на Рашков, мине се през безобразията на Кацаров, през простотиите на Минеков, неспособността за решение на елементарна криза като "Вера Су" и се стигне до черешката - противоконституционното назначение на министър и адвимистратимните неразбории от атакуването на актовете му...

  Така че, дишай спокойно. Когато радевщината оттече в отходната яма на историята нещата отново ще се нормализират.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#21] от "Белият кон на Винету Аристотелов":
  Анализа е точен, но е пропеснат много основен елемент (когато се говори за "политически пазар") - защо 10 години не стигнаха на противниците на ГЕРБ за да изградят адекватна алтернатива?
  Преди "въстанията" от миналата година многокранто съм писал, че точно това е дефекта на нашата политическаа действителнот. Липсата на лидери, способни да задават модел и да правят реална политика. Все се надявам, че такива ще се появат.
  Но не ги виждам в котилото на маргинализираните "протестни" формации, не ги виждам и в морално компрометираните харвардци, не ги виждам и у кръчмарската чета, наречена ИТН.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Весело

  Дефицитът е в подбора......и подбиращите!

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Весело

  Дефицитът е в подбора......и подбиращите!

 31. 31 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 370 Неутрално

  "И не вярвам да донесе повече подкрепа на "Демократична България".
  Ъ-ъъъ, не бъди толкоз сигурен:)

  Не гласува за Лозан, само дивия неук пейзан!
  Не бъди кат тези семпли хора - кат добитъка в обора и кат някой чукан кух на двора;)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Само на пръв поглед на политическия пазар има свръхпредлагане. Реално има дефицит
  ***************************************************

  Така е - свръхпредлагане има само в сектор "боклуци". В сектора "порядъчни политици" дефицитът е тотален....

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK